kikoneessa? Ilman tiskiainetta, kuumassa että lähtisi mahdollisimman kaikki, liotin ensin öljyllä ja raaputin karstoja.
Voiko Stömbergin lieden rautaisen, uunipellin pestä tis
37
1512
Vastaukset
- Candymies
Voi,jos saat mahtumaan.
- thilda
Liota kokiksessa, eikö huoltoasemillakin käytetty sitä ruosteen poistoon.
Kuultu, ei käytetty.- k/k
Höpö höpö teiän naisten kokikset,noi putsaus vaahdot on hyviä ja ei ne pellit omaisuuksia maksa.
- thilda
k/k kirjoitti:
Höpö höpö teiän naisten kokikset,noi putsaus vaahdot on hyviä ja ei ne pellit omaisuuksia maksa.
Mutta onko totta, että kokis syö ruostetta, vaiko vain urbaanilegenda?
Teräsharja/karhunkieli? thilda kirjoitti:
Mutta onko totta, että kokis syö ruostetta, vaiko vain urbaanilegenda?
Teräsharja/karhunkieli?Ihan urbaani legendaa ei se kokis syö ku ihmistä kaikkine lisäaineineen.
Niis pelleis on yleensä se pinnoitus ja jos sä sitä rauta porstalla hinkkaat niin tärviölle se menee.
Sit ku pinta on rikki niin ruokien kosteus ne ruostuttaa.- aloitttaja.
koti-kiusattu kirjoitti:
Ihan urbaani legendaa ei se kokis syö ku ihmistä kaikkine lisäaineineen.
Niis pelleis on yleensä se pinnoitus ja jos sä sitä rauta porstalla hinkkaat niin tärviölle se menee.
Sit ku pinta on rikki niin ruokien kosteus ne ruostuttaa.Mutta tässä vanhassa pellissä ei ole mitään pinnoitetta, se on jotain rautaa vaan. ei mikääm emalipintanen.
- äijä.
-tiskipesukoneessa ei kannata pestä yhtään mitään, eivät tule puhtaaksi, likajäämiä, sekä pesuainejäämiä...juuri tehty tutkimus kertoo tämän....pah, tommosia koneita....
- näinköhän
Olen kuullut että patologi tietää kenellä on ollut astianpesukone.
- ,.-
näinköhän kirjoitti:
Olen kuullut että patologi tietää kenellä on ollut astianpesukone.
Olen minäkin kuullut, että haistaa Fairyn.
Taitaa kuulua otsikon "sadut ja tarinat" alle. - äijä.
näinköhän kirjoitti:
Olen kuullut että patologi tietää kenellä on ollut astianpesukone.
-äh, ei mitään kuulopuheita, tai mutu-tietoa....vaan tutkimus oli.
-mutta senhän kyl jo maalaisjärjellä on tiennyt aika kauan.
- ...
Voi pestä.
Mutta ei siitä ole varmaan paljon hyötyä, jos palanutta ruokaa jne. Sellanen "niksi", liota konetiskiainetahnassa, jynssäilee välillä ja antaa liota aikansa, mun mielestä pitäis puhdistua. Konetiskiaine on tehokasta, ite käytän sitä usein just pohjaanpalaneitten kattiloiden jne putsaukseen.
=DW= - sitroen.
Olen saanut muutaman kattilan, joissa poltettua ruokaa pohjalla. Ei irtoa normipesussa eikä karhunkielellä. Panin yöksi likoon pyykkipulverilla terästettyyn kädenlämpöiseen veteen ja johan alkoi irrota! Ne pyykkipulverin entsyymit pilkkoivat palaneet ruuanjätteet joksikin muuksi ja mössö irtosi. Liotuslämpötila ei saa olla liian korkea, ettei entsyymit tuhoudu. Lopuksi Fairypesu.
Ja sitten pesun jälkeen rasvaus, ettei peltisi ruostu jos ovat mustaa rautaa eikä ruostumatonta terästä. - ttiiiinnaa5556
Koska tää pelti ei ole niitä emalipeltejä vaan jotain ilm. vanhanaikaisempaa metallia. niin kun nyt olen sitä puhdistanut ja se oli jäänyt pihalle sitä ennen ja meinasi jo tulla ruostettakin vähän pintaan, niin ajattelin että konetiskiaine ei ole hyväksi sellaiselle rautapellille, vaan öljyäkin laitoin ja ajattelin laittaa tiskoneeseen kuumalla pestä.
- €ero
Ei taida tiskikone auttaa sen paremmin kuin käsipesu, vanhaa karstaa on joku hankannut kuivilteen sokeripalalla.
Kulmahiomakone tai tydämiitti - tttiiiina,.
€ero kirjoitti:
Ei taida tiskikone auttaa sen paremmin kuin käsipesu, vanhaa karstaa on joku hankannut kuivilteen sokeripalalla.
Kulmahiomakone tai tydämiittipelti on jo lährs putsattu siistiks mutta haluisin loppusiistimisen. Ei kai se ruostu konepesussa?
- €--
tttiiiina,. kirjoitti:
pelti on jo lährs putsattu siistiks mutta haluisin loppusiistimisen. Ei kai se ruostu konepesussa?
Konepesun sipase jotain öljymäistä ei kummiskaan moottorijäteöljyä vaikka omapa on peltisi
- onnistu vaikkakerran
lienetkö aloittaja tiina?
Minä en pesisi astianpesukoneessa, toisaalta minulla ei nykyisin olekaan sitä, mutta noita peltejä on ja joskus on tullut ruostetta, vaikka ulos en ole koskaan jättänytkään. Myös määrätyt lasit ja tietenkin kulta-hopea-reunusteiset astiat ja puiset lastat ei ole suotavaa pestä siellä.
Kun saat peltisi (tavalla tai toisella, ei kirves:))) puhtaaksi, niin sivele aina säilytyksen ajaksi ne ruokaöljyllä.
Mutta astianpesukoneessa voi kätevästi pestä astiakaappien kuivausritilät. Niiden kanssa joskus tuhersin tiskialtaan päällä ja todella hankalaa oli. Sitten keksin kokeilla konetta ja a´vot! Puhdasta tuli! Oli se silloin ihana tunne, että kerrankin onnistuin jossain!
Onhan se outoa, että nuokin ritilät likaantuvat, koska pestyt astiat sinne laitetaan, mutta keittiössä on ilmeisesti (ja onkin) aina jonkinlaista rasvan käryä, vaikka käyttäisi aina liesituuletinta.
Ja, hups! Sen (liesituuletin)käytöstä meillä oli ainainen riita. Voiko olla ikkuna samalla auki, tai keittiön ovi? Meillä oli tuuletinkin huono ja neuvoja vielä huonompi! :))
- Tiina on kiva
Opi käyttämään leivinpaperia.
- ...
Heh
Siinähän se ongelma kai usein onkin. Vaikka laittaa leivinpaperin, se joko menee rikki tai jotain muuta, Itellä sattui kerran, epähuomiossa laitoin tavallista voipaperia ja se paloi :DD Mutta leivinpaperi säästää paljon jynssäykseltä kyllä.
Ihan niksipirkkavinkki, folio on erittäin hyvä monen uuniruuan valmistusväline, kätevämpi kuin leivinpaperi. You know uuniperunat? Folion vai laittaa ihan mihin tahansa astiaan, se muotoutuu kyllä, paperi ei.
=DW= - ei tohelo
... kirjoitti:
Heh
Siinähän se ongelma kai usein onkin. Vaikka laittaa leivinpaperin, se joko menee rikki tai jotain muuta, Itellä sattui kerran, epähuomiossa laitoin tavallista voipaperia ja se paloi :DD Mutta leivinpaperi säästää paljon jynssäykseltä kyllä.
Ihan niksipirkkavinkki, folio on erittäin hyvä monen uuniruuan valmistusväline, kätevämpi kuin leivinpaperi. You know uuniperunat? Folion vai laittaa ihan mihin tahansa astiaan, se muotoutuu kyllä, paperi ei.
=DW=Tohelo saa kyllä leivinpaperin rikki itsellä en muista menneen ja leivin paperi on eri tarkoituksiin siistein
- Martta neuvoo
... kirjoitti:
Heh
Siinähän se ongelma kai usein onkin. Vaikka laittaa leivinpaperin, se joko menee rikki tai jotain muuta, Itellä sattui kerran, epähuomiossa laitoin tavallista voipaperia ja se paloi :DD Mutta leivinpaperi säästää paljon jynssäykseltä kyllä.
Ihan niksipirkkavinkki, folio on erittäin hyvä monen uuniruuan valmistusväline, kätevämpi kuin leivinpaperi. You know uuniperunat? Folion vai laittaa ihan mihin tahansa astiaan, se muotoutuu kyllä, paperi ei.
=DW=paitsi rst astiaan
- ...
Martta neuvoo kirjoitti:
paitsi rst astiaan
?
Perusteluja, ktos. Mun mielestä teräs, olkoonkin vaikka ruostumatonta, ei mitenkään reagoi alumiinifolion kanssa.
=DW= - en Martta
... kirjoitti:
?
Perusteluja, ktos. Mun mielestä teräs, olkoonkin vaikka ruostumatonta, ei mitenkään reagoi alumiinifolion kanssa.
=DW=Alumiinifoliosta voi irrota ruokaan alumiinia, jos foliota käytetään metalliastiassa olevan ruoan suojaamiseen. Tällöin folion ja astian välille syntyy sähköpari, jonka seurauksena alumiini liukenee korroosion takia ruoan pintaan ja folioon tulee reikiä.
lainattu http://www.evira.fi/portal/63885 - ...
en Martta kirjoitti:
Alumiinifoliosta voi irrota ruokaan alumiinia, jos foliota käytetään metalliastiassa olevan ruoan suojaamiseen. Tällöin folion ja astian välille syntyy sähköpari, jonka seurauksena alumiini liukenee korroosion takia ruoan pintaan ja folioon tulee reikiä.
lainattu http://www.evira.fi/portal/63885Kyse konditionaalista, Tyyliä, jos tädillä olisi munat. Tottahan sähköpari tietenkin on, samaa suuruusluokkaa, kuin säilyketölkeistä ruokaan siirtyvät metallit. Edelleenkään en näe mitään syytä olla käyttämättä foliota ruuanvalmistuksessa. Ka noin yleisimmin, muovit mun mielestä paljon suurempia vaaratekijöitä, ihan kokonaisvaltaisestikin. Tosin, muoveja ei paljoa ruuanlaitossa käytetä, jotain käsityökaluja tai silikoonisia astioita, mutta eipä nille ole paljoa tarvetta, leivinpaperia ja filiota kuluu ja käytetään tasaisesti. Ja ite kyllä käytän metalliastioissakin. Tulen käyttämään jatkossakin. Pian nimittäin joku terveyskiihkoilija alkaa selittämään, että lenkkimakkaraa ei saa laittaa uuniritilälle uuniin :DD
=DW= - en Martta
... kirjoitti:
Kyse konditionaalista, Tyyliä, jos tädillä olisi munat. Tottahan sähköpari tietenkin on, samaa suuruusluokkaa, kuin säilyketölkeistä ruokaan siirtyvät metallit. Edelleenkään en näe mitään syytä olla käyttämättä foliota ruuanvalmistuksessa. Ka noin yleisimmin, muovit mun mielestä paljon suurempia vaaratekijöitä, ihan kokonaisvaltaisestikin. Tosin, muoveja ei paljoa ruuanlaitossa käytetä, jotain käsityökaluja tai silikoonisia astioita, mutta eipä nille ole paljoa tarvetta, leivinpaperia ja filiota kuluu ja käytetään tasaisesti. Ja ite kyllä käytän metalliastioissakin. Tulen käyttämään jatkossakin. Pian nimittäin joku terveyskiihkoilija alkaa selittämään, että lenkkimakkaraa ei saa laittaa uuniritilälle uuniin :DD
=DW=Kerran makaroonilaatikkoa tehdessäni en halunnut päällisestä rapsakkaa, syöjiksi oli tulossa heikkohampaisia. Paistoin lootan rst astiassa aluminifolio kattona. Kun oli ruokailun aika huomasin folion olevan täynnä pieniä reikiä, sen jälkeen en ole yhdistänyt niitä kahta ruokaa laittaessani.
- henrjii
no jos se on rautainen niin omastapulestani voit laittaa
- Pirre*
Mielestäni "pelti" olisi paras polttaa puhtaaksi, eli pistät uuniin hiilien päälle ja annat palaa, ja sen jälkeen (jäähtyneen) pellin voi rasvata, joko sian läskillä tai muulla rasvalla ettei se ruostu, voi pistää myös rasvauksen jälkeen hiilille ja ikäänkuin polttaa se rasva siihen kiinni, valurautahan on huokoista vaikkei sitä huomaa. Noin huollettiin aikoinaan valurauta padat.
- ...
Uunipelti eri materiaalia, kuin paistinpannu. Siis pelti on nimensä mukaisesi peltiä, elikkäs teräslevyä. Valurautapannut on nimensä mukaisesti valurautaa. Teräs ei ime yhtään mitään, valurauta kyllä. Vähän kuin vertaisi lasia pumpuliin.
Ei sen puoleen, kyllä pellinkin voi polttaa puhtaaksi ja rasvata. Mutta se ei ole kestokäsittely, se vain suojaa pintaa, niin kauan kuin suojaa. Valurauta itsessään imee rasvaa ja on tavallaan kestokyllästetty.
=DW= - Pirre*
... kirjoitti:
Uunipelti eri materiaalia, kuin paistinpannu. Siis pelti on nimensä mukaisesi peltiä, elikkäs teräslevyä. Valurautapannut on nimensä mukaisesti valurautaa. Teräs ei ime yhtään mitään, valurauta kyllä. Vähän kuin vertaisi lasia pumpuliin.
Ei sen puoleen, kyllä pellinkin voi polttaa puhtaaksi ja rasvata. Mutta se ei ole kestokäsittely, se vain suojaa pintaa, niin kauan kuin suojaa. Valurauta itsessään imee rasvaa ja on tavallaan kestokyllästetty.
=DW=Dw, luulin että tuo pelti oli tosiaan valurautaa, siis samaa materiaalia kuin ne vai.r.padat, tottaihmeessä tiedän mikä on pellin ja valuraudan ero, mutta kiitos kummiskin, luennosta :))
- Puhdas uuni
Kanankoivet paistan uuninkestävissä lasiastioissa.
Kunnon reunat,ei rasva roisku ja on sitten helppo pestä astianpesukoneessa.
Tottakai muutkin liharuuat lasivuokaan. Peltiä ,uuninsotkijaa en enää käytä.- "kanan koipi"
Puhdas uuni
Minä paistan leipiä ja sämpylöitä, kuten myös karjalanpiirakoita(pullaa!), mutta en todellakaan missään lasiastioissa.
No, eihän niistä roiskeita tule, mutta jos paistoksen sattuukin laittamaan, vaikkakin ja ennen´kaikkea, jäähtymään leivinpaperin päälle siihen pellille, niin pois otettaessa voi jäädä peltiin kosteutta, koska se pitäisi muistaa kuivata ja sivellä öljyllä, siis se pelti, ei kosteus! .))
Kanankoipia en laita koskaan, mutta karjalanpaistia laitan ja en halua niitä laittaa edes paistopussiin, tai kannelliseen vuokaan, vaikka tiedän, että ruskettuu ne kannenkin alla (mielestäni hitaasti), mutta lieneekö isän perintö, että ensin paisti tarpeet kuumaan uuniin, jolloin saa sen "rusketuksen", siis lihanesteet sinne sisälle ja sitten hidas haudutus, joka isän eläessä oli la-su, koska paisti oli valmis sunnuntain ruokailuun, kera karjalanpiirakoiden.
ps. nyt on arpominen mielessäni? Pyydänkö jo heti anteeksi sinulta, että heitin noin eriävän mielipiteen, vai jätänkö "tuomarineuvoston" käsittelyyn? Onhan täällä näköjään "käräjöinti" käynnissä (taas) nikit, nimettömät ja puskat, puolesta "sisäpiiri"! - <z<z<z<z<z<zdsds
"kanan koipi" kirjoitti:
Puhdas uuni
Minä paistan leipiä ja sämpylöitä, kuten myös karjalanpiirakoita(pullaa!), mutta en todellakaan missään lasiastioissa.
No, eihän niistä roiskeita tule, mutta jos paistoksen sattuukin laittamaan, vaikkakin ja ennen´kaikkea, jäähtymään leivinpaperin päälle siihen pellille, niin pois otettaessa voi jäädä peltiin kosteutta, koska se pitäisi muistaa kuivata ja sivellä öljyllä, siis se pelti, ei kosteus! .))
Kanankoipia en laita koskaan, mutta karjalanpaistia laitan ja en halua niitä laittaa edes paistopussiin, tai kannelliseen vuokaan, vaikka tiedän, että ruskettuu ne kannenkin alla (mielestäni hitaasti), mutta lieneekö isän perintö, että ensin paisti tarpeet kuumaan uuniin, jolloin saa sen "rusketuksen", siis lihanesteet sinne sisälle ja sitten hidas haudutus, joka isän eläessä oli la-su, koska paisti oli valmis sunnuntain ruokailuun, kera karjalanpiirakoiden.
ps. nyt on arpominen mielessäni? Pyydänkö jo heti anteeksi sinulta, että heitin noin eriävän mielipiteen, vai jätänkö "tuomarineuvoston" käsittelyyn? Onhan täällä näköjään "käräjöinti" käynnissä (taas) nikit, nimettömät ja puskat, puolesta "sisäpiiri"!Minä paistan pintaa pannulla liedellä ensin ja sit uuniin.
- ...
"kanan koipi" kirjoitti:
Puhdas uuni
Minä paistan leipiä ja sämpylöitä, kuten myös karjalanpiirakoita(pullaa!), mutta en todellakaan missään lasiastioissa.
No, eihän niistä roiskeita tule, mutta jos paistoksen sattuukin laittamaan, vaikkakin ja ennen´kaikkea, jäähtymään leivinpaperin päälle siihen pellille, niin pois otettaessa voi jäädä peltiin kosteutta, koska se pitäisi muistaa kuivata ja sivellä öljyllä, siis se pelti, ei kosteus! .))
Kanankoipia en laita koskaan, mutta karjalanpaistia laitan ja en halua niitä laittaa edes paistopussiin, tai kannelliseen vuokaan, vaikka tiedän, että ruskettuu ne kannenkin alla (mielestäni hitaasti), mutta lieneekö isän perintö, että ensin paisti tarpeet kuumaan uuniin, jolloin saa sen "rusketuksen", siis lihanesteet sinne sisälle ja sitten hidas haudutus, joka isän eläessä oli la-su, koska paisti oli valmis sunnuntain ruokailuun, kera karjalanpiirakoiden.
ps. nyt on arpominen mielessäni? Pyydänkö jo heti anteeksi sinulta, että heitin noin eriävän mielipiteen, vai jätänkö "tuomarineuvoston" käsittelyyn? Onhan täällä näköjään "käräjöinti" käynnissä (taas) nikit, nimettömät ja puskat, puolesta "sisäpiiri"!Karjalanpaistista.
Eli jotain pulledfoodiahan sekin on. Mun mielestä karjalanpaisti onnistuu kyllä aina, kunhan siihen varaa aikaa. Ei ole slowfoodia. Yks yö leivinuunissa matalassa lämmössä, ihan syömäkelpoista, Mutta kun muutamana päivänä lämmittää, sitten aletaan olemaan asialinjoilla. Mun mielestä periaate pitäis olla, kunnon karjalanpaistin syöminen obbistuu ilman tekohampaita :D
Olemassa ruokia, jotka valmistuu nopeesti, eikä lämmittämällä parane. Karjalanpaisti, tai vaikkapa keitot taas puolestaan vaatii paljon aikaa ja maku senkun paranee lämmittäessä.
Ai niin. Mulla tapana tuunata karjalanpaistia. Aluksi ihan perinteinen paisti, lihaa, vettä, suolaa, pippureita, sipulia, porkkanaa. Pieniä määriä. Ja sitten joka lämmityksellä maustamista viritetään. Muutaman päivän päästä onkin sitten tosi tulista chilosoossia riisille :DDD Tärkein kuitenkin liha. Sitä pitää olla ja sen pitää olla todella kypsää. Ja aina osa kunnon läskiä. Pienessä vedessä aluksi, että tulee paistopintaa, siitä eteenpäin.
=DW= - Viaton sivullinen
... kirjoitti:
Karjalanpaistista.
Eli jotain pulledfoodiahan sekin on. Mun mielestä karjalanpaisti onnistuu kyllä aina, kunhan siihen varaa aikaa. Ei ole slowfoodia. Yks yö leivinuunissa matalassa lämmössä, ihan syömäkelpoista, Mutta kun muutamana päivänä lämmittää, sitten aletaan olemaan asialinjoilla. Mun mielestä periaate pitäis olla, kunnon karjalanpaistin syöminen obbistuu ilman tekohampaita :D
Olemassa ruokia, jotka valmistuu nopeesti, eikä lämmittämällä parane. Karjalanpaisti, tai vaikkapa keitot taas puolestaan vaatii paljon aikaa ja maku senkun paranee lämmittäessä.
Ai niin. Mulla tapana tuunata karjalanpaistia. Aluksi ihan perinteinen paisti, lihaa, vettä, suolaa, pippureita, sipulia, porkkanaa. Pieniä määriä. Ja sitten joka lämmityksellä maustamista viritetään. Muutaman päivän päästä onkin sitten tosi tulista chilosoossia riisille :DDD Tärkein kuitenkin liha. Sitä pitää olla ja sen pitää olla todella kypsää. Ja aina osa kunnon läskiä. Pienessä vedessä aluksi, että tulee paistopintaa, siitä eteenpäin.
=DW==DW=
Sulla on karjalanpaistin kanssa samanlaiset meiningit kun mullakin, siitä ruuasta on moneksi.
- €ero
Meikä tekee karjalanpaisti lihoista ussein keittoa, valmispakkaus kattilaan ja vaahtopois myöhemmin tykötarpeet sekkaan, helppo kuin mikä.
- Viaton sivullinen
Mun anoppi teki karjalanpaistista myös keittoa ja laittoi vielä makkaraakin
sekaan kun poikansa niin tykkäsi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
eerikäinen novassa sanoi ei kukaan enää aja manuaalivaihteilla
meillä on 3 autoa talissa ja kaikissa manuaalilaatikot, on meillä vielä tämmöiset vaikka toisin puhutaan.1751869Ilo, joka nousee silmiisi saakka
kun katseemme kohtaavat. Olet energinen, aito, ihana. Välillä tuijotat suoraan silmiini - enkä hämmenny, katson takaisin671656Jokaisella on omat syntinsä
Minä olisin niin mielelläni sinun. Ehkä joskus viittasitkin siihen. Olet nainen ajatuksissani jatkuvasti ja taidat tietä771447En oikeasti
Tiennyt että sinulla on ollut vaikeuksia ja huonoja aikoja. Olen oikeasti pahoillani, ja olisin myös toiminut eritavoin1331346- 481274
90-luvulla maa syöksyi lamaan, ja silloinkin oli syypäinä samat tahot kuin nyt
Laman aiheuttajat olivat demarivetoinen virheellinen finanssipolitiikka, sekä ay-liikkeen taipumattomuus tilanteessa mik1111023- 173987
Vakava varoitus perussuomalaisista!
Keskustan Annika Saarikolta veret seisauttavaa tekstiä, lukekaa uutinen kokonaisuudessaan, tässä siitä maistiainen: ”Ke195848Mä olisin niin iloinen
Jos vielä joskus nähtäis.. Ollaanko tulkittu mies toisiamme väärin?. Kumpikin luuli ettei toinen tykkää, vaikka molemmat60774Olisitko ihminen minulle. Ihan ihminen vain.
Tiedätkö, että saan kyyneleet silmiini, niin syvästi sinua kaipaan. Meidän välillä on jotain todella syvää, kaunista ja43744