velkojen jako?

karvat pystyssä

Ostimme avopuolison kanssa 8 vuotta sitten talon. Se merkattiin omistuksin 50/50. Otettiin pankista iso asuntolaina. Asuimme yhdessä 4 vuotta jona aikana minä maksoin lainaa pois, maksoin kaikki isot hankinnat sekä muutaman kalliin lomamatkan (6 x 3.000€).

Sitten hän petti minua ja meille tuli ero ja muutin pois. Talo olisi pitänyt pistää myyntiin, mutta ex itki, ettei hänellä ole varaa muuttaa ja kun on koiriakin tullut hommattua. Annoin hänen asua talossa toistaiseksi, kun hän lupasi maksaa osuutensa asumisesta. Aina välillä kysyin myymisestä, mutta hän itki, ettei voi muuttaa koska hänellä on paljon koiria.

Nyt ex on asunut tuossa talossa 4 vuotta ilman minua. Lopulta ex aikoo nyt ostaa talon, eli lunastaa jäljellä olevan velan pois. Mutta ex ilmoitti veloittavansa minulta tekemistään investoinneista 50%, kuten myös 50% lainan maksamisesta viimeiseltä 4 vuodelta. Minä olen siis maksanut pankille lainaa X euroa kuussa ja hän on maksanut tililleni saman summan X viimeiset 4 vuotta. Sitä ennen maksoin 100%. Ja sitä ennen myös edellisessä asunnossa 4 vuoden ajan maksoin 100% velasta.

Mutta hän ei nyt siis huomioi lainkaan sitä, että yhdessä asuessamme minä maksoin kaiken.

Onko mitään mahdollisuutta huomioida se, että yhdessä asuessamme maksoin kokonaan lainaa, hankinnat, matkat, jne?? Vai joudunko maksamaan exälle 50% hänen kuluistaan, koska omistan 50% talosta? Mutta exän ei tarvitse maksaa mulle siitä, että maksoin kaiken 4 vuoden ajan, kun asuimme yhdessä?
Vai olenko nyt vain joutunut ovelamman jallittamaksi?

8

292

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kivaa55

      Siitä rötisköstä saa ehkä pari donaa nykyään...

    • Mahdoton mies

      Ensinnäkin: Onko teillä avioero voimassa vai pelkkä asumusero? Ositusperustehan syntyy, kun harkinta-aika virallisesti alkaa eli se päivä kun avioerohakemuksen ensimmäinen vaihe saa käräjäoikeuden vahvistuksen. Jos ei eroa ole neljä vuotta sitten haettu, voi mennä mutkikkaaksi. Toki vieläkin ehtii.

      Joka paikkakunnalta ja pankeistakin löytyy lakimiesapua ilmaiseksi, kun jututat lakia opiskellutta kiinteistönvälittäjää tai soitat pankkiin ja kysyt neuvoa osituksessa. Kysy alkuun hintoja ja jututa sen jälkeen viitisen minuuttia ja selität tilanteenne. Luultavasti saat vastauksen parilla puhelinsoitolla puolessa tunnissa.

      Sen jälkeen kannattaakin ottaa se asianajaja avustamaan osituksen toteuttamisessa. Rutiinijuttuja ammattihenkilöille. Toivottavasti olet säilyttänyt kuitit ja maksutositteet pidemmältä ajalta, vähintään viideltä vuodelta. Paperit kuntoon ja rahat oikeudenmukaiseen jakoon. Mikään eksän koiraharrastus ei voi olla peruste pitkittää osituksen laadintaan.

    • mek

      Sinähän voit pyytää vuokraa tuolta ajalta kun ex avokki on asunut teidän yhdessä omistamassanne asunnossa ja se siitä. Kun omistus on papereissa 50/50 niin tyrha vaatia yhtään mitään vaan puoliski menee ja jos toinen haluaa enemmän niin oikeuteen on mentava kun olette avoliitossa olleet ja se siitä. Jos talon arvo 150000€ ja velkaa 100000 € niin nettovarallisuus on talosta 50 tonnia niin kun ex ottaa lainat nimiinsä niin hän maksaa sinulle 25 tonnia mikä on puolet valttomasta arvosta . Jos ei muuten selviä niin maksat lakihenkilölle joka selvittää mitä laki sanoo asiasta. Koska olette avoliitossa olleet niin tuo on yhteisomistuksen purku ja kun omistatte talon puolilsi niin puoliskis menee.

    • karvat pystyssä

      Kiitos vinkeistä
      Ongelma tosiaan on se, että ex on asunut talossamme yksin (tai jonkun miehen kanssa) 4 vuotta ja haluaa nyt laskuttaa mua viimesten 4 vuoden aikana tehtyjen hankintojen osalta kuluista 50% koska omistan puolet talosta. Hän ei ole suostunut muuttamaan pois ja laittamaan asuntoa myyntiin.

      Mutta siis edeltävät 4 vuotta (ja vielä 4 aiempaa vuotta toisessa asunnossa), jolloin minä maksoin kaiken, ei kai huomioida, koska asuimme silloin yhdessä?
      Pitäisi kai jakaa sinä aikana hommattu materia puoliksi?

      • mek

        Ei voi laskuttaa ja kun olette olleet vain avoliitossa niin sinä voit periä vuokraa tältä ajalta ja tästä vuokra-asiasta on oikeuden päätös suomessa olemassa niin sinä jäät voitolle. Mistään remonteista ja muita menoista vastaa se joka asuntoa käytää ja asuu siinä ja se joka ei on oikeutettu vuokraan siltä ajalta kun asunut yksi n teidän yhteisesti omsitamassa asunnossa.


    • Oletko huomannut, että tämän palstan otsikko on AVIOERO. Erikseen on Avoero. Kerrot, että ostitte talon 8 v sitten avopuolison kanssa. Solmitteko avioliiton ennen kuin muutitte erillenne??? Avioliitossa nimittäin on eri systeemit kuin avoliitossa.

    • Ei helppo tilanne

      Talon omistus puoliksi, toinen asunut nyt monta vuotaa siinä.
      Olet edelleen omistaja ja vastuussa virallista kuluista asunnossa.
      Aina kannattasi tehdä ositukset heti.

      Periaatteessa talon arviointi ja siitä arvo lunastukseen. No mitä noiden vuosien aikana on tapahtunut, kyllähän asujan täytyy maksaa kulut, ei niitä voi sinulta pyydellä.
      Mitä on taloon tehnyt näiden vuosien aikana, onko pyytänyt toiselta omistajalta luvan tekemiseen, sillä on merkitystä. Luvattomat maksaa itse, ei varmasti helpolla. Luvalliset sinun osuuden voinee vähentää lunastushinnasta.

      Hyvän riidan aiheesta voi hyvinkin kehitellä, mutta tuskin kannattaa lähteä kovin riitelemään. No talon kuluminen esim , koirien aiheuttamat.

      Tilannetta oikeastaan pitäisi katsoa eron päivästä olleesta tilanteesta.
      Taisi olla talojen hinnat silloin paljon korkeammat kuin nyt.

      Hierokaa sopimus, sillä kun pääset eroon koko jutusta, on se suuri helpotus, vaikka vähän jäisitkin saamaan, ihan joka jutusta ei kannata niuhottaa.
      Mutta asumisen kulut eron jälkeen kuuluvat asujalle, siinä ole tiukka.

    • Lellu...

      Kannattaa kysyä lakimieheltä. Talosta kannattaa pyytää ensin arvio kiinteistönvälittäjältä. Omistusosuutesi talosta on 50 %, joten 50 % talon myyntihinnasta kuuluu sinulle, kun siitä on velat vähennetty.

      Jos olet avoliitossa ja olet maksanut velkaa 4 vuotta yksin, kannattaa selvittää juristin kanssa miten tilanteessa toimitaan, jotta maksettu osuus huomioidaan.

      Ei kannata lähteä mihinkään kauppaan, jossa exä ottaa lopun lainan hoitaakseen, jos saa talon nimiinsä laskematta mitä se tarkoittaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      19
      1661
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      29
      1319
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      64
      1224
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1132
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      28
      1066
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1046
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1045
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1009
    9. Paske perse pillu

      Kulli seksi hiv
      Ikävä
      6
      1003
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1001
    Aihe