Ikuinen ahdistus jo 20 vuotta

Angus Beef Master

Minua ahdistaa aivan pienetkin asiat. Aamulla kun herään ja syön multi-vitamiinia, niin minua ahdistaa, etten avaa sitä vitamiinipurkin kantta jotenkin optimaalisesti.

Tämä ahdistus jota siinä tilanteessa koen on olemukseltaan ikään kuin tuomitseva paha ajatus, ja myös fyysinen tunne, möykky sydämessä/mahassa. Sitä pahentaa se "jälkimaku", että ajattelen tämän kaiken olevan täysin käsittämätöntä ja aivan turhaa elämääni tuhoavaa.

Miksi koen näin? Ahdistukseni alkoi joskus 15-vuotiaana ja nyt olen kohta 35. En jännitä mitään selkeitä tilanteita, kuten voisi olla vaikka ahdistus esiintymisessä, ahdistus tietynlaisissa työtehtävissä.

Koen että elämäni on tämän takia pilalla. Lisäksi koen että olen sairaampi kuin kukaan muu koskaan. Että olen jotenkin elämästä irrallaan. Hullulla tavalla rikki eikä minua voi auttaa.

Olemassaoloni ei perustasolla toimi oikein. En osaa kokea "oikeita tunteita", vaan kaikki havaintoni voivat laukaista ahdistusreaktion, siksi että en ajatellut oikein tätä tilannetta. Ehkä haluaisin että ihan normaali maailmankokemustilani, vaikkapa näköhavainto, olisi jotenkin kummallisella tavalla "optimaalinen", mitä se ei voi olla. Siispä ahdistus.

Pahimpina aikoina toivon kuolemaa, koska koen tämän irrationaalisen lähes ainaläsnäolevan ahdistuksen tuhonneen elämäni. Koen että kaikki muut osaavat sentään nauttia jostain joskus, mutta itse olen aina rikki.

Terapiassa olin vuosikaudet, osin tästäkin syystä. Lääkkeitä en ole käyttänyt koskaan.Periaatteessa nykyisellään yritän parantaa itseni ajattelemalla. Mutta ei toimi niin ei toimi.

Jotenkin pitäisi siis hyväksyä, että ehkä vielä 40-50 vuotta jäljellä, mutta turhaa sairasta elämää, jossa maailma ei toimi.

Mitä odotan tältä palstalta? Internet-vittupäiden verbaalioksennusta, joidenkin järkevien samaa kokeneiden ihmisten järkeviä pointteja, myötätuntoa (0.5% viesteistä keskimäärin) ja kaikkea muuta mukavaa. :-)

143

2223

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • elinikäisesti sairas

      Et ole yksin. Minä olen yli kuusikymppinen ja ollut koko elämäni ahdistunut, ,uitakin diagnooseja on.

      Jos mikään hoito eikä "itsehoito" auta, niin ei auta muu kuin porskuttaa. maailmaa tämä vain on, ei täältä kukaan ole hengissä selvinnyt.

      Mutta vertaistuki täällä on hyvä asia, ei kannata välittää veemäisistä ihmisistä, jotka eivät ole koskaan mitään mielenterveydellisiä rajoitteita kokeneet.

      Sinulle aloittaja sanoisin, että ainakin minun silmissäni olet nuori tai nuorehko, sinulla on toivoa. tee niitä asioita joista tykkäät, vältä niitä joista et tykkää jos voit ja yritä nauttia jostain. On hyviäkin hetkiä.

    • Angus Beef Master

      Kiitos neuvoista.

      Minun ahdistukseni lähti liikkeelle oudosta kohteesta. En enää 15-vuotiaana kyennyt nauttimaan elokuvista kuten ennen. En saanut niihin tunnesitoumusta. Ne eivät tuntuneet miltään. Tämä ahdisti, mutta kielsin asian. Jälkeenpäin olen ajatellut, että olisiko pitänyt vain hyväksyä, että ehkä tähän murrosikään kuuluu tunne-elämän muutokset. Mutta jotenkin kielsin asian ja taistelin sitä vastaan...

      Myöhemmin ahdistus levisi kaikkiin taidemuotoihin. En saanut mistään enää nautintoa. Olin liian itsetietoinen. Ajattelin että lapsena olin ollut tiedostamaton virtaava koski, joka ei tiennyt olevansa virtaava koski. Nyt kun tiesin, ei menetettyyn viattomuuteen ollut enää paluuta. Kuvittelin että olin löytänyt totuuden maailmasta jota kukaan muu ei ollut muka nähnyt. Vaikka tajuan ettei se ole näin, tulee silti edelleen ajateltua omat ongelmat täysin uniikeiksi.

      Sitten ahdistus levisi kaikkeen kokemiseen. Toisaalta ahdistus ei ole pahin mahdollinen, koska jotkut eivät esim. pääse ulos kodistaan. Tai joutuvat aamulla henkisesti jumppaamaan monta tuntia ennen töihin lähtöä (kuten täältä joskus luin).

      Se on aivan totta että on hyviäkin hetkiä. Aloitukseni oli sanamuodoiltaan liian äärimmäinen. Välillä on hyvää. Eräällä tavalla voisi auttaa, jos oppisi antamaan periksi eikä taistelisi ahdistusta vastaan.

      Minä en kauhean paljon nauti mistään. Haluaisin olla kiinnostunut aiheesta N. Omistan kirjoja aiheesta N. Mutta kun luen niitä, koen taas sitä ahdistusta, koska lukeminen ei mene oikealla tavalla päähän. Koen ettei mitään jää aivoihin. Etten ymmärrä. En osaa lukea oikein, ahdistus tuhoaa kaiken.

      Ihmetyttää vaan moni asia tässä.
      1. Miksi olen ahdistunut? Ei ole mitään järkevää syytä.
      2. Kuinka moni muu ihminen kärsii tällaisesta jatkuvasi
      3. Miten oikeasti tämän kanssa oppisi elämään
      4. Tämä on vain tunne, miksi se ylipäätään haittaa minua, miksi annan sen haitata.

      • Mätäpää

        Täällä kanssa 20 vuotta ahdistus taivalta takana. Vuoden erolla saman ikäinen myös. Elämä on ollut, miten sen nyt sanoisi.....jännittävä. Yhtä helvettiä joka ikinen sekunti, muuten menee hyvin.


    • *Ahdistunut*

      Ajattelen ja koen ihan samalla tavalla kuin sinä ja kuvailet tilannetta todella erinomaisesti. Minulla tämä oli lievää ja siedettävää, kunnes pitkä parisuhde katkesi ja tunne muuttui voimakkaaksi ja jatkuvaksi. Olen jotenkin irrallaan kaikesta. Mikään ei kiinnosta, mikään ei kosketa. Ihmiset puhuvat minulle ja minä vastaan mekaanisesti heille, mutta sillä ei ole mitään merkitystä.

      Usein painotetaan sitä, että ihmisen tulisi olla läsnä tässä ja nyt ja olla tietoinen arkisista tekemisistään. Itse taas koen että olen _liian_ tietoinen kaikista tekemisistäni. Tuo pilleripurkin avaamis -esimerkki oli hyvä. Itsekin teen kaiken erittäin tietoisesti, aivan kuin seuraisin itseäni sivusta. Lisäksi olen aina äärimmäisen tietoinen tekemieni asioiden seurauksista: "tabletit loppuvat ennen pitkää, jää tyhjä purkki ja tuotan jätettä; joudun ostamaan uusia, niihin kuluu rahaa; joku jossain joutuu työkseen hoitamaan tabletin pakkaus -linjastoa; jotta saan rahaa ostaa uusia, minunkin pitää jaksaa töissä". Todella harvoin teen mitään ns. omissa ajatuksissani ihan muita asioita ajatellen, ja jos teen, säikähdän pahasti kun havahdun siitä ja huomaan etten ole seurannut tekemisiäni.

      Tuo optimaalisuuteen pyrkiminen on minullakin vahvasti mukana, en tahdo sietää keskeneräisyyttä tai epätäydellisyyttä. Minusta julminta mitä voi sanoa on se, että elämä on pelkkää harjoittelua emmekä koskaan tule valmiiksi. Tuo ajatus on niin ahdistava, että oksettaa. Kuolemme keskeneräisinä, voiko kammottavampaa ajatusta olla.

      Helpotti kuulla, ettet ole koskaan syönyt lääkkeitä - itse kun olen välillä miettinyt, olenko sotkenut pääni lääkkeillä tähän kuntoon.

    • elinikäinen sairas

      Minä puolestani olen ihan mielelläni keskeneräinen enkä erittele itseäni enää juurikaan, hoidot on läpikäyty ja olen ihan ok tällaisena kuin olen. En ole perfektionisti tippaakaan. Mitä väliä sillä muuten on, kuoleeko ihminen keskeneräisenä tai valmiina, kun ihminen kuolee kuitenkin eikä sen jälkeen ole yksilötasolla mitään?

      • *Ahdistunut*

        No eihän ahdistus olekaan järjellinen asia. Jos sitä vain järjellä pystyisi ajattelemaan ja sulkemaan tunteet aina seurauksitta pois, niin eihän kenelläkään täällä olisi hätäpäivää.

        Totuus kun kuitenkin on, ettei millään ole mitään väliä. Ihminen ne kuvitteelliset merkitykset luo omassa päässään. Todellisuudessa kaikki on täysin yhdentekevää ja merkityksetöntä kvarkkien tanssia.

        Elämisen perimmäinen moottori on kärsimyksen välttäminen - lisääntymisen ohella - ja kun on menettänyt kyvyn irtautua kärsimyksestä eli jatkuvasta ahdistuksesta, on elämä menettänyt mielekkyytensä.


    • artsi7

      Liike on lääke - vähintään helpottaa oloa!

      • ertq4t4

        Työkyvyttömyyseläke on se paras lääke.


    • Angus Beef Master

      Vertaistukihan on parasta - näin sanotaan. Tuntuikin hyvältä kuulla, että muutkin ovat kokeneet samaa. Etten ole yksin. (Nyt mietin, että koen tarpeeksi empatiaa toisia samoin kärsiviä kohtaan, vai en.) Toisten kokemukset eivät kuitenkaan täysin onnistu puskemaan sen ajatuskuvion läpi, että olen aivan ainutlaatuisesti tippunut johonkin maailman metatasolle, josta ei voi palata todelliseen todellisuuteen. Vaikka tosiaan järjellä tajuan, ettei se niin voi olla, että maailman 9 miljardista ihmisestä (ja varmaan 40 miljardista jo eläneestä) minä olen ainut todella todella tööt.

      Kivaa oli myös kuulla, että kuvailen tilannetta hyvin. Minun on todella vaikea uskoa itsestä mitään hyvää. Ajattelin kirjoittaneeni epäselvästi.

      "Yhtä helvettiä joka ikinen sekunti, muuten menee hyvin." Hyvä että on huumoria, vaikka kuinka synkkää. Minulla on vain muutama ystävä, mutta olen huomannut, että kun kuvailen joskus tilaani heille, niin ironisoin ja humorisoin sitä, ja tämä aiheuttaa itsellekin hyvän olon. Kun näkee tilansa vähän etäämpää.

      Itselläni ei ole koskaan ollut mitään parisuhdetta. Siksi olen ajatellut, että ehkä se voisi helpottaa oloani. Mutta tuskin se vaikuttaisi tähän perustilaan.

      Nykyään puhutaan paljon tästä mindfullness/tietoinen läsnäolo -asenteesta. Olen jopa itsekin lukemassa siitä kirjaa (Mielekkäästi irti ahdistuksesta). Pitäisi siis tiedostaa voimakkaasti nyt-hetki, ja sitä kautta saada jonkinlainen perspektiivi koko elämään. Kirjassa sanottiin, että yleisin virhe ahdistuneilla on kamppailla ahdistusta vastaan, eikä antaa sen vain tulla ja mennä. Tämän olin joskus harvoin havainnut itsenäisestikin. Kun oli poikkeuksellisen vaikea tilanne, niin en yrittänyt nujertaa ahdistusta, murskata sen päätä omalla ajattelutoiminnalla, vaan ajattelin vaan että anna tulla, en välitä. Se helpottikin hetkeksi.

      En kuitenkaan yleensä usko, että mitään muutosta voisi tapahtua. Vaikea uskoa, että tuo kirja todella auttaisi. Mutta luen sitä nyt erittäin suurella panostuksella, ja yritän omaksua näitä ajatuksia. Tätä ennen ei ole tullut mieleen mitään itseapukirjaa aiheesta lukeakaan.

      Optimaalisuuteen pyrkiminen. Minun on täytynyt myöntää todeksi, että siihen ehkä todella pyrin. Mutta vastustin sitä pitkään, koska mielestäni en edes usko täydellisyyden käsitteeseen. Kun ajattelen ihmisen olevan eläinlaji, niin ajattelen täydellisyyden olevan vain "likaista" yhden eläimen täydellisyyttä, ja jos esim. oravista olisi kehittynyt älyllinen laji, niin täydellisyys olisi sisällöltään ihan toisenlaista.

      Minua oikeastaan ahdistaa pohjimmiltaan tyhjyys. Se että kaikki on tyhjää, kun sitä miettii tarkemmin. Täydellisyyden käsite on tyhjä. Miten mistään voi löytää mitään kivijalkaa/origoa jonka varaan ajatuksia/maailmaa voisi rakentaa?

      Olen ateisti. Ehkä kärsin sen takia. Jumala olisi totuus ja varmuus. Jos siihen voisi uskoa. Tosin ahdistukseni alkoi jo ennen ateismia. Olen tullut lähiaikoina kriittiseksi ateismia kohtaan, vaikka en teismiä olekaan lähentynyt. Ateismi ei mielestäni tarjoa ihmiselle mitään, ja on oikeastaan vain yksi uskonto muiden joukossa. Ateismi ei ole erkaantunut välttämättä teismistä, koska ateistien suuri mielenkiinnon kohde on Jumalaa vastaan hyökkäys. Tässä on jotain mätää, jota en oikein kunnolla osaa kuvata. Ateistinen materialismi usein "oksentaa" ulos provosoivia lauseita, jotka näemmä on loppujen lopuksi tarkoitettu teistisesti orientoituneiden ihmisten ärsyttämiseen. Miksi ei sanota jotain positiivista materialismin pohjalta.

      Miksi kvarkkien tanssi on merkityksetöntä - miksi kvarkkien tanssi ei voisi olla kaunista?

      Buddhalaisuuden on sanottu olevan "kotonaan tyhjyydessä". Siksi olen joskus harkinnut sitäkin, mutta en osannut tulla buddhalaiseksi. Siinä oli liikaa eksoottista tauhkaa. Jos mindfullness on rönsyistä puhdistettua buddhismia, niin ehkä se voisi auttaa. En usko, vaikka pitäisi uskoa, että voisi saada apua.

      Uskon lisäksi edelleen johonkin ihmeparantumiseen. Että joku päivä ajattelisin ja ajattelisin, ja tajuaisin miten kaikki on. Ja sitten kaikki muuttuisi.

      Olen joskus pahimpina aikoina harkinnut, että hankkisin rauhoittavia lääkkeitä, mutta en sitä ole tosiaan koskaan tehnyt. Ilmeisesti nekin auttavat siis vain hetkellisesti?

      Liikuntaa olen lisännyt huomattavasti ihan lähiaikoina. Ihan kuin mulla olisi jokin viimeinen rutistus nyt yrittää vielä parantaa itteni. Ennen kuin kai myönnän, että näillä mennään koko loppuelämä.

      • jhg

        Itsellä on ollut aivan lapsesta asti sama tyhjyyden pelko, ihan elämää miettien,kuolemaa ym.. saan asiasta paniikkikohtauksia. Valvonut ja miettinyt paljon.. ja vastaus on karu fakta.
        Elämästä putoaa pohja kun ei ole tulevaisuutta,karua..
        Ja ihan henkilökohtainen elämä,kaikkien elämät tuntuu lohduttomille..
        Koitan uskoa Jumalaan,mutta ajattelen järjellä.
        Kuullostaa niin lapselliselle ja tyhmälle-.-,mutta ahdistuneena ei niinkään :/.


    • Samanlainen

      Olet yliherkkä ihminen.
      En tiedä millä nimikkeellä tää menee.

      On vain niin, että on paljon tälläisiä ihmisiä.

      Tuntevat ja aisativat kaiken selvemmin kuin muut.

      Että mikä auttaisi?
      Jotenkin karaistua vaan, ajatella että sinä olet sinä ja sinulla on paikka tässä yhteiskunnassa ja että olet tärkeä,- siksi että aistit ja tunnet kaiken selvemmin.

      Tästä aiheesta on kirjallisuutta ja siellä neuvoja.

      Olet nyt ottanut askeleen, että analysoit tilanteesi ja että olet valmis parantamaan/hyväksymään.

      Sinussa on lujuutta.
      Kyylä sinä selviät!

      On niin monta samanlaista kuin sinä (esim minä).

      Kaikkea hyvää sinulle ja hali minulta!

    • *Ahdistunut*

      Miten aloittajan ajatukset voivatkin mennä noin yksi yhteen omieni kanssa, suorastaan pelottavaa. Itse koen joskus, että tämä olotila on liian ajattelun seurausta. Että jos kaiken analysoi puhki ja miettii, pohtii ja erittelee, päätyy tällaiseen olemisen tyhjiöön, jonka kaltaisessa aloittajan kanssa ilmeisesti olen. Ymmärrän tuon, ettet samankaltaisuudesta huolimatta koe yhteyttä, en minäkään koe. Koen että olemme samankaltaisia, mutta erillään kaikesta jossakin kummallisessa henkisessä olemattomuudessa, jossa on liikaa kaikkea jotta siellä voisi olla yhtään mitään.

      Tuo liikunnan lisääminenkin osuu - aloitin puoli vuotta sitten täydellisen elämäntaparemontin: syön terveellisesti ja liikun ihanteellisesti, mutta koen sen juuri niin kuin sinäkin. Kun tätä on kokeiltu, voin myöntää että minusta ei ole eläjäksi.

      Kvarkkien tanssi voi olla kaunista, mutta se ei muuta sitä että millään ei ole puhtaan objektiivisesti tarkastellen merkitystä. Kaikki vain on. Jotta jokin voi olla kaunista, se edellyttää sitä että joku on kokemassa sen kauniiksi. Universumi ei välitä siitä, kokeeko täällä joku jotakin. Asiat vain tapahtuvat.

    • Angus Beef Master

      Sen lisäksi että olen harjoittanut nyt liikuntaa ja tietoista läsnäoloa, olen myös epäillyt aiempaa materialistista kantaani. Luin kirjan, jossa kerrottiin ihmisten kautta aikojen saamista yliluonnollisista ilmestyksistä. Ilmestysoliot saattoivat olla mitä tahansa: musta koira jolla punahehkuiset silmät, intiaanien aurinkojumala, neitsyt Maria, aave tai vaikkapa humanoidien toteuttama abduktio.

      Useissa tapauksissa saman olion/ilmiön ovat nähneet monet ihmiset samaan aikaan. Tällaista yhteisharhakokemusta on vaikea selittää millään materialistisilla psykologisilla teorioilla... Eli ajattelin siis, että ehkä näkemykseni maailmankaikkeudesta puhtaan tieteellisenä jne. onkin vääristynyt.

      Olen elänyt kulttuurissa, jossa olen 35 ikävuoteen mennessä kuullut nimet: Mozart, Beethoven, Shakespeare, Da Vinci, Newton ja Einstein. Mutta vasta nyt tänä vuonna olen kuullut nimen Charles Fort. Joka istui vuosikymmeniä New Yorkin kirjastossa etsimässä kirjoista "anomalioita". Yliluonnollisia outoja tapahtumia, jotka saattoivat olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä.

      Charles Fort on siis vaiettu hahmo kulttuurissa jossa olen kasvanut. Vaikka hän oli "anomaliatutkimuksen" pioneereja. Hän ei myöskään pyrkinyt vain etsimään värikkäitä tarinoita niiden itsensä vuoksi, vaan osoittaakseen että tieteen olemuksessa on jotain vikaa. Vaikka tiede itse väittää olevansa melkeinpä ainut validi todellisen tiedon lähde.

      Fort pyrki ennen kaikkea osoittamaan sen, että tiede välttelee näitä kysymyksiä. Kysymyksiä, jotka ovat liian vaikeita ja ahdistavia. Useat tähtitieteilijät ovat nähneet erittäin häiritseviä ja vaikeasti selitettäviä valoilmiöitä tai suorastaan aluksia. Mutta eivät puhu niistä julkisesti, ettei tieteellinen maine kärsi. Miksi maine voisi kärsiä, miksi heitä pilkattaisiin? Koska tiedemaailma ei ole neutraali ja objektiivinen. Vaan eräänlainen Oikean tiedon lahko, joka kieltää tietyn aihepiirin asioiden käsittelyn.

      Tiede on siis sittenkin väärässä? Elämme maailmassa jossa keijut ja järvihirviöt ovat jollain tasolla todellisuutta? Ehkä tämä maailmankuvanmuutosyritykseni on tämän yleisen ahdistuksestairtipääsemisprojektini johdannainen. Mutta tällaisia asioitakin olen tänä syksynä pohtinut.

      Se että olemme pelottavan samanlaisia olisi Jungin mukaan esimerkki "synkroniasta", joka hänen ajatusmaailmassaan oli jonkinlainen yliluonnollinen/ylitieteellinen yhteensattuma, tai itse asiassa ei sattuma ollenkaan.

      Olemisen tyhjiö on hyvä ilmaisu. Buddhalaisuuden kautta ajattelin voivani elävöittää sen tyhjiön. Koska he sanovat, että kaikki on harhaa, ei pelkästään materiaaliset esineet vaan käsitteetkin MUTTA tämä ei johda kaiken turhuuteen tai nihilismiin, vaan jonkinlaiseen vapauteen ja hyvään oloon.

      Sokrates sanoi olevansa ideatasolla kätilö, joka auttaa ajatuksia maailmaan. Ehkä tein virheen ja menin ns. "syvään päähän uima-altaassa" liian nuorena ja aivotoiminnaltani taitamattomana. Siksi se ajatusrakennelma jonka loin, ja joka tuottaa tämän tyhjyyden kääntyi minua vastaan, ja söi "sieluni". Synnytys on siis edelleen kesken jo tämän 20 vuotta, ja ehkä sen voisi jotenkin saattaa loppuun ja parantua, tai sitten ei.

      Jos joudut myöntämään itsellesi, ettei sinusta ole eläjäksi, niin mitä se sitten oikeasti tarkoittaa? Annat periksi, myönnät että tämä on nyt tätä kärsimystä, ja yrität lusia elämän loppuun?

      Oletko itse käyttänyt jotain bentso-lääkkeitä? Auttavatko ne jotenkin?

      Tuntuu että ainut asia mistä itse todella nautin, on itsesääli. Mietin omaa ainutlaatuista ongelmaani ja miten vaikeaa minulla on ja voi voi.

      Enivei, nyt menen pariksi tunniksi hakkaamaan halkoja.

    • Angus Beef Master

      Piti myös vastata nimimerkille "Samanlainen"

      Olen kuullut tästä yliherkkyydestä. Mutta toisaalta koen sen jotenkin kyseenalaiseksi diagnoosiksi. Koska ärsyttää se, että mielenterveydellisiä diagnooseja käytetään jollain tasolla tekosyynä omalla käytökselle.

      Kiitos kuitenkin välittämisestä. Mitä varsinaisesti halusit ehdottaa minulle. Että hyväksyn asian ja ymmärrän että olen normaali? Olen yrittänyt tilani hyväksymistä (ja se on myös tietoisen läsnäolon perusidea), mutta mielestäni tilani on yleensä niin negatiivinen että sitä ei hyväksyä ilman kipua.

    • elinikäisesti sáiras

      Kauhean älyllisiä ja vaikeita asioita ja ajatuksia, menee yli hilseen.

      Eli oireet ovat samat, mutta se mitä itse on niiden poistamiseksi tehty on mennyt ihan eri tavoin.

      En sano, että jompikumpi tapa on parempi tai huonompi, ja lisäksi näyttää, ettei kumpikaan näytä kovin hyvin tehoavan, ainoastaan osittain.

      • *Ahdistunut*

        Minusta taas tuntuu kuin olisin tullut kotiin, kun luen aloittajan pohdintoja.

        Aloittajalle: Minulle on määrätty ahdistukseen bentsoja, mutta ne eivät helpota oloa. Ainoa seuraus on väsymys, mutta ahdistus ei häviä tai vähene mihinkään. Olen kokeillut niitä satunnaisesti pahimpiin ahdistuskohtauksiin, mutten enää vähään aikaan kun totesin ettei niistä ole hyötyä.

        "Jos joudut myöntämään itsellesi, ettei sinusta ole eläjäksi, niin mitä se sitten oikeasti tarkoittaa? Annat periksi, myönnät että tämä on nyt tätä kärsimystä, ja yrität lusia elämän loppuun?"

        En tiedä. Kuitenkin koen, että elämänmuutoksessani on jonkinlaista näyttämisen halua, tarvetta todistaa että mikään ei muuta oloani. En tiedä kenelle koetan asiaa todistaa, itselleni vai jollekulle muulle.


    • Angus Beef Master

      Lueskelin tätä viestiketjua alusta asti ja pohdiskelin... Sitten tajusin äkillisesti, että minun pitäisi tuntea hyvää oloa, että on paljon samanlaisia ihmisiä. Että minun olisi pitänyt ajatella tätä keskustelua esim. tänään päivälläkin... Mutta en ole osannut niin ajatella. Nyt soimaan itseäni siitäkin.

      *Ahdistunut*: Pystytkö saamaan nautintoa jostain? Onko sinulla jotain harrastuksia, jotka koet edes jollain tasolla kivoina? Itselle tämä ei oikein toimi. Koska jos yritän harrastaa ja nauttia jostain, ahdistus tuhoaa sen yrityksen.

      Kirjoitan jotain tuosta kvarkki-asiasta vielä. Jos tarkastellaan puhtaan objektiivisesti, niin kaikki on vain materiaa. Mutta miksi pitäisi käyttää sanaa "vain". Ehkä materian voisi ajatella säkenöivän ihmeelliseksi mysteeriseksi ilmiöksi. Tässä pysyttäisiin tieteen rajoissa, mutta "fanitettaisiin" materiaa.

      Voisiko puhtaan objektiivisuuden nähdä itse asiassa subjektiivisena kantana? Koska käsite objektiivisuudesta on ihmisten luomus, kuten täydellisyyskin. Jos millään ei ole merkitystä, silloin on muuttanut itsensä universumiksi, eli pelkäksi materiaksi. Miten voisi pystyä ajattelemaan, että on inhimillinen ihminen, ja minulla on arvo ja voin itse luoda itselleni tärkeitä merkityksiä? Tiedän, että tämä ei sinänsä toimi niin helposti, vaikka näyttää paperilla järkevältä. Sitä ei voi siirtää tunnetasolle.

      Tänään illlalla ajattelin käyttäväni neljä tuntia ennen nukkumaanmenoa ongelmani pohdintaan. Oli vaikea päästä alkuun, kun ahdistus kuiski ettet kuitenkaan saa mitään aikaiseksi. Muutos on mahdoton. Onnistuin kuitenkin pääsemään ajattelun alkuun.

      Mutta sitten mietin mitä oikein olen tekemässä. Yritän ajatuksilla parantaa ajatuksia. Ajatuksilla luoda paremman olon. Mutta mitä ovat ajatukset? Mikä on mieli? Onko minulla ruumis ja mieli, vai kaksi mieltä, tai kolme (joissain kulttuureissa ihmisellä on ajateltu olevan kaksi tai kolme erilaista sielua)? Onko mieli aivoissa vai aivot mielessä. Mikä psykologia on? Kuka minä olen? Mikä minuus on? Onko minuus = persoona? Minulla on tietynlainen persoona eli Käyttäydyn tietyissä tilanteissa tyypillisillä tavoilla. Mutta onko se _minuutta_ vai jotain muuta. Melkein kaikki asiat voidaan kyseenalaistaa. FM on arvonimi jonka olen hankkinut. Mutta se voidaan kyseenalaistaa kulttuurisena luomuksena. Ettei se välttämättä tarkoita mitään. Paljon on siis pohdittavaa, ennen kuin päästään mielellä käsittelemään mieltä. Kaikki käsitteet ovat harhaa, mutta loppujen lopuksi edes sitä ei voi sanoa. Kaikki on hyvin liukasta. Mitä ovat sanat?

      Minä olen... Nämä kaksi sanaa ovat niin monimutkainen aloitus, että kun niitä todella pohtii, niin huomaa ettei tiedä mitään.

      Olen nyt luonut Minä olen -tekstitiedoston, jossa osana tätä projektiani yritän kirjoittaa kaikki tyypilliset ongelmani ja ajatushäiriöni ja kaiken rikkinäisyyteni ylipäätään. Ajattelin että jos saan ne ulos ja sitten luen niitä päivittäin kuin jotain rukousta, niin voisin saada jotain hahmoa ja runkoa tähän kaikkeen.

      Mutta se mistä en saa kiinni... Miten mistään voi sanoa mitään. Miten mitään käsitteitä voi olla edes olemassa. Ja ennen kaikkea tämä: Jos olemme monet päätyneet tähän "olemisen tyhjiöön", niin miksi se tuntuu ahdistavalta? Miksi se on vallitseva tunne, eikä vaikka nirvanamainen hyvä olo todellisen todellisuuden selvittyä?

      Tänään sain tuolla ajattelutreenillä hetkeksi paremman olon. Rauhallisen ja hieman selkeämmän.

      • Uskova Noora

        "Ja ennen kaikkea tämä: Jos olemme monet päätyneet tähän "olemisen tyhjiöön", niin miksi se tuntuu ahdistavalta? Miksi se on vallitseva tunne, eikä vaikka nirvanamainen hyvä olo todellisen todellisuuden selvittyä?"

        SIksi, että se ei ole totuus, tai "se todellinen todellisuus", ja ihminen tarvitsee totuutta saadakseen rauhan ja voidakseen hyvin. "Olemisen tyhjiö", ymmärtääkseni sekin, josta buddhalaiset puhuvat, on nihilistinen tila. Buddhalaiset vain eivät pidä sitä negatiivisena, mutteivät myöskään positiivisena tilana, vaan tilana, joka vain on. Se on tietynlaista maailmankaikkeuden, ja oman olemisensa osana sitä, hyväksymistä sellaisena kuin se on. Myös mindfulnessin filosofia loppuun asti vietynä johtaa mielestäni tähän.

        Kuitenkin elämme langenneessa luomakunnassa ja ihmisyydessä. Se, että koet ahdistusta maailmassa olemisesta, universumissa olemisesta ja sen immanentista, pelkästään itseensä palautuvasta, "olemisen tyhjiöstä", on hyvä merkki minusta. Et ehkä koe olevasi kotona?

        Jos ihminen kuuluisi tähän luomakuntaan ja ihmisyyteen sellaisena kuin se nykytilassaan on, ihminen kai voisi siinä hyvin, olisi saumaton osa sitä, eli kaikki olisi niin kuin pitääkin. Mutta ainakin oma kokemukseni (ja uskoakseni jossain määrin kaikkien ihmisten) on päinvastainen: maailma, ja jopa ihmisen oma ihmisyys, on ihmiselle vihamielinen ympäristö. Ihmisen elämä tässä maailmassa on täynnä kipua ja kärsimystä, ja ihmiset hokevat itselleen, että se on "luonnollista" eivätkä yleensä halua, jaksa tai uskalla ajatella isommin ja kysyä, miksi se, mikä on luonnollista, aiheuttaa kärsimystä.

        Kristitty kirjailija C. S. Lewis kirjoitti: “If we find ourselves with a desire that nothing in this world can satisfy, the most probable explanation is that we were made for another world.”

        Toisessa viestissäsi kirjoitit: "Miksi kvarkkien tanssi on merkityksetöntä - miksi kvarkkien tanssi ei voisi olla kaunista? "

        Minä haluan tuntea sen, joka ne kvarkit on luonut ja joka ne on saanut tanssimaan ja joka ylläpitää niiden tanssia. Jumala on ikuinen elämän lähde. Pelkät tanssivat kvarkit saavat minut niin surulliseksi, etten välitä edes niiden kauneudesta.

        Tähän langenneeseen maailmaan nähden Jumala, johon uskon, ja joka ilmoittaa itsensä Raamatussa, on muukalainen, tuntematon, vaikeasti ymmärrettävä ja Pyhä. Jumala edustaa sitä, minne haluan päästä, ja jossa kaikki on niin kuin pitääkin.

        En tiedä tästä "muukalais-Jumalastamme" kovin paljon, mutta Hän on tehnyt jotain, mikä saa minut luottamaan Häneen. Tarkoitan tällä tietenkin evankeliumin totuutta: Jumala itse tuli ihmiseksi pojassa Jeesuksessa tähän syntiseen maailmaan ja sovitti syntimme ristillä sekä ikuisen henkensä voimalla voitti kuoleman ja kadotuksen ja nousi ylös kuolleista. Jokainen, joka vastaanottaa Jeesuksen syntiensä sovittajana ja elämänsä Herrana, pääsee Jumalan yhteyteen, iankaikkiseen elämään.


      • Angus Beef Master
        Uskova Noora kirjoitti:

        "Ja ennen kaikkea tämä: Jos olemme monet päätyneet tähän "olemisen tyhjiöön", niin miksi se tuntuu ahdistavalta? Miksi se on vallitseva tunne, eikä vaikka nirvanamainen hyvä olo todellisen todellisuuden selvittyä?"

        SIksi, että se ei ole totuus, tai "se todellinen todellisuus", ja ihminen tarvitsee totuutta saadakseen rauhan ja voidakseen hyvin. "Olemisen tyhjiö", ymmärtääkseni sekin, josta buddhalaiset puhuvat, on nihilistinen tila. Buddhalaiset vain eivät pidä sitä negatiivisena, mutteivät myöskään positiivisena tilana, vaan tilana, joka vain on. Se on tietynlaista maailmankaikkeuden, ja oman olemisensa osana sitä, hyväksymistä sellaisena kuin se on. Myös mindfulnessin filosofia loppuun asti vietynä johtaa mielestäni tähän.

        Kuitenkin elämme langenneessa luomakunnassa ja ihmisyydessä. Se, että koet ahdistusta maailmassa olemisesta, universumissa olemisesta ja sen immanentista, pelkästään itseensä palautuvasta, "olemisen tyhjiöstä", on hyvä merkki minusta. Et ehkä koe olevasi kotona?

        Jos ihminen kuuluisi tähän luomakuntaan ja ihmisyyteen sellaisena kuin se nykytilassaan on, ihminen kai voisi siinä hyvin, olisi saumaton osa sitä, eli kaikki olisi niin kuin pitääkin. Mutta ainakin oma kokemukseni (ja uskoakseni jossain määrin kaikkien ihmisten) on päinvastainen: maailma, ja jopa ihmisen oma ihmisyys, on ihmiselle vihamielinen ympäristö. Ihmisen elämä tässä maailmassa on täynnä kipua ja kärsimystä, ja ihmiset hokevat itselleen, että se on "luonnollista" eivätkä yleensä halua, jaksa tai uskalla ajatella isommin ja kysyä, miksi se, mikä on luonnollista, aiheuttaa kärsimystä.

        Kristitty kirjailija C. S. Lewis kirjoitti: “If we find ourselves with a desire that nothing in this world can satisfy, the most probable explanation is that we were made for another world.”

        Toisessa viestissäsi kirjoitit: "Miksi kvarkkien tanssi on merkityksetöntä - miksi kvarkkien tanssi ei voisi olla kaunista? "

        Minä haluan tuntea sen, joka ne kvarkit on luonut ja joka ne on saanut tanssimaan ja joka ylläpitää niiden tanssia. Jumala on ikuinen elämän lähde. Pelkät tanssivat kvarkit saavat minut niin surulliseksi, etten välitä edes niiden kauneudesta.

        Tähän langenneeseen maailmaan nähden Jumala, johon uskon, ja joka ilmoittaa itsensä Raamatussa, on muukalainen, tuntematon, vaikeasti ymmärrettävä ja Pyhä. Jumala edustaa sitä, minne haluan päästä, ja jossa kaikki on niin kuin pitääkin.

        En tiedä tästä "muukalais-Jumalastamme" kovin paljon, mutta Hän on tehnyt jotain, mikä saa minut luottamaan Häneen. Tarkoitan tällä tietenkin evankeliumin totuutta: Jumala itse tuli ihmiseksi pojassa Jeesuksessa tähän syntiseen maailmaan ja sovitti syntimme ristillä sekä ikuisen henkensä voimalla voitti kuoleman ja kadotuksen ja nousi ylös kuolleista. Jokainen, joka vastaanottaa Jeesuksen syntiensä sovittajana ja elämänsä Herrana, pääsee Jumalan yhteyteen, iankaikkiseen elämään.

        Olen lähiaikoina miettinyt, että ateismi ei tarjoa oikein mitään. Richard Dawkins sanoo saavansa nautintoa ja merkityksen (?) ja tyydytyksen tieteellisestä maailmankuvasta. Ihan vain sen takia, koska se on niin kiehtova. Ehkä hän ei valehtele. Mutta aika harva ehkä pystyy tuohon.

        Jos siis ajattelet pelkkiä tanssivia kvarkkeja, koet surua. Joku Dawkinsin kirjan lukenut sanoi halunneensa tehdä itsemurhan, koska kirja paljasta jumalattoman maailmankaikkeuden olemassalon ja vaikka kirjan pointti oli kuinka hieno ja kiehtova se materiaalinen maailma on.

        Ymmärrän, että sinulla on totuus ja perustus. Olen iloinen puolestasi siitä. Ehkä jopa toivoisin joskus nykyään olevani uskovainen. Mutta toisaalta, jos psykoterapia ei auta kaikkia, niin ehkä kristinuskokaan ei toimi kaikille. Luuletko että tämä on mahdollista?

        Saat hyvän olon ja rauhaa Jumalan totuudesta. Mutta kuka sen Jumalan totuuden on luonut? Minä ajattelisin, että ihminen joka uskoo Jumalaan, on itse luonut sen jumaluuden. En kuitenkaan kiistä etteikö kristinusko ole monelle tärkeä voimavara ja enemmänkin, eli koko elämän sisältö ja kaiken merkityksen antaja. Mutta jotenkin ihminen (ja kulttuuri) on itse luonut sellaisen psykologisen kehikon jossa se toimii.

        Minun pitäisi pystyä luomaan tämä totuus ja merkitys itse (kuten siis mielestäni kristittyjenkin), mutta en osaa. Jeesus olisi valmis paketti, mutta en voi ottaa sitä vastaan. Senkin voin myöntää, että ehkä olen liiankin allerginen juuri kristinuskoa kohtaan. Että ennemmin vaikka käyttäisin magiaa ja manaisin Beelsebubin keittiöön roskikseeni asumaan ja hoitamaan asioita kuntoon, kuin että pyytäisin Jeesusta avuksi. (Tämä roskis-esimerkki oli todellinen, eräässä radio-ohjelmassa magiaa pitkään harjoittanut kertoi tehneensä juuri näin.)

        En ole koskaan todella ollut sisällä buddhalaisuudessa ja ymmärtänyt sitä sydämellä. Mutta sen perusteella mitä olen lukenut, uskon kuitenkin heidän kokevan syvää onnea ja iloa tämän olemattomuuden johdosta. Vaikka toisaalta se on juuri noin kuin sanoit, että tavoitteena ei ole onni vaan asioiden hyväksyminen. Onhan Dalai Lamakin onnellinen?

        Kristinuskossa häiritsee se, että se sanoo olevansa ainoa totuus. Uskon että rauhaan ja merkitykseen on monta tietä. Jotkut ateistisiakin. Vaikka itse en ole rauhassa ja mitään merkitystä ei ole. En tiedä mitä voisin tehdä. Kuvittelen vieläkin voivani parantaa itseni itselläni.


      • Uskova Noora
        Angus Beef Master kirjoitti:

        Olen lähiaikoina miettinyt, että ateismi ei tarjoa oikein mitään. Richard Dawkins sanoo saavansa nautintoa ja merkityksen (?) ja tyydytyksen tieteellisestä maailmankuvasta. Ihan vain sen takia, koska se on niin kiehtova. Ehkä hän ei valehtele. Mutta aika harva ehkä pystyy tuohon.

        Jos siis ajattelet pelkkiä tanssivia kvarkkeja, koet surua. Joku Dawkinsin kirjan lukenut sanoi halunneensa tehdä itsemurhan, koska kirja paljasta jumalattoman maailmankaikkeuden olemassalon ja vaikka kirjan pointti oli kuinka hieno ja kiehtova se materiaalinen maailma on.

        Ymmärrän, että sinulla on totuus ja perustus. Olen iloinen puolestasi siitä. Ehkä jopa toivoisin joskus nykyään olevani uskovainen. Mutta toisaalta, jos psykoterapia ei auta kaikkia, niin ehkä kristinuskokaan ei toimi kaikille. Luuletko että tämä on mahdollista?

        Saat hyvän olon ja rauhaa Jumalan totuudesta. Mutta kuka sen Jumalan totuuden on luonut? Minä ajattelisin, että ihminen joka uskoo Jumalaan, on itse luonut sen jumaluuden. En kuitenkaan kiistä etteikö kristinusko ole monelle tärkeä voimavara ja enemmänkin, eli koko elämän sisältö ja kaiken merkityksen antaja. Mutta jotenkin ihminen (ja kulttuuri) on itse luonut sellaisen psykologisen kehikon jossa se toimii.

        Minun pitäisi pystyä luomaan tämä totuus ja merkitys itse (kuten siis mielestäni kristittyjenkin), mutta en osaa. Jeesus olisi valmis paketti, mutta en voi ottaa sitä vastaan. Senkin voin myöntää, että ehkä olen liiankin allerginen juuri kristinuskoa kohtaan. Että ennemmin vaikka käyttäisin magiaa ja manaisin Beelsebubin keittiöön roskikseeni asumaan ja hoitamaan asioita kuntoon, kuin että pyytäisin Jeesusta avuksi. (Tämä roskis-esimerkki oli todellinen, eräässä radio-ohjelmassa magiaa pitkään harjoittanut kertoi tehneensä juuri näin.)

        En ole koskaan todella ollut sisällä buddhalaisuudessa ja ymmärtänyt sitä sydämellä. Mutta sen perusteella mitä olen lukenut, uskon kuitenkin heidän kokevan syvää onnea ja iloa tämän olemattomuuden johdosta. Vaikka toisaalta se on juuri noin kuin sanoit, että tavoitteena ei ole onni vaan asioiden hyväksyminen. Onhan Dalai Lamakin onnellinen?

        Kristinuskossa häiritsee se, että se sanoo olevansa ainoa totuus. Uskon että rauhaan ja merkitykseen on monta tietä. Jotkut ateistisiakin. Vaikka itse en ole rauhassa ja mitään merkitystä ei ole. En tiedä mitä voisin tehdä. Kuvittelen vieläkin voivani parantaa itseni itselläni.

        "Joku Dawkinsin kirjan lukenut sanoi halunneensa tehdä itsemurhan, koska kirja paljastaa jumalattoman maailmankaikkeuden olemassalon"

        Dawkins katsoo todellisuutta hyvin kapeasti. Luonnontieteen menetelmin pystyy havainnoimaan sitä vain osittain, mutta Dawkinsin koko todellisuuskäsitys näyttää olevan rakentunut luonnontieteen varaan.

        "Mutta toisaalta, jos psykoterapia ei auta kaikkia, niin ehkä kristinuskokaan ei toimi kaikille. Luuletko että tämä on mahdollista?"

        Psykoterapia ja kristinusko eivät ole lainkaan yhteismitallisia. Itse ajattelen, että psykoterapia ei voi auttaa ihmisiä elämän suurissa kysymyksissä. Ei ole mahdollista, että kristinusko sinänsä, tai evankeliumi, ei voisi auttaa jotakuta. En kuitenkaan ala tässä sen suuremmin saarnaamaan, mutta väitän, että näin on.

        "Mutta kuka sen Jumalan totuuden on luonut?"

        "Jumalan totuus" on luomaton, eli ikuinen. Valhe, kuten tämän langenneen maailman rakenteet, on katoavaista. Valhe on syntynyt valinnan kautta, väärän valinnan. Totuus on riippumaton ihmisen ajatuksista, myös siitä, uskooko ihminen siihen vai ei. Viimeisellä tuomiolla valhe ja kaikki siihen kiinnittyneet katoavat, ja vain totuus jää jäljelle, ja ne, jotka pitävät siitä kiinni.

        Kirjoitit buddhalaisuudesta: "Vaikka toisaalta se on juuri noin kuin sanoit, että tavoitteena ei ole onni vaan asioiden hyväksyminen."

        Pitää paikkansa, että onni ei ole ihmiselämän korkein päämäärä. Raamattu ilmaisee tämän monin tavoin ja erittäin voimallisesti - onhan se täynnä Jumalan miehiä, ja vähän naisiakin, jotka Jumalan silmissä elivät sitä korkeinta päämäärää kohti kilvoitellen, ja jotka olivat tämän maailman mittareilla onnettomia, kärsivät paljon jne. Ja kun Jumala itse tuli Jeesuksessa maailmaan, Hänet ensin yritettiin murhata moneen kertaan, Häntä vihattiin, Hänen päälleen syljettiin, Hänet pahoinpideltiin ja lopuksi ristiinnaulittiin.

        Mutta kristinuskon mukaan, toisin kuin buddhalaisuudessa, asioiden hyväksyminenkään ei ole ihmiselämän korkein päämäärä. Ihminen ei saa hyväksyä ja tyytyä tämän valheellisen maailman faktoihin ja realiteetteihin, esim. väkivaltaan, rakkaudettomuuteen, ahneuteen, ylpeyteen jne. Ne, konkreettisina esimerkkeinä vaikka sota ja nälänhätä ja miksei sairaudetkin, ovat ihmiskunnan syntiinlankeemuksen seurauksia; ihminen ei saa hyväksyä niitä! Ne kuitenkin ovat jatkuvasti osa tätä maailmaa.

        Hyväksymisen sijaan ihmisen on _tunnustettava_ ne. Syntiinlangenneessa maailmassa faktat ja realiteetit perustuvat valheeseen. Totuus ei ole sama kuin faktat ja realiteetit, mutta syntisten faktojen ja realiteettien tunnustaminen on ainoa tie totuuteen. Tavallaan voidaan sanoa, että kristinuskossa

        'totuus = se, miten asiat ovat (eli faktat ja realiteetit, kt. sota) se, miten asioiden tulisi olla.'

        Vasta tunnustamalla, että asiat eivät ole niin kuin pitäisi, pääsemme totuuteen. Ja vain totuuteen ihmisen tulee tyytyä ja vain se hyväksyä.

        "Jeesus olisi valmis paketti, mutta en voi ottaa sitä vastaan."

        Miksi et voi ottaa sitä vastaan?

        Tulin itse uskoon v. 2010. Muistan kuinka 2000-luvun alkupuolella eräänä vappuaattona törmäsin kaupungilla kavereitteni kanssa nuoreen, uskovaiseen naiseen, joka alkoi katuevankelioida meille Jeesuksesta. Hän kertoi meille innosta puhkuen Jumalan sovituksesta ja armosta, ja siitä, että totuus on hyvä, että hyvä tulee voittamaan lopussa pahan jne. Kuuntelimme naista hieman kiusaantuneina ja olimme helpottuneita, kun vihdoin pääsimme hänestä eroon... Naisen evankeliointi ei tehnyt mitään vaikutusta minuun; kognitiivisella tasolla kategorioin hänet automaattisesti hihhulit-lokeroon enkä edes keskittynyt siihen, mitä hän meille kertoi.

        En olisi silloin ikinä uskonut, että tulen itse myöhemmin vastaanottamaan sen evankeliumin, josta nainen meille kertoi... Kaikella on aikansa.


      • Angus Beef Master
        Uskova Noora kirjoitti:

        "Joku Dawkinsin kirjan lukenut sanoi halunneensa tehdä itsemurhan, koska kirja paljastaa jumalattoman maailmankaikkeuden olemassalon"

        Dawkins katsoo todellisuutta hyvin kapeasti. Luonnontieteen menetelmin pystyy havainnoimaan sitä vain osittain, mutta Dawkinsin koko todellisuuskäsitys näyttää olevan rakentunut luonnontieteen varaan.

        "Mutta toisaalta, jos psykoterapia ei auta kaikkia, niin ehkä kristinuskokaan ei toimi kaikille. Luuletko että tämä on mahdollista?"

        Psykoterapia ja kristinusko eivät ole lainkaan yhteismitallisia. Itse ajattelen, että psykoterapia ei voi auttaa ihmisiä elämän suurissa kysymyksissä. Ei ole mahdollista, että kristinusko sinänsä, tai evankeliumi, ei voisi auttaa jotakuta. En kuitenkaan ala tässä sen suuremmin saarnaamaan, mutta väitän, että näin on.

        "Mutta kuka sen Jumalan totuuden on luonut?"

        "Jumalan totuus" on luomaton, eli ikuinen. Valhe, kuten tämän langenneen maailman rakenteet, on katoavaista. Valhe on syntynyt valinnan kautta, väärän valinnan. Totuus on riippumaton ihmisen ajatuksista, myös siitä, uskooko ihminen siihen vai ei. Viimeisellä tuomiolla valhe ja kaikki siihen kiinnittyneet katoavat, ja vain totuus jää jäljelle, ja ne, jotka pitävät siitä kiinni.

        Kirjoitit buddhalaisuudesta: "Vaikka toisaalta se on juuri noin kuin sanoit, että tavoitteena ei ole onni vaan asioiden hyväksyminen."

        Pitää paikkansa, että onni ei ole ihmiselämän korkein päämäärä. Raamattu ilmaisee tämän monin tavoin ja erittäin voimallisesti - onhan se täynnä Jumalan miehiä, ja vähän naisiakin, jotka Jumalan silmissä elivät sitä korkeinta päämäärää kohti kilvoitellen, ja jotka olivat tämän maailman mittareilla onnettomia, kärsivät paljon jne. Ja kun Jumala itse tuli Jeesuksessa maailmaan, Hänet ensin yritettiin murhata moneen kertaan, Häntä vihattiin, Hänen päälleen syljettiin, Hänet pahoinpideltiin ja lopuksi ristiinnaulittiin.

        Mutta kristinuskon mukaan, toisin kuin buddhalaisuudessa, asioiden hyväksyminenkään ei ole ihmiselämän korkein päämäärä. Ihminen ei saa hyväksyä ja tyytyä tämän valheellisen maailman faktoihin ja realiteetteihin, esim. väkivaltaan, rakkaudettomuuteen, ahneuteen, ylpeyteen jne. Ne, konkreettisina esimerkkeinä vaikka sota ja nälänhätä ja miksei sairaudetkin, ovat ihmiskunnan syntiinlankeemuksen seurauksia; ihminen ei saa hyväksyä niitä! Ne kuitenkin ovat jatkuvasti osa tätä maailmaa.

        Hyväksymisen sijaan ihmisen on _tunnustettava_ ne. Syntiinlangenneessa maailmassa faktat ja realiteetit perustuvat valheeseen. Totuus ei ole sama kuin faktat ja realiteetit, mutta syntisten faktojen ja realiteettien tunnustaminen on ainoa tie totuuteen. Tavallaan voidaan sanoa, että kristinuskossa

        'totuus = se, miten asiat ovat (eli faktat ja realiteetit, kt. sota) se, miten asioiden tulisi olla.'

        Vasta tunnustamalla, että asiat eivät ole niin kuin pitäisi, pääsemme totuuteen. Ja vain totuuteen ihmisen tulee tyytyä ja vain se hyväksyä.

        "Jeesus olisi valmis paketti, mutta en voi ottaa sitä vastaan."

        Miksi et voi ottaa sitä vastaan?

        Tulin itse uskoon v. 2010. Muistan kuinka 2000-luvun alkupuolella eräänä vappuaattona törmäsin kaupungilla kavereitteni kanssa nuoreen, uskovaiseen naiseen, joka alkoi katuevankelioida meille Jeesuksesta. Hän kertoi meille innosta puhkuen Jumalan sovituksesta ja armosta, ja siitä, että totuus on hyvä, että hyvä tulee voittamaan lopussa pahan jne. Kuuntelimme naista hieman kiusaantuneina ja olimme helpottuneita, kun vihdoin pääsimme hänestä eroon... Naisen evankeliointi ei tehnyt mitään vaikutusta minuun; kognitiivisella tasolla kategorioin hänet automaattisesti hihhulit-lokeroon enkä edes keskittynyt siihen, mitä hän meille kertoi.

        En olisi silloin ikinä uskonut, että tulen itse myöhemmin vastaanottamaan sen evankeliumin, josta nainen meille kertoi... Kaikella on aikansa.

        "Dawkins katsoo todellisuutta hyvin kapeasti. Luonnontieteen menetelmin pystyy havainnoimaan sitä vain osittain, mutta Dawkinsin koko todellisuuskäsitys näyttää olevan rakentunut luonnontieteen varaan."

        Olen nykyään samaa mieltä, että Dawkins on vähän rajoittunut. Ennen olin enemmän hänen faninsa. Nyt ajattelen hänen olevan jotenkin laput silmillä. Mutta kuitenkin silti sympaattinen hahmo omalla tavallaan :).



        "Psykoterapia ja kristinusko eivät ole lainkaan yhteismitallisia. Itse ajattelen, että psykoterapia ei voi auttaa ihmisiä elämän suurissa kysymyksissä. Ei ole mahdollista, että kristinusko sinänsä, tai evankeliumi, ei voisi auttaa jotakuta. En kuitenkaan ala tässä sen suuremmin saarnaamaan, mutta väitän, että näin on."

        Et voi omasta kristillisestä kehyksestäsi myöntää, että kristinusko voisi jollekin olla toimimatta. Mitä jos joku todella sanoisi: kokeilin todella ja aidosti Jeesusta, mutta minun sielunrakenteelleni se ei ollut oikea tie?

        Pastori Jaakko Heinimäki kerran kirjoitti, että vapaa-ajattelijat kärsivät uskonnollisen kokemuksen imeytymishäiriöstä. Tällä hän yritti humoristisesti verrata vapareita laktoosi-intolerantikkoihin tms. Mutta mitä jos tämä on myös totta? Jotkut ihmiset ovat paljon vastaanottavaisimpia näyille ja ihmeillekin. Joillakin on siis todella uskonnollinen mielenlaatu jo syntymästä, mutta ei kaikilla.

        Muistan miten iltarukoilin lapsena ja nuorena. Olin siis uskossa johonkin 17 ikävuoteen asti. En ole varma muuten onko uskossa olo oikea sana. En aktiivisesti käynyt kirkossa, en täyttänyt koko elämääni Jeesuksella. En kokenut kristinuskon olevan kaiken elämäni peruskivi tms. Mutta uskoin Jumalaan/Jeesukseen. Sitten 17-vuotiaana suurin piirtein luovuin siitä vähän kuin joulupukista. Enkä halua tässä pilkata Jeesusta vertaamalla häntä joulupukkiin, vaan että tunnetasolla koin sen samanlaiseksi lapsuuden ajatusrakennelmasta luopumiseksi aikuisuuden koittaessa.

        Niin niistä iltarukouksista piti kertomani. Rukoukseni oli pitkä ja sen piti mennä juuri oikein. Jos se ei mennyt oikein, piti sama kohta rukoilla uudestaan. Näin rukouksen jonkinlaisina "pinnanmuotoina" ja väreinä, vaikka se oli vain sanoja tietenkin pohjimmiltaan. En muista sisältöjä. Mutta huom. olin neuroottinen. Freud sanoi että uskonto jossain kehittymättömällä tasolla on neuroottista ja pakkomielteistä.

        Jotkut kohdat piti läpikäydä kymmeniä kertoja että ne menivät oikein ja lukkoon. Tämä muistuttaa antiikin Rooman valtiollisia palvontamenoja, joissa esim. pappien sormien asentojen piti olla tarkan koreografian mukaan juuri oikein. Jos pienikin virhe kohdassa 67min. 45 sek. niin eikun uudestaan alusta.

        Rukoustavallani on yhtymäkohtia ahdistaviin ajatusrakennelmiini nykyäänkin. Että kaiken pitää mennä jotenkin mystisesti oikein, tai alkaa ahdistaa. Se mitä tällä rukousesimerkilläni yritin argumentoida on se, että ehkä minulla kristinuskokin olisi vain ahdistuksen lähde eikä sen parantaja.

        Ja halusin myös keskustella kristinuskon eri ulottuvuuksista. Toisille ihmisille kadulla huutava ja heitä tuomitseva saarnaaja on ihan erilainen kristinuskon manifestaatio kuin vaikkapa Terho Pursiainen, joka on kirjoittanut useita syvällisiä ja kriittisiä kirjoja.

        Jos verrataan erilaisia kristittyjä vaikka erilaisiin ihmisen seksuaalisuuden ilmenemismuotoihin. Niin on olemassa pornografia, prostituutio, avioliitto ja seurustelu. Jotkut muodot ovat rakentavia ja positiivisia, ja jotkut taas aivan päinvastikkaista. Miksi siis joissain kristityissä kristinusko ilmenee hyvin destruktiivisella tavalla? Onko Jumalalla monet kasvot, vai ovatko jotkut ihmiset vain väärässä?

        Tuo Jumalan totuus oli sinulta erittäin selkeästi ja kaunokirjallisesti selitetty. En osaa kylläkään kommentoida sitä mitenkään. Paitsi että tämä nousi mieleen. En pysty hyväksymään tuollaista yhtä totuutta. Mistä tiedämme että se on totuus? Mielestäni totuus piilee ennemminkin relativismissa. Ihminen on kaiken mitta, jokainen löytää oman totuutensa. Noh, itse en ole löytänyt enkä siis ole kovin onnellinen.

        Itse et ole kuitenkaan ryhtynyt katusaarnaajaksi?


      • Uskova Noora
        Angus Beef Master kirjoitti:

        "Dawkins katsoo todellisuutta hyvin kapeasti. Luonnontieteen menetelmin pystyy havainnoimaan sitä vain osittain, mutta Dawkinsin koko todellisuuskäsitys näyttää olevan rakentunut luonnontieteen varaan."

        Olen nykyään samaa mieltä, että Dawkins on vähän rajoittunut. Ennen olin enemmän hänen faninsa. Nyt ajattelen hänen olevan jotenkin laput silmillä. Mutta kuitenkin silti sympaattinen hahmo omalla tavallaan :).



        "Psykoterapia ja kristinusko eivät ole lainkaan yhteismitallisia. Itse ajattelen, että psykoterapia ei voi auttaa ihmisiä elämän suurissa kysymyksissä. Ei ole mahdollista, että kristinusko sinänsä, tai evankeliumi, ei voisi auttaa jotakuta. En kuitenkaan ala tässä sen suuremmin saarnaamaan, mutta väitän, että näin on."

        Et voi omasta kristillisestä kehyksestäsi myöntää, että kristinusko voisi jollekin olla toimimatta. Mitä jos joku todella sanoisi: kokeilin todella ja aidosti Jeesusta, mutta minun sielunrakenteelleni se ei ollut oikea tie?

        Pastori Jaakko Heinimäki kerran kirjoitti, että vapaa-ajattelijat kärsivät uskonnollisen kokemuksen imeytymishäiriöstä. Tällä hän yritti humoristisesti verrata vapareita laktoosi-intolerantikkoihin tms. Mutta mitä jos tämä on myös totta? Jotkut ihmiset ovat paljon vastaanottavaisimpia näyille ja ihmeillekin. Joillakin on siis todella uskonnollinen mielenlaatu jo syntymästä, mutta ei kaikilla.

        Muistan miten iltarukoilin lapsena ja nuorena. Olin siis uskossa johonkin 17 ikävuoteen asti. En ole varma muuten onko uskossa olo oikea sana. En aktiivisesti käynyt kirkossa, en täyttänyt koko elämääni Jeesuksella. En kokenut kristinuskon olevan kaiken elämäni peruskivi tms. Mutta uskoin Jumalaan/Jeesukseen. Sitten 17-vuotiaana suurin piirtein luovuin siitä vähän kuin joulupukista. Enkä halua tässä pilkata Jeesusta vertaamalla häntä joulupukkiin, vaan että tunnetasolla koin sen samanlaiseksi lapsuuden ajatusrakennelmasta luopumiseksi aikuisuuden koittaessa.

        Niin niistä iltarukouksista piti kertomani. Rukoukseni oli pitkä ja sen piti mennä juuri oikein. Jos se ei mennyt oikein, piti sama kohta rukoilla uudestaan. Näin rukouksen jonkinlaisina "pinnanmuotoina" ja väreinä, vaikka se oli vain sanoja tietenkin pohjimmiltaan. En muista sisältöjä. Mutta huom. olin neuroottinen. Freud sanoi että uskonto jossain kehittymättömällä tasolla on neuroottista ja pakkomielteistä.

        Jotkut kohdat piti läpikäydä kymmeniä kertoja että ne menivät oikein ja lukkoon. Tämä muistuttaa antiikin Rooman valtiollisia palvontamenoja, joissa esim. pappien sormien asentojen piti olla tarkan koreografian mukaan juuri oikein. Jos pienikin virhe kohdassa 67min. 45 sek. niin eikun uudestaan alusta.

        Rukoustavallani on yhtymäkohtia ahdistaviin ajatusrakennelmiini nykyäänkin. Että kaiken pitää mennä jotenkin mystisesti oikein, tai alkaa ahdistaa. Se mitä tällä rukousesimerkilläni yritin argumentoida on se, että ehkä minulla kristinuskokin olisi vain ahdistuksen lähde eikä sen parantaja.

        Ja halusin myös keskustella kristinuskon eri ulottuvuuksista. Toisille ihmisille kadulla huutava ja heitä tuomitseva saarnaaja on ihan erilainen kristinuskon manifestaatio kuin vaikkapa Terho Pursiainen, joka on kirjoittanut useita syvällisiä ja kriittisiä kirjoja.

        Jos verrataan erilaisia kristittyjä vaikka erilaisiin ihmisen seksuaalisuuden ilmenemismuotoihin. Niin on olemassa pornografia, prostituutio, avioliitto ja seurustelu. Jotkut muodot ovat rakentavia ja positiivisia, ja jotkut taas aivan päinvastikkaista. Miksi siis joissain kristityissä kristinusko ilmenee hyvin destruktiivisella tavalla? Onko Jumalalla monet kasvot, vai ovatko jotkut ihmiset vain väärässä?

        Tuo Jumalan totuus oli sinulta erittäin selkeästi ja kaunokirjallisesti selitetty. En osaa kylläkään kommentoida sitä mitenkään. Paitsi että tämä nousi mieleen. En pysty hyväksymään tuollaista yhtä totuutta. Mistä tiedämme että se on totuus? Mielestäni totuus piilee ennemminkin relativismissa. Ihminen on kaiken mitta, jokainen löytää oman totuutensa. Noh, itse en ole löytänyt enkä siis ole kovin onnellinen.

        Itse et ole kuitenkaan ryhtynyt katusaarnaajaksi?

        "Olin siis uskossa johonkin 17 ikävuoteen asti. En ole varma muuten onko uskossa olo oikea sana. En aktiivisesti käynyt kirkossa, en täyttänyt koko elämääni Jeesuksella."

        Minä en käy aktiivisesti kirkossa enkä seurakunnan tilaisuuksissa, vaikka olen uskossa, mutta evankeliumin totuus eli Jeesus on kieltämättä koko elämäni perusta ja myös sen ratkaiseva sisältö.

        Olin itsekin ns. lapsuudenuskossa n. parikymppiseksi asti, ja varhaisesta lapsuudesta alkaen rukoilin aina iltarukouksen. En edes muista sellaista aikaa lapsuudessani, etten olisi rukoillut. Parikymppisenä vähä vähältä, ilman että huomasin ja tiedostin sitä, luovuin lapsenuskostani, ja minusta tuli ehkä jonkinlainen agnostikko - välillä saatoin luonnehtia itseäni ateistiksikin. Se oli minulle epämääräistä aikaa hengellisesti.

        Jeesus käyttää Raamatussa uskoon tulemisesta ilmausta 'uudestisyntyä ylhäältä, Jumalan hengestä'. Kun kolmekymppisenä tulin uskoon, koin sen nimenomaan siten, että synnyin uudestaan. Entinen elämäni oli tullut "elinkelvottomaksi", ja Jumala synnytti minut uudestaan - tämä ilmaus tuntuu minusta sopivalta ja hyvältä, luontevalta.

        Kaikilla, jotka ovat tulleet aikuisena uskoon, tämä uudestisyntymä ei ole yhtä nopea ja raju kuin minulla oli. Eri ihmiset kokevat sen eri tavoin juuri siksi, että olemme kaikki yksilöitä ja erilaisia.

        "Rukoukseni oli pitkä ja sen piti mennä juuri oikein. Jos se ei mennyt oikein, piti sama kohta rukoilla uudestaan."

        Minulla oli hieman samaa; neuroottisuuteni rukoilemisessa ei ollut asteeltaan kauhean vakavaa ja aikaa vievää, mutta lauseet piti sanoa tietyllä tavalla ja ne piti "lukita" tietyillä sananmuodoilla. Ja on tunnustettava, että minulla ilmenee tätä vieläkin! Raamatussa Jeesus neuvoo esittämään rukoillessa pyynnöt Hänen nimessään. Tästä 'Jeesuksen nimessä' -sanaparin käytöstä pyyntöihin liitettynä on tullut minulle jonkinlainen pakkomielle: minun on rukoillessani lausuttava se jokaisen pyynnön jälkeen erikseen, tai muuten en pysty jatkamaan eteenpäin. En kuitenkaan tee siitä numeroa.

        Tuollainen pakko lausua 'Jeesuksen nimessä' jokaisen pyynnön päätteeksi on muodollisuutta, se on yksi tapa harjoittaa muotomenoja eikä Jumala halua sellaista. Jeesus puhui muotomenoja vastaan ja nuhteli ihmisiä siitä ankarasti.

        Neuroottisuus on muotoihin keskittymistä. Neuroottisuuden juuret ovat ihmisen langenneisuudessa: vajavaisuudessa, heikkoudessa, rikkinäisyydessä, pelossa ja epäluottamuksessa. Ihmisen syntiinlangenneisuus ei ole pelkästään sitä, että ihmiset tekevät ja ajattelevat pahaa, tappavat ja valehtelevat jne., vaan ihminen itse on myös oman langenneisuutensa uhri, ja Jumala säälii meitä rikkinäisiä ihmisiä. Neuroottisuus on ominaista ihmisille. Se on se, miten asiat ovat, mutta ei se, miten niiden pitäisi olla.

        Tiedän, että Jumala armahtaa muotoihin takertumiseni yhä uudelleen ja uudelleen ja uudelleen... Tunnustan Hänelle, että minulla on sellainen taipumus, vaikkei niin pitäisi olla, eli tulen tämän ahdistavan asian kanssa totuuteen, ja se rauhoittaa minut.

        "Mitä jos joku todella sanoisi: kokeilin todella ja aidosti Jeesusta, mutta minun sielunrakenteelleni se ei ollut oikea tie? ... Pastori Jaakko Heinimäki kerran kirjoitti, että vapaa-ajattelijat kärsivät uskonnollisen kokemuksen imeytymishäiriöstä."

        Tässä tulee taas tämä muodon ja sisällön välinen ero. Ei ole olemassa yhtä oikeaa sielurakennetta, eli tietyn muotoista väylää, jonka läpi tietyn muotoinen Jumala voi kulkea. Uskovaisissa ihmisissä on persoonallisuudeltaan ja sielurakenteeltaan kaikenlaisia ihmisiä; tiedän tämän, koska tunnen paljon uskovaisia. Jumala, Hänen sanansa ja evankeliuminsa on ruoka, joka ravitsee jokaisen nälkäisen ihmisen, siis jokaisen, jolla on "vanhurskauden nälkä ja jano", niin kuin Raamatussa sanotaan; jokaisen, joka janoaa sitä, miten asioiden pitäisi olla.

        "Toisille ihmisille kadulla huutava ja heitä tuomitseva saarnaaja on ihan erilainen kristinuskon manifestaatio kuin vaikkapa Terho Pursiainen, joka on kirjoittanut useita syvällisiä ja kriittisiä kirjoja. ... Miksi siis joissain kristityissä kristinusko ilmenee hyvin destruktiivisella tavalla? Onko Jumalalla monet kasvot, vai ovatko jotkut ihmiset vain väärässä?"

        Jokainen ihminen, joka uskoo evankeliumin totuuteen, eli Jeesukseen, ja puhuu, huutaa kadulla tai kirjoittaa kriittisesti tästä uskostaan käsin, edustaa maailmassa Jumalan kasvoja. Jumalalla on yhdet kasvot, Jeesuksen. Kuten edellä totesin, uskovaisia kristittyjä on kaikenlaisia, ja tämä persoonallisuuksien ja sielujen variaatio ilmenee moninaisuutena myös siinä, miten uskovaiset puhuvat, julistavat, saarnaavat, evankelioivat jne.

        Joku ihminen voi olla mitä hienotunteisin, miellyttävin ja älykkäin, ja hänen puheissaan voi joka toinen sana olla 'jeesus', mutta hän ei silti tunne totuutta, Jeesusta. Joku toinen taas voi olla puhetyyliltään loukkaava ja "rough around the edges", mutta puhua totuudesta käsin, lähimmäisenrakkauden motivoimana.

        (jatkuu seuraavassa viestissä...)


      • Uskova Noora
        Uskova Noora kirjoitti:

        "Olin siis uskossa johonkin 17 ikävuoteen asti. En ole varma muuten onko uskossa olo oikea sana. En aktiivisesti käynyt kirkossa, en täyttänyt koko elämääni Jeesuksella."

        Minä en käy aktiivisesti kirkossa enkä seurakunnan tilaisuuksissa, vaikka olen uskossa, mutta evankeliumin totuus eli Jeesus on kieltämättä koko elämäni perusta ja myös sen ratkaiseva sisältö.

        Olin itsekin ns. lapsuudenuskossa n. parikymppiseksi asti, ja varhaisesta lapsuudesta alkaen rukoilin aina iltarukouksen. En edes muista sellaista aikaa lapsuudessani, etten olisi rukoillut. Parikymppisenä vähä vähältä, ilman että huomasin ja tiedostin sitä, luovuin lapsenuskostani, ja minusta tuli ehkä jonkinlainen agnostikko - välillä saatoin luonnehtia itseäni ateistiksikin. Se oli minulle epämääräistä aikaa hengellisesti.

        Jeesus käyttää Raamatussa uskoon tulemisesta ilmausta 'uudestisyntyä ylhäältä, Jumalan hengestä'. Kun kolmekymppisenä tulin uskoon, koin sen nimenomaan siten, että synnyin uudestaan. Entinen elämäni oli tullut "elinkelvottomaksi", ja Jumala synnytti minut uudestaan - tämä ilmaus tuntuu minusta sopivalta ja hyvältä, luontevalta.

        Kaikilla, jotka ovat tulleet aikuisena uskoon, tämä uudestisyntymä ei ole yhtä nopea ja raju kuin minulla oli. Eri ihmiset kokevat sen eri tavoin juuri siksi, että olemme kaikki yksilöitä ja erilaisia.

        "Rukoukseni oli pitkä ja sen piti mennä juuri oikein. Jos se ei mennyt oikein, piti sama kohta rukoilla uudestaan."

        Minulla oli hieman samaa; neuroottisuuteni rukoilemisessa ei ollut asteeltaan kauhean vakavaa ja aikaa vievää, mutta lauseet piti sanoa tietyllä tavalla ja ne piti "lukita" tietyillä sananmuodoilla. Ja on tunnustettava, että minulla ilmenee tätä vieläkin! Raamatussa Jeesus neuvoo esittämään rukoillessa pyynnöt Hänen nimessään. Tästä 'Jeesuksen nimessä' -sanaparin käytöstä pyyntöihin liitettynä on tullut minulle jonkinlainen pakkomielle: minun on rukoillessani lausuttava se jokaisen pyynnön jälkeen erikseen, tai muuten en pysty jatkamaan eteenpäin. En kuitenkaan tee siitä numeroa.

        Tuollainen pakko lausua 'Jeesuksen nimessä' jokaisen pyynnön päätteeksi on muodollisuutta, se on yksi tapa harjoittaa muotomenoja eikä Jumala halua sellaista. Jeesus puhui muotomenoja vastaan ja nuhteli ihmisiä siitä ankarasti.

        Neuroottisuus on muotoihin keskittymistä. Neuroottisuuden juuret ovat ihmisen langenneisuudessa: vajavaisuudessa, heikkoudessa, rikkinäisyydessä, pelossa ja epäluottamuksessa. Ihmisen syntiinlangenneisuus ei ole pelkästään sitä, että ihmiset tekevät ja ajattelevat pahaa, tappavat ja valehtelevat jne., vaan ihminen itse on myös oman langenneisuutensa uhri, ja Jumala säälii meitä rikkinäisiä ihmisiä. Neuroottisuus on ominaista ihmisille. Se on se, miten asiat ovat, mutta ei se, miten niiden pitäisi olla.

        Tiedän, että Jumala armahtaa muotoihin takertumiseni yhä uudelleen ja uudelleen ja uudelleen... Tunnustan Hänelle, että minulla on sellainen taipumus, vaikkei niin pitäisi olla, eli tulen tämän ahdistavan asian kanssa totuuteen, ja se rauhoittaa minut.

        "Mitä jos joku todella sanoisi: kokeilin todella ja aidosti Jeesusta, mutta minun sielunrakenteelleni se ei ollut oikea tie? ... Pastori Jaakko Heinimäki kerran kirjoitti, että vapaa-ajattelijat kärsivät uskonnollisen kokemuksen imeytymishäiriöstä."

        Tässä tulee taas tämä muodon ja sisällön välinen ero. Ei ole olemassa yhtä oikeaa sielurakennetta, eli tietyn muotoista väylää, jonka läpi tietyn muotoinen Jumala voi kulkea. Uskovaisissa ihmisissä on persoonallisuudeltaan ja sielurakenteeltaan kaikenlaisia ihmisiä; tiedän tämän, koska tunnen paljon uskovaisia. Jumala, Hänen sanansa ja evankeliuminsa on ruoka, joka ravitsee jokaisen nälkäisen ihmisen, siis jokaisen, jolla on "vanhurskauden nälkä ja jano", niin kuin Raamatussa sanotaan; jokaisen, joka janoaa sitä, miten asioiden pitäisi olla.

        "Toisille ihmisille kadulla huutava ja heitä tuomitseva saarnaaja on ihan erilainen kristinuskon manifestaatio kuin vaikkapa Terho Pursiainen, joka on kirjoittanut useita syvällisiä ja kriittisiä kirjoja. ... Miksi siis joissain kristityissä kristinusko ilmenee hyvin destruktiivisella tavalla? Onko Jumalalla monet kasvot, vai ovatko jotkut ihmiset vain väärässä?"

        Jokainen ihminen, joka uskoo evankeliumin totuuteen, eli Jeesukseen, ja puhuu, huutaa kadulla tai kirjoittaa kriittisesti tästä uskostaan käsin, edustaa maailmassa Jumalan kasvoja. Jumalalla on yhdet kasvot, Jeesuksen. Kuten edellä totesin, uskovaisia kristittyjä on kaikenlaisia, ja tämä persoonallisuuksien ja sielujen variaatio ilmenee moninaisuutena myös siinä, miten uskovaiset puhuvat, julistavat, saarnaavat, evankelioivat jne.

        Joku ihminen voi olla mitä hienotunteisin, miellyttävin ja älykkäin, ja hänen puheissaan voi joka toinen sana olla 'jeesus', mutta hän ei silti tunne totuutta, Jeesusta. Joku toinen taas voi olla puhetyyliltään loukkaava ja "rough around the edges", mutta puhua totuudesta käsin, lähimmäisenrakkauden motivoimana.

        (jatkuu seuraavassa viestissä...)

        (jatkuu...)

        "En pysty hyväksymään tuollaista yhtä totuutta. Mistä tiedämme että se on totuus? Mielestäni totuus piilee ennemminkin relativismissa. Ihminen on kaiken mitta, jokainen löytää oman totuutensa."

        Relativismia on se, että (otan nyt räikeän, konkreettisen esimerkin) esim. Norjan massamurhaaja Breivikin moraaliset väitteet ovat totuusarvoltaan samat kuin jonkun, joka väittää, että massamurhaaminen on väärin. Yksi sanoo, että "massamurha on oikein", ja toinen sanoo, että "massamurha on väärin". Jos relativismin mukaisesti esittää, että nämä molemmat ovat totuus, päädytään ristiriitaan. Relativistinen totuuskäsitys on epälooginen.

        "Itse et ole kuitenkaan ryhtynyt katusaarnaajaksi?"

        En saarnaa kaduilla. Minulla (kuten varmaan kaikilla uskovaisilla) on evankelistan kutsumus, ja toteutan sitä joskus kasvokkainkin, mutta enimmäkseen näin netin välityksellä :-)


      • Angus Beef Master
        Uskova Noora kirjoitti:

        (jatkuu...)

        "En pysty hyväksymään tuollaista yhtä totuutta. Mistä tiedämme että se on totuus? Mielestäni totuus piilee ennemminkin relativismissa. Ihminen on kaiken mitta, jokainen löytää oman totuutensa."

        Relativismia on se, että (otan nyt räikeän, konkreettisen esimerkin) esim. Norjan massamurhaaja Breivikin moraaliset väitteet ovat totuusarvoltaan samat kuin jonkun, joka väittää, että massamurhaaminen on väärin. Yksi sanoo, että "massamurha on oikein", ja toinen sanoo, että "massamurha on väärin". Jos relativismin mukaisesti esittää, että nämä molemmat ovat totuus, päädytään ristiriitaan. Relativistinen totuuskäsitys on epälooginen.

        "Itse et ole kuitenkaan ryhtynyt katusaarnaajaksi?"

        En saarnaa kaduilla. Minulla (kuten varmaan kaikilla uskovaisilla) on evankelistan kutsumus, ja toteutan sitä joskus kasvokkainkin, mutta enimmäkseen näin netin välityksellä :-)

        Noora, aion vastata sinulle, mutta en ehdi nyt pariin päivään. Kiitos tähänastisesta keskustelusta. :)


      • Angus Beef Master
        Angus Beef Master kirjoitti:

        Noora, aion vastata sinulle, mutta en ehdi nyt pariin päivään. Kiitos tähänastisesta keskustelusta. :)

        Tuosta uskoontulokokemuksestasi. Haluan olla tällä kertaa tieteellinen ja skeptinen. Niin miten selität sen, että monissa uskonnoissa on yliluonnollisia kokemuksia? Oletan kuitenkin, että ajattelet kristinuskon olevan ainoa oikea uskonto? Esimerkiksi eräs amerikkalainen buddhalainen kertoi nähneensä Nepalissa asuessaan lukemattomia "sydän-chakran aukeamisia" erään maineikkaan opettajan läsnäollessa. Eli siis kolmas silmä aukeaa ja kokee pysyvää pitkäkestoista rauhaa, eräänlaisen valaistumisen. Miten selität tämän kristillisestä näkökulmasta?

        Mielestäni oli kiehtovaa miten ajattelet Jumalan armahtavan neuroottisen tapasi palvoa. Siinä oli ymmärrys omasta virheestä ja sitten virheen käsittely Jumalan totuudesta käsin. Samalla tavalla minua kiehtoo buddhalaisessa ajattelussa se, että toisaalta on Buddhan opit joita pitää noudattaa, mutta todellinen oivallus on se, että ne opit ovat roskaa. "Jos tapaat Buddhan, tapa hänet." Että pyrkimys nirvanaan onkin itse asiassa mahdotonta, koska jos on jotain mihin pyritään, ollaan edelleen käsitteellisessä maailmassa.

        Mielestäni relativismia voi harjoittaa ilman että on jatkuvaa epäloogisuutta. Ja jostain perusinhimillisistä asioista, kuten ihmisarvosta ja siitä ettei loukkaa toisia pitää pitää kiinni. Tietenkin voisi nyt kysyä, että mistä ne arvot ovat tulleet...

        Ennen kuin tulit uskoon, sanoit että koit kristinuskon jotenkin vieraaksi. Millaista vastarintaa koit kristinuskoa kohtaan? Millaiseksi mielsit kristinuskon, miltä se tuntui ennen kuin otit sen vastaan? Minusta se tuntuu jotenkin vanhanaikaiselta ja pakottavalta, nämä ovat räikeimmät assosiaatiot. Jostain syystä tulee sellainen adjektiivi mieleen nyt kuin epämiehekäs, aika outoa että ajattelin noin.


      • Uskova Noora
        Angus Beef Master kirjoitti:

        Tuosta uskoontulokokemuksestasi. Haluan olla tällä kertaa tieteellinen ja skeptinen. Niin miten selität sen, että monissa uskonnoissa on yliluonnollisia kokemuksia? Oletan kuitenkin, että ajattelet kristinuskon olevan ainoa oikea uskonto? Esimerkiksi eräs amerikkalainen buddhalainen kertoi nähneensä Nepalissa asuessaan lukemattomia "sydän-chakran aukeamisia" erään maineikkaan opettajan läsnäollessa. Eli siis kolmas silmä aukeaa ja kokee pysyvää pitkäkestoista rauhaa, eräänlaisen valaistumisen. Miten selität tämän kristillisestä näkökulmasta?

        Mielestäni oli kiehtovaa miten ajattelet Jumalan armahtavan neuroottisen tapasi palvoa. Siinä oli ymmärrys omasta virheestä ja sitten virheen käsittely Jumalan totuudesta käsin. Samalla tavalla minua kiehtoo buddhalaisessa ajattelussa se, että toisaalta on Buddhan opit joita pitää noudattaa, mutta todellinen oivallus on se, että ne opit ovat roskaa. "Jos tapaat Buddhan, tapa hänet." Että pyrkimys nirvanaan onkin itse asiassa mahdotonta, koska jos on jotain mihin pyritään, ollaan edelleen käsitteellisessä maailmassa.

        Mielestäni relativismia voi harjoittaa ilman että on jatkuvaa epäloogisuutta. Ja jostain perusinhimillisistä asioista, kuten ihmisarvosta ja siitä ettei loukkaa toisia pitää pitää kiinni. Tietenkin voisi nyt kysyä, että mistä ne arvot ovat tulleet...

        Ennen kuin tulit uskoon, sanoit että koit kristinuskon jotenkin vieraaksi. Millaista vastarintaa koit kristinuskoa kohtaan? Millaiseksi mielsit kristinuskon, miltä se tuntui ennen kuin otit sen vastaan? Minusta se tuntuu jotenkin vanhanaikaiselta ja pakottavalta, nämä ovat räikeimmät assosiaatiot. Jostain syystä tulee sellainen adjektiivi mieleen nyt kuin epämiehekäs, aika outoa että ajattelin noin.

        "Niin miten selität sen, että monissa uskonnoissa on yliluonnollisia kokemuksia?"

        Yliluonnollisia kokemuksia on ihmisillä, jotka uskovat eri uskontojen esittämiin väitteisiin Jumalasta ja teismin luonteesta sekä ihmisillä, jotka eivät usko minkään tiedetyn uskonnon mukaisesti. Toisaalta on esim. uskovaisia kristittyjä, joilla ei ole yliluonnollisia kokemuksia ollenkaan, siis kokemuksia, jotka eivät ole selitettävissä naturalistisesti.

        Ihminen on hengellinen olento. Raamatun perusteella voidaan esittää kahtiajako ihmisyyden "peruselementeistä": ihmisessä on liha ja henki. Edelleen tämä kahtiajako voidaan jakaa kolmeen: sielu, ruumis ja henki, joista sielu (aivoitukset; ajatukset, emootiot) ja ruumis kuuluvat lihan piiriin ja henki kuuluu hengen piiriin.

        Kaikki ihmiset, myös buddhalaiset, ovat hengellisiä olentoja. Tämä selittää yliluonnontieteelliset kokemukset eri uskontojen ihmisillä.

        Kaikki hengelliset kokemukset eivät ole Jumalasta, vaan ääriesimerkkinä esim. demoniriivaus on hengellinen, yliluonnontieteellinen kokemus sekin.

        Ihminen voi kokea rauhaa myös esim. huumausaineiden aiheuttamana. Rauhaa voi kokea myös valheellisin perustein.

        Hengellisiä kokemuksia, niiden laatua ja alkuperää, ei voi tutkia tieteellisin menetelmin. Niiden varaan ei sen vuoksi voi rakentaa loogista argumentointia, joka perustuisi objektiivisiin todisteisiin. Korkeintaan hengellisen ulottuvuuden olemassaolon sinänsä voinee todistaa tieteellisesti, ainakin joidenkin tahojen mielestä, mutta skeptikkojen valtavirta ei tähän mennessä ole tätä todistusaineistoa hyväksynyt.

        "Ennen kuin tulit uskoon, sanoit että koit kristinuskon jotenkin vieraaksi. Millaista vastarintaa koit kristinuskoa kohtaan? Millaiseksi mielsit kristinuskon, miltä se tuntui ennen kuin otit sen vastaan?"

        Suhtautumiseni kristinuskoon oli monitahoinen ja osin ristiriitainen ennen uskoon tulemistani. Näin jälkeenpäin tarkasteltuna siinä oli olennaista loukkaantuminen joistakin uskovaisten väitteistä, jotka olivat Raamatunmukaisia. Olen vielä parikymppisenä kirjoittanut melko ahkerasti päiväkirjaa, joten minulla on käytettävissäni autenttista materiaalia koskien sen aikaista suhtautumistani :-)

        Esimerkiksi naisen asema miehen "alamaisena" avioliitossa, suhtautuminen aborttiin sekä esiaviolliseen seksiin olivat minusta perusteettomia, tuomitsevia sekä huonolla tavalla vanhanaikaisia periaatteita. Muiden muassa niitä kritisoin ja niistä loukkaannuin henkilökohtaisesti.

        Olin myös joskus nähnyt tv:stä pätkiä uskovaisten kristittyjen kokouksista, joissa ihmisten käyttäytyminen oli minusta ahdistavaa, kummallista, huonolla tavalla holtintonta ja jotenkin heikkoa ja häpeällistä. Teininä omalla rippileirilläni (joka kokonaisuudessaan oli minulle monellakin tavalla huono kokemus) oli joitain helluntailaisia nuorisotyöntekijöitä vapaaehtoisina työntekijöinä, ja heissä näin tuota samaa ahdistavaa kummallisuutta, jota edellä yritin luonnehtia.

        Monesti kuulee ateistien, ylipäätään ei-uskovaisten sekä vapaa-ajattelijoiksi itsensä mieltävien kritisoivan uskovaisia epäitsenäisestä ajattelusta, jossa vain otetaan vastaan auktoriteettien periaatteita. Itselläni tämä kritiikki ei koskaan ollut kauhean keskeinen, koska jotenkin olen aina ajatellut, että kaikki ihmiset joka tapauksessa ovat tavalla tai toisella epäitsenäisiä ajattelijoita. Se, joka on tietoinen oman ajattelunsa välttämättömistä sosiaalisista vaikutteista, on siten itsenäisempi ajattelija kuin se, joka luulee olevansa itsenäinen ajattelija, mutta ei ole sitä.

        Minulle siis uskovaisena olemisessa autoritaarisuus ei ole koskaan ollut mikään kärkiongelma, vaan ongelmia minulle aiheutti joidenkin periaatteiden ja totuusväitteiden sisältö.

        "Minusta se tuntuu jotenkin vanhanaikaiselta ja pakottavalta, nämä ovat räikeimmät assosiaatiot. Jostain syystä tulee sellainen adjektiivi mieleen nyt kuin epämiehekäs, aika outoa että ajattelin noin."

        Tarkoitatko, että vanhanaikaisuus ja autoritaarisuus, tai pakottavuus, sinänsä on epämiehekäs ilmiö? Vai että asettuminen jonkun voimakkaamman, auktoriteetin (Jumalan) alaisuuteen on epämiehekästä? Ensimmäisestä vaihtoehdosta olen eri mieltä: miehiset yhteishankkeet sekulaarissakin yhteiskunnassa ovat hyvinkin autoritatiivisia, esim. armeija. Toinen vaihtoehto on mielekkäämpi ja ymmärrettävämpi, mutta käytännön havaintojen perusteella olen siitäkin eri mieltä: minusta uskovaiset kristityt miehet ovat yleisesti ottaen miehekkäämpiä kuin ei-uskovaiset miehet, ja samoin uskovaiset kristityt naiset ovat minusta yleisesti ottaen naisellisempia kuin ei-uskovaiset naiset. Ja nyt puhun siis 'miehekkyydestä' ja 'naisellisuudesta' klassisessa, ns. perinteisessä mielessä.

        (jatkuu)


      • Uskova Noora
        Uskova Noora kirjoitti:

        "Niin miten selität sen, että monissa uskonnoissa on yliluonnollisia kokemuksia?"

        Yliluonnollisia kokemuksia on ihmisillä, jotka uskovat eri uskontojen esittämiin väitteisiin Jumalasta ja teismin luonteesta sekä ihmisillä, jotka eivät usko minkään tiedetyn uskonnon mukaisesti. Toisaalta on esim. uskovaisia kristittyjä, joilla ei ole yliluonnollisia kokemuksia ollenkaan, siis kokemuksia, jotka eivät ole selitettävissä naturalistisesti.

        Ihminen on hengellinen olento. Raamatun perusteella voidaan esittää kahtiajako ihmisyyden "peruselementeistä": ihmisessä on liha ja henki. Edelleen tämä kahtiajako voidaan jakaa kolmeen: sielu, ruumis ja henki, joista sielu (aivoitukset; ajatukset, emootiot) ja ruumis kuuluvat lihan piiriin ja henki kuuluu hengen piiriin.

        Kaikki ihmiset, myös buddhalaiset, ovat hengellisiä olentoja. Tämä selittää yliluonnontieteelliset kokemukset eri uskontojen ihmisillä.

        Kaikki hengelliset kokemukset eivät ole Jumalasta, vaan ääriesimerkkinä esim. demoniriivaus on hengellinen, yliluonnontieteellinen kokemus sekin.

        Ihminen voi kokea rauhaa myös esim. huumausaineiden aiheuttamana. Rauhaa voi kokea myös valheellisin perustein.

        Hengellisiä kokemuksia, niiden laatua ja alkuperää, ei voi tutkia tieteellisin menetelmin. Niiden varaan ei sen vuoksi voi rakentaa loogista argumentointia, joka perustuisi objektiivisiin todisteisiin. Korkeintaan hengellisen ulottuvuuden olemassaolon sinänsä voinee todistaa tieteellisesti, ainakin joidenkin tahojen mielestä, mutta skeptikkojen valtavirta ei tähän mennessä ole tätä todistusaineistoa hyväksynyt.

        "Ennen kuin tulit uskoon, sanoit että koit kristinuskon jotenkin vieraaksi. Millaista vastarintaa koit kristinuskoa kohtaan? Millaiseksi mielsit kristinuskon, miltä se tuntui ennen kuin otit sen vastaan?"

        Suhtautumiseni kristinuskoon oli monitahoinen ja osin ristiriitainen ennen uskoon tulemistani. Näin jälkeenpäin tarkasteltuna siinä oli olennaista loukkaantuminen joistakin uskovaisten väitteistä, jotka olivat Raamatunmukaisia. Olen vielä parikymppisenä kirjoittanut melko ahkerasti päiväkirjaa, joten minulla on käytettävissäni autenttista materiaalia koskien sen aikaista suhtautumistani :-)

        Esimerkiksi naisen asema miehen "alamaisena" avioliitossa, suhtautuminen aborttiin sekä esiaviolliseen seksiin olivat minusta perusteettomia, tuomitsevia sekä huonolla tavalla vanhanaikaisia periaatteita. Muiden muassa niitä kritisoin ja niistä loukkaannuin henkilökohtaisesti.

        Olin myös joskus nähnyt tv:stä pätkiä uskovaisten kristittyjen kokouksista, joissa ihmisten käyttäytyminen oli minusta ahdistavaa, kummallista, huonolla tavalla holtintonta ja jotenkin heikkoa ja häpeällistä. Teininä omalla rippileirilläni (joka kokonaisuudessaan oli minulle monellakin tavalla huono kokemus) oli joitain helluntailaisia nuorisotyöntekijöitä vapaaehtoisina työntekijöinä, ja heissä näin tuota samaa ahdistavaa kummallisuutta, jota edellä yritin luonnehtia.

        Monesti kuulee ateistien, ylipäätään ei-uskovaisten sekä vapaa-ajattelijoiksi itsensä mieltävien kritisoivan uskovaisia epäitsenäisestä ajattelusta, jossa vain otetaan vastaan auktoriteettien periaatteita. Itselläni tämä kritiikki ei koskaan ollut kauhean keskeinen, koska jotenkin olen aina ajatellut, että kaikki ihmiset joka tapauksessa ovat tavalla tai toisella epäitsenäisiä ajattelijoita. Se, joka on tietoinen oman ajattelunsa välttämättömistä sosiaalisista vaikutteista, on siten itsenäisempi ajattelija kuin se, joka luulee olevansa itsenäinen ajattelija, mutta ei ole sitä.

        Minulle siis uskovaisena olemisessa autoritaarisuus ei ole koskaan ollut mikään kärkiongelma, vaan ongelmia minulle aiheutti joidenkin periaatteiden ja totuusväitteiden sisältö.

        "Minusta se tuntuu jotenkin vanhanaikaiselta ja pakottavalta, nämä ovat räikeimmät assosiaatiot. Jostain syystä tulee sellainen adjektiivi mieleen nyt kuin epämiehekäs, aika outoa että ajattelin noin."

        Tarkoitatko, että vanhanaikaisuus ja autoritaarisuus, tai pakottavuus, sinänsä on epämiehekäs ilmiö? Vai että asettuminen jonkun voimakkaamman, auktoriteetin (Jumalan) alaisuuteen on epämiehekästä? Ensimmäisestä vaihtoehdosta olen eri mieltä: miehiset yhteishankkeet sekulaarissakin yhteiskunnassa ovat hyvinkin autoritatiivisia, esim. armeija. Toinen vaihtoehto on mielekkäämpi ja ymmärrettävämpi, mutta käytännön havaintojen perusteella olen siitäkin eri mieltä: minusta uskovaiset kristityt miehet ovat yleisesti ottaen miehekkäämpiä kuin ei-uskovaiset miehet, ja samoin uskovaiset kristityt naiset ovat minusta yleisesti ottaen naisellisempia kuin ei-uskovaiset naiset. Ja nyt puhun siis 'miehekkyydestä' ja 'naisellisuudesta' klassisessa, ns. perinteisessä mielessä.

        (jatkuu)

        (jatkuu ed. viestistä...)


        Ennen uskoon tulemistani koin kuitenkin, että kristinuskossa on jotain hienoakin. Esimerkiksi vaistonvaraisesti tunsin "vetoa" joihinkin paradoksaalisilta vaikuttaviin lauseisiin, joita Jeesus puhuu Raamatussa ja joita Raamatussa muuallakin periaatteellisella tasolla esitetään: joka luopuu elämästä, saa elämän; sokeat näkevät ja kuurot kuulevat; todellinen vahvuus piilee heikkoudessa; valo on kätkettynä pimeyteen jne.

        En silloin ymmärtänyt, miten nämä väitteet ovat selitettävissä, vaan ainoastaan vaistosin niiden mielekkyyden.

        Myös arvojen, lähinnä ihmisarvon, perustana kirstinuskon paradigma on järkähtämätön. Mutta tämänkin vain vaistosin ennen uskoon tulemistani, en olisi osannut eritellä sitä vielä silloin.


      • Angus Beef Master
        Uskova Noora kirjoitti:

        (jatkuu ed. viestistä...)


        Ennen uskoon tulemistani koin kuitenkin, että kristinuskossa on jotain hienoakin. Esimerkiksi vaistonvaraisesti tunsin "vetoa" joihinkin paradoksaalisilta vaikuttaviin lauseisiin, joita Jeesus puhuu Raamatussa ja joita Raamatussa muuallakin periaatteellisella tasolla esitetään: joka luopuu elämästä, saa elämän; sokeat näkevät ja kuurot kuulevat; todellinen vahvuus piilee heikkoudessa; valo on kätkettynä pimeyteen jne.

        En silloin ymmärtänyt, miten nämä väitteet ovat selitettävissä, vaan ainoastaan vaistosin niiden mielekkyyden.

        Myös arvojen, lähinnä ihmisarvon, perustana kirstinuskon paradigma on järkähtämätön. Mutta tämänkin vain vaistosin ennen uskoon tulemistani, en olisi osannut eritellä sitä vielä silloin.

        Olen usein lukenut, että monissa vanhoissa kulttuureissa oli kaksi eri sielu-tyyppiä. Oli enemmän "lihassa kiinni oleva" ja sitten jonkinlainen kuolemasielu/varjosielu, joka mm. matkusti unitiloissa tuonpuoleiseen ja ehkä toi sieltä viestejä ja näkyjä.

        Esitätkö siis, että kristinuskossakin on kaksi eri sielua? Vai onko tuo josta käytät nimitystä "sielu", sielu ensinkään, siis sielu yliluonnollisena oliona?

        Muistan myös joskus kuulleeni kritiikkiä, että nimenomaan henki on poistettu kristinuskosta jo jossain muinaisessa kirkolliskokouksessa. Eli että kristinusko oli ennen tätä paljon henkisempi/hengellisempi/hengenhuomioonottavampi uskonto... Ja tämän takia, että henki on poistettu, esimerkiksi katolilaiset suhtautuvat oudon penseästi neitsyt Marian ilmestyksiin. (Vaikka toinen vaihtoehto heiltä olisi ottaa kaikki nämä ilolla vastaan todisteina uskostaan ja muutenkin.)


        Olen lähiaikoina muuttanut näkökulmaani tiukan materialistisesta... johonkin toiseen suuntaan, tai ainakin olen kysynyt ja kyseenalaistanut hellimiäni näkökulmia enemmän kuin vuosikausiin. Tuosta esim. olisin nykyisellään täysin samaa mieltä, että hengellistä ei voi tutkia tieteellisin menetelmin. Jos vaikkapa näkee myyttisen isojalan jossain Amerikan vuoristoseudulla, on väärä asenne yrittää todistaa se ottamalla siitä kuvia. Oikea asenne on miettiä miksi se ilmestyy minulle ja mitä viestiä se tuo.

        Oletko nyt muuttanut mieltäsi noista "huonolla tavalla vanhanaikaisista" periaatteista joista kerroit?


        "Se, joka on tietoinen oman ajattelunsa välttämättömistä sosiaalisista vaikutteista, on siten itsenäisempi ajattelija kuin se, joka luulee olevansa itsenäinen ajattelija, mutta ei ole sitä."

        Tämä oli mielestäni tosi hyvä pointti. Kuvitellaan uskonnollinen yhteisö jossa on voimakas ryhmäkuri, tiukkaa ja säännöllistä opetusta ja vahva yhteishenki hyvässä ja pahassa. Tällainen yhteisö pystyy kasvattamaan/sosiaalistamaan/indoktrinoimaan lapsesta asti liikkeessä olleista aivan minkälaisia tahansa. Tässä ei sinänsä ole mitään pahaa, koska tätä tapahtuu kaikille.

        On perusinhimillistä ottaa tuollainen oppi vastaan ja perusinhimillistä että lauma/ryhmä/yhteisö/valtio harjoittaa tuollaista. Esimerkiksi kansallisvaltio on eräänlainen pakkoyhteisö, joka on muokannut jäsentensä ajatuksia. Jopa sitä, mitä on mahdollista ajatella. Lukemani perusteella muinaisessa Roomassa ei ollut olemassa kehityksen/edistyksen käsitettä. Jos siirtäisimme nykyihmisen 1800 vuotta taaksepäin, hänestä tulisi tässä mielessä ajatuksellisesti roomalainen. Me olemme siis kaikki yhteiskunnan/valtion uhreja tässä mielessä. Ja miksi sanoin "uhri"? Ehkä koska olen omaksunut liberaalin ajatusmallin, jossa uskon vapauteen ja yksilöön, ja koen valtion pakkovallan ahdistavaksi. Maailma luo meidät, maailma luo maailmamme.

        Vapaa-ajattelija-piireissä on mielestäni yleistä tietynlainen ylimielisyys. Ajatellaan, että meillä on ainoa oikea totuus ja muita ei tarvitse kuunnella tai kunnioittaa. Se siis muistuttaa tietynlaista uskonnollisuutta.

        Hieman yksityiskohtaisia kysymyksiä... Millainen olo sinulle tuli silloin kun otit kristinuskon vastaan? Oliko se äkillinen tilanne? Oliko huuma, menikö huuma ohi ja aloitko silloin epäillä uskoontulon totuutta? Miten näet nyt aiemman materiaalisen maailmankatsomuksesi?


    • Angus Beef Master

      elinikäisesti sáiras: Kirjoitit että oireesi ovat samat, mutta se olet tehnyt niiden poistamiseksi on ollut erilaista. Miten siis itse ole koittanut hoitaa itseäsi?

      Ehkä on totta kuten kirjoitit, että parannusyritykset auttavat vain osittain. Mutta tätä minun on jotenkin ehkä vaikea hyväksyä. Vaikkei se mahdolliselta vaikuta, toivon saavani jonkinlaisen ihme valaistuksen joskus, joka poistaisi ongelman juurineen.

      • elinikäisesti sairas

        Olen käynyt ammattiauttajien luona noin 40 vuotta, minulla on tosi pitkiä terapioita ja hoitosuhteita takana. Niistä ei ole ollut sanottavasti apua. Eli ongelman syiden löytäminen ei tuottanut tulosta minun kohdallani. En luonnollisestikaan sano, ettei se voisi toisten kohdalla auttaa.

        Olen myös eritellyt itseäni tarvittaessa eli en minä kokonaan ajatukseton ole. Luulen, että itse olen auttanut itseäni parhaiten kun olen alkanut tajuta itseäni vuodesta toiseen vain yhä paremmin. Valitettavasti vain liian myöhään eli en pysty ohjaamaan elämääni enää ja tekemään konkreettisia toimia, jotka nyt tekisin oman hyvinvointini lisäämiseksi.

        Lisäksi minua on auttanut työ. Oloni helpottui, kun jätin opinnot kesken aikanaan ja menin työhön. Olen toiminut useilla eri aloilla ja eri ammateissa. Nyt tosin alan tulla vanhaksi ja elinikäinen ahdistus alkaa käydä fysiikan päälle. Olen lähellä vanhuuseläkeikää, mutta en haluaisi lopettaa työntekoa jo pelkästään siksi, että talous on surkealla tolalla. Talous heikentää oloani huomattavasti, kun edessä on köyhä vanhuus.

        Arvelen, että myös vanhemmilla vuosilla kehittämästä asenteesta on ollut hyötyä. Ajatuksesta, että kaikesta mennään yli. En ole positiivinen sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta olen hyvin sitkeä. Oloani huonontaa, ettei ole läheisiä, ei tukiverkostoa, ei ystäviä. Mutta itseäni arvostan ja sitä, mitä olen tehnyt itseni eteen ja viihdyn yksinkin. Mutta ei muutama ystävä olisi hullummaksi, eihän heidän kanssaan tarvitsisi ongelmia pohtia. Aitoja ystäviä kuitenkin, ei mitään ihmisenkuoria.

        Minä en osaa eritellä itseäni ja maailmaa noin hienosti kuin sinä, en ole teoreettinen tyyppi. Mutta kuten sanoin, niin en ihan tyhjä ajatuksista kuitenkaan, ilmaisen itseäni arkisemmin.

        Aloitit muuten hyvän ketjun, vertaistukea parhaimmillaan.


      • gjjj

        Ainut mikä auttaa itselläni ahdistukseen on ajatella että on vain eliö/materiaa/merkityksetön.. Liika sieluajattelu ainakin vaan ahdistaa..
        Itseäni helpottaa kun hyväksyy vain että on vain materiaa,ei muuta ja muuta on turha edes pohtia.


      • Angus Beef Master
        gjjj kirjoitti:

        Ainut mikä auttaa itselläni ahdistukseen on ajatella että on vain eliö/materiaa/merkityksetön.. Liika sieluajattelu ainakin vaan ahdistaa..
        Itseäni helpottaa kun hyväksyy vain että on vain materiaa,ei muuta ja muuta on turha edes pohtia.

        Miksi syy-seuraussuhteet tässä ajatuksessa menisivät loogisesti noin.

        Tarkoitan siis, että miksi eliö/materia -ajatus helpottaa.

        Tällä tavalla kun ajattelee tuntee olevansa (oletan että koet näin) hyvin perusasioiden äärellä. Erittäin riisuttujen tosiasioiden.

        Mutta mistä se loogisuus tulee, että tuo ajatus helpottaa. Ehkä loogisuuden lait on säätänyt jokin jumaluus? Tai mistä ne ovat tulleet.

        Tarkoitus ei ollut kritikoida sinun kokemustasi, vaan ihmetellä vain asiaa. Kun itse tämä että kaikki on tyhjää, johtaa joskus myös noidenkin syy-seuraus -suhteiden kyseenalaistamiseen.


    • Angus Beef Master

      Itse kävin psykoterapiassa 10 vuotta. Psykoterapia mielletään jotenkin "äärimmäiseksi" hoitokeinoksi, tyyliin että kun sitäkin on kokeiltu niin kaikki voitava on tehty. Tämän takia tuntuu aika pahalta, koska koen usein että terapia ei auttanut. Kaikki on tehty mitä voi tehdä, mikään ei siis auta.

      Mutta ehkä kaikki ei olekaan tehty. Olen ristiriitainen ajatuksiltani siinä mielessä, että toisaalta haluan kuvitella olevani yhteiskunnan kyseenalaistava anarkistinen tyyppi, mutta toisaalta jollain tavalla vahvasti kunnioitan auktoriteetteja, enkä osaa tai uskalla ajatella itse. Luultavasti kunnioitin siis liikaa sitä psykoterapian auktoriteettia kulttuurissamme, ja siksi olin siellä ehkä turhaan ja liian kauan.

      Ylipäätään emme terapiassa käsitelleet tätä ahdistusta oikein kunnolla. Eikä terapiassa ollut sellaista selkeää runkoa ja tavoitteellista tekemisen meininkiä minkä olisin halunnut. Enkä voi tietää auttoiko terapia vai ei, ehkä se auttoi paljonkin.

      Itse pääsin aika myöhään työelämään. Työ on yksi ahdistuksen lähteistäni, koska en koe hallitsevani sitä tarpeeksi hyvin. Ja olen hyvin armoton itseäni kohtaan. En ole ajatellut vielä eläkeikää, mutta olen onnistunut hankkimaan korkeakoulutuksen (vaikka kauan sekin projekti kesti) ja olen aika hyvin palkatussa työssä. Eli ehkä minua ei uhkaisi köyhä vanhuus, yksinäinen tosin varmastikin.

      Minulla on onneksi muutama todellinen ystävä (vuosikausiin ei ollut yhtään). Tosin aika harvoin heihin onnistun olemaan yhteydessä. Mitään parisuhdetta ei ole ollut eikä varmaan koskaan tulekaan. Sekin on raastava asia, ja kaikkien tilastojen mukaan ei-avioliitossa olevat miehet kuolevat nuorempina ja ovat muutenkin kaikissa riskiryhmissä...

      Tuo itsen arvostaminen kuulostaa erittäin hyvältä. Itse en siihen oikein kykene. Onko ahdistus sinulle aivan jatkuvaa, vai jotenkin kausittaista. Kun kirjoitit tuon että "kaikesta mennään yli", niin siitä sai sen kuvan, että kun päästän hetkeksi yli, niin sitten tulee pitkä parempi jakso.

      En kestä sitä että minua kehutaan. En kykene liittämään oikein mitään hyviä asioita itseen. Oli siis vaikea kestää tuota kun kirjoitit, että olisin kirjoittanut hienosti.

      Hyvää vertaistukea tämä tosiaan on.

      • Ahdistunut mies

        Onpa pitkää ja älyllistä tekstiä. Tarkoitan että en itse pystyisi kirjoittamaan yhtä pitkiä ja teoreettisia ajatuksia ja saan tehdä todella paljon ajatustyötä ymmärtääkseni edes jotenkin noin älykästä tekstiä.


    • *Ahdistunut*

      "*Ahdistunut*: Pystytkö saamaan nautintoa jostain? Onko sinulla jotain harrastuksia, jotka koet edes jollain tasolla kivoina?"

      Eipä oikeastaan, ahdistus vie nautinnon kaikesta. Jossain vaiheessa kuvittelin pääseväni lähemmäs ratkaisua, kun ahmin kirjallisuutta masennuksesta, ahdistuksesta ja muista mielenterveyden häiriöistä, mutta enää en ole kiinnostunut lukemaan niitäkään.

      Valaistumisen kokemuksista koin ehkä mielenkiintoisimmaksi Bernadette Robertsin kirjan Minuuden tuolle puolen. Minua kirjassa häiritsee vähän kristinuskopainotteisuus, mutta kokemuskuvauksena kirja on joka tapauksessa hämmentävä ja uskottavampi kuin kuvaukset täydellisen onnen löytämisestä valaistumisen myötä. Roberts eksyy samantapaiseen henkisen olemattomuuden tilaan kuin mekin.

      "Ehkä materian voisi ajatella säkenöivän ihmeelliseksi mysteeriseksi ilmiöksi. Tässä pysyttäisiin tieteen rajoissa, mutta "fanitettaisiin" materiaa."

      Noin minä oikeastaan taidan ajatellakin, eli koen kaiken liian ihmeellisenä, jotta voisin asioiden perimmäistä luonnetta mitenkään ymmärtää. Lienenkö sitten saavuttanut sen tilan, jossa ihminen ymmärtää sen, ettei todellisuudessa ymmärrä mistään mitään.

      • Angus Beef Master

        Itse olen joskus ihmetellyt, että olen todella vähän yrittänyt selvittää tätä asiaa. Että mistä tässä on kysymys. Vaikka olinkin sen 10 vuotta siellä psykoterapiassa, niin siellä ei ollut sellaista teoreettista pohjaa esillä, mikä olisi muistuttanut asian "tutkimista".

        Olen siis ajatellut, että joskus lukisin urakalla oikein jotain mielenterveysalan kirjoja. Mutta sinä olet tuota kokeillut eikä toiminut. Päädymme siis kaikissa yhteyksissä siihen, että mikään ei auta. Olen varma että jos noita kirjoja lukisin, olisi kokemukseni se, että nämä eivät kosketa minua, koska olen kaiken avun tuolla puolen. Termi jota käytän usein on, että olen kulisseissa ja muut näyttämöllä. Näyttämöllä olevat uskovat 100% näytelmään. Jos on nähnyt kulissit ei ole enää paluuta viattomaan nautintoon. Maailma on paljastanut todelliset kasvonsa.

        Mutta sitä tosiaan ihmettelen, että miksi ne todelliset kasvot ovat ahdistavat. Tämä on tosiaan ihme juttu, että miksi ei voi saada valtavaa NAUTINTOA tästä todellisuudesta jonka on löytänyt. Ajattelen sen johtuvan siitä, että olemme löytäneet vaarallisen ajatuksen ja se leikkaa ja satuttaa meitä. Tämä tyhjiö muistuttaa buddhalaisia ajatuksia, mutta he ilmeisesti ovat tajunneet kuinka vaarallinen se on ilman varotoimenpiteitä ja vuosisatojen aikana hioituneita ohjeita. Tämä tyhjyys pitäisi kanavoida oikein. Tämä kaikki on kuitenkin vain höpinää siinä mielessä, että enhän sitä osaa tehdä. Enkä tiedä olenko oikeilla jäljillä muutenkaan.

        Oletko miettinyt miksi esimerkiksi tuon mainitsemasi kirjan kristinuskopainotteisuus häiritsi sinua? Itsekin koen jostain syystä voimakasta allergiaa kristinuskoa kohtaan. Mutta olen lähiaikoina myöntänyt itselleni, että näin voimakas antipatia ei ole terve reaktio. Eli että ehkä minulla on jotain selvittämättömiä asioita kristinuskon kanssa. Koska reaktion pitäisi olla tasapainoinen ja neutraali; minut kristinusko taas saa usein voimakkaiden vihantunteiden valtaan.

        Mutta nautit kuitenkin tuosta Robertsin kirjasta?

        Minulla on sellainen vika, että koen kaikki mahdolliset ongelmani ja epäonnistumiseni ylimitoitettuina. Aina lähtien särkevästä varpaasta tähän koko ahdistuskuvioon. Ja erittäin huonoina kausina en usko mitään hyviä hetkiä koskaan olleenkaan. Kirjoitankin nyt ylös aina kun minulla on jotenkin onnistunut nautintoa aiheuttanut taidekokemus. Että voin sitten lukea sitä listaa ja yrittää todistaa itselleni huonoina hetkinä, että joskus olen onnistunut kokemaan edes jotain.


      • *Ahdistunut*
        Angus Beef Master kirjoitti:

        Itse olen joskus ihmetellyt, että olen todella vähän yrittänyt selvittää tätä asiaa. Että mistä tässä on kysymys. Vaikka olinkin sen 10 vuotta siellä psykoterapiassa, niin siellä ei ollut sellaista teoreettista pohjaa esillä, mikä olisi muistuttanut asian "tutkimista".

        Olen siis ajatellut, että joskus lukisin urakalla oikein jotain mielenterveysalan kirjoja. Mutta sinä olet tuota kokeillut eikä toiminut. Päädymme siis kaikissa yhteyksissä siihen, että mikään ei auta. Olen varma että jos noita kirjoja lukisin, olisi kokemukseni se, että nämä eivät kosketa minua, koska olen kaiken avun tuolla puolen. Termi jota käytän usein on, että olen kulisseissa ja muut näyttämöllä. Näyttämöllä olevat uskovat 100% näytelmään. Jos on nähnyt kulissit ei ole enää paluuta viattomaan nautintoon. Maailma on paljastanut todelliset kasvonsa.

        Mutta sitä tosiaan ihmettelen, että miksi ne todelliset kasvot ovat ahdistavat. Tämä on tosiaan ihme juttu, että miksi ei voi saada valtavaa NAUTINTOA tästä todellisuudesta jonka on löytänyt. Ajattelen sen johtuvan siitä, että olemme löytäneet vaarallisen ajatuksen ja se leikkaa ja satuttaa meitä. Tämä tyhjiö muistuttaa buddhalaisia ajatuksia, mutta he ilmeisesti ovat tajunneet kuinka vaarallinen se on ilman varotoimenpiteitä ja vuosisatojen aikana hioituneita ohjeita. Tämä tyhjyys pitäisi kanavoida oikein. Tämä kaikki on kuitenkin vain höpinää siinä mielessä, että enhän sitä osaa tehdä. Enkä tiedä olenko oikeilla jäljillä muutenkaan.

        Oletko miettinyt miksi esimerkiksi tuon mainitsemasi kirjan kristinuskopainotteisuus häiritsi sinua? Itsekin koen jostain syystä voimakasta allergiaa kristinuskoa kohtaan. Mutta olen lähiaikoina myöntänyt itselleni, että näin voimakas antipatia ei ole terve reaktio. Eli että ehkä minulla on jotain selvittämättömiä asioita kristinuskon kanssa. Koska reaktion pitäisi olla tasapainoinen ja neutraali; minut kristinusko taas saa usein voimakkaiden vihantunteiden valtaan.

        Mutta nautit kuitenkin tuosta Robertsin kirjasta?

        Minulla on sellainen vika, että koen kaikki mahdolliset ongelmani ja epäonnistumiseni ylimitoitettuina. Aina lähtien särkevästä varpaasta tähän koko ahdistuskuvioon. Ja erittäin huonoina kausina en usko mitään hyviä hetkiä koskaan olleenkaan. Kirjoitankin nyt ylös aina kun minulla on jotenkin onnistunut nautintoa aiheuttanut taidekokemus. Että voin sitten lukea sitä listaa ja yrittää todistaa itselleni huonoina hetkinä, että joskus olen onnistunut kokemaan edes jotain.

        Kiitos taas mielenkiintoisesta vastauksesta. En osaa sanoa, nautinko tuosta Robertsin kirjasta, kun en oikein nauti mistään, mutta jotakin se liikautti kuitenkin. Kristinusko, siinä missä moni muukin ohjeita saneleva uskonto, häiritsee minua kenties sen vuoksi, etten pidä valmiiksi ajatelluista "totuuksista" ja toiseksi sen vuoksi, etten koe pystyväni täysin samastumaan uskonnolliseen ihmiseen, koska se ajatusmaailma on jotenkin niin kaukana omastani. Kuitenkin saatan hetkittäin uskoa jonkinlaiseen johdatukseen, eli uskoni sattuman mahdollisuuteen on vuosien saatossa vähentynyt ja olen alkanut ajatella, että ehkäpä kuljemme jotakin ennalta määrättyä polkua. Välillä tuntuu kuin kaikki kietoutuisi yhteen. Sitten taas on aikoja, joina tuntuu että kaikki on vain irrationaalista ajelehtimista.

        Itsekin olen viime aikoina alkanut ajatella, että ehkä en ole koskaan ollutkaan onnellinen. Ensin koin lapsuusmuistot mukavina, sitten kivuliaan kaukaisina ja onnellisina ja lopulta vanhat muistotkin alkoivat tuntua ahdistavilta ja aloin ajatella, että pakkohan asioiden ja tilanteiden on jo silloin ollut ahdistaa.

        Mielestäni itse en saa terapiasta hyötyä, koska en osaa niin sanotusti käyttää sitä oikein. En osaa näyttää tunteitani sellaisessa tilanteessa (en ole pystynyt siihen kuin parisuhteissa) ja raportoin kokemuksistani ja ajatuksistani kliiniseen sävyyn. Kaipaisin taitavaa, kokenutta terapeuttia, joka todella haastaisi ajatusrakennelmani. Koska käytän suurimman osan ajastani ajatusten pyörittelemiseen, terapiassa terapeutti jää helposti kakkoseksi kun näkemyksistä väännetään kättä. Jotenkin koen, että psyykeni tulisi ensin pistää pieniksi paloiksi ja koota se sitten uudelleen.

        Itse olen paljon miettinyt sitä, olenko perfektionisti vai en, kun sen ainaisen optimaalisuuden tavoittelun vastakohtana olen kuitenkin saanut elämässäni aika vähän aikaan. Enkä jaksa enää nykyään edes pitää kotiani siistinä. Sinäkin kuitenkin palaat monessa kohdin tuohon huonoon epäkohtien sietokykyyn, joten ehkäpä perfektionismi voi oireilla myös siten, että antaa tietyllä tavalla periksi, kun iän myötä ymmärtää, että täydellisyyttä ei voi saavuttaa.


      • fghjk1
        *Ahdistunut* kirjoitti:

        Kiitos taas mielenkiintoisesta vastauksesta. En osaa sanoa, nautinko tuosta Robertsin kirjasta, kun en oikein nauti mistään, mutta jotakin se liikautti kuitenkin. Kristinusko, siinä missä moni muukin ohjeita saneleva uskonto, häiritsee minua kenties sen vuoksi, etten pidä valmiiksi ajatelluista "totuuksista" ja toiseksi sen vuoksi, etten koe pystyväni täysin samastumaan uskonnolliseen ihmiseen, koska se ajatusmaailma on jotenkin niin kaukana omastani. Kuitenkin saatan hetkittäin uskoa jonkinlaiseen johdatukseen, eli uskoni sattuman mahdollisuuteen on vuosien saatossa vähentynyt ja olen alkanut ajatella, että ehkäpä kuljemme jotakin ennalta määrättyä polkua. Välillä tuntuu kuin kaikki kietoutuisi yhteen. Sitten taas on aikoja, joina tuntuu että kaikki on vain irrationaalista ajelehtimista.

        Itsekin olen viime aikoina alkanut ajatella, että ehkä en ole koskaan ollutkaan onnellinen. Ensin koin lapsuusmuistot mukavina, sitten kivuliaan kaukaisina ja onnellisina ja lopulta vanhat muistotkin alkoivat tuntua ahdistavilta ja aloin ajatella, että pakkohan asioiden ja tilanteiden on jo silloin ollut ahdistaa.

        Mielestäni itse en saa terapiasta hyötyä, koska en osaa niin sanotusti käyttää sitä oikein. En osaa näyttää tunteitani sellaisessa tilanteessa (en ole pystynyt siihen kuin parisuhteissa) ja raportoin kokemuksistani ja ajatuksistani kliiniseen sävyyn. Kaipaisin taitavaa, kokenutta terapeuttia, joka todella haastaisi ajatusrakennelmani. Koska käytän suurimman osan ajastani ajatusten pyörittelemiseen, terapiassa terapeutti jää helposti kakkoseksi kun näkemyksistä väännetään kättä. Jotenkin koen, että psyykeni tulisi ensin pistää pieniksi paloiksi ja koota se sitten uudelleen.

        Itse olen paljon miettinyt sitä, olenko perfektionisti vai en, kun sen ainaisen optimaalisuuden tavoittelun vastakohtana olen kuitenkin saanut elämässäni aika vähän aikaan. Enkä jaksa enää nykyään edes pitää kotiani siistinä. Sinäkin kuitenkin palaat monessa kohdin tuohon huonoon epäkohtien sietokykyyn, joten ehkäpä perfektionismi voi oireilla myös siten, että antaa tietyllä tavalla periksi, kun iän myötä ymmärtää, että täydellisyyttä ei voi saavuttaa.

        :D aivan loistavaa ajattelua mikään muu keskeskusteluketju ei ole koskaan tuntunut näin läheiseltä. Ymmärrän TÄYSIN mitä mietitte/tunnette.
        Ja tällänen ajattelu/luonne onj se ongelma koska asioita pohtii liikaa ja eri näkökulmista,koskaan ei saa vastausta, koska kukaan ei osaa ratkaista perimmäisiä mysteerejä elämässä ja maailmankaikkeudessa. Ja jos ei uisko uskontoihin joutuu pohtimaan kaiken itse saamatta koskaan vastausta. Ja ehkä se on ihan ok,kun tilannetta ei voi muuttaa,se pitää vaan hyväksyä.


    • tuntematon3

      Minuakin vaivasi yleistynyt ahdistushäiriö jossa koin samanlaisia fiiliksiä kun ketjun aloittajan viestissään kirjoitti. Nyt joogan, itsetutkiskelun ja lisäravinteiden avulla menee aika hyvin. Käytän vielä mielialalääkettä, mutta tarkoitus vähentää se pois kokonaan.

    • artsi7

      Jooga on erittäin hyvä mielenrauhoittaja ja yleensä liike on lääke. Sos.kanssakäymistä, muut mukavat harrastukset ja tottakai ruokavalio. Päihteet ja kofeiini minimiin. Näillä perusjutuilla asiaa pystyy korjaamaan.

      Jos näiden jälkeen tarvii vielä masennuslääkettä ja rauhoittavaa niin sit niitä otetaan. Enemmän pitäis antaa vaan mennä ja turhaa miettiä liikaa asioita. Terapia on hyvä. Koettaa löytää sellaisia asioita, joista pitää. Fyysistä tekemistähän nykyajan ihminen kaipaa, se on ihan selvä asia. Jos möllötät paikoillaan ja oot lähes kokopäivän tietokoneella ja televisiolla ja kännykällä, niin eihän se ihmiselle riitä. Hyvässä fyysisessä kunnossa olevilla on harvoin mielenterveysongelmia.

      • elinikäisesti sairas

        Hyvällä fyysisellä kunnolla ja mielenterveysongelmilla ei välttämättä ole tekemistä toistensa kanssa. Itselläni on ollut koko iän häiriöitä ja on aikoja, jolloin olen ollut todella hyvässä fyysisessä kunnossa eivätkä ne ajat ole olleet muuta parempia. Nykyisin olen ihan tavallisessa ikäiseni ihmisen kunnossa fyysisesti ja psyykkisesti olen paremmassa kunnossa kuin monina muina aikoina. Mutta sen kyllä uskon, että jos ihminen on täysin lössähtänyt, niin pelkästään jo se heikentää mielialaa.

        Myös sosiaalisen kanssakäymisen tarve vaihtelee yksilöittäin. Itse esimerkiksi viihdyn yksin, tarvitsen paljon yksinoloa. Työssä on tarpeeksi kontakteja.

        Arvelen, että henkinen ja fyysinen vireys, suuntautuminen itsestä huolenpitoon on se mikä on ihmiselle hyväksi.

        Ja minkä erityisesti allekirjoitan ja mistä mainitsin aiemminkin: pitää antaa vain mennä eikä miettiä turhan paljoa.


    • *Ahdistunut*

      Toivottavasti aloittaja ei katoa, mielenkiinnolla odottelen seuraavaa postausta.

    • Angus Beef Master

      Minulla oli vähän työkiireitä. :) Kiva että olen onnistunut olemaan mielenkiintoinen.

      Elinikäisesti sairas:
      "pitää antaa vain mennä eikä miettiä turhan paljoa." Tämä olisi todellakin hyvä ohje, mutta sitä on minun melko mahdoton toteuttaa. Paljon aikaa menee asioiden vatvomiseen. Kuntoilusta joku psykiatri sanoi, että hölkkääminen parantaan keskivaikean masennuksen. Jäi silloin hyvin mieleen. Mutta ei se hyvä kuntokaan tosiaan kaikilla auta. Kaikki eivät ylipäätään saa kuntoilusta mukavaa olotilaa.

      *Ahdistunut*:
      Minulla lapsuus ja nuoruuden alku olivat sitä "todellista aikaa" ennen kuin maailma hajosi. Varmaan siellä oli siemeniä tähän kehitykseen joka seurasi, mutta en kuitenkaan näe lapsuuttani ahdistavana.

      Eräs "siemen" on muistamani tapaus. Minulla oli suihkepullo. Suuttimen säädöt menivät vesisumusta "vesiviivaan", jolloin vempainta saattoi käyttää vesipyssynä. Minulle oli tärkeää, että asento on juuri oikea. Että vesi lentää maksimaalisen pitkälle ennen kuin se hajoaa. Ammuin vettä kellarin oveen ja vertailin pisaroiden hajontaa. Välilä katsoin miltä vesi näyttää tullessaan suuttimesta ulos... Optimaalisuus. Tämä tilanne oli ahdistava, ja nyt varmaan melkein 30 vuotta myöhemmin käyttäydyn monissa tilanteissa samoin tavoin.

      Itse pystyin terapeutille kertomaan aivan kaiken. Lukuunottamatta seksuaalisia asioita, mutta niistäkin joskus. Piirteenäni on, että kerron hyvin henkilökohtaisia asioita ihmisille joita en kauhean hyvin tunne. Ajattelen että mitä niitä salata, että ne ovat kuitenkin ehkä kiintoisampi aihe keskusteltavaksi kuin säätila yms. Enkä osaa salata asioita mitä pitäisi. En halua sanoa, että en halua keskustella niistä. Siispä yleensä tuon ne julki hyvin monisanaisesti ja yksityiskohtaisesti.

      Tuosta psyyken paloittelusta tuli mieleen perinteisten/primitiivisten kulttuurien initiaatioriitit lapsuudesta/nuoruudesta aikuisuuteen. Niille oli tyypillistä äkillinen henkinen ja fyysinen väkivalta nuoria kohtaan. Nuoret esim. kaivettiin maan sisään ja vain päät jätettiin näkyviin. Heitä uhkailtiin kuolemalla. Ruumiita silvottiin jne. Loppujen lopuksi tulikoe oli ohi ja nuorista oli tullut aikuisia.

      Voisi ajatella, että tämä oli vain primitiivistä käytöstä, ties mistä kumpuavaa, ja hyvin traumatisoivaa. Mutta luin kerran uskontotieteilijä Karen Armstrongin teoksen, jossa hän ymmärsi ja kehui näitä vanhoja riittejä. Hän sanoi, että niissä nuoren psyyke äkillisellä tavalla hajotetaan palasiksi ja sitten kootaan uudestaan. Tässä on taustalla satojen sukupolvien perinne, eli heimon aikuiset tietävät mitä tekevät, vaikkei ymmärrettävästi olekaan psykologian laudaturia suoritettuna.

      Terapeuttini sanoi, että tällainen rikkinäisyyden kokemus jonka koin, ajoittuu juuri tyypillisesti siihen 16-18 -vuoden ikään jossa itsekin sen koin. Siihen ajoittuu myös mm. skitsofrenian tyypillinen puhkeaminen.

      Mitä jos initiaatioriitti olikin syvällisellä tasolla erittäin tarpeellinen? Ja minun pahoinvointini ja muutenkin pahoinvointi yhteiskunnassa johtuu siitä, etten kokenut kunnollista äkillisistä siirtymää aikuisuuteen. Lilluin välitilassa pitkän aikaa ja ehkä edelleenkin. Tämänkö takia nuoruus on pitkittynyt? Tämänkö takia nuoret haastavat auktoriteetteja ja ylipäätään murrosikä on olemassa. Koska kunnollisella riitillä ei ole räjäytetty murrosikää kerralla pois. Tämänkö takia nuorten pitää alitajuisesti yrittää etsiä ja hakea riitin olennaisia komponentteja, kipua ja pelkoa. Mutta ilman heimon vanhojen viisaiden ohjausta tämä johtaa holtittomaan alkoholinkäyttöön, holtittomaan seksielämään, nuorisorikollisuuteen yms.

      Lähdeviitteet: Karen Armstrong - Myyttien lyhyt historia & Patrick Harpur: Daimonic Reality. En halua antaa kuvaa, että olisin itse keksinyt esim. tuota puberteetti-teoriaa.

      Itsellä on ollut mukavaa eloa lähipäivät. Olen tiedostanut ahdistuksen jossain taustalla, mutta ajatellut että kun se ei ole pinnassa, niin ei sitä kannata ajatella. Koska sitten jos sitä ajattelee liikaa, sen manaa esiin.

    • fghjk1

      :D aivan loistavaa ajattelua mikään muu keskeskusteluketju ei ole koskaan tuntunut näin läheiseltä. Ymmärrän TÄYSIN mitä mietitte/tunnette.
      Ja tällänen ajattelu/luonne onj se ongelma koska asioita pohtii liikaa ja eri näkökulmista,koskaan ei saa vastausta, koska kukaan ei osaa ratkaista perimmäisiä mysteerejä elämässä ja maailmankaikkeudessa. Ja jos ei uisko uskontoihin joutuu pohtimaan kaiken itse saamatta koskaan vastausta. Ja ehkä se on ihan ok,kun tilannetta ei voi muuttaa,se pitää vaan hyväksyä.

    • Angus Beef Master

      Yksi juttu mistä tekee mieli kirjoittaa on se, että kuinka kauan "ajatussaavutukset" kestävät. Tarkoitan pohdiskelun kautta saavutettuja hyviä ja selkiyttäviä olotiloja. Kun on yrittänyt ajattelulla parantaa itsensä. Vaikka täällä on kyllä ollut kantoja siihen suuntaan, että liika ajattelu on vain pahasta, ja ehkä niinkin.

      Kun näin tapahtuu, on se inhottavaa/turhauttavaa/ahdistavaa(mikä ei olisi). Kun on yhtenä päivänä pohtinut ja pohtinut. Ajatuksia. Niiden rakenteita. Virheitä. Korjausehdotuksia virheisiin. Yrittänyt jotenkin tuoda nämä korjaavat ajatukset itseen. Sitten. Menee nukkumaan. Herää.

      Aamulla koko maailma on muuttunut niin, että millään näillä eilisen voitoilla ei ole mitään merkitystä. Ne eivät ole hiipuneet pois, vaan ne eivät enää kertakaikkiaan päde. Onko muilla tämänkaltaista kokemusta?

      • elinikäisesti sairas

        Minun mielestäni oivallukset itsestä voivat olla pysyviä. Ehkä niitä voisi hyvinkin nimittää ajatussaavutuksiksi, osuva ja hiukan itseironinenkin tuo sinun termisi.

        Ja kun oivallukset on tehty, niin mielestäni kyseisiin asioihin ei enää tarvitse palata, siis siinä mielessä palata, ettei sitä prosessointia ole mitään mieltä tehdä uudestaan. Koska jäljellä on pysyvä tietoisuus niistä "ajatussaavutuksista". Tarmon voi ajattelun sijasta kohdistaa muuhun. tekee sellaista, minkä itse kokee mielekkääksi tai mielihyvää tuottavaksi.

        Toki ihminen ei koskaan ole valmis eli uusia oivalluksia voi tehdä. Mutta mielestäni niitä ei synnyt tyhjössä, siis pelkästään sillä, että ajattelee. Itse ainakin tarvitsen uusia elämäntilanteita, uusia haasteita, jotta tulisi tarve tehdä itsestä uusia oivalluksia. Yleensä niitä syntyy, kun a) onnistuu jossain tai b) omat tai ulkopuoliset rajat tulevat vastaan.


    • Angus Beef Master

      Minä olen lähiaikoina tajunnut, että nämä ajatussaavutukset voivat ylipäätään muuttaa minua. Joskus oli vaikea uskoa edes muutoksen tai kehityksen mahdollisuuteen. Tuli aina se ahdistus ja itsekritiikki mikä nosti päätään ja sanoi että vaikka olet esim. lukenut jotain itsekehityskirjaa ja yrittänyt ajatella uudella tavalla, niin ei se mitään vaikuta. Olet niin maailman ulkopuolella ettei mikään voi sinuun edes vaikuttaa.

      Mutta vähän aikaa sitten tajusin, että nämä vaikutukset ovat oman itsekritiikkini ja mustien tunteitteni ulkopuolisia asioita. Vaikka en sitä myönnä, voi persoonani rakenteissa olla tapahtunut muutoksia.

      Voisi verrata vaikka siihen että vaikka vastustaisin sitä että en ole onnistunut pudottamaan painoa ja kasvattamaan lihasmassaa, niin jos niin on tapahtunut, niin se on totta uskoin sitä tai en. Tämän tajuaminen (siis sillä henkisellä tasolla) oli tosi kiva asia.


      Haluan vielä kuvailla tähän erään tyypillisen tavan jolla miellän oman rikkinäisyyteni ja ahdistukseni. Ajattelen olevani niin vakavasti rikki, ettei minua voi korjata. Näen mieleni ikään kuin jonkinlaisen omakotitalon kellarissa olevan monimutkaisen sähköpääkeskusboksin. Sen kannessa lukee että ei saa avata ilman ammattilaisen läsnäoloa. Siinä on sinettikin mikä menee rikki kun sen avaa.

      Minä väitän että nykyinen yhteiskunta on luonut ajatuksen, jossa suuri osa ihmisistä mieltää mielensä tuollaiseksi erittäin vaikeasti hallittavaksi sähkökytkentähärpäkkeeksi. Ihmiset eivät usko itse voivansa parantaa omaa mieltään. Mutta miten toimittiin 1200-luvulla tai miten toimittiin kivikaudella? Silloin ei ollut mielisairauden käsitettä.

      Jos voisin muuttaa näkemykseni omasta mielestäni sellaiseksi, että voisin sitä itsekin hoitaa, niin pystyisinkö silloin hoitamaan sitä?

      Toinen juttu, vähän samanlainen, miten usein ajattelen ahdistuksestani on tämä. Ajattelen että päästäkseni siihen normitilaan jossa muut ihmiset (näin kuvittelen) ovat kaiken aikaa minun pitää tehdä monen tunnin aivojumppa. Ajatella ja pohtia ja ampua alas huonoja ajatuskuvioita jne. Sitten olen ehkä siinä tilassa juuri ja juuri missä kaikki muut aivan normaalisti... Mutta minulla tämä tila katoaa aika pian, sikäli kun edes onnistuu. Vertauskuvallisesti minun pitää pukea monimutkainen 50-osainen haarniska ennen kuin pystyn osallistumaan aamupuuron syöntiin; tai kavuta ylös 300 metriä syvästä kaivosta ennen kuin saan aamulla sukat jalkaan.

      Joskus tuntuu helvetin pahalta ajatella, että monet ihmiset pystyvät nauttimaan kirjallisuudesta, elokuvista ja ylipäätään elämästä ihan tuosta vaan. Mutta minulla se vaatii työtä.

      Hauskaa viikonloppua palstaväki. :)

    • *Ahdistunut*

      Jännä tuo irrallisuuden kokemus ja vahva tunne siitä että juuri minua ei voi auttaa, vaikka muut toipuisivatkin. Itselläni on aina se olo kuin kaikki hoitoyritykset menisivät hukkaan ja mietin aina, että ne voisi käyttää hyödyllisemmin johonkuhun muuhun.

      Usein koen eniten tarvetta ymmärrykselle. Tunnetta siitä että saisin olla tällainen, ajatella eri tavalla ja että minua ymmärrettäisiin silti. Olen äärimmäisen väsynyt kuulemaan, että olen outo tai että "kukaan ei ajattele tuolla tavalla".

      • elinikäisesti sairas

        Minä puolestani olen väsynyt kuulemaan hoitohenkilökunnalta kommentteja tyyliin "Miten ihmeessä olen noin hyvin selviytynyt?" Mitä ihmettä se minua auttaa, vaikka se totta onkin. Pitäisi auttaa siten, että pääsisi taas eteenpäin. Kyllästyttää se, että on ahdistunut tai ahdistunut ja paniikki päällä joka päivä.

        Ammattiauttajillakin on rajansa, heidän saattaa olla vaikea hyväksyä poikkeavaa. Turhauttavaa, ettei saa olla sellainen kuin on, ei edes ammattiauttajien vastaanotolla. Kun arjessa esimerkiksi työpaikalla joutuu kuitenkin salaamaan poikkeavuutensa ja normaalista poikkeavat ajatuksensa.


      • Angus Beef Master

        Koet siis ainakin, että sinua voidaan ymmärtää. Minun on joskus vaikea uskoa siihenkään.

        Tosin siis psykoterapeutti sanoi aikoinaan, että kaikki hänen potilaansa ovat ajatelleet juuri noin, eli siis että juuri heitä ei voida auttaa.


    • Maailman muut

      Onko huomiosi aivan liikaa itsessäsi?
      Oletko kokeillut hyväntekeväisyyttä tai vapaaehtoistyötä? Jotain, joka antaa elämällesi mielekkyyttä ja merkitystä ja vie näkökulmasi pois itsestäsi.
      Omat murheet unohtuvat, kun voi auttaa muita ratkaisemaan ongelmiaan.

      • elinikäisesti sairas

        Mielestäni hyväntekeväisyystyö ei ole tässä suhteessa sen kummempaa kuin ansiotyökään. Oikeastaan ansiotyö on parempaa siinä suhteessa, että kokee tekevänsä jotain mielekästä, saa palkkaa, jonka voi käyttää johonkin mistä tykkää ja lisäksi työ jäsentää päivän ja ajankäytön.

        Vapaaehtoistyö ei välttämättä onnista sinusta itsestäsi riippumattomista syistä. Esimerkiksi mina en saanut vertsistukiryhmään jäseniä, koska yhdistys, jonka kautta sen yritin hoitaa, ei hoitanut omaa osuuttaan.

        Lisäksi yhdistyksissä on kaikenmaailman keskinäisiä kahinoita, toisin kuin työelämässä, jossa sentään pyritään pääsääntöisesti tekemään sitä mitä pitääkin tehdä. Vapaaehtoistyössä ei ole samanlaisia tulostavoitteita.

        Paljon myös vaihtelee paikkakunnittain, millaista vapaaehtoistyötä on tarjolla. Pääkaupunkiseudulla on enemmän. Mutta jos matkaa kertyy paljon ja matkakuluja, niin sitä miettii, kannattaako vapaaehtoistyöstä maksaa.


    • Angus Beef Master

      Haluan kysyä kaikilta tätä lukevilta ahdistuneilta, että millä kaikilla tavoilla olette yrittäneet hoitaa tätä oloanne? Ja millä menestyksellä?

      Itse olen oikeastaan hoitanut vain ajattelemalla asioita. Olen siis yrittänyt ajatuksilla parantaa ajatukset. Joskus tuo koko idea tuntuu kyseenalaiselta, ettei se voi toimia. Mutta parannetaanhan ruumillakin ruumista, esim. jos ollaan fysioterapiassa ja jumpataan ja tehdään kaikkia liikkeitä että lihakset vetreytyisivät ja aktivoituisivat.

      Tosin fysioterapiassa on koulutettu ohjaaja. Tarvitseeko siihen siis koulutettua ohjaajaa, että voisi parantaa ajatuksensa ajatuksilla. Itse olen ollut terapiassa, mutta en tiedä mitä se teki minulle. Toisaalta ehkä se auttoi paljonkin, ja minulla on vain vastarintaa sitä kohtaan, enkä siksi pysty saatua apua tiedostamaan saati myöntämään.

      Eräällä tavalla olen edelleen samassa pisteessä kuin aina. Yritän ja yritän ajatella ja pohtia kaikilta kanteilta. Ja yhä edelleen uskon hullusti johonkin ihmeparanemiseen. Ikään kuin olisi jokin omituinen piste jonka voisi saavuttaa ja sitten kaikki ahdistus ja muu kuona räjähtäisi lopullisesti pois. Vähän niin kuin jos löisi juuri oikeaan kohtaan puupinossa, niin kaikki kaatuisivat. Mutta ei tällaista voi tapahtua mielessä.

      Tämä ajattelu jota harrastan parantumistarkoituksessa ei ole useinkaan kovin miellyttävää. Jos saan jonkin oivalluksen takerrun siihen kiinni ja pakotan itseni käymään sen läpi varmaan parhaimmillaan satoja kertoja. Haluan tiristää siitä kaiken irti. Kun oivallus löytyi se sisälsi hyvää oloa ja huojennusta ja vaikka mitä. Mutta sitten kun sitä repii uudelleen ajatuksiin, niin siinä ei ole enää samaa voimaa. Koska nyt se on tyhjiin imetty kuiva ajatus, ja totuus on taas jossain kauempana. Tai totuus ja totuus.

      Tästä ylläkuvatusta olen kuitenkin vähän päässyt lähiaikoina eroon. Olen oppinut vähän sellaista asennetta, että nykyhetki on tärkein. Ahdistukseen ei saa jäädä kiinni, sen pitää antaa virrata läpi. Olen oppinut ettei niitä ajatuslöytöjä kannata kierrättää loputtomiin, koska niiden voima ja niistä saatu hetkellinen pienenpieni valaistuminen ei ollut niiden muodossa, vaan niiden sielussa. Menipä jotenkin ylevän kuuloiseksi.

      Mutta siis varsinainen pointtini oli kysyä, miten olette ahdistusta hoitaneet, miten hoitokeinot ovat toimineet, oletteko saaneet jostain keinosta pysyvämpää apua, onko vaikea uskoa että mikään voisi auttaa jne.?

      Itse olen kokeillut psykoterapiaa ja itsenäistä ajattelua. En lääkkeitä. Viime aikoina on ollut ihan hyvää aikaa. Luulen että tämä viestiketju ja vertaistuki ja asioiden pohtiminen kerrankin myös muiden kanssa on parantanut oloani.

    • uudistusta vastaan

      Suomi24:llä on uusi käytäntö, jonka mukaan vanhat viestiketjut lukitaan arkistoon. Tietyn ajan jälkeen niitä ei siis enää voi upata eikä niihin enää voi myöskää vastata! Typerä uudistus. Esim. tämä ketju on liian hyvä ja ajatuksia herättävä arkistoon lukittavaksi. Siksi uppaan tämän nyt.

    • 3456y

      Mulla ahdistuksen vei pois Venlafaxin , Levozin ja Opamox- kolminaisuus.

    • Hoitoja olemassa

      Uudet neuroleptit ovat tehokkaita ahdistuksen poistajia.
      Säännöllinen elämänrytmi, terveellinen ruokavalio ja liikunta (kävely, kuntosali) pariin kertaan päivässä. Työeläkepaperit ja kirjastokortilla luettavaa.
      Liika työperäinen kuormitus, liialliset sosiaaliset suhteet ja raskaat kotityöt (lasten hoito) riisuttava elämästä. Ahdistus tällöin lääkityksellä helpottuu.

      • elinikäisesti sairas

        Jos söisin neurolepteja ja olisin työeläkkeellä, olisin varmaan haudassa.

        Työ ei kuormita, vaan vähentää ahdistusta tehokkaasti. Monilla ahdistusta potevilla vain on taipumus olla perfektionisteja tai liikatunnollisia ja sen lisäksi ottaa turhaa murhetta toisista ihmisistä.

        Se, että tama ketju keties haudataan, osoittaa vain sen, että "kaikki" on jo sanottu. Kyllähän hyvät ketjut voisivat jäädäkin, mutta jonkun täytyy ne sitten valikoida. Jos siellä on sama naama valikoimassa mitä säilytetään moottoriurheilusta ja mitä mielenterveydestä, niin tulos voi olla ihan mitä tahansa. Kummallakin palstalla.


      • ...................
        elinikäisesti sairas kirjoitti:

        Jos söisin neurolepteja ja olisin työeläkkeellä, olisin varmaan haudassa.

        Työ ei kuormita, vaan vähentää ahdistusta tehokkaasti. Monilla ahdistusta potevilla vain on taipumus olla perfektionisteja tai liikatunnollisia ja sen lisäksi ottaa turhaa murhetta toisista ihmisistä.

        Se, että tama ketju keties haudataan, osoittaa vain sen, että "kaikki" on jo sanottu. Kyllähän hyvät ketjut voisivat jäädäkin, mutta jonkun täytyy ne sitten valikoida. Jos siellä on sama naama valikoimassa mitä säilytetään moottoriurheilusta ja mitä mielenterveydestä, niin tulos voi olla ihan mitä tahansa. Kummallakin palstalla.

        "Se, että tama ketju keties haudataan, osoittaa vain sen, että "kaikki" on jo sanottu. Kyllähän hyvät ketjut voisivat jäädäkin, mutta jonkun täytyy ne sitten valikoida. Jos siellä on sama naama valikoimassa mitä säilytetään moottoriurheilusta ja mitä mielenterveydestä, niin tulos voi olla ihan mitä tahansa. Kummallakin palstalla."

        Onneksi ei tarvitse olla saman naaman valitsemassa. Meistä kuka tahansa saa olla valitsemassa.

        Aiempi käytäntö oli minustakin parempi. Uudistukseen ei ollut mitään syytä.


    • Henna3

      Angus Beef Master

      Ahdistuneisuuden hoitokeinoina mulla on ollut tällaisia.
      Harrastan säännöllisesti 3-4 kertaa liikuntaa, syön monipuolisesti ja terveellisesti, huolehdin riittävästä levosta, pidän päivärytmin säännöllisenä myös viikonloppuisin, käytän alkoholia harvoin enkä juo tuolloinkaan humalahakuisesti. Huolehdin fyysisestä terveydentilastani käymällä säännöllisesti terveystarkastuksessa. Hoitamattomat tai huonosta hoidossa olevat fyysiset sairaudet saattavat voimistaa psyykkistä oireilua.
      Otan säännöllisesti minulle määrätyn lääkkeen ahdistuneisuuteen. Käyn säännöllisesti keskustelemassa ammattiauttajan kanssa. Pidän yhteyttä läheisiin ja ystäviin. Pyrin tekemään minulle mielihyvää ja voimaa tuottavia asioita ja välttämään voimavaroja kuluttavia asioita.
      Jos työelämässä tuntuu voimat hupenevan ja ahdistuneisuus lisääntyvän, pyydän sairauslomaa.
      Kelan järjestämästä kuntoutuksesta saa vertaistukea sekä moniammatillista tukea, jossa ihminen huomioidaan kokonaisuutena eli fyysisenä, psyykkisenä ja sosiaalisena. Kuntoutuskursseista löytyy tietoa https://easiointi.kela.fi/kz_app/KZInternetApplication .
      Mielenterveystalon sivuilta https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/tyokaluja_itsehoito/Pages/default.aspx löytyy hyvää asiaa mielenterveyden itsehoitoon.
      Uskon, että ahdistuneisuuteen taipuvaiselta ihmiseltä ei saada täysin tätä ominaisuutta pois, vaikka itse ja ammattiauttajat tekisivät mitä. Oireita voidaan lievittää monenlaisilla keinoilla, mutta loppujen lopuksi sen kanssa täytyy vain oppia tulemaan toimeen siinä missä esim. fyysisten vaivojenkin kanssa.

    • Angus Beef Master

      Henna, vähän aikaa sitten juuri ajattelin että tämä pitää vain hyväksyä. Minulle menee kuitenkin hyvin verrattuna moniin muihin maailman ihmisiin nyt ja menneisyydessä ja tulevaisuudessa. Elän "maailman onnistuneimmassa yhteiskunnassa", en ole fyysisesti sairas, olen töissä jne. Minun pitää hyväksyä tietynlainen henkinen invalidismi... Mutta olen miettinyt myös mikä osa tästä vaivastani on "totta".

      Ajattelin että minä teen tästä vaivastani pahemman kuin se onkaan. Tämä vaiva, ahdistus, on minusta, koska ei se ole ulkopuoleltanikaan. Jos ihminen on rakastunut ja erittäin onnellinen, niin sekin onni tulee hänestä vaikka toisaalta sen syy on joku toinen ihminen.

      Mikä on vaivan todellinen olemus ja mikä on (vain) suhtautumistani siihen. Jos siis kuvittelen että tuo suhtautuminen on asia jota voisi muuttaa.

      Aluksi voisi miettiä miten tämä kuvio toimisi fyysisissä sairauksissa. Henkilöllä on syöpä mutta myös suhtautuminen/asenne syöpään. Asenne voi olla kauhu ja lannistuminen, mutta joillakin myös rohkeus ja toiveikkuus. Eräs lääkäri kertoi että vetäessään syöpäpotilaiden vertaistukiryhmää hän vei ne vain pelaamaan jalkapalloa. Koska tärkeintä olikin elää ja nauttia, eikä velloa siinä taudissa.

      Mutta kun sairaus/vaiva on henkinen, on vaikeampi raakata siitä irti tauti itse ja suhtauminen siihen, koska kumpikin niistä on henkinen.

      No jollain on ADHD. Hän on marttyroinut itsensä sen takia, valittaa kaikille miten vaikeaa hänellä on, miten häntä ei ymmärretä ja miten tutkimusten mukaan 57% suomalaisista ei hyväksy ADHD:ta viralliseksi sairaudeksi. Henkilöllä on siis tämä tila, mutta hän "vaikertaa vaivojaan" ja hakee sääliä ja sympatiaa ja konfliktia. Tämä suhtautuminen ei ole ADHD:ta.

      "Ken vaivojansa vaikertaa on vaivojensa vanki" on muuten hieno sanonta. Itse sorrun tuohon ikävä kyllä usein. Kuin myös musta-valkoiseen ajatteluun. Eli kaikki on täysin pielessä tai sitten ollaan jossain ekstaasissa. Asiat onnistuvat täydellisesti tai sitten eivät ollenkaan. Lisäksi sorrun siihen että ajattelen vaivojeni olevan maailman pahimpia hyperpostmoderneja meta-tason vaivoja, joihin ei ole ratkaisua.

      Miksi olen tällä tavalla sairas. Haluanko edes käyttää sanaa sairas. Sairaus on tämä yhteiskunnan käsite. Oliko kivikaudella sairautta. Sairaus määrittää liikaa. Haluaisin kai toivoa, että voisin räjäyttää koko ahdistuksen pois jos vain osaisin ajatella paremmin. Ajatella että miksi ihmeessä minä itse rääkkään itseäni tällaisella pahalla tunteella ilman mitään syytä. Miksen voisi vain elää ilman tätä tuskaisuutta.

      Voisiko tämä olla mahdollista? Ihan oikeasti? Koska tämä vaiva on niin _turha_ ennen kaikkea. En halua tätä. En oikein tajua miksi koen tätä. Miksen siis voisi vain kytkeä sitä pois päältä!?

      Tässä on linkki mielenkiintoiseen ajatukseen: mitä jos masennus on vain ajatus (jonka voi kytkeä pois päältä ja sitten masennus katoaa)

      kutri.net/blog/2012/05/enta-jos-masennus-on-vain-ajatus/

      P.S.
      Minun olisi pitänyt kirjoittaa tänne aktiivisemmin koska tästä tuli taas jotenkin ainakin lievästi selkiyttävä ja kiva olo. Lisäksi tällainen nettikeskusteleminen on jokseenkin ainoa kontaktini ihmisiin työelämän ulkopuolella. Kuulemisiin siis, toivottavasti.

    • vinkkini

      Mulla vei ahdistuksen pois: Venlafaxin 75 mg Levozin 25 mg Opamox tarvittaessa.

    • Angus Beef Master

      Itse tosiaan lueskelin Mielekkäästi irti ahdistuksesta -kirjaa.

      Paitsi että se on ollut kesken jo monta kuukautta.

      Aluksi pääsin jyvälle ja ymmärrykseen miten ajatukset pitää ottaa vastaan. Mutta nyt on vähän hiipunut.

      Kaikkein tärkeintä oli, että uskoin kirjan voivan auttaa. Uskoin että voi tulla muutos.

      Ongelmani ahdistuksen poistossa on, että minulla on niin paljon aloitettuja teitä ja kaikkia rönsyjä, että ne itsessään alkavat ahdistaa. Niitä ei pysty hallitsemaan...

      Haluaisin järjestystä, hallintaa, totuutta. Nyyhkis pyyhkis ja blaa blaa.

    • Toukokuusta

      Ymmärrän sinua täydellisesti, kiitos Angus kirjoituksistasi ja olisi kiva kuulla ajatuksiasi lisää.

      Samaa tarinaa täälläkin eli ahdistus on aina kulkenut mukana lapsuudesta lähtien, nyt olen 36. Kohdallani uskon väkivaltaisen lapsuuden olevan yksi syy ahdistukseeni.

      Olen eronnut kirkosta, koska mielestäni kristinusko ja myös muut uskonnot edustavat sellaista väkivaltaa ja tuomitsemista mikä ei ole rakkaudesta ja mikä ei sielussani tunnu oikealta. Raamattu on väkivaltaisin kirja ja en usko verenvuodatukseen. Mutta täytyy muistaa, että ihminen on raamatun kirjoittanut ja muuttanut sen todellisen sanoman tuomitsemiseen ja verenvuodatukseen. Tuntuu myös brutaalilta kuinka Jeesus on nostettu jalustalle ja tehty hänestä tuomitseva. Jeesuksen tapaisia mestareita on ollut monia.

      Se mihin uskon on riippumaton uskonnoiden luomista tuomitsevasta jumalasta. Uskon puhtaasti korkeampaan voimaan joka on täyttä rakkautta ja hyväksymistä, ilman tuomitsemista ja se "jumala" asuu meidän jokaisen sisällä. Meditaatio on keino jolla omaan jumaluuteen saa yhteyden, mitä enemmän harjoittelet, sitä syvemmäksi yhteys kasvaa. Olen joskus ajatellut, että ehkä uskonnot keksittiin eksyttämään ihminen pois itsestään ja etsimään vastausta ulkopuolelta...

      Lääkityksestä mielipiteeni on ehdoton ei. Esim. Neuroleptien aiheuttamasta aivojen suoranaisesta lobotomiasta löytyy paljon tietoa. Se mitä psyykelääkkeet aiheuttavat pitkällä aikavälillä ei ole vielä tutkittu ja en mielelläni ole koekaniini niiden satojentuhansien ihmisten joukossa. Sen verran kokemusta on 6kk ajalta kun ahdistus oli valtava, muutuin suoranaiseksi zombieksi (cipralex 10mg) ja lopettaminen oli kohdallani kivulias sähköiskujen ja mielialan laskiessa. Olen usein miettinyt, että ehtikö se reilu 6kk muuttaa jo aivokemiaani koska en ikinä tullut täysin entiselleni sen jälkeen. Ja ciplarex 10mg on todella mieto, monet popsivat paljon kovempaa kamaa. Lääkkeet on laboratoriossa kemiallisesti valmistettuja ilman laajempia tutkimuksia.

      Tämä kaikki siis oma havaintoni asiaan, jokainen kokee omalla tavallaan ja omaa oman mielipiteen ja oikeuden uskoa juuri siihen mikä tuntuu oikealta.

      • Ohme

        Ehkä siksi uskovaiset ovat niin tuomitsevia ja ilkeitä muita kohtaan koska uskovat raamattuun joka on täynnä verenvuodatusta ja pahuutta? Onko uskonnot se aikamme harhauttaja ja "anti-Kristus" eli suurin osa maailman uskovaisista uskoo tuomitsevuuden ja verenvuodatuksen jumalaan? Tuntuisi, että oma järki jo sanoisi että eihän tuomitsevuus ja helvetillä uhkailu ole lähtöisin rakkaudesta, se on lähtöisin negatiivisuudesta eikä siis mitään tekemistä rakkauden kanssa?


      • Uskova Noora
        Ohme kirjoitti:

        Ehkä siksi uskovaiset ovat niin tuomitsevia ja ilkeitä muita kohtaan koska uskovat raamattuun joka on täynnä verenvuodatusta ja pahuutta? Onko uskonnot se aikamme harhauttaja ja "anti-Kristus" eli suurin osa maailman uskovaisista uskoo tuomitsevuuden ja verenvuodatuksen jumalaan? Tuntuisi, että oma järki jo sanoisi että eihän tuomitsevuus ja helvetillä uhkailu ole lähtöisin rakkaudesta, se on lähtöisin negatiivisuudesta eikä siis mitään tekemistä rakkauden kanssa?

        Ohme, Jumala tuomitsee ihmisessä olevan pahuuden ja vääryyden. Haluaisitko Jumalan olevan epäoikeudenmukainen? Haluaisitko Jumalan siunaavan ja rakastavan valehtelua, ylpeää asennetta, murhia, väkivaltaa, riistoa, säälimättömyyttä, aviorikoksia, pedofiliaa, kiduttamista...?

        Jumala on pyhä ja oikeudenmukainen kaikkia ihmisiä kohtaan ja maksaa jokaiselle sen mukaan, kuinka tämä on elänyt ja millaisia valintoja tehnyt. Jumalan pyhyys tarkoittaa sitä, että Jumalan tahtoa, korkeinta lakia, ei voi rikkoa vain pikkuriikkisen ja jättää muuta lakia eheäksi, vaan joka on rikkonut yhtäkin Jumalan käskyistä, on syypää sen kaikissa kohdissa (Jaak. 2:10). Se, että Jumalan laki on pyhä, tarkoittaa eräällä tavalla sen rikkumatonta eheyttä.

        Ihmisen on vaikeaa ymmärtää Jumalan pyhyyttä, koska ihminen on tässä syntisessä maailmassa niin tottunut ja turtunut erilaisiin kompromissiratkaisuihin, "harmaisiin alueisiin" ja tinkimiseen, että moni ei enää voi käsittää, että absoluuttista hyvyyttä, vanhurskautta ja pyhyyttä voi olla olemassa. Mutta Jumala on pyhä.

        Jumala siis tuomitsee syntisen ihmisen, ja me kaikki olemme tehneet syntiä. Jeesuksen mukaan syntiä tehdään ajatuksissa, asenteissa, sanoissa ja teoissa.

        Me kaikki siis olemme ansainneet sen tuomion, joka Jumalan pyhän tahdon rikkomisesta oikeudenmukaisesti seuraa, kuoleman ja kadotuksen.

        Mutta Jumala rakasti syntistä ihmistä. Hän halusi ihmiset takaisin yhteyteensä, iankaikkiseen elämään. Hän ei halunnut riistää ihmiseltä vapaata tahtoa pois eikä tuhota ihmistä. Hän ei halunnut peruuttaa, ikään kuin "nollata", kaikkea tapahtunutta ja aloittaa taas alusta. Eikä Hän myöskään pyhyytensä vuoksi pystynyt vain syleilemään ihmisten syntisyyttä ja painaa kaikkea pahuutta villaisella. Mitä kolmiyhteinen Jumalamme siis teki?

        Hän ratkaisi suuren rakkautensa ja ihmisten syntisyyden aiheuttaman ristiriidan syntymällä itse ihmiseksi Pojassa, Jeesuksessa, ja sovitti ihmiskunnan synnit, menneiden sukupolvien ja tulevien, ristinkuolemallaan. Jumala ikään kuin absorboi ihmisten syntisyyden itseensä, sovittaen sen kärsimällä puolestamme sen oikeudenmukaisen rangaistuksen, joka synnistä kuuluu saada. Ikuisen henkensä voimalla Jeesus voitti synnin, kuoleman ja kadotuksen ja nousi kuolleista elämän Herrana.

        Näin pelastus ja iankaikkinen elämä Jumalan yhteydessä on kaikkien saatavilla! Jos olet tehnyt vääryyttä, olet tervetullut, koska syntisi ovat sovitetut Jeesuksessa. Jos nöyrryt ja tunnustat Hänelle syntisi, Hän antaa sinulle anteeksi, ja kutsuu sinut seuraamaan itseään iankaikkisuuteen.

        Jos torjut Jeesuksen sovituksen etkä halua seurata Häntä, oikeudenmukainen tuomio pysyy päälläsi ja saat sen mukaisen rangaistuksen viimeisellä tuomiolla.

        Jos sinulla on Ohme kysyttävää, niin koetan vastata.


      • ateisti 007
        Uskova Noora kirjoitti:

        Ohme, Jumala tuomitsee ihmisessä olevan pahuuden ja vääryyden. Haluaisitko Jumalan olevan epäoikeudenmukainen? Haluaisitko Jumalan siunaavan ja rakastavan valehtelua, ylpeää asennetta, murhia, väkivaltaa, riistoa, säälimättömyyttä, aviorikoksia, pedofiliaa, kiduttamista...?

        Jumala on pyhä ja oikeudenmukainen kaikkia ihmisiä kohtaan ja maksaa jokaiselle sen mukaan, kuinka tämä on elänyt ja millaisia valintoja tehnyt. Jumalan pyhyys tarkoittaa sitä, että Jumalan tahtoa, korkeinta lakia, ei voi rikkoa vain pikkuriikkisen ja jättää muuta lakia eheäksi, vaan joka on rikkonut yhtäkin Jumalan käskyistä, on syypää sen kaikissa kohdissa (Jaak. 2:10). Se, että Jumalan laki on pyhä, tarkoittaa eräällä tavalla sen rikkumatonta eheyttä.

        Ihmisen on vaikeaa ymmärtää Jumalan pyhyyttä, koska ihminen on tässä syntisessä maailmassa niin tottunut ja turtunut erilaisiin kompromissiratkaisuihin, "harmaisiin alueisiin" ja tinkimiseen, että moni ei enää voi käsittää, että absoluuttista hyvyyttä, vanhurskautta ja pyhyyttä voi olla olemassa. Mutta Jumala on pyhä.

        Jumala siis tuomitsee syntisen ihmisen, ja me kaikki olemme tehneet syntiä. Jeesuksen mukaan syntiä tehdään ajatuksissa, asenteissa, sanoissa ja teoissa.

        Me kaikki siis olemme ansainneet sen tuomion, joka Jumalan pyhän tahdon rikkomisesta oikeudenmukaisesti seuraa, kuoleman ja kadotuksen.

        Mutta Jumala rakasti syntistä ihmistä. Hän halusi ihmiset takaisin yhteyteensä, iankaikkiseen elämään. Hän ei halunnut riistää ihmiseltä vapaata tahtoa pois eikä tuhota ihmistä. Hän ei halunnut peruuttaa, ikään kuin "nollata", kaikkea tapahtunutta ja aloittaa taas alusta. Eikä Hän myöskään pyhyytensä vuoksi pystynyt vain syleilemään ihmisten syntisyyttä ja painaa kaikkea pahuutta villaisella. Mitä kolmiyhteinen Jumalamme siis teki?

        Hän ratkaisi suuren rakkautensa ja ihmisten syntisyyden aiheuttaman ristiriidan syntymällä itse ihmiseksi Pojassa, Jeesuksessa, ja sovitti ihmiskunnan synnit, menneiden sukupolvien ja tulevien, ristinkuolemallaan. Jumala ikään kuin absorboi ihmisten syntisyyden itseensä, sovittaen sen kärsimällä puolestamme sen oikeudenmukaisen rangaistuksen, joka synnistä kuuluu saada. Ikuisen henkensä voimalla Jeesus voitti synnin, kuoleman ja kadotuksen ja nousi kuolleista elämän Herrana.

        Näin pelastus ja iankaikkinen elämä Jumalan yhteydessä on kaikkien saatavilla! Jos olet tehnyt vääryyttä, olet tervetullut, koska syntisi ovat sovitetut Jeesuksessa. Jos nöyrryt ja tunnustat Hänelle syntisi, Hän antaa sinulle anteeksi, ja kutsuu sinut seuraamaan itseään iankaikkisuuteen.

        Jos torjut Jeesuksen sovituksen etkä halua seurata Häntä, oikeudenmukainen tuomio pysyy päälläsi ja saat sen mukaisen rangaistuksen viimeisellä tuomiolla.

        Jos sinulla on Ohme kysyttävää, niin koetan vastata.

        uskova noora:

        UNOHDAT mainita että puheesi on USKOMISTA.....EI tietoa ..sen sanoi minulle eräs "uskovainen"
        Ei ole "häävi" olento jumalasi kun ihmisen loi OMAKSI kuvakseen ja kaikkivaltiaana
        LOI ihmiseen pahuutta ja paljon..siis hän teki ihmisen...Kaikkivaltias kun siis myös
        Loi paholaisen ...VAIN hän on kaiken luonut..niinhän väitätte
        Vaan ETTE ..TIEDÄ uskotte sellaiseen kylläkin
        Unohdatte joka kerta kun avaatte suunne ...unohdatte mainita että uskotte siis luulette jumalan olemassaolon...äläkä neme valehtelemaan että TIEDÄT
        .
        Mitä teet ihmisille jotka kaskaan eivät saa lukea "jumalan olemassaolosta".....
        He eivät jeesukseen usko...eli tuomitset heidät "Ei uskovaisena helvettiin"
        Jumalahan pystyi luomaan maailmankaikkeuden....muttei pystynyt vain sanomaan
        "hävitköön synti"....EI olisi tarvinnut tapattaa poikaansa..meidän syntiemme tähden
        Tosin itsensä keksimää ovat syntimme..kaikkivaltias kun on
        Tuliko ihmistä "luodessaan "..painovirhe kun ei huomannut meistä luoda hyviä
        ihmisiä?????????
        No meillä kuolevaisilla ainakin tapahtuu "Huteja" varsinkin prototyypeissä
        Olisimme vain säästyneet monelta vaivalta ja pahalta
        Kaikki taudit myös ovat hänen käsialaansa..kaikkivaltias kun on
        Ironisesti voisin sanoa että Hitlerikin katseli jumalan luomusta peilistään......
        Mutta eipä hätää kun vain huomasi katua töitään ...juuri ennen kuin päästi
        "ilmat pihalle" ..itsestään
        "Omaksi kuvakseen ihmisen loi"....eli kummallisia ajanviettotapoja hänellä
        Idi Amin. muodossa oli.... heitteli eläviä jumalan lapsia krokotiilien syötäväksi
        Ehkä oli eläinystävä eikä sietänyt nähdä krokotiilien näkevän nälkää...omaksi kuvakseen kun Hänetkin loi...


      • Uskova Noora
        ateisti 007 kirjoitti:

        uskova noora:

        UNOHDAT mainita että puheesi on USKOMISTA.....EI tietoa ..sen sanoi minulle eräs "uskovainen"
        Ei ole "häävi" olento jumalasi kun ihmisen loi OMAKSI kuvakseen ja kaikkivaltiaana
        LOI ihmiseen pahuutta ja paljon..siis hän teki ihmisen...Kaikkivaltias kun siis myös
        Loi paholaisen ...VAIN hän on kaiken luonut..niinhän väitätte
        Vaan ETTE ..TIEDÄ uskotte sellaiseen kylläkin
        Unohdatte joka kerta kun avaatte suunne ...unohdatte mainita että uskotte siis luulette jumalan olemassaolon...äläkä neme valehtelemaan että TIEDÄT
        .
        Mitä teet ihmisille jotka kaskaan eivät saa lukea "jumalan olemassaolosta".....
        He eivät jeesukseen usko...eli tuomitset heidät "Ei uskovaisena helvettiin"
        Jumalahan pystyi luomaan maailmankaikkeuden....muttei pystynyt vain sanomaan
        "hävitköön synti"....EI olisi tarvinnut tapattaa poikaansa..meidän syntiemme tähden
        Tosin itsensä keksimää ovat syntimme..kaikkivaltias kun on
        Tuliko ihmistä "luodessaan "..painovirhe kun ei huomannut meistä luoda hyviä
        ihmisiä?????????
        No meillä kuolevaisilla ainakin tapahtuu "Huteja" varsinkin prototyypeissä
        Olisimme vain säästyneet monelta vaivalta ja pahalta
        Kaikki taudit myös ovat hänen käsialaansa..kaikkivaltias kun on
        Ironisesti voisin sanoa että Hitlerikin katseli jumalan luomusta peilistään......
        Mutta eipä hätää kun vain huomasi katua töitään ...juuri ennen kuin päästi
        "ilmat pihalle" ..itsestään
        "Omaksi kuvakseen ihmisen loi"....eli kummallisia ajanviettotapoja hänellä
        Idi Amin. muodossa oli.... heitteli eläviä jumalan lapsia krokotiilien syötäväksi
        Ehkä oli eläinystävä eikä sietänyt nähdä krokotiilien näkevän nälkää...omaksi kuvakseen kun Hänetkin loi...

        Ateisti007, Jumala ei luonut syntiä, vaan Jumala loi ihmisen vapaaksi tekemään valintoja. Jumala ei ota ihmiseltä valinnanvapautta pois.

        Syytät Jumalaa ihmisten valinnanvapaudellaan toteuttamasta synnistä.


      • Ateisti007
        Uskova Noora kirjoitti:

        Ateisti007, Jumala ei luonut syntiä, vaan Jumala loi ihmisen vapaaksi tekemään valintoja. Jumala ei ota ihmiseltä valinnanvapautta pois.

        Syytät Jumalaa ihmisten valinnanvapaudellaan toteuttamasta synnistä.

        uskova noora..

        Vastauksesi on niin vajaa ...kuten aina, kun ette pysty suoraan vastaamaan
        Sotkeudutte omiinne puheisiinne....jonka mukaan jumala on Kaikkivaltias
        Kaiken luonut........siis paholaisenkin...ja kaiken muunkin pahan....ilkeyden....
        synnin ..vai onko kenties joku muu nämä jumalan tietämättä luonut
        JA se JOKA pahan olisi luonut ON myöskin jumalan luoma
        Hänhän loi kaiken...kaikkivaltias kun hän on
        .
        Ikävää kun et pystynyt mihinkään vastaamaan..joita esitin
        JOS ja kun olet uskon asialla pitäisi sinun kyetä vastaamaan kaikkien kuullen ja nähden...joten odotan vastaustasi..........


      • Uskova Noora
        Ateisti007 kirjoitti:

        uskova noora..

        Vastauksesi on niin vajaa ...kuten aina, kun ette pysty suoraan vastaamaan
        Sotkeudutte omiinne puheisiinne....jonka mukaan jumala on Kaikkivaltias
        Kaiken luonut........siis paholaisenkin...ja kaiken muunkin pahan....ilkeyden....
        synnin ..vai onko kenties joku muu nämä jumalan tietämättä luonut
        JA se JOKA pahan olisi luonut ON myöskin jumalan luoma
        Hänhän loi kaiken...kaikkivaltias kun hän on
        .
        Ikävää kun et pystynyt mihinkään vastaamaan..joita esitin
        JOS ja kun olet uskon asialla pitäisi sinun kyetä vastaamaan kaikkien kuullen ja nähden...joten odotan vastaustasi..........

        Ateisti007, kaikki epäpyhä ja epävanhurskaus, eli synti, on tullut _valinnan kautta_ olemassaoloon, myös S.aatanan pahuus.

        Jos minä annan sinulle 50 euroa ja sanon, että "käy ostamassa itsellesi kengät tai takki tai kirja tällä rahalla", mutta sinä menet ja ostat sillä pullon alkoholia, jonka ryyppäät, ja sen jälkeen valitat krapulaa, niin olenko minä syypää sinun pahoinvointiisi?

        En. 50 euron antaminenhan oli minulta hyvä teko.

        Jumala loi ihmisen vapaaksi valitsemaan. Kyseessä on aito vapaus: ihminen pystyi valitsemaan myös Jumalan tahtoa vastaan. Jumala ei ota valinnanvapautta ihmiseltä pois.

        Jumalamme on vapauden Jumala.


      • ateisti007
        Uskova Noora kirjoitti:

        Ateisti007, kaikki epäpyhä ja epävanhurskaus, eli synti, on tullut _valinnan kautta_ olemassaoloon, myös S.aatanan pahuus.

        Jos minä annan sinulle 50 euroa ja sanon, että "käy ostamassa itsellesi kengät tai takki tai kirja tällä rahalla", mutta sinä menet ja ostat sillä pullon alkoholia, jonka ryyppäät, ja sen jälkeen valitat krapulaa, niin olenko minä syypää sinun pahoinvointiisi?

        En. 50 euron antaminenhan oli minulta hyvä teko.

        Jumala loi ihmisen vapaaksi valitsemaan. Kyseessä on aito vapaus: ihminen pystyi valitsemaan myös Jumalan tahtoa vastaan. Jumala ei ota valinnanvapautta ihmiseltä pois.

        Jumalamme on vapauden Jumala.

        uskova noora

        Siis synti ja Saatana ovat tulleet "Tyhjästä".............

        Koska ET pystynyt vastaamaan kysymyksiini ...Ei ole mitään syytä jatkaa
        keskustelua tätä pidemmälle..


      • Uskova Noora
        ateisti007 kirjoitti:

        uskova noora

        Siis synti ja Saatana ovat tulleet "Tyhjästä".............

        Koska ET pystynyt vastaamaan kysymyksiini ...Ei ole mitään syytä jatkaa
        keskustelua tätä pidemmälle..

        Ateisti007, S.aatana on Jumalan luoma arkkienkeli, joka lankesi noustessaan Luojaansa vastaan. Synti on tullut valinnan kautta, niin S.aatanan kuin ihmisen kohdalla. S.aatana huokutteli ihmiset syntiin, mutta ihminen itse teki tämän väärän valinnan.


      • ateisti007
        Uskova Noora kirjoitti:

        Ateisti007, S.aatana on Jumalan luoma arkkienkeli, joka lankesi noustessaan Luojaansa vastaan. Synti on tullut valinnan kautta, niin S.aatanan kuin ihmisen kohdalla. S.aatana huokutteli ihmiset syntiin, mutta ihminen itse teki tämän väärän valinnan.

        uskova noora

        Selitys se oli tuokin...............

        Jumalan ollessa NIIN mahtava että maailmankaikkeuden on luonut......

        EI muka luodessaan osannutkaan tehdä enkeliä ....joka olisi luotettava????

        Äläkä unohda että tekstisi on uskoa.....ei TIETOA...


      • Angus_Beef_Master

        Koska olen ateisti saan tuomita ihmisiä. Tämä niin kuin huumorina tähän alkuun.

        Minusta kun vertaa kirjoittajia "Uskova Noora" ja "ateisti007, niin Noora vaikuttaa paljon mukavammalta ja tasapainoisemmalta ihmiseltä.

        Ateisti007 ehkä itse ajattelee, että hän on oikeassa, hän on OIKEASSA, ja siksi hän voi olla tuolla lailla penätä ja vaatia vastauksia uskovalta (joita hän ei kunnioita ihmisinä kuten pitäisi) ja tehdä sitten ylimielisiä tilannekatsauksia tyyliin et osaa vastata, ei ole mitään syytä jatkaa.

        Monille ateisteille tuo (jumalallinen?) oikeassaolo luo heidän mielestään oikeuden toisille räyhäämiseen ja epäkunnioittavaan käytökseen. Vaikka olisikin oikeassa ateismissaan, miksi silti käyttäytä näin? Tämä on yksi syistä miksi olen aivan lähiaikoina tullut kriittiseksi ateismia kohtaan.

        Sitaatti: kaikki todelliset kristityt ja todelliset tieteentekijät ovat nöyriä.


      • Angus_Beef_Master
        Angus_Beef_Master kirjoitti:

        Koska olen ateisti saan tuomita ihmisiä. Tämä niin kuin huumorina tähän alkuun.

        Minusta kun vertaa kirjoittajia "Uskova Noora" ja "ateisti007, niin Noora vaikuttaa paljon mukavammalta ja tasapainoisemmalta ihmiseltä.

        Ateisti007 ehkä itse ajattelee, että hän on oikeassa, hän on OIKEASSA, ja siksi hän voi olla tuolla lailla penätä ja vaatia vastauksia uskovalta (joita hän ei kunnioita ihmisinä kuten pitäisi) ja tehdä sitten ylimielisiä tilannekatsauksia tyyliin et osaa vastata, ei ole mitään syytä jatkaa.

        Monille ateisteille tuo (jumalallinen?) oikeassaolo luo heidän mielestään oikeuden toisille räyhäämiseen ja epäkunnioittavaan käytökseen. Vaikka olisikin oikeassa ateismissaan, miksi silti käyttäytä näin? Tämä on yksi syistä miksi olen aivan lähiaikoina tullut kriittiseksi ateismia kohtaan.

        Sitaatti: kaikki todelliset kristityt ja todelliset tieteentekijät ovat nöyriä.

        Okei olin huono ihminen edellisessä omassa viestissäni koska motiivinani oli olla ilkeä ateisti007:aa kohtaan.

        Sorrun tähän usein. Olen liian yksinäinen enkä useinkaan pääse kommunikoimaan toisten ihmisten kanssa. Siksi todellisissa kommunikaatiotilanteissa en kykenemään toisen ymmärrykseen ja kompromissiin vaan haluan haukkua ja loukata ja käännyttää toisen kannastaan...


    • Angus Beef Master

      Hei Toukokuusta,

      Olemme siis saman ikäisiä. Itsellä ei ollut väkivaltaista tai muutenkaan erityisen huonoa perhettä. Ehkä vähän epätasapainoinen ja sellainen että tunteita ei näytetty, mutta taustalla kuitenkin rakkautta/välittämistä oli olemassa. Niinpä minun ei tällä perhetaustalla kannata kauhean paljon valittaa, koska monilla on ollut paljon kipeämpää.

      Itsekin olen kirkosta eronnut. Aiemmin aggressiivinen uskontoja kohtaan. Nyttemmin skeptinen entistä skeptisyyttä kohtaan.

      Mutta minua kiinnostaa suuresti miten meditoit ja mitä se sinulle tarkoittaa. Olen kevyesti perehtynyt buddhalaisuuteen ja tietoista läsnäoloa tosiaan yrittänyt omaksua asenteeksi. Kysymyksiä :). Oletko itse kehittänyt ihan omat meditaatiotekniikat? Miten kauan olet harjoitellut? Miten olet havainnut meditoinnin muuttuneen helpommaksi? Vertaa vaikka siihen miten huippu-urheilijalla helppoa tehdä 3 kilsan juoksulenkki kun rapakuntoinen toipuu siitä sen jälkeen viikon. Millaisia tiloja saavutat meditaatiolla?

      Itsekin suhtaudun kriittisesti psyykelääkitykseen. Esko Valtaoja sanoi hyvin että nykyisetkin psyykelääkkeet vertautuvat siihen että fyysisten sairauksien hoidossa käytettäisiin iilimatoja ja jotain Galenoksen humoraalioppia. Aivot on niin äärimonimutkainen elin, että sitä ei ehkä pitäisi sorkkia. Ajattelen että liian monet uskovat lääkäreihin ja ottavat pillerit vastaan. On myös luotu kulttuuri/rituaali/uskonto, että näitä lääkkeitä tarvitaan. Että itse ei voi ajatuksillaan parantaa itseään. Että se on mahdotonta. Mutta en omaa kapasiteettia väitellä tästä asiasta. Jos joku on saanut lääkkeistä selkeän avun, niin hyvä hänelle.

      Mitkä asiat sinua ahdistavat ja miltä ahdistus tuntuu kokemuksena? Itsellänihän oli niin, että eniten ahdistaa kaikki :). Olemassaolo itsessään on saastunut ahdistuksen takia.

    • yksi vanhus

      Valtava ahdistus ollut jo reilusti yli 70 v. Minkäänlaista tukea ei ole missään vaiheessa annettu. Aina on työnnetty vain hitaasti mutta varmasti tappavia psyykelääkkeitä. Nyt vielä fyysisesti sairasta syytetään laiskaksi ja saamattomaksi.

      • Gjhjkkjh

        Hei vanhus! Toivon sinulle voimia


    • Toukokuusta

      Hei Angus:)

      Kyllä, ahdistukseni on jatkuvaa, paitsi silloin kun meditoin menen ns. Kotiin sieluuni hetkeksi.

      Olin menettänyt kaiken toivon, jeesus ja muut ismit ja uskonnot tuntuivat vääriltä tuomitsevuuden vuoksi. Varsinkin jeesusjutut alkoi ihmetyttämään kun Jeesus oli vain yksi edesmennyt mestari muiden mestareiden joukossa. Aloitin meditaation ohjatuilla meditaatioilla, tässä linkki: http://youtu.be/q8PPe8UDnDg ja http://www.aomedia.fi/Meditaatio.htm Alkuun jeesusjutut ahdistivat, mutta pakotin itseni jatkamaan ja meditoinnin edistyessä ymmärsin konkreettisesti Jeesuksen olevan vain yksi mestari muiden mestareiden joukossa. Harjoitusta se vaati, keskityin enemmän chakroihin ja energiakentän puhdistukseen ja alkuun vältin liian jeesusmaisia meditaatioita hämmennyksen vuoksi ja vasta puolen vuoden jälkeen (pakotin itseni kuunteleen joka päivä noin reilun tunnin ajan) huomasin isoja muutoksia. Se on antanut ainoan järkevän selityksen olemassaololleni tähän asti. Aloitin aktiivisesti tämän kaltaisen meditoinnin kaksi vuotta sitten, sitä ennen hapuilin vuosia buddhalaisen ajatusmaailman kanssa, mutta koin kuten sinäkin siinä olevan hieman liikaa kaikenlaista:)

      Meditoinnista olen saanut ainoan järkevän selityksen olemassaololleni. En kuitenkaan voi elää jatkuvasti meditatiivisessa tilassa, joten ongelmana on ollut se, että en ole vielä osannut yhdistää meditoinnin tuomaa rauhaa kunnolla valvetilaan. Toki olen muutosta paljon parempaan huomannut, mutta yleensä ahdistus tulee kuvioon hyvinkin pian, mutta olen saanut edes pienen breikin ahdistuksesta meditoidessa:D Ehkä se vaan vaatii harjoitusta. Olen lukenut, että kestää noin 7v säännöllistä harjoitusta ennen kuin täydellinen rauha ja valaistuminen on saavutettu.

      Ahdistukseni on ollut läsnä niin kauan kuin muistan. Se on pilannut huikeita kokemuksia mitä elämä on eteen antanut. Olen ollut onnekas saadessani asua eri puolilla maailmaa, mutta AINA ahdistus on pilannut työt, ihmissuhteet jne. mennyt piloille. Nyt olen ollut 6v kaukosuhteessa ja voi luoja mikä ahdistus suhteesta koko ajan ollut, jättääkö hän, pettääkö, rakastaako jne. En koskaan olisi lähtenyt suhteeseen jos olisin tiennyt mikä ahdistus siitä seuraa, mutta mieheni on hyvä ja rakastava minua kohtaan ja sekös sitten ahdistaa taas lisää kun ajatukset kiertää kehää, että kukaan ei voi oikeasti minua rakastaa jne muuta ahdistavaa. Sitten menen taas meditoimaan ja se helpottaa hetkeksi.

      On tämä ahdistus ollut kyllä rankkaa huh huh mutta toivottavasti meditointi toisi jotain järkeä tähän mielipuoliseen maailmaan. Jooga on myös ehdoton henkireikä ahdistukselle ja sitä olen harrastanut vuosia.

      Angus, oletko pystynyt seurustelusuhteisiin?

      • sundari

        henkisellä tiellä haahuilu itsekseen saattaa olla yhtä tyhjän kanssa ja monet tarvitsevät opastusta/gurua joka johdattaa olemuksellaan ja sanoillaan sut perille.
        youtubesta löytyy mm. sen niminen kaveri kuin Mooji jonka viisauksista on ollut itselleni suuri apu.

        toivottavasti löydätte mitä etsitte.


      • Uskova Noora
        sundari kirjoitti:

        henkisellä tiellä haahuilu itsekseen saattaa olla yhtä tyhjän kanssa ja monet tarvitsevät opastusta/gurua joka johdattaa olemuksellaan ja sanoillaan sut perille.
        youtubesta löytyy mm. sen niminen kaveri kuin Mooji jonka viisauksista on ollut itselleni suuri apu.

        toivottavasti löydätte mitä etsitte.

        "monet tarvitsevät opastusta/gurua joka johdattaa olemuksellaan ja sanoillaan sut perille."

        Osaatko "Sundari" yhtään kuvailla, edes tapailla, mitä tarkoitat tällä "perille"-sanalla tässä yhteydessä?

        En kysy tätä syyllistävällä asenteella, vaikka skeptisyys saattaa kuultaa läpi kysymyksestäni, vaan minua oikeasti kiinnostaa, mikä se viime kädessä on, mitä jotkut esim. suomalaiset hakevat meditaatiosta.


      • sundari
        Uskova Noora kirjoitti:

        "monet tarvitsevät opastusta/gurua joka johdattaa olemuksellaan ja sanoillaan sut perille."

        Osaatko "Sundari" yhtään kuvailla, edes tapailla, mitä tarkoitat tällä "perille"-sanalla tässä yhteydessä?

        En kysy tätä syyllistävällä asenteella, vaikka skeptisyys saattaa kuultaa läpi kysymyksestäni, vaan minua oikeasti kiinnostaa, mikä se viime kädessä on, mitä jotkut esim. suomalaiset hakevat meditaatiosta.

        tarkoitan korkeinta minä tietoisuutta. jumalan valtakuntaa. valaistumista. jne. monta nimeä kuvaa yhtä ja samaa asiaa..


      • Uskova Noora
        sundari kirjoitti:

        tarkoitan korkeinta minä tietoisuutta. jumalan valtakuntaa. valaistumista. jne. monta nimeä kuvaa yhtä ja samaa asiaa..

        Hmm, ok...

        Väitän, etteivät ihmiset voi saavuttaa Jumalan valtakuntaa ja siitä tulevaa valaistumista teknisten ja muodollisten meditaatioharjoitteiden avulla.

        Sitä paitsi, siitä ei ole empiiristä näyttöäkään. Missä kaikki valaistuneet ovat? Jos yksi ihmiselämä on liian lyhyt siihen ja tarvitaan samsara, jälleensyntyminen, kuten monet meditaatiota harjoittavat uskovat, niin silloinhan maailmassa pitäisi jo olla valtava määrä sieluja, jotka ovat valaistuneet tai hyvin lähellä valaistumista. Ja kuitenkin ihmiskunta menee koko ajan pahempaan ja pimeämpään suuntaan. 1900-luku oli kaikkein verisin vuosisata ihmiskunnan tunnetussa historiassa.


      • sundari
        Uskova Noora kirjoitti:

        Hmm, ok...

        Väitän, etteivät ihmiset voi saavuttaa Jumalan valtakuntaa ja siitä tulevaa valaistumista teknisten ja muodollisten meditaatioharjoitteiden avulla.

        Sitä paitsi, siitä ei ole empiiristä näyttöäkään. Missä kaikki valaistuneet ovat? Jos yksi ihmiselämä on liian lyhyt siihen ja tarvitaan samsara, jälleensyntyminen, kuten monet meditaatiota harjoittavat uskovat, niin silloinhan maailmassa pitäisi jo olla valtava määrä sieluja, jotka ovat valaistuneet tai hyvin lähellä valaistumista. Ja kuitenkin ihmiskunta menee koko ajan pahempaan ja pimeämpään suuntaan. 1900-luku oli kaikkein verisin vuosisata ihmiskunnan tunnetussa historiassa.

        no oon kanssas samaa mieltä että se ei ole jotain mikä opitaan. se on enemmänkin opitun unohtamista.

        sellainen tarina tuli mieleen jossa eräs kysyi budhalta mitä tämä on saavuttanut kaikella meditoimisellaan ja buddha vastas kysyjälle, en mitään.

        maailma on täynnä nukkuvia buddhia, jeesuksia, jne... mitä tahansa profeettaa nyt halutaankaan käyttää.


      • Angus Beef Master
        Uskova Noora kirjoitti:

        Hmm, ok...

        Väitän, etteivät ihmiset voi saavuttaa Jumalan valtakuntaa ja siitä tulevaa valaistumista teknisten ja muodollisten meditaatioharjoitteiden avulla.

        Sitä paitsi, siitä ei ole empiiristä näyttöäkään. Missä kaikki valaistuneet ovat? Jos yksi ihmiselämä on liian lyhyt siihen ja tarvitaan samsara, jälleensyntyminen, kuten monet meditaatiota harjoittavat uskovat, niin silloinhan maailmassa pitäisi jo olla valtava määrä sieluja, jotka ovat valaistuneet tai hyvin lähellä valaistumista. Ja kuitenkin ihmiskunta menee koko ajan pahempaan ja pimeämpään suuntaan. 1900-luku oli kaikkein verisin vuosisata ihmiskunnan tunnetussa historiassa.

        On myös buddhalaisia suuntia jotka uskovat, ettei tarvita koko ihmiselämää vaan ainoastaan muutama sekunti. Pitää oivaltaa että sinulla on buddha-luonto. Että koirallakin on buddha-luonto.

        Onhan valaistuneita varmaan maailma täynnä. Tai ainakin sellaisia, jotka ovat meditaatiotekniikoilla saaneet jonkinlaisen syvällisen rauhan. Jonkinlaiset rauhan perustukset jotka pysyvät, kuten itse olet saanut Kristuksesta.

        Esko Valtaoja esitti että 1900-luku oli itse asiassa ihmiskunnan historian paras vuosisata. Vaikka oli niin paljon sotaa ja kuolemaa ja sortoa. Historiassa keskitytään usein liikaa valtiolliseen historiaan, suurmiehiin ja muutenkin korkean tason päättäjiin. Aivan kuin ne olisivat tärkeitä, vaikka kaikissa valtakunnissa aivan tavalliset (ja tärkeät) ihmiset elävät aivan tavallista (ja jumalallista) arkeaan. Heistä ei vain usein kirjoiteta, vaikka he ovat enemmistö. Valtaoja esitti että juuri tämän enemmistön elämänlaadun suuri muutos on ollut 1900-luvun suurin uutinen ja saavutus ja edelleen ollaan menossa koko ajan parempaan suuntaan.

        Valtaoja sai kuitenkin vihapostia kun kirjoitti lehteen, että maailma on muuttunut ja muuttuu paremmaksi. Joitakin ahdistaa ajatus, että tämä (maallinen) maailma voidaan pelastaa?


      • Angus Beef Master
        Angus Beef Master kirjoitti:

        On myös buddhalaisia suuntia jotka uskovat, ettei tarvita koko ihmiselämää vaan ainoastaan muutama sekunti. Pitää oivaltaa että sinulla on buddha-luonto. Että koirallakin on buddha-luonto.

        Onhan valaistuneita varmaan maailma täynnä. Tai ainakin sellaisia, jotka ovat meditaatiotekniikoilla saaneet jonkinlaisen syvällisen rauhan. Jonkinlaiset rauhan perustukset jotka pysyvät, kuten itse olet saanut Kristuksesta.

        Esko Valtaoja esitti että 1900-luku oli itse asiassa ihmiskunnan historian paras vuosisata. Vaikka oli niin paljon sotaa ja kuolemaa ja sortoa. Historiassa keskitytään usein liikaa valtiolliseen historiaan, suurmiehiin ja muutenkin korkean tason päättäjiin. Aivan kuin ne olisivat tärkeitä, vaikka kaikissa valtakunnissa aivan tavalliset (ja tärkeät) ihmiset elävät aivan tavallista (ja jumalallista) arkeaan. Heistä ei vain usein kirjoiteta, vaikka he ovat enemmistö. Valtaoja esitti että juuri tämän enemmistön elämänlaadun suuri muutos on ollut 1900-luvun suurin uutinen ja saavutus ja edelleen ollaan menossa koko ajan parempaan suuntaan.

        Valtaoja sai kuitenkin vihapostia kun kirjoitti lehteen, että maailma on muuttunut ja muuttuu paremmaksi. Joitakin ahdistaa ajatus, että tämä (maallinen) maailma voidaan pelastaa?

        Nooralle yritin vastata muttei tämä romu toimi kuten pitäisi.


      • sundari
        Angus Beef Master kirjoitti:

        Nooralle yritin vastata muttei tämä romu toimi kuten pitäisi.

        itseasiassa valaistunut ei edes näe maailmaa hyvänä tai pahana, vaan totuutena ja harhana. hän tiedostaa olemassa olevan todellisen luonteen eikä se aiheuta hänen mielessään mitään huolta.
        meditaatio ei ole uskomista vaan päinvastoin. se on puhdasta olemista ilman mielen luomia rajoitteita. meditaation tarkoitus on sammuttaa harhaileva mieli. itsensä oivaltaminen ei siis ole mikään oppi.


      • Uskova Noora
        Angus Beef Master kirjoitti:

        On myös buddhalaisia suuntia jotka uskovat, ettei tarvita koko ihmiselämää vaan ainoastaan muutama sekunti. Pitää oivaltaa että sinulla on buddha-luonto. Että koirallakin on buddha-luonto.

        Onhan valaistuneita varmaan maailma täynnä. Tai ainakin sellaisia, jotka ovat meditaatiotekniikoilla saaneet jonkinlaisen syvällisen rauhan. Jonkinlaiset rauhan perustukset jotka pysyvät, kuten itse olet saanut Kristuksesta.

        Esko Valtaoja esitti että 1900-luku oli itse asiassa ihmiskunnan historian paras vuosisata. Vaikka oli niin paljon sotaa ja kuolemaa ja sortoa. Historiassa keskitytään usein liikaa valtiolliseen historiaan, suurmiehiin ja muutenkin korkean tason päättäjiin. Aivan kuin ne olisivat tärkeitä, vaikka kaikissa valtakunnissa aivan tavalliset (ja tärkeät) ihmiset elävät aivan tavallista (ja jumalallista) arkeaan. Heistä ei vain usein kirjoiteta, vaikka he ovat enemmistö. Valtaoja esitti että juuri tämän enemmistön elämänlaadun suuri muutos on ollut 1900-luvun suurin uutinen ja saavutus ja edelleen ollaan menossa koko ajan parempaan suuntaan.

        Valtaoja sai kuitenkin vihapostia kun kirjoitti lehteen, että maailma on muuttunut ja muuttuu paremmaksi. Joitakin ahdistaa ajatus, että tämä (maallinen) maailma voidaan pelastaa?

        Angus, muistan itsekin törmänneeni joskus mediassa tuohon Valtaojan kehitysoptimismiin. Ymmärrän kyllä, mitä hän haluaa tuoda esiin tällä näkökulmallaan, esim. kehittyneissä maissa 1900-luvulla on tapahtunut elintason ja yleisen sivistystason nousu, joita voidaan mitata esim. imeväiskuolleisuuden selkeänä vähenemisenä ja koko väestön kattavan koulujärjestelmän kehittymisenä, mutta väitän hänen sittenkin olevan erehtynyt.

        Ensinnäkään nämä valtiolliset suurmiehet, jotka näyttelivät näkyviä rooleja maailmansodissa ja erilaisissa fasistisissa järjestelmissä, eivät kehittyneet, eläneet ja toimineet tyhjiössä, irrallaan muusta yhteiskunnasta. Fasismi ja natsismi sekä neuvostokommunismi eivät olleet sattumaa, vaan tavalliset ihmiset (riittävä määrä heistä, ns. kriittinen massa) halusivat niitä. Natsi-Saksassa huomattava osa tavallisesta saksalaisväestöstä myös hyötyi natsijärjestelmästä; tämä saatanallinen järjestelmä oli monin tavoin nk. edistystä kriittisen massan silmissä.

        Valtaojan kehitysoptimistinen näkemys 1900-luvusta sisältää virheen myös raamatullisesta moraalifilosofisesta näkökulmasta. Se ei huomioi sitä, että ihmisyhteisöjen hyvät teot eivät pyhitä pahoja tekoja. Emme voi myöskään sulkeistaa "kehityksen" pahoja hedelmiä ja projisoida niitä johonkin toiseuteen, "kehityksen" ulkopuoliseen todellisuuteen. Lääketieteelliset keksinnöt, ydinpommi ja biologisten aseiden kehittely ovat saman puun hedelmiä.


        "Valtaoja sai kuitenkin vihapostia kun kirjoitti lehteen, että maailma on muuttunut ja muuttuu paremmaksi. Joitakin ahdistaa ajatus, että tämä (maallinen) maailma voidaan pelastaa?"

        Luulen että Valtaojan saama vihaposti kuvastaa sitä, että hänen moraalinen kehitysoptimisminsa on monen korvissa heidän moraalisen vaistonsa vastainen; se kuulostaa suorastaan irvokkaalta, jos katsoo viime vuosisataa kokonaisuutena.

        Omalla kohdallani, kristittynä, voin myöntää, että ihmiskunnan lopun aikoja koskeva Raamatun profetia ja oma haluni "parantaa maailmaa" muodostavat minulle dilemman: kuinka ylläpitää riittävää sisäistä motivaatiota parantaa maailmaa, kun on vakuuttunut, että tämä maailma ei ole meidän ihmisten pelastettavissa, ja kaikki itse asiassa tulee vääjämättä menemään huonompaan suuntaan tästä eteenpäin tämän maailman loppuun asti, eli iankaikkisuuden alkuun saakka?

        Tähän dilemmaan vastausta etsiessäni minulle on valjennut, että Ilmestyskirjassa ja Uuden Testamentin epistoloissa kuvattu lopun aikojen kristittyjen "vihan ja ahdistuksen aika" kuvaa olennaiselta osaltaan uskovan ihmisen sisäistä kilvoittelua omaa toivottomuuttaan vastaan. Tämä asetelma kirkastaa myös moraalin ytimen: teenkö hyviä valintoja siksi, että niistä on hyötyä, vai siksi, että ne ovat hyviä valintoja?

        Martti Lutherin sanoin: "Jos tietäisin maailmanlopun tulevan huomenna, istuttaisin tänään omenapuun."


      • sundari
        Uskova Noora kirjoitti:

        Angus, muistan itsekin törmänneeni joskus mediassa tuohon Valtaojan kehitysoptimismiin. Ymmärrän kyllä, mitä hän haluaa tuoda esiin tällä näkökulmallaan, esim. kehittyneissä maissa 1900-luvulla on tapahtunut elintason ja yleisen sivistystason nousu, joita voidaan mitata esim. imeväiskuolleisuuden selkeänä vähenemisenä ja koko väestön kattavan koulujärjestelmän kehittymisenä, mutta väitän hänen sittenkin olevan erehtynyt.

        Ensinnäkään nämä valtiolliset suurmiehet, jotka näyttelivät näkyviä rooleja maailmansodissa ja erilaisissa fasistisissa järjestelmissä, eivät kehittyneet, eläneet ja toimineet tyhjiössä, irrallaan muusta yhteiskunnasta. Fasismi ja natsismi sekä neuvostokommunismi eivät olleet sattumaa, vaan tavalliset ihmiset (riittävä määrä heistä, ns. kriittinen massa) halusivat niitä. Natsi-Saksassa huomattava osa tavallisesta saksalaisväestöstä myös hyötyi natsijärjestelmästä; tämä saatanallinen järjestelmä oli monin tavoin nk. edistystä kriittisen massan silmissä.

        Valtaojan kehitysoptimistinen näkemys 1900-luvusta sisältää virheen myös raamatullisesta moraalifilosofisesta näkökulmasta. Se ei huomioi sitä, että ihmisyhteisöjen hyvät teot eivät pyhitä pahoja tekoja. Emme voi myöskään sulkeistaa "kehityksen" pahoja hedelmiä ja projisoida niitä johonkin toiseuteen, "kehityksen" ulkopuoliseen todellisuuteen. Lääketieteelliset keksinnöt, ydinpommi ja biologisten aseiden kehittely ovat saman puun hedelmiä.


        "Valtaoja sai kuitenkin vihapostia kun kirjoitti lehteen, että maailma on muuttunut ja muuttuu paremmaksi. Joitakin ahdistaa ajatus, että tämä (maallinen) maailma voidaan pelastaa?"

        Luulen että Valtaojan saama vihaposti kuvastaa sitä, että hänen moraalinen kehitysoptimisminsa on monen korvissa heidän moraalisen vaistonsa vastainen; se kuulostaa suorastaan irvokkaalta, jos katsoo viime vuosisataa kokonaisuutena.

        Omalla kohdallani, kristittynä, voin myöntää, että ihmiskunnan lopun aikoja koskeva Raamatun profetia ja oma haluni "parantaa maailmaa" muodostavat minulle dilemman: kuinka ylläpitää riittävää sisäistä motivaatiota parantaa maailmaa, kun on vakuuttunut, että tämä maailma ei ole meidän ihmisten pelastettavissa, ja kaikki itse asiassa tulee vääjämättä menemään huonompaan suuntaan tästä eteenpäin tämän maailman loppuun asti, eli iankaikkisuuden alkuun saakka?

        Tähän dilemmaan vastausta etsiessäni minulle on valjennut, että Ilmestyskirjassa ja Uuden Testamentin epistoloissa kuvattu lopun aikojen kristittyjen "vihan ja ahdistuksen aika" kuvaa olennaiselta osaltaan uskovan ihmisen sisäistä kilvoittelua omaa toivottomuuttaan vastaan. Tämä asetelma kirkastaa myös moraalin ytimen: teenkö hyviä valintoja siksi, että niistä on hyötyä, vai siksi, että ne ovat hyviä valintoja?

        Martti Lutherin sanoin: "Jos tietäisin maailmanlopun tulevan huomenna, istuttaisin tänään omenapuun."

        vaikka saisit Noora luoda täydellisen maailman omasta mielestäsi, niin ei se kaikkien mielestä olisi paratiisi. :)


      • Uskova Noora
        sundari kirjoitti:

        vaikka saisit Noora luoda täydellisen maailman omasta mielestäsi, niin ei se kaikkien mielestä olisi paratiisi. :)

        Sundari, onneksi minä en ole se, joka paratiisin pääsee luomaan, vaan Jumala.

        Luotan Jumalaan, Hänen muukalaiseen pyhyyteensä, ja tämän uskon ja luottamuksen varassa alistun Hänen tahtoonsa sellaisissakin asioissa, joita en nyt ymmärrä omaksi parhaakseni.


      • sundari
        Uskova Noora kirjoitti:

        Sundari, onneksi minä en ole se, joka paratiisin pääsee luomaan, vaan Jumala.

        Luotan Jumalaan, Hänen muukalaiseen pyhyyteensä, ja tämän uskon ja luottamuksen varassa alistun Hänen tahtoonsa sellaisissakin asioissa, joita en nyt ymmärrä omaksi parhaakseni.

        mutta kuinka voit olla varma että et löydä sielläkin jotain korjattavaa? jos luotat jumalaan niin miksi et luota häneen tässäkin maailmassa, onhan hän luonut tämänkin.


      • Uskova Noora
        sundari kirjoitti:

        mutta kuinka voit olla varma että et löydä sielläkin jotain korjattavaa? jos luotat jumalaan niin miksi et luota häneen tässäkin maailmassa, onhan hän luonut tämänkin.

        Nimenomaan Jumalaan luotan tässäkin maailmassa.

        En luota ihmisyyteen ja ihmisiin, ihminen on langennut. Jumala on vanhurskas ja Pyhä. Ihminen on langennut syntiin. Ihminen lankesi syntiin käyttämällä Jumalalta saamaansa valinnanvapautta Jumalan pyhyyttä ja vanhurskautta vastaan.

        Jumala syntyi itse ihmiseksi Pojassa, Jeesuksessa, ja sovitti syntimme ristillä. Hän voitti synnin, kuoleman ja kadotuksen ikuisen henkensä voimalla.

        Jumala tulee tulevaisuudessa määräaikana lopettamaan tämä ihmisten turmeltuneen ja valheellisen maailman. Hän tulee tuomitsemaan jokaisen ihmisen, ja perustamaan iankaikkisen valtakuntansa.

        Jokainen joka vastaanottaa Jeesuksen syntiensä sovittajana ja elämänsä Herrana, uudestisyntyy ylhäältä, Jumalan Hengestä, ja pelastuu iankaikkiseen elämään.

        Siellä, Jumalan iankaikkisessa, Pyhässä valtakunnassa ei ole syntiä enää, sillä sinne pääsevien luotujen synnit on sovitettu Jeesuksessa, ja heidän uskonsa Jeesukseen on vanhurskauttanut ja pyhittänyt heidät.

        Koska siellä ei enää ole syntiä, siellä ei ole korjattavaa, vaan kaikki on niin kuin pitääkin.

        Jokainen, joka janoaa sovitusta ja vanhurskautusta, saa sen Jeesuksessa, ja on kelpaava astumaan Jumalan Pyhään valtakuntaan.


      • sundari
        Uskova Noora kirjoitti:

        Nimenomaan Jumalaan luotan tässäkin maailmassa.

        En luota ihmisyyteen ja ihmisiin, ihminen on langennut. Jumala on vanhurskas ja Pyhä. Ihminen on langennut syntiin. Ihminen lankesi syntiin käyttämällä Jumalalta saamaansa valinnanvapautta Jumalan pyhyyttä ja vanhurskautta vastaan.

        Jumala syntyi itse ihmiseksi Pojassa, Jeesuksessa, ja sovitti syntimme ristillä. Hän voitti synnin, kuoleman ja kadotuksen ikuisen henkensä voimalla.

        Jumala tulee tulevaisuudessa määräaikana lopettamaan tämä ihmisten turmeltuneen ja valheellisen maailman. Hän tulee tuomitsemaan jokaisen ihmisen, ja perustamaan iankaikkisen valtakuntansa.

        Jokainen joka vastaanottaa Jeesuksen syntiensä sovittajana ja elämänsä Herrana, uudestisyntyy ylhäältä, Jumalan Hengestä, ja pelastuu iankaikkiseen elämään.

        Siellä, Jumalan iankaikkisessa, Pyhässä valtakunnassa ei ole syntiä enää, sillä sinne pääsevien luotujen synnit on sovitettu Jeesuksessa, ja heidän uskonsa Jeesukseen on vanhurskauttanut ja pyhittänyt heidät.

        Koska siellä ei enää ole syntiä, siellä ei ole korjattavaa, vaan kaikki on niin kuin pitääkin.

        Jokainen, joka janoaa sovitusta ja vanhurskautusta, saa sen Jeesuksessa, ja on kelpaava astumaan Jumalan Pyhään valtakuntaan.

        kysyit tuolla aikaisemmin että missä ovat kaikki valaistuneet.
        entä missä ovat kaikki Jeeuksen lailla taivaaseen ylösnousseet?
        ei heitä olekaan koska valaistuminen on vain elämänohje ihmiselle niin kuin Jeesuksen opetuksetkin ja muutkin uskonnot.
        maailma on valheellinen. jumala on todellinen. maailma on jumala.


      • Uskova Noora
        sundari kirjoitti:

        kysyit tuolla aikaisemmin että missä ovat kaikki valaistuneet.
        entä missä ovat kaikki Jeeuksen lailla taivaaseen ylösnousseet?
        ei heitä olekaan koska valaistuminen on vain elämänohje ihmiselle niin kuin Jeesuksen opetuksetkin ja muutkin uskonnot.
        maailma on valheellinen. jumala on todellinen. maailma on jumala.

        "entä missä ovat kaikki Jeeuksen lailla taivaaseen ylösnousseet?"

        Tarkalleen ottaen pelastettujen Taivaaseen astuminen ei ole vielä tapahtunut . Kun Jeesus palaa takaisin, seuraa uskossa Jeesukseen kuolleiden ruumiillinen ylösnousemus iankaikkiseen elämään. Ja ne uskovat, jotka silloin ovat täällä maailmassa elossa, Jumala muuttaa kuolevaisesta lihasta ylösnousemusruumiiseen.

        Myös uskomattomina kuolleet ylösnousevat silloin haudoistaan, mutta he nousevat tuomiolle, eivät iankaikkiseen elämään. Ja niin ikään sillä hetkellä täällä maailmassa elävät uskomattomat joutuvat tuomiolle.


      • sundari
        Uskova Noora kirjoitti:

        "entä missä ovat kaikki Jeeuksen lailla taivaaseen ylösnousseet?"

        Tarkalleen ottaen pelastettujen Taivaaseen astuminen ei ole vielä tapahtunut . Kun Jeesus palaa takaisin, seuraa uskossa Jeesukseen kuolleiden ruumiillinen ylösnousemus iankaikkiseen elämään. Ja ne uskovat, jotka silloin ovat täällä maailmassa elossa, Jumala muuttaa kuolevaisesta lihasta ylösnousemusruumiiseen.

        Myös uskomattomina kuolleet ylösnousevat silloin haudoistaan, mutta he nousevat tuomiolle, eivät iankaikkiseen elämään. Ja niin ikään sillä hetkellä täällä maailmassa elävät uskomattomat joutuvat tuomiolle.

        lohduttava tarina. tuli mieleen että miten mahtaa käydä kaikille nykyihmistä edeltävien ihmislajien sieluille. aikamoinen tehtävä Jeesuksella tai kenellä hyvänsä pähkäiltävänä että missä kohtaa menee se ihmistietoisuuden raja. vai olivatko ne vain jotain jumalan prototyyppi versioita ennen nykyihmisen tuotantoa.
        ihmeellinen on tämä maailma ja se on hyvä että jotkut saavat uskonnoista lohtua itselleen.

        "menen mielummin helvettiin koska siellä on kaikki mielenkiintoisimmat tyypit"
        en muista nyt kuka tämän sanoi mutta allekirjoitan myös


      • sundari
        Uskova Noora kirjoitti:

        "entä missä ovat kaikki Jeeuksen lailla taivaaseen ylösnousseet?"

        Tarkalleen ottaen pelastettujen Taivaaseen astuminen ei ole vielä tapahtunut . Kun Jeesus palaa takaisin, seuraa uskossa Jeesukseen kuolleiden ruumiillinen ylösnousemus iankaikkiseen elämään. Ja ne uskovat, jotka silloin ovat täällä maailmassa elossa, Jumala muuttaa kuolevaisesta lihasta ylösnousemusruumiiseen.

        Myös uskomattomina kuolleet ylösnousevat silloin haudoistaan, mutta he nousevat tuomiolle, eivät iankaikkiseen elämään. Ja niin ikään sillä hetkellä täällä maailmassa elävät uskomattomat joutuvat tuomiolle.

        haluan vielä lisätä että kunnioitan sinua ja uskoasi eikä edellisen tekstini tarkoitus ollut ehkä puhtain mutta uskonnot jättävät paljon kysymyksiä ilmoille.


      • wrt3qty
        sundari kirjoitti:

        tarkoitan korkeinta minä tietoisuutta. jumalan valtakuntaa. valaistumista. jne. monta nimeä kuvaa yhtä ja samaa asiaa..

        Totuus on sisällämme , ei se löydy kirjoista , gurujen sanoista tai uskovaisten trollauksesta. Me olemme täällä hankkiaksemme kokemuksia, " synti" on ihmisten keksimä määrite kansojen orjuuttamiseksi. Me emme elä vain yhtä kertaa ja tämä ei ole ensimmäinen elämämme. Jokainen saa uskoa mihin haluaa , mutta kristinuskon pakkosyöttö ei kunnioita tätä ihmisten valinnanvapautta. Uskonnot itsessään ovat kaikki samanarvoisia keskenään sen suhteen kuinka oikeassa ne ovat. Yksinkertainen keino: keskittyä kaikeen ehdottomalla rakkaudella , mikä tahansa asia se onkin.


    • Angus Beef Master

      Toukokuusta, kiitos mukavasta vastauksesta ja ylipäätään keskustelusta.

      Itse en ole mielestäni koskaan menettänyt kaikkea toivoa, kuten sinä kerroit. Outo juttu sinänsä. Harvoin tunnen toivottomuutta vaikka melkein aina tunnen tämän asiantilan (jatkuvan ahdistuksen) johdosta tuskaa. Ehkä se johtuu siitä, että pidän itseäni jotenkin arvottomana/turhana. Minulle ei edes kuulu mitään, en voi siis menettääkään mitään.

      Nautin tuon antamasi linkin ihanan eksoottisista termeistä kuten "Platinaporttivihkimys sekä Yltäkylläisyyden luominen". Mutta ahdistusta aiheutti että tämä kaikki vaikutti taas opiskelulta ja opiskelukin ahdistaa. Huh hei.

      Buddhalaisuutta olemme molemmat pohtineet ja mitähän se edes on? Alain Wattsin mukaan chakrojen idea buddhalaisuudessa on näyttää ihmiselle toinen todellisuus. Mutta loppujen lopuksi on tarkoitus paljastaa vielä seuraava, joka on se, että chakroja ei ole olemassa. On siis ollut ns. arkimaailma, ja tämä on muutettu/vaihdettu maailmaan jossa chakrat ovat todellisuutta ja niitä voi työstää ja puhdistaa. Mutta sitten lopulta sanotaan, että ymmärrätkö että chakrojen lisäksi sinulle olisi voitu esittää mikä tahansa muu eksoottinen yliluonnollinen teoria. Ja sekin olisi ilmentynyt sinulle totuutena, ja olisit saanut sen totuudellisuutta vahvistavia kokemuksia... Eli loppuviimeksi pitää päätyä siihen että se arkimaailma eli lähtökohtatilanne on yhtä yliluonnollinen ja yhtäläisesti harhaa kuin chakrat. Maailma on harhaa mutta todellinen maailma on...? Sitä ei sitten voinut Buddhan mukaan sanoin selittää... Mitä mieltä tästä näkökulmasta? Enkä todellakaan tarkoittanut kritikoida sinua siitä että hyväksyt ja käytät chakroja, kysyn vain mielenkiinnosta.

      En ole koskaan ollut parisuhteessa tai mitenkään muutenkaan seurustellut. Tämä elämänkulku johtuu siitä, että olin nuorena hyvin eristäytynyt. En viettänyt aikaa muiden nuorten seurassa. Olin vain kotona. Jos on sosiaalinen kanssakäyminen muutenkin vaikeaa, niin erityisen vaikeaa se on sitten kun pitäisi lähestyä toista ihmistä jossain romanttis-eroottisessa mielessä. En tajua miten se edes tehtäisiin.

      Unelmoin/haaveilen kuitenkin parisuhteesta harva se päivä. En ole jostain syystä menettänyt toivoa tämänkään asian suhteen. Ehkä voisin sattumalta joskus tavata jonkun joka olisi kuin minä. Tai en välttämättä sattumalta, vaan siksi että Linnunradan keskustan mustan aukon Hawkingin säteily siirtyy 5. ja sen ylipuolisten ulottuvuuksien läpi, vaikuttaa näkymättömästi Kaluza-Klein -tilassa maan päällä, ottaa vastaan ihmisten toiveita ja aiheuttaa niiden toteutumisen nyt, tulevaisuudessa ja myös menneisyydessä. Ehkä Hawkingin säteily tällä tavoin käyttäytymällä voi aiheuttaa jonkun ihmisen syntymän 1980, ihmisen joka ei ollut olemassa vielä eilen mutta tänään hänet on kudottu todellisuuden kankaaseen niin voimakkaasti, että kukaan ei tiedosta olleen aikaa/tilaa ennen häntä. Niin että ehkä tällainen henkilö esim. voisi olla tyttöystäväni sitten? Kun lähiaikoina on alkanut vähän näyttää siltä että kaikki on mahdollista ja maailmankaikkeuden/todellisuuden rakenne hyvin epävarma.

      Olen jotenkin romanttisesti/idealistisesti orientoitunut, koska haaveilen lähinnä jostain harmonisesta kuolemaan asti kestävästä avioliitosta. Lapsistakin haaveilen joskus ja esim. niiden kanssa leikkimisestä tai niille joidenkin asioiden selittämisestä (kuten alkuräjähdys, se että kaikki kissaeläimet ovat keskenään sukulaisia, tai että miksi taivas on sininen) jonka koen erittäin kiehtovaksi ja palkitsevaksi toiminnaksi. Lisäksi fantasioissani pystyn myös luomaan turvallisuuden tunnetta vaimolleni/lapsilleni. Asia joka on mielestäni miehekästä ja erittäin vaikea todella osata toteuttaa.

      Ihmeellisiä asioita on tapahtunut. Muunmuassa se että eristäytymisen jälkeen olen löytänyt ystäviä joiden kanssa hyvin samalla aaltopituudella. Ehkä löydän jostain siis tyttöystävänkin, mutta epäillä tuota sopii.

      Olen joskus miettinyt mitä toivon elämältä. Kun minulla ei oikeastaan ole mitään toiveita tai unelmia. Olin niin kauan jumissa, että vaikka nyt olenkin työelämään jne. päässyt, en edelleenkään toivo mitään. Lomilla en tee juuri mitään. En halua mitään. Mitä mieltä missään... Mutta kerran kun todella pohdin tajusin että on kaksi asiaa joita todella toivon.

      1. Toivon että pääsisin tästä ahdistuneisuudesta/rikkinäisyydestä eroon
      2. Toivon löytäväni jonkun jota rakastaa.

      Näköjään olen hippi koska toivon rauhaa ja rakkautta. :)

      Minun piti muutakin kirjoittaa ja erityisesti vastauksesi pohjalta mutta tästä tuli niin pitkä jo nyt, että seuraavalla kerralla sitten.

      • pahaltanäyttää

        Olet mennyt auttamisen rajan yli omaksuen epäjumalat elintärkeiksi hautaasi asti .
        Ainoita auttajia ovat kolleegasi .


    • Toukokuusta

      Angus I'm here, ahdistaa taas kaikki, mutta halusin sanoa et olen kanssasi. Mul kaamee ahdistus just nyt, helpottaako tää ikinä? Ahdistaa sekin et kirjoitin tänne. Ahdistaa ihan kaikki, sekin että kissani pitää minut elossa kun tarvii ruokaa/tai ehkä mua? Tämä ei ole ihmisarvoista elämää tämän henkisen tuskan kera, missä koti, missä turva, rakkaus ja rauha? Oon niin väsynyt matkalainen., meen taas nukkuun, ehkä uni parantaa, toivoisin lohdutusta tähän elämän syvään suruun..

      • Angus

        En ole hyvä lohduttamaan. Ja mitä sinulle voisi kivaa/rakentavaa sanoa, kun tiedän itsestäni etten kykene usein edes ottamaan mitään tukea vastaan, kun kuvittelen olevani niin avun tuolla puolen. Hävettää vähän sanoa, mutta minulla ahdistus ei ehkä ole noin voimakasta kuin sinulla. Vaikka koenkin sen syövän elämää tehokkaasti siitä huolimatta.

        Jaksamista ja parempaa mieltä.


    • terveellineravinto

      Lopeta vitamiinisi nieleminen vähäksi aikaa ,ehkäpä et edes niitä tarvitse .Kuka ne on sinulle määrännyt ,vai oletko mainostuksen orja .

    • epätoivo

      olen 43 ja n. 30 v. vaikeaa ahdistusta takana. En jaksa uskoa, että koskaan hellittää enää tässä vaiheessa. Opamox-purkki käden ulottuvilla oltava jatkuvasti.

    • BlessYou

      "Yleisin virhe ahdistuneilla on kamppailla ahdistusta vastaan, eikä antaa sen vain tulla ja mennä." -Juuri näin.

      Ahdistus on vain _tunne_, kuten kaikki muutkin tunteet ilosta suruun. Mie olen sitä mieltä, että suurin ahdistuksen aiheuttaja, on siihen samastuminen. Ahdistus johtuu siis egoon samastumisesta. (kristillisin termein lihaan samastumisesta, langenneesta tilasta.)

      Esitän kysymyksen; Onko se osa sinua, joka _havaitsee_, pistää merkille, ahdistuksesi, ahdistunut? Onko siis tarkkailija sinussa ahdistunut?

      Tuo sisäinen tarkkailija, luoja (jumala) on Todellinen minuutesi. Se on mielesi, egosi vankilan luomien rajojen (ahdistuksen) tuolla puolen. Todellinen Itsesi (jumala, jumalan valtakunta sisimmässäsi) on puhdas, pyhä tietoisuus, henki.

      Meditaation, joogan, rukoilun, hiljentymisen (mitä menetelmää haluaakaan käyttää...) tarkoitus on saada yhteys tuohon Korkeempaan Itseesi, maailmankaikkeuden luojaan.

      Ei ole olemassa mitään ulkopuolista, tuomitsevaa jumalaa, vaan koko maailmankaikkeus on omaa näytelmääsi, tietoisuutesi projektiota. Tietoisuutesi luo siis joko taivaan tai helvetin. TÄHÄN HETKEEN. Nuo ovat siis vertauskuvia, kuten esim. koko raamattu on vertauskuvallinen ja symbolinen kirja. (jota kristityt tosin tulkitsee kirjaimellisesti..) Tietoisuuden laajenemisen myötä (useiden jälleensyntymien kautta) ihminen alkaa ymmärtämään, käsittämään todellisuutta laajemmin, uudella tavalla. Alkaa luopumaan vanhoista, kuluneista ja rajoittuneista käsityksistään. Egonsa rajoituksista. Tätä tarkoittaa itselleen kuoleminen.

      En enää minä (egoni) vaan Kristus minussa (henkeni, Todellinen Itseni)

      Kaikki uskonnot ovat enemmän tai vähemmän rajoittuneita. Erityisesti monoteistiset uskonnot (juutalaisuus, k-uskonto, islam) ovat hyvin tuomitsevia, väkivaltaisia, dualistisia... Eli pohjimmiltaan egoperäisiä. Niissä ei ole juurikaan jäljellä henkeä. Eikä esim. Jeesuksen alkuperäisiä opetuksia. (ne on jätetty tarkoutuksella raamatun kaanonista pois) Nykyinen k-uskonto on Jeesuksen alkuperäisten opetusten valossa anti-kristuksen uskonto. Paavalin ja kirkkoisen kompromissien ja äänestysten tuloksena luoma uskomusjärjestelmä. Pohjimmiltaa hyvin egoistinen ja dualistinen. Se on syntynyt vuosisatojen saatossa miesten muistiinmerkitsemien, sensuroimien ja tulkitsemien opetusten pohjalta.

      Esim. jälleensyntymä ja karman laki (kylvön-ja niiton laki) on alunperin kuulunut Jeesuksen opetuksiin ja raamattuun, mutta ne on poistettu sieltä kirkon vallanhalun seurauksena. Helvetillä ja ikuisella tuomiolla pelottelu on ollut tehokkaampi keino hallita kansaa, pitää se pelon ikeessä.

      Monet uskovat tulkitsee "pyhiä kirjoituksiaan" egostaan käsin. Maailma nähdään kahtiajakoisesti, hyvin musta-valkoisesti. Ihmiset erotellaan "hyviin ja pahoihin", "pelastuneisiin ja ei-pelastuneisiin", "taivaaseen ja helvettiin" "uskoviin ja ei-uskoviin" jne. Se on dualismia, eli pohjimmmiltaan langennutta, egoperäistä ajattelua.

      Ihmisessä on kaksi puolta; ego (kristill. termein; liha, antikristus) ja henki. Joka hetki teemme valintaa kumpaa kuuntelemme, kumpi on elämämme herra; ego vai henki. Ajattelemmeko siis egollamme (anti-kristuksen mieli) vai hengellämme (kristusmieli).

      Egomieli luo kärsimystä, sairautta, ahdistusta, pelkoa, vihaa, riittämättömyyttä, väärää minäkuvaa, masennusta, toivottomuutta, valheita...

      Kristusmieli luo terveyttä, iloa, rakkautta, toivoa, rauhaa, totuutta..

      Kumpaa kuuntelemme, kumpi johtaa elämäämme määrittelee sen, elämmekö itse luomassamma helvetissä (egomieli) vai taivaassa (kristusmieli, henki) Taivas ja helvetti eivät siis ole mitään "paikkoja" vaan tietoisuudentiloja, jotka luomme jotka hetki valinnoillamme.

      Raamattua ja Jeesuksen opetuksia on kautta aikain tulkittu väärin, koska ihmisten tietoisuudentaso on ollut niin alhainen. Yhä etenevässä määrin ihmisiä alkaa kuitenkin heräämään, ja kohoomaan (ylösnousemaan) korkeempaan tietoisuuteen. (Kristustietoisuus, sydän auki) > Uusi Maa, Paratiisi. Luomme siis itse paratiisimme. Ei mikään ulkopuolinen jumala. Kaikki on sisimmässämme, omista valinnoistamme kiinni. (vapaa tahto)

      Alkuperäiskansat käyttää noista ihmisen kahdesta olemuspuolesta (ego, helvetti) & (henki, taivas) nimitystä; kaksi sutta ihmisen sisimmässä. Kumpaa ruokit, se vahvistuu.

      Ego (saatana) valehtelee, että ollaan arvottomia syntisiä, maan matosia, vaikka todellisuudessa olemme ihmeellisen kauniita, täydellisiä, puhtaita ja pyhiä luotuja, Luojamme kuvia. :)

      Rauhaa ja Rakkautta, kaikille <3 Ootte arvokkaita, tärkeitä ja hyvin rakastettuja, ihmeellisiä luotuja. Olemme jokainen osa Luojaa, Korkempaa Voimaa ja Luoja on osa meitä. Sielun koti on sydämessä. Taivas on tässä hetkessä. NYT. Ei ole mitään muuta kuin tämä hetki. Tässä on kaikki. Avaimet luoda paratiisi maan päälle on jokaisen sisimmässä, hengessä.

      PS. Rakkaus on lopullinen vastaus. Bless you.

    • Angus

      BlessYou:
      Tämä oli mielenkiintoista ja on mielestäni aina kunnioitettavaa, kun joku on luonut oman maailmankuvansa, kuten sinä näköjään olet tehnyt.

      Minulla ei sinänsä ole mitään päivitystä tilaani. Kaikki jatkuu ennallaan. Mutta aina välillä menee paremmin, se on totta myöskin.

    • Angus

      Minulla on ollut lähiaikoina todella huono olo. Vaikka usein koen, että ahdistus on aina sitä samaa, on pakko myöntää että siinä kyllä on aste-eroja.

      Pitäisi olla tyytyväinen niihin hetkiin ja vaiheisiin jolloin kaikki on vain perseellään ilman mitään toivoa paremmasta; suhteessa niihin tiloihin jossa kaikki on täysin mustaa eikä saa tehtyä pienintäkään asiaa ja ainut "ilo" on kuoleman toivominen.

      Tällaista jälkimmäistä on ollut nyt jo pari viikkoa. Sekin on perseestä että nämä synkemmät olotilat syntyvät ilman mitään järkevää syytä. Ilman mitään logiikkaa.

      Sanon kuitenkin ei lääkkeille, ja ei myös Jeesukselle. Näillä mennään kohti hautaa.

      Kun on synkin mahdollinen vaihe, ei pysty edes ajattelemaan itseään ulos suosta, koska kaikki vähätkin ajatusyritykset ampuu omasta itsestä syntyvä ahdistusnuoli alas.

      Olen havainnut, että minulla on vielä jäljellä toivoa. Ja olen tajunnut, että juuri toivo aiheuttaa sen todellisuuden ja ideaalitilan välisen kitkan. Toivo aiheuttaa suuren osan tuskaisuudesta jota koen. Minun pitäisi siis tuhota toivo. Koska rehellisesti tarkesteltuna toivoa ei ole. Jos tätä on jatkunut niin kauan, ei tästä voi enää päästä terveeseen tasapainoiseen ihmisyyteen.

      Joskus tunnen vihaa tai ainakin kateutta ja katkeruttaa kaikki niitä ihmisiä kohtaan joilla on ollut helppo elämä. Jotka ovat aina pystyneet olemaan olemassa ilman että olemassaolo itsessään ei toimi.

      Jos myöntäisin tämän synkän paskuuden perustilaksi josta ei voi nousta, ja näkisin jäljelläolevan elämäni merkityksettömäni turhana tarpomisena, niin se voisi itse asiassa luoda jonkinlaisen rauhan tunteen tänne suon pohjalle.

      Se on ylipäätään ollut tärkeää oppia tältäkin palstalta, että kaikkia ei kerta kaikkiaan voida auttaa. Jos on ollut esim. niitä jotka ovat 40 vuotta kärsineet ja kaikkea yritetty. Kaikkia ei voida auttaa, ja niiden joita ei voida auttaa pitää tehdä jotain muita ratkaisuja ja elämänvalintoja; mutta ei sellaisia joissa toivotaan parantumista ja ehjää ihmisyyttä (jota uskon lähes kaikkien ihmisten minua lukuunottamatta viettävän, vaikka ehkä olen tässä väärässä).

    • Angus

      Mietin tänään että mihin menneeseen kulta-aikaan aina olen pyrkimässä näillä ajattelu/meditaatio -sessioillani joita harrastan. Varaan vaikka tunnin aikaa ja yritän tosiaankin ajatuksillani parantaa ajatukseni.

      Mutta pyrinkö palaamaan johonkin 17-vuotiaan minun maailmaan? Maailmaan johon ei varmaan voi enää palata. Mihin edes pyrin. Seinien poissulamiseen ja seuraavat 40-vuotta kestävään ekstaasiin. Sellaista ekstaasia vietettäisiin korkeintaan hullujenhuoneella. Tai ei itse asiassa ainaakn siellä.

      Mihin siis pyrin kun yritän ajatella itseni terveeksi? Hetkelliseen hyvään oloon? Kuinka kauan kestävään? En tajua taas yhtään mitään siitä mitä edes yritän.

      Luin Juha Itkosen kirjasta Seitsemäntoista hienon lauseen: "Ei ole paskempaa seuraa kuin omat ajatukset."

      Tuota sietää tosiaan miettiä. Että ehkä ajattelu vain pahentaa asioita. Voiko lopettaa ajattelun ja vain olla ja tehdä asioita.

      • randomiminä

        Nimenomaan! Lopeta ajattelu ja keskity olemiseen, tee asioita joista pidät. Et tarvitse ajattelua, muuta kuin käytännön tärkeisiin asioihin. Et myöskään tarvitse mennyttä etkä tulevaa. Tuo lause ajatusten parantamisesta ajattelulla on järjetön. Suosittelen lukemaan kirjan Eckhart Tolle - Läsnäolon voima tai Harjoituksia läsnäolon voimasta (tiivistetty versio edellisestä).


      • elinikäisesti_sairas
        randomiminä kirjoitti:

        Nimenomaan! Lopeta ajattelu ja keskity olemiseen, tee asioita joista pidät. Et tarvitse ajattelua, muuta kuin käytännön tärkeisiin asioihin. Et myöskään tarvitse mennyttä etkä tulevaa. Tuo lause ajatusten parantamisesta ajattelulla on järjetön. Suosittelen lukemaan kirjan Eckhart Tolle - Läsnäolon voima tai Harjoituksia läsnäolon voimasta (tiivistetty versio edellisestä).

        Taisin kirjoittaa tuosta samasta jo aiemmin. Ehkä ajatteleminen sopii joillekuille, mutta sanoisin, että noin pääsääntöisesti se on tarpeetonta. Keskittyminen olemiseen ja tekemiseen on se, mikä auttaa.

        Menen kyllä vielä vähän pitemmälle kuin Randominä ja kyseenalaistan myös elämäntaidollisten kirjojen lukemisen. Ne vain herättävät lisää ajatuksia. Ja sekin ajattelemiseen käytetty aika ja energia on pois jostain muusta.

        Elämä on parhaimmillaan olemisen ja tekemisen harmonista vuorottelua.


    • lisään

      juuri ajattelu tekee onnettomaksi, ajatteleminen on itse ongelma.

    • Angus

      Haa! Itse asiassa jopa omistan tuon Tollen kirjan. Mutta en ole lukenut. Ostin samalla kun ostin kirjoja buddhalaisuudesta. Olen kuullut että Tollen idea on hyvin samankaltainen kuin (zen)buddhismissa. Ollaan läsnä hetkessä. Nyt on kaikki mitä meillä on.

      Ylipäätään tietoinen läsnäolo (mindfullness) tulee jollain tasolla buddhismista.

      Siinä on ideana kokea kaikki sisäiset ja ulkoiset tilat mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Nähdä kaikki kuin lapsen silmin, uusina kiehtovina asioina. Ylipäätään siis nähdä kaikki kuten se on, ei miten kuvittelee/tietää/pelkää/toivoo sen olevan. Pitää hyväksyä se mitä ei voi muuttaa. Pitää ymmärtää että NYT on ainut mitä meillä on. Ei ole tulevaa koska se ei ole vielä. Mennyt meni jo.

      Tässä nimenomaan ei ajatella liikaa, koska pyritään tietoisuuden tarkkailuun ja ajatusten tarkkailuun. Nousevat ajatukset on tarkoitus oppia näkemään ei-minuun kuuluvina. Ohimenevinä. Ja lopulta tajuta se totuus, että minuutta ei ole. On kokemus, mutta ei kokijaa.

      Esimerkki. Kukaan ei pysty olemaan vihainen kolmen tunnin ajan. Mutta nyt joku sanoo: minä olen ollut; ja että minäpä tiedän yhden joka oli 30 vuotta vihainen... Mutta väitän että nämä ihmiset ovat tulkinneet olemassaolon virheellisesti kuvitellessaan kolmen tunnin vihan. Oikeasti tunnereaktio nousee, esiintyy mielen näyttämöllä ja vaipuu alas. Mielen näyttämö on taas tyhjä. Mutta jos velloo vihan ajatuksissa voi luoda tunteen näyttämölle uudestaan. Tosin sitten se taas vaipuu. Mutta sitten sen luo taas. Tämä luo illuusion vaikkapa kolmen tunnin vihasta. Mutta oikeasti siinä on 30 eri vihaa, jotka on itse luonut.

      Olen lähiaikoina voinut paremmin. Ja yrittänyt ajatella tätä nyt-hetken voimaa. Olen onnistunut tiedostamaan sen, ainakin jotenkin. Ja tajunnut että se tekee arkisista hetkistä merkittäviä. Arjesta tulee pyhää, vaikkapa vessan pesu on oikeastaan yhtä hieno juttu kuin matka Roomaan.





      Minä haluan jotain yksinkertaista ei-uskonnollista apua.

    • Ahdistunut_ajattelija

      Kiitos aloittajalle kiinnostavan ketjun aloittamisesta.

      Hurjan samanlaisia ajatuksia elämästä on itsellänikin. En oikein tiedä, mistä aloittaisin. Tekee vain mieli todeta, että koen ymmärtäväni, mistä puhut. Usein koen itseni hyvin yksinäiseksi ja omituiseksi ajatuksineni, kohtaan harvoin samalla tavalla ajattelevia ja samalla tavalla itsensä ahdistuneiksi tuntevia.

      En oikeastaan osaa neuvoa sinua juuri mitenkään, olen itse aika lailla samassa suossa, mutta ehkä sinua voisi ainakin jollain tasolla helpottaa kuulla, että et ole yksin ajatuksinesi ja tunteinesi. Ja koska en osaa olla lyhytsanainen, haluan vähän taustoittaa sitä, miksi koen voivani samaistua sinuun.

      Olen vuoden sinua nuorempi. Minullakin on masennushistoriaa takana suunnilleen 20 vuotta. Ahdistus on tullut kuvioihin oikeastaan vasta viime vuosina, ja nyt koenkin olevani ennemmin ahdistunut kuin masentunut. Olen käyttänyt koko aikuiselämäni ja vähän enemmänkin joko huonosta olosta kärsimiseen ja/tai sen pohtimiseen, mistä huono oloni johtuu. Masennus oli seurausta epämääräisestä huonosta olosta ja epäsuosiollisista elämän lähtökohdista. Viime vuosien ahdistus taas on seurausta siitä, että olen nyt vähän turhankin tietoinen huonon oloni syy-seuraussuhteista. Eräiden psykologian teorioiden mukaan masennuksen ja ahdistuksen pitäisi helpottaa, kunhan tiedostaa sen, mistä ne alun perin juontavat juurensa. Ei ole helpottanut ainakaan minun oloani.

      Olen aina ajatellut paljon, analysoinut ja pohtinut. Se on minun tapani jäsentää maailmaa. Yhdynkin täällä esitettyyn näkemykseen, että ajattelu on ahdistuksen moottori. Ilman muuta. Ahdistushan on tunne, ja tunne on ajattelun tulosta, ja ajattelu taas on subjektiivista, aina jossain määrin mielikuvituksen tuotetta, vaikka olisi kuinka tieteellisesti ajatteleva ihminen. Näin ollen ahdistus on oman mielikuvituksen tuotetta. Mutta tämäkään ei helpota oloani. Pystyn järjelläni ja siis analyyttisen ajatteluni ansiosta näkemään, että ahdistus on järjetöntä, oman mielikuvitukseni tuotetta. Se on fakta, mutta se ei muuta tunnettani. Toisaalta minua myös ahdistaa ajatus siitä, että päästäkseni eroon ahdistuksestani minun pitäisi olla erilainen ihmisenä, vähemmän pohdiskeleva, vähemmän analyyttinen. En edes tiedä, haluanko olla erilainen. Analyyttisyys on kaikesta huolimatta myös suurin vahvuuteni ja voimavarani, hyvin oleellinen osa sitä, kuka olen. Ehkä olennaisinta on löytää tasapaino. Pitäisi oppia käyttämään ajatteluaan hyvään sen sijaan, että suhtaudun kaikkeen ja kaikkiin loputtoman kriittisesti (vaikka senkin koen yhdeksi parhaimmista ominaisuuksistani, toisaalta, ja toisaalta se aiheuttaa aivan valtavasti ahdistusta, koska koen olevani vääränlainen suhteessa muihin, jotenkin ei-hyväksyttävä).

      Minäkin olen aina jotenkin pyrkinyt löytämään jonkin lopullisen ratkaisun ongelmiini, lopullisen selityksen ylipäätänsä kaikelle. Inhoan epämääräisyyksiä, selvittämättömiä asioita, ristiriitoja. Tosiasia kuitenkin on, että elämä on sotkuista, hallitsematonta ja ristiriitaista. Ehkä ahdistus syntyy pohjimmiltaan tästä? Pyrkimyksestä löytää järki järjettömyyteen? Ahdistus tulisi varmaan vain hyväksyä osaksi itseä ja elämää. Koska elämä on järjetöntä ja koska minä (ja ihminen yleensäkin) kaipaan järkeä elämään, ahdistun. Ja se on luonnollista, eikä siitä pitäisi ahdistua. Minua itseäni kiehtoo myös ajatus siitä, että ehkä mielenterveyden häiriöistä kärsivät ovatkin itse asiassa niitä terveimpiä ihmisiä tässä järjettömässä maailmassa.

      Minäkin olen usein miettinyt, että olisi varmaan itse asiassa aika terveellistä uskoa johonkin korkeampaan voimaan, joka kaikessa järjettömyydessään toisikin jotain järkeä tähän elämään, joka tuntuu enimmäkseen aika typerältä pikkuiselta näpertelyltä. Ehkä se, mitä ihminen eniten tarvitsee voidakseen hyvin, onkin juuri jokin, mitä ei järjellä voi selittää. Ja ehkä koska itse en pysty uskomaan jumalaan tai jumaliin, tarvitsen ahdistusta tuollaiseksi selittämättömäksi elementiksi elämääni. En tiedä. Tällainenkin ajatus tuli nyt vain mieleeni.

      Itseäni (niin kamalalta kuin se kuulostaakin) helpottaa ajatus siitä, että todennäköisesti suurin osa ihmisistä tuntee itsensä masentuneiksi tai ahdistuneiksi tai tyytymättömiksi ainakin jossain vaiheessa elämäänsä. Jotkut varmasti enemmän kuin toiset, mutta joka tapauksessa uskon, että ihmiset ovat paljon onnettomampia kuin miltä he minun silmissäni näyttävät. Omaa ahdistustahan usein pahentaa juuri ajatus siitä, että minussa on jotain vikaa, kun tunnen näin, miksi en voi olla normaali kuten muutkin ihmiset.

      Kai sitä pitäisi vain oppia hyväksymään itsensä sellaisena kuin on, ahdistuksineen päivineen. Ehkä elämään pitäisi oppia suhtautumaan jatkuvana oppimiskokemuksena, johon ei koskaan saa lopullista vastausta. Ehkä sitä kautta vähenisi myös tarve päästä ahdistuksesta eroon, mikä puolestaan vähentäisi ahdistusta.

      Ja ennen kaikkea toimintaa lisäämällä ahdistuskin ehkä vähenee. Ehkä. Toivottavasti. Vertaistuen etsiminenkin on muuten toimintaa.

    • plikkakka

      Minullakin on ollut viimeisen puoli vuotta paska olo. ja on ollut aiemminkin noin 7 vuotta kesti, mutta välissä oli muutama hyvä vuosi kun juoksin metsissä ja ihmettelin ja ihastelin kaikkea maailman kauneutta ja koin olevani osa universumia ja sen kiertokulkua. Olen aina ajatellut että kukaan ei voi ymmärtää ketään loppupeleissä, ja minusta se on ollut aika lohdullinen ajatus, että miksi turhaa käyttäisin aikaa etsien toisten ymmärrystä kun syvällisesti sellaista on vaikea saada. Oikeastaan pidän itsestäni pääasiassa (tai siitä millaiseksi "itseni" koen). Mutta luulen että moni ei pidä minusta, mutta ei se haittaa minua, minäkään en pidä niistä tyypeistä. Toivon kuitenkin kaikille parasta mahdollista elämää. Luulen että olen nyt onneton koska olen parisuhteessa ja tämä on alkanut muuttua vakavaksi, minä en oikein tiedä miksi sitoutuminen ja tulevaisuus yhdessä kuulostaa kamalalta, olen yksin ollut välillä niin vapaa ja onnelllinen, että pelkään että kaikki menee pieleen toisen ihmisen kanssa ja että menetän osan itsestäni, oikeastaan ahdistun jo jos näen ystäviäkin liian usein eikä minulla ole aikaa olla itsekseen. Tämä mieheni on vielä täysin vastakohtani, ehkä se hänessä kiehtoo ja kauhistuttaa. Ehkä fyysinen läheisyys ja yhdessä tekeminen tuo kuitenkiun lempeyttä ja turvaa elämään, vaikka toisaalta osittain aiheuttanut ahdistusta. Tuo on kyllä jännittävää, kun joskus näkee asiat selkeästi esim että masennus on vain ajatus ja oppii siitä ja se oppi jää päälle, tai siis luo rauhaa ja oivallusta. Miksi ihmeessä välilä millään mitä lukee ei ole merkitystä, välillä kun lukee samasta aiheesta esim juuri noita itsehoito-kirjoja niin ne ymmärtää mutta ne eivät vaikuta oloon yhtään vaikka ymmärtää juuri asian niinkuin niissä kirjoitetaan, mutta se ei ikäänkuin vaikuta?. Olipas nyt sekavaa tekstiä, mutta mietin juuri tätä puoli vuotta kestänyttä ahdistusta ja sitä kun tiedän mikä on oikein mutta ikäänkuin aivoissa olisi joku köntti joka estää sen tiedon ymmärtämisen vaikutuksen. KUn masennus/stressi sekoittaa aivojen välittäjäaineita, niin luuletteko että voisiko sillä olla vaikutusta asiaan?
      Anteeksi kirjoitusvirheet, mie oon laiska korjaileen niitä :)

      • Toukokuusta

        Angus jos asut hkissä olisi kiva tavata sinut? Laita meiliosoite jos onnistuu?


    • artsi18

      Nyt kun kelit alkaa paraneen, kannattaa touhuta kaikenlaista ulkona luonnossa. Ulkoilma ja aurinko syö ahdistusta tehokkaasti! Kun uintikelit koittaa, ei muuta kun rannalle ja veteen.

      • elinikäisesti_sairas

        Ja sitä työtäkin voisi hakea, jos on työelämän ulkopuolella. On luontevaa olla osa yhteiskunnan koneistoa ja sen lisäksi työ antaa palkan, jolla voi sitten tehdä kaikenlaista mukavaa vapaa-aikana. Esimerkiksi matkustella ulkomailla. Työelämässä on myös sosiaalisia kontakteja ihan luonnostaan, ei sellaisia, että istutaan sivistyneesti sohvalla tai vähän vähempi sivistyneesti pubissa eikä kummassakaan tapauksessa ole mitään konkreettista yhteistä tekemistä.

        Työelämässä oleminen ei ole terveyden/ paranemisen mittari. Toisinpäin kuitenkin asia on niin, että ihminen, joka ei kykene tekemään työtä, ei ole parantunut.


    • Angus

      VASTAUS kirjoittajalle Ahdistunut_ajattelija

      Kiitos kirjoituksestasi. Mielenkiintoista ja tärkeää kuulla samalla tavalla ajattelevista, samaa kokeneista.

      Oletko jollain tasolla ollut katkeroitunut siitä, että kuten kirjoitit, suuri osa aikuiselämää on mennyt potemiseen ja pohtimiseen?

      Itse en ole katkera juuri koskaan. Tämä on klisee, mutta ajattelen aivan aidosti useinkin, että elämäni on jollain tasolla ollut rikkaampaa näin. Nautin siitä ettei ole ollut normielämää, koulutusputkea ja töitä ja perhettä. Tosin nyt olen 36-vuotias yksin asuva mies jolla ei varmasti koskaan tule olemaankaan minkäänlaista parisuhdetta. Tämä ei varmaan ole terveellistä ainakaan tilastotieteen mukaan. Mutta silti... jotenkin nautin siitä että olen elänyt omannäköistäni elämää.

      Kun minusta tuntuu että se mikä minulle olisi ollut äärimmäisen vaikeaa tai itse asiassa hyvin lähellä mahdotonta, on monille ollut kuin uiminen ahvenelle. Se että pääsee lukion jälkeen opiskelemaan, opiskelee, nauttii opiskelijaelämästä, saa kavereita, saa poika/tyttöystävän, matkustelee, löytää itsensä, valmistuu, menee töihin. Minulla tämä kaikki takkusi aika pahasti. Mutta toisaalta luulen että moni jolle tuo oli helppoa, ei havahtuntu eikä varsinaisesti tullut itsetietoiseksi koko prosessin aikana. Ja sitten kun se itsetietoisuus herää huomaa olevansa siinä perhe ja asuntolaina -kuviossa. Missä ei sinänsä ole mitään pahaa. Mutta paha olisi se tilanne kun siinä vaiheessa vasta tajuaa, että mikäs minä olen ja missä minä olen. Tai ehkä tämä kaikki edelläkerrottu on vain jonkinlaista omaa katkeruuttani/kateuttani. Toisaalta, mitä sitten vaikka olisikin. Saahan sitä katkera olla. Silti eletään elämä :).

      Minä en ole koskaan saanut kunnolla selville, en mielestäni edes terapiassa, että mistä ahdistus johtuu. Lähiaikoina olen vannonut tämän lopeta ajattelu ja elä tässä hetkessä -asenteen nimiin...

      Mielekkäästi irti ahdistuksesta -kirjassa esitetty ratkaisumalli oli, että ahdistuksen tunnetta ei voi estää nousemasta tajuntaan, mutta siihen voi oppia suhtautumaan eri tavalla. Voi oppia ajatelemaan, että tunne et ole sinä itse.

      Tässä yhteenkeräämiäni kyseisen kirjan perusajatuksia:
      KIRJA Sinä et ole tunteesi. Tunne vain tulee ja menee, mutta ei määritä ihmistä. Sinä et ole ahdistuksesi. Yleensä ihminen on yhteensulautunut tunteidensa kanssa. Eli: minä olen ahdistunut. Eikä: Minä koen ahdistuksen tunnetta. TL = Tunteiden näkeminen analyyttisesti. Ei osana itseä. Itsekritikointi pelon ja ahdistuksen johdosta satuttaa, eivät nuo tuntemukset itsessään. Kritiikki korvataan myötätunnolla TL:n avulla. Suurimpia ahdistukseen liittyviä ongelmia on halu välttää ahdistusta. Mutta ymmärrettävää jos suhde A:han reaktiivinen, arvosteleva ja yhteensulautunut. Jos tajuaa, että A. ei määritä minua, ei pidä enää reaktioitaan vaarallisina ja uhkaavina. A:lla ja muilla tunteilla on arvo. Suhtaudu kokemuksiisi myötätuntoisesti ja ymmärtävästi. /KIRJA

      Minullakin on muuten vahva taipumus ja mielihalu järjen ja järjestyksen löytämiseen ja asioiden hallintaan...

      Todella kiehtova ajatus mielestäni tuo, että ahdistus on ikään kuin Jumala.

      Kirjoitit: "Kai sitä pitäisi vain oppia hyväksymään itsensä sellaisena kuin on, ahdistuksineen päivineen. Ehkä elämään pitäisi oppia suhtautumaan jatkuvana oppimiskokemuksena, johon ei koskaan saa lopullista vastausta. Ehkä sitä kautta vähenisi myös tarve päästä ahdistuksesta eroon, mikä puolestaan vähentäisi ahdistusta."

      Niin jotenkin olisi tervehdyttävää pystyä ajattelemaan, että elämä on jo alkanut. Että tämä on kaikesta huolimatta elämää, ei yhtään sen enempää eikä vähempää. Luin kerran hollantilaisesta naisesta jonka elämää invalidisoi valtavasti keräilyvimma. Hän osti kaikkia tavaroita aina tyyliin 5 kappaletta. Koska hän halusi olla varautunut. Halusi sillä tavalla kokea olevansa kontrollissa? Lopulta homma oli mennyt niin hulluksi että häntä ahdisti mennä kauppaan kun sieltä tarttuisi kuitenkin liikaa mukaan. Lopulta hän sai joltain auttajalta avun, kun auttaja huomautti että sinä kuolet. Sinä kuolet. Fakta. Memento mori. Ja jos kuolet, niin mitä väliä näillä tavaroilla. Elämän aika on rajallinen. Jotenkin tämä aiheutti sellaisen valaistumisen, että keräilijä vapautui jemmausmaniastaan.

      Ja tämä samankaltainen ajattelu on usein minuakin auttanut. Ehkä näin on helpompi ajatella nyt 36-vuotiaana kun tajuaa että todennäköisesti yli puolet elämästä on jo eletty. Eli siis ajattelen että elämä ei ole niin vakavaa. Vaikka loppumatkakin menisi tässä irrationaalisessa ahdistuneisuudessa, niin mitä sitten, se on vain minun elämäni. En osaa itse asiassa nyt muotoilla tätä järkevästi, että mikä tässä on vapauttavaa, mutta se vain on. Jotenkin sillä lailla, että tämä on vain elämää, en ole vastuussa kenellekään. Elämä on samanaikaisesti erittäin tärkeää ja täysin tuhlattavissa.

      • Ahdistunut_ajattelija

        Kiitos vastauksesta, Angus.

        Kysyit, olenko katkera siitä, että elämä on mennyt potemiseen ja pohdiskeluun. Yllättävän hankala kysymys. Piti oikein antaumuksella pohtia jälleen tätäkin. Tietyssä mielessä ehkä olen katkera, tai ehkä en katkera mutta ainakin vähän surullinen. Kaipaan elämääni monia sellaisia asioita (juuri niitä "normaaleja" asioita, joiden mainitset itsellesi olleen niin hankalia, vaikka vaikuttaa siltä, että monelle muulle ne ovat itsestäänselvyyksiä), joita minulla ehkä olisi, jos en olisi tällainen poteva ja pohdiskeleva. Mutta tuo katkeruus tai surullisuus syntyy kuitenkin siitä, että en ole riittävän tyytyväinen itseeni ja elämääni tällaisena. Se on siis vain ajatus. En tiedä, osaanko selittää, mitä tarkoitan...

        Toisaalta minun elämäni ja valintani heijastelevat minua persoonana, ja ne ovat monelta osin kuitenkin aika hyvin linjassa keskenään. En olisi minä, jos en pohdiskeli ja analysoisi ja potisi maailmantuskaa. En olisi minä, jos olisin nuoresta asti seurustellut, "koska niin kuuluu tehdä" ja "koska en halua olla yksin" tai "koska pelkään olla yksin". En olisi minä, jos minulla olisi ollut suoraviivainen elämä tyyliin opiskelu unelma-alalla, valmistuminen, uraputki valitsemallani alalla, perheen perustaminen jne. Minun kai pitää saada punnita ja kyseenalaistaa rauhassa erilaisia vaihtoehtoja. Ahdistus, tyytymättömyys, surullisuus, katkeruus tulee siitä, että ei hyväksy itseään, vertailee itseään muihin ja näkee omissa valinnoissaan noiden yleisten normien vuoksi liikaa epätäydellisyyttä ja epävarmuutta, jotka on itselle vaikeita hyväksyä. Toisaalta olen myös ylpeä siitä, että en ole mennyt virran mukana, vaan toiminut kuten itse koen oikeaksi ja hyväksy. Mutta ainakin osittain pelkään myös, että jotkut valinnoistani johtuvat omista peloistani, ja siitä kyllä olisi helppoa katkeroitua.

        Työelämän suhteen olen ehkä selkeiten katkeroitunut. Koen tulleeni väärinymmäretyksi ja väärinkohdelluksi, ja minun on vaikeaa uskoa enää inhimilliseen ja oikeudenmukaiseen työelämään, jossa saisi olla oma itsensä ja näyttää jopa heikkoutensa ja oppia virheiden kautta ilman, että tulee hyljeksytyksi. Mutta se on kokonaan toinen tarinansa.

        Sinä et ole tunteesi -ajatuksesta: Olen yrittänyt kovasti opetella tuota ajatusta ja järjen tasolla sen ymmärrän, mutta siinä on vielä kova työ todella omaksua. Hyvin samankaltaiseen ajatukseen perustuu MBB- eli mind-body bridging -menetelmä, jota terapeuttini on yrittänyt minulle opettaa. Menetelmän taustalla on ajatus, että mieli ja keho ovat yhteydessä toisiinsa, eli kehon viestit kuten jännittyneisyys voi viestiä meille siitä, että jokin ajattelemamme asia aiheuttaa meissä jostain syystä esim. negatiivisia tunteita, kuten ahdistusta tai pelkoa. Eli sama idea kuin tuossa, että ihminen ei ole yhtä kuin tunteensa ja että ajatus on vain ajatus. Menetelmässä tätä on viety vähän pidemmälle eli teoriaa on mahdollistaa harjoittaa erilaisilla harjoituksilla, joissa tietoisuustaidoilla on iso rooli. Eli jos huomaamme jonkin ajatuksen ahdistavan meitä, voimme yrittää pysäyttää ahdistuksen ajattelemalla, että kyse on vain ajatuksesta, ja sen jälkeen keskittymällä vaikka luonnon ääniin. Tämä luonnollisesti helpottaa ahdistusta, koska silloin lakkaa keskittymästä itseensä ja pahaan oloonsa ja pelkoonsa siitä, että on yhtä kuin ahdistuksensa. Tai voi tehdä erilaisia karttoja (mind map -tyyliset) ahdistusta tuottavasta ajatuksesta, jolloin ensin tehdä kartta kaikista ajatukseen liittyvistä asioista, kirjataan mieleen tulevat asiat ja huomioidaan näiden aiheuttamat fyysiset tuntemukset. Sitten keskitytään taas luonnon ääniin tai käytetään muita aisteja tietoisuuden harjoittamiseen, minkä jälkeen tehdään sama kartta uudestaan. Yleensä toiseen karttaan tulee paljon vähemmän asioita kuin ensimmäiseen ja siitä erottuu ne tärkeimmät ongelmakohdat. Tässäkin ideana on kai se, että tietoisuuden kautta pään sisäinen hälinä vähenee ja asioiden merkitys vähenee. Lisäksi tämän näkee konkreettisesti kartasta ja ehkä kaupan päälle tekee jotain oivalluksia siitä, mistä ahdistus oikeastaan johtuu.

        Vielä palatakseni alkuperäiseen aiheeseen, minäkin pidän tärkeänä asiana sitä, että kaikki tämä pohdiskelu tarkoittaa kohdallani sitä, että olen itsetietoinen tavalla, jota kaikki eivät ehkä koskaan ole, ja että ehkä en siksi tule koskaan putoamaan kovin korkealta ja ahdistuskaan ei ehkä saavuta sellaisia mittasuhteita kuin sellaisilla, jotka ahdistuvat akuutisti ja vakavasti jostain eteen tulevista asioista. Samaistun siis täysin tuohon ajatukseesi.


      • Angus

        Ahdistunut_ajattelija:

        Millaisia asiasisältöjä tähän itsetietoisuuteesi liittyy? Ensinnäkin ymmärsin meidän molempien itsetiedostamisen liittyvän yleisesti olemassaoloon ja tällaiseen yleiseen tasoon.

        Mutta sitten on vielä konkreettisemmat asiasisällöt... Itse pyrin jollain tasolla hallitsemaan tieteellisen maailmankuvan perusteet.

        En voi sille mitään, mutta minusta tuntuu kaamealta kun ajattelen ihmistä joka ei esim. tiedä minkä ikäinen maailmankaikkeus on, eikä ole esim. tietoinen ainakin suurinpiirtein maapallon geologisista maailmankausista. Se kaameus tulee siitä, että minusta tällainen ihminen on jotenkin "heittänyt hukkaan perintöosansa". Että koska hän on kuitenkin syntynyt Suomeen, joka on maailman turvallisimpia ja hyvinvoivimpia maita, niin miksi hän ei ole ottanut tällaisista asioista selvää.

        Toisaalta hirvittää vähän kertoa tästä ajatuksesta, koska tässä on voimakas ihmisten arvottaminen taustalla. Mutta en voi sille mitään. Jos ajattelen kuvitteellista työläistä, joka käy päivittäin duunipaikalla ja illalla ja viikonloppuisin viettää vapaa-aikaa jne, niin minusta tämän ihmisen elämä tuntuu täysin tyhjältä ja suorastaan jotenkin hukkaan heitetyltä ei-elämältä, jos hän ei ole tietoinen maailmankaikkeudesta, geologiasta, biologiasta jne. Tällainen ihminen ei mielestäni ole "tietoinen"...


    • Angus

      VASTAUS kirjoittajalle plikkakka


      Minäkin haluaisin kokea juuri tuollaista yhteenkuuluvuutta luonnon ja maailmankaikkeuden kanssa. Siis täysin materialistisesta ateistisesta maailmankuvasta lähtevää mystiikkaa. Joskus olen siinä onnistunutkin. Ehkä näitä asioita pitäisi aina kerrata, kuten uskovat kertaavat asioita käymällä joka sunnuntai kirkossa.

      Selailin kerran sellaista kirjaa kuin Religion for Atheists. Kirjoittaja visioi ateistista uskonnollisuutta ja miten se voitaisiin organisoida kuten kirkot on organisoitu.

      Se on minullekin mysteeri miksi ihmeessä välillä oppi menee kirjoista päähän ja välillä ei. Mahdollista toki en että silloinkin kun ei koe niiden vaikuttavan, ne vaikuttaisivat alitajuisesti?

      Sinulla on kyllä kestänyt kauan jos on kestänyt puoli vuotta. Toisaalta itsellä kestänyt ehkä 20 vuotta, mutta toisaalta tämä on kroonista eikä akuuttia. Eli luulen että ahdistuksen tunne ja kokemus ei ole niin äärimmäinen kuin monilla. Tosin omasta subjektiivisesta näkökulmastani kuitenkin ihan tarpeeksi paha.

      Välittäjäaineet varmasti voivat vaikuttaa asiaan.

    • Angus

      Toukokuusta, en asu Helsingissä.

      Mutta haluatko mahdollisesti jutella näistä asioista yksityisesti sähköpostitse? Kokemusten jakamista, vertaistukea, sitä kautta ehkä parempaa mieltä ja ehkä oivalluksiakin joskus.

      Ymmärrän toki jos ei kiinnosta, tai jos koko idea tuntuu hölmöltä/turhalta.

      Sähköpostiosoitteeni: [email protected]

    • Angus

      Lähiaikoina mennyt ihan ookoo.

      Olen onnistunut olemaan ajattelematta liikaa. Olen onnistunut ajattelemaan että elämä on tässä ja nyt. Että elämä on jo alkanut. Ja että elämä on täydellistä tällaisena kuin se on. Elämä on ihme. Maailmankaikkeuden olemassaolo on ihmeellinen asia. Noh, en silti ole ollut ekstaasissa 24/7 mutta järkevät/tervehdyttävät ajatukset ovat olleet ainakin mahdollisuuksien rajoissa.

      Uutena ajatuksena (tosin ei sinänsä liittyen ahdistukseen) olen lähiaikoina tajunnut että olen oikeasti vanha. Olen 36-vuotias. Todennäköisesti en elä enää toista 36 vuotta.

      Minusta tuntuu että en ole varsinaisesti elänyt. Menetin kaikki unelmat ja kyvyn unelmiin nuorempana kun tilanne oli pahimmillaan. Nyt en osaa enää unelmoida mistään, enkä halua itselleni yhtään mitään. Pakoilen kaikkea mahdollista kipua. Jos en esim. välitä elämästä enkä kuolemasta (olen valmis kuolemaan vaikka nyt - ainakin luulen niin) niin mikään ei voi satuttaa. Koska silloin vasta satuttaa kun haluaisi elää mutta kuolema vainoaa.

    • näinsemenee

      Hot- hyväksymis ja omistautumisterapia.
      Kirja: Vapaudu mielesi vallasta ja ala elää.

      Kuka voi myös auttaa : Jeesus

      • ei_jesseä

        No Jesse se sitten piti tuoda tähänkin ketjuun. Eiköhän anneta olla, Jessellä ja Jussilla on jo muutenkin kiireitä riittämiin, vähän isompia asioita, ei ne ehdi kaikenmaailman ahdistuneita ja liikaa ajattelevia hoivata.

        Oliskohan siellä alakerrassa ketään toiminnan ihmistä, joka sanoisi tähän painavan sanansa?


      • UskovaNoora
        ei_jesseä kirjoitti:

        No Jesse se sitten piti tuoda tähänkin ketjuun. Eiköhän anneta olla, Jessellä ja Jussilla on jo muutenkin kiireitä riittämiin, vähän isompia asioita, ei ne ehdi kaikenmaailman ahdistuneita ja liikaa ajattelevia hoivata.

        Oliskohan siellä alakerrassa ketään toiminnan ihmistä, joka sanoisi tähän painavan sanansa?

        Hei hetkinen nyt vaan... Minä toin Jessen tähän ketjuun jo aikoja sitten – luepa tarkemmin koko ketju! ;-)


      • näinhänsemenee

        Hei

        Itsellä on myös ollut ongelmaa ahdistuksen kanssa joka oli todella kovaakin.
        Syynä varmasti pakkoneuroosi mutta myös lapsuuden rankat kokemukset ja samantyyppiset asiat sitten tuntuu ahdistavan. Yritin järkeilemällä saada asiat selväksi ja päästä ahdistuksesta mutta tämähän tuntui vaan lisäävän sitä.

        Helpotuksen/parantumisen toi se että hyväksyn ahdistuksen täysin, en taistele yhtään vastaan vaan tunnen täysillä ahdistuksen tunteen. Näin se laimenee eikä tarvitse päässään taistella ja näin lisätä tuskaa..


      • elinikäisesti_sairas
        näinhänsemenee kirjoitti:

        Hei

        Itsellä on myös ollut ongelmaa ahdistuksen kanssa joka oli todella kovaakin.
        Syynä varmasti pakkoneuroosi mutta myös lapsuuden rankat kokemukset ja samantyyppiset asiat sitten tuntuu ahdistavan. Yritin järkeilemällä saada asiat selväksi ja päästä ahdistuksesta mutta tämähän tuntui vaan lisäävän sitä.

        Helpotuksen/parantumisen toi se että hyväksyn ahdistuksen täysin, en taistele yhtään vastaan vaan tunnen täysillä ahdistuksen tunteen. Näin se laimenee eikä tarvitse päässään taistella ja näin lisätä tuskaa..

        Joskus on hyvä antaa ahdistuksen tulla ja opetella olemaan sen kanssa. Helpottaa sitä vaikka hengitystekniikalla. Jättää väliin kiusaus tehdä pakonomaisesti jotain, jotta oireet unohtuisivat.

        Mutta ei pidä unohtaa sitä toimintaa. Joka ei ole kaikilla sitä 24/7 itsetarkoituksellista liikkumista. Emme elä liikkuaksemme. Vaikka liikkumatta ei tietenkään voi kukaan jatkuvasti olla eikä se ole terveellistä fyysisestikään.

        Syiden selvittäminen on tärkeää, mutta vähintään yhtä tärkeää on elää tässä päivässä ja tulevaisuudessa. Menneille kun emme voi mitään, emme voi muuttaa sitä, minne olemme sattuneet syntymään. Tänä päivänä vuosikymmenten jälkeen elämä on kuitenkin meitä jo muuttanut ja olemme paljon muuta kuin menneisyytemme. kannattaa arvostaa sitä muutosta, jonka on itse saanut itsessään aikaan.


    • Angus_Beef_Master

      Vastaus: näinsemeneen "ruokalistaan" :)

      Terapiassa olin vuosikymmenen. Ehkä auttoi, ehkä ei. Terapiaan en kuitenkaan halua enää palata, oli sitten millaista tahansa.

      Hassu juttu että omistan myös tuon Vapaudu mielesi vallasta... -kirjan kuten omistin jonkun aiemmin mainitseman Eckhart Tollen kirjan. Olen hankkinut paljonkin tuollaista apukirjallisuutta, mutta en läheskään kaikkea ole lukenut.

      Jeesus... Olen täys-ateisti joten ei voi toimia. Täys-ateismi = syvä vakaumus, pitkäkestoisuus, osa identiteettiä jne. :)

    • Angus_Beef_Master

      Ei tämä homma taas toimi. Tänään ajattelin tunnin verran asioita. Sorruin siis ajatteluun. Mutta yritin ajatella myös sitä, että tällä ajattelulla en pyri mihinkään. En ole tyytymätön jos en saa hyvää tunnetta. Yritin ajatella että ihan hyvä näin. Mutta ei tullut mitään. Ja nyt taas tämä päivä mennyt aika huonoissa merkeissä.

      Miksi teen itselleni tämän jne. jälleen? Miksen osaa luoda itselleni parempaa kokemusmaailmaa?

    • henkisestisoturi

      Mielenkiintoinen ketju.. Itse olen huomannut ahdistukseni johtuvan osittain liiallisesta analysoimisesta, osittain vaikeuksista ihmissuhteissa (yksinäisyydestä). Olen seurustellut useamman kerran, mutta suhteet eivät tunnu toimivan, en saa mitä kaipaan.

      Toisaalta en myöskään ole kuunnellut itseäni tarpeeksi.

      Täytin juuri 37 ja naiseksi koen olevani vanha, koska olen aina halunnut lapsia ja perheen. Kello tikittää ja sekin ahdistaa.

      Silti koen olevani jotenkin sellainen positiivishenkinen "soturi", joka tavallaan nauttii tästä "olemassaolon taistelusta". Olen taiteilija ja taiteen tekeminen on eheyttävää ja saa ahdistuksen lievittymään. Tosin välillä en pysty tekemään taidetta voimakkaamman ahdistuksen vuoksi, jolloin on vain kestettävä.

      Uskonnollisesti olen ehkä aiemmin ollut ateisti, mutta nykyisin enemmän agnostikko. En halua sitoutua mihinkään uskontoon tai aatteeseen, koska minusta uskominen on subjektiivista eikä mikään toisen "keksimä" voi vastata minun kokemustani.

      Koen maailman moniulotteisena ja haasteellisena ja se pitää mielenkiinnon yllä. Imen välillä tietoa itseeni, mutta pitkäaikaisen ahdistuksen aiheuttamat uniongelmat vaativat veronsa ja minulla on muistiongelmia eikä keskittyminenkään ole helppoa. Tämän tekstinkin kirjoittaminen on hankalaa, koska ajatukset poukkoilevat helposti.

      Keskustelu on minulle tärkeää, siinä oppii parhaiten itsestään ja muista. Tylsistyn nopeasti small talkkiin ja pinnallisuuteen. Koen useimmiten olevani ulkopuolinen ja erilainen mutta taiteilijana se on tavallaan pakollistakin, jos niin voi sanoa.

      Kysyit jossain välissä millä tavalla lievitämme ahdistusta, jos oikein muistan. No, mainitsin jo taiteen, mutta keskustelu on toinen. Sitten on myös halaaminen (vaaditaan yleensä toinen ihminen ellei halaile vaikka puita :)) ja hengitysharjoitukset pahassa ahdistuksessa. Meditoimista olen myös miettinyt, varmaan jonkinlaista itsehypnoosia olenkin jo tajuamattani harrastanut.

      Terapiassa käyn ja lääkkeitä en halua käyttää. Olen kyllä kokeillut paria erilaista masennuslääkettä, mutta ne eivät sopineet. Ja ahdistuin ajatuksesta että pitäisi testata vielä muita, joten ne jäivät sitten. Pahimpaan ahdistukseen otan neljännestabletin Oxaminia että saisin paremmin nukutuksi. En ylipäänsä kannata lääkitystä mutta joskus on pakko alistua.

      Mietin että silloin varsinkin liiallinen ajattelu ahdistaa, jos ei ole toista ihmistä ohjaamassa ajatuksia pois normaalista kehästä missä ne pyörivät helposti. Kun peilaa ajatuksia toisesta ihmisestä, ne poukkoilevat yllättävästikin eri suuntiin ja joutuu kyseenalaistamaan sen miten asian kokee. Tämä on minusta jotenkin rentouttavaa, vaikka luulisi että sellainen ahdistaisi. Minusta on vaan helpompi ajatella että maailmassa on vielä paljon asioita mitä ei ymmärrä, haasteita, jotain mitä tutkia ja kyseenalaistaa. Siksi ei ole hyvä olla tekemisissä vain itsensä kaltaisten kanssa.

      Nautin siitä kun toinen ihminen on eri mieltä ja osaa myös perustella. Silloin voi väitellä ja se vasta mukavaa onkin :)

      Niin, ja sekin lievittää ahdistusta kun tajuaa ettei ymmärrä puoliakaan mistään, vaikka niin kuvittelee. Tietämättömyytensä tietäminenhän on tiedon korkein aste ;) Elämä on siis tutkimusmatka.

      Ainiin, unohdin sanoa että olen perfektionisti mistä yritän luopua, koska epätäydellisyys on kauniimpaa ja mielenkiintoisempaa. Suosittelen sinullekin :)

    • Angus_Beef_Master

      henkisestisoturi:

      Mielenkiintoista että ahdistukseen liittyy niin usein liiallinen ajattelu ja analysointi. Ehkä liika-ajattelusta pitäisi suorastaan alkaa varoittaa ihmisiä. Että se on vaarallinen tie, kulje vain jos todella tiedät mitä olet tekemässä.

      Toinen tässä ketjussa ilmennyt yleinen ahdistuksen osatekijä on perfektionismi. Nämä ovat aidosti kiinnostavia löydöksiä :). Joskus tosiaan onnistun kokemaan ihanan tunteen kun ajattelen että maailma on mahdottoman monimutkainen ja sitä ei voi hallita, ja että toisaalta hallitsen sitä aivan oikealla tavalla hallitessani sitä vain omalla tasollani. Se on ikään kuin täydellisyyden kokemus epätäydellisyyden myöntämisen kautta...

      Minulla on aika vähän ihmisseuraa. Pointtisi keskustelun parantavasta vaikutuksesta on varmasti totta. Voisin varmasti paremmin jos olisi enemmän juttuseuraa. Koska huomaan joskus kun tapaan harvoja ystäviäni että ironisoin ja nauran ongelmilleni kuvaillessani niitä toiselle. Mutta yksin ollessani olen aina todella tiukkapipoinen ja armoton itseäni kohtaan.

      Omaan sellaisen ikävän asenteen, että minä olen maailman eniten sekaisin ja niin vaikealla ja kummallisella tavalla että minua ei voi edes auttaa. Siksi minun on joskus vaikea ottaa vastaan sitä miten "peilatut ajatuksen poukkoilevat" toisesta ihmisestä. Kuvittelen että minua ei voi kukaan toinen ymmärtää. Tiedostan että tämä ajatus on virheellinen mutta siitä on vaikea päästä eroon. Ehkä se on tapa olla edes jossain hyvä, siis olla hyvä huonoudessa kun on niin ainutlaatuisen huono että on parannuksen mahdollisuuden tuollapuolen kuutamolla täysin.

      Luin kerran mielenkiintoisen teorian ihmisen yksilöllisyyden muodostumisesta. Pointti oli se, että yksilöllisyys muodostuu paradoksin kautta, koska se muodostaa toisten ihmisten kanssa keskustellessa. Eli että henkilö luo ajatuksen/mielipiteen omassa päässään, sitten se kertoo sen toiselle ja tämä toinen esittää siitä mielipiteen/kritiikin. Sitten alkuperäinen ottaa tämän mielipiteen vastaan ja hieman muovaa omaa alkuperäistä ajatustaan. Tätä kautta ihmisestä tulee yksilö. MUTTA jos olisi täysin yksin eikä olisi ketään jolle voisi ajatuksensa antaa tätä muokkausta varten, niin silloin ihminen jotenkin sairastaa ja alkaa voida huonosti.

      Myös sellaisesta tutkimuksesta kuulin vähän aikaa sitten, että ihmisten tunteet olisivat kehittyneet sen takia, että niistä voi puhua toisille ja käsitellä niitä sitä kautta. Mutta jos ihminen on liian yksin niin ne tunteet syövät ja rikkovat häntä.

      (Outo juttu muuten että enää voi käyttää nimimerkkiäni koska se on järjestelmän mukaan käytössä. Onko joku siis rekisteröinyt sen?)

      • en.muista.nimmariani

        Voisitko aloittaa uuden ketjun, tämän vanhan selaaminen alkaa olla hankalaa. Aloita vaikka ihan samalla otsikolla.

        Minua ärsyttävät yleistyksesi. Emme me kaikki ahdistuneet ajattele liikaa. Emmekä ole perfektionisteja ollenkaan.


    • vivivttt

      vitamiinininit roskiin

    • kassuliini

      Minusta tuntuu että useat teistä ovat joutuneet ajatuksiensa kanssa pahaan noidankehään. On ylenmääräistä pohdintaa, analysointia, asioitten, käsitteiden kääntelemistä, että siitä on tullut kuin käärme joka yrittää syödä häntäänsä. Niinpä ahdistus ruokkii ahdistusta. Olen lukenut tätä ketjua ja nuo teidän huikeat ajatusrakennelmanne saa minut pyörryksiin. Teksteissä on paljon sellaista joka saa ajattelemaan että noin juuri asia on! Toisaalta tulee kauhea olo kun ainakin minulle tuli sellainen tunne että kirjoittajat ovat eksyneet itse luomiensa ajatusrakennelmiensa sokkeloihin. Tuollainen kiihkeä halu uppoutua ajatuksiinsa on mielestäni ominaista murros- ja teini-iässä, kun persoonallisuus rakentuu. Sitten seuraa vaihe jolloin on aika katsoa ''ulos'', havaita ulkomaailma eikä enää tuijottaa ja piehtaroida oman pään sisäisessä maailmassa. Sillä jos jää omaan sisäiseen maailmaan vangiksi, sitä on kuin juna joka hurjaa vauhtia kiertää aina vain samaa rataa. Ja tämä jos mikä herättää psyykkistä ahdistusta. Yksinkertaistaen voi sanoa siis, että ahdistus on seurausta siitä ettei ihminen ole edennyt tuosta murros- ja tei-ikävaiheesta henkistä aikuisuutta kohti. Traagista tässä on se, että ihminen on luonut itse oman vankilansa eikä ymmärrä että sellin ovi on ollut koko ajan auki!

    • artsi73

      Asiaa puhut. Monia auttaa jo sekin, et pääsee mökistä ulos ihmisten ilmoille ja lisää aktiviteettejä. Tosin niitäkin on, joille ahdistuksen aiheuttaa ulkopuolinen paine esim. töistä, koulusta, kotoa jne...

    • kosla.paukkuu

      Ahdistusta voi olla, vaikka ei ajattelisi yhtään mitään. Siis ihan tavanomaisen arkiajattelun lisäksi.

      Minä en edes jaksa lukea tuota kaikkea pohdintaa, hohhoijaa, sanon vain.

      Tasapaino ulkoisten aktiviteettien ja joutenolon välillä on hyväksi. Joutenolon voi käyttää maleksintaan, dekkarin lukemiseen tai nenänkaivuseen tai ihan mihin tahansa vähä-älyiseen. Vastapainoa esimerkiksi työlle, opiskelulle ja harrasteille, jotka ovat hyväksi ihmiselle kuin ihmiselle.

    • artsi81

      Jees, tasapainon löytäminen asioihin on avain parempaan elämään.

    • Angus_Beef_Master

      Hyvää loppukesää. Kirjoitan tähän ketjuun nyt pitkästä aikaa kun se ei vielä näköjään ollut mennyt lukkoonkaan.

      Uusi havainto omasta ahdistuksen kokemuksestani. Kutsun ahdistustani usein jonkinlaiseksi meta-tason ahdistukseksi. Että olen tippunut kulisseihin. Olen siis tehnyt ongelmastani (=ahdistuksesta) pedon jota ei voi nujertaa.

      Ja enkö loppujen lopuksi olekin tehnyt tämän pedon itse? Koska on erikseen tämä ahdistus ja sitten käsitykseni siitä. Olen luonut ahdistuksestani jonkinlaisen normaalien syy-seuraus -suhteiden ulkopuolella olevan ilmiön. Toisaalta olen kuullut sanonnan, että ongelmien pitäminen ratkaisemattomina on vain eräs ongelmien kieltämisen muoto.

      Itse asiassa se miten miellän oman ahdistuksen muistuttaa mielestäni läheisesti käsitettä "elävä usko". Jotkut kristityt ilmaisevat, että he vastustavat uskontoja, ja että Jeesus ei ole uskonto. Jos on kohdannut elävän Kristuksen ja omaa elävän uskon, niin se on jotain aivan erilaista, uskontojen kategorian ulkopuolista, puhtaampaa, mutta myös jotain jota ei voi sanoin täysin selittää.

      Olen tulkinnut elävä usko -käsitteen usein jonkinlaiseksi itsepetokseksi. Koska uskontotieteellisesti ajatellen kyseessä on kuitenkin eräänlainen kristinuskon muoto. Että siinä vain huijataan itseä luomalla jonkinlainen kielellinen käsite jonka kuitenkin väitetään olevan kielen tuolla puolen.

      Noh, nyt huomasin että olen ehkä samalla tavalla huijannut itseäni luomalla ahdistuksestani "elävän ahdistuksen". Tai jotain... Loppujen lopuksi tämä minunkin pohdintani on kuitenkin loputonta sanojen pyörittelyä joka ei ehkä johda mihinkään.

      Ehkä parempi olisi vain hyväksyä jumalien tahto/sattuma ja ajatella että on tämä kuitenkin elämää ja eletään tätä/tämä nyt valittamatta turhia.

      • UskovaNoora

        "Olen tulkinnut elävä usko -käsitteen usein jonkinlaiseksi itsepetokseksi. Koska uskontotieteellisesti ajatellen kyseessä on kuitenkin eräänlainen kristinuskon muoto. Että siinä vain huijataan itseä luomalla jonkinlainen kielellinen käsite jonka kuitenkin väitetään olevan kielen tuolla puolen."

        Ilmauksessa 'elävä usko' ei ole niinkään olennaista se, että halutaan olla "kielen tuolla puolen", vaan se, että halutaan viestittää, että tämä kielellisesti ilmaistu viittauksen kohde on erilainen kuin uskonnollinen mantrojen hokeminen ja kaavojen noudattaminen – jotain muuta kuin se totuttu ja moneen kertaan kuultu jaaritus. Näin itse koen sanaparin 'elävä usko'.

        Kieltä sinänsä eivät 'elävä usko' -sanaparin käyttäjät yritä paeta ymmärtääkseni. Kieli on hyödyllinen väline objektiivisen todellisuuden ja subjektiivisten kokemusten ja tulkintojen jakamiseen.

        Kaikki ei siis palaudu kieleen, vaan kieli on pelkkä väline. On myös olemassa kokemista, johon kieli ei edes yllä, jota ei voi pukea sanoiksi.

        Hmm.. Tästä juuri sanotusta tuli ahdistus-aiheeseen liittyneenä mieleeni ajatus Freudin Angst-käsitteen tarinasta, jonka luin kauan sitten jostain Freudin mielen teoriaa käsittelevästä tekstistä. Tekstin mukaan Freud otsikoi epämääräisen tilan, joka ei ollut muutoin kielellisesti eriteltävissä ja hallittavissa, lyhyesti 'Angstiksi' (suom. ahdistus).

        Ehkä ihmisen Angst-kokemuksessa on kyse siitä, että hän kohtaa todellisuuden ulottuvuuden, joka ei ole kielellisesti nimettävissä, eriteltävissä ja siten hallittavissa? Ehkä ne, jotka ajattelevat, että "kielen tuolla puolen ei ole mitään" kokevat Angstin silloin, kun kohtaavat kielen ulkopuolisen todellisuuden ulottuvuuden – sen, jota ei pitänyt olla olemassakaan? Ja ehkä he kohtaavat sen mm. "esikielellisissä" lihallisissa tapahtumissa, kuten emootioissa, kivuissa jne.?

        Vaikka tuntisi kipua esim. kyljessä, kuvailisi sen parhaansa mukaan lääkärille, joka laittaisi tutkimuksiin, joista selviäisi kivun syy, josta voi lukea tuhansista lääketieteellisistä artikkeleista, kuunnella kohtalotovereiden tilityksistä ja ehkä jopa tavoittaa runoista, se on silti jotain muuta, jotain enemmän, jotain millä on kielestä irrallinen olemassaolo...

        Voisiko Angus sinun kokemassasi ahdistuksessa olla kyse Angstista, eli sen kohtaamisesta, mitä et voi kielellä tavoittaa? Jos näin on, et tosiaan voi parantaa itseäsi ajattelemalla, koska ajattelu on kielellistä toimintaa.

        Jotenkin hassua ja ehkä vähän creepyä on se oivallus, että en voi sanoa Angstista enempää... :-)


    • ap-Angus

      Elävä usko -käsitteessä minua kuitenkin ärsyttää se miten sen kautta luodaan ylimielinen kaikkia muita uskonnollisuuden muotoja parempi uskonnollisuuden muoto. Koska siis yleisesti ottaen en hyväksy kristinuskon väitettä että se on ainoa oikea uskonto. En siis hyväksy sitä uskonnollisena totuus-väitteenä enkä myöskään hyväksy sitä ikään kuin moraaliselta (?) pohjalta. Se on mielestäni jotenkin brutaalia ja julkeaa väittää että kaikkien muiden uskontojen kaikki uskonnolliset kokemukset ovat pahojen henkien tai paholaisen aikaansaannosta. En väitä että itse olisit tätä mieltä, mutta tämän tulkinnan olen monilta uskonnollisilta ihmisiltä kuullut kun olen yrittänyt tiedustaa, että miten selitätte vaikkapa hindulaisuuden piirissä esiintyvät ihmeparantumistarinat tai muut sellaiset. Että miksi ne ovat aivan samanlaisia kuin kristinuskossa (ja siinäkin mielessä samanlaisia, että en oikeasti usko että yhtään todellista tapausta todellisesta ihmeparantumisesta on koskaan dokumentoitu, yhtään sen enempää kuin on dokumentoitu vaikkapa levitaatiota tai psykokinesiaa).

      Kielen olemus ja rajat on tosiaankin kiehtova aihe. Elämme maailmassa joka on 13.82 miljardia vuotta vanha. Kuitenkin vasta ehkä parikymmentä tuhatta vuotta on ollut tämän maailman ilmiöille sanoja (tai varmaan aiemminkin vaikka emme ole näistä toisista älyllisistä lajeista toisilla planeetoilla saaneet mitään tietoa vielä). Eli sanat ovat vain yhden lajin ja yhdenlaisen aistikokemuksen luomia käsitteitä. Miten ne voisivat ylipäätään tavoittaa todellisuuden. Sana kipu ei ole oikea kipu, oikea kipu on kivun tunne. En mielestäni luota liikaa sanoihin, vaan tajuan niiden olevan eräänlaista harhaa.

      Eli näin ollen mietin että miksi minä kohtaisin angstin kohdatessani kielen ulkopuolisen todellisuuden, koska jotenkin tiedostan jo että kieli ei ole todella totta. Toisaalta ei ihminen ole aina niin looginen tai ajattele sillä tavalla kuin ideaalitasolla toivoisi ajattelevansa. Esimerkki: haluaisin uskoa etten usko täydellisyyden käsitteeseen, että olen hylännyt sen; mutta kuitenkin olen taipuvainen jonkinlaisen perfektionismiin ja julmaan itsekritiikkiin kun täydellisyyden kriteerit eivät taaskaan täyty. Eli siis voipi olla niin, että siksi minulla on angsti päällä kun luotan liikaa kieleen, vaikka itselleni väitän etten luotakaan.

      Olen kuullut angstista joskus puhuttavan myös Kierkegaardin/Sartren filosofioiden yhteydessä vaikka en todella ole niihin oikein mitenkään perehtynytkään. Ehkä angsti on tyypillinen tila modernin ajan ihmiselle. Ehkä angsti johtuu Jumalan antaman varman totuuden hylkäämisestä. Olen antanut itselleni kertoa että filosofi Niitse pyrki luomaan itsestään ja muista yli-ihmisiä, koska se oli hänen mielestään ainut tapa elää mielekästä elämää jälki-kristillisessä Euroopassa. Että siis koska Jumalan kivijalka oli pettänyt mutta totaalinen nihimilismi ja moraalittomuus/arvottomuus oli myöskin erittäin huono ja ihmistä tuhoava ratkaisu, niin ihmisen piti Niitsen mielestä kai jotenkin luoda itse itsestään jonkinlainen jumala ja arvojen lähde. Tämä kuulostaa erittäin vaikealta ja joskus toivon että olisin syntynyt vaikkapa 1820-luvulle keskelle teollista vallankumousta ja kehitysoptimismia ja huoletonta valkoisen rodun ylivallan asennetta ja ennen kaikkea olisin syntynyt "Jumalan syliin" ja elämä olisi ollut helpompaa. Koska nykymaailmassa olen kai syntynyt lähinnä "itseni syliin".

    • ap-ABF

      Hyvää yksivuotissyntymäpäivää tälle ketjulle :)

      Olen ollut lähipäivät tyypillisesti ahdistunut ja sitten ahdistuneisuutta lisää vielä se, että tajuan kuinka paljon tämä on vienyt elämästäni pois. Toisaalta joskus ajattelen, että olen periaatteessa ajatellut tämän asian jo valmiiksi. Että olen kirjoittanut itselleni ja tännekin niin paljon, että turha tätä enää tämän enempää pohtia. Joko näillä pohdinnoilla ratkaisu (vaikka osa ongelmaani oli etten saata uskoa minkään ratkaisun toimivan) tai sitten mennään tässä tilassa hautaan. Mikä saattaisi olla ihan positiivinen asia jos sen vihdoin voisi myöntää. Että tähän ei ole ratkaisua, mutta on tämä silti elämää.

      • muutenkin.vaikeaa

        Älä AJATTELE niin paljoa.


    • Mies_ja_tamppooni

      Ahdistus on kuin liian iso tamppooni perseessä. Se on turha, tarpeeton, hyödytön, älytön. Ja liian iso. Jokaisena päivänä kuljet elämässäsi eteen päin valkoinen narun pätkä perseestäsi törröttäen. Se muistuttaa sinua, miten turhaa, tarpeetonta, hyödyntä, älytöntä kaikki tämä on. Mietit aina, että mitä se siellä edes tekee, ja kuinkahan paljon kaikenlaista se on jo tähän mennessä imaissut. Jokaisena päivänä on pelko, että se narun pätkä on kadonnut. Sisälle syvälle pimeään perseeseen. Voi kunpa joskus voisin vetää sen koko hirviön ulos itsestäni. Mutta en saa kunnon otetta. Eikä voimani enää riitä. Olenko tuomittu tähän? Kulkemaan kivuliaasti hajareisin elämässäni eteenpäin? Tuo turha tuskan ruumiillistuma perseessäni. Valkoinen narunpätkä siitä muistuttaen.

      • erikoista

        Erikoinen metafora. En saa siitä oikein otetta.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      223
      3460
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2181
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2081
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1955
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      80
      1630
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1257
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe