Koiran puoliomistus

fasffgdgj

Tilanne :

Olet ostanut koiran hlö X kanssa puoliksi, koira asuu luonasi. Koirasta on tehty sopimus ulkomaisen kasvattajan kanssa. Nyt haluaisit ostaa koiran kokonaan omiin nimiisi, mutta hlö X kieltäytyy myymästä vaikka hyvittäisit kaikki mahdolliset kulut mitä koirasta hänelle on aiheutunut.
Hlö X on merkitty koiran omistajaksi ulkomaiseen rekisteriin, koska näin oli helpompi joten vetoaa omistajuuden riitauttamiseen tällä.
Kumpi on vahvemmilla jos asia viedään eteenpäin, sinä jonka luona koira on asunut siitä saakka kun astui Suomenmaalle vai hlö X?

Muuttuuko tilanne jos myyntisopimuksessa lukee osoite missä koira tulee asumaan Suomessa, joka on sinun osoitteesi?

7

241

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 6+12

      Tässähän on kysymys sopimusasiasta. Ei toisen henkilön ole pakko myydä osuuttaan, jos hän ei halua. Miksi sopimus tehtiin alunperin näin, jos kuitenkin halusit koiran itsellesi kokonaan?

      Mitä prosessia ajattelit? Yhteisomistuksen purkua?

    • perustietoa

      Koira on oikeudellisesti irtain esine / tavara, joten myös koiran yhteisomistajuuteen sovelletaan lakia eräistä yhteisomistussuhteista. Siinä on mm. säännökset esineen myymisestä yhteisomistussuhteen purkamiseksi, joihin edellinen vastaajakin viittasi. Mutta sinun tapauksessasi tuo prosessi on mielestäni liian raskas ja lopputulokseltaankin epävarma. Ensinnäkin X voisi, kuten on maininnutkin, kiistää yhteisomistussuhteen vetoamalla rekisterimerkintään ja esittämällä, että koira on vain käytännön syistä ollut sinun luonasi ja hoidossasi. Jos teidän keskinäinen omistajuutenne on vain suupuheen varassa, rekisteröinnillä on epäilemättä vahvempi näyttöarvo, jos suupuheet kiistetään.

      Vaikka sinut katsottaisiinkin osaomistajaksi, ei käy välttämättä niin, että sinä saisit koiran ostaa kokonaan itsellesi. Kun myynnin käytännön hoitamisestakaan ei liene synny yhteisymmärrystä sinun ja X:n kesken, on oikeuden tarpeen määrätä uskottu mies sitä hoitamaan. Uskottu mies sitten päättää, myykö hän koiran sinulle, ostajaksi mahdollisesti myös haluavalle X:lle tai jollekin ulkopuoliselle.

      Varmaaan käsität itsekin, että jos X:n kanssa ei sopuratkaisua synny, olisi parasta vain tyytyä nykytilanteeseen.

    • fasffgdgj

      Koiran myynnistä on kasvattajan laatima paperi, jossa on molempien allekirjoitukset ja siitä ilmenee yhteisomistajuus.

      Sopimus tehtiin näin kun olin sinisilmäinen ja en nähnyt asiassa mitään vikaa, mutta kun menee sukset ristiin niin ei voi mitään.

      Mutta vaikuttaako tuo ulkomailla olevan rekisterin merkintä hänen omistajuudestaan juuri mitenkään, siihenkin saisi lisäyksen vaikka kasvattajalta että olisi laitettu molempien nimet jos välimatka olisi ollut pienempi eikä prosessi kestäisi viikkoja.

      • perustietoa

        Jos yhteisomistajuus tosiaan käy selvästi ilmi kauppakirjasta, niin onhan siinä varsin vahva näyttö. Silti olen yhä sitä mieltä, ettei prosessi kannata niillä perusteilla, jotka aiemmassa vastauksessani jo kirjasin kappaleeseen: "Vaikka sinut katsottaisiinkin...".


    • 8+18=

      Jutun toinen osapuoli on jossain toisessa maassa? Jipii, eipä kestäkään prosessi kauaa :-/ Toivottavasti sentään joku EU-maa, voi olla toivoa että esimerkiksi hakemuksen tiedoksianto sinne onnistuu.

    • hankala änkyrä

      Mikä on X:n kotipaikka?

      Jos ulkomailla, niin neuvoisin että pidä koira itselläsi ja lopeta kaikki yhteydenpito X:n kanssa täysin totaalisesti. Sitten odottelet rauhassa, josko haastemies toisi kanteen tiedoksi. Voi olla ettei tuo, koska prosessin kustannukset ylittänevät helposti riitaisen esineen arvon mutta saatpa ainakin nauttia koiran seurasta odotteluajan. Vastaajana sinulla on se etu että yhteisomistussuhteen purku ja mahdollinen omistusoikeusriita käsitellään oman kotipaikkasi käräjäoikeudessa, ellette sitten oikeuspaikasta ole muuta sopineet

      Sanoisin että jos sinulla on saantokirja, josta yhteisomistus ilmenee, olet vahvoilla vs. ulkomainen rekisterimerkintä, mutta varmaa sekään ei ole. Lakimiehen täytyisi lukea kaikki asiaan liittyvät paperit. 

      Joka tapauksessa jos prosessiin menee, niin joko häviät omistusoikeusriidan kokonaan tai sitten koira myydään uskotun miehen toimesta julkisella huutokaupalla yhteisomistuksen purkamiseksi.

    • sama tilanne mul

      oikeues ei tee päätöstä,ajatellen koiran etua. sama onko koira vai auto ym.. suullinen sopimus yhtä pätevä kuhan joku vahvistaa että näin on myöskin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      13
      1305
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1245
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1150
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1018
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      996
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      995
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      8
      974
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      962
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      961
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      960
    Aihe