Kuolinpesän jäsenyys

Lopen kyllästynyt

Mieheni kuoli 2010, appiukkoni 2005. Kumpaakaan kuolinpesää ei ole vielä jaettu. Appiukkoni kuolinpesään kuuluu appiukkoni leski, mieheni kolme sisarusta sekä ilmeisesti minun ja mieheni yhteiset lapset. Molempien kuolinpesien varallisuudet koostuvat pääasiassa muutamista kiinteistöistä sekä pienestä määrästä metsämaata.

Kysymys kuuluu: kuulunko minä itse millään laillisella perusteella appiukkoni kuolinpesään? Asia on itselleni epäselvä siksi, koska mieheni kuolinpesää ei ole vielä jaettu. Haluaisin selvittää asian siksi, koska mieluiten pysyisin erossa koko appiukkoni kuolinpesästä. Ovat alkaneet tapella keskenään ihan naurettavista asioista, ja yrittävät jatkuvasti sotkea minut välikädeksi riitoihinsa milloin kenenkin puolelle, koska olen heidän mielestään myös kuolinpesän jäsen. Kuulunko siis appiukkoni kuolinpesään osana mieheni kuolinpesää, vai kuuluuko siihen vain lapsemme, jotka siis ovat mieheni ja appiukkoni rintaperillisiä? Perustelut?

8

238

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Valitettavasti...

      Kuulut...
      Kuulut niin kauan appiukon kuolinpesään kunnes miehesi pesässä on tehty ositus ja nähdään mitä kenellekkin kuuluu.
      Voihan sitä käydä niin että saat tasinkona jotain omaisuuseriä appiukon pesästä.

      Helpoin tapa päästä eroon kummastakin pesästä on aloittaa miehei pesän selvittäminen.
      Jakoa ei tarvitse tehdä, sinä käytännössä päätät (jos lapset alaikäisiä) vaan osituksen jälkeen pesä voi jäädä jakamatta

    • bdfgfgdfg

      "sinä käytännössä päätät (jos lapset alaikäisiä)" jos ollaan saman pesän osakkaita alaikäiset kakarat ja äiti/isä niin maistraatti päättää ja asiassa tulee hakea edunvalvojan sijaista.
      Ja lasten isä ja äiti päättävät asiat yhdessä eikä pelkästään äiti.
      Valtakirja isältä äidille jos mamma hoitaa asioita.

      • Huokaus.

        Aloittajan viestistä: "Mieheni kuoli 2010"

        Mistähän kuvittelet tämän äidin sen valtakirjan hankkivan???????


      • bdfgfgdfg
        Huokaus. kirjoitti:

        Aloittajan viestistä: "Mieheni kuoli 2010"

        Mistähän kuvittelet tämän äidin sen valtakirjan hankkivan???????

        en mistään koska luin topicin hutiloiden,valtakirjaa ei tarvita mutta maistraattipuoli meni ihan oikein.Pyydän anteeksi virhettäni.


    • hankala änkyrä

      Et ole suoraan appiukkosi pesän osakas, tosin olet miehesi kuolinpesän osakas ositukseen saakka, jos teillä oli (vain vähäinenkin) avio-oikeus liitossanne. Miehesi pesän tulisi olla yhteisesti edustettuna appesi pesän hallinnossa, ikään kuin tämä kuollut appesi pesän osakas olisi edustettuna, eli kaikki miehesi pesän päätökset koskien appesi pesän asioita tulee tehdä yksimielisesti.

      Paras tapa purkaa sisäkkäiset kuolinpesät on aloittaa sisältä päin, eli tehdä ositus appiukon ja hänen leskensä välillä, sitten perinnönjako apen pesässä, sitten ositus ja jako sinun ja miehesi jäämistössä (jonne on voinut saapua omaisuutta apen pesästä.) Tosin ymmärtääkseni sinulla ei ole edes itsenäistä oikeutta edes vaatia tätä ensimmäistä ositusta tehtäväksi, joten asia voi mennä hankalaksikin.

      Tälläisiä tilanteita tulee, koska olette laiminlyöneet apen pesän purkamisen ajoissa ja ryhtymään riitelemään joutavia.

    • hankala änkyrä

      Tulipa mieleen tälläinen pulma: Entä jos ap:lla on alaikäisiä lapsia ja hän on miehensä pesän osakas, niin voiko ap 1) hakea alaikäisen edunvalvojana pesänjakajaa appiukon ja tämän lesken väliseen ositukseen, tutkiiko tuomioistuin tämän hakemusasian? 2) edustaa lastaan tässä osituksessa, vai tarvitaanko näihinkin toimenpiteisiin aina edunvalvojan sijainen? (sehän on selvää ettei alaikäinen ja leski voi jakaa samaa pesää ilman edunvalvojan sijaista).

      Sanoisin että tarvitaan, sillä vaikka ap:n ja lapsensa yhteisenä intressinä teoriassa on maksimoida tässä osituksessa apelle tuleva varallisuus (leskihän voi vaikka kuolla ennen vetoamistaan tasinkoprivilegiin), intressiristiriita on silti olemassa (mm. tasingon esinekohtainen valinta).

      • Wombatkombat

        Intressiristiriita on todella olemassa, ja ap:n tulee hakee tuomioistuimelta lapsille tätä asiaa koskien erillinen edunvalvoja. Tiedän asiasta, koska tätini on mummoni edunvalvoja, ja hän ei voi edustaa nyt suoritettavassa jaossa sekä itseään että valvottavaansa. Meidän asianajajamme on hakenut mummolleni erillisen edunvalvojan tässä asiassa.


    • Wombatkombat

      Kuulut kuolinpesän osakkaisiin.

      Meillä on tilanne se, että isäni kuoli pari vuotta sitten, isoisäni jo 60-luvulla. Pesä on maatila, jota ei ole jaettu eikä viljelty, asuttu vain. Muitakin isoisäni jälkeläisiä on kuollut. Nyt ollaan selvyyden vuoksi tekemässä jakopapereita (eli omistusosuuksien laskenta), ja pesään kuuluu jakamattomien kuolinpesien vainajien lesket, 2 kpl. Mahdollisesti voit saada tasinkoa kuolinpesästä, mutta se riippuu perunkirjoituksesta, mitkä ovat olleet varasi ja velkasi miehesi kuolinhetkellä, esim. meillä äiti oli varakkaampi kuin isäni, ja tasinkoon ei siinä tilanteessa ole leskellä oikeutta. Isäni jälkeenjäänhyt omaisuus tulee näin ollen minulle ja siskolleni, mutta äiti on silti virallisesti kuolinpesän osakas, kunnes jakopaperi tehdään ja valtakirja tarvitaan häneltä.

      En tiedä sitä, voiko tasinko-osuudestaan luopua samalla lailla kuin perintöosuudesta voi luopua omien perillistensä hyväksi. Vai meneekö siitä silloin lahjaverot.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2501
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1980
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1958
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1766
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe