Johtajuus?

Hukassa?

Rähinä... sen tietää varmasi jokainen koiran omistaja. Eikös tämä ikävä tapa liity johtajuuteen. Eli siis miten viestiä koiralle, että minä, omistaja hoitaa tilanteen, eikä siis koiran tarvitse vaivata päätään asian kanssa? Miten näyttää koiralle että minä olen se joka sitä suojelee tilanteessa kuin tilanteessa?

Vieras koira tulee vastaan, miten menetellään?:

Menen oman koirani kanssa syrjemmäs katselemaan ohittavaa koiraa ja palkkaan koirani kun se ottaa kontaktia minuun ja on hiljaa.

Kävellään rauhallisesti meno suuntaan ja kun koirani huomaa vastaan tulijat ja sen käytös alkaa viestiä sitä, että kohta hyökätään, käännyn paluu suuntaan ja kävelen niin kauan kunnes koirani on taas rauhallinen ja käännyn sitten taas siihen suuntaan mistä vieras koira tulee ja toistan tätä niin kauan kun osaa olla rauhallinen.

Menen syrjään ja leikin koirani kanssa sen aikaa kunnes vieras koira on ohittanu meidät.

Tässä oli nyt ne mitä olen lukenut eri tapoja miten kohdata vieras koira. Kertokaa omasta mielestänne toimivimmat tekniikat. Ja miten eri ohitus tavat viestivät koiralle sen että omistaja hoitaa tilanteen, vai pitääkö ohituksen vain olla mukava asia?

9

161

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vaadin koiralta ohituksessa enemmän seuraamista, nopeampaa etenemistä; silloin on voin varmemmin palkita hyvästä seuraamisesta, kuin että jos koira vain istuu ja katselee, pahimmassa tapauksessa jännittää --ja saa palkinnon tuosta tuijottamisesta ja jännittämisestä.

      Jos on tilanne että todellakin pitää väistyä syrjemmälle, ei se todellakaan jää siihen että koira hinataan syrjemmälle ja toljottelee toisia, vaan se käskystä tai omalla keholla pakottaen laitetaan väistämään edeltä. Näin omistaja jää väliin toisiin kulkijoihin nähden, vähän kuin omistaa tilanteen ja muut kulkijat. Ja koiran tulee ottaa katsekontaktia, jotta sekin tietää toimivansa omistajansa kanssa ja alaisuudessa.

      Palkitseminen on todella tarkkaa työtä, nameja ei noin vain voi heitellä koiran kitaan aina ohituksesta, kun se ei saa jäädä niskakarvat pystyssä kuulostelemaan toisia, silloinhan se saa palkinnon myös jännittämisestä.

      Ohitusten vastapainoksi pitää olla myös sosiaalistamista, esim. laumauttamista, jotta koira saa riittävästi kontakteja ja seuraaa. Muu koulutus tukee myös seuraamista ohituksissa.

    • poistoon
    • Meidän tapana

      on(tai oikeastaan oli), että kerron koiralle kuka on tulossa. Keksin nimen ellen tiedä. Jostain syystä se rauhoittaa menoa meillä. Kerron myös mitä se on tekemässä, eli lenkittämässä "isiään" tai "äitiään", tai on "turvamiehenä" vauvelille tmv. Puhun siis koko ajan. Tervehdin myös vastaantulijaa ja jos koiransa haukkuu, myös sitä. Jo tutuksi tulleita saatetaan pysähtyä moikkaamaan, ja aika ajoin myös pyritään tutustumaan uusiin tuttavuuksiin.

      Ja kun nämä toimivat keinot hoksasin, alkoi nopea edistyminen. Koira on kodinvaihtaja ja alussa olisi varmaan tappanut kaikki muut. Nyt monta vuotta saatu jo kulkea rauhassa ja voidaan totuttaa nuorempia tulokkaita niille nk."koirien tavoille" jotka me ihmisetkin voimme hyväksyä.

    • rusettirinta

      Meidän tapa: Anteeksi, mutta "teidän tapa" on vastaan tulevan ison koiran omistajan kauhu. Ilmeisesti sulla on jokin pieni rotu. Ohitus tilanteissa te luotte vastaan tulevalle kiinnostuksen teihin. Ja jos sattumalta tätä vastaan tulevaa koulutetaankin ohittamaan huomiotta muut (niin kuin kuuluisi), niin teidän tapanne aiheuttaa vastaan tulevalle häriön. Varsinkin nuori iso koira, joka on vasta oppinut oikean ohituksen, mutta sillä ei ole vielä malttia häiriössä ohitukseen saattaa hyökätä. Ja siitä usein syntyy nämä remmirähjät.

      • Meidän tapana jatkaa

        rusettirinalle: Emme me nyt oikeastaan ole mikään vastaantulevan ison koiran omistajan kauhuja koirani kanssa. Ihan normikokoinen sesse tuo on sitäpaitsi. Kyllä, olen oppinut lukemaan myös vastaantulevia sen verran hyvin että näen miten menetellä. Ensisijaisesti siis pidin koirani rauhallisena alussa tuolla jatkuvalla puhumisella ja kertoilemisella mitä tapahtuu. Kun sitten muutama kerta oltiin nähty niin tapauksesta riippuen saatettiin kokeilla jo kontaktia koirien kesken. Eri sukupuolta olevien luonnollisesti. Vasta myöhemmin sitten otettiin kuvioon toiset samaa sukupuolta olevat. Joidenkin harvojen itseään isompien urosten kanssa vieläkin saattaa jotain pientä käninää tulla, sekin lähinnä riippuen millä tassulla koira on noussut ylös. Ja nykyisin siis tilanne on se että alueellamme on muutkin koirat alkaneet rauhoittua. Jopa ne isoimmat räyhähenget.

        No näitä puskiin rynnijöitä ja kannoillaan kääntyjiä on aina ollut ja tuskin niistä koskaan täysin päästäänkään. Mutta jos useampi ymmärtäisi puhua koirilleen opastaen niitä oikeaan toimintaan komentamisen, uhkailun, repimisen tai nakittamisenkin(vähiten huono vaihtoehto) sijaan, niin sanoisin että vähemmän näitä remmirähjiä olisi. Minusta koiran ei ole edes välttämätöntä tuijotella omistajaa vaan riittää että kuuntelee mitä puhutaan ja toimii esitetyllä tavalla jos sisältää ohjeita.

        Koirat ovat paljon viisaampia kuin monet ihmiset ymmärtävätkään - ja aina valmiina puolustamaan "kädetöntä" omistajaansa.


    • rusettirinta

      Hukassa? Johtajuus ei aina tarkoita sitä, että koira tottelee, kun olen "hyvä johtaja".

      Johtajuus on laaja käsite ja se sisältää nro 1 luottamuksellisen suhteen luomisen. Ellei tätä ole, niin ei ole johtajuutta. Luottamuksellisen suhteen luomisessa omistaja ei koskaan vie koiraa niin lähelle uhkaa, että koira joutuu harkitsemaan omaa vallan käyttöä. Perusta luodaan kaukaa ohittaen käskyllä "seuraa", jolloin koira näkee ohitettavan esim. kadun toisella puolella ja huomioi myös, ettei omistaja huomioi tilannetta. Kun koira on tottunut tähän tilanteeseen, voidaan vaikeuttaa koulutusta.

      Kuljetaan normaalisti remmi lyhyellä, kaulapanta löysällä (voi myös käyttää kuonopantaa sidottuna kaulapantaan) ja käskyllä "seuraa".Annetaan koiralle tilanteen huomiointi. Katsotaan koiran reakointi. Jos koiran reaktio on hännän, turkin ja korvien nosto, voidaan tunnetila kieltää "seuraa" käskyllä. Mikäli koira ei kuuntele, vaan tekee ryntäilyeleen, niin käännytään toiseen suuntaan, eikä enää kohdata. Koira ei silloin ole vielä valmis ohituksiin. Jatketaan näitä pois kääntymisiä ja tehostetaan niiden aikana tottelevaisuutta. Kun päästään siihen vaiheeseen, ettei koira reakoi voimakkaasti vastaan tulijaan, vaan haistelee mieluummin kadun reunoja ja antaa itselleen "tilaa", siis tutkia maastoa välittämättä vastaantulijasta, ollaan saavutettu luottamus, tottelevaisuus.

      Sen jälkeen voidaan vaatia koiralta "seuraa" käskyn noudattamista ja kuljetaan koira vasemmalla, kaulapanta löysällä ja remmi niin lyhyellä. että omistaja pystyy pitämään riuhtaisuotteen. Tämän tukemiseen on myös kuonopanta hyvä väline.

    • rusettirinta

      "Meidän tapana jatkaa
      29.11.2014 00:14
      Ensisijaisesti siis pidin koirani rauhallisena alussa tuolla jatkuvalla puhumisella ja kertoilemisella mitä tapahtuu."

      On totta, että omistajan puhuminen rauhoittaa koiraa. Mutta, jos omistaja toistaa Hyvää, hyvää, mennään tai jo 20m:n päästää huutaa vastaan tulijalle, Onks toi uros vai narttu, niin vastaan tuleva koira luulee, että puhutaan sille ja reakoi puheeseen. Samoin nämä kännykkään puhujat, jotka ohittaessa kikattavat, huutavat ym.

      " Mutta jos useampi ymmärtäisi puhua koirilleen opastaen niitä oikeaan toimintaan komentamisen, uhkailun, repimisen tai nakittamisenkin(vähiten huono vaihtoehto) sijaan, niin sanoisin että vähemmän näitä remmirähjiä olisi. Minusta koiran ei ole edes välttämätöntä tuijotella omistajaa"

      Koira reakoi aina omistajan käytökseen ja sen kuulo on huomattavasti herkempi, kuin ihmisen. Koira saattaa yhdistää puhumisen myös negatiiviseksi, kun huomaan puheen toistuvan aina kohdatessa. Samoin katsekontaktin vaatiminen, nakittaminen, riuhtominen ym. Siksi lenkkeilyssä pitää olla selkeät käskyt ja vakio omistajan käytös. Silloin koira oppii, että ohitus on normaalia menoa.

      • Meidän tapana jatkaa

        edelleen rusettirinnalle: "kuulo on huomattavasti herkempi, kuin ihmisen. Koira saattaa yhdistää puhumisen myös negatiiviseksi, kun huomaan puheen toistuvan aina kohdatessa. "

        Totta! Kun näin tapahtuu, pitää kiinnittää huomiota äänensävyyn. Tiedän hyvin tuonkin tilanteen, jossa sen ei tarvitse olla kuin pieni kireys äänessä niin helvetti on irti. Kun äänensävy on täsmälleen oikea niin tuota reaktiota josta sanoit ei synny. Jos sinulla on vielä ongelmaa jäljellä, niin kokeilepa etsiä se oikea sävy. Meillä ei ainakaan koskaan toiminut enempää ylimakeus kuin komentelukaan, sävy on sellainen neutraali kuin kysyisi ohimennen kerjäläisoopperaa esittävältä haukulta että "haluaakos hänen kuninkaallinen korkeutensa kenties keksin?" ;D

        Ja kannattaa muutenkin puhua koiralleen mahdollisimman paljon siellä lenkillä matkaa tehdessä. Silloin se puhuminen ohittaessakin käy paljon luonnikkaammin. Monet ihmiset taitavat vähän hävetä koiralleen puhumista toisten ihmisten kuullen. Kun se puhe jostain syystä tahtoo jäädä väliin toisia ihmisiä kohdatessa, oli näillä sitten koira fölissä tai ei. Korkeintaan komennetaan sitä urahtamalla.


    • rusettirinta

      "Kun äänensävy on täsmälleen oikea niin tuota reaktiota josta sanoit ei synny. Jos sinulla on vielä ongelmaa jäljellä, niin kokeilepa etsiä se oikea sävy."

      Hyvä, että selvensit. Minulla ei ole ongelmia ohituksissa. Olen kouluttaja ja siksi tuohon puutuin, ettei lisääntyisi omistajien käsitys järjestää koiralleen jokin swou ohituksen ajaksi. Niitä erilaisia näkee nyt jo ihan tarpeeksi.

      Itselläni on käytössä mielihyvää antava (suhdetta vahvistava) merkkilause, joka on opetettu koiralle jo pentuna. Tätä lausetta toistan muutaman kerran, mutta vain ennen ja jälkeen ohituksen. Lausetta sanon myös muissa koiralle oudoissa tilanteissa, kuten ell:llä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5168
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3377
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1502
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      184
      1343
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1036
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      948
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      877
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      727
    Aihe