Mikä kotihoidossa mättää???

Kotihoitoharjoittelu

Millaista kotihoidon työ oikeasti on? Monet hoitoalan opiskelijat pelkäävät kotihoidon harjoittelua ja juuri kukaan ei halua sinne mennä. Harjoittelussa olleet opiskelijat kertovat koulussa huonoista kokemuksista. Työilmapiiri on ollut joissakin paikoissa ikävä. Naisvaltaisella alalla on juoruilua ja pahanpuhumista selän takana. Työ kotona on asiakkaan suihkutusta, ruoan lämmitystä mikrossa, tiskausta, pyykinpesua, lattian moppausta ja lääkkeiden antoa.

Vastavalmistuneet lähihoitajat eivät hae töihin kunnan kotipalveluun, koska työ on kuulemma huonossa maineessa.

Alalle on tullut paljon yksityisiä yrittäjiä. Onko tietoa ja kokemusta, kummassa on parempi palkkaus ja esimiestyö, kunnan kotihoidossa vai yksityisen yrittäjän palveluksessa? Ovatko kaikki kotihoidon työntekijät lähihoitajia ja hoiva-avustajia?

32

5093

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KAMALAA!!!

      Työ kunnallisessa kotihoidossa on itsenäistä, mielenkiintoista ja haastavaa. Yksikään työpäivä ei ole samanlainen ja mielenkiinto säilyy. Tekniikkaa käytetään hyväksi Pegasos Mukana järjestelmän avulla, joka antaa lisää aikaa varsinaiseen hoitotyöhön ja helpottaa hoitajan työtä todella paljon.

      Työntekijät ovat hoiva-avustajia, lähihoitajia, sairaanhoitajia ja terveydenhoitajia. Esimiehenä on terveydenhoitajan tai sosiaaliohjaajan tai sosionomin koulutuksen saanut kotihoidon ohjaaja. Esimieheltä saa tukea työhön tarvittaessa ja hänelle voi aina kertoa ongelmista vaikkapa työilmapiirin suhteen ja hän puuttuu rakentavasti tilanteisiin.

      Kannattaa pyrkiä kotihoitoon töihin. Työ on todella palkitsevaa!

    • lähäri13

      Itse kunnan kotihoidossa lähihoitajana ja itse tykkään olla kotihoidossa enemmän kuin laitoksissa. Kunnilla parempi palkka ja paremmat lomaedut. Työ on haastavaa ja vastuullista yksin työskentelyä jossa itse tehdään päätökset ja vastuun siirrot jos asiakas täytyy lähettää päivystykseen. Lääkehoidon toteutusta laajasti, haavanhoitoa, yksinäisyyden torjuntaa, ruoan lämmitystä joka kuuluu perushoitoon sekin ravitsemuksen ylläpitona, ihmisen pesua (alapesut aamuisin, kerta viikkoon suihku/sauna) kaupassa käyntiä ainakin meillä, kuntoutusta jopa ehdimme ulkoilemaan asiakkaan kanssa. On rain tekoa yms. Tuossa törmäsin ensimmäiseen vainajaankin kotonaan. Että tälläistä kivaa ja kun työntekijöitä on tarpeeksi homma toimii. Vielä kun saisi asiakkaille tauottua kalloon että en ole kodinhoitaja. ;)

      • jatkan

        Ja meidän kunnassa ei ole hoiva-avustajia ollenkaan.


      • Koulutus hukkaan?

        Mihin em. työssä tarvitaan amk-tasoista sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan koulutusta? Ruoan lämmitys, suihkutus, saunottaminen, kaupassa käynti ja ulkoilu sujuvat jokaiselta maalaisjärkiseltä avustajalta ilman koulutustakin! Hoitajiltahan menee 3,5-4,5 vuoden ammattikorkeakoulututkinto hukkaan, jos sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat tekevät kotona ns. kodinhoitajan työtä.

        Terveydenhoitajan kannattaa hakeutua äitiys- tai lastenneuvolaan tai työterveyshuoltoon, jos haluaa tehdä koulutustaan vastaavaa työtä. Sairaanhoitaja saa vastuullisen työn vaikkapa yliopistosairaalasta.

        Vastaako kotihoidon työ lähihoitajan koulutusta vai meneekö sekin koulutus tässä hukkaan? Mistäs se johtuu, että työpaikkoja on kotihoidossa jatkuvasti auki ja hoitajien vaihtuvuus on kovin suurta?


    • KAMALAA!!!

      Laitoskuntoiset ovat kotona! Terveyden- ja sairaanhoitajia tarvitaan huolehtimaan yhä vaativimmista sairaanhoidollisista ja lääkinnällisistä toimenpiteistä ja tehtävistä ja konsultoimaan lääkärin kanssa asiakkaan voinnista ja siinä tapahtuvista muutoksista.

      Lähihoitajien pitää toteuttaa omalta osaltaan sairaanhoidolliset ja lääkinnälliset toimenpiteet annettujen ohjeiden mukaan, oman osaamisensa ja lääkelupien puitteissa.

      Lähihoitajat huolehtivat asiakkaan perushoidollisista tehtävistä. Kaikki oheistehtävät on ulkoistettu yksityisille sopimustoimijoille.

      Kotihoito on yhä halutumpi työpaikka ja hakijoita kotihoitoon riittää! Hoitajat haluavat tehdä nimenomaan hoidollista työtä, joka kotihoidossa lisääntyy koko ajan.

      • Hoitajahoi

        Hehe....:). Vai on halutumpi työpaikka nykyään? Kunhan käy kääntymässä ja katsomassa, mitä juosten k*stua hommaa kotihoito nykyään on. Aina vaan enemmän ja enemmän hoidettavia, eikä resursseja tehdä työtä.
        Koettu on ja nykyään "vierestä seurattua".
        Nimimerkki KAMALAA; mikä on ammattisi? Epäilenpä, ettet ole kentällä juokseva hoitaja, vaan kirjoituspöydän takaa mainostava pomoportaan edustaja.


      • kotihoidossa sh
        Hoitajahoi kirjoitti:

        Hehe....:). Vai on halutumpi työpaikka nykyään? Kunhan käy kääntymässä ja katsomassa, mitä juosten k*stua hommaa kotihoito nykyään on. Aina vaan enemmän ja enemmän hoidettavia, eikä resursseja tehdä työtä.
        Koettu on ja nykyään "vierestä seurattua".
        Nimimerkki KAMALAA; mikä on ammattisi? Epäilenpä, ettet ole kentällä juokseva hoitaja, vaan kirjoituspöydän takaa mainostava pomoportaan edustaja.

        Kotihoito on erittäin suosittu työpaikka ja hakijoita on jonoksi asti. Kaikille hakijoille ei missään tapauksessa ole töitä kotihoidossa.

        Toisekseen työnantaja joutuu valikoimaan kotihoitoon ne aivan parhaat hakijat, siinä ei kultalusikka ***seessä kasvanut tytön tyllerö kirjaviisauksineen pärjääkään, tulee lähtö työmaalta aika äkkiä. Kotihoito on erittäin vaativaa ja ei todellakaan sovi heikompilahjaisille, vaikka sinne kuinka kovasti haluaisi.


      • KAMALAA!!!
        kotihoidossa sh kirjoitti:

        Kotihoito on erittäin suosittu työpaikka ja hakijoita on jonoksi asti. Kaikille hakijoille ei missään tapauksessa ole töitä kotihoidossa.

        Toisekseen työnantaja joutuu valikoimaan kotihoitoon ne aivan parhaat hakijat, siinä ei kultalusikka ***seessä kasvanut tytön tyllerö kirjaviisauksineen pärjääkään, tulee lähtö työmaalta aika äkkiä. Kotihoito on erittäin vaativaa ja ei todellakaan sovi heikompilahjaisille, vaikka sinne kuinka kovasti haluaisi.

        Miten niin kotihoito on nyt niin vaativaa? Paitsi ravaamiseen tarvittavaa huippukuntoa!


    • KAMALAA!!!

      Todellakin seuraan kotihoitoa nykyisin vaan vierestä, kun työtapaturman takia ei kunto enää riitä yhä tiukemmaksi mitoitettuun kotihoitoon ja jouduin sairaslomalle. Koomista se on, että on työ, mutta johon ei riitä normaali työnteko. Sitten katuja toimettomana mittailen, vaikka tiedän, että toiset juoksevat senkin edestä, kun paikkani on tyhjä.

      Että sellainen on muutaman vuosikymmenen kotihoitorupeamani loppu!

    • 2+18

      Kyllä, kotihoidossa saat oll: Hoitaja, kokki, siivooja, putkimies, talonmies, terapeutti,kauppa-auto, ajanvaraaja,kylvettäjä. Pitää olla ajokortti, oma auto sekä rallikuskin kaasujalka ja hyvät hermot fysiikan lisäksi. Ei tartte lähtee enään työpäivän/illan päätteeksi lenkille, sen verran tuo arjen hyötyliikunta pitää siitä huolen. Samall myös lukeutua houdiniksi, kun pystyy tekemään monen ihmisen työt. siinä missä aikaa on yhdelle mitotettu! Ja kaikki tämä ilman kiitosta, unohdin ehkä sen yhden kategorian, kaatopaikka!

      Kun saiski ne esimiehet ja päättäjät tonne kentälle kokemaan tämän, kun helppo se on norsunluutornista huudella ja tietää, papereiden perusteella!!

      • Korkeakoulutettu sh

        Minä en ainakaan ammattikorkeakoulututkinnolla lähde mihinkään siivoojan tai talonmiehen hommiin. Siksi valitsen tarkkaan mihin menen työhön.


      • turha_kommentti

        No, kuka sua on käskenytkään?!? En minäkään varmaan lähtisi moisiin hommiin, mutta ei mun sitä tarvi täällä sen enempää tulla julkikaan tuomaan. Sinulla ja minulla on kaiketi molemmilla oikeus valita työnsä? Vai miksi moinen takajaloilleen nouseminen?


    • Byrokratia jyrää

      Kotihoidossa mättää lähes kaikki!

      - Kotihoidolla on negatiivinen kuva ja koko alalla on huono maine.
      - Vanhuksen kotona ramppaa väkeä pilvin pimein. Silti asiat jäävät tekemättä tai tehdään huonosti! On kotisairaanhoitajaa tai -terveydenhoitajaa, lähihoitajaa, kotiavustajaa, hoiva-avustajaa, siivoojaa, kauppakuriiria, kylvettäjää, hierojaa, taksikuskia, apulaisen apulaista.
      - Hoitoalan opiskelijat eivät taatusti mene valmistuttuaan kotihoitoon töihin!
      - Työntekijät vaihtuvat tiuhaan ja työtä ei arvosteta.
      - Kirjataan tietokoneella turhia asioita ja vieläpä moneen kertaan.
      - Istutaan kokouksissa ja turhissa palavereissa, jotka eivät johda mihinkään.
      - Turhaa byrokratiaa on aivan liikaa.
      - Työn johtaminen ja etukäteissuunnittelu on osin retuperällä. Turhaa autolla ajelua, tehottomuutta, osaamattomuutta, unohtelua. lääkehoidon virheitä jne. "Hupsista, asiakkaan avaimet ja lääkkeet jäivät toimistolle. Jne."

      Täältä löytyy faktaa:
      - http://hoitajat.net/foorumi/topic/15187-kotihoito-kaatuu-omaan-mahdottomuuteensa/

    • Sietämätöntilanne

      Lasken tässä päiviä kun pois pääsee...

      Asiakaskäyntejä parhaimmillaan illassa reilut parikymmentä. Ruokataukoja ei ehdi pitämään. Hoitajat ovat väsyneitä. Luoja siunatkoon noita vanhuksia.

      Kotihoidossa olet tosiaan vessanremppaaja, putkimies, apteekkikameli, sähkömies, lattianpesijä, imuroija sekä kaupassajuoksija. Eihän Kyllikkiä voi ilman maitoa jättää. Käynnit on kuin Monzan formularadalla! Yleiskunto nopeasti tsekataan ja lääkkeet annetaan. Aivan järjetöntä touhua.

      Kenttä on niin laaja että ajokilometrejä saattaa työvuoron aikana tulla 50 km. Laskekaapa siitä miten paljon aikaa jää asiakkaille jos asiakaskäyntejä on esim. Viikonloppuvuorossa 17-22 ja työaikaa 7h. Hoidettavien mahtuu kaikkea maan ja taivaan väliltä. On vuodepotilaita ja täysin autettavia joiden luona aikaa menee se vähintään 30 min/käynti. Ruokatauko pidetään sit kun oot kotona. Se pakokauhu kun et tiedä mihin menet ja ketä hoidat on ehdottomasti PAHIN.

      Tekee pahaa vanhuksien puolesta. Toivotaan että joskus järki päättäjille tulee. Hakemukset vetämässä muualle, toivotaan että joskus tärppää nimittäin itsellä tilanne alkaa olla sietämätön! Töistä pääsyn jälkeen rojahtaa suihkun kautta sänkyyn ja miettii että tulipa taas oltua töissä.

      Kilometrikorvaus aivan naurettava siihen nähden mitä omalla autolla ajat. 0,44snt/km-verot. Olen laskenut että kilometrikorvaus on minulla ollut keskimäärin 2,5e per.päivä. Keskimäärin ajoa tulee se vähintään 15km päivään. Joku ei siis natsaa. Maksan työnteosta bensat kaikki autoon tulevat viat jotka johtuu jatkuvasta käynnistämisestä ja lyhyestä ajosta, renkaat, jarrupalat jne. Sumsummarum. Jos haluat maksaa orjana olemisesta. Työpaikka on sinulle hyvä. Mulla katkes kamelinselkä.

      • kotihoitsu

        Paitsi että km -korvaukset ovat verotonta tuloa... Mulla tuo nyt kattaa kyllä bensat, mutta tosi on se, että muut auton kulut maksan omasta pussista, vaikka juuri työn takia se auto kärsii. Itse asun maalaiskaupungissa, jossa tiet on välillä todella huonossa kunnossa ja välimatkat pitkiä, joten auton tietyt osat kuluu nopeampaa (puhumattakaan puhjenneista renkaista, kun joillain on niin epäsiistejä pihoja) ja yhdessä työvuorossa saattaa tulla hyvinkin jopa 120km riippuen siitä, missä alueella satut työskentelemään.

        Viikonloput ja illat meilläkin kiireisiä, mutta arkipäivinä ehtii kyllä hyvin ruokikselle, ellei sitten ole tyliin 5 saikulla. Tasaiseen tahtiin saa painaa ja toisinaan voi olla jopa kiire, mutta harvoin itselle ainakaan ylitöitä tulee ja ehdin hyvin muutaman sanan sen vanhuksen kanssakin vaihtaa ja joskus arkena ihan ulkoillakin. Tuo Pegasos Mukana toi meillekin yht äkkiä kireämpiä listoja, mutta nyt ei tarvitse miettiä enää sitä, että pitää olla toimistolla takaisin johonkin tiettyyn aikaan, että ehtii kirjata, vaan siellä asiakkaan luona voi olla ihan viimeminuuteille asti tai lähteä sieltä suoraan kotiin, jos ei tarvi avaimia tai välineitä palautella toimistolle tmv. Meillä siis asiat vielä suht hyvin.

        Ja kun joku mainitsi, että kotihoitoon ei saa väkeä... Meille ainakin on aina saatu ja tulevat mielellään. Sijaisina opiskelijoitakin, jotka mainitsevat harjoittelujaksoilla, että ovat olleet yllättyneitä siitä, miten monipuolisesti meillä pääsee ammattiaan harjoittamaan / harjoittelemaan ja haluavat siksi tulla ihan palkallisenakin töihin. Tosin opintoviikoista riippuen ihan kaikkea eivät saa välttämättä tehdä (esim. insuliinien pistot), mutta ymmärtävät tämän ja silti ovat meille halukkaita tulemaan. Ja useammat heistä ovat valmistumisensa jälkeen sitten meille jääneet ihan pitkäaikaisiksi sijaisiksi. En tiedä sitten, mihin tuon mobiilin myötä vielä tulee homma menemään, mutta toistaiseksi meidän kh:sta on tykätty ja väkeä riittänyt, eikä sentään ihan kieli vyön alla vielä juosta, kuten monessa muussa paikassa.


      • Otetaanverot
        kotihoitsu kirjoitti:

        Paitsi että km -korvaukset ovat verotonta tuloa... Mulla tuo nyt kattaa kyllä bensat, mutta tosi on se, että muut auton kulut maksan omasta pussista, vaikka juuri työn takia se auto kärsii. Itse asun maalaiskaupungissa, jossa tiet on välillä todella huonossa kunnossa ja välimatkat pitkiä, joten auton tietyt osat kuluu nopeampaa (puhumattakaan puhjenneista renkaista, kun joillain on niin epäsiistejä pihoja) ja yhdessä työvuorossa saattaa tulla hyvinkin jopa 120km riippuen siitä, missä alueella satut työskentelemään.

        Viikonloput ja illat meilläkin kiireisiä, mutta arkipäivinä ehtii kyllä hyvin ruokikselle, ellei sitten ole tyliin 5 saikulla. Tasaiseen tahtiin saa painaa ja toisinaan voi olla jopa kiire, mutta harvoin itselle ainakaan ylitöitä tulee ja ehdin hyvin muutaman sanan sen vanhuksen kanssakin vaihtaa ja joskus arkena ihan ulkoillakin. Tuo Pegasos Mukana toi meillekin yht äkkiä kireämpiä listoja, mutta nyt ei tarvitse miettiä enää sitä, että pitää olla toimistolla takaisin johonkin tiettyyn aikaan, että ehtii kirjata, vaan siellä asiakkaan luona voi olla ihan viimeminuuteille asti tai lähteä sieltä suoraan kotiin, jos ei tarvi avaimia tai välineitä palautella toimistolle tmv. Meillä siis asiat vielä suht hyvin.

        Ja kun joku mainitsi, että kotihoitoon ei saa väkeä... Meille ainakin on aina saatu ja tulevat mielellään. Sijaisina opiskelijoitakin, jotka mainitsevat harjoittelujaksoilla, että ovat olleet yllättyneitä siitä, miten monipuolisesti meillä pääsee ammattiaan harjoittamaan / harjoittelemaan ja haluavat siksi tulla ihan palkallisenakin töihin. Tosin opintoviikoista riippuen ihan kaikkea eivät saa välttämättä tehdä (esim. insuliinien pistot), mutta ymmärtävät tämän ja silti ovat meille halukkaita tulemaan. Ja useammat heistä ovat valmistumisensa jälkeen sitten meille jääneet ihan pitkäaikaisiksi sijaisiksi. En tiedä sitten, mihin tuon mobiilin myötä vielä tulee homma menemään, mutta toistaiseksi meidän kh:sta on tykätty ja väkeä riittänyt, eikä sentään ihan kieli vyön alla vielä juosta, kuten monessa muussa paikassa.

        Tule katsomaan tilinauhani niin saatat yllättyä ja huomata että km korvauksista meillä ainakin otetaan verot :)


      • kotihoitsu
        Otetaanverot kirjoitti:

        Tule katsomaan tilinauhani niin saatat yllättyä ja huomata että km korvauksista meillä ainakin otetaan verot :)

        No mä en sille sitten mitään voi, mutta oletko nyt ihan varma, että palkanlaskija on työnsä tasalla?? No, saatko sä sitten hakea ne omassa verotuksessa? Vai miksi toisissa paikoissa niistä otetaan verot ja toiset saa ne verottomana? Eikös se ole vähän epäreilua noin?


    • kaikkimättääsiellä

      "Kotihoito on erittäin suosittu työpaikka ja hakijoita on jonoksi asti. Kaikille hakijoille ei missään tapauksessa ole töitä kotihoidossa." Missä kunnassa on näin??? Kukaan ei halua töihin kotihoitoon, koska työ on huonosti palkattua ja työn arvostus on 0!

      Kotihoidon työ on enimmäkseen siivoojan ja talonmiehen työtä. Työhön riittää lähihoitajan tai hoiva-avustajan koulutus. Sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan koulutus menee kotihoidossa täysin hukkaan. Sairaanhoitajan kannattaa hakea töihin yliopistosairaalaan ja terveydenhoitajan äitiys- tai lastenneuvolaan. Siellä saa tehdä haasteellista ja amk-koulutustaan vastaavaa työtä.

      Miksi ammattikorkeakoulun hoitotyön opintoihin kuuluu pakollinen kotihoidon harjoittelu? Jakso on ammattikorkeakoulussa täysin turha. Toisen tai kolmannen vuoden amk-opiskelija mittaa verensokeria ja verenpainetta, pistää insuliinia ja jakaa lääkkeitä dosettiin. Tiskaa astioita, lämmittää eineksiä mikrossa, moppaa lattioita ja pesee pyykkiä. Opiskelijaohjauksen taso on kotihoidossa erittäin kehno.

      Osa kotihoidon työntekijöistä on täysin elämäänsä ja työhönsä kyllästyneitä. Osa porukasta on jatkuvasti sairauslomilla.

    • totuuskotihoidosta

      Kotihoidon tehtäviä: Einesruoan lämmitys mikrossa, kahvinkeitto, pyykinpesu, roskien vienti, suihkutus, verensokerin mittaus ja insuliinin pistäminen, verenpaineen mittaus, lääkkeiden jako dosettiin.

      Vanhukset syövät vuodesta toiseen mautonta einesruokaa tai ateriapalvelun ruokaa. Jotkut huushollit ovat kuin kaatopaikkoja, jopa virtsaa ja ulostetta on lattioilla. Vanhukset, joilla ei ole huolehtivia omaisia, ovat yksinäisiä, apaattisia ja masentuneita. He eivät ole käyneet ulkona aikoihin. Kotihoito käväisee ja kurkistaa ovelta, onko mummo tai vaari hengissä.

      Kotihoidon työntekijä ei tee vanhukselle ruokaa, ei vie häntä ulos, ei käy kaupassa, ei siivoa. Kotihoito rahastaa joka käynnistä. Vanhuksen omaiset tekevät työt tai vanhus ostaa kotipalvelut yksityiseltä yrittäjältä. Valveutuneet omaiset kulkevat vahtimassa ja korjaavat kotihoidon tekemät virheet ja puutteet. Esimerkiksi vanhuksen viikon tai kahden viikon lääkkeet on jaettu dosettiin väärin.

      • lisää_totuuksia

        Millähän kokemuksella vuodatustasi kirjoitat? Oletko tietoinen, että on erilaisia kh-yksiköitä, joissa kaikissa ei ole kaikkia samoja ongelmia, kuin jossain toisessa? Jokainen kh on oma yksikkönsä, jossa asiat tehdään omalla tavalla. Ei voi siis yleistää.

        "Kotihoidon tehtäviä: Einesruoan lämmitys mikrossa, kahvinkeitto, pyykinpesu, roskien vienti, suihkutus, verensokerin mittaus ja insuliinin pistäminen, verenpaineen mittaus, lääkkeiden jako dosettiin."

        - Meillä lisäksi puuron keitto (perhetyöpaikoissa tehdään ruokaakin), haavanhoitoja, i.m pistokset tarvittaessa, verinäytteiden ottoa (myös vieriINR:t) ja lisäksi kaikki lukuisat ravat, pahosut, MMSE:t ja muut pakolliset "kirjalliset työt", puhumattakaan hoidon suunnitelusta yhdessä eri ammattiryhmien ja omaisten kanssa...

        "Jotkut huushollit ovat kuin kaatopaikkoja, jopa virtsaa ja ulostetta on lattioilla."

        - Totta, mutta meillä kyllä siivotaan virtsat ja ulosteet lattialta, vaikka siivoaminen ei meille kuulukaan.

        "Kotihoidon työntekijä ei tee vanhukselle ruokaa, ei vie häntä ulos, ei käy kaupassa, ei siivoa."

        - Emme tee ruokaa emmekä suursiivoa, mutta käymme kaupassa ja viemme vanhusta myös ulos aina resurssien salliessa vanhuksen niin halutessaan. Saatanpa paistaa mummulle vaikka kananmunan tai lettuja, jos on aikaa. Siivoamme kyllä, jos mummu on tiputtanut maitopurkin lattialle tai kipannut ruuat pitkin pöytiä. Em. pienet "siivoustyöt" tiskauksineen kuuluvat ainakin meidän töihin.

        "Kotihoito rahastaa joka käynnistä."

        - Tottakai! Ei kaupunkikaan sentään mikään hyväntekeväisyyslaitos ole vaan jostain niiden hoitajien(kin) palkat on saatava ja siksi myös kh-palvelut maksaa monen muun kunnallisen palvelun rinnalla. Mutta huom! Myös vanhukset voivat saada erilaisia taloudellisia tukia kuten esim. eriasteiset hoitotuet.

        "Vanhuksen omaiset tekevät työt tai vanhus ostaa kotipalvelut yksityiseltä yrittäjältä."

        - Tämähän on ihan jokaisen vapaasti valittavissa, jos eivät kunnallista kotihoitoa syystä tai toisesta halua.

        "Valveutuneet omaiset kulkevat vahtimassa ja korjaavat kotihoidon tekemät virheet ja puutteet."

        - No, joskus kyllä pistää tuo, toisinaan ihan liiallisuuksiinkin tai lapsellisuuksiin menevä, kyttääminen jo naurattamaan... Joskus olemme saaneet jopa soittoja tyyliin, että roskapussi on viemättä... Ei jumankekka - kuka oikeesti nipottaa jostain roskista, jotka on VAHINGOSSA unohtuneet ja sen voi viedä sitten seuraavalla kerralla, koska kukaan ei kuole siihen, että roskat on ylimääräisen vuorokauden sielä kaapissa. Ja aina, jos ei ole tyytyväinen palveluun, omaiset ovat hyviä ja hoitavat sitten kaikki itse, jos kerran muutenkin siellä käyvät "korjaamassa" jälkiä. Saamassa ajassahan he tekevät sitten hommat alusta asti itse. ;)

        "Esimerkiksi vanhuksen viikon tai kahden viikon lääkkeet on jaettu dosettiin väärin."

        - Virheitä sattuu, vaikka ei saisi - ihminen se hoitajakin on. Mutta tästä kuuluu ilmoitella KH:n toimistolle HETI virheen havaitessaan ja pyytää tulla korjaamaan, eikä vaan haukkua lehtien palstoilla tai somessa asioita, jotka ei muutu tai tule edes ilmi, jos niistä ei asianosaisille ilmoiteta. Meillä on myös käytössä tuplatarkistus lääkejakojen kanssa. Ja lääkepoikkeamista tehdään ilmoitus ja virheestä riippuen kuuluu soittaa myös lääkäriltä toimintaohjeet.


    • kodinhoitajattakaisin

      Onkohan jossakin kunnassa vanhan ajan kodinhoitajia? Monitaituria, joka laittaa ruokaa, leipoo, hoitaa ja leikittää lapsia, siivoaa, hoitaa vanhuksia, käy vanhusten kanssa kaupassa ja ulkona? Monitaituri vaihtaa tarvittaessa vaikka palovaroittimeen pariston? Vanhan ajan kodinhoitajat pitäisi saada kuntiin takaisin, niin homma alkaisi toimia!

      Nykyajan kunnallinen kotihoito on monen vanhuksen omaisen mielestä yhtä tyhjän kanssa! Lähihoitajat juoksevat kämpästä toiseen ja toimistolla tyypit "kirjaavat ja suunnittelevat". Kummallisen nimiset suunnitelmat ja kirjaaminen eivät auta yhtään kotona yksin asuvaa vanhusta tai äkillistä kotiapua tarvitsevaa lapsiperhettä. Lämmin ruoka ei tule pöytään suunnitelmilla eikä likainen kämppä siistiydy kirjaamalla.

      • Kaikkeekanssa

        Vanhukset hoiti ennen pääasiassa kotiavustajat kotipalvelusta ja kotisairaanhoito oli erikseen.
        Kodinhoitajat koulutettiin pääasiassa lapsiperheisiin. Vasta vanhustenhoidon lisääntyessä hoitivat vanhuksiakin joissain tapauksissa.
        Nyt on vaan terveysviraston kotihoito, jossa kaikki tekevät kaikkia, pääasiassa lääkinnälliseen hoitoon liittyvää.
        Kodinhoitajat ovat kouluttautuneet lähihoitajiksi muodin mukaan ja työ on muuttunut samalla niin yksitoikkoiseksi ja tylsäksi, ettei sitä meinaa jaksaa millään. Pelkkää terveydenhuollon fuulaa!


      • kotihoitsu

        Onhan noita "vanhan ajan kodinhoitajia" edelleen töissä. Meilläkin muutama. Tosin aika liki eläkeikää jo kaikki tyyni. ;) Ellei jo eläkkeellä. Ja lasun perhetyöhön, kuten jo aiemmin oli, kuuluu tuo leikittäminen, ruuanlaitto ja siivoaminenkin jossain määrin. Mutta turha siitä yksittäisten hoitajien päälle on käydä, mitä "isot herrat" viisaudessaan päättää ja määrää tehtäväksi. Voit olla varma, että itsekin mieluusti istuskelisin siellä vanhuksen luona juttelemassa tai tekisin hänelle kunnon ruuan, mutta kun paikkoja on yhteen vuoroon pitkälle toistakymmentä, niin etpä todellakaan tee. Siinä jää joskus kyllä ne pakolliset kirjalliset työtkin aika retuperälle...


      • Kaikkeekanssa

        Onhan niitä siellä sun täällä vanhalla kodinhoitaja nimikkeellä duunissa olevia, mutta eivät enää tee "kodinhoitajan" töitä. Hekin ovat terveysviraston alaisessa kotihoidossa töissä tekemässä jotain, missä ei tarvitse olla "lääkeluvallinen", mikä on myös muotia nykyisin.
        Lapsiperhetyössä työskentelevät myös lähihoitajat. Suuntautuminen, mikä? Samanlaista "kirjallisten töiden" tekemistä se on sielläkin nykyisin.
        Ei ole enää sellaista "vanhanajan" kodinhoitoa!


      • pommi_hautumassa

        "Ei ole enää sellaista "vanhanajan" kodinhoitoa!"

        - No missä välissä luulisit, että hoitajat ehtis sitä kotia hoitaa, kun niiden ihmisten hoitamiseenkaan ei tahdo työpäivä riittää? Ja vielä on niitä suuri ikäluokkia tulematta kh:n palvelujen piiriin, joten koko kenttä tulee vielä räjähtämään käsistä, ellei päättäjät pikkuhiljaa herää ja anna hoitajia lisää... Mutta ymmärrän senkin, että rahat ei riitä, kun nämä nykyajan lusmut ei viitti tehä töitä ja tuoda veroja valtiolle, vaan mielummin sylkevät kotona kattoon ja kuluttavat niitä verovaroja. Eli olen itsekin aika huolissani joskus tulevista vanhuuspäivistäni....


      • Vanhanajankotihoito
        Kaikkeekanssa kirjoitti:

        Onhan niitä siellä sun täällä vanhalla kodinhoitaja nimikkeellä duunissa olevia, mutta eivät enää tee "kodinhoitajan" töitä. Hekin ovat terveysviraston alaisessa kotihoidossa töissä tekemässä jotain, missä ei tarvitse olla "lääkeluvallinen", mikä on myös muotia nykyisin.
        Lapsiperhetyössä työskentelevät myös lähihoitajat. Suuntautuminen, mikä? Samanlaista "kirjallisten töiden" tekemistä se on sielläkin nykyisin.
        Ei ole enää sellaista "vanhanajan" kodinhoitoa!

        Pliis unohtakaa se VANHANAJAN KOTIHOITO. Se on mennyttä aikaa se!
        Ja hyvä niin! Tuossa kiireessä jos joutuisi vielä pullat paistamaan tai kaupoilla juoksemaan kusessa olisi nilkkoja myöten.

        Kotihoito on räjähtämässä käsiin, se on totista totta.


      • Kaikkeekanssa

        Turha kiire nykyisin! Jonninjoutavia "kirjallisia" töitä, pillereitten pyöritystä, einesruuan lämmitystä, vaipan vaihtoa ja siihen vielä "suihkupesut" päälle, niin johan kiireeksi pistää! Huh huh, kun tylsää!
        Se "vanhanajan" kodinhoito vanhustyössä, kotiavustajineen ja kotisairaanhoitajineen on todellakin unohdettu. Tuntui silloinkin niin turhalta!


    • tulevaisuusonyrittäjän

      Nykyinen kunnallinen kotihoito on tiensä päässä. Se kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Tulevat ikäihmiset eli kotihoidon tuleva asiakaskunta on nykyisiä vanhuksia huomattavasti vaativampia. Ikäihminen ostaa tarvitsemansa terveyspalvelut yksityisiltä yrittäjiltä. Hyvätuloiset eläkeläiset maksavat itse palvelunsa. Pienituloiset ja vähävaraiset eläkeläiset saavat kunnilta palveluseteleitä tähän tarkoitukseen.

      Yksityiset kotipalvelu- ja kotisairaanhoitoyrittäjät valtaavat markkinat ja koko kotihoidon kenttä muuttuu lähivuosina täysin. Kotihoitoa, kotisairaanhoitoa ja kotipalvelua tekevät yksityisillä yrittäjillä samat, hyvin palkatut henkilöt.

      Kunnallinen kotihoito kaatuu rekrytointiongelmiin ja jatkuvasti vaihtuvaan ja paljon sairastelevaan henkilökuntaan. Noin puolet kotihoidon työntekijöistä on usein sairauslomilla ja porukka vaihtuu koko ajan. Jos kunnan työntekijä sairastelee noin 30-40 työpäivää vuodessa, ei sitä katkeamatta kestä yksikään työnantaja.

      Kunnallinen kotihoito on jo nyt niin huonossa maineessa, että hoitoalan opiskelijat eivät halua sinne töihin. Jo harjoittelussa opiskelijoille sataa haukkuja ja kylmää vettä niskaan. Päämäärätietoinen opiskelija ei taatusti hakeudu työhön, josta hän on saanut erittäin huonon kuvan jo opintojensa aikana.

      Myös omaishoito tulee lisääntymään hyvin paljon. Omaiset ja sukulaiset tekevät entistä enemmän hoivatyötä.

    • Nuorehkohoitsu

      "Onkohan jossakin kunnassa vanhan ajan kodinhoitajia? Monitaituria, joka laittaa ruokaa, leipoo, hoitaa ja leikittää lapsia, siivoaa, hoitaa vanhuksia, käy vanhusten kanssa kaupassa ja ulkona? Monitaituri vaihtaa tarvittaessa vaikka palovaroittimeen pariston? Vanhan ajan kodinhoitajat pitäisi saada kuntiin takaisin, niin homma alkaisi toimia!

      Nykyajan kunnallinen kotihoito on monen vanhuksen omaisen mielestä yhtä tyhjän kanssa! Lähihoitajat juoksevat kämpästä toiseen ja toimistolla tyypit "kirjaavat ja suunnittelevat". Kummallisen nimiset suunnitelmat ja kirjaaminen eivät auta yhtään kotona yksin asuvaa vanhusta tai äkillistä kotiapua tarvitsevaa lapsiperhettä. Lämmin ruoka ei tule pöytään suunnitelmilla eikä likainen kämppä siistiydy kirjaamalla."

      Ns. vanhanajan kotihoito ei siksi toimi, koska hoidettavia niiiiiin paljon ja asiakkaita tulee kaiken aikaa lisää eikä kattoa ole. Osa hoidettavista on ns.vuodepotilaita tai muuten todella huonokuntoisia, jotka ennen olisivat olleet laitoshoidossa. Sama koskee myös psyykkisesti sairaita. Työntekijöitä vaan edelleen se sama määrä ja tosiaan käyntejä voi yhden vuoron aikana olla se 20, joten siinä voi itse kukin laskea kuinka siinä leivottaisiin tai tehtäisiin siivouksia. Toki teemme pieniä siivouksia, käymme kaupassa, olemme saattajina ym. mitkä työ ei varsinaisesti kotihoidolle enää kuulu. Suurin epäkohta meillä on epäpätevät esimiehet, jotka eivät arvosta meitä työntekijöitä lainkaan ja ajattelevat monissa asioissa lähinnä omaa hyvinvointiaan. Ja tietysti jotkut omaiset ovat päivittäin meitä haukkumassa tyyliin että hoitajalla oli väärän väriset hiukset!

      Meillä ainakin saa tehdä monipuolisesti töitä enkä itse ole tylsistynyt töihini ainakaan vielä. Ennemmin olen kentällä töissä kuin osastolla, koska en hoidollisesti kaipaa mitään haasteita sen enempää vaan enemmän siihen sosiaaliseen puoleen olen suuntautunut. Suurin osa asiakkaista kuitenkin tyytyväisiä käynteihimme ja siksi tätä hommaa jaksankin. Tulevaisuus tietysti pelottaa, kun tuntuu ettei kukaan hallitse tätä kunnallisen kotihoidon tilannetta enää.

      • kommentoija

        minä luulen että kotihoito ei siivoile. ja jos se roskien vienti kuuluu työhön niin eipä se paljoa vaadi. käsittämätöntä on se että asiakkaiden luona lojuu täysin käyttämättömiä tarvikkeita sen kyllä ymmärrän että jos on tarttuva tauti niin niitähän ei voi siirtää muallekaan. juu kiire on, ne kirjaukset vie liikaa aikaa, koulutukset, palaverit ym.


      • Kaikkeekanssa

        Saa "sairaalta vanhukselta" haukkumiset palkakseen, kun pieneen kämppään tulee monta laatikollista "sairaan vanhuksen" tarvitsemia vaippoja. Hän on sitä mieltä, että ne eivät kuulu hänen kotiinsa, vaan täytyy säilyttää "jossain muualla"!
        Kotihoidossa törmää usein tilanteeseen, jossa asiakas tai omainen on sitä mieltä, että hoitotarvikkeet täytyy säilyttää "jossain muualla" ja "terpeettomat" tavarat täytyy säilyttää "jossain muualla". Kun ei asiakkaan tavaroilla ole muuta paikkaa, kun koti, kun se on se asiakkaan hoitoympäristö, jossa asiakasta hoidetaan.
        Kiire on nykyisin kotihoidossa lähinnä orjatyötä!


    • omaisennäkökulma

      Asiakkaat ostavat kotihoitoa ja kotipalvelua yksityiseltä, koska silloin samat, tutut henkilöt tulevat kotiin. Kotihoitoon tarvitaan vähemmän turhaa byrokratiaa ja paperinpyöritystä ja enemmän maalaisjärjen käyttöä!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5035
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3307
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1442
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1285
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      258
      800
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe