Onko laillista?

mitävittuuuuu

Eli siis mulla oli tuossa katkolla työnhaku jonkun aikaa. Tein toimeentulotukihakemuksen ja myönnettiin/tiputettiin -20% ok. MUTTA, en saanut edes sitä 80% heti vaan asetettiin ehto että pitää uusia työnhaku tai EN SAA MITÄÄN. Tai siis vuokran ne makso vuokranantajan tilille mutta siis panttasivat noin 60% toimeentulotuesta.

Kyseessä oli kuitenkin väärinkäsitys tieto ei kulkenut oikein virastosta toiseen eli sain tuon korjattua äkkiä eli siis mitään -20% ei tapahtunut yms. Mutta siis entä jos olisin päättänyt olla ikinä enää menemättä työkkäriin? Enkö enää saisi ikinä rahaa sossusta? panttaisivat rahojani maailmaanloppuun asti tai kunnes uusin työnhaun? onko ihan laillista mitä vittua?

16

188

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 14+10
    • ei mitään

      "panttaisivat rahojani maailmaanloppuun asti"

      Ei siellä sinun rahojasi ole! Ne on kaikki veronmaksajien yhteisiä rahoja. Kaikkien yhteisistä rahoista sinulle, tyhjätaskulle, annetaan, mitä annetaan.

      • mitävittuuuuu

        Kyllä ne lain mukaan ihan minun rahojani on. Mene töihin siitä häiriköimästä että voit kustantaa kaljotteluni senkin vähjys.


      • nyisäsanoo
        mitävittuuuuu kirjoitti:

        Kyllä ne lain mukaan ihan minun rahojani on. Mene töihin siitä häiriköimästä että voit kustantaa kaljotteluni senkin vähjys.

        Lain mukaan ne ei ole sinun rahoja. Sinulla ei ole rahaa, ellei sinulle anneta kaikkien yhteisestä kassasta. Mene sinäkin poika töihin, niin ei tarvitse täällä riehua muutaman satasen takia.


    • 21+21

      Ehdollisia päätöksiä ei saisi kyllä enää nykylain mukaan tehdä, joten siinä mielessä ovat tehneet vääryyttä sinua kohtaan ja vaatineet työnhaun voimaanlaittamista ennen kuin olet toimeentulotuen perusosan tilillesi saanut. Se on väärin.

      Mutta laki kyllä sallii sen että jos toimeentulotuen saaja on tahallaan aiheuttanut ensisijaisen etuisuuden katkeamisen eikä pidä työnhakuaan voimassa, voidaan perusosaa alentaa 20-40%. Tätä voidaan kuitenkin tehdä vain 3kk kerrallaan.

      Kyllä se sossu aina jonkin summan sinulle maksaa olitpa työkkärissä työnhakijana tai et. Toki sen tuen maksatus voi viivästyä hieman kun usein lähettävät sen lisäselvityspyynnön siitä että onko työnhaku voimassa, mutta se ei ole kuitenkaan mikään este toimeentulotuen maksamiselle onko se voimassa vai ei.

    • Petu...
    • 1+2

      Perusosaa ei voida alentaa nykyisin enää 20-40% näin on linjannut KKO.

      Eli jos sossu yrittää antaa karenssia niin pistäkää valitusta sekä perustelut, että KKO joka on ylin oikeus on linjannut, että perusosaa ei voi alentaa.

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Ne_bis_in_idem

      http://sakutimonen.com/tag/hallinnollinen-seuraamus-rangaistus/

      KKO:n mukaan hallinnollisessa järjestyksessä määrätty seuraamus on rinnastettavissa rikoksesta annettavaan rangaistukseen.

      Näin ollen karenssipäätös on silloin seuraamus, ja sen myötä toimeentulotuen alentaminen on toinen seuraamus samassa asiassa, jolloin kyseeseen tulee kahdenkertainen rangaistus.

      Lisäksi nuo sossun 20-40% alennukset ovat laittomia koska ne ovat Suomen perustuslainvastaisia. Kukaan ei pysty elämään 280€ /kk.
      Asiasta tarkemmin täällä.

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/12918042

      • riittäähyvin

        Kun asunto, vesi, sähkö ja terveyden-/sairaanhoito on maksettu, 280 euroa riittää hyvin kuukaudeksi. Eihän ole tarkoituskaan, että toimeentulotuella eletään koko ikä.


      • hullu olet
        riittäähyvin kirjoitti:

        Kun asunto, vesi, sähkö ja terveyden-/sairaanhoito on maksettu, 280 euroa riittää hyvin kuukaudeksi. Eihän ole tarkoituskaan, että toimeentulotuella eletään koko ikä.

        No ei kyllä tasan tarkkaan riitä. Tuo summahan pitäisi riittää vielä ruokaan, puhelinkulut, nettikulut, matkakulut, hygieniakulut, parturikulut, kengät ja vaatteet, terv.hoitokulut,, vakuutusmaksut jne. Olet täysi kaheli jos kuvittelet että riittää.


      • just joo

        Toimeentulotukilain 10 §:ssä on säädetty seuraukset siitä, että henkilö ilman perusteltua syytä kieltäytyy hänelle tarjotusta työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä tai muista pykälässä säädetyistä toimenpiteistä, ja tämä on aiheuttanut toimeentulotuen tarpeen. Ote toimeentulotukilaista on liitteenä 2.

        Lain 2 a §:ssä säädetään velvollisuudesta ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi. Jos toimeentulotuen hakija ei ilmoittaudu työvoimatoimistoon työnhakijaksi, toimeentulotuen perusosan suuruutta voidaan alentaa hänen osaltaan siten kuin lain 10 §:ssä säädetään.

        Toimeentulotuen perusosaa voidaan alentaa lain 10 §:n mukaisesti, mutta 10 §:n soveltamisen seurauksena ei voi olla ettei tukea myönnetä lainkaan. Alentaminen koskee ainoastaan kyseisen henkilön perusosaa, ei muita tuen piirissä olevia eikä toimeentulotuen muita osia.

        Perusosaa voidaan alentaa enintään 20 prosenttia ja yhteensä enintään 40 prosenttia toimeentulotukilain 2 a §:n ja 10 §:n tarkoittaman henkilön kohdalla. Alentamisen ehdoista säädetään lain 10 §:n kolmannen momentin kohdissa 1 ja 2. Alentamista ei siten voida tehdä mekaanisesti, ja oheisen taulukon euromäärät ovat asiakkaalle suoritettavan perusosan ehdottomia vähimmäismääriä.

        Mainitun 10 §:n neljännen momentin mukaan alentaminen voidaan tehdä vain edellyttäen, että alentaminen ei vaaranna ihmisarvoisen elämän edellyttämän turvan mukaista välttämätöntä toimeentuloa eikä alentamista voida pitää muutenkaan kohtuuttomana. Alentaminen voi olla kestoltaan enintään kaksi kuukautta kerrallaan kieltäytymisestä tai laiminlyönnistä lukien. Alentamisen kestoa ei siten määritellä toimeentulotuen hakuajankohdasta tai tuen myöntämispäivämäärästä käsin.

        Perusosan alentamiselle asetettuja ehtoja ja mm asiakkaalle tässä yhteydessä aina laadittavaa suunnitelmaa käsitellään sosiaali- ja terveysministeriön julkaisussa Toimeentulotuki. Opas toimeentulotukilain soveltajille (STM Julkaisuja 2013:4) luvuissa 4.2.2 ja 4.2.3. Opas on luettavissa ministeriön verkkosivustolta.


      • äläkitise
        hullu olet kirjoitti:

        No ei kyllä tasan tarkkaan riitä. Tuo summahan pitäisi riittää vielä ruokaan, puhelinkulut, nettikulut, matkakulut, hygieniakulut, parturikulut, kengät ja vaatteet, terv.hoitokulut,, vakuutusmaksut jne. Olet täysi kaheli jos kuvittelet että riittää.

        Täysi kaheli olet itse, jos et osaa sovittaa hankintojasi varojesi mukaan. Ja kuka käskee lusmuilemaan, niin että perusosa putoaa tuonne 280 euroon? Oma valintahan se on. Ei pidä sitten kitistä.


    • ei riitä rahat

      Perusosalla toimeentulotuen saajan on itse maksettava esimerkiksi seuraavat menot, koska niihin ei myönnetä pääsääntöisesti erillistä tukea

      ruoka
      vaatteiden hakinta ja korjauskulut
      parturi- tai kampaamomaksut
      henkilökohtainen hygienia
      ilman lääkärin määräystä apteekista hankitut lääkkeet ja pienet hoitotarvikemenot sekä lääkärin muuhun kuin sairauden hoitoon määräämät lääkkeet
      käynnit yksityisellä lääkärillä
      liikkuminen paikasta toiseen
      tietoliikennekulut (esimerkiksi puhelin ja internet)
      mediakulut (esimerkisi televisio ja lehdet)
      liikunta- ja harrastuskulut
      kodin irtaimisto.
      vuokra, hoitovastike, vesi, lämmitys, jätehuolto, asuntolainan korot
      muut asumismenot: taloussähkö, koti- ja palovakuutus, tontin vuokra, kiinteistövero
      muut kuin perusosaan sisältyvät välttämättömät terveydenhuoltomenot
      lasten päivähoitomenot
      ylimääräiset asumismenot (esimerkiksi muuttokustannukset)
      hautauksesta aiheutuneet kohtuulliset menot
      erityisistä tarpeista tai olosuhteista aiheutuvat menot (esimerkiksi pitkäaikaisesta toimeentulotuen saamisesta ja pitkäaikaisesta tai vaikeasta sairaudesta aiheutuvat menot sekä lasten harrastusmenot)
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Toimeentulotuki

    • Petu...

      Varsinaista höpöhöpöä paljon tuolla Vikipediassa toimeentulotuesta - pitää korjata kun ehtii.

    • Petu...

      Lisätty: Kunnat määrittelevät yleensä normilla perheen koon mukaiset maksimiasumismenot. Ne pitää kuitenkin voida ylittää jos tukea saavalla taloudella ei ole todellista mahdollisuutta saada tyydyttävän asumistason normihintaista asuntoa. Lisäksi normin ylittävä vuokra on otettava huomioon vähintään kolmen kuukauden ajan.

      Poistettu: Jos taas etävanhempi tippuu toimeentulotuelle, hänen lastensa elintaso laskee, koska toimeentulotukea ei myönnetä elatusmaksujen maksuun

      Lisätty: vähäistä suuremmat

      Lisätty: Ylläpitokorvaus on kokonaisuudessaan tuloa jota ei oteta huomioon kun toimeentulotukea lasketaan. Yleensä kunnat ottavat myös matkakulut menoina huomioon.

      Poistettu: sekä lääkärin muuhun kuin sairauden hoitoon määräämät lääkkeet (koska mm. e-pillerit raskauden ehkäisyyn korvataan, ja tupakanvieroitus voidaan korvata, jne)

      Lisätty: jos asian olisi voinut hoitaa julkisella sektorilla

      Lisätty: työmatkat korvataan, sekä yleensä myös koulumatkat ja vastaavat, sekä sairaanhoitoon liittyvät matkat.

      Lisätty: (summa riippuu kunnasta)

      Lisätty: Jos toimeentulotuen saajalla on kiinteää omaisuutta, kuten kesämökki tai kiinteistömuotoinen sijoitusasunto, metsää, peltoa, tms, ei sosiaalitoimisto voi määrätä ko. omaisuutta myytäväksi. Sen sijaan sosiaalitoimi voi tehdä hallinto-oikeudelle hakemuksen omaisuuden realisoimiseksi.

      • et silleen

        Ihan sama vaikka äitisi antaisi sinulle tilille rahaa 100 euroa niin tämä katsotaan aina tuloksi. Sastamalassa ja Pirkanmaalla ainakin.


      • Kaikkea vaativat

        No mun piti myydä talo ja muuttaa vuokralle, talossa asuminen oli tosin vuokralla asumista halvempaa...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      734
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe