Telakointi ja veneen tyhjennys

205

taas on vene nostettu pois vedestä ja peitelty ulkosäilytykseen.
Minulla on käytössä suuri lämmin varasto jonne olen uskollisesti tuonut veneestä ainakin seuraavat tavarat:
Lattialevyt
Akut
Liivit
Köydet
Sammuttimet
Patjat
Ruokatarvikkeet ja välineet
Purjeet
Kumivene ja moottori

Eli käytännössä kaikki irtain,
Tuotteko itse kaiken pois vai onko tämä ihan turhaa tavaran kuskaamista.
Näistä tulee pari isoa kuomukärryllistä tavaraa.

53

1383

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Joakim1

      En ymmärrä mitä lattialevyt ja akut hyötyvät siirrosta. Akut säilyvät paremmin kylmässä.

      Itse olen jättänyt myös patjat veneeseen eikä siitä ole ollut koskaan mitään haittaa (kokemusta 2002-). Jos olisi sopiva varasto, veisin ne kuitenkin luultavasti sinne.

      • homeetonna

        Minä olen tuonut akut kotiin viileään varastoon, jossa olen niitä pari kertaa talven kuluessa ladannut. Onko tämä tarpeellista vai säilyvätkö ne siellä pakkasessa mahdollisesti paremmin?

        Kerään myös pari kuormaa tavaraa veneestä, sillä minulla on niille runsaasti säilytystilaa, mutta on siinä kyllä aika kova työ raahata niitä edestakaisin.
        Ainoat teksttilit jotka jäävät sinne ovat ikkunaverhot, joissa en ole kyllä nähnyt mitään homeeseen viittaavaa. Vene on tosin ilmavan raskaan pressukatoksen alla.

        Yhden hyvän puolen tässä veneen tyhjennyksessä voin kyllä nähdä - on helppo siivota keväällä kun ei ole tavarat tiellä. Ja toiseksi voisi mainita, että kutsumattomille vieraille ei löydy enää paljoa poisvietävää.


    • Bossu

      En ole "kiinteitä" patjoja tuonut pois muutamaan vuoteen, ei ole ollut eroa siihen aikaan, kun toin ne pois. Pari kertaa on joku irtotyyny tms. homehtunut. Jos veneessä on ollut irtotyynyjä, jotka ovat samaa kangasta kuin vakituiset verhoukset, eivät ne tyynyt ole homehtuneet, joten ilmeisesti kankaissa on suuria eroja. Eli tuon pois ne kankaiset esineet, joista en tiedä verhoilun soveltuvuutta veneeseen.

      Köydet varastoin kuivina veneeseen. Nykyinen hupiakkuni painaa 60 kiloa, joten en viitsi sitä huvikseen kanniskella, en kyllä kanniskellut vanhojakaan. Sammuttimet saavat talvehtia veneessä, purjeet säilytän kylmässä varastossa pusseissaan. Otan ne pois kuivina.

    • mitä turhia

      Omaan listaan noista kuuluvat vain:
      Liivit
      Ruokatarvikkeet
      Purjeet

      Lisäksi:
      Puomipeite
      Sprayhood


      Kumivene ja moottori ovat olleet jo monta vuotta kotona, mutten nekin raahaisin pois veneeltä. Akuista oli jo puhe, nehän säilyvät paremmin veneessä ja syksyllä ladattuina ehkä ladataan uudelleen ennen vesillelaskua, mutta ei sekään ole välttämätöntä. Varausaste on vielä keväällä terveessä akussa yli 90 %. Myös kaikki muovinen vanhenee kylmässä hitaammin.

      Kuomukärryllä viedään syksyllä peitetarpeet veneelle. Veneeltä pois tuleva tavara mahtuu hyvin pariin autokuormalliseen, joista suurimman osan täyttävät purjeet, joita on iso, kolme genuaa ja kaksi spinnua. Vene on hyvin tuulettuvan pressun alla hyvin tuuletettuna, eikä ikinä ole telakointikaudella tullut homeen pilkkua.

    • seppomartti

      Lattialevyt
      Akut
      Liivit
      Köydet
      Sammuttimet
      Patjat
      Ruokatarvikkeet ja välineet
      Purjeet
      Kumivene ja moottori

      Aloittajan yo pitkästä listasta en välttämättä poista veneestä mitään. Hyvin tuuletettu vene pakkastalven aikana homehtuu vähemmän kuin purjehdussesongin aikana. Joskus vien patjat ja tyynyt, joskus käännän vain kantilleen enkä huomaa eroa. Sprayhood, bimini ja puomipeite yleensä poistuu pesua varten. Suomessa iso ja genoa poistuu kun masto poistetaan, etelässä ei aina nekään. Varmasti kuivat purjeet ovat säilyneet veneessäkin. Pelastuslautan käännän lappeelleen mutta jää veneeseen samoin kuin kumijolla. Ruokatavaroista iso osa on minigrib pusseissa ja on osoittautunut käteväksi merkitä tushilla tuote vuosiluku. Muutoin syö vanhaa pikapuuroa tai muesliä. Ruokatarpeiden poisto ja uusiminen tapahtuu retkeä valmistellessa.

    • ei varkaille/rotille

      Jos tuuletus veneessä toimii kunnollisesti, homehtuminen ei ole ongelma. Itse olen poistanut veneestä sellaiset tavarat, joista varkaat tai rotat ovat kiinnostuneita.
      Vaatteet ja muut tekstiilit olen poistanut pesua ja puhdistusta varten (sohvien ja selkätyynyjen päällisiä en ole pessut joka vuosi - ne voi jättää veneeseen).

      • 2+4

        Vain akku ja kaasupullo jää omaan veneeseen. Kaikki muu lähtee, mukaanlukien köydet ja ankkurit. Tavaran määrä on tällä konstilla vähentynyt veneessä vuosi vuodelta, sekä säilytystilat järjestyksessä ja puhtaana.


      • rituaali vs tarve
        2+4 kirjoitti:

        Vain akku ja kaasupullo jää omaan veneeseen. Kaikki muu lähtee, mukaanlukien köydet ja ankkurit. Tavaran määrä on tällä konstilla vähentynyt veneessä vuosi vuodelta, sekä säilytystilat järjestyksessä ja puhtaana.

        Tyhjentämisrituaali varmaankin riippuu veneen koosta. Itse en näe mitään syytä siirtää esim. 30kg painoista keula-ankkuria, 16kg peräankkuria, yli 200m köysiä tai 75m ankkuriketjua yms raskasta varustusta talveksi pois veneestä. Miksi pitäisi? Tarpeellisen perusvarustuksen määrä ei vähene "vuosi vuodelta", vaikka sen kuljettaisi talveksi jonnekin (minne?).

        Se on totta, että veneen kaikki säilytystilat kannattaa siivota - kuten muukin sisätila pilssiä myöten. Järjestyksen ylläpitämiseksi on hyvä tehdä varusteluettelo, jonka päivittää ennen uuden purjehduskauden alkua. Luettelosta selviää, mitä varusteita tai tarvikkeita missäkin säilytystilassa on - esim. impellerit, suodattimet, kiilahihnat, pultit mutterit, sakkelit, plokit, varapolttimot .... Tämä käytäntö on oman kokemukseni mukaan osoittautunut hyväksi paitsi pitkillä matkapurjehduksilla myös tavallisilla kesäpurjehduksilla.

        Puhtaus, siisteys ja järjestys eivät edellytä jokavuotista veneen tyhjentämistä!


      • hätäraketit
        2+4 kirjoitti:

        Vain akku ja kaasupullo jää omaan veneeseen. Kaikki muu lähtee, mukaanlukien köydet ja ankkurit. Tavaran määrä on tällä konstilla vähentynyt veneessä vuosi vuodelta, sekä säilytystilat järjestyksessä ja puhtaana.

        Mielenkiintoinen lähtökohta.
        On varmasti totta, että aina unohtuu jotain kotiin, mutta entä jos se on tärkeä tavara?


    • Ei mitään

      Vien veneestä pois vain joitakin ruokatarvikkeita. Vene on talvisäilytyksessä ulkona ja älykäs maasähkölaturi päällä koko talven. Ongelmia ei ole ollut.

      • Ei mitään

        Korjataas vähän: tietokoneet ja Playstationin vien talveksi kotiin, kun en halua pitää niitä päällä koko talvea. Jos niitä ei pidä veneessä päällä, talvella voi kondensoitua kosteutta. Vene-elektroniikalle talvi ei ole ongelma.


    • werfcdwrwww

      Liivit, irtopatjat (kuivumaan) on viety kellariin syssyllä ja kaiku/karttalotteri kans ettei joku älyä varastaa sitä satasen laitetta.

      Ylimääräinen roina tulee siivottua syssyllä yleensä, on kaikenlaista kippoa, purkkia, kanisteria, kantta, roskia.

      Sammutin saa jäädä, mun mielestä hyvä olla veneessä aina. Jos tuleekin tarve käyttää sitä niin sitten se onkin kellarissa.

    • Termir

      Peräsin pitää aina irottaa myös kuivumaan kellariin.

      • aloittaja12

        Sprayhuudi
        Tuulisuojat
        Puomipussi
        Plotteri
        Fendarin suojat
        Kartat ja muut paperit
        Nämäkin vielä olen vienyt talveksi lämpimään.

        Siivoustahan tuo toki helpottaa mutta on siinä jäätävä työmaa.
        Toki nuo kaikki pyykkikoneesa pestävät olen samalla pessyt.

        Näköjään tapoja on yhtä monta kuin on veneilijääkin.

        Kaikille hyvää rospuuttoaikaa, ei siinä taas kauan mene kun aletaan veneitä kaivamaan pressujen alta pois;)


    • tosimiesten mies

      Minä rullaan rungosta lasikuidun ja kaavin epoksit saaviin.
      Viltit, lakanat ja tyynyjen päälliset puran langoiksi ja puuosat haketan.
      Lasin sulatan kuutioiksi ja metallin harkoiksi.

      Keväällä sitten pyyhin pölyt pressusta ja kokoan veneen. Kun asiat hoitaa hyvin, niin vene on joka vuosi kuin uusi eikä kahta kertaa saman näköinen.

      • gl37

        Vien oikeastaan kaiken (en akkuja) pois ja pyyhin pinnat kloritella. Kuivauspallpallot joka hyttiin ja konetilaan. Kaapit auki. Ja voila, vene raikas kun keväällä poistan pressut.


    • kosteusmittari

      Jokainen kehuu omia rutiinejaan ja kenties uskoo ne ainoiksi oikeiksi. Vertaileva objektiivinen tutkimus puuttuu. Se kyllä tiedetään, että homeitiöiden lisääntyminen edellyttää niille ravintoa (=likaa) ja sopivasti kosteutta lämpöä. Home ei viihdy hyvin tuuletetuissa tiloissa.

      Kuivauspallointoilijat varmaankin tiivistävät veneensä niin, ettei ulkoilman kosteus pääse sisätilaan mistään venttiilistä eikä raosta. Ulkoilmassahan riittää kosteutta varsinkin lämpöasteiden aikana. Pakkasella taas on kuivaa.
      Tuuletuksen kannattajat huolehtivat veneensä ilmanvaihdosta esim. poistamalla lokianturin ja jättämällä luukut raolleen yms. Vene pysyy raikkaana aivan kuten kuivapalloilija väittää olevan kuivapallon ansiota. Ainoa kummankin menettelyn yhtäläisyys on kai sisätilojen puhdistus. Siitä ei liene erimielisyyttä muuta kuin puhdistusaineiden osalta.

      Olisi kiinnostava seurata kosteusmittareiden lukemia (ulkoilma vs. veneen sisätila) tuuletetussa venessä ja umpioidussa kuivapalloveneessä.

      • gl37

        Minulla on kosteusmittari veneessä talvella. Olen huomannut tuon edellä mainitun kosteuskehityksen. Kosteus vaihtelee 0-60% välillä josta 0 saadaan auringonpaisteessa kevät päivänä ja 60 syksyllä kosteassa. Syksyllä usein lämmitän ja kuivatan paatin sisältä ja tuoretta palloa. Keskimäärin yleensä noin 40.


      • Seppomartti
        gl37 kirjoitti:

        Minulla on kosteusmittari veneessä talvella. Olen huomannut tuon edellä mainitun kosteuskehityksen. Kosteus vaihtelee 0-60% välillä josta 0 saadaan auringonpaisteessa kevät päivänä ja 60 syksyllä kosteassa. Syksyllä usein lämmitän ja kuivatan paatin sisältä ja tuoretta palloa. Keskimäärin yleensä noin 40.

        Tureita palloja? Miten paljon pitää uusia ja mimmoisia vesimääriä pallot imevät?


      • seppomartti
        gl37 kirjoitti:

        Minulla on kosteusmittari veneessä talvella. Olen huomannut tuon edellä mainitun kosteuskehityksen. Kosteus vaihtelee 0-60% välillä josta 0 saadaan auringonpaisteessa kevät päivänä ja 60 syksyllä kosteassa. Syksyllä usein lämmitän ja kuivatan paatin sisältä ja tuoretta palloa. Keskimäärin yleensä noin 40.

        Jos kosteusmittarisi näyttö joskus on 0 niin sitten voit arpoa kosteutta yhtä hyvin vaikka pelikorteilla.


    • pallot hukassa

      En ole koskaa (40 vuotta) käyttänyt mitään kosteudenpoistajia, enkä pitänyt mitään luukkuja auki. Mitään ongelmia ei ole ollut, eikä pölyä sisällä, vaikka kannella oliskin.

    • fågeli

      Kaikki pyritään viemään pois, tänä talvena ajattelin kokeilla jättää luukkuja osittain auki, jos saisi jonku tiheän hiiriverkon tehtyä. Onko kukaan kokeillut?

      • tavallisen erilainen

        "Tosimiesten miehen" talvisäilöntäresepti oli kyllä ehdoton voittaja, joskin työläähkö....


      • gl37
        tavallisen erilainen kirjoitti:

        "Tosimiesten miehen" talvisäilöntäresepti oli kyllä ehdoton voittaja, joskin työläähkö....

        Yksi pallo kerää ehkä 2-3 dl. Uskomaton määrä.


      • epäilen yhä
        gl37 kirjoitti:

        Yksi pallo kerää ehkä 2-3 dl. Uskomaton määrä.

        Entä sitten? Kosteina päivinä ilmassa riittää kosteutta. Eikö oleellisempi kysymys ole se, miten paljon kuivapallo alensi veneen sisätilan kosteutta ja pysyikö kosteus poissa? Mikäli venettä ei ole umpioitu ilmatiiviisti ja lämpötila on sama veneen sisä- ja ulkopuolella, eikö sisä- ja ulkoilman kosteusero pyri koko ajan tasoittumaan?

        Jos kuivapallon suola on imenyt vettä 2-3 dl tai vaikka ämpärillisen, miten se osoittaa veneen mahdollisen kuivumisen? Miten usein poistatte kuivapallon keräämän veden veneen sisätiloista?


      • 4+31

        Hiiri menee sentin reijästä läpi. Omassa veneessä on hiiribaari piilotettuna lokeron taaimmaiseen nurkkaan. Jos hiiri eksyy veneeseen, niin ei ehdi sontia ihan koko venettä.


      • Seppomartti
        epäilen yhä kirjoitti:

        Entä sitten? Kosteina päivinä ilmassa riittää kosteutta. Eikö oleellisempi kysymys ole se, miten paljon kuivapallo alensi veneen sisätilan kosteutta ja pysyikö kosteus poissa? Mikäli venettä ei ole umpioitu ilmatiiviisti ja lämpötila on sama veneen sisä- ja ulkopuolella, eikö sisä- ja ulkoilman kosteusero pyri koko ajan tasoittumaan?

        Jos kuivapallon suola on imenyt vettä 2-3 dl tai vaikka ämpärillisen, miten se osoittaa veneen mahdollisen kuivumisen? Miten usein poistatte kuivapallon keräämän veden veneen sisätiloista?

        Ilmeisesti pitäisi teipata kaikki ilmaraot kiinni ja poistaa kosteus vaihtamalla hygroskooppista ainetta kunnes on rutikuivaa. En ole kokeillut mutta teorian tasolla voisi toimia. Jos tuuletetaan niin sitten tuskin ilman kuivaamisella on merkitystä.


      • pieni silmäkoko
        4+31 kirjoitti:

        Hiiri menee sentin reijästä läpi. Omassa veneessä on hiiribaari piilotettuna lokeron taaimmaiseen nurkkaan. Jos hiiri eksyy veneeseen, niin ei ehdi sontia ihan koko venettä.

        Siksi tuossa linkin seulaverkossa onkin 5,7 x 5,7 mm silmäkoko. Hiiri ei mene siitä.


      • Joakim1
        epäilen yhä kirjoitti:

        Entä sitten? Kosteina päivinä ilmassa riittää kosteutta. Eikö oleellisempi kysymys ole se, miten paljon kuivapallo alensi veneen sisätilan kosteutta ja pysyikö kosteus poissa? Mikäli venettä ei ole umpioitu ilmatiiviisti ja lämpötila on sama veneen sisä- ja ulkopuolella, eikö sisä- ja ulkoilman kosteusero pyri koko ajan tasoittumaan?

        Jos kuivapallon suola on imenyt vettä 2-3 dl tai vaikka ämpärillisen, miten se osoittaa veneen mahdollisen kuivumisen? Miten usein poistatte kuivapallon keräämän veden veneen sisätiloista?

        Lasketaanpa hiukan. Ilmassa on kosteteutta talvilämpötiloissa 0-10 g/m3. Ainakin Etelä-Suomessa tyypillinen lämpötila on nollan paikkeilla ja kosteus lähellä 100%, jolloin ilmassa on 5 g/m3 vettä.

        Asuintiloissa ilmanvaihto pitää olla vähintään 0,5 m3/h/m3. Veneen tilavuus voisi olla 10 m3 ja oletetaan aluksi, että veneessä toteutuu tuo asunnon vaatimus säilitystystilassa.

        Säilytyskausi on suuruusluokkaa 1/2 vuotta eli 4500 tuntia. Vettä siis virtaa ilman mukana veneen läpi 5 * 0,5 * 10 * 4500 = 112,5 kg eli litraa. Jos tavoitteena olisi saada kosteusprosentti laskemaan vaikkapa 10% ulkoilmaan nähden, pitäisi siis vettä kerätä yli 10 litraa.

        Muutaman litran tai varsinkaan desilitran kerääminen ei siis auta mitään ellei ilmanvaihtoa rajoita merkittävästi huonommaksi kuin asuntiloissa.

        Lisäksi systeemi pitäisi suunnitella sellaiseksi, että se keräisi jatkuvasti vain sen ~10% sen sijaan, että se tekisi muutaman viikon äärimmäisen kuivaa ilmaa, jonka jälkeen astiat olisivat jo täynnä ja toiminta loppunut.


      • seppomartti
        Joakim1 kirjoitti:

        Lasketaanpa hiukan. Ilmassa on kosteteutta talvilämpötiloissa 0-10 g/m3. Ainakin Etelä-Suomessa tyypillinen lämpötila on nollan paikkeilla ja kosteus lähellä 100%, jolloin ilmassa on 5 g/m3 vettä.

        Asuintiloissa ilmanvaihto pitää olla vähintään 0,5 m3/h/m3. Veneen tilavuus voisi olla 10 m3 ja oletetaan aluksi, että veneessä toteutuu tuo asunnon vaatimus säilitystystilassa.

        Säilytyskausi on suuruusluokkaa 1/2 vuotta eli 4500 tuntia. Vettä siis virtaa ilman mukana veneen läpi 5 * 0,5 * 10 * 4500 = 112,5 kg eli litraa. Jos tavoitteena olisi saada kosteusprosentti laskemaan vaikkapa 10% ulkoilmaan nähden, pitäisi siis vettä kerätä yli 10 litraa.

        Muutaman litran tai varsinkaan desilitran kerääminen ei siis auta mitään ellei ilmanvaihtoa rajoita merkittävästi huonommaksi kuin asuntiloissa.

        Lisäksi systeemi pitäisi suunnitella sellaiseksi, että se keräisi jatkuvasti vain sen ~10% sen sijaan, että se tekisi muutaman viikon äärimmäisen kuivaa ilmaa, jonka jälkeen astiat olisivat jo täynnä ja toiminta loppunut.

        Kuivan veneen saisi muutamalla pallolla jos teippaa umpinaiseksi ensimmäisenä pakkaspäivänä. Mahtaako kukaan tietää miltä sisäilma tuntuu 5-6 kk:n kuluttua?


      • gl37
        Joakim1 kirjoitti:

        Lasketaanpa hiukan. Ilmassa on kosteteutta talvilämpötiloissa 0-10 g/m3. Ainakin Etelä-Suomessa tyypillinen lämpötila on nollan paikkeilla ja kosteus lähellä 100%, jolloin ilmassa on 5 g/m3 vettä.

        Asuintiloissa ilmanvaihto pitää olla vähintään 0,5 m3/h/m3. Veneen tilavuus voisi olla 10 m3 ja oletetaan aluksi, että veneessä toteutuu tuo asunnon vaatimus säilitystystilassa.

        Säilytyskausi on suuruusluokkaa 1/2 vuotta eli 4500 tuntia. Vettä siis virtaa ilman mukana veneen läpi 5 * 0,5 * 10 * 4500 = 112,5 kg eli litraa. Jos tavoitteena olisi saada kosteusprosentti laskemaan vaikkapa 10% ulkoilmaan nähden, pitäisi siis vettä kerätä yli 10 litraa.

        Muutaman litran tai varsinkaan desilitran kerääminen ei siis auta mitään ellei ilmanvaihtoa rajoita merkittävästi huonommaksi kuin asuntiloissa.

        Lisäksi systeemi pitäisi suunnitella sellaiseksi, että se keräisi jatkuvasti vain sen ~10% sen sijaan, että se tekisi muutaman viikon äärimmäisen kuivaa ilmaa, jonka jälkeen astiat olisivat jo täynnä ja toiminta loppunut.

        Vaihdan pallot 5 kpl (3 hyttiä, salonki, konetila) 2 kertaa talven aikana. Ainoastaan luukkujen venttiilit auki.


      • näyttö hyödystä?
        gl37 kirjoitti:

        Vaihdan pallot 5 kpl (3 hyttiä, salonki, konetila) 2 kertaa talven aikana. Ainoastaan luukkujen venttiilit auki.

        Tarkoitukseni ei missään tapauksessa ole loukata, mutta epäilen yhä. Jos luukkujen venttiilit ovat auki, sieltähän sitä ulkoilman kosteutta luulisi tulevan sisään samaa tahtia kuin suola sitä imee. Suolapallojen täyttämä vesisäiliökin seisoo kuukausia veneen sisällä. Avoin vesiastia ei taida olla kosteuden kannalta hyvä? Onkohan suolapallojen todellinen hyöty sittenkin vain suolapallojen myyjällä? Tietysti sekin on tärkeää, että veneen omistajalla on rauhallinen mieli uskoessaan veneensä sisätilojen kuivuuteen.

        Eikö joku veneilylehti voisi järjestää talven kestoisen vertailutestin kosteusmittauksineen? Koejärjestely olisi esim. kolme samanlaista venettä vierekkäin, yksi tiiviiksi umpioituna kuivapallot sisällä, toinen luukut pikkasen raollaan kuivapallot sisällä ja kolmas hyvin tuuletettuna ja ilman kuivapalloja.


      • seppomartti
        näyttö hyödystä? kirjoitti:

        Tarkoitukseni ei missään tapauksessa ole loukata, mutta epäilen yhä. Jos luukkujen venttiilit ovat auki, sieltähän sitä ulkoilman kosteutta luulisi tulevan sisään samaa tahtia kuin suola sitä imee. Suolapallojen täyttämä vesisäiliökin seisoo kuukausia veneen sisällä. Avoin vesiastia ei taida olla kosteuden kannalta hyvä? Onkohan suolapallojen todellinen hyöty sittenkin vain suolapallojen myyjällä? Tietysti sekin on tärkeää, että veneen omistajalla on rauhallinen mieli uskoessaan veneensä sisätilojen kuivuuteen.

        Eikö joku veneilylehti voisi järjestää talven kestoisen vertailutestin kosteusmittauksineen? Koejärjestely olisi esim. kolme samanlaista venettä vierekkäin, yksi tiiviiksi umpioituna kuivapallot sisällä, toinen luukut pikkasen raollaan kuivapallot sisällä ja kolmas hyvin tuuletettuna ja ilman kuivapalloja.

        Joakimin laskelma yllä on sikäli pielessä, että talvikuukausien pakkasilma sisältää vain vähän vettä vaikka olisi 100% suhteellinen kosteus- mitä ei useinkaan ole. Mutta tuuletetussa tilassa kuivattavaa uutta ilmaa riittää loputtomiin. Olisi ihan mielenkiintoinen koejärjestely. Kuka ehdottaa toimittajille?


      • gl37
        näyttö hyödystä? kirjoitti:

        Tarkoitukseni ei missään tapauksessa ole loukata, mutta epäilen yhä. Jos luukkujen venttiilit ovat auki, sieltähän sitä ulkoilman kosteutta luulisi tulevan sisään samaa tahtia kuin suola sitä imee. Suolapallojen täyttämä vesisäiliökin seisoo kuukausia veneen sisällä. Avoin vesiastia ei taida olla kosteuden kannalta hyvä? Onkohan suolapallojen todellinen hyöty sittenkin vain suolapallojen myyjällä? Tietysti sekin on tärkeää, että veneen omistajalla on rauhallinen mieli uskoessaan veneensä sisätilojen kuivuuteen.

        Eikö joku veneilylehti voisi järjestää talven kestoisen vertailutestin kosteusmittauksineen? Koejärjestely olisi esim. kolme samanlaista venettä vierekkäin, yksi tiiviiksi umpioituna kuivapallot sisällä, toinen luukut pikkasen raollaan kuivapallot sisällä ja kolmas hyvin tuuletettuna ja ilman kuivapalloja.

        Hyöty on kyllä hyvä kysymys. Siis kosteana aikana pallot todellakin poistaa kosteutta, mutta tuleeko kosteus venttiileistä? Konetilasta unohdin pallon toissa talvena ja äänieristeissä oli selvästi kosteutta jota kuivasin paperilla ja laitoin pallon paikalleen. Sen jälkeen ei kosteutta ollut.

        Kevät on taas sikäli hankalaa aikaa että aurinko paistaa ja saattaa lämmittää toista kylkeä melko paljon ja aiheuttaa kondenssia.

        Toisaalta kuivin ilma on pakkasella ja silloin pallot jäätyvät.

        Kerron tässä kokemuksia, ei kyseenalaistaminen häiritse yhtään.


      • Joakim1
        seppomartti kirjoitti:

        Joakimin laskelma yllä on sikäli pielessä, että talvikuukausien pakkasilma sisältää vain vähän vettä vaikka olisi 100% suhteellinen kosteus- mitä ei useinkaan ole. Mutta tuuletetussa tilassa kuivattavaa uutta ilmaa riittää loputtomiin. Olisi ihan mielenkiintoinen koejärjestely. Kuka ehdottaa toimittajille?

        Laskin 5 g/m3, joka ei varmasti ole väärä suuruusluokka. Talvella kosteusprosentti on tyypillisesti hyvin suuri. Vaikkapa Karjalohjalla helmikuun keskikosteusprosentti oli 93% ja -lämpötila -5,6 C, joilla arvoilla vettä on 2,9 g/m3. Tammikuussa vastaavasti 91%, 3,6C ja 5,7 g/m3. http://www.opexi.net/wd/wxhistory.php?date=201401

        Kovilla pakkasilla ilmassa on hyvin vähän vettä. -20C alle 1 g/m3, mutta sellaiset ovat kovin harvinaisia Etelä-Suomessa ja suuri osa säilytyskautta on syksyä ja kevättä.


      • fågeli
        seulaverkko kirjoitti:

        Kesämökillä käytetään seulaverkkoa hiirisuojana. Sopii veneeseenkin. Rautakaupoista ja vaikkapa Prismasta löytyy.
        http://www.kodinterra.fi/market/kodinterra?a_Visit:tuote=cwvnqrlz0fsad5ox&kategoriaTunniste=AitaSeulaverkot&path=PUUTARHA JA PIHA/KoristeetVar/TelinAidatRak/AitaSeulaverkot&myymala=Kodin Terra Pori&paikkakunta=Pori&osuuskauppa=SATAKUNTA&pageName=Main

        Kiitos, jotain tälläistä ajattelin. Pallojakin tullut kokeiltua, viime talvena pallo keräsi n.5dl. Eiköhän tämä määrä korvaanutunut talven aikana vastaavalla määrällä. En usko että vene muuten on moksiskaan, kunhan tekstiilit ja kosteutta imevät huokoiset materiaalit saa kerättyä pois veneestä. Venetapetim uusin viime talvena ja uudestaan en tätä haluaisi tehdä. Tapetti lienee ainoa huokoinen aine, jota ei saa veneestä pois.


      • A Autoilija
        näyttö hyödystä? kirjoitti:

        Tarkoitukseni ei missään tapauksessa ole loukata, mutta epäilen yhä. Jos luukkujen venttiilit ovat auki, sieltähän sitä ulkoilman kosteutta luulisi tulevan sisään samaa tahtia kuin suola sitä imee. Suolapallojen täyttämä vesisäiliökin seisoo kuukausia veneen sisällä. Avoin vesiastia ei taida olla kosteuden kannalta hyvä? Onkohan suolapallojen todellinen hyöty sittenkin vain suolapallojen myyjällä? Tietysti sekin on tärkeää, että veneen omistajalla on rauhallinen mieli uskoessaan veneensä sisätilojen kuivuuteen.

        Eikö joku veneilylehti voisi järjestää talven kestoisen vertailutestin kosteusmittauksineen? Koejärjestely olisi esim. kolme samanlaista venettä vierekkäin, yksi tiiviiksi umpioituna kuivapallot sisällä, toinen luukut pikkasen raollaan kuivapallot sisällä ja kolmas hyvin tuuletettuna ja ilman kuivapalloja.

        Tuulettaako vai pitääkö luukut kiinni ja suolapussit roikkumassa? Tästä ei varmaankaan päästä ikinä yhteisymmärrykseen veneitten kohdalla. Olen kuitenkin huomannut, että autoilijat ovat harvinaisen yksimielisiä. Ikkunat pidetään visusti kiinni. Kaikkihan me olemme huomanneet, että kun ilmat viilenevät syksyllä, auton ikkunat ovat aamulla kondenssin takia vesimärkiä. Mutta ainoastaan ulkopuolelta, ja vain siitä syystä, että tuuletus on minimoitu. Jättäkää joskus sopivasti ikkunoita raolleen ja huomaatte, että aamulla ikkunat ovat märkiä myös sisäpuolelta.
        Ajattelemisen aihetta antoi Antero Autoilija.


    • Fenix din

      Onko moottorin huollolla väliä tekeekö sen syksyllä vai keväällä? Jos vain ajan glykolit sisään, niin eikös tuo riitä ja jatkan sitten keväällä öljyjen yms. vaihdoilla?

      • 20+20

        Öljyt kannattaa vaihtaa (ainakin) syksyllä. Puhdas öljy suojaa diesel-moottoria talven aikana.


      • 46997
        20+20 kirjoitti:

        Öljyt kannattaa vaihtaa (ainakin) syksyllä. Puhdas öljy suojaa diesel-moottoria talven aikana.

        Otan veneestäni oviluukun talveksi pois ja jätän etummaisen kattoluukun raolleen.
        Tuulettuu ainakin.
        En tosin tiedä onko veneessä talvella lunta jos oikein pyryttää.
        En ole koskaan käynyt veneellä kesken telakointikauden.


      • reiska 2K
        46997 kirjoitti:

        Otan veneestäni oviluukun talveksi pois ja jätän etummaisen kattoluukun raolleen.
        Tuulettuu ainakin.
        En tosin tiedä onko veneessä talvella lunta jos oikein pyryttää.
        En ole koskaan käynyt veneellä kesken telakointikauden.

        Muuten samoin, mutta minä olen tehnyt erilliset talvi luukut joissa on teräs ja hyttysverkko aukon päällä. Veneellä on ilmava jyrkkälappeinen lainapeite katto. Pieni lumimäärä ei haittaa mitään kun lattialevyt on nostettu pystyyn ja toisaalta ne vähäiset lumet haihtuvat pois kun ilmanvaihto on hyvä.
        Joskus olen muutaman valkoisen pilkun kulkuluukun pielessä nähnyt - kerran 3-4 talveen - siis harvoin kun on syksyllä pesut jääneet tekemättä.


      • näin meillä

        Miksi huolto pitäis tyehdä syksyllä tai keväällä, miksei esim, vedessä elokuun lopulla.


      • Uskokaa jo
        näin meillä kirjoitti:

        Miksi huolto pitäis tyehdä syksyllä tai keväällä, miksei esim, vedessä elokuun lopulla.

        Lopettakaa se pallopeli, se on ihan turhaa. Vene puhtaaksi sisältä, kaikki luukut kiinni, ja pressu tiukasti ympärille. Takaan, että keväällä vene on ihan samassa kunnossa sisältä kuin mihin se on syksyllä jätetty, siis jos siellä ei ole jo syksyllä hometta.


      • takaussopimus?
        Uskokaa jo kirjoitti:

        Lopettakaa se pallopeli, se on ihan turhaa. Vene puhtaaksi sisältä, kaikki luukut kiinni, ja pressu tiukasti ympärille. Takaan, että keväällä vene on ihan samassa kunnossa sisältä kuin mihin se on syksyllä jätetty, siis jos siellä ei ole jo syksyllä hometta.

        Uskallatko tehdä homeettomuustakauksestasi kirjallista takaussopimusta?

        Pallopeli ei varmastikaan ole turhaa. Jos kauppa käy se merkitsee liikevaihtoa. Luulisin, että kuivapallokaupassa myydään muitakin tuotteita ja asiakas voi tehdä ns. heräteostoksia.

        Toimintaehdotuksistasi vain yksi oli hyvä: vene puhtaaksi sisältä!
        Ilmanvaihdon estäminen tiukalla pressulla ei ole hyvä. Miten olet sellaiseen menettelyyn päätynyt?


    • Uskokaa jo

      Olen päätynys siitä syystä, kun olen huomannut, että niin on paras. Olenhan tietenkin muitakin konsteja kokeillut, ja joskus on pallokin ollut veneessä. Mutta se oli silloin kun ei omia kokemuksia ollut, ja piti tehdä niinku muutkin. Nyt on kuitenkin parikymmentä vuotta (usean veneen kohdalla) näin toiminut ja miksi muutaisin.kun kerran toimii. Pressua ei muuten saa niin umpinaiseksi, ettei pölyä ja likaa se alla tule. Jos siis sinne lika pääsee, niin miksei ilmakin. Jos taas luulut jättää auki, niin silloin myös lika pääsee veneen sisään se ei ole hyvä juttu. Ennen muuten tein niinkin, että vein turkkilevytkin pois veneestä, sitten aloin pitää niitä veneessä, mutta pystyyn nostettuna. Nyt olen muutaman vuoden pitänyt ne paikallaa ja hyvin toimii niinkin.

      • uskokoon ken tahtoo

        Kehut ponnekkaasti veneen tuuletuksen estämistä(?) ja jopa "takaat" homeettomuuden. Onko joku tervenenäinen käynyt nuuhkimassa veneitäsi? ;-)
        Siinä olet oikeassa, että ainakin yksi turkkilevy kannattaa nostaa pystyyn - minun kokemukseni mukaan se, jonka alla lokin anturi on. Anturi on hyvä poistaa talveksi, koska sen aukon kautta pilssin tuuletus paranee.
        Pöly ei ole pressulla peitetyn veneen ongelma, vaikka ilmanvaihto on hyvä. Eikö imurointi kuulu kevätrutiineihin joka tapauksessa? Vene pölyyntyy sisähallissakin.

        Moni muukin meistä on vuosien varrella kokeillut kaikenlaista. Itselläni ollut omia veneitä 1950-luvulta lähtien ja on edelleen. Kuivapallomuotia oli ohimenevasti liikkeellä 1970-80-lukujen vaihteessa, jolloin moni osti Maritimista ruotsalaisen "Torrboll":in. Nyt näköjään kokeillaan vanhaa muotia uudelleen. Itse pidän veneen puhtautta ilmanvaihtoa talvisäilytyksen oleellisimpina asioina .


      • Homenokka
        uskokoon ken tahtoo kirjoitti:

        Kehut ponnekkaasti veneen tuuletuksen estämistä(?) ja jopa "takaat" homeettomuuden. Onko joku tervenenäinen käynyt nuuhkimassa veneitäsi? ;-)
        Siinä olet oikeassa, että ainakin yksi turkkilevy kannattaa nostaa pystyyn - minun kokemukseni mukaan se, jonka alla lokin anturi on. Anturi on hyvä poistaa talveksi, koska sen aukon kautta pilssin tuuletus paranee.
        Pöly ei ole pressulla peitetyn veneen ongelma, vaikka ilmanvaihto on hyvä. Eikö imurointi kuulu kevätrutiineihin joka tapauksessa? Vene pölyyntyy sisähallissakin.

        Moni muukin meistä on vuosien varrella kokeillut kaikenlaista. Itselläni ollut omia veneitä 1950-luvulta lähtien ja on edelleen. Kuivapallomuotia oli ohimenevasti liikkeellä 1970-80-lukujen vaihteessa, jolloin moni osti Maritimista ruotsalaisen "Torrboll":in. Nyt näköjään kokeillaan vanhaa muotia uudelleen. Itse pidän veneen puhtautta ilmanvaihtoa talvisäilytyksen oleellisimpina asioina .

        Olennaista on tuo kosteus lämpö ja lisäksi homeilla pitää olla jotain syötävää. Tuuletus auttaa vain, jos se auttaa veneen sisätiloja pysymään kuivina. Esim. veneen syksyllä puhdistamatta jäänyt spriikeitin homehtui aivan kertakaikkiaan, vaikka oli erittäin hyvin tuulettuvassa varastossa. (=klapivarastossa) jos talvi on samanlainen kuin viime vuonna, eli lämmin ja kostea, on ihan sama paljonko tuulettaa, jos vaan homeelle otollista kasvualustaa löytyy


      • rajansa kaikella
        Homenokka kirjoitti:

        Olennaista on tuo kosteus lämpö ja lisäksi homeilla pitää olla jotain syötävää. Tuuletus auttaa vain, jos se auttaa veneen sisätiloja pysymään kuivina. Esim. veneen syksyllä puhdistamatta jäänyt spriikeitin homehtui aivan kertakaikkiaan, vaikka oli erittäin hyvin tuulettuvassa varastossa. (=klapivarastossa) jos talvi on samanlainen kuin viime vuonna, eli lämmin ja kostea, on ihan sama paljonko tuulettaa, jos vaan homeelle otollista kasvualustaa löytyy

        Homehtuuhan ruoka kotona huonelämpötilassa ja tekee sen veneessäkin tuuletuksesta tai kuivapalloista riippumatta. Eli oikein otollinen kasvualusta homehtuu ihan missä vain. En ole veneen pintoja sen enempää etikalla kuin kloriitillakaan pyyhkinyt, vain normaali puhtaanapito, eikä tuuletettuun veneeseen ole homepilkkua tullut.


    • Mikä home

      No kaikkihan täällä näköjään tietää miten pitää toimia, että hometta ei tule, ja kaikiila eri konstit. Miksi tästä sitten yleensä puhutaan, ja mitä ne homeskandit on.

      • sweedhomeet

        Minä olen ymmärtänyt, että se Homeskandi on nykykielen mukaan skandinaavinen koti vesillä - voin olla kyllä väärässäkin.


      • kaikki homehtuu...
        sweedhomeet kirjoitti:

        Minä olen ymmärtänyt, että se Homeskandi on nykykielen mukaan skandinaavinen koti vesillä - voin olla kyllä väärässäkin.

        Useimmat kai tietävät, miten vene pysyisi puhtaana ja homeesta vapaana…. mutta, kun ei viitti ja onhan se venekin jo niin vanha….miksei muija pese...
        Ja onhan aina parempi syytellä skandinaaveja. Siksi kai ei puhuta fennoskandihomeesta tai suomihomeesta, vaikka meillä on jopa homekouluja. Täällä kosteutta ja likaa riittää...


      • Palloton
        kaikki homehtuu... kirjoitti:

        Useimmat kai tietävät, miten vene pysyisi puhtaana ja homeesta vapaana…. mutta, kun ei viitti ja onhan se venekin jo niin vanha….miksei muija pese...
        Ja onhan aina parempi syytellä skandinaaveja. Siksi kai ei puhuta fennoskandihomeesta tai suomihomeesta, vaikka meillä on jopa homekouluja. Täällä kosteutta ja likaa riittää...

        Niimpä kaikki homehtuu, vaikka mitä tekis, paitsi jos pesee veneen kunnolla sisälta, niin sitten ei homehdu, vaikka ei tekis mitään muuta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1565
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1404
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1331
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1295
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1248
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1176
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1106
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1106
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1072
    Aihe