En halua olla miehen tädin hoitaja

marjatta26

Miesystäväni täti 61v sai keväällä sairauskohtauksen ja hän oli vähällä kuolla mutta kuin ihmeenkaupalla selviytyi hengissä. Hänelle jäi kuitenkin pysyvä aivovamma jonka seurauksena hän unohtelee toisinaan asioita ja on myös aika ajoin huolimaton. Toisinaan unohtaa esimerkiksi omien sukulaistensa etunimiä ja joutuu kauan "hakemaan" nimeä. Sairauskohtauksen jälkeen hän on ruvennut myös raha-asioissa erittäin huolimattomaksi. Hänellä menee helposti sekaisin 10e ja 100e setelit ja hän tarvitsee apua esimerkiksi pankissa asioidessa ja ruokakaupassa. Täti käy säännöllisesti parin viikon välein lääkärin vastaanotolla ja hän tarvitsee lääkärille kyydityksen, koska asuu itse maaseudulla josta ei ole linja-auto yhteyksiä ja lisäksi hän itse tuppaa unohtamaan lääkäriaikansa niin jonkun sukulaisen pitää aina huolehtia täti lääkäriajalleen.

Itsenäisessä asumisessa hän pärjää kuten kuka tahansa "normaali ihminen". Laittaa ruokaa, syö, peseytyy, siivoaa, lämmittää usein itselleen saunan, lenkkeilee ja on hyvässä kunnossa, osaa käyttää puhelinta, tietokonetta, televisiota ja niin edelleen. Kyseessä ei siis ole mikään höperö vaikka se saattaisi tulla mieleen.
Täti on 61vuotias ja hänellä ei ole miestä eikä lapsia. Hän asuu yksin omakotitalossa maaseudulla 20km päässä kaupungista. Hänen kaikki sukulaisensa asuvat kaupungissa ja sukulaiset ovat koittaneet houkutella häntä muuttamaan kaupunkiin mutta täti ei ole suostunut.

Ja itse asiaan. Kun täti oli saanut kohtauksen kävimme häntä mieskaverini kanssa sairaalassa katsomassa ja kun kotiutui kävi häntä niin sääliski että aloimme toisinaan vierailla hänen luonaan ja pitää seuraa ja autoimme asioiden hoidossakin kuten kauppareissuissa ja kotiaskareissa.
Emme siis aiemmin ennen kohtausta olleet kovin paljon hänen kanssaan tekemisissä, kyläilimme harvakseltaan.
Täti ilahtui kovasti kun aloimme useammin käymään ja auttelimme. Mieskaverini muutkin sukulaiset olivat mielissään avuliaisuudestamme. Mutta nyt on käynyt niin, että mitä enemmän olemme tätiä auttaneet sen enemmän sukulaiset odottavat meiltä tädin auttamista. Nykyään tuntuu että sukulaiset pitävät itsestäänselvyytenä ja ikäänkuin velvollisuutena sitä että autamme tätä tätiä.
Jos tädillä on lääkäriaika tulossa, joku sukulaisista soittaa heti ja ilmoittaa että tätiä pitää sitten tulla kuskaamaan ja sama pätee muihin tädin menoihin. Meitä hätyytellään heti auttamaan. Sukulaiset myös "velvoittavat" meitä käymään tädin luona kerran viikossa. Joka ikinen maanantai joku sukulaisista soittaa ja kysyy että MINÄS PÄIVÄNÄ TÄLLÄ VIIKOLLA TULETTE. Ikäänkuin olisimme antaneet jonkinlaisen lupauksen käydä tädin luona joka viikko (vaikka todellisuudessa mitään sellaista ei ole koskaan sovittu tai puhuttu).

Auttaminen on mukavaa ja saan tädin auttamisesta hyvää mieltä. Mutta on pidemmänpäälle raskasta hoitaa tätiä ja tämän asioita jokaikinen viikko. Käymme mieskaverini kanssa kuitenkin töissä ja meillä olisi omaa elämää elettävänä ja olisi joskus kiva viettää vapaa viikonloppu vaikka kotona kaksin miehen kanssa tai lähteä viikonloppumatkalle. Tuntuu ettemme ehdi kuin käymään töissä ja sitten vapaapäivän/vapaapäivät kuskailemaan tätiä ja hoitamaan hänen asioitaan kauppareissuja ynnämuita.
Olemme koittaneet hienovaraisesti vihjailla, ettemme taida jaksaa joka viikko tulla tätiä "hoitamaan" jolloin meitä aletaan painostamaan että kai me nyt yhtenä päivänä ehdimme tulla.

Tädin muutkin sukulaiset auttavat tätiä ja hoitavat tämän asioita mutta tuntuu että päävastuu on vieritetty minulle ja miesystävälleni. Syystä että me olemme suvun ainoita "nuoria" (ollaan molemmat 26v). Ja olemme suvusta ainoita joilla on auto.
Se, että olemme nuorempia ja meillä on auto ei kuitenkaan minusta tarkoita sitä että olisimme vastuussa tädin asioiden hoidosta ja olisimme kuin mitäkin juoksupoikia. Jos yrittää asiasta keskustella sukulaisten kanssa, saa vain painostusta osakseen ja vähättelyä. Joskus ollaan koitettu vähän liioitella työviikon ja työaikojen pituuksia sillä varjolla ettemme pääsisi tätiä kuskaamaan joka viikko niin silloinkin alkaa painostus ja kamalat puheet siittä miten täti varmaan ikihyviksi pettyy kun emme auta häntä ja syyllisestään.
En vaan jaksa tällaista mutten tiedä mitä pitäisi tehdä. Puhuminen ei auta. Etenkin kun tätä meidän painostamistamme harjoittaa miesystäväni 70v äiti joka on niin kamalan vanhanaikainen.

21

260

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • marjatta26

      Ja haluan nimenomaan painottajaa että autan tätiä mielelläni ja on ollut mukava olla avuksi mutta liika on liikaa. Jotenkin tässä auttelussa on käynyt nyt vaan näin "hauskasti" että muut sukulaiset pitävät viikottaista auttamistamme itsestäänselvyytenä eivätkä enää lainkaan sellaisena satunnaisena tädin luona kyläilynä ja sillointällöin lääkäri- ja kauppakuskailuna. Sitä en tiedä miksi roolimme on muuttunut tuollaiseksi mutta tilanne on perin ikävä. Sukulaiset ovat vanhanaikaisia ja loukkaantuisivat varmasti jos yhtään jämäkämmin koittaisi asiaa tuoda julki. Hienovaraiset ilmaisutkaan eivät ole tähän mennessä tehonneet vaan ne ollaan aina saatu kumottua.

      • mek

        Älkää vastatko puhelimeen jos ette jaksa tai sitten ruopeatte laskuttamaan niistä palveluista jos niitä on liikaa ja jos autatte vain kun teille sopii niin ok mutta liika on aina liikaa.


    • kehitä päättäväisyys

      Nyt olette vaan hyvin päättäväisiä ja jämäköitä. Ehkä kodinhoitajan, avustajan tai eri sukulaisen apua tädille asiointiin ja matkoihin. Hyvä että saa asua kotonaan. Miehesi saa auttaa JOS hän vapaaehtoisesti haluaa, sinun tehtäväsi se ei ole. Jos mieskään ei halua, hänen pitää kieltäytyä siitä tai tehdä harvemmin. Ei päävastuuna. Sinun ei ole pakko puhua miehen sukulaisten kanssa ja miehen pitää sanoa suoraan mitä ajattelee. Lopetat vaan auttamisen ja yhteydenpidon, jos puhe ei mene perille. Joku muu sukulainen /sukulaiset voivat ihan hyvin auttaa. Ehkäpä miehesi vanhemmat tai serkut? Miehesi pitää ymmärtää sinua ja hyväksyä valintasi.
      Ei ole teidän ongelma että täti pettyy tai pahoittaa mielensä. Olkoonkin että kurja tilanne kun tuli se sairaus. Varmasti keksitte ratkaisuja asiaan. Teillä on oikeus omaan elämään ja rauhaan.

    • hoitaja 5555

      Pakkohan ei ole auttaa ja noista lääkärireissuista voi ottaa yhteyttä kunnan vanhushoitoon, sieltä järjestetään hoitaja ja kyyti siis taksi ja avustaja mukaan. Muutenkin kunnasta pitäisi löytyä avustaja noihin asioihin. Toki sehän maksaa mutta tuskinpa sekään haittaa.

      Nyt vaan rohkeasti sanomaan että ei ehditä käymään ja viemään. Sillä kohta olette niitä jotka yölläkin säntää avustamaan.

      Ottakaa siis yhteyttä vanhuspalveluun ja sanokaan sairaalassa että te ette pysty ja kykene kokoajan asioita hoitamaan

      • Anonyymi

        "yhteyttä kunnan vanhushoitoon, sieltä järjestetään hoitaja ja kyyti siis taksi ja avustaja mukaan."

        61-vuotias ei ole vanhus... hän on sairas, tai toipilas.


    • Myöshoitsu

      Eikä sun tavikkaan olla, miehesi suku on vain huomannut että teitä on helppo hypyttää, seuraavan kerran kun teille ilmoitetaan sairaala-aika, niin sanotte vain että valitettavasti nyt emme pääse. Jos siitä joku nokkiin ottaa niin, ottakoon.

      Eikö tällä tädillä ole omia lapsia? sisaruksia? Kyllä he ovat läheisimpiä hoitamaan ja jos asuvat lähellä ja saavat lääkäriajoista ja muista tiedot niin, voivat myös järjestää jonkun muun kyydin.

      Jokaisella on oikeus päättää milloin auttaa ja haluaako auttaa

      • LukiLuki

        "Täti on 61vuotias ja hänellä ei ole miestä eikä lapsia."

        Eihän aloittaja sitä ekassa viestissään tuon selvemmin sanonut...
        Ja varmaan "muut sukulaiset" tarkoittavat muita sukulaisia eli heitäkin on.
        Toisaalta jos on jonkun täti, niin silloin tämä täti, on jonkun sisko. Tosin tuo kyseinen sisko voi olla jo edesmennyt.

        Aloittajalle: Älkää antako hyppyyttää itseänne! Sanokaa suoraan, että bensakin on niin kallista, koska se on totta. Harvoin nuorilla on ylimääräistä rahaa hassata "miehen tätiin", lähisukulaisen vielä ymmärtäisinkin.


    • oppiaikäkaikki

      Hienoa että täti on saanut apua ja olette olemassa. Olet juuri tässä pisteessä elämääsi hieman väsynyt ja kiukkuinen ja koet että teitä hyväksikäytetään. Jätä muun suvun manailu vähemmälle. Hahmota oikein, että tädin auttelu on hyvin pieni pätkä elämäänne, todennäköisesti vain vuosi-pari. Lupulta täti joko kuolee, sairastuu vakavammin niin että päätyy laitospotilaaksi, tai muuttaa johonkin palveluasuntoon.
      Nyt jos alatte tätiin päin vaikeilemaan, saatatte piankin katua haudan ääressä mitä tuli sanottua. Ehdotan että sen sijaan että menette siamilaisina kaksosina aina molemmat paikalle, otatte vuoroviikot tai käyntivuorot, niin että toiselle tulee käynti joka toinen viikko ja toinen saa sillä välillä levätä. En pidä liian raskaana.

      Positiivista asennetta. Olkaa iloisia että olette auttajia, ei autettavia.

      • miesvm_1967x

        "Nyt jos alatte tätiin päin vaikeilemaan, saatatte piankin katua haudan ääressä mitä tuli sanottua. Ehdotan että sen sijaan että menette siamilaisina kaksosina aina molemmat paikalle, otatte vuoroviikot tai käyntivuorot, niin että toiselle tulee käynti joka toinen viikko ja toinen saa sillä välillä levätä"

        Ahhahhah!! Mitä paskaa! Eiköhän tädin sisarusten kuulu auttaa häntä, miksi noiden nuorten pitää uhrata muka aikansa tädin asioiden hoitoon. Sais ne sisarukset ja muut lähisukulaiset mennä sinne haudalle sitten häpeämään keskenään. Puhdasta hyväksikäyttöähän tuo on. Jos ei sukulaisilla ole autoja niin ostakoon hevosen ja menköön sillä jeesaamaan rakasta tätiä. Antaisivat nuorten ihan rauhassa kehittää omaa elämäänsä ja suhdettaan.


    • Omaan elämään oikeus

      oppiaikäkaikki Höpöhöpö, siinä taas on oikea kärsikärsi kirkkaaman kruunun saat.

      Mäkin hoitelin mieheni tätiä, kuljetin pankit ja sairaalat, yölläkin sai lähteä avustamaan sinne sun tänne, omat työt kärsi ja sain lopulta irtisanomisilmoituksen kun tuli liikaa poissa oloja, tädin sairaalareissujen takia. (Tosin olinhan sitten käytettävissä 24/7) kun olin väsynyt, omat lapsetkin ja talous olisi pitänyt pystyä ja jaksaa hoitaa.

      Ja mitkä kehut sainkaan kun tuo täti kuoli, miehen suku haukkui selän takana, kertoili taruja kuinka olisin tädin rahojen perässä hoidellu ja varastanutkin täti-ihmisen rahoja ja sinne haudan äärellekkään en sitten ollutkaan tervetullut.
      Siinä Kiitos, että pistin 6vuotta elämästä tädin hoiteluun ja säntäilin apuun joka narahduksessa.

    • oppeliini1

      Kutsukaa kaikki tädin sukulaiset teille kahville. Siinä voitte porukalla pohtia eri vaihtoehtoja tädin huolehtimisesta.

      - kuinka järjestää viikottaiset vierailut ( kukin vuorollaan piipahtaa tädin luona vuoropäivin/viikoin)
      -kuka järjestää kunnan puolelta saatavan hoitajan vierailut
      -milloin järjestää talkoot kevät/syys pihan kunnostamiseen
      -kuka olisi kiinteä yhteyshenkilo johon hätätilanteessa täti voisi ottaa yhteyttä (oma sisar?)
      -kuka veisi (bussilla) tädin lääkärin vastaanotoille Tuo, että teillä on oma auto, ei lainkaan vaadi/edellytä teitä toimimaan taksikuskeina
      -Mitä muita ideoita voisitte kehitellä yhdessä tädin huolehtimiseksi
      -jne jne jne

      Yhteistyollä voitte pitää tädistänne paljon paremmin huolta. Täti tarvitsee teitä kaikkia, kuten olette saaneet huomata. Ei välttämättä jokapäiväiseen elämiseen mutta jatkuvaan viikottaiseen, kuukautiseen ylläpitoon.

      Tämä todellakin vaatii teidän yhteistä kokoontumista ja yhteistä keskustelua.

      • aloittaja-vastaa

        Tällä tädillä ei tosiaan ole omia lapsia ja ainut sisarus edesmennyt. Nämä olemassa olevat sukulaiset ovat mieheni ja mieheni äiti (joka ei ole sinällään tädille sukua) ja tädillä joku iäkkäämpi miessululainen. Mutta mieheni lisäksi nämä toiset ovat tätiäkin reilusti vanhempia ja autottomia. Kela antoi hylkäävän päätöksen kyyditystukeen koska täti ei ole vaikeavammainen ja kykenee liikkumaan. Joku ehdotti vuoroviikoin tädin luona käymistä mutta itselläni ei ajokorttia ole ja matka on pitkä joten sekään idea ei toimisi.


      • oppeliini1
        aloittaja-vastaa kirjoitti:

        Tällä tädillä ei tosiaan ole omia lapsia ja ainut sisarus edesmennyt. Nämä olemassa olevat sukulaiset ovat mieheni ja mieheni äiti (joka ei ole sinällään tädille sukua) ja tädillä joku iäkkäämpi miessululainen. Mutta mieheni lisäksi nämä toiset ovat tätiäkin reilusti vanhempia ja autottomia. Kela antoi hylkäävän päätöksen kyyditystukeen koska täti ei ole vaikeavammainen ja kykenee liikkumaan. Joku ehdotti vuoroviikoin tädin luona käymistä mutta itselläni ei ajokorttia ole ja matka on pitkä joten sekään idea ei toimisi.

        "Mieskaverini muutkin sukulaiset olivat mielissään avuliaisuudestamme. Mutta nyt on käynyt niin, että mitä enemmän olemme tätiä auttaneet sen enemmän sukulaiset odottavat meiltä tädin auttamista. Nykyään tuntuu että sukulaiset pitävät itsestäänselvyytenä ja ikäänkuin velvollisuutena sitä että autamme tätä tätiä."

        Mihin nuo sukulaiset yhtäkkiä hävisivät?


      • osittainymmärrän
        aloittaja-vastaa kirjoitti:

        Tällä tädillä ei tosiaan ole omia lapsia ja ainut sisarus edesmennyt. Nämä olemassa olevat sukulaiset ovat mieheni ja mieheni äiti (joka ei ole sinällään tädille sukua) ja tädillä joku iäkkäämpi miessululainen. Mutta mieheni lisäksi nämä toiset ovat tätiäkin reilusti vanhempia ja autottomia. Kela antoi hylkäävän päätöksen kyyditystukeen koska täti ei ole vaikeavammainen ja kykenee liikkumaan. Joku ehdotti vuoroviikoin tädin luona käymistä mutta itselläni ei ajokorttia ole ja matka on pitkä joten sekään idea ei toimisi.

        Voipi olla niin että teidän on nostettava kissa pöydälle ja ehdotettava miehesi äidille plus tädille itselleen poismuuttoa talostaan johonkin palveluasumisen paikkaan, onhan noita kivoja jopa rivitaloasuntoja hänen laisilleen. Tulisi omakin elämisensä halvemmaksi. Talo myyntiin jne. Realismit käteen, jos hän muuten on ypöyksin maailmassa te kaksi ette voi olla ainoat jotka pitävät pyörät pyörimässä siellä Takahikiän tätilässä. Taas yhteys terveyskeskuksen sosiaalihoitajan töitä tekevään. Olisiko vammaispalvelut-nimikkeen alla kun etsitte oikeaa tahoa, tai keskus auttaa.


      • 3+3
        aloittaja-vastaa kirjoitti:

        Tällä tädillä ei tosiaan ole omia lapsia ja ainut sisarus edesmennyt. Nämä olemassa olevat sukulaiset ovat mieheni ja mieheni äiti (joka ei ole sinällään tädille sukua) ja tädillä joku iäkkäämpi miessululainen. Mutta mieheni lisäksi nämä toiset ovat tätiäkin reilusti vanhempia ja autottomia. Kela antoi hylkäävän päätöksen kyyditystukeen koska täti ei ole vaikeavammainen ja kykenee liikkumaan. Joku ehdotti vuoroviikoin tädin luona käymistä mutta itselläni ei ajokorttia ole ja matka on pitkä joten sekään idea ei toimisi.

        Palveluasuntoon, kaupungilta/kunnalta hoitoapua ja Kelalle valitus ja kyyditystukea hakemaan uudelleen ja saahan sitä taksilapun joka kerta kun käy sairaalassa/lääkärissä kun vain pyytää! Taksi hakee sitten itse ton kelan osuuden tai täti ja tädin avustaja. Kyllä meillä vielä taksi kuljetukset järjestyy ja lääkäriltä lausuntoa noihin kelan kyyditystukiin.

        Vaikka tosta sun vastauksesta saakin sen kuvan että loppupeleissä haluatkin auttaa ja valittaa.


    • niimpä

      Täti saisi varmaan kunnon anomuksella taksiseteleitä lääkärikäyntejä ym pakollisia menoja varten. Epäilen että tädin talon portilta menee busseja nykymaailmanaikaan. Jokin palvelubussi voisi hänet poimia mukaan hyvällä tuurilla.
      Jos em. kokoontuminen saadaan kokoon kutsuttua (epäilen että muulla suvulla onkin silloin yhtäkkisiä kiireisiä menoja tai iskias iskenyt juuri) niin otatte puheeksi myös omat polttoaine- ym. kulunne, jotka toki joko tädin tai hänen sisarustensa tulisi teille korvata täysmääräisenä ja vielä pieni vaivanpalkka päälle.

    • hoitaja xxxx

      Ottakaapa yhteys lähiomaisten kanssa tätdin kunnan sosiaalityöntekijään. Hän voi auttaa kun pitää selvitellä koitapua ja kyytiasioita avustajaa .Sukulaisten apu on ´toki tervetullutta mutta ei voi olettaa että sinä hoidat miehesi sukulaista jatkuvasti-olet nuori ja sinula on oma elämä(oletan että työ ja kaverit tms) Onhan tädillä siskokin?

      • Anonyymi

        Ei kaikilla tädeillä ole siskoa. Olen täti, silti minulla ei ole siskoa.


    • .............

      "Tällä tädillä ei tosiaan ole omia lapsia ja ainut sisarus edesmennyt." kertoi aloittaja edellisessä viestissään.

      • miesvm_1967x

        Se olisi pitänyt mainita jo heti aloituksessa. Aloituksessa puhuttiin sukulaisista niin runsain määrin ja heidän soitteluistaan ja jatkuvasta pompottelustaan että asiasta sai aivan väärän kuvan.


    • Anonyymi

      Ottakaa yhteyttä tätiä hoitavaan lääkäriin/hoitajiin. Heidän pitäisi järjestää tädille apua kotiin ja kyydit lääkäriin. Veikkaanpa että täti on aivan muikeana avustanne, eikä ymmärrä sen rasittavuutta. Varmasti näitä selviytymisasioita on otettu puheeksi lääkärissäkin, mutta tädin tilanne ei siellä ole tullut selväksi. Täti sanoo ylpeänä, että häntä autetaan. Ei tarvitse kenenkään vieraan sekaantua.

      Täti saa varmasti vammaispalveluiden kautta (jos on todettu muistin alenema yms) henkilökohtaisen avustajan, jonka kanssa hoitaa asioita. Te voitte mennä käymään silloin kun siltä tuntuu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5015
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3287
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1422
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1275
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      967
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      219
      750
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe