Pina-colliepentuja?

13+2

Tietääkö kukaan mitään kenneliä, joka tarkotuksella koittaa saada pentueeseen syntymään myös pina-koiria (ns. puolipitkäkarvaisia)? Collie rotuna kiinnostais, mutta pitkäkarvaisen yksilön turkinhoito hirvittää, kun mietin, et haluaisin nimenomaan harrastaa kaikkea tokoilua ja lenkkeiyä erilaisissa ympäristöissä. Lyhytkarvaisen turkki taas ei enää miellytä silmää oikein, sillä koirasta tulee kulmikas vaikutelma mun mielestä.

Löysin sitten tietoa pina-collieista, joita sattumanvaraisesti syntyy lk-collieille, jos molemmiulla on resessiivisenä pitkäkarvasuusalleeli ja pentu sattuu saamaan kummaltakin tämän alleelin. Ja kyseiset koirat näyttää paitsi lutuisen pörröisiltä myös helpommalta turkkinsa puolesta kuin nuo pitkäkarvaiset.

14

2720

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 45454+4

      Jos joku kasvattaja tarkoituksellisesti yrittäisi tehdä koiria jotka eivät ole rotumääritelmän mukaisia jättäisin koiran häneltä ostamatta ....eikö kasvattajan pitäsi pyrkiä kasvattamaan rodunomaisia terveitä koiria ? Varmasti löytyy sopivalla karvanpituudella sopivia koiria muistakin roduista . Pinoja syntyy sillointällöin mutta ei niitä tarvitse tarkoituksellisesti alkaa teettämään.

      PK collien turkinhoito ei ole ollankaan haastavaa ja itse rymytään ja harrastetaan paljon enkä ole koskaan turkkia työlääksi kokenut . Kainalot ja korvantaukset tsekataan päivittäin mutta eipä siihen montaa minuuttia mene .

    • 13+2

      Ok, kitos vastauksesta. Ajattelin nyt kysyä kumminkin, koska esimerkiks joissakin roduissa jopa tietyntyyppiset poikeamat on suosittuja. Vaikkapa pitkäkarvaisista seeffereistä oli aikoinaan kova kysyntä, vaikka ne ei sillon vielä ollu rodunomasia ja nykyään valkoset bokserit on myös suosittuja. Ensisijaisesti kasvattajan tuleekin toki keskittyä koiran terveyteen, olet siinä täysin oikeassa. Mutta lyhyempi turkki ei siihen vaikuta.

      Joskus ennen collieilla tais ollakin se yleinen turkinpituus sen suuntainen, kuin tämänpäivän bordercollieilla usein on. Itseäni kiinnostaa tässä bordercollieta ns. "rauhallisemmassa" koirassa sen miellyttämishalu, kiltti luonne, aktiivisuus ja helppo koulutettavuus, mitä tulee tokoiluun ja kaikkeen perustapakasvatukseen sekä se, että nykyään tää rotu on niin luonteeltaan kuin fyysisestikin tosi terve. Se Lassie-boomihan aikoinaan vähän vaikutti luonteeseen :/

      • dfsd

        Turkin tyyppi vaikuttaa paljon.

        Yleisimpiä taitavat olla koirat, joiden puuvillamainen turkki huopaantuu suht helposti. Silti harjausta ei vaadita kuin max. kerta viikkoon plus nuo päivittäiset ongelmakohtien setvimiset.

        Olen silti tavannut myös sileämmällä, jäykemmällä karvanlaadulla varustettuja collieita, joita ei tarvitse harjailla kuin silloin tällöin ja vain ongelmakohdista. Ihan yhtä muhkean näköisiä ne olivat kuin muut collikat, mutta turkissa oli enemmän kiiltoa ja päälykarva oli jäykempää - ei sellaista pörröä, kuin collikoilla yleensä.

        En tosin tiedä, että onko kyseessä jonkin linjan erikoisuus vai että onko collieilla oikeasti useita erilaisia karvanlaatuja. Koirien kasvattajaa en tietenkään tajunnut kysyä :(


    • Nice Collie

      Kyllä se silloin työläs turkki on, jos päivittäin pitää korvantaukset ja kainalot katsoa. Mutta oikeassa olet, on olemassa sellaisiakin collieita, joilla riittää kun kerran kuussa harjaa läpi turkin.

    • jjghfjgf

      "Lyhytkarvaisen turkki taas ei enää miellytä silmää..."

      Yhdenlainen turkki ei kelpaa ja toisenlainen ei näytä hyvältä. Siihen ne rotukoirien ongelmat perustuvat - kun jo olemassaolevat eivät kelpaa.

      Pina-collieita ei suunnitella. Ne ovat vahinko.

      Kyllä oma koira alkaa aina lopulta näyttää viehättävältä. Nyt sinulla on vain "kova näkemys" aivan turhista yksityiskohdista, jotka lentävät roskakoriin heti, kun nappaat pennun syylisi ja kannat sen autoon...

    • Lumi ja Sade

      Karvan laatuun vaikuttaa myös se mitä koira syö. Pelkällä napuloilla syötetty koira harvemmin on kiiltäväturkkinen. Minä syötän koirille raakaravintona lihaa, kalaa jakasviksia auringonkukka öljyä tai Nutrolinia. Siihen kun lisää keitetyn munan ja vielä piimää, joskus vehnänlesettäkin. Jopas turkki kiiltää eikä takkuunnukkaan muulloin kuin karvanlähdän aikaan. Meillä on pari shelttiä eikä edes korvakarvat huopaannu, näyttelyssä tuomaritkin kehuu koirien turkkia.

      • uyiuyliu

        Tuo on nimenomaan se asia, jota olen miettinyt.

        Meitä on kolme sheltinomistajaa, joista yhden koiralla on taipuisa, miltei siimamaisen jäykkä mutta uhkea karva.

        Toisella on narttu, jonka selkäkarva on jäykempää, mutta ns. "vaikeat paikat" joutuu setvimään kerta-pari viikossa.

        Oma koirani on villaturvikas, joka näyttää huopaantuvan jo muutama tunti harjaamisen jälkeen.

        Ensimmäisenä mainittu on 6-vuotias Friskiesillä syötetty uros, toinen pelkällä nappulalla syötetty narttu (merkkiä en muista) ja omani syö kanaa, nautaa ja hevosta 50/50-periaatteen mukaisesti. Omani on tosin kastroitu, jonka epäilen vaikuttaneen turkin laatuun.

        Olisi tosiaan mielenkiintoista kuulla lisää turkeista. Sheltti on muutoin oikein mainio rotu, mutta en osannut oman koirani kohdalla varautua ihan näin jäätävään harjausrumbaan. Ruokintakaan kun ei tunnu auttavan, eli epäilisin koiran olevan vain luonnostaan "pöhöttyvää tyyppiä".


    • 3+3

      Jos muutaman minuutin turkinharjaus päivässä katsotaan vaativaksi turkinhoidoksi kannattaa tyytyä pehmokoiraan :D Kainaloiden ja korvantauksien laittoon menee tosiaan se muutama hassu minuutti päivässä .

      Afgaanilla voi olla hyvin haastava turkki mutta Collie ei millään karvalaadulla yllä kyllä vaativien turkkien listalle ... Eli jos Collien turkki mietityttää kannattaa suosiolla katsella koiraa ihan lyhytkarvaisista ....takuuntuu ne puolipitkäkarvaisetkin ;)

      • Manssinen

        Vaatiihan se silloin päivittäistä turkinharjausta. Itsellä on pohjavillattomia koiria, ei tarvitse harjata saati pestä, elleivät paskeojassa pyöri.


    • Mä olen siinä käsityksessä, että nykyään pinat voisi jonkinlaisella byrokratialla siirtää pehkorekisteriin, jolloin ne eivät enää ole millään tavalla viallisia ja ovat täysin kelvollisia näyttelyyn.

      Pitäisikin kysellä pinojen omistajilta, millaisia turkkeja niillä koirilla on. Ei ne kuvissa aina näytä yhtään sen vähäisemmille kuin mun "aidon" pehkoni karva. Turkin helppohoitoisuus on myös kiinni sen rakenteesta. Pehmeä pörröinen turkki, joka näyttää näyttelykehässä mukavan runsaalta voi arjessa koota kaikki risut ja kurat. Esim. mun pehkon karva on selvästi pehmeämpi ja vähemmän likaa hylkivä kuin meidän edesmenneiden tervujen.

      Mä tuppaan harjailemaan pehkoani silloin kun sattuu huvittamaan. Se tuppaa huopaamaan jalkahapsuista, korvien takaa ja mahasta. Kurjinta turkissa on oikeastaan se, että runsaat pehmeät hapsut keräävät kauheasti kuraa ja sateella se joutuu suihkuun joka lenkin jälkeen.

      • Sheltisti

        Ah, joku muukin on huomannut turkkien eroavaisuuksia! (Olen ketjussa kaaaauan aikaa sitten shelteistä puhunut immeinen).

        Untuvaturkin hoitaminen on edelleen erittäin työlästä, ainakin jos vertaa edelleen hyvinvoivaan tutun shelttiin, jonka turkki on jäykempää, suurempaa ja pohjavillaltaan ohuempaa kuin perussheltillä. Kys koira on muuten Viron tuonti.

        Itse leikkaan shelttini turkin joka kesä (takana yksi lämpöhalvaus) ja voin vannoa, että se kasvaa joka vuosi sentin-pari lyhyempänä takaisin. Harrastuskoirapuolella on aivan normaalia ajella collieiden/shelttiin turkki lyhyeksi. Ne eivät jaksaisi kirmata huippuaikoja agilitykentällä ilman ajelua! Koiramme-lehdessäkin on näkynyt kuvia ajelluista agi-koirista.

        Eli vaikka aloittaja on varmasti koiransa valinnut, niin samaa asiaa pohtivat: kyllä koiran turkkiin saa saksilla/koneella koskea!


    • pcchee

      Aika usein näkee pehkot sivuilla pentueita joissa emällä tai isällä on todella lyhyt karva, syntynyt lyhyt karvaisena mutta rekisteröity myöhemmin pitkäkarvaiseksi???

    • pinacol

      pcchee:Tuskin on siksi lyhyempi karva että ois pina, niitä on niin vastikään taas saatu käyttää tai että ovat pehkoksi rekattu. Ja kun niitä nyt on niin erityyppisiä pehkoja!

      Karva vaihtelee niin pituudeltaan, laadultaan kuin runsaudeltaan - runsas ei välttämättä ole pitkä, pitkä ei välttämättä ole runsas. Tärkeintä on oikea, säänpitävä karva.
      Kannattaa kysellä kuvia pinan omistajilta. Karvanpituus vaihtelee suht lyhyestä ihan pehkomaisen pitkään tai runsaaseen. Noiden lyhytkarvaisilla sisaruksilla ruukaa näkyä se pitkäkarvageeni turkissa vaikka ovat selvästi lyhytkarvaisia/sileäkarvaisia.

      Mulla on yks pina, joka menee pehkosta heti eli kuulen usein "lassie"-sanan tai sitten on sanottu sekarotuiseksi.

    • hohhoijakkaka

      No kyllähän noiden pk collieiden turkki on aivan järkyttävä pilalle jalostettu pellekarva, jossa ei ole minkään valtakunnan järkeä. Koira, jonka turkkia pitää harjailla päivittäin on pilalle jalostettu otus. Ja lk collie puolestaan on pakkaseen jäätyvä karvaton reppana.

      Juuri se maltillinen normaali karvanpituus eli pina on kielletty.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      16
      1449
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1295
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1082
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe