Johannes 3:16 ja Jumalan rakkaus

George L

Jokainen varmasti tuntee Johanneksen evankeliumin luvusta kolme jakeen 16: ”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.”, mutta ymmärrätkö sen sanoman?

Johannes 3:16 ei sano että Jumala rakastaa kaikkia ihmisiä, varsinkaan yksittäistä uskosta osatonta ihmistä. Kun olemme keskittyneet puhumaan Jumalan rakkaudesta, ihmiset ovat saaneet sentimentaalisen käsityksen Jumalasta raamatullisen sijaan. Johannes 3:16 sanoma on kehotus uskoville jatkaa uskomista Häneen (Jeesukseen), jotta heillä voisi olla iankaikkinen elämä. Raamattu kuvaa pelastuksen tieksi, ei kertaluontoiseksi tapahtumaksi. Jakeen ympärille on tehty valtava oppirakennelma, että Jumala rakastaa ehdottomasti jokaista ihmistä. Rakkaus on ymmärretty väärin koska meillä on vain yksi rakkaus sana kun kreikan kielessä oli taas ainakin neljä. Jumala ei ole rakkauden jumala, vaan Jumala on rakkaus, Jumala on kolmiykseinen, Hänessä on kolme persoonaa, jolloin rakkaus on mahdollista, esimerkiksi islamin Allahin monista nimistä yksikään ei ole rakkaus tai Isä, kukaan ei voi olla rakkaus yksin. Ja Jumalan rakkaus on aivan erityistä, sellainen rakkaus oli muinaisessa maailmassa niin harvinaista, että uskovat käyttivät siitä sanaa ” AGAPE ”, se on aivan erilaista kuin ihmistenvälinen rakkaus, se ei perustu tunteille.

Tätä jaetta on käytetty paljon evankelioinnissa, sen tarkoitus ei ole kuitenkaan mennä kertomaan ihmisille ”Jumala rakastaa sinua!” Jeesus ja apostolit eivät koskaan tehneet niin! Jeesus ei myöskään koskaan sanonut Jumalan olevan kaikkien Isä. Joh. 3:16 ei sisällä evankeliumin sanomaa, vaikka siitä on tehty ja sitä kutsutaankin pienoisevankeliumiksi; siinä ei ole sanaakaan parannuksen teosta, Pyhän Hengen vastaan ottamisesta, jne. Se keskittyy myös enemmän kuolleeseen kuin elävään Vapahtajaan. Koko Johanneksen evankeliumia ei ole kirjoitettu uskosta osattomille vaan pitkään uskossa olleille uskoville, Johannes nousi harhaoppia vastaan jonka mukaan Jeesus ei olisi ollut täysi Jumala ja täysi ihminen.
Monille on varmasti tuttu myös mantra ”Jumala vihaa syntiä, mutta rakastaa syntistä”, tuo loru ei todellakaan ole raamatullinen eikä sitä Raamatusta löydäkään. Jumala rakastaa vain niitä, joille Hän on antanut anteeksi kaikki heidän syntinsä, ja jotka Hän on lunastanut. Hän vihaa pahantekijöitä aivan samalla tavalla kuin syntiäkin. Vain uskovat osaavat arvostaa Jumalan rakkautta koska ovat saaneet itse kokea sen.

Jokainen maininta Jumalan rakkaudesta, jonka voit löytää Raamatusta, on suunnattu joko ylistykseksi Jumalalle tai uskovien yhteydessä oleville uskoville. Yhtäkään Jumalan rakkaudesta kertovaa jaetta ei ole osoitettu epäuskoisille.

Sanotaanko jakeessa 16, että kaikki pelastuvat tai että Jumala rakastaa kaikkia? Ei. Lupaushan on "joka häneen uskoo, [ei] hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä". Mutta entä ne, jotka eivät usko? Vain 20 jaetta myöhemmin antaa Joh. 3:36 meille vastauksen: "Joka uskoo Poikaan, sillä on iankaikkinen elämä; mutta joka ei ole kuuliainen Pojalle, se ei ole elämää näkevä, vaan Jumalan viha pysyy hänen päällänsä." (”Hän, joka uskoo jatkuvasti Pojassa, hänellä on Iankaikkinen Elämä, mutta hän, joka kieltäytyy uskomasta Poikaan, hän ei tule näkemään Taivaallista Elämää, vaan Jumalan Viha pysyy hänen yllään.”)

Tunnetko Joh. 3:16:sta asia yhteyden?

”Ja niinkuin Mooses ylensi käärmeen erämaassa, niin pitää Ihmisen Poika ylennettämän,että jokaisella, joka häneen uskoo, olisi iankaikkinen elämä. Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä. Sillä ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan tuomitsemaan maailmaa, vaan sitä varten, että maailma hänen kauttansa pelastuisi. Joka uskoo häneen, sitä ei tuomita; mutta joka ei usko, se on jo tuomittu, koska hän ei ole uskonut Jumalan ainokaisen Pojan nimeen.” [Joh. 3:14-18]

Asiayhteydessä on viittaus 4. Mooseksen kirjan lukuun 21, jossa Jumala tappoi tuhansia ihmisiä omasta omaisuus kansastaan kun he kiukuttelivat ruuasta. Jumala ei ottanut kuoleman uhkaa pois vaan antoi siitä pakotien. Mooseksen korottama käärme on kuva Kristuksesta joka korotettiin samalla tavalla.

9

106

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • George L

      ” Sen jälkeen israelilaiset lähtivät liikkeelle Hoorinvuorelta Kaislameren tietä kiertääkseen Edomin maan. Mutta kansa kävin matkalla kärsimättömäksi ja puhui Jumalaa ja Moosesta vastaan: ”Minkä tähden te johdatitte meidät pois Egyptistä kuolemaan autiomaassa? Eihän täällä ole leipää eikä vettä, ja me olemme kyllästyneet tähän kelvottomaan ruokaan.” Silloin Herra (JHWH) lähetti kansan sekaan myrkkykäärmeitä, jotka purivat kansaa, ja suuri joukko israelilaisia kuoli. Israelilaiset tulivat Mooseksen luo ja sanoivat: ”Me teimme syntiä, kun puhuimme Herraa ja sinua vastaan. Rukoile Herraa, että Hän poistaisi käärmeet meidän kimpustamme.” Mooses rukoili kansan puolesta, ja Herra sanoi Moosekselle: ”Tee myrkkykäärme ja pane se tangon päähän. Kuka tahansa pureman saanut, joka katsoo siihen, jää eloon.” Mooses teki vaskisen käärmeen ja pani sen tangon päähän. Kun käärmeet purivat jotakuta ja tämä katsoi vaskikäärmeeseen, hän jäi eloon. ” [4. Moos. 21: 4-9]

      Tarkempi käännös Johannes 3:16:sta:

      Tällä/Sillä tavalla on Jumala [Isä Jumala] (agape-) rakastanut {aoristi aikamuoto} maailmaa, että antoi {aoristi aikamuoto} ainoan (luonnollisen) Poikansa, ettei yksikään joka häneen uskoo [joka jatkaa uskomista häneen, jatkuvaa toimintaa], hukkuisi, vaan hänellä olisi (jatkuvasti, jatkaa omistamista) iankaikkinen elämä.

      Eli:

      ” Sillä tällä samalla tavalla Isä Jumala on rakastanut ihmismaailmaa että Hän antoi Ainosyntyisen Poikansa kuolemalle, ettei yksikään joka jatkuvasti uskoo Hänessä, joudu kadotukseen, vaan jatkaa Iankaikkisen Elämän omistamista. ”

      Usko on luottamista ja tottelemista Jumalalle ja Hänen tahdolleen. Usko ja uskollisuus ovat sekä heprean että kreikan kielessä sama sana.

      Pahimmillaan tämä käsitys (jossa Jumalan rakkautta on ylikorostettu) on antanut aivan vääränlaisen kuvan Jumalasta. Hänestä tulee kaikkia rakastava ja kaiken salliva, ja Jumalan muut ominaisuudet unohdetaan, Jumala on täydellisen hyvä ja Pyhä, oikeudenmukainen ja oikeamielinen. Jumala on niin täydellisen hyvä, että Hänen täytyy vihata pahuutta ja pahantekijöitä. Hänestä tulee väärien tulkintojen ja korostuksien takia sellainen joka ei tuomitse ketään, eikä voi laittaa ketään kadotukseen. Uskovakin voi joutua kadotukseen jos elää synnissä, eikä tahdo tehdä parannusta ja päästää synnistä irti ja muuttua. Moni haluaa pelastua helvetiltä, mutta ei synniltä. Jeesus kuitenkin pelastaa ihmiset ensisijaisesti synniltä, helvetiltä pelastuminen on vain lisäpalkinto.

      'Rakasti' -sana on Joh. 3:16 aoristi aikamuodossa ja se tarkoittaa sitä että toiminta/tapahtuma on tapahtunut yhden ainoan kerran;

      ”Aoristi on joidenkin indoeurooppalaisten kielten aikamuoto tai aspekti, joka yleensä ilmaisee tapahtumaa menneisyydessä mutta ei samoin kuin perfekti tai imperfekti.

      Aoristi käännetään yleensä imperfektillä. Nykykielistä aoristia käytetään lähinnä kreikassa, mutta myös sanskriitissa. Muinaiskreikassa aoristi tarkoittaa "määrittämätöntä"; aoristi ei aina ilmaise tapahtuma-aikaa, mutta se viittaa tyypillisesti siihen, että kyseessä on hetkellinen tai ainutkertainen tapahtuma (vastakohtana jatkuvalle tai toistuvalle toiminnalle, johon käytetään preesensiä).”

      Jumalan rakkaus ei ole viehätys tai pitämis -rakkautta (EROS / FILEO rakkautta), ihmiset eivät ole miellyttäviä Jumalalle, eikä Hän voi rakastaa sillä tavalla syntistä ihmistä. Jumalan rakkaus on toimintaa; tekemistä sellaisten hyväksi jotka tarvitsevat apua. Jumalan ainutlaatuinen toiminta (agape)-rakkaus antoi mahdollisuuden jokaiselle ihmiselle pelastukseen, sillä Jumalan tahto on että jokainen tulisi tuntemaan totuuden ja pelastumaan, ja totuus ei ole asia, totuus on persoona eli Jeesus. Uskosta osattomat eivät näe Jumalan rakkautta, siksi rakkauden pitäisi näkyä uskovista.

      Yhteenvetona:

      Johanneksen evankeliumin 3. luvun 16. jae on kirjoitettu Jeesuksen seuraajille eikä uskosta osattomille. Jakeessa ei kerrota Jumalan maailmoja syleilevästä ehdottomasta rakkaudesta. Turmeltunut maailma on tuomion alainen samalla tavalla kuin autiomaassa Jumalaa vastaan kapinoineet israelilaiset joutuivat myrkkykäärmeiden surmaamiksi. Kun kansa teki parannusta ja kääntyi Jumalan puoleen, Hän ei ottanut käärmeitä pois vaan antoi kansalleen kepin nokkaan nostetun pronssikäärmeen kautta mahdollisuuden tuomion välttämiseen. Samalla tavalla Jumala rakasti maailmaa antamalla kaikille niille, jotka uskovat ja turvaavat Jeesukseen, mahdollisuuden vapautua tuomiosta. Tämän mahdollisuuden torjuvia kohtaa tuomio ja ikuinen kadotus.

      Jokaisen on hyvä tajuta, miten paljon seurakunnan historialliset perinteet ovat vaikuttaneet meihin aina siitä lähtien kun olemme liittyneet seurakuntaan. Lukiessamme Raamattua täytyy varoa, etteivät perinteet vaikuttaisi siihen, miten Sanan ymmärrämme.

      Raamatun tekstejä ei pidä mennä erottamaan asiayhteydestään ja selittämään omilla ajatuksillaan.

    • Niipä onkin

      David Pawson teroitti juuri samaa sanomaa opetuksessaan.
      Raamattu on kirja, jonka sanoman voi helposti ymmärtää väärin.
      Se tuttu rajaus, että kenelle sanottu, miksi ja mitä tapahtunut aiemmin. siis mihin asia perustuu, onko kaikille yleistä vai tilanteeseen sidottua asiaa.

      • George L

        Aivan juuri näin. Olen tekstittänyt näitä Pawsonin lyhyitä videoita joissa hän kertoo kirjoistaan antaen samalla opetusta, tässä juuri tästä Hänen Johanneksen evankeliumin luvun kolme jakeen 16 käsittelyä:

        https://www.youtube.com/watch?v=jlJB1UbHvvk


      • George L

    • Herra auta

      Nykyisin puhutaan aivan totuutena ja kuten täälläkin huomaamme, että pelkkää ihmisten omaa ajattelua tarjotaan totuudeksi Raamatusta, josta otetaan vain rusinat pullasta.

    • Amen

      Amen.

    • Kunnia Herralle!

      Aamen.

      Eli sana rakastanut ei ole preesens muodossa RAKASTAA, vaan Jumala rakasti maailmaa yhdessä tilanteessa, ei koko ajan, ja vieläpä agape rakkaudella. Huomattava ero!

      Niin se vain menee jos menet kertomaan ihmisille Jumalan rakastavan heitä se saa aikaan vain pilkkaa ja ivaamista, ei synnin tuntoa eikä parannuksen tekoa synneistä.

    • käsky kuuluu

      Tehkää parannusta synneistänne.

    • Totisesti!

      Aina jaksetaankin paasata kuinka Jumala rakastaa kaikkein paatuneintakin murhaajaa! Ihan kuin Jumala olisi aivan moraaliton ja epäoikeudenmukainen päähän taputtaja. Syntiä vähätellään ja parannusta ei haluta tehdä. Jumalan rakkaus on selitetty samanlaiseksi kuin ihmisen, mikä on todellakin paha virhe.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      281
      4702
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2508
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2181
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2176
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      129
      1817
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1472
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      16
      1452
    8. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      344
      1430
    9. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1367
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1257
    Aihe