Pulttien kiristys

kyseliä

Uusi hirsimökki on reilun vuoden ollut pystyssä, pulteista mitattuna on painunut noin tuuman. Ne pitäisi varmaan kiristää ennen talvea.

Pitääkö ensin antaa sopivasti löysää pilarien säätöjaloista ja sitten vasta nurkat piukkaan?

Sopiva kireys on sormikireys plus pari kierrosta?

13

6235

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kyseliä

      Eikö kukaan tiedä?

    • reen.

      Voipi olla parempi jättää silleen. On parempi, että paino olis mahdollisimman tasainen hirsiseinän joka kohdassa.

      • hkk.

        Voiko olla pulttien kiristelemisestä jopa haittaa ja tarvitaanko niitä edes normaali rakennuksessa?


    • hirsimies

      Anna painua muutama talvi tasaisesti. Lumikuorma auttaa asiaa, pultilla on vaikea ja turhaa nopeuttaa laskeutumista. Karrikoiden, hirsitalo laskeutuu niin kauan, kuin räystää ovat maassa. Lamellihirsi putoaa vähemmän, massiivihirsi tulee kerroskorkeudelta vuosien saatossa alas noin 5 cm ja pyöröhirsi vähän enemmän.

    • sdfadasd

      Omituisia vastauksia viestiketjussa. Tottakai tangot pitää kiristää kuten aloittaja jo tietääkin. Itse ruuvaisin mutterit kiinni ja laskisin sen jäkeen painumattomet pilari niiden säätöruuveilla. Mutteri/Tangothan ovat jo nyt löysällä joten kiristämisestä tuskin on haittaa.a

    • varauksellinenko

      Noin juuri - löysää ensin pilarien muttereita ja kiristä sitten nurkkien kierretankojen mutterit. Löysäämisen ja kiristämisen määrä suunnilleen sama niin rakennus painuu tasaisesti.

      Sormikireys ja muutama kierros avaimella päälle kuullostaa aivan sopivalta - ei niitä muttereita olekaan tarkoitus vääntää hampaat irvessä ja veren maku suussa kaksin käsin kiinni - sen verran vain mikä helposti pyöräyttäen menee.

      Itsellä 8-vuotias hirsimökki, joka on painunut vajaat 3 senttiä - alussa enemmän ja nykyään ei juurikaan enää. Rakennus kuitenkin elää kosteusolojen mukaan eli kesällä puu on laajimmillaan ja talvella kuivan pakkasjakson jälkeen pienimmällään - joten mutterien kireyttä joutuu tarkistamaan usean kerran vuodessa.

      Rakensin vähän samalla periaatteella kannellisen säilytyslaatikon terassille - päistään lovettuihin rimoihin reikä päähän ja kierretangolla puristaen kasaan. Yllättävänkin paljon sekin on painunut kasaan osin puun kuivumisen ja kutistumisen takia ja osaksi mutterien kiristämisen vuoksi - varmaan noin pari senttiä poissahattujen kierretangon palasista pääteltynä ja esineellä on korkeutta vain noin 50 senttiä. Nykyään muutaman vuoden kiristämisen jälkeen laatikko on saavuttanut stabiilin tilan ja kiristämistä ei enää tarvitse tehdä.

    • Uudessa hirsitalossa

      Onko hirsiomakotitaloissa jotenkin eri rakenne kuin mökeissä, sillä minulle ei ole kerrottu minkään mutterien kiristyksestä yhtään mitään. Kierrejalkoja pitää muistaa löysätä, mutta mistään muusta ei kukaan ole sanonut mitään. Olenko missannut jotain vai voiko asia olla niin ettei täällä ole mitään kiristettävää.

    • ruuvi ja mutteri

      Mulla on tuolla pöytälaatikossa ruuvi ja mutteri. Kiristelen sitä joka toinen viikko. Joka toinen viikko löysään. Asun satavuotiaassa hirsitalossa.

      • sykolooki

        Minkä alan tohtori määräsi sinulle tuommoisen terapian?


      • reen.
        sykolooki kirjoitti:

        Minkä alan tohtori määräsi sinulle tuommoisen terapian?

        Ei tunnu olevan kiristelypsykoloogeista pulaa. Siis voihan niitä pulttia todellakin asentaa taloonsa sinne tänne, kiristellä ja löysäillä niitä sitten henkisten tarpeittensa ja vointinsa mukaan, ei niistä kuitenkaan mitään hyötyä rakennukselle ole. Onkin parempi jos pultit on pöytälaatikossa, sielläpähän eivät kondensoi kosteutta hirteen, eikä aiheuta epätasaisuutta puun elossa eri vuoden aikouna.

        Syksyllä hirsi on kosteimmillaan ja talo voipi olla parisenttiä korkeampi nyt, kun keväällä, joten nyt pultin kiristäjät löysäämään ja äkkiä, muutoin nurkkan alueella puu linttaantuu ja metrin päässä nurkasta varaukset on raollaan.


    • asdasdase

      Kierretankoja käytetään ohuemmissa hirsi tai ns. kevythirsirakenteissa joissa rakenteen paino ei riitä varmistamaa sitä, e-ttä hirret pääsevät painumaan tiiviisti toisiinsa kiinni. Tanko voi olla tarpeen myös pidemmällä seinällä jossa ei ole väliseiniä tmv. tukemassa. Mahdolliset raot vaikuttavat siihen että eristys heikkenee, väliin voi päästä vettä mädättämään ja hirret voivat pahimmassa tapauksessa pullahtaa. Entisajan hirsitaloissa käytettiin ns. följareita eli pystysuunnassa seinää tukevia hirsiä, jotka oli kiinnittetty pulteilla seinän läpi. Följarien pulttien aluslevyt olivat sellaisia (en nyt osaa kuvata muotoa) joissa pultti saattoi liikkua ja hirret pystyivät painuman. Toki näitä käytetään vieläkin.

      • Anonyymi

        onhan täällä näemmä muitakin kuin kirjaviisaita


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        onhan täällä näemmä muitakin kuin kirjaviisaita

        Kierretankojen päätarkoitus on sitoa mökki nippuun ja kattoon kiinni, jotta myrsky ei hajota koko rakennusta.
        Följareita laitettiin seiniin, kun ikkuna-aukkoja levennettiin myöhemmin. Ei oltu varmoja, kestääkö seinä pullahtamatta, ja asia varmistettiin följareilla. Tuossa selkäni takana on pari tämän talon följaria. Ne laitettiin 50-luvulla kun ikkunoita uusittiin. Itse talo on rakennettu ainakin 100 vuotta aikaisemmin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5269
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3417
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1552
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      190
      1430
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1056
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      978
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      778
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      769
    Aihe