Pohjatyöt urakkana vai yksikköhinnoin?

raksaava

Olemme rakennuttamassa porukalla kahta paritaloa (huoneistoala 140m2 per asunto osin kahdessa kerroksessa) autokatoksineen ja nyt pitäisi lyödä kiireellä lukkoon maatöiden tekijä.

Olen saanut muutaman urakkatarjouksen, joista edullisin on 36 000 euroa ja kalleimmat 70 000-80 000 euron välillä. Moni sanoo, että yksikköhinnoilla otettaessa pystyy säästämään melkoisesti, koska urakassa on n. 20% turvaväliä. Toisaalta taas saamissani tarjouksissa hintahaitari on todella iso ja minusta tuo edullisin tuntuu jo varsin kohtuulliselta. Tuohon hintaan saisi siis kahden paritalon eli neljän asunnon sekä varsin suurten autokatosten pohjatyöt (kaivuut, maiden vaihdot, putket, salaojat, kaivot, routaeristykset yms.). Asuntoa kohti hintaa jäisi siis 8000 euroa. Maapohja on sinänsä helppoa, mikä tiputtaa kustannuksia.

Jotenkin itsestäni tuntuu, ettei tuossa ehkä pysty säästämään niin paljoa että viitsisi ottaa riskiä yksikköhinnoittelun kanssa. En myöskään viitsisi olla koko aikaa paikalla varmistamassa tuntien laskentaa ja auttamassa apumiehenä ellei säästöä tule varmasti merkittävän paljon. Lisäksi pohdituttaa myös talven päälle puskeminen, yksikköhinnoilla otettaessa kun roudan ja lumen aiheuttamat lisätyöt kaatuisivat omille niskoille.

Ennen lopullisen päätöksen tekemistä kysyisin vielä mielipidettä asiaan liittyen. Yritän tosiaan lyödä päätökset lukkoon jo tällä viikolla, joten lyhyetkin pikaiset kommentit olisivat tosi tervetulleita. Kiitos!

6

183

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanha pieru

      Pitää sun ottaa valvonta kuitenkin siihen.

      Osaa ne hommansa vaikka sinä tepastelet "kukkona tunkiolla".

      Kaikki riippuu siitä millaiset suunnitelmat sulla on, millainen maaperä, putkilinjat, johdotukset läjitykset, massavaihdot, paalutukset, perustusratkaisu.

      Vaikuttaa siltä, että sulla on senverran ohut kokemus rakentamisesta, joten etpä siellä muuta pysty kuin jaloissa sekoilemaan. Kaikki mitä rakennusmiesten kanssa keskustelet ainoastaan jarruttaa projektia.

      Helposti sun lähetetään hakemaan jotain turhaa putkenpätkää, että päästään eroon jarrusta ja saadaan kahvitauko aikaseksi.

      Ei millään pahalla mutta halusi varmasti suoran ja rehellisen mielipiteen.

    • Joo kiitos vastauksesta ja kyllähän suorat vastaukset on tervetulleita! En tiedä paistoiko viestistä sellainen kuva ettei mulla olisi mitään kokemusta, mut olet puoliksi oikeassa. Yhden talon kaivoja, putkia ja routaeristeitä yms. kuitenkin tuli värkättyä melkoisestikin muutama vuosi sitten ja tiedän että kyllä munsta jotain apua sillä saralla voisi olla. Samoin saan kyllä tarvittaessa talkooapua isältä ja appiukolta, jotka on kokeneempia näissä asioissa. Pitäähän sitä silti jotain arvoa laskea omallekin ajalle enkä tiedä tippuisiko hinta kovallakaan värkkäyksellä niin paljoa että se maksaa vaivaa ja riskiäkin hinnan suhteen.

      Eikä tässä ole mitään halua alkaa kukoksi tunkiolla, se on kuitenkin aika kurja rooli. Toki omaa rakennusta kohtaan on tervettä kiinnostusta ja se varmaan on kaikille ihan ok.

    • Pohjatöissä on aina paljon riskiä - eikä yleensä riittävän tarkkoja suunnitelmiakaan. Siksi pohjarakentajat ovat haluttomia tekemään kiinteähintaisia tarjouksia. Ja siksi kiinteähintaiset tarjoukset saattavat suurestikin vaihdella, kun joku "onnenonkija" laskee sen varaan, ettei muut kuitenkaan tarjoa kiinteällä hinnalla ensinkään.

      Yksikköhintaisen keikan säästöpotentiaalia on vaikea arvioida, sillä kiinteähintaiset edellä kerrotuin syin vaihtelevat niin paljon.

      Sitten on vielä sellainenkin riski olemassa, että joku laskee kiinteän hinnan liian tiukasti ja toteaa virheensä projektin edetessä. Sellaisessa tapauksessa urakoitsijalla on kiusaus paikata huonosti suoritettua laskentaa lintsaamalla kaikissa mahdollisissa paikoissa - tekee edelleen kiinteällä hinnalla, mutta mahdollisimman halvalla...

      Yksikköhintaisuus puoltaa paikkaansa silloin, kun tilaaja haluaa tehdä hyvän lopputuloksen ja tietää, mitä tahtoo.

    • säästö

      Ilman muuta tuntihommilla otat jonkun, ja itse valvot...säästyy pitkä penni. Esim mulla Autotallin pohja kaivuut ja soran levitykset, salaojat yms 4h. talon pohjiin ja maalämmön kaivuihin ja imeytyskenttään joku 4 pvä eli 32 h.
      kaivinkonelasku oli jotain 3000 eur ja sepeliä n.5000 eur. Itse tietty laittelin putkia ja konemies vaan kaivoi eikä turhia jutellu.

      • Maanrakentaja 58

        Jos hinnoissa on puolet eroa niin jossain mättää, ei käytetä kyllä samoja tuotteitakaan.
        Kannattaa vaatia CE merkittyjä tuotteita, myös sepelistä. Opiskele itse C2 rakentamisohje ja valvo, että noudatetaan.
        Hintataso vaikuttaa siltä, että sinua kusetetaan, saattaa tulla jopa lisätyölaskua. Maksu aina takapainoisena.
        Urakkavoittoa tulisi olla tosiaankin parikymmentä prosenttia, sen kun tuosta vähentää on hinta todella pieni. Voi mennä firma konkkaan työn aikana ja takuutkin häipyy samalla.
        Selvitä firman referenssit, muutamista edellisistä kohteista jos niitä yleensä on. Tarkista myös luottotiedot, jos ovat punaisella, älä tilaa.


    • Kiitos taas tosi paljon hyvistä ajatuksista ja vinkeistä! Olen nyt sopinut hommista ja uskon, että valinta oli hyvä. Vastaavalla mestarillamme oli hyviä kokemuksia kyseisen firman kanssa ja tapaamisessamme kyseinen yrittäjä vaikutti oikein fiksulta. Ihan halvin tämä ratkaisu ei ollut, mutta hyvin kohtuuhintainen. Lisäksi sovimme urakkahinnan sijaan yksikköhinnoittelun ja hintakaton yhdistelmän, minkä avulla saamme hyvällä tuurilla nipistettyä jonkun tonnin. Toivotaan parasta, mutta ihan hyvillä mielin pystyn etenemään tällä mallilla. Kiitos vielä kaikesta avustanne!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      146
      2591
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1986
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1968
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1776
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1198
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe