Tt-tuki yksityiseen päivähoitoon?

Jeremiah

Me ollaan ehkä muuttamassa naapuripaikkakunnalle, jossa ei ole yksityisen hoidon tuen kuntalisää. Ollaan työssäkäyviä mutta tulot riittää pitkälti elämiseen, ja pienimpien lasten päivähoito maksetaan kokonaan kelan yksityisen hoidon tuella sekä kuntalisällä joka nykyisessä asuinkunnassa on aika hyvä.

Mutta siis muuttaminen käytännössä tyssää siihen kun siellä ei ole tuota kuntalisää. Paitsi jos haetaan ja saadaan toimeentulotukea siihen, laskurin mukaan tulomme ovat ihan tt-tuen rajoilla, joten jos tuo yksityisen päivähoidon maksu otettais huomioon menona niin sitten saatais sen verran tt-tukea.

Toimeentulotuen soveltamisoppaassa sanotaan, että ensisijaisesti päivähoitoa täytyy hakea kunnalta. Mutta siellä sanotaan myös että "Perheen hoitopaikkaa koskevat toivomukset tulisi kuitenkin ottaa huomioon. Lapsen etu on syytä ottaa huomioon siten, ettei esimerkiksi lapsen pitkäaikaista hoitosuhdetta katkaista."

Onko kenelläkään tietoa tai kokemusta siitä, että sossu ottais huomioon pitkän hoitosuhteen ja myöntäisi harkinnanvaraista tukea yksityiseen päivähoitoon? Meidän hoitajan työsuhde on ollut nyt reilun vuoden, ja työsopimus jatkuu vielä 8 kuukautta eteenpäin.

On muuten älytön juttu että yksityistä päivähoitomaksua ei oteta huomioon tt-tuessa, vaan kehoitetaan kunnalliseen päivähoitoon. Se kun tulee yhteiskunnalle kalliimmaksi, ja yksityisen hoitajan palkkaaminen lisäksi työllistäisi enemmän... :/

10

61

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asioista tietävä

      Lähtökohtaisesti sanoisin, että hakemuksenne evätään.

      Teitä saatetaan kehottaa muuttaa halvempaan vuokra-asuntoon ja etsimään säästöjä muualta, jolloin voitte omin avuin toiveitanne toteuttaa.

      Sossut eivät ole mitään hyviä haltijoita.

      Eräs asia, joka eteenne voi tulla pyytäessänne lapsenne kohdalla erityiskohtelua: aikuissosiaalityöstä voidaan kehottaa teitä hakeutumaan lastensuojelun asiakkaaksi. Lastensuojelun asiakkailla huomioidaan jotain juttuja höylimmin. Tyyliin heille saatetaan maksaa harrastuskuluja jollain kympillä per vuosi. Ei toki mitään yksilölajeja vaan sellaisia, jotka sosiaalistavat. Sosiaalistaminen on päivän sana.
      Toki on muistettava, että lastensuojelun asiakkuus vie päätäntävaltaa pois lasten vanhemmilta. Että näin.
      Jos on itseriittoinen niin ei ehkä sovellu em. kategoriaan.

    • Jeremiah

      "Teitä saatetaan kehottaa muuttaa halvempaan vuokra-asuntoon ja etsimään säästöjä muualta, jolloin voitte omin avuin toiveitanne toteuttaa."

      Ko. paikkakunnalla näyttäisi tällä hetkellä olevan kokonaista yksi vapaa vuokra-asunto, ja se on kaksio johon ei taida edes sossu odottaa kuusihenkisen perheen muuttavan. Mutta vuokra ei ole mikään päätähuimaava, eikä mistään muustakaan voi oikein säästää, kerroinhan meidän tulojen olevan juuri tt-tuen saamisen rajoilla. Emme siis tarvitsisi sossun apua jos tuolla toisella paikkakunnalla olisi kuntalisä niinkuin nykyisessä.

      Kyse ei ole pelkästään omien toiveiden toteuttamisesta, vaan yhden ihmisen työpaikasta. Jos jouduttais laittamaan lapset kunnalliseen päivähoitoon, jäisi meidän hoitaja työttömäksi ja joutuisi mahdollisesti itse hakemaan sossusta tukea, mikä ei millään mittarilla ole järkevää. Mutta tiedän että sossut eivät aina toimi järjen mukaan vaan pykälien ja ennakkopäätösten, siksi kyselen onko kokemusta asiasta.

      Lastensuojelun asiakkuus ei kiinnosta.

      • asioista tietävä

        Ei sosiaalissa ajatella sitä mikä on kansantaloudellisesti järkevää vaan sitä, että kunnan budjetti ei ylity.
        Ennakkopäätöksistä sossut eivät tiedä mitään eivätkä pykälistäkään, joihin vetoavat. Muutoinhan hallinto-oikeudet eivät hukkuisi toimeentulotukivalituksiin.

        Varmuuden saa kun kysyy kyseisestä kunnasta, mutta jos vastaus on myönteinen, niin se on saatava todistetuksi, jos vastaus muuttuu myöhemmin kielteiseksi.

        Mikä kunta haluaisi toimeentulotukiasiakkaita lisää?

        Oletteko laskeneet työmatkakulut ja voisitteko niiden perusteella ollakin oikeutettu toimeentulotukeen tällä hetkellä?

        Toimeentulotukioppaaseen on hyvä vedota jos joutuu viemään asian hallinto-oikeuteen, mutta onko teillä varaa odottaa vuotta että hallinto-oikeus korjaa sossun kielteisen kannan?


    • Tekisin näin

      No eikö ole tullut mieleen sellaista vaihtoehtoa, että se töihin päässyt muuttaa yksin sinne uudelle paikkakunnalle ja muu perhe jää nykyiselle paikkakunnalle? Ei tää nyt niin uutta ja ihmeellistä ole, tällaista se elämä usein on...

    • Jeremiah

      Mietimme muuttoa homeongelman vuoksi. Tällä nykyisellä paikkakunnalla ei ole vapaita sopivia taloja tai asuntoja tarjolla.

      Kiitos asioista tietävä ehdotuksista. Täytynee soittaa ja kysyä suoraan asiaa, ja pyytää todistusta hyväksymisestä etukäteen jos mahdollista, sillä me ei tosiaankaan pystytä odottamaan vuotta, kun tuo lasten hoitosuhdekin päättyy 8 kuukauden kuluttua.

    • Cimeh

      En ymmärrä Jeremiahin logiikkaa. Jos he kerran ovat niin pienituloisia kuin sanovat työpaikoistaan huolimatta ja jos kerran kuntalisällä on niin ratkaiseva osuus niin miksi ihmeessä eivät hae lapsille uudesta kotikunnasta kunnallisia hoitopaikkoja? Hehän saisivat lapsensa todennäköisesti nollamaksuluokkaan, jos ovat toimeentulotuen rajoilla eli hoito olisi heille täysin ilmaista. Mihin silloin kuntalisää tarvittaisiin kun hoitoon ei menisi euroakaan rahaa vaan palkat riittäisivät elämiseen?
      Minusta Jeremiahin on turha murehtia yksityisen hoitajan työttömyyttä. Jos on kerran ollut työsuhteessa niin sittenhän se saa ansiosidonnaista työttömyyskorvausta.

    • Jeremiah

      Cimeh, ajattelen tietysti hoitajan edun lisäksi myös lasten etua. En usko että heille olisi kovin hyväksi vaihtaa pitkäaikaista, tuttua ja turvallista, hyväksi koettua hoitopaikkaa, varsinkin kun tarvetta koko päivähoidolle on enää 8 kuukauden ajan. Tietysti jos oltais vasta aloittamassa lasten hoitoa tuossa uudessa kunnassa, niin silloinhan ei olisi yksityinen hoitopaikka perusteltua, mutta koska toimeentulotuen soveltamisoppaassakin on mainittu että pitkäaikainen hoitosuhde voi olla peruste harkinnanvaraisen tuen myöntämiseen yksityisessä hoidossa, niin ainakin sen pitäisi olla mahdollista. Kiinnostaisi vaan tietää, että millä tavalla käytännössä toimitaan, kun meillä ei käytännön kokemusta asiasta ole.

      • xbjhkmmouygbf

        Ei tuohon pysty täällä kukaan mitään sanomaan eikä kunnallinen sosiaaliviranomainen tee ennakkopäätöksiä. Harkinnan varainen toimeentulotuki on niinikään tapauskohtainen. Asia ratkeaa vasta sitten kun olette muuttaneet ja tehneet hakemuksen ja uuden kotikuntanne sossu on sen käsitellyt.
        Nimimerkki Cirneh on oikeassa ja kun huomioidaan tuo, mitä se kirjoitti, niin ette häviä mitään. Jos ette saa harkinnanvaraista tukea, niin voitte turvautua Cirnehin kirjoittamaan tilanteeseen. Teillä on vain voitettavaa.


    • Jeremiah

      Näin se taitaa mennä. Soitin tänään sinne ja kysyin, ja virkailija sanoi että heillä ei ole koskaan aiemmin tullut vastaavaa tilannetta eteen, mutta hän arveli että he eivät meidän tapauksessakaan myönnä tt-tukea yksityiseen hoitomaksuun. Mutta hän selvittää asian ja soittaa huomenna. Jos hän vastaa kielteisesti niin ajattelin kyllä vedota vielä tuohon tt-tuen soveltamisopapaan tekstiin:

      "Lapsen etu on syytä ottaa huomioon siten, ettei esimerkiksi lapsen pitkäaikaista hoitosuhdetta katkaista"

      Mutta jos ei siltikään natsaa niin täytyy vaan odotella että nykyisellä asuinpaikkakunnallamme vapautuu sopiva talo.

      • asioista tietävä

        Jos teillä on todistetusti hometta asunnossa, niin saatte terveysviranomaisilta lausunnon kuntaan, jonka on pakko järjestää teille asunto. Joko omasta tai toisesta kunnasta, jos omassa kunnassa ei asuntoja ole.
        Toimeentulotuesta voidaan kustantaa vuokratakuu. Miten olit sen ajatellut hoitaa? Lähtevä kunta sen maksaa, mutta se edellyttää ttt-asiakkuutta ja asiakkuus syntyy jos tuloja ei ole, asuttavaa asuntoa ei ole eikä paljon muutakaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      356
      3175
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      129
      1197
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      61
      1167
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      133
      953
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      115
      816
    6. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      762
    7. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      159
      737
    8. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      23
      727
    9. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      113
      717
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      40
      689
    Aihe