Onko paniikkihäiriöni syy vai seuraus?

PHvamma

Oon miettinyt pitkään tällasta asiaa, en vaan oo saanut sitä koskaan selitettyä ääneen. Nyt yritän.
Mulla on todettu paniikkihäiriö vuonna 2011. Oon kärsinyt sitä ennenkin, suunnilleen varmaan 9-vuotiaasta asti erilaisista ahdistuneisuuksista, paniikkikohtauksista sun muusta. Ehkä diagnoosi olikin ihan oikea ja paikkansa pitävä.
Kuitenkin silloin kun se diagnosoitiin, oireet oli hyvin paljon erilaisia kun sillon nuorempana. Sillon lapsena ne oli oikeesti iltasin tulevia paniikkikohtauksia tukehtumisentunteineen ja kuolemanpelkoineen. Kuitenkin sitten teini-iässä tuli sellasia typeriä, kummallisia oireita, että mua saatto ruveta huimaamaan vaikka kävellessä kauppaan tai kaupassa. Nuo iltapaniikkikohtaukset kyllä on jatkunut pitkin elämää, mutta tuo huimauspaniikkikohtausjuttu tuli vasta teininä. Ei se ees aluks ollu mikään paniikkikohtaus, vaan lähinnä pelkkää huimausta. Lopulta rupesin pelkäämään, että pyörryn sen huimauksen takia tai että se huimaus tulee joka kerta kun meen jonnekkin. Rupesin pelkäämään, ahdistuin jo valmiiks ja sain lopulta muokattua niistä huimauspaniikkikohtauksia. Niistä oon kärsinyt aina tähän päivään asti, toisinaan niin hel*etillisesti ja toisinaan vähän harvemmin. Niiden vuoksi mä sain paniikkihäiriödiagnoosini, söin SSRI -lääkkeitä vuoden, olin sairaslomalla samaisen vuoden jne.
Kuitenkin oon ruvennu miettimään, että mitä jos nuo huimausjutut ei alunperinkään ollut mitään paniikkia tai sosiaalisten tilanteiden pelkoa, vaan johtu jostain ihan muusta. Jostain sairaudesta, verenkiertohäiriöstä, niskan jumista tai jostakin ja sit kehitin siitä itselleni pelkäämällä paniikkikohtauksia, koska ilmeisesti mulla kuitenkin on jonkinlaista ahdistuneisuutta ja paniikkioireilua ollut puolet elämästäni.
En kyllä tiedä onko sillä mitään merkitystäkään, tokihan se olis kiva tietää että onkohan tuollanen mahollista ja mistä ihmeestä ne huimaukset alunperin alko. Toki sitä en saa koskaan varmaan tietää, mutta ajattelin nyt kuitenkin jakaa kummallisen pohdintani. Enpä edes tiedä miksi.
Illan jatkoja.

18

155

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aloittajainen

      Tiedänpäs että miksi. Tuli taas ajankohtaseksi tää pohdinta kun ollut sydämen kanssa vähän tässä jotain kummallista oireilua ja käynyt sen vuoks tutkimuksissa. Vaan kohta selviää löytääkö ne siitä nyt mitään selkeetä vikaa vai mikä mättää. Ja tulin vaan pohtineeksi, että mitäpä jos mulla on alun alkujaankin ollut joku sydänvika mikä ois aiheuttanut huimausta..
      Nojoo, aika kaukaa haettua mutta kaikkee sitä pitää pohtia.

    • Hys

      Samoja pohdintoja täällä. Haluaisi että kaikki kokeet otettaisiin. Välillä tuntuu että sydämessä vikaa välillä et keuhkoissa kun hengitys nopeutuu ja välillä et päässä jotain kun noita pyörryttävän oloja. Lääkäri kuitenkin sanoo että paniikkia. Haluaisi vaan että tutkittaisiin ja ja sais mielestään pois nuo ajatukset että entä jos sittenkin.

    • artsi7

      Yleensä nuo ovat ahdistus/paniikkioireita. Näihin liittyy jokin pelko/uhka ja mahdollsia syitä tottakai kannattaa tuumata.

      Jos jotain luonnontuotteista voi suositella sydämen oikkuiluun on illalla otettu magnesiumsitraatti B6. Melatoniinista saa monet rauhalliset unet. Liikunta, jooga, ruokavalio, sos.kanssakäyminen ja muut mukavat harrastukset auttavat aina.

      • Taitaa huimauksen tunne ja pyörtymisen pelko liittyä olennaisesti ahdistukseen/paniikkiin, eihän se muuten niin ilkeältä/pelottavalta tuntuisikaan. Ja kun alat miettimään sitä onko se mahdollisesti jokin muu sairaus niin siitähän saat kehitettyä taas uuden pelon. Auttoiko SSRi lääkitys huimaukseen? Minulla on auttanut selkeästi lääkitys huimaukseen, kun ei ole ajatus niin ylikierroksilla.


      • ALoittajainen
        pikkutiira68 kirjoitti:

        Taitaa huimauksen tunne ja pyörtymisen pelko liittyä olennaisesti ahdistukseen/paniikkiin, eihän se muuten niin ilkeältä/pelottavalta tuntuisikaan. Ja kun alat miettimään sitä onko se mahdollisesti jokin muu sairaus niin siitähän saat kehitettyä taas uuden pelon. Auttoiko SSRi lääkitys huimaukseen? Minulla on auttanut selkeästi lääkitys huimaukseen, kun ei ole ajatus niin ylikierroksilla.

        SSRI - lääkityksellä en huomannut itse ainakaan minkäänmoista vaikutusta noihin paniikkioireisiin. Toki arki noin muuten lähti rullaamaan paremmin kun se tasoitti mielialanvaihteluita jonkin verran. Tai siis vei tunteet pois..
        Huimausta ilmeni silloin, ilmenee vieläkin. Mutta toisinaan tulee ihan erilaistakin huimausta, sellainen yhtäkkinen huimaus ja tuntuu että kaadun samoite tein siihen paikkaan. Sillon on pakko ottaa tukea jostain ja sulkee silmät etten kaadu oikeasti. Sitä huimausta en kyllä usko ahdistus/paniikkioireiluksi, en sitten milläänkään. Ehkä niskan jumi tai joku muu aiheuttaa, enpä jaksa juuri nyt sitä(kin) murehtia.


      • Aloittajainen
        ALoittajainen kirjoitti:

        SSRI - lääkityksellä en huomannut itse ainakaan minkäänmoista vaikutusta noihin paniikkioireisiin. Toki arki noin muuten lähti rullaamaan paremmin kun se tasoitti mielialanvaihteluita jonkin verran. Tai siis vei tunteet pois..
        Huimausta ilmeni silloin, ilmenee vieläkin. Mutta toisinaan tulee ihan erilaistakin huimausta, sellainen yhtäkkinen huimaus ja tuntuu että kaadun samoite tein siihen paikkaan. Sillon on pakko ottaa tukea jostain ja sulkee silmät etten kaadu oikeasti. Sitä huimausta en kyllä usko ahdistus/paniikkioireiluksi, en sitten milläänkään. Ehkä niskan jumi tai joku muu aiheuttaa, enpä jaksa juuri nyt sitä(kin) murehtia.

        Niin siis vei sellaset tunteet kun surun ja ilon, ei sitä ikuista ahdistusta ja pelkoa.


    • Artsi7

      Mulla venlafax teki jämäkämmän ja itsevarmemman olon ja unet olivat positiivisia. Kokonaan huimaus ei lähtenyt. Miinuksena nuutuneempi olo. Leikkasi sekä huonoja ja hyviä fiiliksiä. Tasapaksumpaa oli elämä.

      • On minullakin ollut monenlaista huimausta. Pienen hetken silmissä tuntuvaa kovaa huimausta, tunne kuin maa tai sänky tipahtaisi alta, keinuttavaa huimausta jne. Inhottavia kaikki, mutta pahin oli silmissä tuntuva kova huimaus ja jouduin myös ottamaan tukea, ettei kaadu. Harmi, että sinulle jäi lääkityksestä huolimatta juuri nämä ikävät tunteet, ahdistus ja pelko. Ei ne minullakaan ole kokonaan poistuneet, mutta eivät ole niin vangitsevia. Minun pitäisi kääntää negatiivinen sisäinen puhe positiiviseksi tukea antavaksi puheeksi, niillä minä itselleni pelkoa lietson.


      • Fabber, kuinka käytät itsehypnoosia? Ja tosiaan pelottaa mennä sairasloman jälkeen töihin, kun paha huimaus tuli juuri työpaikan ruokapöydässä. En uskalla enää syödä muiden kanssa ja kehittelen omat ruokailutapani. Itse epäilen huimausta myös ahdistuneisuuteen ja ylikierroksilla olemiseen. Viimeinen viikko ennen sairaslomaa oli ihan hirveä. Ja vielä hirveämmäksi muuttui, kun aloitin Sepramin. Teistä on ollut minulle suuri tuki näiden viikkojen aikana. Kiitos kaikille!! Täältä vielä noustaan : )


    • artsi7

      Ahdistus/paniikki tekee jännitystilaa varsinkin niska-hartiaseudulle, ja voi olla et huimaus saattaa johtua juuri siitä. Veri ei pääse kiertämään vapaasti aivoihin kun hermot ja lihakset ovat kireät. Ihminen on ikään kuin ylivalmius/ylijännitystilassa. Pelko/uhka taustalla eli taistele-pakene asetelma jostain kumman syystä jota ei aina tiedosta.

      Oletteko kokeneet asian samoin?

      • Juuri niin se on. Ihmettelen sitä kuinka huomasin vasta jälkeenpäin, kuinka todella ylijännitystilassa olin, eikä sitä kierrettä pystynyt katkaisemaan muuta kuin lääke ja sairasloma.


    • pantsu.aina

      Onko sillä väliä, onko pantsuhäiriö syy vaiko seuraus?

      Olennaista olisi saada se hallintaan niin, ettei se tolkuttomasti häiritse muuta elämää.

      • artsi10w

        Onhan paniikkihäiriö helpompi saada hallintaan, jos tietää onko se syy vai seuraus.


      • pantsu.aina
        artsi10w kirjoitti:

        Onhan paniikkihäiriö helpompi saada hallintaan, jos tietää onko se syy vai seuraus.

        No mistä helvetistä sinä sen niin tarkkaan tiedät, mikä mitäkin on? Jos lähdet "puhtaalta pöydältä" etkä ole ikinä tutkiskellut itseäsi hetkeäkään niin tuo voi pitää paikkansa, mutta onko sellaisia neitsykäisiä? Viisivuotiaissa ehkä, mutta ei enää sen jälkeen. Kun paniikki jatkuu vuosikausia, kymmeniä vuosia, niin kyllä se on kumpaakin ja ei sen eritteleminen siihen enää mitään lisävalaistusta tuo.


      • artsi11i

        No mulla se oli seuraus ja sain sen hallintaan kun tiedostin mistä paniikkihäiriö tuli. Toisilla se on syy ja toisilla seuraus.


      • pantsu.aina

        Paniikki voi tulla monestakin syystä. Ihan konkreettisista syistä, jotka saavat juuri kyseisen henkilön ahdistumaan, mutta myös siitä syystä, että ahdistusta on aina ollut ja pelkkä ahdistuksen pelko voi saada ihmisen ahdistumaan.

        Syiden tiedostaminen voi olla tärkeää, jos syyt ovat jotenkin uusia asia, niistä ei ole tullut pohdituksia eimmin. Mutta kuin syitä on vellottu vuosikymmenet, niiden lisävellonta ei enää tuo ekstraa. Sitä voi vain todeta että joo, tää on nyt taas tätä ja mites tästä nyt mennään eteenpäin vai onko niin, että ei tällä kertaa millään.


    • Artsi3g

      Sinuna tuumaisin onko jotain paikkaa tai tilannetta, jossa paniikkia ei tule ja päinvastoin.

      Monet pystyy hallitsemaan paniikkia esim. hengitysharjoitusten ja joogan avulla. Kyllä paniikkia ainakin lieventämään pystyy.

    • werfgh

      Omalla taustallani syy oli todennäköisesti kilpirauhasessa, kun sain vajis lääkkeet paniikkikin jäi pois.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      16
      1419
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1285
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1072
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1026
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1003
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe