Pikalukio eli ammattikoulupohjalla yokirjoituksiin - kokemuksia?

seonvaanhattu

Ilmoittauduin tuossa aikuislukioon. Kävi ilmi, että ammattitutkinnon suorittanut saa kirjoittaa ylioppilaaksi heti kun kirjoitettavien aineiden pakolliset kurssit on käyty. Joten nyt suunnitelmana tenttiä psyka 1-5 kurssit ja käydä terveystiedon 4 pakollista osin lähiopetuksessa "pikana" - ja osallistua kevään 2015 kirjoituksiin näissä kahdessa aineessa. Loput kolme (AI, ENA ja RUB) jäävät sitten ensi syksylle ja tavoitteena on istua jouluna -15 lakki päässä.

Onko kukaan tehnyt vastaavanlaista yo-tutkintoa? Tämä tuli itsellekin vähän yllätyksenä, että sovittiin näin nopea aikataulu (alunperin suunnitelmissa oli jonkinlainen viisivuotissuunnitelma vailla paineita tutkinnosta). Olen kyllä käynyt lukiota peruskoulun jälkeen (parisenkymmentä kurssia) ja siinä mielessä meininki on tuttua. Eikä aikaakaan ole kulunut kun vain (tai "vain" - miten kukin asian näkee) 7-8 vuotta.

Silti vähän hirvittää. Olenko minä nyt haukannut ihan liian ison palan? Miten saan pidettyä motivaation kohdallaan kun itsenäisesti opiskeltavaa on niin pirun paljon? Vinkkejä, ajatuksia, kommentteja, kokemuksia?

5

124

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyväpäätös

      Jos opiskelusuunnitelmasi on tehty opinto-ohjaajan kanssa, se lienee hyvin toteuttamiskelpoinen. Tahti on kyllä aika kova. Nopean tahdin etu on se, että alku ei ehdi unohtua, kun jo loppu häämöttää. Se pitää myös motivaatiota yllä, ainakin jos menestystä alkaa tulla.

      Pitäisin tarpeellisena aloittaa heti myös enkun ja ruotsin opinnot psykan ja terveystiedon rinnalla.

      Itse olen opiskellut lukion hyvällä menestyksellä yhden lukukauden pidemmässä ajassa ja kirjoitin kaikki viisi ainetta kerralla.

      Menestystä toivottelen!

    • Noin se menee.

      Vaikuttaa realistiselta. En ole itse kokeillut mutta tunnen parikin kaveria, jotka tehneet ylppärit amiksen jälkeen juuri noin. Ensin pari kurssia keväällä ja loput seuraavana syksynä. Kyllä ne on ainakin jo saaneet lippiksensä ja ruusunsa.

    • seonvaanhattu

      Tattis tsempistä.

      Enkku ja äidinkieli mulla alkoikin jo ja molempien ainakin nämä alkupään kurssit tuntuvat tosi helpoilta. Usko itseen kasvaa kohisten :)

      Nyt postilaatikosta kolahti noi syksyn amk-valintakoekutsut ja saas nähdä miten käy yo-suunnitelmille jos paikka sieltä aukeaa. Ne on kyllä monimuoto-opintoja, eli hyvällä suunnittelulla saattaisikin olla mahdollista hyvällä suunnittelulla ja aikataulutukselta hoitaa sitten nämä kirjoituksetkin vielä "siinä sivussa" (suunnitelmani koko kauheus paljastuu).

      Ei sieltä viittä laudaturia lähdetä hakemaan kuitenkaan...

      • Ihan ok suunnitelma

        Onnea vaan pääsykokeisiin. Kyllä noista lukion kursseilla opiskeluista on aina hyötyä, varsinkin enkusta ja äidinkielestä, ja myös matikasta ja ruotsista. Ne tukee AMk-opiskelua.

        Yo-tutkinto on eri juttu. Sitten kun sulla on AMK-tutkinto tehty, kukaan ei ole kiinnostunut yo-todistuksestasi. Ainoa syy, miksi tekisit ylioppilastutkinnon enää siinä vaiheessa kun AMK-paikka on varma, on että voit vappuna käyttää valkoista lakkia.

        Toisaalta, jos lukion kurssit on hyvin opiskeltu, ei se ylppäreissä käyminen nyt niin iso juttu ole. Miksi sen toisaalta jättäisi tekemättäkään, jos siihen on tilaisuus? Jos olet osannut ne asiat kurssilla, osaat ne samalla tavalla yo-kirjoituksissakin. Otat keväällä pari vapaapäivää ja syksyllä pari vapaapäivää ja käyt tekemässä kirjoitukset. Sillä ne on tehty.


    • perttiopiskelija

      Ylioppilastutkintoon voi osallistua myös ilman mitään lisäopintoja jos suoritettuna on vähintään kaksi- ja puolivuotinen ammatillinen perustutkinto. (L 766/2004, 18 a §)

      "Jos olet suorittanut vähintään kaksi- ja puolivuotisen ammatillisen tutkinnon, voit osallistua ylioppilastutkintoon ilman lisäsuorituksia. Tutkinnon ollessa kesken edellytetään kuitenkin vähintään puolentoista vuoden laajuisia ammatillisia opintoja ennen tutkintoon osallistumista.

      Jos olet suorittanut kaksivuotisen ammatillisen tutkinnon, vaaditaan lisäksi, että olet suorittanut vähintään kaksi pakollista kurssia niissä oppiaineissa, joiden kokeisiin aiot osallistua. Jos oppiaineessa ei ole kahta pakollista lukiokurssia, edellytetään vähintään kahden lukiokurssin opiskelua kyseessä olevassa oppiaineessa. Lautakunta määrää vaadittavat lisäopinnot hakemuksen perusteella. Ota yhetys opinto-ohjaajaan hyvissä ajoin!

      Mikäli kaksivuotinen ammatillinen tutkintosi on kuitenkin vanha opistotasoinen tutkinto, ei osallistumisoikeutta tarvitse hakea eikä myöskään lisäopintoja suorittaa."

      Lähde: http://aikuislukio.tampere.fi/opiskelijalle/yo-tutkinnon-ohjeet/osallistumisoikeus/

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      2301
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1918
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1720
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      64
      1514
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1286
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe