Mielistelijä paskiaiset

Kirveellätöitä

Lehdissä on säännöllisesti kirjoituksia työpaikkakiusaamisesta. Annetut ohjeet kiistatilanteisiin ovat yleensä sellaisia, jossa osapuolet kulkevat keskimäärin täysillä valoilla. Mutta kun työyhteisössä on persoonallisuushäiriöinen ja vieläpä esimies, tilanne onkin sitten ihan toinen.

Nimittäin, tiedättehän tyypin, jonka näkyvin piirre on jatkuva miellyttäminen, kaikkien vitseille nauraminen ja samaa mieltä oleminen. Mutta tekeeköhän sen siksi, että miellyttämisen kohteet ovat niin ihastuttavia, heidän vitsinsä hauskoja ja ajatukset briljantteja? Tuskinpa. Ja kuitenkin hän jaksaa tehdä sitä tunnista ja päivästä toiseen. Miellyttäminenkin on raskasta puuhaa ja kuten tiedetään, sekään ei ole pyyteetöntä.

Epävakaalla persoonallisuushäiriöisellä on loputon hylätyksitulemisen pelko. Miellyttämällä hän ostaa hyväksyntää hetkeksi kuten narkkari annoksensa. Hyväksynnän tunne kestää vain sen hetken, kun miellyttämisen kohde on paikalla. Samasta huoneesta poistuttuaan kohdetta ei tunnu enää olevan olemassa. Tarvitaan siis aina uusi henkilö pönkittämään tätä loputonta tarvetta.

Vähäpätöisetkin negatiivisia mielleyhtymiä herättävät vihjeet hän kokee uhkaavina, todellisina ja suhteettoman voimakkaina. Koska hän kokoajan pelkää hylkäämistä, ei tunnista tunteita, ilmeitä tai eleitä, hän voi tulkita aivan normaalin tapahtuman vainoharhaisesti. Hän uskoo omiin ajatuksiinsa ja levittelee niitä kohteen korvien ulkopuolella pitkäkestoisesti, säännöllisesti ja hartaasti. Tätä voi jatkua vuosia

Tällaisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivä esimies ei pärjää yksin – hän tarvitsee turvapaikan eli ihailevan hovin, joka kuvittelee kiittävänsä häntä vapaasti ja oma-aloitteisesti. Todellisuudessa hän on taas mielistelemällä näitä ihmisiä taitavasti ohjelmoinut heidät toimimaan näin. Hovin jäsenet eivät tietenkään saa olla häntä lahjakkaampia, sillä sellaisia hän ei siedä. Ne, jotka eivät häntä palvo, hän kokee aktiivisiksi vastustajakseen. Näistä hän puhuu kielteisesti – takanapäin tietenkin- ja pyrkii vahingoittamaan, jos se vain on mahdollista. Ja onhan se.

Hän antaa ulospäin kuuntelevan ihmisen kuvan. Ja välillä hän ihan oikeasti kuunteleekin. Sillä vaikka häntä eivät työasiat kiinnostakaan, joskus hänenkin pitää omissa palavereissaan jotain sanoa. Silloin hän kuuntelee alaisiaan voidakseen viedä heidän ajatustensa ja tuotostensa helmet ja esittääkseen ne myöhemmin omissa nimissään jossakin muualla. Sillä selviää hetken.

Hän antaa myös kiltin ja myötätuntoisen kuvan, mutta tosiasiassa hän ei tunne mitään. Hänestä on hämmentävää olla, kun hän ei tiedä, mitä missäkin tilanteessa kuuluisi tuntea, ja kuinka nuo tunteet tulisi tuoda julki. Tai kun hän tietää, että tässä nimenomaisessa tilanteessa kuuluisi tuntea vahvasti jotakin, eikä tunnekaan mitään. Siksi hän ei kykene empatiaan.

Vaikka hänet on vuosia tuntenut, niin ainoa mitä hänestä tulee mieleen on tuo armoton miellyttäminen. Omia ajatuksia, mielenkiinnon kohteita tai periaatteita ei hänellä ole. Aivan kuin hän olisi aivan tyhjä. Ja niin hän onkin. Jos hälytyskellot eivät vielä tähän mennessä ole soineet, nyt viimeistään kannattaisi.

Jos sinulla on tämänkaltainen esimies, tehtäviäsi on pikku hiljaa alettu siirtämään toisille henkilöille, et saa kutsuja palavereihin ja vaistoat negatiivista suhtautumista sellaisista piireistä, joissa et itse liiku, mutta yllätys yllätys esimiehesi kylläkin – kannattaa alkaa päivittämään CV:tä ja katselemaan toisia työpaikkoja. Sillä se, että olet hoitanut työsi hyvin, sinulla on vakituinen työpaikka ja isot lainat niskassa eivät merkitse mitään – voit vielä sen lisäksi menettää terveytesi, koska se olet sinä, jolle käy lopulta huonosti.

Miksi mitään ei ole tehtävissä? Siksi, että:

a) koska kyseinen esimies vuosikausia kestäneellä kokopäiväisellä mielistelyllään on pyrkinyt ostamaan erityisesti hänelle tärkeässä asemassa olevilta henkilöiltä ”rakkautta” itselleen näyttämällä parhaat puolensa, peittämällä huonot puolensa sekä varomalla tarkoin loukkaamasta heitä ollen aina samaa mieltä. Siksi. Tätä lapsenomaisen viehättävää henkilöä pidetään ehkä hieman huvittavana, mutta ennen kaikkea harmittomana. Sillä he eivät yksinkertaisesti ole nähneet sitä, mitä hänen pimeltä kääntöpuoleltansa paljastuu.
b) Lisäksi he ovat kuunnelleet vuosikausia kyseisen esimiehen valituksia sinusta ja ovat siten väsyneet sinuun. Se, pitävätkö asiat paikkansa, on enää sivuseikka. Ja koska sinun näkemystäsi ei kuunnella, eivät myöskään vuosikausia kestäneet omituisuudet näe päivänvaloa.

Kannattaa siis lähteä ajoissa!
Jos yritys kaipaa esimiehesi kaltaisia henkilöitä, se ei ole sinun tappiosi!
Lisäksi kannattaa huomioida se, että asiantuntijoiden mukaan esimiehen häiriö myös pahenee iän myötä, se voi puhjeta selvästi havaittavaksi esim. vasta viisikymppisenä, vaikka onkin syntynyt varhaisessa lapsuudessa.

10

269

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • amiamiamiamimaimamic

      Aivan kuin oma esimieheni. Jollei kirjoitus ollut hänestä =D.

      • alempi alainen

        Hyvin tutulta kuulostava persoona minullekin. Niin mahdottoman hauska ja harmiton toisille, joidenkin sanojen mukaan jopa osaava ja ahkera, mutta joillekin myös työstään ja alaisistaan piittaamaton kateellinen kampittaja ja raivopää ikuisella kostoretkellään. Monien roolien muija.


    • antinarsu

      Hyvä kirjoitus. Siihen voisi lisätä luonnehäiriöiselle narsistille kuuluvan räjähtelyn, vainoharhaisuuden, salaliittoteorioiden kehittelyn, patologisen valehtelun... ja työpaikassa vallitsee pelon ilmapiiri.

    • todellisuus

      Työpaikkaan voi myös joskus osua sellainen aito narsisti, joka sotkee koko ilmapiirin totaalisesti ottaessaan hampaisiinsa vaikkapa yhden työntekijöistä. Narsistisuuteen kuuluu toisten kyttäily, luulottelu, vääristely, kontrollointi, kateus, patologinen valehtelu ja mustamaalaaminen. Tälläiseen "herkkuun" törmäsin työelämässä. Hän sitten pitkin poikin turuja ja toreja on kertoillut kuinka se toinen on narsisti, hänen kiusaajansa, luonnehäiriöinen jne.

      Jälkikäteen paljastui yksityiselämän kyttäily lähellä olevan ihmisen kautta, netissä harjoittamansa vakoilu ja muu paskanpuhuminen vaikkapa facebookissa.
      Hänellä oli tietolähteensä kyttäillä ja vahtia toisen elämää.

      Loppujen lopuksi paljastui netissä useamman ihmisen kertomana miten tämä tapaus vainoaa, vakoilee ja kiusaa ihmisiä. Hänen pieneen piiriinsä kuuluu muutama samankaltainen ja uutta hovia täytyy aina haalia sitä mukaan, kun entisille selviää hänen temppunsa.

      Se mikä näyttää ulkoapäin hyvälle, ei välttämättä ole aina totuus. Sisältö voi olla rumaakin nähtävää.

      • Strategikko

        "..yksityiselämän kyttäily lähellä olevan ihmisen kautta." Halpamaisuus on aina inhottavaa, mutta ystävän paljastuminen tietovuotajaksi on erityisen raskasta. Narsistin hovinarreja tosin voi käyttää myös hyväkseen syöttämällä heille vääriä vaikutelmia, joiden pohjalta nasse tekee hutivetoja. Ei ehkä rehellistä, mutta narsistin vastaansa saanut joutuu kuin sotaan. Selviytymiskeinot ovat sen mukaiset.


      • k u n n i a k i r j
        Strategikko kirjoitti:

        "..yksityiselämän kyttäily lähellä olevan ihmisen kautta." Halpamaisuus on aina inhottavaa, mutta ystävän paljastuminen tietovuotajaksi on erityisen raskasta. Narsistin hovinarreja tosin voi käyttää myös hyväkseen syöttämällä heille vääriä vaikutelmia, joiden pohjalta nasse tekee hutivetoja. Ei ehkä rehellistä, mutta narsistin vastaansa saanut joutuu kuin sotaan. Selviytymiskeinot ovat sen mukaiset.

        Ystävän paljastuminen tietovuotajaksi on aivan yhtä pahaa kuin se että huomaat oman sukulaisesi vaikkapa puukottaneen sinua selkään selkäsi takana. Kumpikin tuntuu aivan yhtä hyvälle, mutta heidän käytökseensähän ei voi vaikuttaa.

        Kuten et narsistinkaan, se jatkaa niin kauan sitä mustamaalaamista ja paskan puhumista kuin elää, aivan sama kiistätkö hänen valheensa, seisotko päälläsi vai jaloillasi, teet mitä vai et mitään, niin se ei lopu.

        Ajattelen tätä hänestä lukemaani kuvailua hänen stipendinään, joka kertoo hänestä kaiken, hänen minuudestaan, toiminnastaan ja elämästään:

        "Samoin on netissä tullut jonkun asteen narsistiin (nainen) törmättyä. Hän hakee pahaa ihmisistä, tai kulloisestakin kohteestaan.
        Tyypillinen ajattelutapa voisi olla hänelle, että tavallinen ystävällisyys on "nuoleskelua tai vähintään kieroilua". On ilmeisesti jollain tavoin katkeroitunut perusluonteeltaan, esiintyy muina ihmisinä kiusatakseen, etsii virheitä, kuvittelee tietävänsä toisesta ihmisestä kaiken ja pitää tietojaan ainoina oikeina "faktoina" urkkii että voisi taas haukkua, käyttää "valtaansa" väärin ja pelaa kummallisia pelejä muiden kustannuksella. Hänellä täytyy olla aina hovi ihmisiä ympärillään, jotka myötäilevät mukana. "

        Tämä lienee hänen elämänsä kunniakirja.

        Jos aikuinen perheellinen, koulutukseltaan vaikkapa lasten kasvatukseen perehtynyt henkilö, osoittaa vielä aikuisenakin erilaisia ihmisiä sormella ja haluaa kiusata ja vainota muita, niin voin kyseenalaistaa hänen mielenterveytensä 100%:sesti.


      • ootko se sinä?

        Tuttua juttua.Tälläista enemmän kuntapuolella.Enemmän perusmammoja ja jamppoja,ilman koulutusta.Usein vielä korostavat esim.saalem tai metodisti uskontoa.Sitten yritetään vanhoilla päivillä kouluttaa johonkin pikkupomo~koulutukseen tai turhia kursseja ,jotka ei liity omaan ammattiin ollenkaan.


      • &&&&&&
        ootko se sinä? kirjoitti:

        Tuttua juttua.Tälläista enemmän kuntapuolella.Enemmän perusmammoja ja jamppoja,ilman koulutusta.Usein vielä korostavat esim.saalem tai metodisti uskontoa.Sitten yritetään vanhoilla päivillä kouluttaa johonkin pikkupomo~koulutukseen tai turhia kursseja ,jotka ei liity omaan ammattiin ollenkaan.

        Jos annat valtaa ohjata ja päättää tav. duunarille alkaa tämmönen pepunnuolija kyykyttää muita hänelle vastenmielisinään pitämiä duunareita.
        Medän peppuruskeekieli-jamppa on kylvämässä työpaikallamme pelkoa pomomme suosiollisella avustuksella.Mielistelijään ei ole luottamista.


      • ...
        &&&&&& kirjoitti:

        Jos annat valtaa ohjata ja päättää tav. duunarille alkaa tämmönen pepunnuolija kyykyttää muita hänelle vastenmielisinään pitämiä duunareita.
        Medän peppuruskeekieli-jamppa on kylvämässä työpaikallamme pelkoa pomomme suosiollisella avustuksella.Mielistelijään ei ole luottamista.

        Joillakin työpaikoilla valitettavasti jo ahkeruus ja positiivinen asenne työn tekoon katsotaan nuoleskeluksi ja mielistelyksi... Tuossa esimerkkiä:

        http://keskustelu.suomi24.fi/node/11313415


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6233
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3986
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      262
      2397
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1940
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1403
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1306
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1050
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      996
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      971
    Aihe