Suomen strateginen virhe jatkosodassa

Strategos

Suomen sodanjohto arvioi että jättämällä Muurmannin rata rauhaan sekä pidättymällä osallistumasta Leningradin piiritykseen vihollinen suhtautuisi suopeammin Suomeen mikäli sota-onni kääntyisi.

Sota-onni tosiaan kääntyi Suomea vastaan. Se kääntyi sodanjohdon tekemän strategisen virheen takia.

Saksalla oli 3 armeijaryhmää operaatio Barbarossaa varten. Pohjoinen, Keskusta ja Eteläinen armeijaryhmä.

Saksan Pohjoinen Armeijaryhmä eteni Baltian maiden läpi Leningradiin. Sen sotilaalliset resurssit eivät kuitenkaan riittäneet ottamaan haltuun, miehittämään Leningradia. Tämä olisi ollut ehdottoman tärkeää jotta Saksan Pohjoinen Armeijaryhmä olisi päässyt etenemään kohti itää Moskovaan.

Suomen osallistuminen hyökkäykseen Leningradia vastaan olisi vapauttanut Saksan Pohjoisen Armeijaryhmän - sen jälkeen kun kaupunki olisi antautunut/miehitetty - etenemään kohti Moskovaa.

Saksan Pohjoisen Armeijaryhmän nopea eteneminen kohti Moskovaa Saksan Keskusta Armeijaryhmän tueksi ja Neuvostoliiton pääkaupungin kukistaminen olisi johtanut Neuvostoliiton antautumiseen. Partisaanitoiminta olisi jatkunut mutta sodan päätavoite olisi saavutettu; päävihollisen Neuvostoliiton voittaminen toisessa maailmansodassa.

(Japanin osallistuminen Neuvostoliiton vastaiseen sotaretkeen olisi ollut avain sodan voittoon Akselivalloille. Nyt ne joukot jotka Stalin oli jättänyt Japanin vastaiselle rintamalle siirrettiin Moskovan puolustukseen sillä seurauksella että Nliitto onnistui vastahyökkäyksellä ajamaan saksalaiset pois Moskovan porteilta.)

Tämän jälkeen Englanti olisi ollut yksin Euroopassa ja sillä olisi silloin ollut vain kaksi vaihtoehtoa. Joko antautua tai jatkaa sodankäyntiä jolloin se olisi tuhottu/miehitetty.

Neuvostoliiton ja Englannin häviö olisi todennäköisesti antanut voiton avaimet Saksalle ja Japanille Toisessa Maailmansodassa.

10

74

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • uusi -suunta

      Voihan sitä nojatuolissa suunitella vaikka minkälaisia kuvijoita, onhan se mukavaa ajan kulua. Miksi ei Suomen armeeja hyökännyt karjalaan syksyllä -44 kun N-liitto kiirehti Berliiniin.

    • Strategos

      On tärkeää osata nähdä strateginen virhe. Virhe voi maksaa kansakunnalle paljon. Tietysti tämä on myös eräänlaista spekulointia. Sodankäynti ei tunnetusti noudata etukäteen laadittua käsikirjoitusta. Joten emmehän me voi varmuudella tietää mitä olisi tapahtunut mikäli näin tai noin olisi tai ei olisi toimittu.

      Sen tiedon valossa mitä meillä nyt sodan jälkeen on tämä vaikuttaisi olleen strateginen virhe. Saksan nopeatempoiseen salamasotaan jossa vältettiin joutumasta pitkiin, sotavoimia kuluttaviin operaatiohin Leningradin valtauksen epäonnistuminen pysäytti käytännössä Pohjoisen Armeijaryhmän etenemisen itään.

    • Strategos
    • Ei olisi riittänyt

      Tuskinpa olisi Neuvostoliitto antautunut Leningradin tai Moskovankaan menetyksen takia. Vladivostokiin on näistäkin kaupungeista vielä ihan pirun pitkä matka, joten mitään loppua idän retkelle ei olisi ollut nähtävissä.

      Englantiin pääsy taas oli toivotonta ilman ilman- ja merenherruutta Kanaalissa. Sellaisten hankkimiseen ei ollut mitään mahdollisuutta, varsinkaan sen jälkeen kun USA tuli sotaan mukaan. Vuonna 1942 Englannissa oli jo niin paljon ja hyvin varustettuja maajoukkojakin, että maihinnousu olisi vaatinut Normandiaa suuremman operaation. Sellaisen kehittely vaatii joka tapauksessa paljon aikaa. Niin paljon aikaa, että sodan olisi lopettanut Berliiniin pudotettu atomipommi.

      Saksa ja Japani olivat yksinkertaisesti liian pieniä käymään sotaa koko muuta maailmaa vastaan. Ilmari Turja sanoi jossakin pakinassaan, että Hitler ei ollut 30-luvulla käynyt katsomassa millaisia kaupunkeja Amerikassa on. Olisi ennen sotaan ryhtymistä pitänyt käydä.

    • Strategos

      Monet Saksan johtavista upseereista kehoittivat Hitleriä keskittymään Englannin kampanjaan, eikä aloittamaan hyökkäystä Neuvostoliittoon.

      Maihinnousua Englantiin valmisteltiin - operaatio Merileijona - osittain tositarkoituksella mutta myös hämäävässä mielessä sitoen Englannin voimia. Ongelmaksi muodostui se että Saksalla ei ollut käytettävissä tarpeeksi aluksia joilla maihinnousu olisi kyetty suorittamaan.

      Alunperin operaatio Barbarossan(hyökkäys Nliittoon) piti alkaa jo 15. toukokuuta 1941. Sitä jouduttiin erinäisistä syistä siirtämään alkavaksi vasta 22.6.1941. Mitä oltaisinkaan voitu saada aikaiseksi tuossa 5 viikossa emme tiedä, mutta ilmeisesti Saksan joukot olisivat päässeet ainakin Moskovaan asti.

      Englannin ilmavoimat(RAF) oli katkeamispisteessä, kunhan Saksa olisi malttanut jatkaa systemaattisesti Englannin ilmavoimien tuhoamista olisi avautunut mahdollisuus toteuttaa maihinnousu - ainakin vähän myöhemmin. Mutta se olisi tosiaan edellyttänyt sitä että Hitler olisi keskittynyt Englannin vastaiseen sotakampanjaan. Maihinnousu Englantiin olisi voitu hyvin toteuttaa.

      Mikäli Hitler olisi tiennyt että hänen sotavoimien ylimmässä johdossa oli petturi joka antoi kaikki kriittiset tiedot viholliselle sekä harhaanjohti omia joukkoja kertomalla vääriä tietoja vihollisten vahvuuksista - olisi jo paljon voitettu.

      Englantiin suoritettavan maihinnousuaikeen aiheuttaman epävarmuuden yhtenä selityksenä voidaan pitää amiraali Canarisin näihin aikoihin jakamaa muistiota. Sen sisältö käy selville löydetystä tilannekatsauksesta, joka syyskuussa vuonna 1940 jaettiin sotamarsalkka Gerd von Rundstedtin Armeijaryhmä A:lle.

      Muistio oli petollinen asiakirja joka sisälsi harhaanjohtavaa tietoa Englannin puolustuksesta. Siinä paisuteltiin ja vääristeltiin tietoja Englannin puolustuksen vahvuudesta jotta Saksa saataisiin luopumaan maihinnousu hankkeesta.

      1) Englannin armeijan sijoitus syyskuun alussa on muistiossa arvioitu seuraavaksi:

      a) 17 divisioonaa rannikkopuolustuksessa, läheisessä yhteistyössä rannikkotykistön, ilmavoimien ja laivaston kanssa.

      b) 22 divisioonaa Lontoon alueella taktillisena ja operatiivisena reservinä.

      Ei ihme että Saksan pääesikunta epäröi! Kun sen olisi pitänyt lähettää "vain" 26 divisioonaa hyökkäykseen yli Kanaalin - yli 39 divisioonaa vastaan!

      Churchill on jo kertonut, ettei sellaista mielikuvituksellista voimaa ollut siihen aikaan Englannissa olemassakaan! Tuskin 100 panssarivaunua ja pari kolme divisioonaa oli paras, mitä Englanti olisi saanut silloin liikkeelle.

      Todellisuudessa Englanti olisi siis kyennyt ehkä haalimaan kasaan enimmillään 3-6 divisioonaa torjumaan maihinnousua Saksan 26 divisioonaa vastaan.

      • Ei toivoakaan

        > Todellisuudessa Englanti olisi siis kyennyt ehkä haalimaan kasaan enimmillään 3-6 divisioonaa torjumaan maihinnousua Saksan 26 divisioonaa vastaan.

        Eipäs unohdeta laivastoa. Luftwaffen suorituskyky laivoja vastaan oli jo osoittautunut varsin heikoksi, joten ei olisi ollut mitenkään mahdollista estää brittiläisiä hävittäjiä ja torpedoveneitä pyyhkäisemästä jokiveneistä koostuvaa maihinnousulaivastoa meren pinnalta. Ja kevyttä kalustoa Royal Navylla oli paljon. Rannikolle asti ei olisi päässyt montakaan maihinnousijaa ja suurempien voimien huoltaminen Kanaalin yli olisi tietysti ollut täysin mahdotonta.

        Saksan oma laivastohan oli syksyllä 1940 vielä täysin rampana Norjan taistelujen jäljiltä eikä olisi pystynyt auttamaan mitenkään.


    • Strategos

      Moskovan valtaus olisi ollut paitsi suuri arvovaltatappio Nliitolle ja Stalinille myös ilmeisesti vaikuttanut sotilaiden mielialaan ja saattanut romahduttaa taisteluhengen. Stalin olisi varmasti siirtänyt päämajansa vielä kauemmaksi itään, mutta olisiko se siinä tilanteessa enää auttanut?

      Japani oli jo erittäin hyvissä asemissa Aasiassa ennen kuin operaatio Barbarossa alkoi 22.6.1941. Kunhan Hitler olisi ollut avomielisempi Japania kohtaan Saksa ja Japani olisivat voineet käydä yhteiseen hyökkäykseen Nliittoa vastaan. Hitler tietysti pelkäsi että sunnitelma vuotaa julki, sen takia siitä ei hiiskuttu muille.

      Millä joukoilla Stalin olisi puolustanut Moskovaa kun Japani olisi hyökännyt Nliiton elintärkeään satamakaupunkiin Vladivostokiin?

    • Strategos

      Ei unohdeta tietenkään laivastoa.

      Eikä unohdeta myöskään sitä että Saksalla ei ollut kaukopommittajia kuten briteillä.

      Silti, tilanne sen jälkeen kun Englannin ilmavoimat olisivat olleet poissa pelistä olisi ollut tyystin erilainen. Saksan ilmaherruus Kanaalin yllä sekä etelä Englannin yllä olisi kyllä tehokkaasti pakottanut brittien laivaston perääntymään. Lisäksi täytyy ottaa huomioon saksalaisen tykistön toiminta kanaalin toiselta puolelta jolla oltaisiin moukaroitu säälimättömästi brittejä kantosäteen sisällä.

      Eikä sovi myöskään unohtaa Saksan sukellusveneitä. Ne olivat todellinen riesa Englannille jo vuonna 1940.

      Tappioita olisi tullut aivan varmasti maihinnousun yhteydessä Saksalle. Ehkä jopa divisioona tai pari olisi menetetty. Suurin osa olisi kuitenkin päässyt onnistuneesti nousemaan maihin. Välittömästi sillanpääaseman perustamisen jälkeen seuraavat maihinnousu vahvistukset olisi tuotu nopeasti ja lähes kivuttomasti perille.

      Täytyy myös muistaa että Englanti oli hylännyt suurimman osan sen käyttökelpoisesta kalustosta Dunkirkin rannalle mistä Englantilaiset joukot pakenivat kanaalin yli Englantiin kun Saksa ajoi Englannin siirtoarmeijan selkä seinää vasten kanaalin rannalle Ranskan miehityksessä.

      Vain Hitlerin epäröinti pelasti täpärästi tämän Englannin tärkeimmän ja ainoan iskuvoimaan kykenevän maavoimien osan.

    • tulivat etuajassa

      Mannerheim oli jääräpää eikä ottanut huomioon muiden mielipiteitä ja itänaapuri tiesi mikä Mannerheimin toiminatapa ja se miten Mannerheim ajattelee ja näin huijasivat hieman mannerheikkiä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5015
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3287
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1422
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1275
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      967
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      219
      750
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe