Mitä taloyhtiö kustantaa tässä tilanteessa?

Remontti edessä?

Mitenkähän tässä tulisi menetellä, kun omistamassa rivitalo-osakkeessa kylppärissä ei kuulemma ole vesieristystä lainkaan? Ja nyt on havaittavissa saumojen halkeilua ja muutamassa laatassa seinässähalkeamia. Asunto on iältään -75 rakennettu ja mitetin että jos alan remppaamaan kustantaako taloyhtiö tässä mitään? Tulevan vesieristyksen kait ainakin, mutta kenties muuta? Remonttia ei ole tähän tehty aikasemmin minkä kyllä huomaa.. Jos taas en ala toimiin, voi tässä syttyä mittavat vesivahingot ajan kanssa. Voiko taloyhtiö kustantaa tässä tilanteessa perus laatat yms?
Isännöitsiä ei ottanut muuta kantaa, sanoi että asiaa pitää tutkailla.

Kiitoksia teille vastanneille! :)

17

1226

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ????????????????????

      Yleensä taloyhtiö kustantaa vaan ja ainoastaan vesieristysaineet, aineen levitykseen menneet tunnit ja jos yhtiö vaatii tarkastajan paikalle, se korvataan myös. Jos lattiakaivo pitää vaihtaa valurautaisesta muoviseen, se korvataan myös. Ei muuta.

      Näin se menee yleensä ainakin täällä Päijät-Hämeessä. Riippuu kai taloyhtiöstä.

    • Lain mukaan taloyhtiön kuuluu maksaa koko korjaus jos kylpyhuoneessa on kosteusvaurio, ellei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä. Tosin jos vanhassa on pintamateriaalina muovimatto, ja suurimmassa osassa yhtiön kylpyhuoneista on edelleen muovimatto, niin mahdollisen laatoituksen ja muovimaton asennuksen hintaero kuuluu osakkaan maksettavaksi (hintaeroa ei käytännössä juurikaan ole).

      Yhtiötä on muutenkin hoidettu ihan päin peetä. 1975 valmistunut kylpyhuone olisi pitänyt uusia yhtiön toimesta 20 v ikäisenä (tullut teknisen käyttöikänsä päähän), ja vaikka se olisikin uusittu silloin, niin se olisi edelleen melkein teknisen käyttöikänsä päässä (1990-luvun puolessavälissä tehtyjen kylpyhuoneiden tekninen käyttöikä on n. 25 v).

    • rgs s sg gs sg

      Joopa

      Jos pinnoissa vikoja ja niistä aiheutuu vahinkoja runkoon, olet ongelmissa. Runko ja vesieriste yhtiön vastuulla, pinnat sinun. Elikkäs ongelm tulee siitä, että olet huomannut omaan piikkiisi kuuluvan vakavan vaurion, etkä ole korjannut ajoissa...

      Käytännössä en tuumailisi sekuntiakaan. Tee remonttisuunnitelma, laita taloyhtiöön, aloita remontti. Koska olet tarttunut rivakasti toimeen, ei taloyhtiö voi sinua laskuttaa vaurioista, vaikka niistä olisikin tullut isompia vikoja. Mutta jos vetkuttelet, pahimmillaan vesivahingot tulee sun maksettaviksi.

      Se kannattaa muuten muistaa. Sinä olet omistajana taloyhtiössä. Jos taloyhtiölle tulee lakua, sähän se olt yks maksajista. Jos kaikki antavat kylppäreittensä mädäntyä kokonaan, käytännössä kaikki maksavat sitten täyden hinnan remontistaan. EIKÄ pidä ajatella, että kun en ite tee mitään, taloyhtiö maksaa kaikille. Typerää maksaa turhasta.

      Puhelinta kouraan, meiliä liikkumaan. Silla vikaa kylppärissä, se sun vastuulla, korjaa se pikimiten.

      Olemassa tapauksia, että kaikki kylppärit tehdään kerralla, jos asukkaat laiminlyöneet porukalla omat remonttinsa. Meillä oli sellainen. kaikki kylppärit tehtiin keskitetysti. Standardi laatua sikahintaan. Vaikka olemassa paljous alennukset jne. kaikenmaailman välikäsien ja etenkin, koska itse et saa tehdä mitään, ei se mitään halpaa lystiä ollut. Typerintä asiassa oli, että ne, jotka laiminlyöneet pahiten remonteissa olivat tietenkin hallituksen jäseniä. Muutamat oli tehneet itse remonttinsa, mitäpä siinä, kaikki uusiksi yhdenvertaisuuspykälän takia.

      Mutta laske mitä lasket, jokatapauksessa asuntosi vaatii pikaista remonttia. Säästä rahojasi ja laita homma alulle. Jos alkaa kämppiä mätäneen pystyyn, se nostaa koko yhtiön, myös sun, vastikkeita roimasti.

      • Hitsi mitä soopaa!

        Pintamateriaali ei aiheuta kosteusvahinkoa. Eli sillä perusteella yhtiö ei voi luistaa vastuustaan. Tietenkin tilanne on toinen jos osakas ei ilmoita yhtiölle muovimattoon tulleesta reiästä, mutta muovimatto onkin vesieriste jos oikeuteen mennään.

        Kaakelit tai maali eivät eristä kosteutta (kaakelit jopa lisäävät kosteusrasitusta), joten niiden vauriot eivät vaikuta taloyhtiön korjausvastuuseen millään tavalla.

        Uuden AOYL mukaan osakas joka on itse teettänyt remontin jonka ansiosta juuri hänen kypyhuonettaan ei tarvitse uusia yhtiön kylpyhuonerempan yhteydessä on oikeutettu hyvitykseen (eli kylpyhuoneen uusimiskustannus vähennettynä ikävähennyksellä), joten mitään syytä olla teettämättä koko yhtiötä ksokevaa kylpyhuoneremppaa ei ole. Joten jos asut yhtiössä jossa kylpyhuoneet ovat yli 25 v vanhoja, niin vaadi hallitusta aloittamaan kylpyhuoneiden saneerausurakan suunnittelu ja esittämään asia seuraavassa yhtiökokouksessa. Rakennuksen elinkaarihuollot ovat asia jota ei saa laiminlyödä.


    • Remontti edessä?

      Tässä kylpyhuoneessa tosiaan on laatat lattiassa ja seinissä. Ymmärsinkö oikein, että kun tämä kylpyhuone on tullut käyttöikänsä päähän (kenties toistamiseen), saumat halkeilee ja laatat myös (vesieriste puuttuu kokonaan!) pitäisi tämä kylpyhuone ja mahdolliset muut osakkeitten kylpyhuoneet taloyhtiön toimesta uusia? Ja mihin tässä voi siis vedota? Osa taloyhtiön kylpyhuoneista on osakkaat itse laittaneet modernimmaksi, mutta tällöin ei ole ollut kyse muuta kuin että mielyttää silmää enemmän.

      Isännöitsiä oli sitä mieltä, että kylpyhuonetta ei ole syytä remontoida, koska "ajaa asiansa hyvin vielä" Ainakin Isännöitsiä tietää asiasta, muttei ottanut kantaa. "Palataan asiaan" kuuluu usein, vaan mitään ei tapahdu. Niin turhauttavaa! Uuden hanan taloyhtiö kuitenkin kustanti, kun entinen hajosi.

    • Vinkkivinkki

      Pieni vinkki.. Suosittelen laittamaan muovimaton lattiaan, jos e
      EI ole lattialämmitystä. On katos VÄHÄN kivempi jalalle, ei ihan niin kylymä! ;)

      • tych

        Ai kun oli ehdotuksesi kehno! Kuka nykyään viä laittaa muovimaton kylpyhuoneeseen? Hei haloo!


    • Remppaaja

      Vesieriste kuuluu päivittää tämän ajan vaatimusten tasalle,eli taloyhtiö maksaa remontin kokonaisuudessa myös kaakelit niinkuin on ollut aiemmin pintamateriaalina.Ei siis tarvi olla vesivahinkoa,jos on mallia -75.Eli välillä ei ole tehty remonttia,niinkuin meillä,ei tiedetty onko vesieristeeksi jätetty vanha muovimatto vai ei,ja ei ollut.Suihkunurkka oli mätä,kaakeli oli halki,ja vesi oli liruttanu lattiaan vuosikymmenet.No viikkoja kuivateltiin,nyt on kylppäri kunnossa,vaihdettiin käyttövesiputketkin pintavetona,ja laitettiin lattialämmitys.On tosi mukava kun on lämmin kylppäri,myös poistoilmapuhallin asennettiin samalla.

    • Huom!

      Muistakaa ettei haluttua lattialämmitystä korvaa taloyhtiö VAAN osakas! Kalliiks tulee ja taloyhtiön ei tarvitse tällöin korvata kaikkea, kuten laattoja, jos lattialämmitys asennetaan!

      • NäinMeillä

        Lattialämmityksen asennus ei todellakaan ole kallis kun se tehdään muun kylpyhuoneremontin yhteydessä. Lisäksi lattialämmitys lisää turvallisuutta koska se kuivattaa lattian nopeammin pesun jälkeen. Tästä syystä meidän taloyhtiössämme on nimenomaan edellytetty että jokaisen kylpyhuoneremontin yhteydessä asennetaan lattialämmitys ja taloyhtiö on osallistunut sen kustannuksiin. Näin toimii vastuullinen ja osakkaiden parasta ajatteleva taloyhtiö.


    • Näin meillä

      Meillä samanlainen tilanne, ainoastaan meidän kylppäri on kunostusvaiheessa. Muitten kylppärit on jokainen itse remontoinu. Ihan kiva nyt sitten kun joudutaan itse remontoimaan kylppäriin vesieristykset, uudet kaakelit. KOSKA tekninen käyttöikä ylittyy on remontoitava ja kaikki osakkaan piikkiin, paitsi vesieristys!

      • sossu apuun!

        Mitä vingut? Yhteiskunnan pohjattomasta kassastako pitäisi SINUN asuntosi remontit maksaa?


      • ...
        sossu apuun! kirjoitti:

        Mitä vingut? Yhteiskunnan pohjattomasta kassastako pitäisi SINUN asuntosi remontit maksaa?

        Kuules sossun apua tarjoava, iha taloyhtiön kassasta pitäisi maksaa tässä tilanteessa, teknisen käyttöikänsä puolesta joka on OHITETTU JO!


      • NäinMeillä
        ... kirjoitti:

        Kuules sossun apua tarjoava, iha taloyhtiön kassasta pitäisi maksaa tässä tilanteessa, teknisen käyttöikänsä puolesta joka on OHITETTU JO!

        " iha taloyhtiön kassasta pitäisi maksaa tässä tilanteessa"

        Kukahan sen taloyhtiön kassan oikein täyttää? Ettet vain olisi ihan juuri sinä niiden vastikkeiden muodossa...
        Jos taloyhtiön pesuhuoneet ovat yleisesti käyttöikänsä päässä, on edessä käytännössä se että niiden remontin maksavat asukkaat ihan itse, joko vastikkeiden muodossa tai sitten suoraan itse.


    • Utarak

      Täällä Utajärvellä on sellainen isännöitsijä että ei edes teetä kosteusmittausta kylppäriremontin yhteydessä. 70 luvun rivarin kylpyhuoneen saa itse rempata.

    • kyrp

      Lapissa voi tehdä kaikki itse. Riittää kun on nyrkit ja k yrpä

    • joo tiedän

      Voi jestas kun ihmiset osaavat olla avuttomia ja saamattomia. Kysellään mihin vedotaan ja syytellään isännöitsijää ihan kuin isännöitsijä olisi joku jumala. Miten voidaan olla näin pihalla taloyhtiöiden asioista?

      Ensinnäkin yhtiökokous on se paikka missä päätetään taloyhtiön asioista, siellä on jokaisella osakkaalla puheoikeus ja äänestyksissä äänioikeus suhteessa osakkeiden määrään. Taloyhtiöt pystyvät aika vapaasti päättämään itse kuka maksaa ja mitä maksaa ja taloyhtiön rahoitushan tulee yhtiövastikkeiden muodossa osakkailta, ei se raha sinne tilille mistään taivaasta tipu. Isännöitsijä on taloyhtiöllä töissä ei toisinpäin. Hallitus on isännöitsijän pomo, isännöitsijällä on oikeasti todella rajallinen päätösvalta mihinkään asioihin, päätökset tekee yhtiökokous ja taloyhtiön hallitus.

      Aloittaja ja moni muukin tässä kirjoittanut kuuluu varmaan siihen todella isoon ryhmää osakkaita, jotka eivät ole ikinä käyneet yhtiökokouksissa. Kummallista varallisuuden hoitoa kun ei kiinnosta.Silloin on aika turha marista päätöksistä ja seurauksista, jos ei ole päätöstä itse tekemässä. Laitettakoon tähän vuodatuksen loppuun esimerkki omasta taloyhtiöstä. Meillä oli yhtiökokouksessa päätettävänä lämmitysmuodon muutos, joka maksoi noin 200 000 euroa niin yhtiökokouksessa oli edustettuna noin 40% osakkaista. Kuinka moni on oikeasti niin rikas ettei 200 000 euron velan ottaminen ole asia mistä haluaisi olla päättämässä ja kuulemassa perusteita?? Annetaan muille vapaus ottaa periaatteessa sun nimiin velkaa. Ei pysty ymmärtämään

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3120
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2111
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2044
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1885
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      72
      1587
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1346
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1242
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1241
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      34
      1201
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe