Pyörämekaanikon pätevyys

alkup.tuna

Tulipa tässä uuden mummopyörän takuu korjaus hässäkän johdosta mieleen, mitä nykyään vaaditaan polkupyöräasentajalta, siis osaamisen puolella. Samalla tuli hyvin esille, miksi pyörä kannattaa ostaa pyöräliikkeestä, ei urheilukaupasta.

Ostin talvityömatkoille yksivaihteisen Tunturi Saint mummiksen, paikallisesta urheiluliikkeestä todelliseen poistohintaan. Hauska peli ja toimii hyvin lyhyillä matkoilla. Toimi tosin reilun pari viikkoa, pikkusen yli 100km ja alkoi keskiö vinkumaan. Rullatessa hiljaa mutta joka polkaisulla vinkaus. Pyörä maanantaina liikkeeseen ja takuuseen korjataan, asentaja soittaa kun valmis. No tähän asti kaikki kunnossa. Keskiviikkona menen käymään kun ei soittoa kuulu, pyörä menossa juuri työn alle. Juttelen asentajan kanssa, kaveri kertoo vaihtaneensa patruunakeskiöihin laakereita paljonkin, ihmettelen ettei niitä ole tarkoitettu avattaviksi/korjattaviksi, meinaa että kyllä ne saa auki. Hiukan jää epäilys asentajan ammattitaidosta.

Perjantai iltana taas liikkeeseen kun ei soittoa tule ja pyörähän odottaa valmiina rivissä. Myyjä luovuttaa pyörän, mutta ei osaa sanoa mitä sille on tehty kun asentaja jo lähtenyt kotiin. Maanantaina työmatkalle ja tovin poljettua keskiö vinkuu entiseen malliin. Työpaikalta soitto liikkeeseen, jättää soittopyynnön asentajalle. Asentaja soittaa ja kertoo vaihtaneensa toisen puolen laakerin, kun se oli ollut rikki. Meinaa että täytyy sitten vaihtaa koko keskiöpatruuna kun vielä vinkuu. Ei löydy hyllystä, pitää tilata, keskiviikkona pitäisi olla täällä, sanon tuovani pyörän keskiviikkona.

Keskiviikkona aamupäivästä vien pyörän, asentaja ei ole paikalla, myyjä ottaa pyörän vastaan, todetaan yhdessä ohjauslaakerissa olevan pieni välys, pyydän kiristämään sen myös. Taas sanotaan että asentaja soittaa, soittaa vielä samana päivänä ja kertoo valmistumispäivän, ettei tarvitse odotella soittoa. Ei liene yllättävää ettei soittoa tullut. Perjantaina menen töiden jälkeen liikkeeseen, pyörä on korjaustelineessä ketjusuoja purettuna lattialle, asentajaa tai myyjää ei paikalla, poistun viikonlopun viettoon.

Soittoa ei kuulu tiistainakaan, töiden jälkeen liikkeeseen ja pyörä valmiina rivissä. Sama myyjä joka otti vastaan, luovuttaa pyörän. Kokeilen ja totean ohjainlaakerissa olevan edelleen välyksen. Keskiöpatruuna on vaihdettu, myyjä tietää. Sanon että en jätä pyörää enää ohjainlaakerin takia liikkeeseen makaamaan, kiristän itse, kiitos ja näkemiin. Nyt sitten jännätään vieläkö vinkuu, on laiskottanut ja olen autoillut töihin, josko huomenna.

Keskiöpatruunan vaihto asianmukaisilla (ammattimaisilla) työkaluilla, ei kestä perus mummikseen puolta tuntia kauempaa. Miksi asentaja alkaa "korjaamaan" 10€ patruunakeskiötä? Miksi ensimmäinen korjaus kestää viikon? Miksi asentaja ei soita kun pyörä noudettavissa? Miksi uusintakorjausta ei tehdä heti, vaikka oli asentajan töppäys?

Vastaus on helppo. Kyseessä urheiluliikkeen "ammattiasentaja", jonka työmoraali ja ammattiylpeys hakee vielä "paikkaansa".

11

1773

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nykyään on työmarkkinoilla trendikästä olla sosiaalinen ja kilpailuhenkinen. Sellaiset kivikauden jutut kuin työmoraali ja -taito sekä halu kehittyä ammattilaisena ovat ihan out.

      • Noinhan se on, eikä ole niin tarkkaa ammattiosaamisen kanssa, kunhan vaan osaa hyvin itseään markkinoida ja kehua työhaastattelussa.

        Se, onko tuollaiset arvot ja asenteet työmaailmassa hyvä asia, onkin eri keskustelun aihe.


    • teen_ite

      Olen tullut siihen tulokseen että hyvän minkä tahansa vehkeen mekaanikon löytäminen on sama kuin löytäisit kultaa.

    • :))))))))

      Voi voi, mikä uusavuton taas. :) Vinkuminen olisi ratkennut suihkauttamalla voiteluainetta keskiöön ja ohjainlaakerin kiristys tapahtuu tavallisella kuusioavaimella, kestää minuutin verran. :)

      LOL :)))))))

      Totta kai uuden pyörän vikahuolto kuuluu hyvään asiakaspalveluun, mutta kaikkea ei tarvinne aina tehdä pitkän linjan kautta. :)

      • Ei auttanut öljysuihkaus keskiöön, kokeilin toki tuota konstia, vaikka ei nelikantti patruunakeskiötä ole tarkoitettu korjattavaksi. Vikaantunut vaihdetaan.

        Perinteistä kierteellistä ohjainlaakeria ei kiristetä kuusioavaimella. Tarvitaan iso lista-avain. Osaan molemmat hommat tehdä, on tullut tehtyäkin varmaan useammin kuin sinulla. Miksi uutta pyörää pitäisi itse korjata kun takuu voimassa. Jos liike olisi toiminut hyvän moraalin ja asiakaspalvelun mukaan, olisi keskiö vaihtunut ensikäynnillä odottaessa.

        Muutenkin kannattaa ottaa asioista selvää, ennen kuin alkaa "viisaita" neuvoja jakamaan.


      • www1

        "Voi voi, mikä uusavuton taas. :) Vinkuminen olisi ratkennut suihkauttamalla voiteluainetta keskiöön ja ohjainlaakerin kiristys tapahtuu tavallisella kuusioavaimella, kestää minuutin verran. :)"

        Suihkaus keskiöön vain huuhtelee vaseliinit veke. Vinkuva keskiö on rikki ja se vaihdetaan uuteen.


    • Jarmo55

      Täällä saa parhaat huoltopalvelut nimenomaan urheiluliikkeestä. Niitä on kaksi ja toisessa on erittäin hyvä ja palveleva huolto, toisessa huono. Lisäksi täällä on myös yksi pyörähuolto jossa huollot tehdään vaihtelevalla menestyksellä. Tärkeintä ei ole yrityksen toimiala vaan todellinen palvelutaso ja se on aina toimipistekohtaista.

      • Ei tietenkään saisi yleistää, toki joissain urheiluliikkeissä varmasti onkin asiantuntemusta pyöriä ja niiden huoltoa kohtaan. Riippuu tietysti liikkeen johdosta mihin asioihin panostavat. Valitettavasti täällä ei sellaista ole. Nämä kaikkea kaikille urheiluliikkeet myyvät täällä niin laajaa repertuaaria, ettei pyöräpuolelle riitä todellista asiantuntemusta, myymistä lukuunottamatta.

        Kyllä varmin valinta on oikea pyöräliike, joka elää ainoastaan pyöräilyyn liittyvien tuotteiden myynnillä ja huollolla. Tällaisella liikkeellä ei ole varaa tehdä huonoa jälkeä huollossa tai asiakaspalvelussa. He eivät voi paikata töppäilyjä toppatakkimyynnillä.

        On täällä myös pieniä "pyöräkorjaamoja", joihin en pyörää veisi huollettavaksi, jos on kuminpaikkuuta vaativampi homma.


    • Tarina jatkuu. Tänään kävin huolletulla pyörällä töissä, ajoa yhteensä 14km. Töihin mennessä ylämäissä kuului vienoa vinguntaa. Kotiin polkiessa oli loppukilometreillä vinkuminen jatkuvaa, ei voi käsittää! Keskiöpatruuna pitäisi olla vaihdettu ja rullatessa ei vinguntaa kuulu. Mikä piru siinä vinkuu? Voiko yksivaihteisen takanapa vinkua vain poljettaessa? Ei kyllä itellä tuu mieleen mikä siinä ääntäisi poljettaessa kun rullatessa kuitenkin hiljaa, sulkee laakerivian pois.

      Kerro jos tiedät, ei ole aiemmin tällaista mysteeriä vastaan tullut.

      • Jos kyse on takuuviasta niin kyllä se hoituu vaikka pyörää vaihtamalla jos ei muuten, ja ilman kuluja. Jos kuitenkin kiinnostaa mikä se voisi olla niin polkiessa myös polkimien laakerit voivat vinkua sekä takanavassa on osia jotka liikkuvat vain polkiessa ja onhan tuo ketjukin vielä olemassa. Uusikin keskiö voi pitää ääntä ja silloin todnäk asennustahna on jäänyt laittamatta rungon ja keskön väliin. Jos on kumitiivisteitä(esim. polkimissa) voi pitää vinkuvaa ääntä ja vaseliinia väliin ja se on siinä( kaikki öljyt ei auta).


      • mika.erik kirjoitti:

        Jos kyse on takuuviasta niin kyllä se hoituu vaikka pyörää vaihtamalla jos ei muuten, ja ilman kuluja. Jos kuitenkin kiinnostaa mikä se voisi olla niin polkiessa myös polkimien laakerit voivat vinkua sekä takanavassa on osia jotka liikkuvat vain polkiessa ja onhan tuo ketjukin vielä olemassa. Uusikin keskiö voi pitää ääntä ja silloin todnäk asennustahna on jäänyt laittamatta rungon ja keskön väliin. Jos on kumitiivisteitä(esim. polkimissa) voi pitää vinkuvaa ääntä ja vaseliinia väliin ja se on siinä( kaikki öljyt ei auta).

        Juu, kyllähän tuollakin on takuuseen korjattu, ei ole maksanut mitään. Tosin aikaa mennyt turhan paljon. Nyt on kolmatta kertaa korjattavana, tosin odottanut tämän viikon, että asentajalla olisi aikaa?

        Kävin viikonloppuna paikallisessa oikeassa pyöräkaupassa kysymässä neuvoa. Siellä sanottiin heti, ettei se keskiöstä kuulu vaan takanavasta. Olikohan se kiristysjousi niminen osa, joka on kuivana tai rikki. Aiheuttaa sellaisen linnunlaulun tapaisen vikinän. On tosiaan tullut Shimanon ja Falkonin takanavat purettua, tiedän mitä osaa tarkoittivat. Mutta en ala itse korjaamaan uutta pyörää, kestää takuukorjaus sitten minkä kestää.

        Tulipahan taas opittua uutta ja kerrattua vanhaa. Uutta oli takanavan "viserrys" ja vanhan kertausta, että ostan pyörät oikeasta pyöräkaupasta, siitä mistä olen jo reilu 15 vuotta pyörät, kahta lukuun ottamatta ostanut. Hoituu takuu hommatkin rivakammin. Hyvä esimerkki on tältä kesältä. Ostin uuden maantiepyörän. Ensimmäisellä työmatkalla alkoi takanavan pinnat natiseen, pullea kun olen ja oli aika löysä puolauskin. Ajelin seuraavana päivänä pyöräkaupan kautta töihin, sovittiin lauantaille kiristely kunhan tuon vain kiekon liikkeeseen. Lauantaina kiekon kanssa liikkeeseen heti kun aukeaa, "pomo" ottaa kiekon ja vie heti asentajalle, on kuulemma valmis ennen sulkemisaikaa. Jään katseleen pyöriä ja mietitään tytölle sopivaa pyörää kun nyt neiti sattui mukaan lähtemään. Ei tainnut kuin reilu puolituntinen mennä kun "pomo" kiikuttaa kiekon minulle. Tuumaa että se on valmis, ei muuta kun lenkille. Ei maksa mitään, takuun piikkiin. Että näinkin voi homman hoitaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      149
      2339
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1928
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1730
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1520
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1183
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe