Mistä tukea väliinputoajalle?!

jaanis78

Olemme tavallinen 2-lapsinen perhe Helsingissä, itse (mies) olen töissä, avovaimoni hoiti lapsiamme (3 & 5 vuotiaat) kotona elokuuhun asti. Lapset alkoivat päiväkodin tänä syksynä elokuussa. Avovaimoni jäi aikanaan äitiysvapaalle, kesken AMK-opintojensa, ja onnistui vaihtamaan viime talvena iltalinja-/aikuisopiskelupuolelle. Ajatuksena oli, että opintoja voisi edistää hoitovapaan aikana edes vähän. Hän saikin talvella muutaman kurssin suoritettua, mutta osoittautui turhan hankalaksi yhdistää lastenhoito, opiskelut, omien töideni yhteensovittaminen, joten se jäi siihen.
Nyt syksyllä avovaimoni halusi päästä töihin, jotta saisi taloustilanteensa kohenemaan. Hän ilmoittautui kouluunsa poissaolevaksi sekä vei todistukset tästä TE-keskukseen ja ilmoittautui työttömäksi työnhakijaksi. Hakemuksen vastaanottanut henkilö ilmoitti, että asia on selvä, päätös tulee aikanaan. Kului 2.5 kk, jolloin tuli päätös: oikeus työttömyysturvaan evätty, syy: päätoiminen opiskelija. Päätöksestä valitettiin, mutta keskusteltuani oman liittoni asianajajan kanssa, tiesi hän kertoa että valituksen jälkeen voi mennä puoli vuotta-vuosikin, ennen lopullista päätöstä.

Tukala taloudellinen tilanteemme siis meni entistä tukalammaksi. Päivähoitomaksut hoitorahan menetys, tarkoittaa käytännössä noin tonnin lovea kuukaudessa verrattuna aiempaan tilanteesen. Palkkani on sen verran suuri, että toimeentulotukea ei voi saada.
Eli kysymys kuuluu, mistä tukea siihen asti että avovaimoni löytää töitä? Opiskelemaankaan hän ei tällä välillä voi mennä, sillä on ilmoittautunut poissaolevaksi....

10

116

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei jaanis78

      Teillä on tiukka paikka ja tiukat valinnat. Jos perheenne taloudellinen tilanne ei kestä vaimosi päätoimista opiskelua, lienee ainoa vaihtoehto että hän lopettaa opiskelun ja siirtyy työttömäksi kunnes saa töitä. Vaikuttaa siltä, että opiskelu on mahdollista perheellenne vasta, kun vaimosikin on tienannut ja saatte kenties säästettyä rahaa tai ainakin selvittyänne tämänhetkisestä tilanteesta, esimerkiksi sitten, kun lapset ovat jo koulussa.

      Opiskelu on hankala asia. Toisaalta opiskelun merkitys ihmisen henkiselle pääomallekin on suuri. Toisaalta ei voida edellyttää yhteiskunnan kustantavan opiskelua, muutoin kuin Kelan opintotuen suhteen, jossa taas on omat ehtonsa. Toimeentulotuki on viimesijaista tukea, ja sitä varten on kriteerit. Toki voitte anoa toimeentulotukea, mutta kertomuksesi perusteella vaikuttaa, ettette ole oikeutettuja siihen.

      Kertaluonteista yksittäistä tukea esim. maksuosoituksena ruokakauppaan muutaman kympin verran, jotta selviää voi tietenkin anoa myös sen seurakunnan diakoniatoimistosta, jonka alueella asuu. Diakonia ei kysele kirkkoon kuulumista. Diakoniatyö ei kuitenkaan voi tukea mitään perhettä pysyvästi, vaan auttaa yhden 'karikon' yli. Joissain seurakunnissa annetaan vähävaraisille jouluavustusta. Voit tiedustella asiaa paikkakuntanne seurakunnasta. Diakoniatoimistossa voi myös keskustella elämäntilanteestaan huojentautuakseen ja kartoittaakseen erilaisia vaihtoehtoja.

      Parasta tietenkin olisi, jos vaimosi työllistyisi.

      Toivottavasti perheenne selviää tästä ja voitte keskittyä elämiseen ja iloitsemaan lapsistanne.

      Meiju, diakoni

      • Kiitos Meiju viestistäsi, siinä on kosolti hyviä vinkkejä ja hyvää toivoa! Perheemme kuuluu kirkkoon (ekumeenisista syistä), ja iloitsemme myös lapsistamme! :)
        Rahatilanteemme vain on synkkä siksi, että avovaimoni on yrittänyt edistää opintojaan. Mikäli hän EI OLISI EDES YRITTÄNYT 5 vanhempainvapaavuoden aikana edistää opintojaan, olisi työttömyysturva myönnetty ymmärtääkseni normaalisti. Tämä, jos jokin, on todella iso vika nykyjärjestelmässä.

        Pahoittelen, mikäli tällainen "sossun rajan yläpuolella" olevan valitus loukkaa jotakuta, tarkoItukseni ei ole ketään loukata. Raja ns. normaalin palkansaajan ja ns, "sossun rajan" välillä alkaa vain tällä nykymenolla olla kamalan pieni.


    • Lyhyt matikka

      "Palkkasi on niin suuri että toimeentulotukea ei voi saada"

      Niin mitä tuossa on sitten epäselvää? toimeentulotukea saa jos tulot jäävät alle normin ja piste.

    • tasanei

      Aloittaja ilmeisesti on erittäin hyvästä elintasosta nyt joutunut tinkimään. Vielä ollaan sossun minimitason yläpuolella. Kuka auttaisi?

      Täältä tulee myötätuntoa, muuta ei ole. Toivottavasti pääsette vielä takaisin haluamallenne tasolle.

    • Tasanei, otit esille tärkeän pointin! Vielä toistaiseksi olemme sossun minimitason yläpuolella. Meillä ei ole akuuttia hätää, eikä ruoasta ole pulaa, ja lapsiakin ja toisiamme rakastamme ja kaikki on siten hyvin. Elin-/kulutustasommekin on ollut lasten aikana hyvin maltillista johtuen pitkästä hoitovapaasta, sekään ei siis ole ongelmallista, ja jopa asumismenot (Helsinki) on optimoitu.
      Oikeustajuamme koettelee lähinnä se, että avovaimoni saisi työttömyysturvan (tai omaehtoisen opiskelun tuet), mikäli ei olisi edes yrittänyt edistää opintojaan vanhempainvapaan aikana. Sen sijaan, yhteiskunnalta tukea tulee vasta mikäli on yrittämättä (väh. 12 kk) tai muuten vaan heittää hanskat tiskiin! Nyt kun opintoja on pyritty saattamaan kohti maalia (poikkeuksellisessa tilanteessa), toteaa byrokraatti: Et ole vielä tarpeeksi henkisesti murrettu ja alistettu, kohta olet/olette. Ongelma on siinä että selkeästä epäkohdasta valittaminen ei auta akuuttiin rahapulaamme, sillä päätöstä ja/tai sen jatkokäsittelyä voidaan pitkittää yli 2 vuoden päähän.
      Joku totesikin, että paras olisi löytää tässä tilanteessa töitä avovaimolle, olemme täysin samaa mieltä! Eikä tavoitteena ole todellakaan ollut jäädä "vapaamatkustajaksi" vanhempainvapaan jälkeen. Työtä vaan ei hetkessä löydy, ja jokainen kuukausi syventää talouttamme sen tonnin verran alaspäin. Nykytahdilla voimme vajaan vuoden päästä olla jo siinä tilanteessa että pääsemme sossun "raja-arvoihin" ja alamme saada tukea yhteiskunnalta...
      Sekään ei ole oikeustajuni mukaista, mutta ilmeisesti en ihan hirveästi nyky -Suomen oikeudesta tajuakaan.

      • kfkyukfyu

        Miks vaimo ei ala kokopäivä opiskelijaksi ja hae opintotukia, valmistuisikin nopeammin?


      • kfkyukfyu kirjoitti:

        Miks vaimo ei ala kokopäivä opiskelijaksi ja hae opintotukia, valmistuisikin nopeammin?

        Tämä vaihtoehto kieltämättä on myös käynyt mielessä. Avovaimolla tuli vain mitta täyteen yhtäjaksoista kituuusta, ja ajatteli että voisi tehdä hetken aikaa töitä jotta edes hetkeksi leipä levenisi ja suorittaisi opinnot iltapuolella hieman hitaammassa tahdissa.


    • 1819

      Erilliset osoitteet ja työttömäksi siirtyminen tuo valtaisan tulonlisäyksen avollesi.

      • Näin olen myös kuullut tehtävän, vaikka tämä onkin laiton vaihtoehto. Mitä tarkoittaa valtaisa ja mikä on seuraus jos tästä jää kiinni?


      • ytjhvb
        jaanis78 kirjoitti:

        Näin olen myös kuullut tehtävän, vaikka tämä onkin laiton vaihtoehto. Mitä tarkoittaa valtaisa ja mikä on seuraus jos tästä jää kiinni?

        Laiton? Ihmiset saavat ihan vapaasti tässä maassa muuttaa erilleen, jos niin tahtovat tehdä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      146
      2550
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1986
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1968
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1776
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe