Ruokalepo tuskin lienee terveysuhka

Tämänkin päivän (11.10.14) uutisoinneissa näkyy median otsikointia, jonka mukaan päiväunet olisivat terveysuhka. Jenkkilässä on kuulemma päädytty sen sortin tutkimustuloksiin. Kyseisen uutisoinnin kohdalla kiinnittää huomiota päiväunien esilläpitäminen juuri sillä nimikkeellä ilman muita vaihtoehtoisia luonnehdintoja.

Meikä-äijä pitää kuta kuinkin aina päiväruokailun jälkeen ruokalevon. Itäisessä Suomessa puhutaan ettoneista ja lännempänä mm. ruokaperäisistä. Olen sisäistänyt semmoisen käsityksen, jonka mukaan ruuansulatukselle on paikallaan antaa työrauha eikä sitä olennaista elimistön toimitusta toinna häiritä millaan touhuamisella.

19

127

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vilkaisu kalenteriin kertoo, että tänään on 12. lokakuuta tänä vuonna 2014, mikä näin oikaisuna tuohon aloitukseen ja tämäkin päivä jo kääräytymässä pakettiin.

    • Kuka sen määrää jos nukuttaa niin menee vaan huiliin -
      Siinä voi ottaa pienet torkutkin --niin ainakin minä teen --ja sitten kun ei nukuta on se taas--- virkeenä iltayöstäkin--- ihan kiva kirjoitella tänne ,vaikka pian vaituu vuorokausikin , minua ei yhtää tällaiset kirjoitukset ja määräykset muuta käsityksiäni .
      Ikinä en ole unilääkettäkään tarvinnut .
      Työssä käydessä --olin säännöllinen nukkumaajoista , ja kun hyvätunenlahjat olen saanut ei haitannut vaikka mies ei aina tullutkaan nukkumaan viekkoon . Hänen työ oli niin erilaista ja ne ajatkin -- 1vuorokausi työssä , 1 vapaa ,1työssä ja 2vuorokautta vapaana -- ennen T.reen palokunnassa oli näin --- niin että paljon oli minun öitä nukuttava yksin -- Se ei minua haitannut -- päin vastoin .
      Meillä oli oma rytmi kaikessa .

    • ryhmärämä23232323

      ei linkkiä mutta kopio

      Nyt retkisänky työhuoneeseen, jotta lounaan jälkeen voi panna hetkeksi pötkölleen. Brittitutkimuksen mukaan ruokalevossa on järkeä, sillä aivot eivät toimi heti syömisen jälkeen normaalisti.

      Syöminen väsyttää, koska ruoka pysäyttää oreksiini-nimisten neuropeptidien tuotannon aivoissa. Oreksiinit ovat tärkeitä tajunnan ja energiatason säätelijöitä.

      "Ne varmistavat, että aivot pysyvät hereillä hankkiakseen juuri tarpeellisen määrän glukoosia", selittää tutkimusta johtanut Denis Burdakov Manchesterin yliopistosta. Säätelymekanismi on niin herkkä, että jo tavallisen aterian aiheuttama glukoosiryöpsähdys riittää sammuttamaan oreksiinia tuottavien solujen toiminnan.

      Oreksiinituotannon häiriö voi johtaa narkolepsiaan sekä lihavuuteen. On myös viitteitä siitä, että oreksiini on osallisena oppimisessa ja riippuvuuksissa.

      Tutkimuksen julkaisi Neuron-tiedelehti.

      • torx 25

        Päivätorkut esim. auton tai muun kulkuneuvon ratissa on vahingollinen varsinkin ruuhka-aikaan on terveydelle vaarallista.
        Liian vähän nukkuneilla torkahtelua tapahtuu. Muuten päiväunet ovat hyväksi.


      • torx 25 kirjoitti:

        Päivätorkut esim. auton tai muun kulkuneuvon ratissa on vahingollinen varsinkin ruuhka-aikaan on terveydelle vaarallista.
        Liian vähän nukkuneilla torkahtelua tapahtuu. Muuten päiväunet ovat hyväksi.

        Mielenkiintoista. Minulla ainakin iltapäivällä syödyn lounaan jälkeen nukahtaminen on nopea, mutta kännyherätyksen jälkeen 20 minuutin kuluttu olen pirteä kuin peipponen. Tuosta on tullut tapa.
        Aivoissahan ne tavatkin syntyy.


    • Me eläkeläiset voimme järjestää päivän tekemisiämme ja lepojamme vapaammin kuin työelämässä ahertajat. Olisihan tuo iso muutos, jos työpaikoillakin ryhdyttäisiin suosimaan päivälepoja. Tieteilijöittenkin taholta löytyisi sille järjestelylle kannatusta. Mieleen juohtuu erityisemmin etsimätä eteläisempien leveyspiirien siestan vietto. Päivän lämpöisimpinä tuokioina siellä pysähdytään ahertamisista ja vetäydytään siestalle. Menettelyllä vaikuttaa siis olevan myös suoranaisia terveyshyötyjä. Edelleen samaan syssyyn ajatuksiin putkahtaa väestön yleinen terveydentila ja sitähän on runsaasti ihasteltu välimerellistä ruokavaliota. Lieneekö meillä Suomessa tehty tieteellistä tutkimusta, jossa olisi aiheena terveellisen ravitsemuksen ja ruokalepojen yhteisvaikutuksen selvittäminen terveyden tilaan.

    • Vänr.res.evp.

      Kyllä ruokaperäsillä on vanha perinne. Isäni kertoi, että ollesaan suorittamassa asevelvollisuuttaan Viipurissa 1930-luvun puolivälissä
      koko komppanian oli mentävä yöpukeisiinsa puettuna punkkaan tunniksi aina puolenpäivän ruokailun jälkeen.
      Itse menen nokosille silloin kun huvittaa ja missä asussa miellyttää, koska kukaan ei ole komentamassa eikä vahtaamassa.

    • Eräs parhaista myyjistämme aikanaan autonvaraosa maahantuojalla, oli tapana mennä tunnin aamiaisen aikana varaston hyllylle ruokalevolle.
      Hän pyysi niin nätisti minulta tullessani sisälle, käydä herättämässä hänet:D Niin oli virkeä ja hyväntuulinen taas iltapäivän, ja useimmat asiakkaat ympäri Suomea kysyivätkin häntä asioidessaan.
      Kyllä itsekin nykyään oikaisen sohvalla lounaan jälkeen, siinä klo 14.00 paikkeilla, ja kyllä 1/2 tunnin simahtaminen hyvää tekee. Pidempään jos nukkuu, mene iltayö kyllä valvoessa, mutta en ole siitäkään huolta kantanut, lukeminen sängyssä sujuu aina.

      Muistan muuton maaseudulle pääkaupungista, miten ihanan rauhalliselta tuntui sunnuntai-iltapäivän lepohetki ruuan jälkeen. Lunta kun sateli hiljakseen, vatsa oli täynnä ja kotityöt hyvässä mallissa, tuntui kuin voisi nukkua talviunta kevääseen asti, kuin karhu lumipesässään:D

      Tuo hiljaisuus maaseudun rauhassa, oli ennen kokemattoman suloista, kaakeliuuni hohkasi lämpöä ja kaukana muualla oli arkipäivän kiireet!

    • mitä kaikkea

      Milloin sinä ss olet ehtinyt auton varaosaliikkeenkin omistamaan, ihan sekasin menee täällä kun lukee sinun tekemisistä ja ammateista.

    • Toistakymmentä vuotta olin siellä töissä, en suinkaan ole puhunut omistaneeni sitä. Me työtekijät olimme me, mitä suuremmassa määrin!

    • *Kukkahame*

      Maaseudulla lapsuudesta muistan kun keskipäivän aikaa syötiin porukalla, niin porukalla mentiin ulos pihanurmelle varjoon pötköttämään, isä kyllä kävi joka kerta unessa sen ilmaisi tasainen hiljainen kuorsaus ;-)).

      Joskus herätessään vilkaisi ympärilleen ja varoitti että jos vielä joku herättää naurullaan saa soutaa lähisaaren ympäri kun hän uistelee töiden jälkeen, no minähän se kikatin hänet hereille.

      Maaseudulla se oli ottaa ettonet.

      • Ettosista mieleen.

        Kuinkahan monella eri nimellä päivätorkkuja nimitettäneen, Ettone on kuin italialaisperäinen. Päiväunet sopii vain lapsille nimenä.
        Muuten päiväunet aikuisella vois yhdistää päättömiin unelmiin > taivaanrannanmaalailuun


    • *Kukkahame*

      Kiitos hienosta päättelystä. että oikein italialaista ;-)) Savon sydämessä buona,
      molto buona.

      Tottahan on että päiväunet virkisti kummasti heinänteon aika aikana minä kyllä seurailin pilvien liikettä ja niiden muodonan muutosta, oli paljon mielenkiintoisempaa.

      • yökyöpelj

        Nyt jo keskiviikon puolta. Vielä tässä on aikaa hyvä siivu, parikin unia vedellä. Pienestä univajeesta voi sikäli olla hyötyä, ettää uni tulee kun petiin kaatuu.
        Jos on rankka tressi päällä, joiltakin ihmisiltä saattaa mennä päiviä nukkumatta, olen kuullut. Hyvin vaarallista aivojen kannalta.

        Pian sitä työpaikoillakin saa urvahtaa luvan kanssa kun hyödyt mitataan.

        Hyvää keskiviikkoa kaikille.


    • vain nokoset

      Lyhyt päiväuni, nokoset,ettonet, ruokalepo on terveyttä lisäävä. Eli painvastoin.
      Jos uni menee liian pitkäksi päivällä ei hyvä ja ainakin meikäläisellä vie yöunet, eikä pääse normaaliin aikaan uneen illalla.Sekoittaa unirytmiä ja se taas rasittaa elimistöä ja hyvinvointia.Mutta lyhyet nokoset on terveydelle hyvää. Siitä pitäisi olla kokemusperäistä ja tutkittuakin tietoa. Otan miltei päivittäin lyhyet nokoset, kesto max 15 minuuttia ja herään automaattisesti 10-15 min kuluttua.Nokoset onnistuvat minulla vain tiettyyn aikaan iltapäivällä yleensä klo 15-17 välillä. Sohvalle pitkälleen, lämmin torkkupeite päälle, jalkoihin villasukat, kirja, luen ja jossain vaiheessa nukahdan.
      Tiedän monia, jotka ottavat nokoset 12-13 paikkeilla. Lounaan jälkeen.

      • vain nokoset

    • Suomalaisten sananlaskujen kokoelmista muistan: "Täyven mahan kanssa yksinäänkin nukkuu kuin kahen kesken". Meikäläisen oman tulkinnan (toivottavasti kansatieteilijöittenkin) mukaan sillä saatetaan tarkoittaa vaikka ettoneita eli ruokaperäisiä.

      • vetekin tilapäinen

        Päivätorkut jälleen otettu. Herättyä pirisi kännykkä. Hyvä niin ettei siihen tarvinnut herätä. Ylellisyyttähän tämäkin etuus on.
        Työaikanakin sosiaalitilojen pesuhuoneen lämpimällä lattialla ruokatunnin aikana oli ukkoja vieri vieressä torkuilla.


      • katleija.
        vetekin tilapäinen kirjoitti:

        Päivätorkut jälleen otettu. Herättyä pirisi kännykkä. Hyvä niin ettei siihen tarvinnut herätä. Ylellisyyttähän tämäkin etuus on.
        Työaikanakin sosiaalitilojen pesuhuoneen lämpimällä lattialla ruokatunnin aikana oli ukkoja vieri vieressä torkuilla.

        Kannattaa laittaa torkkujen ajaksi kännykkä äänettömälle, sillä tietysti se tahtoo juuri silloin nokosten alussa soida ja samantien virkistyt kun kenkuttaa.
        Kännykän tapana on soida kun olet suihkussa tai WC:ssä. Otan sen sinne mukaan, mutta en kerro missä olen kun soittoon vastaan, hihh.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5450
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3497
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1622
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      198
      1564
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1038
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      799
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      798
    Aihe