Kukkapenkit pois sokkelin vierestä

ghsdh

Kaivettu pois kasvit ja multa 0,5 metrin leveydeltä pois sokkelin vierestä. Nyt sokkelin vieressä on n. 15-20 cm syvä oja. Pinnalle on tarkoitus laittaa 5-15cm kokoisia luonnonkiviä.


Olen saanut useita ehdotuksia miten vierusta tulisi täyttää.
Yksi ehdotti, että koko oja täytetään pintakivillä nurmikon tasoon, toinen kehottaa laittamaan pohjalle soraa sen verran, että kivet tulee nurmikon tasoon ja kolmas laittamaan soraan nurmikon tasoon asti ja kivet päälle.

Mikä on oikea tapa ja mikäli kivien lisäksi laitetaan jotain hienompaa maa-ainesta niin mitä sen pitäisi olla? Tavallinen hiekka tai sora on ilmeisesti liian tiivistä?

Rakennus on hiekkamaalla eikä siinä ole salaojitusta eikä routaeristeitä.

10

1894

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pena ali

      Muista patolevykaista sokkelia vasten ennenkuin täytät kaivantoa valitsemallasi tavalla

      • SalaOja

    • ghsdh

      Onko siitä hyötyä, että patolevy laitetaan vain tähän 15-20cm kaivantoon? Sokkelia ei ole tarkoitus kaivaa auki anturaan asti, vaan ainoastaan poistaa kukkapenkit sokkelin vierestä.

    • Ins. 48 v.

      Lue ensin ympäristöministeriön rakennustapaohje C 2 kosteus, ennen kuin teet mitään.
      Tuollaista vesikuoppaa ei voi tehdä, vaan pintavedet täytyy ohjata pois, vesitiivillä pinnalla 3 metriä talosta ulospäin vähintään.

      • ympäristöpipertäjä

        Vettä läpäisevällä hiekkamaalla pitää siis talon vieri päällystää vesitiiviiksi. Taas kerran mummojen pissavesidirektiivin "suunnittelijoiden" määräyksiä.


    • pyogoggog

      Minä täyttäisin kaivannon kivituhkalla
      Kaato sokkelista ulospäin
      Ei päästä vettä läpi, ohjaa veden pois sokkelista. Helppo pitää puhtaana, voi lisätä samaa kamaa
      Irtokivet huono ratkaisu, tunkee ajan kanssa rikkaruohoa

    • simppelisimon

      Virhe on sala-ojituksen puute - kun kerran olet kaivamaan ryhtynyt niin kaiva samalla hieman syvemmältä ja tee kunnon ojat mökin ympärille sala-ojitusta varten.

      Eli 70 sentin syvät ojat, pohjalle vähän sepeliä, kankaat ojiin, salaojaputki ojaan, vähän sepeliä päälle, kankaat taivuttaen ja sepeliä päälle. Toki salaojien vedet tulee johtaa jonnekin, joten putket tulee johtaa tontin alimpaan kohtaan eli tontin rajalla olevaan ojaan, valmiiseen salaojitukseen tms.

      Vasta kunnon salaojituksen jälkeen voit suunnitella sokkelin vieruksen laittoa millä metodilla sitten haluatkin - louhikivi ei näytä hullummalta.

      Näyttää kuin mökkisi olisi rakennettu anglien periaatteiden mukaan eli ilman kunnollisia pohjatöitä. Eräässäkin kanadalaisessa ohjelmassa kellarin kosteusongelma ratkaistiin kiinnittämällä patolevyt seinien sisäpintaan, vesipumppu lattian alle ja rakentamalla päälle, kun taas finski kaivaisi ojat rakennuksen ympärille, kiinnittäisi kosteus-sulut ulkoseinille, asentaisi kunnon vesijärjestelmän niin sadevesien poistamiseksi rakennuksen läheltä kuin sala-ojituksen perustuksen pysymiseksi mahdollisimman kuivana.

      Eräässäkin Grand Design-ohjelmassa rakentajat ihmettelivät eteiseen tulvinutta vettä, joka pilasi asennetun lattian vaikka vain oikealla salaojituksella olisi vältytty vahingolta. Muutenkin ihmetyttää anglien rakennustapa - perustetaan lähinnä pinta-maahan, räystäitä ei ole ollenkaan ja kattorakenteiden tuuletus on vähintääkin ihmeelisen puutteellista.

      No hehän käyttävät kokolattiamattoja jopa kylpyhuoneissa ja lampsivat kengät jalassa jopa makuuhuoneissa.

      • eläkeläismies

        Simppelisimon kirjoitti asiaa! Itellä -88 rakennettu omakotitalo ja viime kesänä puhdistutin salaojaputket (joissa ei tarkistukaivoja) Eerola-yhtiöitten toimesta. Lisäksi kaivoin auki seinänvierustat noin puolen metrin levydelta routaeristykseen saakka ja uusin patolevyt. Täytin kaivannon sitten singelillä. Istutuksia eikä puita ole lähelläkään seinänvierustaa ja kaato on poispäin. Pitkät räystäät-Jeo-talo.


      • Anonyymi
        eläkeläismies kirjoitti:

        Simppelisimon kirjoitti asiaa! Itellä -88 rakennettu omakotitalo ja viime kesänä puhdistutin salaojaputket (joissa ei tarkistukaivoja) Eerola-yhtiöitten toimesta. Lisäksi kaivoin auki seinänvierustat noin puolen metrin levydelta routaeristykseen saakka ja uusin patolevyt. Täytin kaivannon sitten singelillä. Istutuksia eikä puita ole lähelläkään seinänvierustaa ja kaato on poispäin. Pitkät räystäät-Jeo-talo.

        Paljonkohan maksoi ?


      • Anonyymi

        Salaojia ei tarvita jos maa on vettä läpäisevää. Hölmöä jos ei osaa ottaa huomioon olosuhteita.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1036
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      967
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      724
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe