Älykkyyys ja viisaus

Nuo kaksi otsikon käsitettä sekoittuvat useinkin. Niin täällä palstalla kuin muissakin pohdinnoissa, koetaan älykkyys viisaudeksi tai päin vastoin, myös merkitykseltään samoiksi nuo usein tulkitaan.

Lähden liikkeelle juutalaisista, joilla tunnetusti on Nobel-palkintoja suhteessa väestömääräänsä, eniten.

Nobel-palkinto annetaan korostetusti älykkyyden pohjalta, tämä nimenoman tieteen Nobeleita koskien.

Kaikkien aikojen älykkäimpänä pidetään Albert Ensteiniä. joka pelkällä älykkyydellään loi suhteellisuusteorian, jonka paikkansapitävyyttä on ihmetelty. Ihmetelty siksi, että teoriakokeita ei voinut atomipommilla suorittaa.

Toinen älykäs juutalainen oli Oppenheimer, joka ehkä ikään kuin "oman viisautensa vastaisesti" joutui kehittämään atomipommin.

Kirjoitan jotain vielä Israelista, tuosta Luvatusta maasta, jonka juutalaiset ensin jakoivat ihan veriserkkujensa, arabien, kanssa. Viisutta ei tuossa yhteiselossa ollut vaan juutalaisten ylivaltaan päädyttiin.

Jotain haluaisin sanoa myös suomalaisesta politiikasta, lamasta ja sen hoidosta.

Thachermaista markkinaliberalismia toteutetaan Suomessakin. "Minä tuhoan tuon roskajoukon", sanoi Maggie lakkoilevista hiilikaivosmiehistä ja niin tekikin.

Meillä on samanlainen, älykäs, muttei viisas johto.

18

87

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Voihan Nobel olla eräs älykkyyden mittarikin. Tosin usein tämän palkinnon jaossa nähdään tarkoituksen mukaissuuttakin, josta politiikkakaan ei ole kaukana.

      Mielestäni älykkyys ei sulje pois aina viisauttakaan, joten hämäräksi koen monissa tapauksissa sen rajan.
      Kyllähän useimmiten älykkääksi nimetään yhden asian perusteellisesti tutkineet tutkijat, jotka ovat löytäneet uuden merkittävän ratkaisun. Saattavat silti olla yhteiskunnassa yksisilmäisiä, monista asioista täysin tietämättömiä tuijottelijoita.

      Voihan olla, että todella älykkäät hyvin harvoin edes politiikkaan ja yhteiskunnallisten asioiden hoitoon haluavat osallistua, koska kokevat turhan jaakaamisen hyödyttömäksi, pitkäveteiseksi aikansa tuhlaamiseksi. Eikähän sentään kaikkeen ehdikään.

      Onhan vielä nimitys "älykkö". Ehkä siihen sopii myös yhdistettynä älykkyys ja viisaus. Joidenkin tiukkojen kriteerien mukaan Suomeen mahtuu vain kymmenkunta älykköä. En yritä luetella, vaikka jonkun luulen tietäväni. Mielestäni älyköltä vaaditaan tietojen joukkoon myös laaja sosiaalinen tuntemus, sosiaalipolitiikan ymmärtäminen ja merkitys.

      Kyllähän joku narsisti kokee itsensä älyköksi ja jopa julistautuukin. Silloin kyllä voi puhua älyttömästä. Älykkääksi ei julistauduta, ei missistä, eikä jääkiekkoilijasta tule älykästä tai älykköä, vaikka alansa parhaana ryhtyisi jakelemaan opetuksia ja lausuntojaan laajemmalla skaalalla.

      Tämä aamuverryttelyksi. Oikeastaan en ole pätevä koko asiaa käsittelemään, mutta onpahan pieni mielipiteeni.

    • minä ja äly

      Veteen piirretty viiva lienee parhaiten kuvaamaan viisauden ja älykkyyden rajaa, tyynessä vedessä sen huomaa seitenkymmpinen parhaiten.
      Jollei ole älyä ei voi olla viisautta ja ehkä sama päinvastoin sanottuna ei voi olla viisautta ilman älyä ja sitä pitää käyttää.
      Viisauttaan, kouluttuneisuuttaan voi soveltaa arkeen ammattiin tai vaikka kokonaiseen elämään.

      Mielestäni ovat muutamia piiruja vaille samaa asiaa voi puida monelta kantilta ja tulla eri tuloksiin.

      Iloista päivän jatkoa!

    • Älykkyyttä on niin monia eri lajeja, matemaattista, verbaalista, jopa sosiaalista. On nokkeluutta ratkoa kompakysymyksiä, ja paljon erityisalojen tietoa.

      Silti en pidä sitä viisautena, monesta viisaasta vanhuksesta voi aistia elämänkokemusten tuomaa lempeyttä kanssaihmisiään ja elämää kohtaan, joka tuntuu viisaudelta.

      Kun toit Albert Einsteinin aloitukseen, pidän tästä hänen ajatuksestaan:

      "On vain kaksi tapaa elää elämää. Ensimmäinen on kuin ei mikään olisi ihmeellistä.
      Toinen on kuin kaikki olisi ihmeellistä"

    • Äly ja viisaus

      Älykäs selviytyy tilanteista joihin viisas ei edes joudu.

    • Lorena*

      Saa nähdä olenko edes piirun verran kartalla näistä kahdesta sanasta -
      älykkyys ja viisaus. Älykkyyttä pidän syntymälahjana joka muovaa yksilön käyttäytymistä, viisautta käyttää älykkyyttä eri tilanteissa oikein.
      Kumpikin on lisääntyvä luonnonvara ihmisellä joita voi lisätä sopivilla opiskeluvalinnoilla.

      Työelämässä näiden lahjakkaiden ominaisuuksia käytetään usein väärin, johtuuko kateudesta vai mistä. Hupaisakin esimerkki, firmassa oli jo 15v ollut erittäin älykäs henkilö,jonka viisauden lahjaa käytettiin työelämässä esimerkillisesti hyödyksi.

      Uusi virkapaikka aukeni, siihen valittiin keltanokka poju 1 sisäpuolelta. Syy oli kuitenkin, valittu ei halunnut samaan ryhmään itseään viisaampaa, älykkäämpää työntekijää. Mitä tästä voi päätellä, jos olet poliittisesti oikeassa populassa, sinut noteerataan eri tavalla, onpa lahjakkuutesi hyvää tai huonoa tasoa.

      Tasan ei käy onnen lahjat, älykäs, viisas henkilö osaa käyttäytyä tilanteen vaatimalla tavalla, kun taas keltanokka toimii kuten se saattaa näyttää hyvältä, tällöin hän ei toimi viisaasti.

      Olen tavannut elämän aikana älykkäitä, viisaita todella pitkälle edenneitä tutkijoita, eivät he tee numeroa itsestään, sillä todella älykäs ja viisas hänen ei tarvitse näytellä mitään, hän voi vapaasti olla oma itsensä.

      Tämä mielipide on omaa mietiskelyä, tosin Nobelistien arviointiin ei tämä ylety!

      Tosin tässä mietin, mikä oli Laura Kolben motiivi nostaa kartalle vanha luokkajako, aatelisto, papisto, porvaristo, talonpojat,jonka toi esille sukututkimuksien perusteella. Kyseenalaistan, onko tämän päivän yhteiskunnassa luokkajakoa, ainakin se on ajan saatossa hämärtynyt.
      Kaikki me olemme tarpeellisia, olipa lähtökohdat mitkä hyvänsä. Joten näillä eväillä porkutellaan eteenpäin mitä Luoja on lahjaksi antanut joilla olemme osanneet leiviskämme hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla.

    • katleija.

      Älykkäällä on hyvä hoksnokka. Hänen aivonsa pystyvät yhdistelemään siellä olevan tiedon ongelmien ratkaisemiseks yleensä nopeasti. Luulen että älykkyyteen sisältyy myös luovuus, hänelle tulee mieleen uusia avauksia ja ongelman ratkaisuja joita ei muille edes mieleen juolahda.
      Tuli nyt tässä mieleen miten ihminen voi käyttää älykkyyttään sosiaalisessa käyttäytymisessään muiden kanssa.
      Voihan siinä älykkyyttään käyttää sekä hyvään että pahaan. Voi ja taitaa välttää epäsopua ja voi ja osaa olla myös taitava pirullisuudessaan.
      (please, älkää nyt osoittele ketään näihin kasteihin)

    • RuohonjuuriAjattelua

      alotukseen :

      Älykkyys = voisi olla lähinnä verrattavissa tunneälyyn, joka sisältää empaatian, sympatian siis tunneälykkään ihmisen jolla on myös kirjaviisautta tarvittava määrä pystyäkseen halitsemaan maailman kaikeutta,

      Viisaus = verattavissa luettuun kirjaviisauteen, siis suureen määrään luettua tietoa,
      josta on hyvä soveltaa viisautta kaikkeen maailman kaikeudessa olevaan tietoon ja ongelmiin,

    • Ramoona*

      Puhutaan älyn lahjoista, eli on kyse myös monenlaisista synnynnäisistä lahjakkuuksista. Älyä voi kehittää vain synnynnäisisä raameissa, kaikki eivät millään harjoituksella selviä vaikkapa lukion matematiikasta tai eivät opi vieraita kieliä. Jokainen inhimillinen olento on toki älykäs, mutta yleensä älykkyydellä kielenkäytössä tarkoitetaan jonkin alan tavallista suurempaa lahjakkuutta.

      Älynväläyksistä puhutaan, eli joskus aivot tuottavat uusia oivalluksia. Älykkyyteen kuuluukin luovuus, kyky käyttää opittua hyväksi uudella tavalla, soveltaa . Koularvosanoissakin kiitettävään numeroon kuuluu soveltamisen taito, ei pelkkä ulkoa opittu suurikaan tietomäärä.

      Viisaus on tosiaan eri asia kuin älykkyys, vaikka siinäkin on tuo opitun sovellus vahva elementti. Viisauteen kuuluu kokemuksesta oppiminen ja varmuus, asiat on vahvasti sisäistetty. Kaikki vanhukset ovat mielestäni viisaita, varsinkin kovia kokeneet ja vaikeista ajoista selvinneet. Viisautta seuraa mielenrauha. Viisas ei yleensä ota ylemmyyden asennetta, vaikka tietää asian paremmin. Viisas näyttää esimerkillään , antaa neuvoja ja vaihtoehtoja , ei tyrkytä valmiita ratkaisuja . Kasvattajankin on viisasta saada lapsi ymmärtämään tekojaan ja niiden seurauksia, ei vain komentaa.

      Paljon on pohdittu täälläkin vuosien mittaan viisautta ja älyä, tunneälystäkin kokonaisia ketjuja.
      Ollaan tavallaan lyöty viisaat päät yhteen. :)

    • jjoutava

      Vai Albet;)

    • ihmisyys kunniaan

      Tuota olen aina pitänyt pikkumaisena mietelmänä, pääasia, että ihminen elää elämänsä pitämällä ihmisyyden lippua korkealla, oli viisas tai älykäs, vaikka ihan tyhmäkin.
      Yksi asia, mitä meillä nykyajan pitkästyneillä ihmisillä on aikaa mietiskellä.

      Riittää, että on ihminen ihmiselle.

    • Sanotaan, että älykkyyttäkin on monen laista. Albert Einstein oli joidenkin kriteerien mukaan melkoinen tyhmä tumpelo, vaikka loikin suhteellisuusteorian.
      Einstein oli matemaattisesti lahjakas, suorastaan nero, vaikka ei osannut sitoa kengännauhojaan.
      Arvostan kaikenlaista lahjakkuutta, muun muassa sosiaalisia taitoja, sillä sosiaalisesti älykäs, usein sanotaan fiksu ihminen, selviää konfliktitilanteissa hoksaamalla mikä on oikea tapa olla ja käyttäytyä määrätyissä tilanteissa.
      Sitten on olemassa sellainen käsite kuin typeryys. Oma älyni ja viisauteni eivät riitä käsittelemään näitä eri osa-alueita. Alkaa hymyilyttää koko älykkyyden ja viisauden , tyhmyyden ja typeryyden ajatteleminen. Eaidan olla vähän henkisesti rajoitteinen:-D

    • L - L

      Ihminen voi olla viisas vaan ei järkevä.
      Koulutettu mutta yksinkertasissa käytännön tilanteissa tumpelo.
      Akateemiseen ammattiin kouluttautunut mutta kykenemätön päättelyy.

      Yksi esimerkki. 6-kymppinen yleislääkäri puolisoineen oli vieraanamme 2-viikkoa vapaa-ajan asunnollamme.
      Näytin kaiiken tarpeellisen.

      Kun he menivät sinne kahdestaan niin puhelin alkoi soimaan.

      Sähkön pääkytkin eteisen seinässä. Kaksi peiniketta. Lekuri soitti ja kysy kumpaa pitäisi painaa! Jukolauta! Olisi painanut ensin toista, mieluummin koholla olevaa. Jos ei toimi niin sitten toista.

      Seuraava soitto. Tiskipöydän alla, vesimittarin jälkeen, on veden pääventtiili. vipuhana. Kirjallisissa ohjeissani mainitsin sen paikan ja ohjeen sen sulkemiseksi pois lähtiessä.
      Soitto: Mikä on venttiili?!

      Kaasulieden käyttö. Torvelot laittoivat renkaalle ensin pannun tai kattilan ja sitten yrittivät sörkkiö renkaaseen tulta.
      Ei juolahtanut mieleenkään ensin sytyttää ja sitten laittaa kattila liekin päälle.
      Tietenkin he käyttivät pienintä kattilaa suurimman liekkirenkaan päällä.
      Bakeliittikahvat paloivat.

      Pyykkinarut. 4-narua keittiön ja makuuhuoneen ikkunoiden välillä.
      Lekuri valitti käytön vaikeutta. Hän ei ollut 4:ssä viikossa ymmärtänyt, että nehän liikkuvat trissojen kautta.

      &-kymppinen yleislekuri ja hänen lenkkuteksikko puolisonsa eivät vakuuttaneet soveltavalla älykkyydellään.

      Puhelinasenta, varaosamyyjä, puutarhatyöntekijä jne. olivat aivan eri luokkaa.

      • huh ja huh

        Enpä olisi moiselle kouramaakarille mökkiäni uskaltanut jättää.


    • Selittyy nyt sekin miksi sairaaloissa hoiturit laittavat "tipan". Joku on kertonut, että lääkäreitä ei ole koulutettu siihen.

    • lapsellista

      Järki ho-hoii, äly älä jätä.

      Enkä tarkoittanut ketään enkä maininnut yhtään nikkiä

    • Kuuliko järki/äly sinun kaipaavan toiveesi? Koit varmaan, että sinut jätetään lopullisesti ja huhuilit "tolkkua" palaamaan, kun se vaikutti mielestäsi jättävän sinut kokonaan. En tarkoittanut ketään. Olisikin lapsellista mainita kenenkään nimimerkkiä.
      Anteeksi, taisitkin huutaa nimimerkillä "lapsellista", joten voi olla, että tarkoitinkin sinua, mutta toisaalta ethän taida olla oikein kukaan:)

    • Wiisas

      Arvo Lehtovaara kirjassaan Psykologia:

      Älykkääksi eli oivallusta osoittavaksi sanomme käyttäytymistä, kun elollinen olento uudessa tilanteessa kykenee käyttäytymään mielekkäällä tavalla - edellyttäen, että tämä käyttäytyminen ei ole vaiston ohjaamaa eikä ennen opittua pelkkää toistamista.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      3900
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      598
      3677
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3672
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2311
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      56
      2265
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      325
      1980
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      123
      1957
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      187
      1786
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      27
      1463
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1362
    Aihe