Menu del dia

miten toimii?

Kuuluuko menu del dia lounaalla syödä alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka, vai voiko tarjoilijaa järkyttämättä tilata vaikkapa vain pääruoan tai pääruuan ja jälkkärin? Ja miten juoma tilataan? Tuoko tarjoilija automaattisesti ateriaan kuuluvan standardi-annoksen vettä tai talon viiniä, vai valitseeko kukin juomansa monista vaihtoehdoista valiten? Kun sitä vettä ja talon viiniä järjestyy pöytään pullossa, niin laskutetaanko koko pullon hinta, vai vain juotujen lasillisten määrän mukaan?

Entä miten espanjalaisessa kulttuurissa jaetaan annoksia? Kuuluuko annosten jakaminen illalla syötäviin tapaksiin, vai mihin?

Mitä muita kulttuurieroja ravintolaruokailuun liittyy? Ja miten tietokoneen näppäimistöstä saa kaivettua ne yläpilkut? ;)

11

554

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ai nääkö

      Ai meinaatko í pilkkua? Paina ensin näppäimistöltä nappia ´ ja seuraavaksi i-kirjainta. Silleen tulee í. Kaikista näppäimistöistä saa muuten kaikki merkit aikaiseksi, niihin vaan tarvitsee käyttää näppäinyhdistelmiä.

    • lounastelija

      Missä on se lista niistä suomen kieleen kuulumattomista kirjaimista, kuten å=alt134, Å=alt143. Vastaa, joka tiedät, kiitos!

      Lounaalla valitaan normaalisti 1 niistä eturuoista, mitä on tarjolla ja 1 pääruoka. Juomatoivomus kerrotaan tarjoilijalle. Mutta jos vaikka haluaisikin ison oluen, on parempi sanoa pieni olut, koska sen maksaa kuitenkin lounaan hinnassa, isosta otetaan ison oluen hinta, siis lisäksi. Sitten, jos haluaa vielä enemmän olutta kuin pienen, tilaa 1 pienen oluen, joka sitten laskutetaan lounaan lisäksi.

      Monet eivät halua puddingia eikä muutakaan jälkiruokaa, vaan haluavat kahvin, josta ei yleensä veloiteta.
      Annoksista saa monessa ravintolassa puolen annoksen, joka sopii pieniruokaisille. Ks. ruokalistaa: semi=puoli, 1/1 koko annos. Tapas-annokset ovat usein normaaliannosten neljäsosia, tosin monet tapakset valmistetaan juuri tapaksiksi, esim. sardellit, venäläiset kananmunat ym.

      • 15+12

        Tyypillinen jälkiruoka noissa menuissa on jäätelö. Eikä nuo kolmen ruokalajin kokonaisuudet mitään gurmeeta tietenkään ole, mutta vatsansa saa täyteen edullisesti. Hinnat ovat 7-10 €. Vähän tasokkaampi päivän menu voi olla joku tarjousannos esim. grillatusta lihasta tai kalasta ja noihin usein sisältyy sitten pullo viiniä, mahdollisesti jälkiruoka. On paljon erilaisia toteutuksia.

        On ihan luvallista tilata esim. kolmen hengen seurueelle yhteisesti erilaisia annoksia, eikä niitten tarvitse olla tapaslistalta. vaan ihan alku- tai pääruokienkin puolelta. Monessa paikassa on erikseen annokset kahdelle, esim. paellat, jotkut pataruuat, kala- tai lihalautanen kahdelle jne. Rohkeasti vaan tilaamaan, paikallisten näkee harvoin tilaavan henkilökohtaisia annoksia. Niille tuodaan aina röykkiöittäin kippoja pöytään ja niitä ne sitten jakavat keskenään.


    • aina pikkuannoksia

      En muista, milloin viimeksi olisimme tilanneet henkilökohtaisen annoksen. Eilen tilattiin friteerattuja pikkukaloja(geldes), pimientos de padron, albondigas ja puchero sekä leipää ja puoli litraa viiniä. Yhteensä 25 euroa.

    • Iina,

      Kertoisiko joku kuinka espanjaksi sanotaan että saisimmeko annoksen puoliksi ja saisimmeko erilliset laskut??

      Kiitos jos joku osaisi auttaa :)

      • 3+19

        Kelvollisella "kökköespanjoolillani" tilaan usein yhden annoksen "para dos personas". Ja laskun "la cuenta separado". Ja sitä por favoria voi viljellä sopivissa saumoissa. Noilla on pärjätty, joku viisaampi korjatkoot.


    • niinpä nii

      Enpä osaa tässä nyt neuvoa espanjaa mutta kansainvälisesti ei laskua pyydetä koskaan jakamaan! Jos kuitenkin näin pyydät ja teetät tätä suomalaista tapaa espanjalaisella tarjoilijalla niin anna kunnon tipit ylimääräisestä työstä!

      • Iina,

        Kiitos 3 19 ja niinpä nii

        Meitä on lähdössä kahdesta perheestä yhteensä viisi henkeä joten erilliset laskut olisi itselle helpompi jotta ei tarvitsisi sormilla alkaa laskemaan :)


      • 3+19
        Iina, kirjoitti:

        Kiitos 3 19 ja niinpä nii

        Meitä on lähdössä kahdesta perheestä yhteensä viisi henkeä joten erilliset laskut olisi itselle helpompi jotta ei tarvitsisi sormilla alkaa laskemaan :)

        Ei laskujen jakaminen ole mitenkään ongelmallista. Yleensä on hyvä sanoa tästä jo siinä vaiheessa kun tilaa annoksia, jotta osaavat tehdä oikeat kirjaukset alusta alkaen.
        Kanariansaarten matkailijoina on niin sekalaista seurakuntaa, että ravintoloissa on totuttu jos jonkilaisiin virityksiin, ei ne yleensä hätkähdä oikeastaan mistään.


      • kökköespanjaa
        3+19 kirjoitti:

        Ei laskujen jakaminen ole mitenkään ongelmallista. Yleensä on hyvä sanoa tästä jo siinä vaiheessa kun tilaa annoksia, jotta osaavat tehdä oikeat kirjaukset alusta alkaen.
        Kanariansaarten matkailijoina on niin sekalaista seurakuntaa, että ravintoloissa on totuttu jos jonkilaisiin virityksiin, ei ne yleensä hätkähdä oikeastaan mistään.

        Itse olen kökköespanjallani pyytänyt laskut seuraavasti. "ai posible dos laquentas" ja sitten näyttänyt kädellä henkilöt ja sanonut "laquenta un i laquenta dos", eli lasku yksi ja lasku kaksi.
        Aina toiminut hyvin.
        Mikäli olemme halunneet jonkin annoksen jaettavaksi kahdelle olen taas kököttänyt "ai posible un racion para dos personas?" Aina ollan saatu.


    • ymmärtävät kyllä

      Jos haluaa annoksen kahdelle, niin sanoo vaan, että una para los dos. Jos haluaa puolikkaan, niin se on medio racion.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      975
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      947
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      860
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      694
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe