parkinsonin tauti

proff

Miehelläni todettiin viimekesänä parkinson tai oikeastaa MSA. Onko teille tuttu tämä tauti, tai onko kellään tutulla. Mies 70 v.ensimmäiset oireet joskus 6 vuotta sitten. Huimausta ja poissaolo kohtauksia.viime kesänä kaatuilua ja tajuuttomus kohtauksia. Ei pärjää yksin ollenkaan, on kyllä joissakin asioissa toimintakykyinen, mutta hidas, väsyy helposti. Lääkitys auttoi noihin tajuuttomus kohtuksiin, mutta huimaa kyllä ja tajuaa ottaa tuolia alle.
olen lukenut netistä kaiken tiedon tästä taudista, mutta olis hyvä tietää muiden kokemuksia tästä taudista.

24

6600

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sarastunut

      minulla todettiin msa tauti heinäkuussa 2015 olen mies 56v

      • Anonyymi

        Vieläks henki pihisee vai ootko jo kuollu?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vieläks henki pihisee vai ootko jo kuollu?

        ota selvää vai onko jo noin pitkällä


      • Anonyymi

        Ei puhuta lääkkeiden haitoista. Miehelläni puhkesi peliongelmat. Muut haitat seksihulluus ostomania. Huh


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei puhuta lääkkeiden haitoista. Miehelläni puhkesi peliongelmat. Muut haitat seksihulluus ostomania. Huh

        Ihan tätähän se on näiden sivuvaikeuksien kanssa , ja kymmenestä avioliitosta eroaa kahdeksan juuri näiden ongelmien vuoksi.


    • herukki

      Minä sain parkkison diagnoosi pari kuukautta sitten olen 62 vuotias nainen.

      • sarastunut

        parkinsson ja ms tauti on kuulemma ihan eri tauti kun msa neurolokian lääkäri sanoi


      • proffi
        sarastunut kirjoitti:

        parkinsson ja ms tauti on kuulemma ihan eri tauti kun msa neurolokian lääkäri sanoi

        parkinssonin tauti on eri tauti ms. miehelläni on msa. moni system atrofia, vai miten se nyt kirjoitetaan.


      • Anonyymi
        proffi kirjoitti:

        parkinssonin tauti on eri tauti ms. miehelläni on msa. moni system atrofia, vai miten se nyt kirjoitetaan.

        vaimolla msa-c.3 vuotta sitten oireet alkoi todettu viime vuonna-nyt vuodepotilaana.puheesta saa vähän selvää ja kehonsa vankina-ei pysty liikkumaan yhtään enää.nyt alkanu nielemisongelmat pahenemaan limanmuodostusta.kipulääkitys jatkuva.


      • Anonyymi
        sarastunut kirjoitti:

        parkinsson ja ms tauti on kuulemma ihan eri tauti kun msa neurolokian lääkäri sanoi

        No ei tässä olekaan puhuttu mistään MS taudista vaan MSA joka on parkinsonismia


    • Tapaus

      Äidilläni oli noin25-28vuotta vähän reilu kuusikymppisenä alkoi. Olin hänen tukenaan ja rinnallaan koko taudin ajan. Hän kuoli 92v pari vuotta sitten. Parkison alkoi niskakivuilla ja jäykkydellä. Kävely oli töpöttelevää jo muutaman vuoden kuluttua. Sinemet oli lääkkeenä. Jonka sivuvaikutuksena oli pään tahaton kääntyminen oikealle. Vapina kuuluin myös kuvaan mutta varsinaista yhtä,äkkinäistä sätkimistä ei ollut. Rauhoittavaa lääkettä sai loppuaikoina mutta tauti ei ole mukava sairastaa mutta oikealla lääkityksellä elämä oli mielestäni kohtuullista. Huumorilla ja lääkitysellä sekä elämän sisällöllä on myös merkitys. Tautia epäiltiin jossain vaiheessa myös Levyy-taudiksi.
      Olen siis nainen. Meidän suvussa oli äidin veljellä ja serkulla myös Parkison. Kysyin lääkäriltä että periytyykö? Ei kuulemma mutta ovat voineet altistua samalla aineelle tai tekijälle. Tunnetaanko sitä vieläkään.? Mahtuhan siihen yhtä sun toista temppua ja ihmettelyä.

      • H2O2

        Syyt monien neurologisten tautien syntyyn ovat edelleen hämärän peitossa. Mitä enemmän taudeista saadaan tietoa, sitä keskeisempään asemaan on genetiikka noussut. Monien tutkijoiden mukaan julkisuudessa esiintyvät luvut tautien periytyvyydestä ovat aivan liian matalia. Valitettavasti. Myös uusia geenimutaatioita löydetään jatkuvasti.

        Tuo seikka, että lähisuvustasi löytyy Parkinson-tapauksia viittaisi siihen, että jonkin tyyppistä alttiutta suvullasi on sairastua.

        On myöskin esitetty, että geeniperimä voi aiheuttaa samassa suvussa eri taudeiksi luokiteltuja neurologisia tauteja kuten Parkinsonia, parkinsonismia ja ALS-tautia. Tai sitten näiden yhdistelmiä. ALSista on arveltu, että kyseessä saattaa olla useiden yksilöllisisten tautien ryhmä, joissa kaikissa on seurauksena lihasten surkastumista. Myös Parkinsonin ja erityisesti sen julmemman muunnoksen parkinsonismin oireet vaihtelevat yksilöllisesti paljonkin.


      • Anonyymi

        Tässä ei nyt kysytä parkinsonin taudista vaan MAS taudista, ovat ihan eri sairauksia, eikä MSA potilas elä kuin max9vuotta!! Eikä ole lääkitystä joten elämä ei todellakaan ole kohtuullista.


    • 03011109

      Minun sukulaisellani oli MSA-P, hän kuoli reilun vuoden kuluttua diagnoosista. Ja oli alle 50 vuotias. Hän kulki rollaattorilla ja meni nopeasti vuodepotilaaksi.Muuta en sairaudesta tiedä.

    • ennaltaehkäisyä

      Virallisia suosituksia korkeampia D-vitamiinitasoja puoltavia tutkimuksia tulee jatkuvasti, viikoittain. Ravitsemusneuvottelukunnan matalat (10µg/päivä) D-vitamiinisuositukset näyttävät yhä fossiilisemmilta. Ne riittävät vastasyntyneelle sekä kissoille sekä pienille koirille.

      Riittävä D-vitamiinin saanti lisäravinteena ehkäisee Parkinsonin tautia. Tutkimuksia D-vitamiinin puutoksen yhteydestä useisiin sairauksiin julkaistaan jatkuvasti. D-vitamiinin puute on yleistä Suomalaisilla. Tämän vuoksi useat asiantuntijat ovat ruvenneet kannattamaan nykyisten saantisuositusten nostoa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan D-vitamiinin puutoksella havaittiin olevan yhteyttä myös Parkinsonin tautiin. D-vitamiinin puute on yhdistetty parkinsonin tautiin lukuisissa eri tutkimuksissa.

      Riittävä D-vitamiinin saanti vaikuttaa myös suoliston bakteerikantaan.

      Pekka Puskan johtama THL on tehnyt valtavan karhunpalveluksen kansanterveydelle ja -taloudelle vastustamalla vitamiinien ja muiden ravintolisien käyttöä. Pelkästään D-vitamiinin riittävä saanti säästäisi terveydenhuollon kuluissa arviolta 2,5 miljardia euroa vuodessa. Summa on lähes yhtä suuri kuin valtion puolustusmenot (2,7 mrd).

      Suomessa kaikki potee D-vitamiinin puutosta kohdusta hautaan, jos ei syö sitä purkista RIITTÄVÄSTI (50-150 µg/vrk) läpi vuoden ja läpi elämän.

      D-vitamiinin puutos lisää riskiä sairastua lukuisiin eri sairauksiin. Toki tarvitsee muutenkin syödä kunnon ruokaa eikä elää leivällä ja margariinilla. Nykyinen virallinen D-vitamiinin suositus ja saanti ruuasta riittää ehkäisemään vastasyntyneillä riisitaudin, ei muuta. Kiitoskukkasen sairastumisestaan voi lähettää THL:ään.

      D-vitamiinin lähde ihmiselle on aurinko. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3, kello 10-16 välisenä aikana vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Talvella UVB-indeksi on nolla.

      Ruuan merkitys D-vitamiinin lähteenä on vähäinen. Suomalainen saa virallisterveellisestä ruokavaliosta, runsaasti kalaa ja suositusten määrän D-vitaminoituja maitotaloustuotteita sekä teollisia rasvoja alle 10µg D-vitamiinia päivää kohti. Suomessa syödään pääosin kasvatettua kalaa, jossa ei ole D-vitamiinia, johtuen kalan rehusta, joka ei sisällä D-vitamiinia. Suomessa kaksikolmasosaa syötävästä kalasta on kasvatettua Norjan lohta tai Suomalaista kirjolohta. Kasvatettujen kalojen D-vitamiinipitoisuudet ovat vain neljäsosa villiin kalaan verrattuna eli n. 2µg / 100 grammaa kalaa ja pannussa paistettuna tästä määrästä häviää vielä noin puolet eli jäljelle jää 1µg / 100 grammaa kalaa. Toiseksi eniten syödään pakasteseitä, jossa D-vitamiinia on 1µg / 100 grammaa kalaa. Myös suurin osa siiasta on kasvatettua, jossa on D-vitamiinia n. 5µg / 100 grammaa kalaa. Villin kalan lajien välillä vaihtelua esiintyy paljon, keskiarvon ollessa n.8µg / 100 grammaa kalaa.

      Parkinsonin tauti parani vitamiineilla:

      http://www.studio55.fi/irtiarjesta/article/-aitini-parkinsonin-tauti-parani-vitamiineilla-/135966

      Higher Vitamin D Levels Associated With Better Cognition, Mood in Parkinson's Disease Patients

      http://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140116190206.htm

      LÄHTEET:

      http://www.parkinsoninfo.fi/ajankohtaista/d-vitamiinin-puutos-saattaa-jopa-kolminkertaistaa-parkinsonin-taudin-riskin

      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1769

      http://www.vitamindwiki.com/tiki-index.php?page_id=484

      http://www.vitamindwiki.com/tiki-browse_categories.php?parentId=67&sort_mode=created_desc

      http://www.vitamindcouncil.org/blog/study-finds-low-vitamin-d-status-is-linked-with-endothelial-dysfunction-in-newly-diagnosed-parkinsons-patients-09-2015/

    • Anonyymi

      Mullä on msä.

    • Anonyymi

      MSA diagnoosi

    • Anonyymi

      Minun mieheni sairasti sitä myös oireet tulivat ensikertaa 42 vuotiaana , ensimmäinen diagnoosi oli Parkinsonin tauti vaan aika pian huomattiin että se oli MSA .ENSIMMÄISEN 10 vuotta menivät todella hyvin ja lääkitys oli tehokasta, sitten alkoivat oireet jotka pahenivat . Hoidin itse hänet loppuun asti kotona . Hän nukkui pois omassa sängyissään kotona kuten oli toivonut .

    • Anonyymi

      Tuttu tauti. Mieheni aloitti lääkityksen niin sivuvaikutuksena tuli kova peliongelma. Rahaa kului puoli milliä. Muut haitat on seksi hulluus ostomania näistä ei lääkäri maininnut kuin loppuvaiheessa. Ihan kauheeta aikaa

      • Anonyymi

        Ihan totta kaikki nämä uudet riippuvaisuudet on pilanneet monen avioliittoaan, kun ei tietoa saanut mistään!miten lääkkeet vaikuttaa.


    • Anonyymi

      Minut miehelläni todettiin ensin Parkinson, sitter lähemmissä tutkimuksissa oli diagnos MSA .
      Oli se taistelua sinänsä ja saattoi kaatuilla eikä päässyt itse ylös , ja kaikista pahinta kun olin töissä niin oli maannut lattialla tuntikaupalla pääsemättä ylös itse.
      Hitaus kaikissa asioissa oli myös ainainen riesa jos vaikka piti olla jossain ajoissa niin piti aloittaa valmistelut jo ajoissa , koska hoputtaminen ei auta mitenkään, stressaantuvat vaan siitä jos omainen yrittää kiirehtiä toimintaa.
      Joten kokemusta on tästä taudista , ja omaiselle aika raskasta rumbaa.
      Avun saantiin oli ainainen odottaminen eri hoito muotoihin pääsyä, niin että tämä MSA diagnoosia sanottiin ennen Parkinsonin plus sairaudeksi.
      Jaksamista sinulle

    • Anonyymi

      Minun miehelläni 7. vuosi oireiden alusta, MSA-c. Te jotka olette käyneet läpi samaa, mikä on loppuvaiheessa suurin haaste terveydellisesti? Tulehdusherkkyys? Nielemisongelmat?

      • Anonyymi

        Äitini sairasti MSA:ta, eli oireiden alkamisesta n.7 vuotta, loppuvaiheessa yskimisrefleksin puuttuminen ja nielemisvaikeus pahimmat, kuolinsyy lopulta keuhkokuume.


    • Anonyymi

      Miehellä 60v todettiin nyt keväällä msa, lääkkeistä ei mitään apua. Kaatuilua ja jäykkyyttä ollut pari vuotta, mutta ilman apua käveli vielä viimetalvena, nyt rollaattori. Hitautta, jäykkyyttä, aloitekyvyttömyyttä, ääretöntä vösymystä ja myös jo vaipat käytössä. Nyt kun ajattelen aikaa taaksepäin, niin ensimmäisiä oireita ollut jo 2017, joita vähän ihmeteltiin, mutta lääkäriin hakeutui vasta -21 .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      376
      3421
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      176
      1468
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      62
      1228
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      144
      1122
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      843
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      805
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      115
      782
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      772
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      769
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      42
      750
    Aihe