+21 astetta on liian vähän.

Älytön ristiriita

21 asteisessa asunnossa häiritsee kylmät ilmavirrat asumismukavuutta.
Reinot jalkaan ja villasta ylle ei ole tämänpäivän kerrostalon asumismukavuutta.
Grillit, pesukoneet, ledivalot, koneellinen ilmanvaihto, sopivat wc kaakelit jne sekä torpan kylmyys ja veto, eivät voi olla nykyajan asumismukavuutta.

69

1910

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suusuppuu

      samaa valitusta on jo väännetty tuossa aiemmassa keskusteluketjussa. Jos siihen hiivatin kämppään ei saa sitä mieleistä lämpötilaa niin muuttaa muualle. ei täällä kitiseminen mitään auta.

    • Älytön ristiriita

      Mitäs kitiset jos se ei auta.

      • suusuppuu

        Täällä kitiseminen ei sitä kämppää lämpimäksi tee "älytön ristiriita".
        Siihen on varmaan syy, jos ei kämpän lämpötila ole enempää kuin 21 astetta. Kannattaisi varmaan se ensin selvittää, miksei lämpöä enempää ole. Onko patterit kunnossa? Kuinka paljon on tavaraa kasattu pattereiden eteen? vai onko taloyhtiössä enemmistö mahdollisesti päättänyt tuon lämpötilan?


    • Iglun asukki

      Meillä on syy selvitetty: muutama kuumakalle valitti taloyhtiön hallitukselle että koska on niin paljon erilaisia pakkoremontteja ollut ja tulossa niin yhtiövastikkeen saa pysymään kurissa madaltamalla huoneistojen lämpöä. Tästä asiasta ei keskusteltu sen enempää muiden osakkaiden kanssa. Ei yhtiökokouksessa eikä missään. Lämmöt pudotettiin. Luulivat että 21, tosiasiassa on /- 20 ja pakkasella vähemmän. Valitettu on. Varmaan joku muukin säästökohde olisi keksitty jos nyt jollain on rahat loppu.

      Ovat käyneet tarkastamassa patterit ja jotaan muuta ja kaikki on isännöitsijän mukaan kunnossa. Ei olla ainoat jotka valittaa meitä on monia ja paha arvioida kumpia on enemmän: niitä jotka haluaa lisää lämpöä vai niitä jotka ei halua. Ainoa mitä on annettu ohjeeksi niin hankkia lisälämmittimiä ja laittaa vaatetta päälle.

      Siis eletään vuotta 2014 !!!! Ja ohje on pukea kotona enemmän vaatetta villasukkaa ja paitaa ! Säästön takia. Muuttakoon ne köyhät muualle kenellä ei ole varaa maksaa normaali asumisesta. Meillä on varaa etenkin kun huomioi montako euroa lämmityskulut per asunto tekee että olisi pari astetta enemmän. Ei pas -kaakaan, mutta kun nyt ei edes rahalla saa lämpöä.

      Ja te jotka ette tykkää lukea tästä aiheesta valitusta niin älkää lukeko otsikko jo kertoo mistä on kyse. Vai eikö ole muuta elämää? Ei ole teillä ei :)

      • Yhtiökokous...kutsuttava

        Jos määrätty prosentti as. oy osakkaista sitä haluaa, on ylimääräinen yhtiökokus kutsuttava koolle. Ja siellä sitten voitte käsitellä tuotta lämpötilaa...


      • EI_siipiveikoille

        Juuri tuon takia suora sähkölämmitys on nerokas keksintö. Jokainen lämmittää asuntonsa omien mieltymysten ja maksukyvyn mukaan. Jos naapuri haluaa kämppäänsä 26 astetta, muut ei joudu siitä maksumieheksi. Aikaisemmin asuin kaukolämpötalossa, nyt suorasähkötalossa, enkä vaihtaisi kaukolämpöön ikinä.


    • Älytöntä älyä

      Asumisella, viihtyvyydellä ei ole niinkään väliä, kunhan säästetään lämmityskuluissa ja asutaan kylmässä.

      • moosec

        Nii just ja viellä enemmän säästää kun ei maksa vuokraa eikä osaketta asuu vaikka leirintä aluella läpi talven. Rastilan on helsingissä oikeen hyvä majapaikka ja halpa ja kaikki palelvut LÄHELLÄ.


      • Kylmää ja kuumaa
        moosec kirjoitti:

        Nii just ja viellä enemmän säästää kun ei maksa vuokraa eikä osaketta asuu vaikka leirintä aluella läpi talven. Rastilan on helsingissä oikeen hyvä majapaikka ja halpa ja kaikki palelvut LÄHELLÄ.

        Ilmanvaihdon vaikutuksesta piittaamatta on huonetilojen lämpötiloista tiukat raja-arvot ja ohjeistukset. Tosin valikoidut raja-arvot ja ohjeistukset koskevat vain talviaikaisia lämpötiloja, joissa ei huomioida asumismukavuutta.

        Kesäaikaan korkeille lämpötiloille ei ole raja-arvoja. Lisäksi kiinteistöhuollon päättäjät ovat täysin piittaamattomia kesäajan asumismukavuudesta.

        Talviajan teoriapohjaiset lämpötilat on päätetty toteuttaa ja ylläpitää yksipuolisesti Kiinteistöliiton ja kiinteistöhuollon päättäjien taholta.

        Onko asukkailta tai osakkailta kysytty tai onko heitä kuultu, talvi ja kesäajan huonelämpötiloihin liittyvistä asioita?
        Talvella vetoista ja kylmää, kesällä hiostavaa ja kuumaa.


      • Väärät lämpötilat
        Kylmää ja kuumaa kirjoitti:

        Ilmanvaihdon vaikutuksesta piittaamatta on huonetilojen lämpötiloista tiukat raja-arvot ja ohjeistukset. Tosin valikoidut raja-arvot ja ohjeistukset koskevat vain talviaikaisia lämpötiloja, joissa ei huomioida asumismukavuutta.

        Kesäaikaan korkeille lämpötiloille ei ole raja-arvoja. Lisäksi kiinteistöhuollon päättäjät ovat täysin piittaamattomia kesäajan asumismukavuudesta.

        Talviajan teoriapohjaiset lämpötilat on päätetty toteuttaa ja ylläpitää yksipuolisesti Kiinteistöliiton ja kiinteistöhuollon päättäjien taholta.

        Onko asukkailta tai osakkailta kysytty tai onko heitä kuultu, talvi ja kesäajan huonelämpötiloihin liittyvistä asioita?
        Talvella vetoista ja kylmää, kesällä hiostavaa ja kuumaa.

        Teoreettiset lämpötilat ja tiedot eivät sovellu sisätilojen lämpötiloiksi olemassaolevaan kiinteistökantaamme.


      • Anonyymi

        Voi sua tietämätöntä ihmipaskaa… taas joku insinööri huutelee kun joutuu vähän sietämään jotain


    • ympäri pyörii

      Täällä huoneiston lämpötilakokemus muuttuu mukavaksi, kun laittaa ilmanvaihdon minimille. Toki ohjeistuksessa sanotaan, että sitä säätimen asentoa tulee käyttää vain, kun ketään ei asu?! Hieman on toki tunkkaista pidemmän päälle, mutta sen sietää paremmin, kuin kaiken aikaisen ilmanvaihdon vedon.

      Tällä hetkellä paras ratkaisu on, että hereilläoleskelussa huoneistossa ilmanvaihto minimiin, ja nukkumaan mennessä pykälän verran enemmän ilmaa liikkeelle.

      Jos ilmastoinnin pitäisi normaalissa, niin patterien pitäisi pukata ulos selvästi enemmän lämpöä.

      • Kokemusta on

        Ilmeisesti kyseessä on asuntokohtainen pienehkö paketti iv-kone? Ja asunto jonkun ison firman vuokraama? Jos iv-koneen puhallusta (eli ilmamäärää) vähentämällä huonelämpötila nousee, on todennäköinen syy siinä, että koneen sähkövastus ei lämmitä ollenkaan. Tällöin ainoa tuloilman lämmittäjä on lämmöntalteenotto, yleensä kuutiomallinen näissä asunnoissa. Miksi ei lämpene sitten? No tottakai syynä voi olla tekninenkin vika, ja jos tilanne korjaantuu, niin varmasti tämä on virallinen syy. Mutta todellinen syy on siinä, että tämän iv-koneen puhaltimen ja vastuksen käyttämänä sähkön maksaa yhtiö. Tokihan nämä kulut lopulta maksetaan vuokrissa, mutta ahneella ei näissä asioissa ole rajoja. Koneen ollessa pienellä teholla vie puhallin murto-osan siitä sähköstä, mitä sen ollessa oikealla teholla, jotta määräysten mukainen ilmanvaihto toteutuisi. Kun vastus ei ole päällä (siis tarkoituksella), käytännössä käy niin, että kylpyhuoneen sähköinen lattialämmitys lämmittää tuloilmaa lto:n kautta. Eli asukas maksaa lämmittyksen, joka ei edes pakkasilla toimi, tuplasti niin vuokrassaan kuin sähkölaskussaan. Ja kiinteistösijoitusfirmat hykertelee.


      • Puulämmitys

        Meillä on 19-20 astetta kotona ja se riitä mainiosti.
        Tottumuskysymys!?


      • Unimatti

        Sopivaa on tuo ja makkaris 18 nukkuukin paremmin


    • tolkkua

      Huoneen lämpötila keskialueelta 1 - 1,5 metrin korkeudelta mitattuna 18 on terveystarkastajan normien mukaisesti normaali. Talvella ei olla ulkona simmarit jalassa. Miksi sitten sisällä pitäisi niin olla? Saunat on erikseen.

      • Lämmin asunto

        Vanhat tai vanhanaikaiset ihmiset unohtavat että elämme vuotta 2014.
        Metri ja 18 astetta on todella hanurista ja kuuluu johonkin torppariajan ajatteluun.
        Tai kiinteistölain aivopesuohjelmaan.
        Kesän hehkuvan kuumien asuntojen hyväksyminen, on täysin järjen vastaista ajattelua.
        Talven ja kesän ajatelmat taitavat olla kiinteistöhuollon puolella, mikä ei tapa on täysin normien mukaista.


    • Väärät lämpötilat

      Asumislaadun ja sisätilojen lämpötiloissa naurettava erillaisuus.
      Asunnossa viimeisen päälle hankitut sähköiset vempaimet sekä mukavuudet ja alhaisten lämpötilojen ja vedon takia, huopatossut, paksut villapaidat ja filtit.

      Onko asuntojen talvi ja kesälämpötilat soveliaita maamme ilmasto-olosuhteisiin?

    • Tyhmät ohjearvot

      Jos joku haluaa asua 18 asteen kylmyydessä, asukoot. Saahan pattereita reivattua pienemmälle lämmölle.
      Mutta ei omien halujen tai virheellisesti mitattujen lämpötilojen mukaan, saisi vaatia että kaikkien olisi asuttava vedossa ja kylmissä asunnoissa.

      Onko alhaiset huonelämmöt tyhmyyttä, kiusantekoa tai tietämättömyyttä?

      • sopiva lämpö

        Asun vuokralla pienessä kaksiossa. Talo on rakennettu 1950-luvulla, mutta on remontoitu ihan kokonaan. Ilmanvaihto laitettu jne. Sisältä talo on kuin vasta valmistunut. Lämpötila on välillä 18.9 välillä 19.5. Olen ihan tyytyväinen. Patterit ovat täysillä. Tyytyväinenb olen siksi, että edellisessä asunnossa oli jotain vikaa, talvellakin 28 asteen pakkasella oli sisällä 27 astetta lämmintä vaikka patterit olivat jääkylmät. Valitin moneen kertaan, ei auttanut. Kun kesälläkin puhalsi lämmintä ilmaa, helteillä oli noin 35 astetta. Vuosi oli asuttava, ja aloinkin sitten hyvissä ajoin etsimään uutta asuntoa. Jos on viileää, saa laitettua lisää päälle, mutta kun on 27 astetta lämmintä, ei auta vaikka olisi kuinka vähän päällä. Ja nykyisessä asunnossa viileys tuntuu vain, jos ei tee mitään. Ei muuten mitään vetoa ole, on vain viileää.


      • sopiva lämpö
        sopiva lämpö kirjoitti:

        Asun vuokralla pienessä kaksiossa. Talo on rakennettu 1950-luvulla, mutta on remontoitu ihan kokonaan. Ilmanvaihto laitettu jne. Sisältä talo on kuin vasta valmistunut. Lämpötila on välillä 18.9 välillä 19.5. Olen ihan tyytyväinen. Patterit ovat täysillä. Tyytyväinenb olen siksi, että edellisessä asunnossa oli jotain vikaa, talvellakin 28 asteen pakkasella oli sisällä 27 astetta lämmintä vaikka patterit olivat jääkylmät. Valitin moneen kertaan, ei auttanut. Kun kesälläkin puhalsi lämmintä ilmaa, helteillä oli noin 35 astetta. Vuosi oli asuttava, ja aloinkin sitten hyvissä ajoin etsimään uutta asuntoa. Jos on viileää, saa laitettua lisää päälle, mutta kun on 27 astetta lämmintä, ei auta vaikka olisi kuinka vähän päällä. Ja nykyisessä asunnossa viileys tuntuu vain, jos ei tee mitään. Ei muuten mitään vetoa ole, on vain viileää.

        unohtui, että makuuhuoneessa on pari astetta viileämpää, noin 16 astetta.


    • Teipatut venttiilit

      Meille laitettiin ikkunoihin korvausilmaventtiilit. Asunnon lämpötila laski 18-19 asteeseen.
      Pakko teipata venttiilit kiinni.

    • Ei vaihdu

      Venttilien asennusten jälkeen olisi pitänyt suorittaa ilmanvaihdon säätötyöt ja huonelämpöjen nostot. Jäikö säätötyöt tekemättä?
      Eihän tukittu venttiili paranna asunnon sisäilmaa.

    • Kylmän kannattajat

      Kiinteistöliitto, motiva ja isännöitsijät ajavat otsa rypyssä 21 asteen huonelämpöjä.
      Asukkaiden mielipiteitä ja asuntojen lämpötiloja halveksien.

    • Kallis vuotoilma

      Mitä todellista koulutusta tai osaamista sisältyy isännöitsijöiden ja hallitusten jäsenten koulutukseen?
      Huoneen oikea lämpötila, kylmää ilmaa vuotavissa rakennuksissa.
      Ilmanvaihdon vaikutus huonelämmön tuntemukseen ja asumisviihtyvyyteen.
      Asumisviihtyvyyden oikea lämpötila, jos korvausilma tulee ikkunaan asennetusta venttiilistä tai kylmää ilmaa vuotavista ikkunoista.

      Näissä asunnoissa oikeat asumisviihtyvyyden lämpötilat ovat 23-25 C astetta
      Mikä on vuotoilman merkitys kiinteistön lämmityskustannuksissa?

    • Kosteaa ja kylmäää

      21 astetta ja kostea huoneilma, se vasta vilpoiselta tuntuu. Miksi?

    • Ilmavirtaukset

      Jos sinun asunnossa on koneellinen poisto ja ulkoilmasta tuleva korvausilma, niin asuntosi lämpötila on todella aivan liian alhainen.
      Huoneilman virtaukset viilentävät tuntemuksia ja sinun kehosi tuntee huoneen lämpötilan olevan noin 18 C astetta.
      Asumisviihtyvyys on oikeutesi ja asuntosi lämpötilan pitäisi olla 23-24 astetta.

    • Sijais kärsijä

      Uskon ja peukutan "ilmavirtauksia".

    • Liian viileä asunto

      Mistä hatusta tuo 21 astetta on peräisin. Tuntuu vain kovin sattumanvaraisesti valitulta huonelämmöltä. Harvaan asuntoon ja harvalle ihmiselle tuo lämpötila on sopiva.

    • …………….

      Kunnolliset ja oikein tiivistetyt ikkunat, kohdalleen säädetty ilmastointi. Jo tarkenee.

      • shitfak

        Alipaineistetussa ilmanvaihdossa ikkunat ei saa olla liian tiiviit. Sieltä se korvausilma tulee.


    • Kylmät lattiat

      Asunnon ilma täytyy vaihtaa. Ilman tuonti ulkotilasta aiheuttaa sisätiloihin kylmiä ilmavirtauksia. Silloin ei 21 asteen lämpötila riitä, asumismukavuuden ylläpitoon.

    • Vuotavat talot

      Nykyisen rakennuskannan asunnoissa on aivan yleisesti huono rakennetiiveys.
      Ilmavuotoja ja kylmiä ilmavirtauksia aiheuttaa ikkunoiden ja ovien lämpöeristeet, perinteiset ja tiiveytensä menettäneet tiivisteet.
      Lisäksi ilmavirtauksia aiheuttavat, puisten parveke-elementtien liitoskohdat ja kaikki läpiviennit.
      Ulkopuolelta tuleva kylmä korvausilma, viilentää aina huoneen lämpötilaa ja aiheuttaa kylmiä ja ärsyttäviä ilmavirtauksia. Tuulisella säällä ja kovilla pakkasilla kylmät ilmavirtaukset laskevat huoneen lämpötilaa useilla asteilla.
      Ilmavirtaukset viilentävät sisäilmaa ja keskivertoihmisen lämpötuntemusta.
      Nykyisissä rakennuksissa ilmavirtaukset ja asumismukavuutta alentavat liian alhaiset lämpötilat, ovat etenkin syksyn ja talven yleisiä ongelmia.
      Asunnon sopiva lämpötila ja asumismukavuus on asettettava ensisijaiseksi tavoitteeksi.
      Lämmitysenergian säästötavoitteet on asettettava asumismukavuuden edoilla.

    • Kallistaa asumista

      Hyvä kirjoitus ja järkeen menevät tarkennukset. Lyhyesti, ilmavirtaukset lisäävät lämmön tuottotarvetta ja lisäävät täten asumiskustannuksia.

    • Kunhan kysyn

      Lunta tulee, nurkista tuulee. Huoneen lämpötila 19,5 astetta.
      Onko tämä ihmismäistä kerrostalo asumista?

    • Väärät mittaustavat

      Väärät huonelämpöjen mittaustavat ja niitä sokeasti uskovat päättäjät pilaavat eniten huoneiden lämpötiloja ja asumisviihtyvyyttä.
      Onko oikeat tavat mitata huoneiden lämpötiloja niin vaikeita toimenpiteitä, että väärät, yksinkertaiset ja taitamattomat tavat ovat helpoimmin tehtävissä.

    • shitfak

      Olen kostoksi alkanut lorottaa vettä turhaan. Ihan vaan siksi että vedestä veloitetaan saman verran joka huoneistolta asuis siellä yksi tai 10 henkilöä. Minä asun yksin ja tuhlaan vettä kun en saa lämpöä. Olen vuokra-asukas, ihan sama miten omistajat siitä kärsii. Kun vuokra nousee liikaa muutan pois.

      Olen myös harkinnut jonkun puutakan hankkimista. Kyhäisi olohuoneeseen sellasen tee-se-itse- tiilitakan ja lämmittelisi puilla asuntoa. Kukaan ei voi kieltää.

      ps. ennen kun joku näsäviisas alkaa neuvomaan että pitää selvittää miksi asunnossa on kylmä ( 19- 20 enimmillään), johtuu se siitä että isännöitsijä on niin päättänyt. Väittää että 21 on hyvä ja kun olen kertonut että asunnossa EI OLE 21 vaan kaks vähemmän se lähetti jonkun putkimiehen toteamaan ettei patterissa ole ilmaa eikä muuta tehnyt. Soitin isännöitsijälle että eipä auttanut, se sanoi, että putkari on käynyt eikä vikaa ollut ja käski hankkimaan sähköpattereita. No en tasan ala sähköllä lämmittää ja maksamaan vielä siitäkin.

    • Taidoton

      Isännöitsijän tietotaito on kyseenalainen.

    • Missä vika

      Ennen ikkunavaihtoa asuntomme lämpötila oli 21-22 astetta. Ikkunavaihdon jälkeen huoneen läpötila ei ole noussut yli 20 asteen. Lisäksi ikkunassa oleva venttiili aiheuttaa vetoa.
      Mitenkä tässä näin kävi?

      • käyrienpudottaja

        Teillä on hyvin todennäköisesti nähty ikkunaremontti energiaremonttina ja samalla pudotettu talon lämmityskäyrää. Useissa as oy kerrostaloissa näin toimitaan myös putkiremontin yhteydessä, jos patteriverkoston tasapainotus kuuluu urakkaan. Suosittelen käyttämään huoltomiehen tarkastamassa patterien toiminta, jos niissä ei vikaa niin kyselyä isännöitsijälle/hallitukselle siitä onko talon lämmitykseen koskettu. Usein näissä on taustalla hyvä ajatus (säästö energiakuluissa), mutta lopputulos ei aina ole toivottu.
        Ps. Turha näistä lämmöistä on huoltoyhtiöön rutista, lähes aina he vaan välikätenä toteuttavat jonkun toisen tahon käskyä.


    • Uudet säädöt

      "Missä vika". Ikkunaan asennettu korvausilmaventtiilli johdattaa kylmää ja raitista ulkoilmaa huonetilaan. Jotta asumisviihtyvyys säilytetään on huoneen lämpötilaa nostettava 1-2 astetta. Ikkunavaihdon jälkeen suoritetaan aina ilmanvaihdon ja huonelämpötilojen säädöt.
      Ikkunoiden merkittävin energiatehokkuus saavutetaan niiden tiiveyksiä parantamalla.
      Ilmanvaihto ja sen merkitys energiatehokkuuteen on aina käsiteltävä erillisenä asiana.

    • Viileä asunto

      Onko ikkunaan asennetulla korvausilmaventtiilillä mitään järjelllistä selitystä.
      Onko kyseessä ainoastaan taloudelliset perusteet.

      Koska huoneen lämpötiloja aletaan ohjeistaa asumisviihtyvyyden ehdoilla.

    • Tunkkainen asunto

      Pakkasten paukkuessa minäkin huomasin, että ikkunan venttiilistä puskee kylmää ilmaa. Asunnon lämpötila alle 20 astetta.
      Sanotaan mitä sanotaan mutta minun oli pakko teipata venttiili kiinni.
      Eikö nykyaikana osata muulla tavalla ratkaista korvausilman saanti.

    • ojasta allikkoon

      Sinähän menit ojasta allikkoon. Kylmien ilmavirtausten poistamiseksi ja huoneen lämpötilan nostamiseksi teippasit tuloilmaventtiilit kiinni.
      Nyt likaista korvausilmaa tulee rakenneliitoksista sekä ikkunoiden lämpöeristeiden ja tiivisteiden kautta.
      Altistat perheesi ja itsesi ala-arvoiselle ja kostealle huoneilmalle.
      Ennemmin tai myöhemmin joku sairastuu hengitystiesairauksiin.

    • Ei kehitystä

      Mitä ne ilmastointialan koulut oikein opettaa?
      Tältä osilta koulutukseen uhratut markat ja eurot ovat menneet kankkulan kaivoon.
      Vuosikymmenien ajan asukkaat ovat saanneet kärsiä, korvausilman aiheuttamasta vedosta ja vedon kylmentämistä asunnoista.
      Olemmassa olevien kiinteistöjen korvausilman parannusten takia, ovat myös niiden lämmitysenergiankulutukset nousseet.

    • +23 astetta, min

      Onneksemme meidän talon hallituksessa ei istu yhtään Vihreää, ja siitä jatkossakin koetetamme pitää huolta... muuten tulee "halla" asuntoihin.

    • Järkeä säästöön

      Terveen järjen sekä asumisviihtyvyyden vastaisia asioita.

      Seinä tai ikkunoiden korvausilmaventtiileistä puuttuu pienhiukkas-suodattimet.
      Ikkunoissa ja ovissa vanhat kuoleentuneet tiivisteet.
      Vetoisan asunnon lämpötila max 21 C astetta tai sen alle.

      Lämmitysenergiansäästö eli tehokas käyttö, ei saa koskaan olla ainoa tavoite.
      Asumisviihtyvyys, puhdas huoneilma ja olosuhteisiin nähden sopivat lämpötilat pitää kaikissa kiinteistöissä olla ensisijainen tavoitte.

    • 22-23 C

      Toimiva ilmanvaihto.
      21 c astetta on liian vähän. 24-25 C astetta on liikaa.
      22-23 C astetta on sopiva.

    • Virtaus viilentää

      Ilmanvaihdolla ja vuotoilmalla on suuri merkitys kun mitataan tai säädetään sopivia sisälämpötiloja.
      Lämpömittari ei koskaan huomioi asunnossa tapahtuvia ilmavirtauksia.
      Ilmavirtaukset viilentävät aina lämpötilan tuntemuksia.

    • jotain tolkkua

      Jos ikkunat on tiivistetty asianmukaisesti niin 20 astetta on aivan riittävä lämpö. Talvipakkasilla kukaan ei mene ulos sortseissa ja t-paidassa mutta sisällä pitäisi voida olla siinä asussa. Miksi? Jotain tolkkua luulisi olevan mutta eipä vaan ole.

    • jotain muuta

      Tuo lämpötila on vain näkemys sekä energiansäästö vouhottajien pakkosanelema ohje. Kun tosiasioista tietämätön insinööri tai isännötsijä sanoo, on asukkaan aina alistuttava kohtaloonsa.
      Käytäntö on aivan jotain muuta.
      Lämpötilan tuntemukseen ja vaikutukseen on monta erillistä tekijää.

      • Torikatu

        No, ihmisethän aistii lämpötilat ja vedot eri lailla.
        Lämpökäyrää voi huoltoyhtiö muokata miten yhtiö haluaa.
        Isännöitsijällä ei ole mitään intressiä säästää lämmityskuluissa - kunhan hallitus vain asian hyväksyy ja talousarvio ja vastikkeet/vuokrat laitetaan sitä myöten.

        Korvausilman tuonnissa - joka asunnossa yleensä itse säädettävissä (paitsi jos mittaukset tehty) - voi ajatella ettei ole vetoa kun räppänät kiinni TAI että on hyvä sisäilma kun ne on auki. Valintoja , valintoja - ja meitä on moneksi.

        Monesti nämä asiat riippuu taloyhtiön hallituksen linjasta. Hallitus päättää taloyhtiön operatiivisesta eli päivittäisestä toiminnasta.


    • hallittu ilmanvaihto

      Huoneiden lämpötilamittaukset on täysin turhaa suorittaa ilman ilmavirtausten mittaustoimia. Vuotoilma viilentää aina lämpötilan tuntemusta.
      Vuotoilman takia joudutaan poikkeuksetta pitämään 2-3 astetta korkeampia lämpötiloja. Vuotoilma epätasapainottaa aina kiinteistön ilmanvaihdon. Vuotoilma nostaa aina kiinteistön lämmityskustannuksia.

    • Viralliset ohjeet

      Onko sisätilojen lämpötiloille olemassa virallisia ohjearvoja, joissa on huomioitu myös ilmanvaihdon aiheuttamat ilmavirtaukset?

      • Likainen sisäilma

        Jos heikko tai huono sisäilma olisi värillistä. Suurimmassa osassa asuntoja olisi värillinen sisäilma, jopa läpinäkymätön värimuuri.
        Välttävä tai hyvälaatuinen sisäilma on niin harvinainen ylellisyys, että sitä ei osata edes vaatia.
        USKO TAI ÄLÄ
        Puuttuva korvausilmaventtiili altistaa sisätiloissa oleskelevat ihmiset aina, hengitystiesairauksille.
        Jos korvausilmaventtiilistä puuttuu tehokas suodatin, altistuu sisätiloissa oleskelevat ihmiset samansuuntaisille hengitystiesairauksille.


      • Oikeat huonelämmöt
        Likainen sisäilma kirjoitti:

        Jos heikko tai huono sisäilma olisi värillistä. Suurimmassa osassa asuntoja olisi värillinen sisäilma, jopa läpinäkymätön värimuuri.
        Välttävä tai hyvälaatuinen sisäilma on niin harvinainen ylellisyys, että sitä ei osata edes vaatia.
        USKO TAI ÄLÄ
        Puuttuva korvausilmaventtiili altistaa sisätiloissa oleskelevat ihmiset aina, hengitystiesairauksille.
        Jos korvausilmaventtiilistä puuttuu tehokas suodatin, altistuu sisätiloissa oleskelevat ihmiset samansuuntaisille hengitystiesairauksille.

        Sisätilojen oikeat lämpötilat määräytyvät sen mukaan minkälainen on ilmanvaihto sekä sisätilan ilmavirtaukset ja muut ilmanliikettä lisäävät vuotoilmat.
        Kaikki kylmät ilmavirtaukset viilentävät sisäilman lämpötuntemuksia.
        JOS LÄMPÖTILOJA MITATTAESSA EI HUOMIOIDA SISÄTILOJEN ILMANVIRTAUKSIA ON MITTAUSTAPA TÄYSIN VÄÄRÄ JA AMMATTITAIDOTON.

        Ulkoseinän sekä ikkunan korvausilmaventtiilit aiheuttavat ilmanvirtauksia.
        Yleisesti sisäikkunoiden ja ovien huonot tiivisteet aiheuttavat ilmanvirtauksia.
        Sisäänvedetyn puisen parvekkeen lämpö- ja reunaliitosten ilmavuodot.
        Näiden syiden takia asumisviihtyvyys saavutetaan 23-25 C asteessa.
        - aina on yksittäisiä ihmisiä joille nuo lämpötilat ovat liian korkeita tai alhaisia.


    • Miksi näin?

      Tekikö isännöitsijä ja huoltomies oikein?
      Mittasivat jollakin mittarilla huoneen keskeltä lämpötilan.
      Totesivat huoneen lämpötilan olevan 20-21 astetta ja suositusten mukainen.

      Perheeni kuitenkin palelee ja tuntee runsaan vedon aiheuttamat riesat.

    • Tieto hukassa

      Perheesi huonelämpö ja vedontunteet ovat oikeita.
      Isännöitsijän ja huoltomiehen mittaustavat ovat virheellisiä ja totuutta väistäviä.
      Virheelisestä mittaustavasta johtuen, myös lopputulos on väärä.

      • Lämpötila

        Lämpötila on aivan liian alhainen, jos asunnossa on koneellinen ilmanpoisto ja ikkunoissa korvausilmaventtiilit.


    • 23-24

      Ikkunoiden ja ovien ilmaa vuotavat tiivisteet, viilentävät huoneen lämpötilaa.
      Lisäksi vuotavat tiivisteet estävät hallitun ilmanvaihdon.
      Näissä tapauksissa huoneen oikea lämpötila on n 23-24 C astetta.

    • Lämpötila

      Jos asunnossa on edes alkeellinen ilmanvaihto (tulo-poisto) niin sisätilojen lämpötilan on oltava suurempi kuin 21 c astetta.

    • danvossi

      Oman kämpän lämpötilat olen säätänyt pattereista siten ,että koneellisen ilmanvaihdon tulolämpötilaksi 19 astetta ja huoneisiin huonelämpötilaksi 23 astettta .

      Ei vedontunnetta ja lyhythihainen paita päällä voi olla sisällä.
      Termostaattipatteriventtilissä on rajoitinnappula ,jota siirtämällä pystyy helposti nostamaan patterin lämpötilaa.Termostaatti irti ja kärkipihdeillä rajoitinnappulaa pykälä vasemmalle.

    • Ulkoilma

      Vain hyvin pienessä osassa maamme kiinteistöissä on koneellinen ilmanvaihto.
      Kylmistä huonelämmöistä ja vetoisista asunnnoista kärsivätkin lähinnä olemassa olevassa kiinteistökannassa asuvat asukkaat.
      Näissä asunnoissa huoneen lämpötiloja laskee ja vedon tunnetta aiheuttaa suoraan ulkoilmasta tuleva kylmä korvausilma ja ikkunoiden, ovien vuotavat tiivisteet.
      Viileiden ilmavirtausten takia, näiden asuntojen suositeltavat lämpötilat ovat 23-24 C astetta

    • reinollereinot

      Reinot jalkaan ja villasta ylle. Ompa omaperäinen ja älytön energiansäästöohje.

    • Kerros4

      Kertooko joku yksiselitteisesti mikä on kerrostalossa asunnon oikea lämpötila.
      Asunnossa on koneellisesti poistuva ilma ja korvausilma tulee ikkunoiden yläpuolella olevista venttiileistä.

    • 23-24C

      Jos asunnossa ei ole muita ilmavirtauksia kuin kyseinen ilmanvaihto. Asumisviihtyvyyden kannalta katsottuna, asunnon oikea lämpötila on 23-24 C astetta.

    • HEKA-IH

      Helsingin Kaupungin vuokra-asunnossa lämpötila on hieman yli 16°c

      Kylmää on, ja vetää kunnolla. Pitää lämmittää sähköpatterilla, mutta yksi patteri ei koko kämppää saa lämpimäksi..

      Kesäisin on tukalan kuumaa/kosteaa..

      Pitäisikö tätä sietää?

    • Sietämätön

      Teillä kaupunki pilaa koko asuntoa ja etenkin asukkaiden terveydentilaa.
      Valita suoraan pomoille, että isännöitsijä ei ole tehtäviensä tasolla.
      Älä siedä.

    • Anonyymi

      Jos joku välttämättä haluaa asua 50 vuotta sitten rakennetussa talossa, niin ihan turha sitten vinkua, ettei ole asumismukavuus sama kuin 2020 -luvun taloissa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      356
      3175
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      129
      1197
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      61
      1167
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      133
      953
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      115
      816
    6. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      762
    7. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      159
      737
    8. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      23
      727
    9. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      113
      717
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      40
      689
    Aihe