moraalinen perintöoikeus?

poika+50v.

Olen vanhempieni ainoa lapsi, siis ainoa perillinen.
He asuivat elämänsä maatilalla, tekivät läpi elämänsä kovasti töitä ja kasvattivat tilaa peltoa ja metsää ostamalla, rakennuksia uudistamalla.

Äitini kuoltua selvisi, että kaikki olikin ollut koko ajan vain isäni nimissä. Näin ollen en saanut juurikaan mitään perintöä, vain hänen tilillään hautajaiskulujen jälkeen olleet rahat.

Vanha isäni ei enää tule hyötymään mitään metsistään tai pelloistaan, pärjää hyvin eläkkeellään. Minä sitten joskus, jos olen hengissä hänen poistuessaan.

Asia harmittaa minua siinä mielessä, että äitini teki kovasti töitä elämässään. Ainakin osaksi ajatteli, että minulle olisi siitä iloa oman perheeni kanssa.

Isäni taas ehkä ajattelee, että koska he yhdessä tekivät työt, niin hänen velvollisuutensa on valvoa, että mitään ei tuhlata. Hänen ajatusmaailmaansa ei todellakaan mahdu, että esim. puolet metsistä myytäisiin nyt ja voisin sillä rahalla lyhentää omakotitaloni velkaa. Kun taas uskon, että jos äitini olisi poislähtiessään nähnyt tulevaisuuteen, niin hän olisi halunnut helpottaa minun elämääni jo tässä vaiheessa kun en ole vielä eläkeiässä.

Lain tulkinta asiasta on selvä, kaikki kuuluu isälleni.

Kysyisinkin mielipidettä, että kumpi tässä on itsekkäämpi, minä kun haluan äitini työn hedelmiä vai isäni joka teki kauppakirjoja vain omiin nimiinsä?
(avioerotapauksessahan kaikki olisi kuitenkin puolitettu)

17

279

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1234567

      Ihan asiallista pohdintaa, mutta oikea forum taitaa olla pikemminkin joku ihmissuhdepalsta.

    • ÄläPoikaTrollaa

      "Äitini kuoltua selvisi, että kaikki olikin ollut koko ajan vain isäni nimissä. Näin ollen en saanut juurikaan mitään perintöä, vain hänen tilillään hautajaiskulujen jälkeen olleet rahat. "

      Entäs äitisi avio-oikeus?

      • 11+11

        Entäs lesken tasinkoprivilegi?


      • niinpä käynyt
        11+11 kirjoitti:

        Entäs lesken tasinkoprivilegi?

        Eipä tuossa aloituksessa mitään trollaamista tarvitse olla. Ihan kuten 11 11 vinkkasi, varakkaampi leski on ilmeisesti vedonnut tasinkoprivilegiin ja siinä se sitten on.


    • hhgjjjghj

      Onko ositus tehty
      ?

      • Juristi1

        Mitäs vaikutusta sillä on mihinkään?
        Sitä paitsi verotuksellisista syistä sitä ei tässä tapauksessa kannata edes tehdä.


    • poika+50v

      Isäni järjestämässä perunkirjoituksessa, hänen hankkimansa lakimies tosiaan sanoi, että "Tässä tapauksessa lesken kannattaa käyttää oikeuttaan olla maksamatta tasinkoa puolison perilliselle". Perusteli sitä sillä, että verotuksessa säästyisi paljon rahaa, kun ajan myötä erilaisilla järjestelyillä ja lahjoituksilla isä voisi siirtää omaisuuttaan minun nimiini. Kun ei ole veljiä tai siskoja vaatimassa omaa osuuttaan.
      En tiedä, että kuuluuko heidän ehdottaa tuollaista vai oliko isäni jo etukäteen keskustellut asiasta hänen kanssaan.
      (nyt kun yritän muistella tuota monen vuoden takaista tapahtumaa, niin taisihan se perunkirja olla jo valmiiksi tehty toimistoon mennessäni, laitoin vain nimen alle)

      Eipä hänellä ainakaan ole sittemmin ollut mitään tarvetta yrittää pienentää sitä veroa minkä tulevaisuudessa joka tapauksessa joudun maksamaan;-)
      Päinvastoin, progressiivisuudesta johtuen veroa menee enemmän kun tulen perimään kaiken yhdellä kertaa, verrattuna kaksi kertaa puolikas!

      • Lakinainen

        Itse asiassa verotus ei tule menemään aikanaan noin kuin ajattelet, vaan osituksen toimittamatta jättäminen säästää sinulle perintöveroja, kuten Juristi1 jo totesikin.

        Kun siis aikanaan saat perinnön isäsi jälkeen, laukeaa tuo ositus verotuksessa siten, että äitisi kuolinpesän katsotaan saavan tasinkoa isäsi kuolinpesältä. Näin olleen saat ikään kuin lisää perintöä äidiltäsi, ja isäsi jälkeen perit vain tuoin laskennallisen tasingon "maksamisen" jälkeen jäävän omaisuuden. Kaksi perintöä siis ja progressiohyöty.


    • aisantuntia

      Onhan se ikava tilanne, mutta ei sille mitaan mahda

    • 9+15

      Sinä olet itsekkäämpi. Anna isäsi pitää metsänsä, ne voivat olla hänelle tärkeitä. Elä itse varojesi mukaan.

      • metsänpeikko

        "anna isäsi pitää äitisi osuus metsistä"


    • Tsemppiä

      Pyydä isältäsi ennakkoperintöä.

      • 11+11

        Ei missään nimessä kannata pyytää ennakkoperintöä, koska se lasketaan varsinaisen perinnön kanssa yhteen. Tavalliset lahjat ovat eri asia eli pitää muistaa määrätä, että lahja EI ole ennakkoperintöä. Niitä kannattaa tehdä, jos isä vain suostuu.


      • poika+50v
        11+11 kirjoitti:

        Ei missään nimessä kannata pyytää ennakkoperintöä, koska se lasketaan varsinaisen perinnön kanssa yhteen. Tavalliset lahjat ovat eri asia eli pitää muistaa määrätä, että lahja EI ole ennakkoperintöä. Niitä kannattaa tehdä, jos isä vain suostuu.

        Tapoihini ei kuulu anella eikä pyydellä niin kauan kuin omillani pärjään.
        Ja työelämässä mukana olevana olen pärjännyt ihan hyvin.
        Kuten myös lapseni.

        Olen kuitenkin sivusta seurannut, että lähipiireissä on ollut tapana tehdä erilaisia omaisuusjärjestelyitä esim. siinä vaiheessa kun vanhukset ovat olleet 80v. kieppeillä. Jo ennestään varakkaidenkin lasten hyväksi.
        Joten vähän harmittaa maksaa turhia lainankorkoja ja samaan aikaan puut kasvavat jo ylisuuriksi metsässä.
        Mutta kuten joku jo aikaisemmin sanoi, niin ihmissuhde tai elämänkatsomuspalstallehan tämä kuuluisi.


    • noljk

      Sanoisin, että unohda ne puut siellä äijän metsässä. Hänhän voi elää vielä vuosikymmeniä ja itse voit saada laakin jo tänään. Turha miettiä olemattomia ongelmia.

    • Cityman499

      Ymmärrän tilanteesi hyvin eikä se ole lainkaan harvinainen. Isälläsi on tilaansa vahva tunneside. Metsän myyntiä ulkopuoliselle en suosittele. Mieluiten myytte puuta hakkaamalla metsää järkevällä tavalla, jos vain isäsi hyväksyy tämän. Metsänomistajien keski-ikä on Suomessa jo yli 60 v. Sukupolvenvaihdokset tehdään aivan liian myöhään tai sitten tila tulee perintönä. Entä jos keskustelisit tilanteesta sellaisen henkilön kanssa, joka konsultoi työkseen sukupolvenvaihdoksia. Ainakin nykyiset lainakorot ovat niin alhaiset, että lainaa kannattaa ottaa ja maksaa, jos vain pystyy. Edlliselle viestin kirjoittajalle sanoisin, että kyse ei ole mistään olemattomasta ongelmasta. Jos elämäänsä ja asioitaan ei suunnittele, on kuin ajopuu.

      • Cityman 499

        Lisäyksenä vielä: Tehkää mitä pikimmin edunvalvontavaltuutus siltä varalta, että isäsi sairastuisi ja tulisi holhouksen alaiseksi. Ilman valtuutusta kuskin paikalla on maistraatti, ja se tuo monta mutkaa matkaan ja maksaa myös.Eli isäsi valtuuttaisi sinut hoitamaan hänen asioitaan tietyissä, määritellyissä rajoissa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      313
      3566
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1669
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1500
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      56
      1425
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1290
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1250
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      49
      1212
    8. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    9. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      182
      1161
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1147
    Aihe