Pakkaset tulivat

Iisalmessa

Rakentajan yksi ongelma pakkanen ja jäätyminen on jälleen palannut. Kiinnostaa voiko Eps-harkkoja valaa huoletta pakkasella, vai onko jotain jäätymisen vaaraa vetelällä paljon vettä sisältävällä betonilla ?
Tarvitaanko jotain lisäaineita ? Entä sää suojaus ? Rakennusluvan saanti kesti ja päästään aloittamaan vasta nyt. Harkkojen myyjä ainakin sanoi, ettei mitään ongelmaa.
Nyt jo aamulla pakkasta 5 astetta, tuleekohan latomisen ja liimauksen kanssa ongelmia. Lumen pääsy muottiin estyy kevytpressuilla. Taitaa tulla vähän kylmät hommat.

12

375

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1620

      Valutilaan tippuu lunta ja jäätä -> paska valuliitos edelliseen valuun.

      • Edellisenä talvena

        Malanderilta löytyy valukannet talvikäyttöön ei tipu lumi muottiin, käytin vielä lopuksi kannet ikkunoiden pielin eristämiseen.
        Betoni muuten lämpiää melkoisesti kovettuessaan ja valukannet kannattaa poistaa ennen betonin jäähtymistä liikaa tahtoivat jäätyä kiinni.
        Talvella on kyllä aina omat ongelmansa, liukkaus ja kylmyyskin.


    • Kesä on ihmisen aika

      Nyt saat ilmaiseksi hyvän neuvon:

      Jos saat kaivurin nopeasti paikalle niin teetätä pohjat valmiiksi sorapatjaan asti heti. Nostat rakennuslainaasi vain sen verran että saat maatyöt teetettyä.

      Talven aikana tuijotat niitä suunnitelmiasi joka ilta tunnin ja mietit kaikki asiat loppuun asti. Kilpailutat kaikki urakat valmiiksi ja suunnittelet koko projektin läpiviennin kolmeen kertaan uudelleen. Teetät kaikki suunnitelmat valmiiksi ja pakotat (ei ne vapaaehtoisesti tule) ainakin LVI-suunnittelijan, rakennesuunnittelijan ja pääsuunnittelijan samaan palaveriin jossa käytte jokaisen putken reitin, alaslaskutarpeen ja läpiviennin läpi. Teette suunnitelmiin puolison kanssa ne 158 muutosta jotka muuten tekisitte vasta työmaalla (= hankalampaa ja kalliimpaa mitä myöhemmin muutetaan).

      Kun kevätaurinko sarastaa pääsiäisentienoilla niin projektisi nytkähtää käyntiin kuin hyvinrasvattu kone. Saatte mökin vesikattovalmiiksi hyvissä ajoin ennen juhannusta ja lattiavalut, ikkunat yms tehtyä jo kesän aikana. Olette 2kk muita ensi kesän rakentajia edellä joten urakoitsijoita on helppo saada (sikäli kun et ole sopinut töitä jo talvella) ja rakentaminen edistyy kuin tanssi... Suurin hyöty kuitenkin on, että saatte 6kk lisää suunnitteluaikaa jolloin olette lopputulokseen varmasti tyytyväisempiä. Muuttopäivä ei viivästy 6kk vaan huomattavasti vähemmän kiitos hyvin suunnitellun projektin.

      Talvirakentsminen on mielestäni vähän kuin raastinraudalla **minen. Periaatteessa mahdollista, mutta ei silti kovin tehokasta tai järkevää.

      Lähtökohtaisesti kaikki toimii pakkasella huonommin kuin kesällä: miehet, betonit, liimat, vaahdot, kemikaalit, maalit jne. Se että betoniin voi sekoittaa lisäaineita jotka mahdollistavat pakkasella valun ei tarkoita että se olisi yhtä hyvä vaihtoehto kuin kesällä valu.

      Talotoimittaja ja urakoitsija saattavat suositella silmät kirkkaina talvirakentamista mutta kannattaa muistaa että heillä on omat lehmät ojassa. Talokauppias saa rahansa vasta kun tavara on toimitettu (älä myöskään ota työmaalle mitään tavaraa etukäteen, kaikki toimitukset vasta tarpeen mukaan) ja urakoitsijalla on talvi hiljaista aikaa (koska järkevät ihmiset ei rakenna talvella ja järkeviä on kaikesta huolimatta enemmistö) joten hän mielellään ottaisi siihen keikan ettei tarvise peukaloita pyöritellä.

      Talven aikana ehdit myös miettimään sen harkkovalinnan uusiksi...

    • Fhjfjfhfhf

      Joo.. Komppaan edellistä siinä, että noi valuharkot kannattaa unohtaa talvirakentamisessa kokonaan ja ehkä muutenkin. Talvirakentaminen on muutenkin syvältä, mutta jos halvalla saa hyvän porukan, niin voi harkita... Jos siis suunnitelmat on jo valmiita.

    • serv345ybvwrt

      Laita sementtiin auton pakkasnestettä, ehkä semmonen 2-3 prosenttia.

    • Timo rakentaa

      Olin koko viime talven lomautettuna ja rakentaminen luonnistui Eps-harkoilla oikein hyvin. Ei niiden kanssa ollut mitään ongelmaa, ei tosin ollut luntakaan ja hyvin vähän pakkastakin täällä etelä-Suomessa.
      Betoniksi kelpaa aivan lisäaineeton betoni, kun hieman katsoo säätiedotuksia.
      Rakennushommissa kun talvisin tosiaan on hiljaisempaa, talvea turhaan pelätään. Sanoisin että voi talvella joutua nopeamminkin, kun kylmän takia pitää liikkua, jotta ei palele.
      Oma talo valmistui Juhannukseksi, kiitos hiljaisen talven jolloin minulla oli aikaa. Nyt olenkin taas kerrostalotyömaalla ja laitetaan elementtiä päällekkäin, valmistuu kevääksi.
      Autotallin meinasin vielä kyhätä kunhan saan rahaa kassaan, on tuo rakentaminen vaikka itse tekee kuitenkin melko kallista.
      Se on totta että suunnitelmallisuudella säästää, eikä tule vaikeuksia lainkaan niin paljon. Betonia kun vielä valun jälkeen on kohtuullisen työlästä purkaa. Väittävät että kolmas talo vasta on täydellinen, että pari tarvitsee vielä rakentaa.

      • Ain laulain työtäs tee

        Ei täällä etelä-Suomessa enää mitään talvia olekkaan. Plussalla lämpötila lähes koko vuoden ja suksetkin lähetin jo kaatopaikalle.
        Homma on kokoajan syysrakentamista ja vettä niskaan. Kivirakentaminen on hyvä vaihtoehto, ei ole sääsuojaus niin kriittistä, kuin homehtuvalla puulla.
        Hommiin vaan nyt saa kaikkea halvalla, paitsi kunnalta, joka on nostanut kaikkia maksujaan ja verojaan.


    • Eikun takasraksalle

      Minulla on sama ongelma v-mäisen naapurin vuoksi. Valitti ilman valitusoikeutta. En päässyt kaivamaan ajoissa.

      Nyt on sentään seinät ja katto ja ensimmäinen vapaapäivä puoleen vuoteen.

      Asiaan: talvella valaminen onnistuu helposti, koska tiettyyn pisteeseen asti sementti luovuttaa tarvitsemansa lämmön.

      Talvirakentamisen valoisa puoli on pimeydestä huolimatta se, että tarvikkeisiin saa parempia alennuksia.

      Ikävä piirre taas on sinä, että on kylmä ja osa asennuksista on pakko tehdä paljain käsin. Pitäisi nytkin mennä asentamaan lukkoja, vaan ei millään viitsisi sormiaan palelluttaa.

    • Päällikkö

      Pikkasen alkaa olla kylmä. Järveltä tuulee ja päätykolmioita tehdessä on himppasen kylmä. Onneksi on mittatarkka harkko mistä hyvö tehdä. Niin helvetin painava vaan.

      • Jarmo bygataan

        Ei ole hauskaa tämä talvirakentaminen. Eilen vettä ja tänään taas pakkasta ja huomenna lunta.
        Runko tulisi saada katon alle viimeistään Marraskuussa täällä etelä-Suomessa. Lämpöä päälle ja kuivumaan, vaikka muutaman asteen plussalla.
        Kattotuolien homehtuminen myös yksi riesa, kun tulivat liian aikaisin.


      • Jouluksi lämpöä
        Jarmo bygataan kirjoitti:

        Ei ole hauskaa tämä talvirakentaminen. Eilen vettä ja tänään taas pakkasta ja huomenna lunta.
        Runko tulisi saada katon alle viimeistään Marraskuussa täällä etelä-Suomessa. Lämpöä päälle ja kuivumaan, vaikka muutaman asteen plussalla.
        Kattotuolien homehtuminen myös yksi riesa, kun tulivat liian aikaisin.

        Viime vuonna minulle riitti se, että saatiin työmaa lämmöt päällee juuri ennen joulua.

        Nyt menee, tällä pakkasella, 13 W per m2. Arvelisin vuosikulutukseksi 30 kWh/m2. Aika hyvin, kun mm. alapohjan eristys puuttuu vielä.

        Toissa vuonna valettiin vielä marraskuun puolella. Se oli kylmää duunia.

        Se on hieno tunne, kun saa työmaan ensin kuivaksi ja sitten vielä lämpimäksi.


    • Maukka 222

      Ei hyvä.
      Kun kaikki betonityö pitäisi tehdä , kun lämpötila on puolella koko vuorokauden.
      Pakkasbetonilla ei saa valaa kantavia rakenteita. Ilmeisesti betoniin on lisätty suolaa joka syövyttää terästä.
      Valuharkot ovat pahin materiaali talviolosuhteissa. Koska pakkasbetoni ei käy ja jää ja lumi on aivan mahdotonta poistaa harkoista muuta kuin höyryllä joka taas maksaa.

      Lecaharkkoja kyllä voi muurata talviolosuhteissa, pakkaslaastilla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      105
      1786
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1397
    3. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      6
      1346
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      144
      1273
    5. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1250
    6. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      13
      1229
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      22
      1186
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      632
      1162
    9. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      9
      1044
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      11
      984
    Aihe