Miten ottaa yhteyttä ahdistuneeseen?

Ex-työkaveri

Vähän taustaa tähän. Minulla oli viime- ja toissa vuonna työpaikkasuhde erääseen naiseen, olimme ensin työkavereita, sitten rakastavaisiakin. Naisella oli ahdistuneisuushäiriö ja hän oli myös maanis-depressiivinen, tosin kaikki oli kausittaista, suurimman osan yhdessäoloajastamme hänellä ei mitään ongelmia ollut muuta kuin hyvin lyhyitä ahdistuskohtauksia joista hän selvisi töissä ja muualla aina erittäin hyvin. Vain kerran hän joutui töihin menomatkalla poistumaan bussista ja lähtemään takaisin kotiin.

Suhteemme päättyi siihen kun ilmeisesti tuohon maanis-depressiivisyyteen liittynyt masennuskausi alkoi. Sitä oli edeltänyt töissä hänen muuttonsa toiseen tiimiin jossa hän ei viihtynyt yhtään ja hänen läheisensä vakava sairastuminen. Nämä johtivat ensin muutaman viikon sairaslomaan ja sitten yhtäkkiä hän myös katkaisi välit minuunkin. Joitain tekstareita lähettelimme kyllä muutaman kuukauden ajan, mutta hänen tilanteensa oli vakava ja hän jäi 2 kuukauden sairaslomalle töistä tuona aikana. Sen jälkeen hän palasi takaisin töihin, mutta en saanut enää mitään yhteyttä häneen, hän työnsi minut pois vedoten siihen että on edelleen "hiljentynyt" ja ettei minulla ole mitään syytä ottaa häneen yhteyttä. Julmaa käytöstä minua kohtaan, mutta ymmärsin kyllä sen että suhteemme oli ehkä sittenkin syntynyt enemmän sen takia että olimme samassa huoneessa kahdestaan töissä ja hänellä oli tuolloin pitkään jatkunut hypomaninen kausi, eikä suhteemme siten ollut täysin kaksipuolinen vaikka olinkin häneen syvästi rakastunut.

Kuljimme suhteemme aikana joka aamu samalla bussilla töihin. Nuo yhteiset bussimatkat kuitenkin jäivät kokonaan pois sillä aloin itse kulkemaan töihin hyvin aikaisin aamusta ja hän taas suosi tuntia myöhempään kulkevaa bussia. Emme ole kasvotusten kohdanneet sen jälkeen kun hän katkaisi välit ja lakkasi vastaamasta kaikkiin viesteihini ja puheluihini.

Nyt kuitenkin tilanne työpaikka on muuttumassa. Sain tietooni että ensi vuoden alusta saakka osastomme yhdistyvät ja että joudumme jälleen työskentelemään samassa huoneessa kahdestaan. Olen nyt aika hermostunut tämän asian suhteen sillä tiedän ettei tieto tuosta ole vielä kulkenut muiden korviin.

Miten minun tulisi ottaa yhteyttä ahdistuksesta kärsivään ihmiseen jotta kaikki sujuisi ensi vuonna taas hyvin kun joudumme jälleen olemaan fyysisesti samassa tilassa töitä tekemässä? Suhdettamme en ole tässä jatkamassa, vaikka häntä rakastankin, sillä tiedän ettei se ollut hänen osaltaan aitoa tunnetta. Mutta töitä haluaisin kuitenkin pystyä tekemään hänen kanssaan yhdessä jatkossa.

Olisiko sellainen hyvä ratkaisu että menisin hänen kanssaan joku aamu samaan bussiin ja pakottaisin hänet juttelemaan asiasta kanssani ennakkoon? Tiedän millä bussilla hän kulkee aamuisin töihin, mutta minua pelottaa se että hän saa takia paniikkikohtauksen siellä bussissa tai jotain vielä pahempaa. En halua missään nimessä satuttaa häntä. Haluaisin kuitenkin keskustella asioista. Hän ei vastannut mitään lähettämääni viestiin siitä että haluaisin jutella, todennäköisesti hän on vaihtanut puhelinnumeroa (kertoi aiemmin tekevänsä niin aika usein). Vai olisiko työsähköposti tai kirje parempi vaihtoehto kontaktin ottamiseksi?

5

88

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oppia ikä kaikki

      Monesti nämä kaksisuuntaiset henkilöt toimivat poikkoillen. Maanisessa vaiheessa parisuhteessa elävä aviopuoliso saattaa retkahtaa uuteen suhteeseen ja kun mieli rauhoittuu, lääkitys puree tai vaihe menee ohi ja nämä henkilöt itsekkin ovat pöyristyksissään tempauksestaan. Eräs mies kertoi, että hänen vaimolla on tuo sairaus ja hän joutunut antamaan hänelle anteeksi ja ottanut takaisin, kun mieli normalisoituu. Ymmärtää asian kun tietää että vaimo on sairas.
      Parempi on antaa tämän henkilön olla. Älä lähde sotkemaan hänen elämäänsä. Ota opiksesi terveenä ja älä jatkossa lähde joka laineen vietäväksi. Sinun tulee hoitaa haavasi nyt muualla.

    • Aika näyttää

      Älä ota mitään yhteyttä vaan anna eukon tulla vaan töihin samaan huoneeseen, kyllä se siitä lähtee kalppimaan tai sitten alkaa itse rakentaa uutta suhdetta, ehkä työkaverina, kaverina tai vaikka vihamiehenä.

      Ap on oman osuutensa tehnyt, nyt on naisen vuoro toimia. Ei mielialahäiriö tms. ole mikään oikeutus sille että on paskamainen ihminen tai panikoiva pelkuri.

    • Malla P.

      Et voi välttää konfliktia. Ahdistuksesta kärsivä osapuoli tulee joka tapauksessa ahdistumaan, et voi siihen millään itse vaikuttaa, ellet sitten itse irtisanoudu työstäsi ennen kuin joudutte takaisin samaan työtilaan.

      Minullakin on ahdistus- ja paniikkihäiriöitä ja sekä bipodiagnoosi, jonka tosin uskon olevan virheellinen. Joskus maailma tuntuu kaatuvan niskaani ja kaikki ahdistaa, joskus taas selviän helpostikin sellaisista asioista jotka joissain tilanteissa voivat murskata minut täysin ja vangita sänkyyn kuukausiksi. En itsekään aina tiedä mistä kaikesta milloinkin selviä ja uskon että ulkopuolisin on täysin mahdotonta sitä arvioida.

      Ole töissä normaalisti, älä ota häneen yhteyttä, mutta jos satuttu kohtaamaan ennen muuttoa niin mainitse hänelle asiasta, älä kuitenkaan tee siitä kovinkaan suurta numeroa. Todennäköisesti hänkin ehtii uutisesta jossain vaiheessa kuulla, sillä eihän kenenkään työpaikkaa nyt päivän varoajalla muuteta. Vaikka tässä tapauksessa se ehkä olisi se kaikkein paras ratkaisu, sillä silloin hän ei ehtisi asiaa paljoa stressata vaan shokki olisi nopea ja ehkä siten myös ahdistuksen läpikäyminenkin.

      • rottvaila

        Oikein ihmisystävällinen ja lutuinen lemmikkikoira voi olla laukaiseva tekijä kinkkisissä ihmissuhdekuvioissa. Koira on niin aito, ihminen ei pysty samaan.


    • Love and regrett

      Minulla oli joskus muinoin vähän samanlainen tilanne. Suhde biponaisen kanssa päättyi äkillisesti enkä oikein osannut häntä täysin unohtaakaan. Yritin pitää yhteyttä, mutten siinä onnistunut, sain vain turhia lupauksia ja lopuksi pelkkää hiljaisuutta. Sitten kohtasin hänet kohtalon oikusta uudelleen pari vuotta myöhemmin. Aluksi hän oli paniikissa ja karkasi, mutta koska tilanne oli sellainen oli mitä oli, niin hän kuitenkin tuli luokseni ja esitti niin kuin ei mitään olisi tapahtunut. Siinä se päivä sitten kului arkisia puhellen sellaisen naisen kanssa jota olin hyvin palavasti rakastanut ja jolle olin ollut pelkkää ilmaa tietyn mielialan puhkeamisen jälkeen. En uskaltanut häntä alkaa siinä kuulustelemaan vaan toivotin hyvää jatkoa ja sanoin että numeroni on edelleen se sama vanha. Illalla nainen laittoi viestiä ja tuli käymään, olemme edelleen yhdessä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      105
      1716
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1337
    3. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      4
      1230
    4. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1230
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      142
      1198
    6. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      22
      1096
    7. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1075
    8. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      13
      1052
    9. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      997
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      11
      884
    Aihe