Kuuleeko Ylikylä, hohoi.

Aamun=Sanoma lehti

Hevosmiesten uutistoimisto HMUT kirjoittaa tämän päivän uutisissa ettei teidän hieno JätevesiPuhdistamo ei toimi.
Myös Teboilin Kahviparlamentti ja ABC:n parlamentin puhemies vahvistaa tiedon.
Toimittajamme saapuu huomenna tekemään juttua asiasta, tänään hän oli estynyt Pielisellä tapahtuneen sukellusvene havainnon takia.
Mutta voisitteko vahvistaa tai kieltää tämän päivänpolttavan uutisen jo etukäteen?

61

818

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ylikylä kakassa

      Oikein! EI TOIMI ja vituttaa.

      • Aamun=Sanoma lehti

        No voi harmi... Paljonko meni rahaa taloutta kohti ? Jospa sen saisi toimimaan...Toimittajamme ei tulekaan tänään. Vieraan vallan vankina. Lunnasrahat lähetetty. Tilanne jännittynyt.

        Aamun=Sanomat lehden toimitus.


      • YlikylaOkyilu

        www.youtube.com/watch?v=oqfhJrSwUh8


    • potkurikone

      Toinen havainto,jonka teki ruotsalainen tiedustelukone on varmistanut,että Pielisellä on kateissa ollut Ruokolahden leijona,joka oli uimassa Kynsisaaresta mantereelle. Oli ollut siellä mediaa karussa,Ruotsalaiset kyllä yrittävät uusilla lennoilla varmistaa oliko se leijona,vai hirvi.

    • piällysmiesten

      Ylikylän suurimman maidontuottajan pihamaan jätesiivouksessa tulleet saasteet ovat tukkineet puhdistamon, ja jätekokkareet ajelehtivat vapaasti Lautiaisella. Niistä on tullut asiattomia ilmoituksia viranomaisille. Nyt on tullut Ylikyläläisille mitta täyteen, ja kyläläiset ovat ruvenneet painostamaan isäntää siivoamaan nurkkansa. Onhan se harmillista, kun muka puhtaan ruoan tuottaja on kuulu siivottomuudesta. onhan se öljysorakin päällystetty lietelannalla.

    • wgtw34y

      Sen tilan nurkat on olleet kautta aikain törkeässä kunnossa mahtaapi rottia vilistellä nurkissa.....

    • MarkkinatSuomeen

      Ylikylän täysimitta millainen se on konseptina.

    • Aamun=Sanomat lehti

      Yhteispuhdistamoissa on monilla muillakin paikkakunnilla !

      Näilläkin sivuilla on kerrottu niistä ongelmista, en vain muista millä palstalla, jotenkin muistelen että se oli Rakennusmaailma TM tai Maaseudun Tulevaisuus lehdistä kopioitu?

      Sen muistan että siinä kerrottiin että hyvin monella hankkeen puuhamiehellä/vetäjillä on enemmän intoa kuin taitoja!

      En mitenkään halua loukata hankkeen vetäjää ja puuhamiestä, sillä onhan hänellä ollut hyvä tarkoitus, aivan varmasti näin on.

      Yksi epäkohta näistä puhdistamoista jäi mieleen ja se on se että monilla pienillä kylillä on etäisyys talolta puhdistamoon liian pitkä jolloin pumput ei jaksanut pumpata perille asti lietettä.

      Silloin seurauksena on putkien tukkeutuminen ja maankaivu operaatio vai miten lienee saaneet putken auki?

      On myös tapauksia joissain kylissä että joku on kerinnyt asentaa oman laitoksensa niin heidät on pakotettu liittymään yhteispuhdistamoon!

      Ajatelkaa: ENSIN 10 000 TAI 20 000 EUROA OMAAN LAITOKSEEN JA SITTEN LISÄÄ RAHAA YHTEISPUHDISTAMOON !

      Netistä luin en vain muista mistä että on laitonta pakottaa jos on oma puhdistamo.

      On myös joitakin mielipiteitä esitetty ( joku lakimies ) että asetus on laiton, se olisi pitänyt käsitellä jossain perustuslaki valiokunnassa vai missä ihmeessä ne tälläiset asetukset pitäisi säätää ja käsitellä ?

      Joten voi olla että koko asetus on laiton, ei ole minun mielipide vaan netistä luin.

      Sekava soppa tämä on kuitenkin. Paljonko maksoi ?

      Ei ole pakko kertoa jos ette halua mutta olishan se mukava tietää.

      Oikeasti pahoillani olen teidän puolesta ja toivottavasti saatte sen kuntoon.

      Vaikka sellainen kutina on että sitä ei olisi edes tarvinnut rakentaa kun puolueet kilvan esittää lievennyksiä ja jatkoaikaa, jopa asetuksen KOKONAAN HYLKÄÄMISTÄ...

    • Aamu=Sanomat lehti

      "Ai miksikö? Ns. paskalaki koitui keskustan kohtaloksi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Se oli todennäköisesti suurin yksittäinen syy siihen, että keskusta koki vaalissa murskatappion ja joutui oppositioon. Pääministeri Mari Kiviniemen (kesk) ja ennen kaikkea ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk) kovakorvainen ja koppava käytös asian käsittelyn yhteydessä kruunasivat keskustan katastrofin."

      "Asetuksessa kaikki meni pieleen. Se on täysin kohtuuton, kallis ja kansalaisten terveen oikeustajun vastainen eikä sillä ole mitään merkitystä Itämeren suojelun kanssa, millä poliitikot asetusta aikanaan markkinoivat. Tavallinen kansalainen sai ihmetellä, miksi uhrata kymppitonni usein vieläpä huonosti toimivaan laitteistoon, jos investoinnilla ei kerta kaikkiaan ole vesiensuojelun kannalta mitään merkitystä?"

      Tämä Ilta=Sanomien kirjoitus syyskuussa 2014. Kirjoittajana Mika Koskinen. Tuskinpa se on yksin toimittajan mielipide, varmaan lehden päätoimittaja on hyväksynyt sen. Voidaan siis pitää lehden kantana tämä asia. Lyhennetty versio, Koskisen kirjoitus oli pitkä. Kopioin sen Paula Pykälämäki palstalta, sieltä voi lukea sen kokonaan ketä kiinnostaa.

      Terveisin Aamun=Sanomien toimitus. Ilta=Sanomien sisarlehti.

      Huom! Joku varmaan ihmettelee tätä merkkiä:= , IltaSanomat on yleisin lehdestä käytetty nimi mutta siinä on = merkki välissä.

      Joten virallinen nimi on Ilta=Sanomat.

      • EDF3CGHFCVHEWIFR

        ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


    • Aamu=Sanomat lehti

      "Suomen vihatuimpaan asetukseen pätee vanha totuus. Kun asiat alkavat mennä pieleen, ne menevät pieleen loppuun asti. Haja-asutusalueiden jätevesiasetuksessa ollaan tilanteessa, jossa mikä tahansa huojennus on lähtökohtaisesti myös huono. Suomalaiset kiinteistönomistajat ovat ehtineet upottaa satoja miljoonia euroja maaperän kätköihin. Mitä nämä ihmiset sanovat tai alkavat vaatia, jos rauhassa tilanteen kehittymistä odotelleet saavat suuret helpotukset tai koko asetus päätetään haudata. Sillä haudata tämä 2004 käynnistynyt huuhaahanke olisi pitänyt jo alun alkaen."

      Mika Koskinen. Ilta=Sanomat.

      Ps.Tämä oli suora kopio Ilta-Sanoman netti kirjoituksesta eilen PE 26.9.-14 ja todennäköisesti paperilehdessäkin sama kirjoitus.
      Kommentti osiossa kirjoittajana IS:n toimittaja Mika Koskinen.

      "Lyhensimme tätäkin kirjoitusta. Lehden toimitus."

    • tietoaolislöytynyt

      Ei sitä laitosta olisi tarvinnut rakentaakaan, asetushan muuttuu, ehkä asetus perutaan.
      Olisi pitänyt lukea etukäteen miten huonosti muualla rakennetut puhdistamot toimivat.

      Osa ei toimi ollenkaan, tuskin koskaan. Putket tukkeutuu ja vaikka mitä ongelmia on.

      Tietoa olisi kyllä löytynyt vaikkapa netistä kirjoittamalla hakusanaksi vaikka " kuinka kylän yhteispuhdistamot toimivat."

      Rakennus MaailmaTM, sieltäkin olisi löytynyt tietoa.

      Ja arvaan että joitain painostettiin liittymään ?

      Lakimiesten mukaan se on laitonta.

      En kyllä olisi liittynyt vaikka kuinka olisi painostettu.

    • epävarma

      Ruotsalaiset lähettäneet Pieliseltä tiedustelukoneensa ottamat kuvat Naton tarkastettavaksi,tulos yllätti,se olikin Ruotsalaiskoneen varjo joka näkyi järven pinnalla eikä leijona. Löytävätköhän sukellusveneen näillä taidoillaan omilta vesiltään?

      • onko ees missään

        Hyvin kirjoitettu tuossa ylempänä, en ole tämän päivän uutisia lukenut että onko ne löytäneeet mitään siellä Ruotsissa.
        Tuo ylikylän juttu kyllä kiinnostaa, ei kukaan suostu sanomaan paljonko polttivat rahaa, no eihän se sivulliselle tietysti kuulukaan ja harmittaahan rahan meno aina.
        Otanpa selvää onko edes missään onnistunut yhteispuhdistamo, mitä minä olen lukenut niin aina on ollut ongelmia ja vikoja.
        Talojen etäisyys toisistaan ei saa olla kovin pitkä, pumput ei jaksa pumpata, on yleisin syy vikoihin.


    • czdfhdh

      Niin kun kiinteistöjen arvo piti nousta jätevesi järjestelmän myötä. Jos kerran rakennettu järjestelmä ei toimi niin kiinteistöjen arvohan laskee.
      Kuka korvaa?

      • tietoaolislöytynyt

        Ainahan huuhaa hankkeita perustellaan kiinteistön arvon nousulla..
        Ei kait missään ole onnistunut yhteispuhdistamot?

        Ja kun mitään uudistuksia ei edes tarvitse tehdä kun kepukin esittää jatkoaikaa ainakin 2030 asti tai siihen asti kun taloon tehdään peruskorjaus.

        Eräät puolueet jopa esittää koko hankkeen lopullista hautaamista.

        Muistakaa ylen kohudokumentin tekijän lause: " Onko missään maaseudulla kukaan ihminen milloinkaan sairastunut tai kuollut sakokaivojen aiheuttamiin sairauksiin, jos on niin kertokaa minulle. "

        Ylen nettisivuilta löytyy tämän toimittajan mielipiteitä ja kirjoituksia. M.Backman siis.

        Korvauksia ilman muuta ihmisten pitää saada!

        Sen sanon että "Älkää turhaan hätäilkö ja hötkyilkö tämän jätevesijutun takia, turha on polttaa rahojansa siinä. Ootelkaa rauhassa. Asetus haudataan huuhaa hankkeena. Tai lievennetään rajusti."


      • nolla euroa tulevais
        tietoaolislöytynyt kirjoitti:

        Ainahan huuhaa hankkeita perustellaan kiinteistön arvon nousulla..
        Ei kait missään ole onnistunut yhteispuhdistamot?

        Ja kun mitään uudistuksia ei edes tarvitse tehdä kun kepukin esittää jatkoaikaa ainakin 2030 asti tai siihen asti kun taloon tehdään peruskorjaus.

        Eräät puolueet jopa esittää koko hankkeen lopullista hautaamista.

        Muistakaa ylen kohudokumentin tekijän lause: " Onko missään maaseudulla kukaan ihminen milloinkaan sairastunut tai kuollut sakokaivojen aiheuttamiin sairauksiin, jos on niin kertokaa minulle. "

        Ylen nettisivuilta löytyy tämän toimittajan mielipiteitä ja kirjoituksia. M.Backman siis.

        Korvauksia ilman muuta ihmisten pitää saada!

        Sen sanon että "Älkää turhaan hätäilkö ja hötkyilkö tämän jätevesijutun takia, turha on polttaa rahojansa siinä. Ootelkaa rauhassa. Asetus haudataan huuhaa hankkeena. Tai lievennetään rajusti."

        Talojen arvo lähentelee nollaa maaseudulla olipa siinä kuituverkko nettiä varten ja vaikka kuin hyvät ulosteen puhdistamot.
        Tiedän sen karvaasta kokemuksesta.


    • tässäesimerkki !

      Kerron erään keskustelun pätkän. Luin sen näiltä palstoilta ja myös Maaseudun Tulevaisuuden netti keskusteluista.

      Lehtomäen puoluetoveri oli varoittanut jätevesiasetuksesta, hinnoista ja kansan reaktiosta.

      " Se asetus pitää perua." Lehtomäki: Mutta kun niin moni on jo kerinnyt ottaa jätevesipuhdistamon!" Puoluetoveri: " Silloinhan jos tapahtuu haaksirikko merellä ja kymmeniä ihmisiä on jo kuollut niin pitäisi oikeudenmukaisuuden loppujen hukkua koska se epäoikeuden mukaista jo kuolleita kohtaan." Vastauksena Lehtomäen ahdistunut katse.

    • tietoaolislöytynyt

      Kirjoitusvirhe. "Antaa hukkua koska se se on epäoikeuden mukaista jo kuolleita kohtaan" Siis ANTAA ja JO sana jäi pois.

      Viimeisestä lauseesta loppupuolelta jäi nämä sanat.

    • omertan laki

      Miten paljon maksoi taloutta kohti maksoi? Siihen ei tule selvyyttä, on kuin valtiosalaisuus..

    • takarivin taavi

      No johan sen sannoo järkikii että antoo hukkuu vuan se on oikeuvven mukasta niitä hukkunneita kohtaan, mittees mänivät hukkummaan.

      huumorvitsi vakavasta aeheesta anteeksi.

    • viihtyyvaiei

      Maaseudulla olevien kiinteistöjen arvo on tilastonikkareiden mukaan nolla,vaikka laittaisit sinne minkälaista valo-tai paskaputkee. Hukkatöitä kaikki mitä rakennetaan,mutta voihan sitä tehdä vaikka omaksi ilokseen ja viihtyvyyden vuoksi.

      • ulkomaan matkaan..

        Näin on kuten kirjoitat. Ei nouse arvo millään konstilla. 10 vuotta ja maaseutu on autio ja tyhjä.
        Vain yksittäinen talo voi jossakin kylässä olla. Mieluummin minä jos asuisin maalla, laittaisin rahat vaikka ulkomaan matkaan.
        Tai autoon kenellä tarvetta olisi.


      • grahn-laasosenajatus
        ulkomaan matkaan.. kirjoitti:

        Näin on kuten kirjoitat. Ei nouse arvo millään konstilla. 10 vuotta ja maaseutu on autio ja tyhjä.
        Vain yksittäinen talo voi jossakin kylässä olla. Mieluummin minä jos asuisin maalla, laittaisin rahat vaikka ulkomaan matkaan.
        Tai autoon kenellä tarvetta olisi.

        "Haja asutusalueiden jätevesiasetus. Asetus, jota ei koskaan olisi pitänyt säätää.
        Maalaisjärjen vastainen jo syntyessään."

        Uuden ympäristöministerin mielipide, poimittu Ylen nettisivuilta.


    • tulkaataajamaan

      Turhaa kötinää koko touhu. Mitä ihmettä maalla asuvat kiiruhtavat hömpötyksiä, olipa se vaikka kuin hullu ajatus, niin niillä on kiire kuka ensimmäisenä kerkiää tehdä.
      Voi sitä maallakin käyttää järkeä.
      Vai säikähtikö ne kun siitä puhuttiin lakina, ei asetuksena.
      Tulee mieleen eräs television hauska mainos vuosien takaa!

      "Ookko nää Oulusta, pelekääks sie pollisia"

    • taloyhtiönkokousmyös

      No sekin vaikuttaa jos on kylällä yli-innokas puuhamies niin sehän puhhuu muut pyörryksiin, samahan se taloyhtiön kokouksissa, joku päällepäsmäri puhhuu ja muut nyökyttellöö, takanapäin puivat nyrkkiä että taas sitä sun tätä tuli päätettyä.
      Kokouksessa ollaan hiljaa, ei uskalla kukaan suuta aukaista.

    • laitonta touhua?

      Joidenkin lainoppineiden mielestä koko ajatus pakolla liittämisestä on perustuslain vastainen. Edellinen vesihuoltolaki vuodelta 2001 hyväksyttiin eduskunnassa ilman perustuslakivaliokunnan käsittelyä, ja kriitikoiden mielestä se loukkaa niin perustuslain mukaista yhdistys- ja sopimusvapautta kuin omaisuuden suojaakin.

      Nettikeskustelua. Ylen nettisivut.

    • kalliimpia ne on

      Ei kukaan ilmoita summaa mitä ovat sijoittaneet. Mun tietojen mukaan ne ovat kallimpia kuin talokohtainen. Oikaiskaa jos väärää tietoa mulla.
      Jos on pakotettu liittymään yhteispuhdistamoon jos on jo talokohtainen laitettu niin se on laitonta, siitä vaan korvauksia vaatimaan.
      Näin on muualla tapahtunut muualla maassa. Oma puhdistamo ja sitten pakotettu liittymään yhteiseen.

    • tässä tietoa

      Tämän kirjoituksen kun oikein ajatuksella lukee, niin hölmökin ymmärtää, ettei näillä Viasveden Jätevesiosuuskunnan (VJOK) herroilla ole touhuissaan järjen hiventäkään. Tämäkin kirjoitus on avuton yritys räpistellä eteenpäin, antamalla väärää tietoa mahdollisille liittyjille.
      Tällä osuuskunta-aatteella, on myös annettu ymmärtää, että kaikki kyläläiset ovat mukana 100 % otannalla, tämä EI pidä paikkaansa, vaan pikemminkin päinvastoin.
      Ensinnäkin VJOK on vasten kyläläisten tahtoa perustettu, perustamiskokouskutsussa meille kerrottiin, että tilaisuudessa on mahdollisuus äänestää, kokouksessa oli läsnä reilu 100 hlöä ja mitään äänestystä ei pidettykään, herrat kertoivat, että ei tämä ole mikään huutokauppa, riittää kun 3 hlöä haluaa perustaa osuuskunnan, niin se on siinä. Siinähän se oli ja ihmiset poistuivat välittömästi kokouksesta. Paikalle jäi 7 hlöä ja he sen sitten perustivat, nyttemmin olen kuullut, että heistäkin osa epäröi hankkeen järkevyyttä. Tämä kaiketi on ihan lain mukaista.
      Mitään yleistä kokousta ei ole ollut, he eivät myöskään ole tiedottaneet sähellyksistään millään muotoa, vuosikokouksen ?? he pitivät visusti salassa ja antoivat siellä itse itselleen tili- ja vastuuvapauden, että sillälailla. Tämäkin kaiketi on ihan laillista, en sitä osaa sanoa.
      Se, että osa kyläläisistä olisi HARMISSAAN, että ovat jo omat jätevesipuhdistuksensa laittaneet ajantasalle, ei pidä paikkaansa VAAN suurin osa kyläläisistä yrittävät saada nämä asiat kuntoon, ettei vaan olisi millään muotoa pakko liittyä VJOK:taan.
      Se, että te kerrotte näitä liittymiä tarjotessanne, että 30 kiinteistöä on sen jo ottanut, sekin on vale, osa näistä on sanonut, että ottaa liittymän jos on pakko eli sekin voi olla sellainen markkinointi keino joka voidaan lukea vakavaksi harhautukseksi.
      Olen asiaa niin paljon laskeskellut, että väite, VJOK:taan liittyminen tulee halvemmaksi, on todella iso VALE, josta voi joutua jopa tilille, eli hyvät JVOK: n herrat, olkaa varovaisia kun harhautatte ihmisiä puheillanne.
      Ennen joulua tuli myös tieto, ettei Porin kaupunki takaa heidän lainaansa, siitäkään he eivät ole tiedottaneet mitään. Käsitykseni mukaan myös Porin Vesi, joka on tehnyt kustannusarvion sai huomautuksen, ettei ihan näin saisi tälläisiä asioita hoitaa, eikö tämä jo kerro teille hyvät VJOK:n herrat, että olette ihan mettässä, näiden haaveidenne kera.
      Tämän suuruusluokan projekteissa, pitää tiedottaa niin, että kaikki kyläläiset ovat tietoisia, mitä täällä tapahtuu ja milloin. Tämä koskee meitä kaikkia, keneltä kaivetaan pihan läpi, keneltä alitetaan, kenties salaojitettu pelto ja kenen mökkitie alitetaan.
      Miettikää nyt hyvät ihmiset, ennenkuin liitytte JVOK:taan, miten kyseinen kerho on perustettu, miten kyseinen kerho tiedottaa tekemisistään ja missä ( täällä nimettömänä suomi24 sivuillako ?!!? ). Pyytäkää nähtäväksi kustannusarvio, siitä pystyy jo sokeakin näkemään, että se ei tule pitämään, ei millään muotoa. Tämä on tärkeä pointti, sillä kun projektissa loppuu rahat kesken ( lainan takausta ei tullut ), silloin tänne Viasvedelle tulee toimialue ja kaupunki ottaa keskeneräisen työn vastaan ja sehän tarkoittaa, sitä että me kaikki pakkoliitetään siihen jätevesiputkeen, oli rahaa tai ei, oltiin vanhoja tai nuoria.

    • samoilta sivuilta

      kiitos"puuhaihmine muualta" vinkistä.

      Täällä kun nuo metrit ovat noin 280 m / per liittyjä.
      Huhupuheitten perusteella liittyjiä n.30-50,arvioin, kun ei ole tarkkoja tietoja.

      Mutta toi budjetti tuntuu paljon todennäköisemältä eli tässä tapauksessa noin 24000 e/ per liittyjä ja kun vähennetään, mahdolliset avustukset niin tekis noin 17500 e/ per talous, plus vuotuiset käyttö kustannukset noin 400-700 e/ per vuosi, niin melko kallista, sanoisin.

      Tähän kustannus arvioon minäkin uskon.

      "Ihanan kallista! Kuten mainoksessa sanotaan."

    • asefe

      Minusta kylän yhteinen riuku olisi paras ja kustannustehokkain vaihtoehto. Samalla tulisi hoidettua kylän sosiaalinen kanssa käyminen siihen voisi saada jotain leader rahaakin.

      • riukua rakentelen

        Riukuaikaanhan tässä joutuu itsekukin. Suosittelen samaa Ylikylän asukkaille. Halvemmalla pääsee. Kun ei toimi niin ei toimi myöskään milloinkaan.


    • seonTÄYTETTY!

      Olen rakentanut jo! Ei siitä hienoa tullut, tehtävänsä täyttää. Hinta arvio alle kymmenen euroa,

      • Painekylläste kestää

        Ois kannattanna käyttee painekyllästettyy. Parin vuuven sisällä löyvät ihtes, pruttokansantuotokses ja riukus kappaleet samasta kasasta.


      • seonTÄYTETTY!
        Painekylläste kestää kirjoitti:

        Ois kannattanna käyttee painekyllästettyy. Parin vuuven sisällä löyvät ihtes, pruttokansantuotokses ja riukus kappaleet samasta kasasta.

        No tuo olikin hyvä pointti, kiitos neuvosta ! En tullut ajatelleeksi että painekyllästettyhän kestää 50-60 vuotta !
        No ensi kesänä uusi rakennus rojetki paine kyllästetyistä laudoista, kiitos vinkkaajalle !


    • ilmastointikin

      Kyllästetyillä sähköpylväilläkin vaihto alkaa vasta 40 käyttövuoden jälkeen,kyllä kyllästetyllä riuulla on tukeva istuksia.

      • luontoaihaillenmyös!

        Niin on! Ja mukavaa istuskella ja miettiä maailman menoa ja ihailla itseään sekä miettiä mitä tekisi säästyneillä rahoillaan :)


      • fantsua sanoi Stub:)
        luontoaihaillenmyös! kirjoitti:

        Niin on! Ja mukavaa istuskella ja miettiä maailman menoa ja ihailla itseään sekä miettiä mitä tekisi säästyneillä rahoillaan :)

        Wanhat kunnon ajat palaa maaseudulle, hienoa : )


    • Elämä jatkuu

      "Ehkä tästäkin olisi jo syytä jatkaa keskustelua? "

      Lukijan mielipide toiselta palstalta kopioitu.

    • teho ei riitä

      Ei ole onnistunut muualla, eikä onnistu Ylikylässäkään. Putket tulevat olemaan tukossa jatkuvasti, syynä liian pitkät siirtomatkat lietteelle.

    • lieksalainen lukija

      Jätevesiasetus saa kokonaisia kyliä kapinaan.
      Valtaosa toivoo päästövaatimusten vielä lievenevän. Tulossa on ennennäkemätön remonttiruuhka.Kotimaa 30.8.2014 5:00
      Toni Lehtinen Helsingin Sanomat
      Vain murto-osaan haja-asutusseudun kiinteistöistä on tehty jätevesiasetuksen vaatimat muutostyöt. Arvioiden mukaan lähes 200 000 vakituisessa asunnossa ja vapaa-ajan asunnossa on vielä puutteellinen jätevesijärjestelmä. Jätevesiasetus astuu voimaan puolentoista vuoden kuluttua, keväällä 2016. Siihen mennessä vain pieni osa remontoimattomista kiinteistöistä ehditään kunnostaa.
      Asetuksen vastustus näkyy paikoittain jopa kansalaistottelemattomuutena. Tiedän kyliä, joiden asukkaat ovat päättäneet yksissä tuumin, ettei kukaan hanki kiinteistöönsä uutta järjestelmää. Kun tällainen tapaus kun tulee vastaan, kysyn aina, että etkö tiedä rikkovasi kohta lakia", vesihuollon suunnittelija Timo Grönroos kertoo.
      Valonian vesiasiantuntijan Jussi Heikkisen mukaan yleisin kysymys on, riittävätkö vanhat saostuskaivot täyttämään uudet vaatimukset.Valtaosassa neuvojien katsastamista vakituisista asunnoista (63 prosenttia) pitäisi tehostaa jätekäsittelyä. Kesämökeistä joka viidennessä pitäisi tehostaa käsittelyä.

    • ....................

      Täyttäkää vain paskakaavake,mutta jos järjestelmä
      ei ole muovifirmojen tekemien piirustusten mukainen,niin ruksi päällä tulee takaisin. Seuraavaksi säiliöagentti ajelee pihaan,kun uhri on varmistettu ja kauppa käy,mutta ei meillä. Määräyksethän on niin tiukat,että ensin tarkastaja/neuvoja käy tekemässä suunitelman ennenkuin saa ryhtyä töihin,sitten tarkastaja käy hyväksymässä työn. Omatoimityöt voi mennä suteen. Kyllä Kokoomuksen hallituskaudella on ruvettu mökkiläisiä ajamaan suurkaupunkien siltojen alle majoittumaan,onkohan siellä kuinka hyvä jätejärjestelmä.

    • helpot uhrit

      Kansan epäluuloisuuteen on perusteensa. Pienpuhdistamoja valmistavat yritykset tuputtavat "lain nojalla" maaseudun ihmisille teknisesti monimutkaisia pömpeleitään, mainostaen niiden tehokkuutta ja helppohoitoisuutta. Usein pakkomyynnin uhreina ovat mökkien mummot ja vaarit, joilla ei ole edellytyksiä arvioida pienpuhdistamoiden soveltuvuutta heidän tarpeisiinsa. Tuloksena on ylimitoitettuja ja kalliita investointeja vähäisten jätevesien käsittelyyn.

      Kaiken kukkuraksi pienpuhdistamot toimivat käytännössä huonosti.

      Ylen toimittaja M. Backman.

    • IHANAN KALLISTA...

      Toivo heräsi uuden ympäristöministerin valinnan myötä, josko vihdoin päästäisiin eroon tuosta yli ymmärryksen menevästä jatevesiasetuksesta.
      Asumme kahden maalla mökissämme. Jätevesiasetuksen velvoittamana meidän tulisi rakentaa n. 17.000 euroa maksava jätevesijärjestelmä.
      Mökkimme tulee jäämään lapsillemme vähäiseen kesäkäyttöön.
      Investointi suhteessa siitä saatuun hyötyyn Itämeren suojelemiseksi tuntuu ylimitoitetulta.

    • muualla asuva

      Meille tuli viemäriverkosto maaseudun haja_asutusalueelle ja kaikki taloudet käytännössä liitetyiksi siihen. Ongelmia on ollut kun viemärit alkavat tulvia sisälle sähkökatkosten ym. erinäisten syiden vuoksi.
      Korjaus voi kestää välillä tuskastuttavan kauan. Eli ei viemäröintiin liittäminen ole välttämättä tuomassa huoletonta elämää. Pänvastoin kun aiemmin oma likakaivojärjestelmä oli toiminnassa asiat pelasivat varmasti kuin junan vessa.
      Ja se oli halpaa.

    • m.n

      Nykyiset kolme saostuskaivoa takapihalla on kyllä riittänyt pitämään bakteerit poissa juomavesikaivostamme etupihan puolella. Lineevätkö sitten jotenkin koukanneet sinne Itämereen!
      Toivoisimme, etteivät päättäjät tekisi nykyistä elämäntyyliämme aivan mahdottomaksi. Pärjäämme kyllä pienillä eläkkeillämme, mutta tämmöisiin suuriin investointeihin ei resurssit riitä!

    • HS-uutiset

      Jätevesiasetus saa kokonaisia kyliä kapinaan

      Valtaosa toivoo päästövaatimusten vielä lievenevän. Tulossa on ennennäkemätön remonttiruuhka.

      Helsingin Sanomat 30.8.2014. Toni Lehtinen.

    • dvsd

      Kuinka paljon tämä touhu on maksanut valtiolle eli meille veronmaksajille?

      -kansanedustajat avustajineen ovat pähkäilleet ja tulevat pähkäilemään asian kanssa tuhansia tunteja.

      -Jokaisessa pitäjässä on kova palkkainen jätevesi neuvoja.

      -Turhiin viemäröinteihin työnnetään avustus rahaa.

      -Suomessa olisi tärkeämpiäkin asioita hoidettavana kuin kakka ja pissi.

      -Huomio kiinnittyy haja-asutus alueelle pois sieltä mistä todelliset saasteet lähtevät, eli pääkaupunki seudun viemäröinti.

      • asiaa kirjoitit

        Sanopa muuta ! Suomessa on ihan OIKEITAKIN ONGELMIA !

        On työttömyyttä, vienti ei vedä, työttömyys koko ajan lisääntyy, valtionvelka kasvaa ja vaikka mitä.

        Sitten näperrellään jätevesi asioiden kimpussa. Siihen vielä tasa-arvoinen avioliittolaki ja muuta ei niin tärkeää.

        Nythän on jo melko varmaa että tämä hullu asetus poistetaan, ainakin rajusti lievennetään mutta paljonko SE JO NYT ON TULLUT MAKSAMAAN YHTEISKUNNALLE ??????

        Entäs ne jotka ensimmäisten joukossa hankkivat laitteiston ?

        Nehän on monien tutkijoiden taholta todettu toiminta kelpaamattomaksi, ja hintahan alussa oli kait kaksi kertaa kalliimpia kuin nykyään..

        Ja laitteiden valmistajat suurelta osin konkurssissa eikä saa varaosiakaan enää.

        Toisaalta, ihan sama vaikka ei saakaan kun niitä ei ole kukaan vielä saanut toimimaan.


    • kukaPäällePäsmärinä?

      Kyllä Ylikyläläiset astuivat nyt paskaan kun tekivät yhteispuhdistamon.
      Eihän se muuallakaan ole onnistunut.
      Poikkeuksena vain jos talot olisivat vieri vieressä, mutta eihän maaseudulla koskaan näin ole.
      Etäisyys voi olla satoja metrejä, jopa kilometrejä, pumput ei jaksa kuljettaa niitä vähäisiä määrejä mitä talous tuottaa.
      Ja muutenkin kun seuraa poliitikkojen puheita niin nehän ovat joko huojennuksen kannalla tai asetuksen perumisen kannalla.
      Siinä teille ELINIKÄINEN RIESA NYT TULI.

    • pohjavesialueetvain

      ”Mielestämme kiinteistöissä, jotka eivät sijaitse pohjavesialueella ja joissa lähin vesimuodostuma on kaukana ja naapuriin matkaa satoja metrejä, asetuksen velvoitteet voitaisiin täysin unohtaa. Asetus jopa syyllistää haja-asutusalueella asuvia ihmisiä väittämällä, että heidän vesistökuormituksensa on 6–8 kertaa suurempaa kuin kaupungissa asuvan kansalaisen.!"

      Helsingin vesiensuojeluyhdistyksen johtaja A.Särkelä TM-RakennusMaailmassa.

      Hukkaputkessa on Ylikylän asukkaat !

      Vaatikaa korvauksia puuhamieltä. Varmaan joku kunnallispolitiikko puuhapetenä, joko nykyinen tai entinen.

    • erey

      Kyllä pumput jaksaa kuljeta se ei ole ongelma. Vaan kuka ne pumput sieltä ihmisskeidan seasta huoltaa parin vuoden päästä, se on ongelma ja sitä työtä riittää.
      Sähkö katkokset aiheuttaa sen myös että p.askominen loppuu siksi aikaa ja myös peseytyminen.
      Niitähän on piisannut viime aikoina......

      • kiitos oikaisusta

        No sitten olin väärässä pumppujen suhteen. Eräässä toisessa kylässä muualla suomessa pumput kait oli liian alitehoisia, ne olivat ongelma.
        Toinen ongelma oli että kun pumput ei jaksanut kuljettaa ARVOKASTA KUORMAANSA perille asti niin jäte kasaantui samaan kohti jolloin tuli putkitukos. Sähkökatkoksista myös valitettiin.


    • tämäkin vielä

      Haja-asutuksen jätevesiasetuksessa keskimääräiseksi vedenkulutukseksi on arvioitu 150 litraa asukasta ja vuorokautta kohti. Tutkimukseen osallistuvien kiinteistöjen todellisesta keskimääräisestä vedenkulutuksesta saadaan arvioita hankkeen edetessä, mutta käytännössä haja-asutusalueilla käytetään vettä merkittävästi yllä olevaa arviota vähemmän.

      " Tämäkin vielä..! TM-RakennusMaailman kirjoitus ylempänä.

    • ios7

      Perussuomalaiset ovat jättäneet lakiesityksen jätevesiasetuksen kumoamiseksi. Vuonna 2011 Vanhasen hallituksen lain tasolle nostama jätevesiasetus ei ole poistanut niitä kohtuuttomuuksia ja väärinkäytöksiä, mitä asetus on aiheuttanut ja aiheuttaa edelleen maaseudun asukkaille.

      Lain suurimpana valuvirheenä on edelleen valmistajavastuun puuttuminen, mikä mahdollistaa ylihintaisten ja toimimattomien jäteveden puhdistusmenetelmienmyynnin viemäriverkoston ulkopuolisille kiinteistöille.

      - Ympäristöministeri Ville Niinistön toimettomuus herättää ihmetystä tilanteessa, jossa joukko nimekkäitä professoreita on allekirjoittanut julkilausuman, jossa he vaativat maaperäkäsittelyn tieteellistä tutkimista. Lisäksi ympäristöministeriön virkamiehet ovat kieltäytyneet maaperäkäsittelyntutkimuksista, joiden tulokset ovat julkisia sekä yliopistotutkijoiden käytettävissä, perussuomalaiset listaavat.

      EU-teollisuuskomissaari Antonio Tajani on todennut, että Suomessa myydyt pienpuhdistamot ovat edelleen EU:n rakennusasetuksen vastaisesti CE-merkittyjä, eikä ympäristöministeriön alainen markkinavalvontaviranomainen Tukes ole suostunut tekemään mitään virheiden korjaamiseksi.

      Perussuomalaiset vaativat viranomaisten toiminnasta kansalaisille aiheutuneen vahingon ja vastuukysymysten selvittämistä sekä katsovat, että näissä olosuhteissa ei kansalaisten oikeusturvaa pystytä takaamaan muutoin kuin kumoamalla voimassaoleva jätevesiasetus.

      PS puolue maaliskuu 2014.

    • t.Lieksasta

      Luehan Nurmeksen Ylikyläpalstaa niin paljon valkenee. Ottaneet yhteispuhdistamon joka ei toimi.
      Ja kun muutenkin poliitiikot kilvan esittää huojennuksia niin kuka kerkisi laittaa rahat puhdistamoon nii turhaan poltti rahaa siinäkin.
      3g toimii oikein hyvin ei tartte kaapelia seinään.
      Ja on totta että kylät autioituvat. Ylikyläkin on tyhjä 10 vuoden päästä. Turistit ehkä tulee ihmetteleen puhdistamoa kuin Egytpin pyramiidejä.

      Lieksalaiset kirjoittaa näin! Ylikylä on p-skottu maailman kartalle.

    • SUURI HUIJAUS..

      " Jo nyt on nähtävissä tämän ekosaagan lopputulos: haja-asutusalueen omakotitalojen pihoille haudataan muovia, elektroniikkaa ja sähköpumppuja, jotka unohdettuina puhdistavat jätevettä yhtä hyvin tai huonosti kuin perinteiset saostuskaivot."

      Siis yhtä hyvin(?) tai yhtä huonosti. Miettikääs sitä.

      Lainaus: M.Backman, Ylen tutkiva toimittaja. Tutkinut asiaa vuosikausia ja on myös pystynyt todistamaan kirjoituksensa todeksi.

      " Hytttysenpäästö Itämeressä " kohudokumentin tekijä jossa todisti että ei näillä uudistuksilla oikeasti mikään parane. Ei sitten yhtään.

    • suuri puhallus!

      Tämän dokumentin tekijä oli Ylen toimittaja M. Backman. Siitä lähti pyörät pyörimään ja Rakennusmaailma-TM tutki puhdistamoita ja kelvottomaksi todettiin.
      Siitä huolimatta viranomaiset ei puhaltaneet peliä poikki vaan toimimattomia laitoksia myytiin vuosia senkin jälkeen.
      Rahaa paloi, laitteistot ei toimi.

      Kyseessä oli ohjelma Hyttysenpäästö Itämeressä.

    • p-skaaputkissaHEHE!

      Voe tyhmyyvven tyhmyyttä mittee menitte tekemmään työ yli(ali)kyläläeset! Suuruuvveen hulluusko teitä vaevovaa kun pittää niinnni arvokasta aenatta putkii pitkin kulettoo ja sitte ette sua laetosta toimimmaan, heheeh teille !
      Ee oes tarvinnut mittää rakentoo asetus nimittäi muuttuu kun vualit on pietty.. No se kun olevinnaan issoon isäntiin kylä, sillähän työ teittä ton typeryyvven hehe!

    • hohoi teitä

      Joko ootte saanut arvokkaat tuotoksensa kulkemaan putkia pitkin ja toimiiko systeemi vieläkään vai menikö rahat hukkaan ?

    • en kerro

      Rahat meni hukkaan ja hituttaa. Muuta en kerro.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      734
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe