Haapa rakennuspuuna?

Haapaa käyttöön

Onko kukaan käyttänyt haapaa rakennuspuuna esim. konehallin runkoon taikka talon runkoon? Latojahan ennen rakennettiin haapapuista, mutta rakentaako kukaan nykyään? Itsellä olisi sopivaa haapaa, jolle ei oikein muuta tarvetta olisi, niin ajattelin niistä ainakin runkotolppia konehalliin sahauttaa.

17

4465

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juupajuu.

      Sahauttaa aina voi, mutta kannattaa kysyä hyväksyykö rakennustarkastaja niitä konehallin runkotolpiksi.

    • toimii niin

      miksi ei pyöreänä puuna menisi tolpiksi??????

    • juupajuu.

      Kysyjälle tiedoksi, että sahauttaminen tarkoittaa haapojen sahauttamista lankuiksi.

      Pyöreätä puuta ei sahauteta.

    • timper'manni

      Kannattaa sahauttaa pelkaksi ..niistä helpompi tehdä vajaan runkotolpat ..saa suorat seinät sitten

      • olet oikeassa

        Totta, ja sama lujuus kuin pyöreälläkin.


      • Haapaa käyttöön
        olet oikeassa kirjoitti:

        Totta, ja sama lujuus kuin pyöreälläkin.

        Tarkoitus on sahata haapaa pelkaksi taikka piiruiksi, miten se nyt määritellään, kuitenkin niin, että puista tulee suoria kaikilta sivuiltaan. Nämä haapa puut ovat sen verran pieniä, että niistä ei ole juuri muuhun, mutta ajattelin niistä saatavan 125 x 125mm puutavaraa hyvin. Terveitä haapoja ovat. Isommista ajattelin lautaa peltikaton alle, kait se siellä menee.


      • Haapaa käyttöön kirjoitti:

        Tarkoitus on sahata haapaa pelkaksi taikka piiruiksi, miten se nyt määritellään, kuitenkin niin, että puista tulee suoria kaikilta sivuiltaan. Nämä haapa puut ovat sen verran pieniä, että niistä ei ole juuri muuhun, mutta ajattelin niistä saatavan 125 x 125mm puutavaraa hyvin. Terveitä haapoja ovat. Isommista ajattelin lautaa peltikaton alle, kait se siellä menee.

        Pystytolppana menee ja kestää kosteutta paremmin kuin mikään muu kotimainen puutavara. Aluslaudoituksessa pitäisi varmaan olla kakkosnelosta, jos meinaat saada haavan kestämään. Murtuu nimittäin erittäin heleposti.


    • Haapalainen

      Nykyään haapapuusta tehdään paljon hirsisaunoja. Kyse on siis sahatuista hirsistä. En ole kuullut, että haapapuusta olisi pyöröhirttä sorvattu, joskin luulisin, että sitäkin on kokeiltu.

      Sellaista olen kuullut, että sahatut hirret salvostetaan jo ennen kuivumista seiniksi, koska haapa lehtipuuna on taipuvainen kuivuessaan menemään mutkille, usein jo sahauksen aikanakin. Siksi sitä ei myöskään voi kantattuina soiroina rakennusten runkotolppina kovinkaan hyvin käyttää, ehkä toisarvoisissa varastorakennuksissa kuitenkin.

      Ennen tuppeen sahattua haapaa käytettiin paljon pärekattojen aluslaudoituksena. Miksipä ei nykyäänkin peltikattojen ruodelaudoituksena. Kattopäreitä myös haavasta höylättiin.

      Haapapuun sahausta rasittaa sellainen pieni lieveilmiö, sillä se tylsyttää sirkkelin terän muita puulajeja nopeammin. (Syy ilmiöön on netistä löydettävissä.)

      • Hirsisorvaaja

        Haapa on tosi hyvä sorvattava hirreksi, hurjista latvapölleistäkin tulee kauniita hirsiä, vaikka olisi suurempiakin oksia. Herkkää vääntymään, että pitää kuivattaa rantteilla hieman taikka tehdä heti valmiiksi vaarnatappien ja ikkuna- ja ovikarojen kanssa samantien, ettei vääntyile. Tosi kaunis pinta tulee sorvattuna.
        Pihakalustoihin olen sorvannut haapaa, siinä melkein paras puu, jos vaan on tervettä haapaa. Ei tule istuimista pihkaa kenenkään takamukseen, vaikka kuinka on auringossa.
        Leveistä haapalankuista saa myös hyviä tilapäispenkkejä vaikka kevään ja kesän juhliin pihalle, ei tule pihkaa kenenkään puvun housuihin.
        Sorvasin myös pesäpallomailoja haapa puusta, siihen tosi hyvä. Tyvipölleistä tulee hyviä maila-aihioita, myös jääkiekkomailoihin.
        Saunanlauteisiin haapa ihan ehdoton puu, mutta siihen tulee kallista, kun täysin oksattoman materiaalin valmistus maksaa. Muuten haapalauteet kestää saunassa hyvin ja ovat kauniit.
        Veneen tekemistä haapapuusta olen harkinnut, että se vielä pitää kokeilla!


    • pehmeä puu

      Jotenkin vierastaa haapaa pitkä-aikaisissa rakenteissa

      • hirtenä siis

        Ihmeen kestävää se on, vanha latokin tehty siitä ja yllättävän hyvin on säilynyt


      • Haapa kestää

        Kyllä haapaa on käytetty ennen vanhaa paljonkin rakennuksissa. Monilla kaskiviljelyseuduilla, missä pihkapuu oli monasti ostossa kauempaa, tehtiin hirsitaloihin väliseinät haapapuista ja ladot tehtiin samoin haapaa pyöreänä sudenkaulalle salvostamalla. Haapa on yllättävän kovaa puuta kuivuttuaan. Vääntelee vaan melkoisesti lautana, pelkkana menee täysiään. Haapaa sorvasin hirreksi rantasaunaan, hyvin on kestänyt.


    • Aloittelija

      Mitenkäs jos haavasta tekee ulkogrilliin kehikon niin miten se pitää käsitellä?

      • nätistiharmaantuu

        Tarviiko sitä käsitellä mitenkään, antaa vaan harmaantua haapahirren.


    • paanukatto

      niimpä mistä puusta muuten luulette että paanukatto tehdään jonka käyttöikä on satoja vuosia ja jonka veroista on vain harva puulaji jos ei mikään
      ehkäpä terva imeytyy koko puun läpi kun on niin huokoista

      • haapa-kestää

        Haapa on turhaa aliarvostettu rakennuspuuna. Asun itse vanhalla kaskiviljelyseudulla, jossa aikoinaan rakennuspuusta tuli pula. Täällä rakennettiin paljon latoja haapaa käyttäen ja asuinrakennuksiin tehtiin väliseinät haapahirsistä. Monet vanhat haaparakennukset ovat täysin kuosissaan vielä. Isovanhempani rakensivat v. 1939 kesällä uuden talon ja vielä silloin tällä alueella männyt rakennuspuiksi piti ostaa kauempaa, joten isoisä osti hyvin optimaalisesti mäntyjä ja kaikki mahdollinen tehtiin tilan omilta mailta kaadetuista haapapuista. Hyvin on isovanhempien rakentama talo kestänyt 76 vuotta ja kestää varmasti vielä toisen 76 vuotta, jos katto pidetään kunnossa.


      • Anonyymi

        Tuo oli hyvä oivallus.Minä purin vanhan saunan ja siellä oli lauteissa aika monta metriä haapalautaa,kestääkö ko.tavara sadetta?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6163
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3936
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2319
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1920
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1373
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1296
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1040
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      986
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      951
    Aihe