uusi hyvä suhde ja oman vanhemman töykeä käytös

arvomaailma

kahdenkymmenen vuoden liitosta lähdin kylmyyden vuoksi, ajattelin että vielä haluan löytää rakkauden. ajatus nettideittailusta oli ollut aiemmin minulle lähinnä epätoivoisten huutelua mutta ymmärsin muutaman baarikeikan jälkeen, etten sieltä ainakaan oikeaa löydä. sitten profiili nettiin.
löysin sieltä samanlaisessa tilanteessa olevan miehen. kirjoittelimme kuukauden ennen tapaamistamme. nyt suhdetta takana kolme vuotta. suhde on rakkautta ja arvostusta täynnä, näihin kolmeen vuoteen mahtuu jo monenlaista. asumme edelleen omillamme, molemmilla teini-ikäsiä lapsia ja yhteistä tulevaisuutta suunnittelemme kunhan nuoret saadaan omilleen. tulemme loistavasti toimeen toistemme nuorten kanssa.
suurin murheeni, johon haluaisinkin teiltä asiallisia kommentteja; oma isäni ei tukenut minua erossani, hänelle exäni oli pojankorvike, koska suhteet omaan poikaansa (veljeeni siis) ovat aina olleet vaikeat. nämä kolme vuotta isäni käyttää kaikki tilanteet hyväkseen, jotta saa piikitellä poissaolevaa miesystävääni muiden kuullen. poissaolevaa siksi, että hän ei halua tutustua valittuuni. he ovat kohdanneet yhden ainoan kerran, ohimennen. toisinaan jään sukukekkereistä pois, koska kutsu ei koskaan koske kuin minua. vanhemmillani on 55v aviota takana. äidilleni nämä lukemat ovat kunnia-asia vaikka hän onkin täysin isäni alistama ja nöyryyttämä. ei omia mielipiteitä eikä vallankaan tahtoa. jo teinistä asti olemme kannustaneet äitiä eroon mutta ei... Olen riitaantunut isäni kanssa kymmeniä kertoja mutta sopu tulee aina minun aloitteestani; en halua äidille loputonta kärsimystä koska elämä isäni kanssa on ollut yhtä taistelua. äitini kärsii aina riidoista ja siitä, kun en käy. Eli annan aina isälleni periksi.Äitini vuoksi. Tänään, isänpäivälounaalla sisareni luona, isäni jälleen solvasi rakastani kaikkien kuullen (paikalla myös vävykokelaani joka oli ensimmäistä kertaa näytillä suvulleni). Tämä on jo niin jokakertaista mutta silti aina loukkaa. Isäni on ÖYKKÄRI, narsisti joka on aina oikeassa. Hänen sanavarastoonsa ei kuulu sana ànteeksi`. ei tietenkään koska hän on aina oikeassa. lisäksi hän on patologinen valehtelija. Minua taas loukkasi se tosiasia; oma isäni ei toivo eikä voi iloita siitä, että minä olen nyt rakastettu ja onnellinen. hän ei suo sitä minulle, omalle tyttärelleen. hän syyllistää että minä olen vaikeuttanut erollani lasteni elämän,vaikka nuorillani menee ihan hyvin. tämä on jo niin tuttua mutta miksi ihmeessä kerta toisensa jälkeen tämä loukkaa!???

15

294

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • arvoton

      vanhat jäärät vaikeita. ja aina oikeassa. kunnioitus pitää ansaita.

    • oppeliini1

      Sinun on aivan turhaa pyydellä isältäsi anteeksi yhtään mitään. Vain ole asiallinen ja vieraillessasi vanhempiesi luona, käytä se aika keskittäytymällä seurustelemaan äitis kanssa. Anna isäsi olla omissa oloissaan. Jos hän tunkee keskusteluunne, vain sulje korvasi tai sano vain "Jaa-a, ihanko tota, vain niin, onko tosiaan noin jne." siis täysin neutraalia ääntä.

      Suurin virhe jonka voit tehdä on alkaa puolustelemaan elämääsi tai tekojasi - se heti asettaa sinut alakynteen ja alistettuun asemaan. Siitä isäsi on helppo jyrätä vain sinun ylitse, kuin verbaalinen (typerä ) tankki.

      Isäsi on tyhmä. Hänen mölinä sinua kohtaan saa hänet näyttämään KAIKKIEN silmissä todelliselta tollolta ja juntilta-mikä hän oikeasti on!

      Vain sulje korvasi tuon pahan idiootin sanoilta ja keskittäydy äitiisi ja muihin perheesi jäseniin.
      Sinulla EI OLE mitään anteeksipyydettävää tuolta idiootilta!!!!!!!!! Vain täysin ole huomioimatta sitä!

      • arvomaailma

        Kiitos, voi että tuntuu hyvältä "kuulla" nuo sanat Sinulta. Minussa on juuri se vika että en kykene nielemään enää kaikkea vaan aina tulee riita kun uskallan sanoa vastaan. Koitan jatkossa olla noteeraamatta ääliötä, teen hänestä itselleni näkymättömän. Ainoa hyvä puoli tuossa ihmisessä on, että hän tykkää ja auttaa nuorisoamme (minun ja sisareni, joka on aivan samassa asemassa kuin minä; eronnut joten kakkosluokan kansalainen hänkin). Tosin kaikki apu perustuu mielestäni siihen, että saa siitä itselleen nostetta; on korvaamaton ja tarpeellinen.


      • 2+2
        arvomaailma kirjoitti:

        Kiitos, voi että tuntuu hyvältä "kuulla" nuo sanat Sinulta. Minussa on juuri se vika että en kykene nielemään enää kaikkea vaan aina tulee riita kun uskallan sanoa vastaan. Koitan jatkossa olla noteeraamatta ääliötä, teen hänestä itselleni näkymättömän. Ainoa hyvä puoli tuossa ihmisessä on, että hän tykkää ja auttaa nuorisoamme (minun ja sisareni, joka on aivan samassa asemassa kuin minä; eronnut joten kakkosluokan kansalainen hänkin). Tosin kaikki apu perustuu mielestäni siihen, että saa siitä itselleen nostetta; on korvaamaton ja tarpeellinen.

        Minulla aikalailla samantapainen tilanne sillä erolla, että en käy enää kotipuolessa. Äiti käy n. kerran vuodessa täälläpäin. Eli olen jättänyt koko isän taakse huomiotta. Joskus kun jossain sukujuhlissa tulee siihen aukomaan päätään, yritän vaan olla ihan neutraali, ja häipyä tilanteesta. Väittely ja riitely kun vaan ruokksis lisää tuota! Täytyy sanoa, että aika raskaita tapahtumia sukujuhlat ja aina huojentunut olo, kun on ohi. Onneksi ei ole usein. En koe ettäö minulla olisi mitään anteeksipyydettävää ja tiedän ettei sieltäpäin sitä heru.


    • jätä heidät

      No, totta kai se loukkaa sinua, sehän on isäsi tarkoituskin : hän haluaa loukata sinua ja saada sinut miettimään omia sanojaan. Siitä hän saa valtaa.

      Vaikka kuinka sanot vastaan tälle "isälle" tai jättäisit huomiotta, niin etkö tajua, että tämä vain nauttii siitä omalla sairaalla tavallaan, sinun läsnäolosta, herättämästään huomiosta, muiden katseista, nöyristelystä ja riidan aiheuttamisesta?

      Milloin vihdoinkin tajuat, ettet sinä pysty enää pelastamaan äitiäsi?

      Milloin luovut siitä syyllisyyden tunteesta, että sinä olet onnellinen ja sinä olet ansainnut oman onnesi, ja että vanhempiesi parisuhde (siis "suhde", jossa on 2 toisilleen vierasta henkilöä asuu samassa osoitteessa) on vain kulissi, ja jätät heidät kahdestaan?

    • arvomaailma

      isääni en arvosta piirunvertaa ja tuskin haudalla kyyneliä tirautan. yhteydenpito perustuu vain siihen, että äitiini en halua välejäni poikki. se olisi julmaa, hän on hyväsydäminen ja aina minua kohtaan ollut pyyteetön. hänen ristinsä on itsekäs, tyranni puoliso. ajattelen että siinä on ristiä kylliksi. iso puute hänessä on se, ettei hän uskalla puolustaa sen enempää itseään kuin lapsiaankaan. äitini saa paljon iloa lapsistani, nykyisin jo teinejä. Olen tosi kiitollinen löytämästäni onnesta, elän odottaen nuorison lentoa pesästä jotta saamme alkaa suunnitella yhteistä tulevaisuutta. unelmia ja haaveita siis on. niitä ei siis tuo tyranni ole minulta saanut eikä saa. Kiitos sanoistanne, olette antaneet minulle voimia, sitä varmaan tällä keskustelulla hain. tiedän olevani vahvempi ja fiksumpi, luojan kiitos en ole perinyt isältäni tuota erinomaista egoa.

      • voimia!

        Olet vahva ihminen. Toivotan sinullekin voimia kohdata aito pahuus.

        Isäsi sydämessä on vain katkeruutta ja vihaa omaa elämäänsä ja muiden elämää kohtaan. Jos hänellä olisi sielu, se olisi mustaakin mustempi. Ilman sitä hän vain tuhoaa kaiken ympärillään.


    • Loukkaavaa käytöstä ei mielestäni sinun tarvitse sietää, ei edes äitisi takia jos hän on moisen miehen itselleen valinnut. Unohda luonnevikainen isäsi, ei hän muuksi muutu ja elä elämääsi! :D

    • Älä anna tuhota

      Keskustelussa tulee esille hyvin tärkeä asia. Omien vanhempien suhtautuminen lapsensa elämän muutoksiin ja varsinkin uusiin suhteisiin.

      Asia on vanhemmille raskas ja vaikea käsitellä ja vielä vaikeampi jos entinen suhde on ollut pitkä ja lapsenlapsetkin on tämän kanssa hankittu.

      Monesti asia tulee "puskasta", vanhemmilla ei ole pienintäkään aavistusta lapsensa perheen erosta eikä siitä, että siellä on jo kolmas pyörä pyörimässä.

      Siihen liittyy niin paljon erilaisia tunteita, että olisi suorastaan hullua edes ajatella, että asia menisi ohihuutojuttuna vanhemmille ja omille lapsillekaan.
      Tuohon entiseen ja häneen sukuunsa on ehditty luoda vähintäänkin tuttavuus ja lapsille hän on se biologinen toinen vanhempi, eivät nämä asiat katoa sillä, että uusi astelee sisään.

      Te itse olette eläneet luultavasti jo pitkään omaa traumaanne ja myös salaelämäänne. Ajattelisin että koette, että vanhempien ja lastenne pitäisi ymmärtää, että teillä on ollut hirveän vaikeaa ja kaikki täytyy nyt oitis vain ottaa kiitollisina vastaan.

      Luultavasti onkin ollut vaikeaa jopa hirvittävää, mutta kun vanhempanne eivät ole olleet tietoisia, eikä lapsenne. Ja mikä se todellinen tilanne on ollut.

      Pahin on se salasuhde, se tuo aina hyvin ikävän piirteen, sillä se tuleva ihminen ei luo itsestään mitenkään hyvää kuvaa ja jos vielä ilmenee hyvin sotkuinen tausta, kyllä siinä vanhempien yöunet menee ja sydämessä asuu jatkuva pelko, pelko oman lapsen tilanteesta ja lastenlasten tilanteesta.

      Tuo uusi ihminen on aika vaikea ottaa vastaan tuon tapaisella tulemisella.

      Tietenkään kaikilla ei mene ihan tähän tapaan, mutta liian usein on se salasuhde joka jäytää takana ja määräilee toimintaan.

      Minulla on hirveä omakohtainen kokemus asioista ja tiedän takuuvarmasti mistä kirjoitan, en vain voi kirjoittaa asiaa koko karuudessaan tänne. Sen voin kertoa että lapset ovat joutuneet pahempaan kuin kukaan.
      Nämä asiat eivät näy ulospäin, on hienot virkanimikkeet, on luxusta, mutta ei minkäänlaisia käytöstapoja.

      Ulkopuoliset ihmiset näkevät vain tämän kulissin, eivät sisäpuolelle, jonne minä itse joudun lastenlasteni kautta, olen yrittänyt kaikin voimin pitää pääni kylmänä, että jaksaisin olla lasten tukena, vaikka tuntuu kuin päälleni syljettäisiin.
      Rahani kyllä kelpaisivat, eikä siinä ajatella minua ja elämääni pisaraakaan.

      En todellakaan voi kertoa, mutta voin sanoa, että koko elämäni on pirstoutunut tuon uuden tulemiseen, jokainen päivä pelkään tulevaa, sillä niin paha tuon uuden tausta kaikista hienoukista huolimatta on.

      Ap vanhempasi ihan varmasti rakastaa sinua täydestä sydämestään, pyydän älä anna sinun ja isäsi välien mennä rikki, älä anna tuolle uudelle valtaa tuhota suhteita läheisiisi, vaikka kuinka häntä rakastaisit.

      • arvomaailma

        parahin "älä anna tuhota". nyt teit kyllä ihan vääriä johtopäätöksiä ja lisäsit rankasti omiasi. sinusta loistaa tuo viha, joka kohdistuu UUTTA ihmissuhdetta kohtaan, laitat kaiken tämän uuden syyksi. minulla ei ollut salasuhdetta, tämä uusi rakkaus tuli kuvioihin puolen vuoden yksinolon jälkeen ja sittenkin kovin hitaasti. elämme edelleen kaukosuhdetta. nuoreni tykkäävät hänestä kovasti, kuten myös hän nuoristani. meille molemmille on alunalkaen ollut selvää, että ensin lapset, sitten tulee meidän yhteinen aikamme. myös hänellä nuoria kotona, lapset jääneet erossa isälle. kaikilla nuorilla menee ihan ok, he ovat kaikki vilpittömästi onnellisia että olemme löytäneet toisemme. tottakai he mieluusti elävät onnellisten, elämäänsä tyytyväisten vanhempien kanssa. molemmilla meistä on myös ihan ok suhteet exiimme.
        ymmärsit todellakin haluamani sanoman aivan väärin, ongelma on NARSISTIisäni, ei mikään muu. ainoa joka tätä öykkäriä muuten puolustaa, on tämä minun rakkaani; vaikka isäni halusta he eivät ole tutustuneet, tämä jaksaa aina uskoa että kyllä aika tekee tehtävänsä ja isäni ajan kanssa oppii suhtautumaan asiaan toisin. näin
        ajattelee tämä äärettömän fiksu maalaisjärkinen mies. mutta aika ei tässä tee tehtäväänsä, narsisti ei muutu koskaan.
        kysyn vielä, mitä tarkoitat "älä anna tuhota"?? se joka on tuhonnut monen ihmisen elämää, eikä vähiten omien lastensa, on minun isäni. onneksi on näitä uusia, jotka tuovat valoa ja iloa ja rakkautta paitsi minun, myös lasteni elämään.
        olen myös erittäin iloinen, että exälläni on uusi suhde ja toivon heille vain hyvää. katkeruus tuhoaa kaiken, siihen ei kenenkään pitäisi juuttua. täällä eletään vain kerran.


      • kaverivaan
        arvomaailma kirjoitti:

        parahin "älä anna tuhota". nyt teit kyllä ihan vääriä johtopäätöksiä ja lisäsit rankasti omiasi. sinusta loistaa tuo viha, joka kohdistuu UUTTA ihmissuhdetta kohtaan, laitat kaiken tämän uuden syyksi. minulla ei ollut salasuhdetta, tämä uusi rakkaus tuli kuvioihin puolen vuoden yksinolon jälkeen ja sittenkin kovin hitaasti. elämme edelleen kaukosuhdetta. nuoreni tykkäävät hänestä kovasti, kuten myös hän nuoristani. meille molemmille on alunalkaen ollut selvää, että ensin lapset, sitten tulee meidän yhteinen aikamme. myös hänellä nuoria kotona, lapset jääneet erossa isälle. kaikilla nuorilla menee ihan ok, he ovat kaikki vilpittömästi onnellisia että olemme löytäneet toisemme. tottakai he mieluusti elävät onnellisten, elämäänsä tyytyväisten vanhempien kanssa. molemmilla meistä on myös ihan ok suhteet exiimme.
        ymmärsit todellakin haluamani sanoman aivan väärin, ongelma on NARSISTIisäni, ei mikään muu. ainoa joka tätä öykkäriä muuten puolustaa, on tämä minun rakkaani; vaikka isäni halusta he eivät ole tutustuneet, tämä jaksaa aina uskoa että kyllä aika tekee tehtävänsä ja isäni ajan kanssa oppii suhtautumaan asiaan toisin. näin
        ajattelee tämä äärettömän fiksu maalaisjärkinen mies. mutta aika ei tässä tee tehtäväänsä, narsisti ei muutu koskaan.
        kysyn vielä, mitä tarkoitat "älä anna tuhota"?? se joka on tuhonnut monen ihmisen elämää, eikä vähiten omien lastensa, on minun isäni. onneksi on näitä uusia, jotka tuovat valoa ja iloa ja rakkautta paitsi minun, myös lasteni elämään.
        olen myös erittäin iloinen, että exälläni on uusi suhde ja toivon heille vain hyvää. katkeruus tuhoaa kaiken, siihen ei kenenkään pitäisi juuttua. täällä eletään vain kerran.

        arvomaailma...

        Älä anna Yhdenkään tyhmän..tai idiootin vastaukset vaikuttaa itseesi negatiivisti
        Huomaan että otit itseesi ...tämän idiootin kirjoituksen....Ootko koskaan kuulut
        "Hullu ei häpee puheitansa" ...Ei myöskään täällä
        Miksi ihmeessä annat tuollaisen vaikuttaa itseesi?????..niin että jaksat vastata
        Tyypille idioottimaisesta kirjoituksesta
        Hänen..ja koiran haukkumine on saman arvoista
        Joka ainoa sana mitä kirjoitit oli viisasta kerrontaa ja hyvin näet tilanteesi
        .
        Älä Milloinkaan anna kenenkään ala.arvoisen vaikuttaa itseesi
        Sinähän näytät itse parhaimmin tietävän asioiden laidan...
        .
        Onnea sinulle kaverillesi ja Äidillesi....


      • arvomaailma
        kaverivaan kirjoitti:

        arvomaailma...

        Älä anna Yhdenkään tyhmän..tai idiootin vastaukset vaikuttaa itseesi negatiivisti
        Huomaan että otit itseesi ...tämän idiootin kirjoituksen....Ootko koskaan kuulut
        "Hullu ei häpee puheitansa" ...Ei myöskään täällä
        Miksi ihmeessä annat tuollaisen vaikuttaa itseesi?????..niin että jaksat vastata
        Tyypille idioottimaisesta kirjoituksesta
        Hänen..ja koiran haukkumine on saman arvoista
        Joka ainoa sana mitä kirjoitit oli viisasta kerrontaa ja hyvin näet tilanteesi
        .
        Älä Milloinkaan anna kenenkään ala.arvoisen vaikuttaa itseesi
        Sinähän näytät itse parhaimmin tietävän asioiden laidan...
        .
        Onnea sinulle kaverillesi ja Äidillesi....

        joo pitäs jo oppia. varmaan vaan luonteessani se heikkous, etten osaa puolustautumatta vaan vaieta. vaikka tiedän olevani oikeassa. mutta kuten sanoit, noille ihmisille se on sama kuin löisi päätänsä seinään. ehkä jo ensi kerralla osaan :)


    • Minä Minä

      Järkyttävää, etteivät ihmiset enää osaa kunnioittaa vanhempia, ei siinä muuten mitään, mutta se sama aika tulee teidänkin eteen jonain päivänä, kun olette vanhus, teidät kuskataan jonnekkin vanhustensäilöön, sama vaippa päivän ja jos ei ole työntekijöitä niin pidempäänkin.

      Koittakaa nyt edes opetella kunnioittavaa käytöstä vanhempianne kohtaan, ette todellakaan ole maailman napa.

      Totta ihmeessä ihminen tekee väärin jos kohtelee läheisiä niin, että heidät hylkää paremman toivossa, ette taida oikeen tajutakaan minkälaisia arpia jätetyihin jää. Ja jos on lapsia, niin saatte saman toistumaan, lapset kun apinoivat hyviä roolimallejaan.

      Kyllä helskutissa te täällä saatte arvostusta vääryydellenne, tuntuu, että kaikki ihmiset ovat ihan sekaisin ja itsekkäitä tänä päivänä, kasvakaa aikuisiksi.

      • -tytär-

        Mielestäni tämä kirjoitus, "että miten lapset eivä osaa kunnioittaa vanhempiaan" on taas kirjoitettu täysin asian vierestä. Näet ainoastaan vanhat vanhemmat, mutta et todellista asianydintä.

        Narsistivanhempi ei todellakaan ole säälittävä raukka, jota olisi ehdontahdoin kunnioitettava. Kyllä hänenkin on ansaittava se kunnioitus tässä elämässä, ihan omalla käytöksellään.
        Kirjoitat myös tuossa edellä, miten lapset ovat "itsekkäitä". Mieti nyt hieman narsistin itsekkyyttää ja hänen todella ikävää käytöstä. Miksi se itsekkyys on hyväksyttävää narsistivanhemman käytöksessä? Mutta ei aikuisenlapsen käytöksessä.


      • loppuelämä määrätty

        Tuota, jokainen meistä vanhenee, ja jokainen meistä joutuu "vanhustensäilöön", jopa ne, joilla on aivan ihanat, suloiset aikuiset lapset ja lapsenlapset.

        Jokainen meistä viettää elämänsä viimeiset raihnaiset vuodet vuoteessa, yksin kivussa ja tuskassa ja dementoituneena, ilman mahdollisuutta kävellä enää koskaan ulkoilmassa.

        Tätä kohtaloa ei tule muuttamaan mikään.

        Se luotiin jo kun minä synnyin ja sinä synnyit.

        Minulle ei siis ole uutinen, että vanhenen ja menetän todennäköisesti muistini ja kaiken hallintani tässä elämässä.

        Me kaikki kuolemme.

        Mikä tässä normaalissa elämän syklissä on uutinen sinulle "Minä Minä", että esität sen jotenkin suurena uhkauksena?

        Sinäkin tulet kuolemaan, kun olet ensin kärsinyt yksin vanhustentalossa ja teholla. Lapsesi eivät voi sinua siinä auttaa, ja eivätkä voi olla vierelläsi koko ajan 24 h, vaikka kuinka uskot.

        Tulet sen näkemään. Tosin et muista siitä mitään. Kuten emme me muutkaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2501
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1980
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1958
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1766
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe