Illanistujaisissa keskustelimme perinneruuista. Esiin nousi Kuhmon ”Rönttönen”. Mistä nimi tulee, ei tietoa, leivontaohjeita kyllä löytyi:
http://www.kaesankotileipomo.fi/?page=205
Kaesan kotileipomo näyttää olevan todella perinne ruoka herkkujen taitava valmistaja. Kuhmon seudun perheenemännät ovat todella taitavia leipomusten ja ruuan valmistajia. Toinen leipomus jonka taidon opin Kuhmossa asuessa oli Pyörö, suolaiseen esim vehnätaikina kuoreen painetaan syvennys johon sitten sitä hyvin maukkaaksi valmistettua riisipuuroa, sitten paistumaan koko komeus. Hyvää on maistuis varmaan palstalaisillekin. Kodin kaapeista ja kellareista löytyvät tarvikkeet rönttösiin ja pyöröihin, ruokalasku pysyy aisoissa kun vain itse viitsii valmistaa leipomuksia ja ruokaa.
Joulua odotellessa illan kuluksi suosittelen valmistamaan perinne herkkuja, aikakin menee mukavasti, voi vaikka naapurin kutsua iltateelle. On mielenkiintoista tutustua Suomen eri alueiden perinne ruokiin, mutta se "Poron koparekeitto" jää kyllä minulta uudelleen maistamatta puhumattakaan että valmistaisin sitä. Poron liha on todella maukasta varsinkin kylmäsävu poro.
Ronttos ja pyörö terveiset
3
<50
Vastaukset
- Lorena*
Sori vaan, edelisessä öööö-pilkut jäivät pois pitää olla Rönttonen. Tasapuolisuuden vuoksi tätä usvaisen sunnuntain viihdykkeeksi Värtsilän Sanomien Kopara keiton valmistelua ja maistijaisia.
http://www.vartsi.net/2012/03/08/koparakeittoa/
Alkaako makuhermoja kutkuttaa, siitä vain Värtsilä päiville menoksi, maistelemaan poroherkkuja. Tosi on että ruis ja puolukka sopivat oikein hyvin yhteen. Ruispuolukkapuuron saa entistä maistuvammaksi imellyttämällä sitä pitkään alhaisella lämmöllä uunissa.
Ruiskuoressa maistuvat niin muikku, peruna kuin lanttukin.
Tuo Myllyn paras pakasteruistaikina on mainio. Minun reseptini hyvään ruokaisaan piirakkaan tulee tässä:
Kauli molemmat taikinalevyt. Kuutioi perunat. Leikkaa saksilla Amerikan pekonista enimmät rasvat ja silppua liha ja sipuli. Suolaa tarvitaan vain vähän koska pekoni on suolaista.
Sekoita aineet ja laita täyte toiselle levylle n. 2 cm paksuudelta ja päälle se toinen levy. Painele tiviisti ja pistele haarukalla ilmareiät. Paista uunin alaosassa 225 asteessa 20-25 minuuttia. Kääri voipaperiin ja pyyheliinaan. On parhainta lämpimänä.- katleija.
Yksi asia unohtui. Uunista ottamisen jälkeen voitele piirakka pullasutilla maidolla ennen paketointia.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Elämä valuu ohi ilman merkitystä
Olen 5-kymppinen korkeasti koulutettu hyvässä ja vaativassa työssä oleva mies. Erosin pitkästä parisuhteesta pari vuotta2613845Martina julkaisi romanttisia kuvia kihlajaisista
Ihana pari. Paljon onnea ja rakkautta heille 💞2691306Ilo, joka nousee silmiisi saakka
kun katseemme kohtaavat. Olet energinen, aito, ihana. Välillä tuijotat suoraan silmiini - enkä hämmenny, katson takaisin651275- 841066
Gekkosessa hyvä juttu Sofian Dubai "töistä"
"Vielä tammikuussa Belórf lupaili aloittavansa jälleen verkkovalmennukset, mutta tämä projekti näyttää kuihtuneen kaikes931040eerikäinen novassa sanoi ei kukaan enää aja manuaalivaihteilla
meillä on 3 autoa talissa ja kaikissa manuaalilaatikot, on meillä vielä tämmöiset vaikka toisin puhutaan.94964Jokaisella on omat syntinsä
Minä olisin niin mielelläni sinun. Ehkä joskus viittasitkin siihen. Olet nainen ajatuksissani jatkuvasti ja taidat tietä56926En oikeasti
Tiennyt että sinulla on ollut vaikeuksia ja huonoja aikoja. Olen oikeasti pahoillani, ja olisin myös toiminut eritavoin118916- 169873
Palsta sekosi lopullisesti?
Taidan mennä päikkäreille. Oliko hän nyt muka oikeasti äsken täällä ja kirjoitti, että täytyy unohtaa? Todistakaa se. Ki14814