Säilytetään Neulaniemi virkistyskäytössä -kuntalaisaloite

Mualjmannavan asukki

Kuopiossa on noussut essiin näköjään kuntalaisaloite, johon voi osallistua. Minusta tämä on osallistumisen paekka ja hyvä mielipitteen ilimasun väline näinä edelleen jatkuvina aikoina, kun kaavottaja ei tunnu kuuntelevan meijän kaapuntilaisten mielpitteitä juur ollenkaan.:
(teksti on suoraan kuntalaisaloitteen sivulta:
https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/943)

Kuopio • Valtuustokäsittelyyn tähtäävä aloite
Aloite luotu 12.08.2014 • Aloite on julkaistu 15.08.2014 ja kerää osallistujia
Aloitteen sisältö:

NYKYTILA
Neulaniemi on ollut kaupunkilaisten virkistyskäytössä 1930-luvulta lähtien. Yleiskaavassa alue on pääosin luonnonmukaista virkistys- ja ulkoilualuetta. Alueella on myös toistasataa kesämökkiä. Nyt Neulaniemestä aiotaan kaavoittaa vähintään 6 000 asukkaan lähiö, joka ehkä ulottuisi myös lähisaariin. Osayleiskaavatyö käynnistyi tammikuussa 2013 (ks. lisätiedot).

VAATIMUS
Kuopion asukkaina tahdomme, että Neulaniemen rakentamisaikeista luovutaan. Haluamme, että valtuusto oivaltaa alueen korvaamattomat luonto- ja hyvinvointiarvot ja päättää säilyttää Neulaniemen lähisaarineen ulkoilu- ja virkistysalueena.

PERUSTELU
Virkistysalueena Neulaniemi on sijainniltaan ja kooltaan ainutlaatuinen: Noin 1000 hehtaaria eheää järvimetsäaluetta suurehkon kaupunkikeskustan kupeessa, helppojen yhteyksien päässä – kävelyteitse vain 3.5 km torilta.... (jatkuu sivulla)


LISSEE TEKSTIÄ JA OSALLISTUA VOIP turvallisesti pankkitunnuksilla, kun tämän ylläpitäjä näyttää olevan Oikeusministeriö:

https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/943

61

298

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oy asfalt ab

      Caterpillarilla vittu vaan tasaseksi koko paikka ja asfalttia päälle.

    • Asustelija

      Joo parempi vaan rakentaa jonnekin Siilinjärven taakse, ja jättää nämä keskustan lähellä olevat upeat alueet vain muutaman mökkeilijän yksityiskäyttöön.

      • .....

        Hyvä pointti. Muutenkin tuntuu, että aktiiveilla on oma lehmä ojassa muunkin kuin ulkoilun suhteen.


      • ??????

        Miksi Siilinjärven taakse?

        Katso karttaa niin Kuopiosta löytyy paljon rakentamatonta maata.

        Mitähän New Yorkissa sanoittaisiin, että keskellä Manhattania on rakentamaton alue?

        "Central Park (suom. Keskuspuisto[1]) on New Yorkiin kuuluvan Manhattanin saaren keskelle sijoitettu 3,4 neliökilometriä laaja puisto, joka käsittää useita pieniä lampia ja viheralueita."
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Central_Park


      • Keskustassa Asuja

        Asustelija sä taidat olla vaan kateellinen ja luulet että iso alue on vain mökkiläisten käytössä. Säkään et pääsisi autollasi sinne ajelemaan jos mökkiläiset eivät olisi kaupungin rahanpuutteessa itse maksaneet tietä vuonna 1961. Luulosi ei ole tiedon väärti... tutustu historiaan, jos pystyt.

        Keskustan lähellä oleva upea alue, metsä, pitää siis mielestäsi hävittää ja tunkea sinne sitä samaa mitä keskustassa on. Ehkäpä uusi tori ja toinen Anttilan-ruotsinlaivabetonibunkkeri ja lisäksi vielä kiepautettava moottoritie sieltä läpi, kuten melkein keskustalle on käynyt...

        Minusta on upeaa, että Neulaniemen hiljaisuuteen ja metsään pääsee keskustasta kevyesti, pyörällä tai suksella tai jalan tai omalla autolla(tietä pitkin) tai bussilla neulamäen kautta. Jos sinne olisi bussiyhteys, niin se olisi huippujuttu mielestäni!


      • naatistelija

        Onneksi sentään sellulta leijuu paskanhaju sinnekin. Voi nauttia kuopiolaisuuden (=savolaisen saamattomuuden) syvimmästä olemuksesta. Rennosti, kiireettä ja tärkeilyvapaasti :D


      • ä.t.p.i.f

        En ole koskaan haistanut siellä sellupaskan hajua. Sitäpaitti kaupunkin on vallitsevien tuulensuuntien "yläpuolella" selluun nähden joten Siilinjärvellä sitä paskoo haistellaan.


    • Erämies vm.74

      Hei kaikki luonnonystävät!

      Mikäli todella rakastatte luontoa, älkää allekirjoittako tätä kuntalaisaloitetta. Se on karhunpalvelus Kuopion upealle luonnolle.

      Toisin kuin aloitteen esittelyteksti antaa ymmärtää, Neulaniemen luontoa ei olla tuhoamassa. Ei todellakaan! Neulaniemestä kaavoitetaan vain pieni osa, joka mahdollistaa savolaesen luonnon ja kulttuurimaiseman säilymisen Puijolla, eteläisillä maaseutualueilla ja myös Neulaniemessä.

    • 556ui

      Ei taida Neulalaniemi olla mikään kaupunkipuisto vaan erämaata. Sitä on kyllä lähell keskustaa on enemmän kuin tarpeeksi Puijolla. Savon maa-alasta on muutenkin varmasti 80% metsää niin silti ilkeävät taistella jokaisen pienen pläntin takia. Pitää olla aika fanaattinen puunhalaaja jos ei Puijon laajat erämaat riitä tyydyttämään intohimoaan keskusta-alueella. Momessako kaupungissa on Puijon tapainen erämaakeidas alle kilsa torilta? Luulis sen riittävän.

      • Luulontorjuja

        No sanopa 556ui, missä kohtaa sitä Puijoa olikaan niitä rantoja ja saaria?

        Mistä kohden Puijoa voit hiihtää maalta jäälle, poiketa lähisaareen ja sujutella takaisin metsän uumeniin?

        Ja missä kohden Puijoa on luonnontilaisia lampia?

        Missä uimaranta? Venesatama? Näköalakallioita?

        Entä aitoa luonnonrauhaa?


      • etkö_tuota_muista
        Luulontorjuja kirjoitti:

        No sanopa 556ui, missä kohtaa sitä Puijoa olikaan niitä rantoja ja saaria?

        Mistä kohden Puijoa voit hiihtää maalta jäälle, poiketa lähisaareen ja sujutella takaisin metsän uumeniin?

        Ja missä kohden Puijoa on luonnontilaisia lampia?

        Missä uimaranta? Venesatama? Näköalakallioita?

        Entä aitoa luonnonrauhaa?

        Siinä vähän jälkeen jääkauden. Että älä aina valita, sinäkin.


    • vanaheneva

      Puijo on puijo, ja mitä vanhemmaksi väestö tulee, niin sitä vähemmän niitä jyrkkiä nousuja diggaa. Samaten veden läheisyys ulkoilumaastoissa Neulaniemessä on upea juttu. Samoin se valosaasteen vähäisyys, sieltä löytyy siis pimeää syksyisin aivan upeasti, toisin kuin kaapunnin itäpuolella.

      Puijolle myöskin kuuluu moottoritien meteli ihan törkeän hyvin. Neulaniemeen ei kuulu, koska mäki välissä torppaa ison osan siitä metelistä, mitä kaupunki tuottaa.

      Kyllä alueen vuosikymmeniä jatkunut virkistyskäyttö on huomioitava, eihän tohon jäähallinkaan paikalle noin vain rakenneta parkkitaloa. Tai raviradalle noin vain pistetä asuinaluetta Sorsasaloon. Tai rakennetaan toi tori täyteen taloja, sellaisia pilvenpiirtäjiä. Ja puretaan kaupungintalo ja rakennetaan siihen virastotalo 8 kerrosta tai 18 - siinä olis kaupungille nähtävyyttä ja puijon torni voitais purkaa myös. Paikalle Sokos-hotelli tai jokin vastaava western ketju.

    • Savonmuan Asukki

      Vaekka kaapunki rakentais puolet Neulaniemestä umpeen, sinne jäis aivan tolokuton määrä mehtee, erämuata, rantaviivoo, vettä, pimmeyttä ja iänettömyyttä vanahusten ulukoiluleikkeihin. Tuo kuntalaesalote antaa ymmärtee, että koko alue kuajetaan viimestä pajua myöten eikä mittään sua rakentaa.

      Se on sitä valehtelua ja itsekkyyttä.

      • vesipeto

        Moi Savonmuan A.- Jos jo Savilahteen asutetaan se päätetty 6.000 asukasta ja vielä Neulaniemeen 8.000 niin rauha ja pimeys ja metsä on mennyttä. Betonia ja liikennettä ja valoa, on myös pimeys mennyttä.


    • wäiski5

      En allekirjoita! Pöyristyttävää omanedun tavoittelua yhteisen hyvän kustannuksella! Kokkareiden juonia.

      • Luulontorjuja

        Jos kysyttäessä noin 90 % vastaantulijoista on siltä seisomalta allekirjoittanut aloitteen (kuten on tapahtunut esim. Puijonlaaksossa nimiä kerättäessä), eikö olla aika lähellä "yhteisen hyvän" tavoitetta?


    • Pieni Neulamäki+++++

      tällä hetkellä kuntalaisaloitteen on allekirjoittanut jo 1824 ihmistä ja määrä kasvaa järkisyin. Täällä moni teistä esittää melko lailla latautuneita tunnepitoisia kommentteja. Pienen Neulamäen takana oleva Vääränlahdentien kannas on mm aivan samalla etäisyydellä keskustasta kuin Neulaniemen Pöyrynlahti (7,2 km kevyen liikenteen väyliä pitkin, lähde googlemaps), ja siellä ei ole koskaan ollut samalla tavoin vuosikymmeniä kuopiossa virkistysaluekäyttäjiä kuten Neulaniemessä, koska se oli armeijan ammusvarastoalue, ja kaikenlisäksi siellä on valmis infrastruktuuri, tiet ja kadut olemassa - valmis upea alue rakennettavaksi asuntoja lähelle palveluita (Levänen) ja julkisen liikenteen hyvin helposti saavutettavissa. Kaupunki onkin tainnut parturoida sen valmiiksi jo puista. Alue on ajateltu yrityskäyttöön, mutta mäkisenä ei sovellu siihen niin hyvin kuin asuinrakentamiseen.
      Katos karttaa: https://www.google.fi/maps/dir/Torikatu, Kuopio/62.8604932,27.5769543/@62.8719992,27.5763577,12z/data=!4m9!4m8!1m5!1m1!1s0x4684b088d2073b73:0xa622de877e1e348!2m2!1d27.6713381!2d62.8920638!1m0!3e2

    • lisää tornitaloja

      Puijo vs. Neulamäki. Puijo on matkailunähtävyys, jota pitää kehittää, kun torni on rakennettu ja liikuntapaikat ympärille. Hotelli ja urheilumatkailutoimintaa. Metsää on mitä kävellä/hiihtää.

      Neulamäki lähinnä omakotiasuinalue ja metsää. Miksi rakennetaan omakotitaloja tai pienkerrostaloja, kun keskustan maarajat rajalliset(vesistö ympärillä)? Jos pitää rakentaa, niin lisää tornitaloja. Ylöspäin Kuopion keskusta-alue voi kasvaa.

      Puijo on jo liikuntapaikoiksi rakennettu ja vielä on kehittämisen varaakin eri käyttäjäkunnille. Vai lanataanko Puijo asuinalueeksi ja Neulamäkeen tehdään virkistysalue.

      • ????

        Ja taas tämä tornitalotrolli on ryöminyt jostain esiin.

        Jospa mentäisiin alaspäin? Maan alle voitaisiin kaivaa iso lkaupunki.


      • Kaupunki kaupungiksi
        ???? kirjoitti:

        Ja taas tämä tornitalotrolli on ryöminyt jostain esiin.

        Jospa mentäisiin alaspäin? Maan alle voitaisiin kaivaa iso lkaupunki.

        On täällä paljon muitakin tornitalojen kannattajia. Korkeita taloja rakentamalla säästyy enemmän maapinta-alaa muuhun käyttöön, kuten virkistyskäyttöön, ja palvelujen tarjontakin tiivistyisi väestöntiheyden kasvun myötä. Korkeiden talojen vastustamiselle ei taas ole mitään järkisyytä. Vain ja ainoastaan tunneperäinen "en tykkää!" -valittaminen.


    • vhyvynkbhk

      Jo hieman tyhmenpikin ymmärtää kuinka pieni alue Puijo on Kuopiossa , se on erittäin kapea metsäalue. Mikäli Neulaniemi tuhotaan, niin toista kunnon virkistysaluetta ei enää ole kanta Kuopiossa. Kyseessä on erittäin ainutlaatuinen luontoalue jossa voi marjastaa, sienestää, suunnistaa, hiihtää ja ulkoilla ihan miten vaan ja pohjois-kallavettä ei vielä olla tärvelty vesiliikenne rasituksella. Lisäksi alueella on kultturihistoriallinen luontoon sopiva huvila-alue. Näitä metsiä ei tule yhtään lisää seuraavaan 50000 vuoteen. Lisäksi Puijo ei kestävällä kehityksellä pysty ottamaan yhtään lisää käyttäjiä vastaan, se on liian pieni alue, sen ekosysteemi ei kestä lisärasitusta. Kyllä Kuopio voi kasvaa muuallekin, miksi ei kasvateta Sillinjärveä ja Kuopiota yhteen? On valmis moottoritie, junarata, lentokenttä keskellä taajamia ja järveä sekä mäkeä, koko infra olisi jo valmiina? Saataisiin sentään isompi kaupunki itä-suomeen jossa olisi teollisuutta, korkeakoulutusta ja luontoa.

    • Kpe98I

      Mutta onko se niin kamalaa, että kaupunki rakentaa Neulaniemen itäpuolelle tiiviin ja kaupunkimaisen asuinalueen, joka jättää suurimman osan Neulaniemestä luonnontilaan viherkäytävineen ja luonnonsuojelualueineen?

      Tietysti Kuopio voi kasvaa myös esimerkiksi Hiltulanlahteen, mutta se ei ole ekologisesti tai taloudellisesti kannattavaa. Neulaniemi on tärkeä osa kaupungin kasvustrategiaa, joka käsittää Savilahden alueen kytkeytymisen ruutukaava-alueeseen. Moderni kaupunkimainen asuminen ja Neulaniemen upea luonto, kelpaisi minulle.

      Vuosikymmenien ajan ns. luonnonystävät ovat sahanneet omaa oksaansa valittamalla kaikista projekteista. Yhdyskuntarakenne hajautuu, kustannukset kasvavat. Hyvänä esimerkkinä Keilanrinteen noro. Se on nyt pelastettu, mutta paine kasvaa jossain toisaalla. Kuopio ei kuitenkaan ole mikään periferian muuttotappiokunta, vaan tuhannella asukkaalla vuosittain kasvava maakuntakeskus, jonka ns. kantakaupunki on varsin täyteen rakennettu - ja sitten niistä vähäisistäkin täydennysrakentamismahdollisuuksista valitetaan, tjeu Valkeisenlammen kerrostalot.

      • 11+19

    • ................
    • ________________

      Ei se ole propagandaa, se on todellisuutta. Kaupungistuminen on voimakas ilmiö, ihmiset eivät enää halua muuttaa jonnekin Leväsen taakse kaavoitettavaan metsälähiöön. Pysyäkseen elinvoimaisena Kuopio tarvitsee Neulaniemen ja Savilahden alueita voimakkaaseen asuinrakentamiseen. Samalla Neulaniemen luonnon saavutettavuus paranee, ei sen tarvitse olla vain pienen käyttäjäkunnan erämaareservaatti.

      • Maata kyllä löytyy

        Itkonniemenkadun ja kallaveden väliin sopisi isompikin asuinalue.

        https://goo.gl/maps/Fhjos

        Minkähän takia tuota vanhaa tehdasaluetta pidetään tyhjillään? Samoin ne Itkonniemenkadun varressa olevat matalat toimistorakennukset joutaisi pois.


      • 10+3
        Maata kyllä löytyy kirjoitti:

        Itkonniemenkadun ja kallaveden väliin sopisi isompikin asuinalue.

        https://goo.gl/maps/Fhjos

        Minkähän takia tuota vanhaa tehdasaluetta pidetään tyhjillään? Samoin ne Itkonniemenkadun varressa olevat matalat toimistorakennukset joutaisi pois.

        Itkonniemen teollisuusalueen tonttien vuokra-ajat päättyvät joskus 2020-luvulla.

        Seuraava...


      • Luulontorjuja

        "Pysyäkseen elinvoimaisena Kuopio tarvitsee Neulaniemen ja Savilahden alueita voimakkaaseen asuinrakentamiseen."

        Jos asuinrakentaminen todella olisi elinvoimaisuuden tae, Saaristokaupungin (ökyalueineen) rakentamisen jälkeen Kuopion pitäisi uida rahoissa. No, miten on? Kaupunki sulkee kiihtyvällä tahdilla lähikouluja ja -kirjastoja. Vanhus- ja lastensuojelupalvelut ovat surkeassa jamassa, ja yhä surkeutuvalta näyttää.

        Toiseksi, tiesitkö että Savilahteen on jo mitoitettu asuinrakentamista yli 6000 uudelle asukkaalle? Mistä arvelet edes noiden 6000:n saavan töitä? Saati, jos vielä Neulaniemeenkin havitellaan asutusta. Näyttääkö työllisyyskehitys mielestäsi todella siltä, että kaavasuunnitelmat ovat realistisia?


      • 20+20
        10+3 kirjoitti:

        Itkonniemen teollisuusalueen tonttien vuokra-ajat päättyvät joskus 2020-luvulla.

        Seuraava...

        10 vuotta lahonneet pystyyn ja seuraavat 10 vuotta vielä pitäisi odottaa.

        Kohta joku keksii, että rakennukset ovat osa historiaa ja suojeltava.

        "Viimeisimmäksi osana UPM-Kymmene -konsernia toiminut vaneritehdas lopetti toimintansa kesällä 2005."
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Itkonniemen_tehdas


    • green piece

      Neulaniemi ja Savilahti on luonnollinen kasvusuunta. Savilahti nyt sattuu olemaan kehittyvä opiskelu- ja työpaikka-alue, jonka läheisyyteen tarvitaan asuntoja. Ja onhan se nyt parempi että kaavoitetaan asuinalueita lähelle jo olemassa olevia palveluita ja liikenneyhteyksiä. Ei tarvitse kalliita Saaristokatujakaan rakennella.

      Vasta kaavoitettu Hiltulanlahti tulee olemaan jo 15km päässä keskustasta eli etelään ei ole enää taloudellista kasvaa. Kuopio sijaitsee kuitenkin niemellä niin vaihtoehtoja ei kovin paljoa ole. On se kuitenkin kohtuullista jättää sinne Neulamäen taakse vähän koskematonta retkeilyryteikköä, ettei osalle tule paha mieli.

      • ????

        Entä pohjoiseen? Sorsasalon takaa löytyisi maata vaikka muille jakaa.

        Ilman Siilinjärveä Vuorelan ja Toivalan alueella olisi Petosen kokoinen kaupunki.

        Mutkaista saaristokatua ei olisi tarvinnut rakentaa ja saaristokaupungin alueella kasvaisi korpea.


      • pohatta pentti
        ???? kirjoitti:

        Entä pohjoiseen? Sorsasalon takaa löytyisi maata vaikka muille jakaa.

        Ilman Siilinjärveä Vuorelan ja Toivalan alueella olisi Petosen kokoinen kaupunki.

        Mutkaista saaristokatua ei olisi tarvinnut rakentaa ja saaristokaupungin alueella kasvaisi korpea.

        Mutta kun Vuorela ja Toivala ei käy. Ne ovat väärällä puolella kaupunkia. Lisäksi matka on yli kaksi kertaa pitempi kuin ihanaan Saaristokaupunkiimme. Vuorela tai Toivalaovat junttien kyliä ja Vuorela ei taida kuulua Kuopioon.

        Neulaniemi sopii paremmin kuin hyvin asuntorakentamiseen ja on aika rakentaa sekin alue.

        Savolaisilla nautintaoikeus ylittää omistusoikeuden. Se on sosialisointia, ei kapitalismia. Näin on Valkeisella ja Rönössä ja .....

        Neulamäkeen 20 kerroksisia kerrostaloja maamerkiksi. Näin me kokoomuksessa on päätetty.


      • niin perkele
        pohatta pentti kirjoitti:

        Mutta kun Vuorela ja Toivala ei käy. Ne ovat väärällä puolella kaupunkia. Lisäksi matka on yli kaksi kertaa pitempi kuin ihanaan Saaristokaupunkiimme. Vuorela tai Toivalaovat junttien kyliä ja Vuorela ei taida kuulua Kuopioon.

        Neulaniemi sopii paremmin kuin hyvin asuntorakentamiseen ja on aika rakentaa sekin alue.

        Savolaisilla nautintaoikeus ylittää omistusoikeuden. Se on sosialisointia, ei kapitalismia. Näin on Valkeisella ja Rönössä ja .....

        Neulamäkeen 20 kerroksisia kerrostaloja maamerkiksi. Näin me kokoomuksessa on päätetty.

        työnnä se kokoomuksesi hanuriin.


      • 6+13
        pohatta pentti kirjoitti:

        Mutta kun Vuorela ja Toivala ei käy. Ne ovat väärällä puolella kaupunkia. Lisäksi matka on yli kaksi kertaa pitempi kuin ihanaan Saaristokaupunkiimme. Vuorela tai Toivalaovat junttien kyliä ja Vuorela ei taida kuulua Kuopioon.

        Neulaniemi sopii paremmin kuin hyvin asuntorakentamiseen ja on aika rakentaa sekin alue.

        Savolaisilla nautintaoikeus ylittää omistusoikeuden. Se on sosialisointia, ei kapitalismia. Näin on Valkeisella ja Rönössä ja .....

        Neulamäkeen 20 kerroksisia kerrostaloja maamerkiksi. Näin me kokoomuksessa on päätetty.

        Niin vahinko etteivät päättäjät olleet aikoinaan viisaita.

        "Noin 90 % maalaiskunnasta liitettiin Kuopion kaupunkiin ja Vuorela-Toivala sekä Kehvo-Väänälänranta liitettiin Siilinjärven kuntaan."

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuopion_maalaiskunta


      • 1+20

    • movimento futurista

      http://www.savonsanomat.fi/mielipide/artikkelit/neulaniemi-kuopion-helmi/1961948?pwbi=f2584664b13f1f7270e2198879d19fe6

      Mullikkalaatetin toimittaja myöntääpi, että rakentaminen ee oekeestaan ees uhkaa aluveen luontoa tai sen käättömahollisuuksia, mutta kun hilijasuuvessa, siis hi-li-ja-suu-vessa, on niin mukavata kerätä sienöö.

      Toevottavasti alue rakennetaan ja tulloo kunnon julukiset kulkuyhteyvet, jolloin myö kööhät ja kompurajalakaset eläkeläisettii piästään naattimaan Vuorlammen maesemista, sillä hilijassuuvella niin väliä.

      • ................

        Ota silmä käteen ja lue uudestaan ajatuksen kanssa.


    • Venemies

      huhhuh, onpa asiallista ja asiatonta kommentointia mielestäni, mun toive olisi että kaupunki edes ottaisi huomioon jollain tavalla kansalaisten mielipiteen, eikä vain jyräisi kaavoituspäätöksiään välittämättä siitä, mitä kaupnkilaiset perinteisestä ulkoiulualueesta ajattelevat.

      Kuinka monella meistä ja teistä on kokemus, että kaupunki kaavoituspäätöksissään oikeasti kuuntelee ja on kiinnostunut asukkaiden mielipiteistä?

      Esimerkiksi Helsinki järjesti avoimen keskustelufoorumin erään alueen kaavoittamisesta, ja tämä prosessi ja foorumi taisi kestää yli vuoden. Sinne sai laittaa kaikenlaisia mielipiteitä.

    • aleksei v. (vas.)

      #####VAATIMUS
      Kuopion asukkaina tahdomme, että Neulaniemen rakentamisaikeista luovutaan. Haluamme, että valtuusto oivaltaa alueen korvaamattomat luonto- ja hyvinvointiarvot ja päättää säilyttää Neulaniemen lähisaarineen ulkoilu- ja virkistysalueena.####

      Neulamäen kaakkois- ja eteläosaan ei saa rakentaa koirankoppiakaan, sillä näkymä Keilankantaan menee piloille. Sieltä näkyy jo nyt rumasti Technopolis (ammattikorkekoulu) , Prisman toteemi ja Expertin mainostaulut. Hävytöntä on pilata meidän maisema, kun olemme saaneet nauttia kauniista Neulamäen näkymästä koko ikämme. Rakennetaan sinne niemen pohjoiskärkeen se uusi asuntoalue. Se tuskin haittaa ketään. Sitten taas ne virkistysalueet? Mitä hittoo kaupunkilaisilla pitää olla virkistysalueita.Itse ovat sinne kaupunkiin pakanneet. Kohta niille pitää rakentaa järvikin sinne. Periaatteeni on: Jos olet kaupunkilainen, olet kaupunkilainen ja josolet maalainen, olet malainen. Ja vielä sienestäjille tiedoksi, että sienet kasvavat maalla.

      • aattele_hyvä_immeinen

        "Sieltä näkyy jo nyt rumasti Technopolis (ammattikorkekoulu) , Prisman toteemi ja Expertin mainostaulut"

        Pittee ne olla muamerkit. Tietää mistee se Alko löytyy. Ee se pelekkä Puijon torni riitä, vaekka apuva on kyllä siitäi. Uamuyöstä kun lähtöö Puikkarista, niin sen kun muistaa, että kummalta puolelta se Puijon torni pittee kiertee, nii suattaap sattuva vaikka kottiisa. Jos ee ensmäisellä kerrralla niin ehkä jo kolomannella.


    • Toiset poltti Lapin
    • =289rfe

      Tuon uutisen perusteella tässä käy kuten pelkäsin. Alkuperäinen kunnianhimoinen ja kaupunkimainen (= luontoa säästävä) malli karsiutuu "kaikkia tyydyttäväksi kompromissiksi" eli perus metsälähiöksi. Muutama kovan rahan kerrostalo rantaan, taaempama muutama tornitalo ja S-market ja R-kioski.

    • temtemtemtem

      Savon Sanomissa yleiskaavajohtaja Juha Romppanen lyö luvut tiskiin:

      "Neulaniemi ja Vuorilammen luonnonsuojelualue ovat yli 700 hehtaaria.

      – Tarkastelussa käyttöön otettavat alueet ovat noin 120 hehtaaria. Alueelle jää yli 600 hehtaaria, joka on enemmän kuin Puijo"

      Kaupunkimaista asumista suuren luonnonsuojelualueen vieressä, kuopiolaista unelmaa. Ja vihdoinkin Neulaniemestä tulee koko kansan ulkoilualue, kun sinne pääsee myös linja-autojen kyydissä. Nythän sinne männöö vuan ökyautoja.

      • Luulontorjuja

        Kaavoittaja maalaa valhekuvaa, että ainoastaan 120 ha rakennettaisiin ja muu osa kaava-alueesta jäisi pysyvästi metsäluonnoksi. Tuskin jäisi, sillä ennen pitkää kaavoitettaisiin lisää asutusta. Kaavoittaja jättää aluksi tarkoituksella reserviin alueita tietäen, että pienempi asutusmitoitus on helpompi runnoa ensin läpi.

        Kaavoittaja tietää, että kun Neulaniemeen on kerran kaavoituksella kajottu ja yhtenäisen hiljaisen luontoalueen ainutlaatuisuus saatu pilatuksi rakennelmin ja melusaastein, lisärakentamista olisi sen jälkeen helppo perustella.


      • Köyhienjarampojenystävä

        Ja sinä maalaat populistista uhkakuvaa. Niemen pohjoisosien tulevaisuudesta ei tiedä kukaan, mutta Vuorilammen Natura- ja luonnonsuojelualueet hillitsevät kaavoittamista lounaassa. Lisäksi Neulaniemen alkuperäisessä kaavasuunnitelmassa yhdyskuntarakenne oli suunniteltu mahdollisimman tiiviiksi, jotta ne yli 600 ha erämaata voidaan säilyttää jälkipolville. Tietysti nimbyt ja luonnunsuojelijat ampuvat itseään jalkaan aloittamalla valitusrumban. Olkaa hyvä, valinta on teidän.


      • Luulontorjuja

        Ei populistinen uhkakuva, vaan todennäköinen kehitys: Nykyinenkin yleiskaava, jossa niemen pohjoisosa jätettiin pääosin virkistys- ja ulkoilualueeksi, ehti olla lainvoimainen vain 10 vuotta (2002–2012), kun jo päätettiin palauttaa kaavoittajan pöydälle.


    • Asustelija

      Koko vastustushanke addresseineen on erittäin kyseenalainen ja harhaanjohtava, koska eivät ne rannat ja muut alueet nykyäänkään ole yleisessä virkistyskäytössä kaikkien vapaasti kuljettavissa. Suurin osa rannoista ja muista parhaista paikoista on mökkitontteina. On tietysti ihan ymmärrettävää, että kyseiset mökkiläiset vastustavat alueen kaavoitusta, omaan etuunsa nojaten, mutta "luonnonsuojeluun" vetoaminen on pelkkä omasta päästä vedetty tekosyy, jota käytetään jälleen kerran keppihevosena oman edun säilyttämiseksi. Ihan vastaavaa yrittivät mm. Kärängän asukkaat ennen Saaristokadun rakentamista. Pienen piirin saavutettu etu on tärkeämpi kuin koko seutukunnan hyöty.

      • Luulontorjuja

        Esitit kolme kestämätöntä väitettä:

        1) Osalla rannoista on kylläkin mökkejä, mutta: toisin kuin väität, kaava-alueesta yli 90 % on "kaikkien vapaasti kuljettavissa". Totea itse kartoilta.

        2) Näetkö mitään ristiriitaa mökkiläisväitteisiisi siinä, että niemessä on mökkejä toistasataa, mutta aloitteen on allekirjoittanut jo yli 2000 kuopiolaista?

        3) Aloitteen tekstissä ei vedota "luonnonsuojeluun", vaan alueen säilyttämiseen virkistyskäytössä.


      • PerusPertti1

        Kuopiossa on n. 85 000 yli 18-vuotiasta asukasta, joten 83 000 ei ole allekirjoittanut aloitetta.

        4 kilometrin päässä torista ja parin kilsan päässä työpaikkakeskittymästä, on mitä parhain sijainti uudeksi asuinalueeksi. Työmatkat pyöräillen tai kävellen; vähemmän autoilua ja parempi kuntoisia kuopiolaisia.


      • Vääntömomentti

        Jos niiltä 83 000:lta kysyttäisiin, suuri osa allekirjoittaisi samantien. Kun nimiä on kaupungilla kerätty, osallistumisaktiivisuus on ollut yli 50 %. Paikoin jopa 90 %.

        Millä lailla Neulaniemen rakentaminen tekisi "parempikuntoisiksi" ne kymmenettuhannet kuopiolaiset, jotka asuvat tulevaisuudessakin kaava-alueen ulkopuolella noin 5 km:n säteellä ja joista suurelle osalle Neulaniemi on ollut ainutlaatuinen ulkoilualue hiljaisuutensa ja laajuutensa vuoksi?


      • 9832fr

        Hah hah hah! Subjektiivisella "kaupunki raiskaa luonnon, eikö kukaan ajattele luontoa"-agendalla saa epäilemättä paljon allekirjoituksia, mutta yllättävän moni ei purematta niele yksinkertaistuksia.


      • Vääntömomentti
        9832fr kirjoitti:

        Hah hah hah! Subjektiivisella "kaupunki raiskaa luonnon, eikö kukaan ajattele luontoa"-agendalla saa epäilemättä paljon allekirjoituksia, mutta yllättävän moni ei purematta niele yksinkertaistuksia.

        Mistä olet tempaissut "raiskaa luonnon" -agendasi? Jos lukisit aloitteen perustelut, huomaisit, että ne on esitetty teemoittain, joista luonnonsuojelu on vain yksi:

        1. virkistysalueeksi ainutlaatuinen koko ja sijainti
        2. monipuoliset maisemat
        3. erämaan tunnelma
        4. suojelualueita
        5. ulkoilu, retkeily ja hyötyliikunta
        6. äänimaisema
        7. terveyshyödyt
        8. tuottoisa ja kestävä sijoitus

        Kuten näet, suurin osa eli 7 perusteluteemaa katsoo niemen säilyttämistä puhtaasti ihmisen (ts. hyvinvoinnin, terveyden, talouden) hyötyjen kannalta.


      • bulegume

        Saivartelu on turhaa. Luonto on se yhteinen määrittäjä, jolla te agendaanne myytte. Kuntalaisaloitteen perusteluissa tehdään selväksi, että kaikenlainen uudisrakentaminen uhkaa alueen luontoa ja siitä saatavia aineellisia tai aineettomia resursseja. Sitä tarinaa on helppo myydä, koska se myy. Vähän strösseliä ja puna-ailakkia pinnalle, niin siinä on myyntiarttikeli suoraan nimbyjen abc-kirjasta.

        ******************************************************************************

        1. virkistysalueeksi ainutlaatuinen koko ja sijainti = Koko pienenee, mutta saavutettavuus paranee. Ei ole enää reservaatti.

        2. monipuoliset maisemat = Joku veneilijä kenties pahoittaa mielensä kerrostaloista, mutta maisemathan monipuolistuvat hei.

        3. erämaan tunnelma = Ei ole ollutkaan tjeu. "Alueella on myös toistasataa (!) kesämökkiä".

        4. suojelualueita = Säilyvät. Oletettavasti niiden rooli vain korostuu, voimistuu. Paikallistunne kasvaa.

        5. ulkoilu, retkeily ja hyötyliikunta = Jäljelle jää yli 600 ha ulkoiluharrasteisiin. Mikäli joku haluaisi sienestää just sen kerrostalon tontilla, niin hänelle voi sanoa: "ei voi mitään, yhteisö menee yksilön edelle"

        6. äänimaisema = Paikallisesti muuttuu/"huononee", mutta erityisesti läntiset ja keskiset osat pysyvät "rauhan tyyssijoina".

        7. terveyshyödyt = Kun Pirkko ja Seppo Hatsalasta sauvakävelevät Vuorilammilla, ei heidän terveyteensä vaikuta se kolmen kilometrin päähän rakennettu asuinalue l. ts. terveyshyödyt pysyvät.

        8. tuottoisa ja kestävä sijoitus = Juuri näin. Neulaniemi pysyy ruumiin ja mielen voimavirtalähteenä. Työ Savilahdessa, koti ja ulkoiluharrastukset Neulaniemessä. Kasvava ja kehittyvä Kuopio, luonto ja kaupunki, yhteisöllisyys


      • Vääntömomentti

        1. "saavutettavuus paranee". Tekaistu peruste. Neulaniemen metsiin löytää ja pääsee vaivatta nytkin. Jos metsä paloiteltaisiin autotein, se ei enää olisi ulkoilumetsä.

        2. "maisemathan monipuolistuvat hei" Hei vaan ja herätys: Moniko lähtee metsään ulkoilemaan katsellakseen asuinrakennuksia? Esimerkiksi Uuden Haapaniemen jäillä/vesillä ei todellakaan ihailla rantojen arkkitehtuuria.

        3. Mökit sijaitsevat rannoilla, paikoin tiheässä, lukumäärä avoimesti kerrottu. Erämaatunnelma vallitsee niemen sisäosia (hakkuuterrorista huolimatta), mutta myös rantavyöhykkeitä esim. jylhillä itärinteillä ja Tervaruukin tienoolla. Keskeinen osa erämaavaikutelmaa on eheä metsäsilhuetti järveltä/jäältä katsoen.

        4. Autoteiden melu rampauttaisi suojelualueet Puijon reunamien kaltaisiksi nollakäyttömetsiksi, jotka eivät melultaan sovellu virkistykseen eivätkä suojelustatukseltaan rakentamiseen tai metsätalouteen.

        5. Mikäli joku haluaisi asuintonttinsa juuri kyseiseen ulkoilumetsän kohtaan, hänelle voi sanoa: "ei voi mitään, yhteisö menee yksilön edelle".

        Tontit ja asunnot voi aina sijoitella yksittäin muuallekin, yhtenäisiä ulkoilualueita ei.

        6. Vai "rauhan tyyssijoina" pysyisivät? Tolkuton sepite. Uuden tieliikenteen melu kantautuisi koko alueelle.

        7. "Kun Pirkko ja Seppo Hatsalasta sauvakävelevät Vuorilammilla, ...". Kuka haluaa ulkoilla aina samassa paikassa? Ja tiesitkö, että Vuorikalliolta avautuvat maisemat aiotaan ruhjoa P. Neulamäen tuulivoimaloilla ja teollisuushalleilla?

        Neulaniemen tekee ainutlaatuiseksi laajuus, ihmisen kädenjäljen vähyys ja ympäröivä vesialue.

        8. "Kasvava ja kehittyvä Kuopio, luonto ja kaupunki, yhteisöllisyys" = rahankiiltoista sanahelinää. Rakennusyhtiöiden lompakot "kasvaisivat ja kehittyisivät", ulkoilija joutuisi entistä ahtaammalle.


      • 1345reff

        1. "Tekaistu peruste" Ei ole. Julkiset kulkuneuvot Neulaniemen asuinalueelle parantaisivat saavutettavuutta. Kaava-alueen ulkopuolista metsää ei paloitella, se säilyy ehjänä.

        2. Jep. Siksi en ulkoile Neulaniemen mökkireservaatissa.

        3. Minun erämaatunnelmani Neulaniemessä menee aina pilalle, kun niitä mökkejä on niin paljon. Keskeinen osa erämaatunnelmaa on vapaat, avoimet rannat, joissa voi käyskennellä niittykukka napinläpeen taiteltuna. Mitäköhän Linkolakin tuumaisi?

        4. "Nollakäyttömetsät". Olikohan pikkiriikkisen nimby-liioittelua mukana? Ja siis mitkä tiet? Se kahdeksankaistainen moottoritie?

        5. Yhteisö = Kuopion kaupungin asukkaat. Kaavasuunnitelma tarjoaa mahdollisimman paljon mahdollisimman monelle. Luontoihmisille jää yli 600 hehtaaria luontoa, kaupunki kasvaa yhdyskuntarakennetta tervehdyttävästi suuren työssäkäyntialueen kainaloon. Positiiviset imagolliset, taloudelliset ja terveydelliset vaikutukset. Mökkiläiset tosin kärsivät, heidän akvaarionsa särkyy.

        6. Ei kantautuisi.

        7. Ei tarvise ulkoilla samassa paikassa. Sinne jää ne yli 600 hehtaaria.

        8. Epäilemättä rakennusyhtiöiden toiminnassa on epäilyttävää, rahanhimoista suhmurointia, mutta mitä sille voi. Ongelmat ovat syvällä järjestelmässä. Kuitenkin täällä Kuopiossa on myös paljon meitä tavallisia rivikansalaisia, jotka haluavat lisää kaupunkimaista ympäristöä. Savilahti-Neulaniemi on luonnollinen kasvusuunta, koska se kytkeytyy kantakaupunkialueeseen. Lähiöiden voimakas täydennysrakentaminen olisi ideaali, mutta poliittisesti mahdoton.


      • Vääntömomentti

        1. Kuinka usein olet nähnyt jonkun menevän bussilla ulkoilemaan?

        2. Kartat hillittyjä mökkirantoja, mutta olet sitä mieltä, että kerrostalojen kera Neulaniemen rantamaisemat olisivat paremmat?

        3. Olisihan se toki hienoa, jos ne rannat olisivat kaikkialta yleisessä käytössä, mutta yhtäkaikki erämaatunnelmaa löytyy laajoista osista niemen sisäosia. Vapaata rantaa etsivä löytää sitä pitkälti Tervaruukin-Pilpan suunnalta, samoin itärannalta.

        4. Nimby, nimby, nimby. Sinulla on järkeviäkin ajatuksia, joten miksi ryvetät uskottavuutesi sortumalla nimittelyyn? Lapsikin osaa solvata, ovathan hätäpiikkipuolustukset tunnusmerkki asia-argumenttien loppumisesta.

        Leimaaminen ja niputtaminen on helppoa, mutta mitä se rakentaa? Rakentaako, jos joku esim. vastavuoroisesti leimaisi otsaasi ryhmänimikkeen "Actively Sabotaging Society's Hobby Or Leisure Environments"?

        Mainittu käsite rimmaa muuten notkeammin kirjainlyhenteenä (vrt. NIMBY).

        Kivaa? Rakentavaa? Ei, eikä onneksi sellaisiin lapsellisuuksiin tarvitse mennä, jos asia-argumentteja riittää.

        Mitä kuitenkin tulee NIMBY-leimaan, sen leiman lätkijät ensinnäkin kyhäävät kestämätöntä ajatusta, että oman elinympäristön vaalimisessa olisi jotakin paheksuttavaa. Ei ole. Vain tomppeli tai palkka- tms. rahalla hiljaiseksi ostettu suostuu siihen, että omaa elinympäristöä pilataan. Toiseksi, NIMBY-leimasimen heiluttelijat tarjoilevat itsestään ylevää valhemielikuvaa, että he itse toimisivat vastaavassa tilanteessa toisin. Tutkipa itseäsi. Jos naapurustoosi olisi suunnitteilla vaikkapa kivenmurskaamo, saattaisit reagoida. Ainakin jos kuulosi on suht normaali.

        Palatakseni varsinaiseen melukysymykseen: Neulaniemessäkään luonnonrauhan pilaamiseen ei tarvita 8-kaistaista motaria: riittää lähteeksi muutama ok-katu, joilla asustelee muutama moottoriurheilun harrastaja tai vastaava. Myöskään ruohonleikkurien sekakuoro, bussit, roska- ja jakeluautot, lumitraktorit ja lehtipuhaltimet eivät varsinaisesti sulostuta lähimetsien äänimaisemaa. Nämä ovat tuikitavallisia melulähteitä pien- ja kerrostaloalueilla.

        5. "Positiiviset imagolliset, taloudelliset ja terveydelliset vaikutukset."
        Kuopion nykyimago = ihaile kaunista luontoa, sillä pian on myöhäistä.
        Taloudelliset vaikutukset = lihotetaan gryndereitä ja puhalletaan asuntohintakuplaa.
        Terveydelliset vaikutukset = uhrataan enemmistön ilmainen terveys(metsä)hyöty hyväveli-gryndereille.

        6. Ehkei tavanomaisen tiemelun ääni kantautuisikaan joka kolkkaan, muiden melulähteiden kyllä (ks. kohta 4).

        7. Mikä laskutapa se on, että kaava-alueeseen ynnätään viereisten alueiden pinta-aloja? Kaava-alueen maa-ala on 540 ha. Jos siitä osoitetaan asuinalueiksi nimellisesti 120 ha (alkuvaiheessa), jäljelle jää näennäisesti 400 ha, josta kuitenkin rakennettujen alueiden liepeet olisivat virkistysmetsiksi sekundaa, ts. liian meluisia, pölyisiä tai näköyhteyden päässä rakennuksista. Kelvolliseksi virkistysmetsäksi jäisi siten vain murto-osa tuosta 400 ha:sta. Ei puhettakaan, että voisi enää vaeltaa niemen poikki rannalta rannalle. Yhtenäinen metsäalue on virkistysedellytys, jonka merkitystä joidenkin on vaikea ymmärtää – tai myöntää.

        Muuten, jatkokeskustelu on melko turha, koska kommenttisi paljastavat, ettet juurikaan tunne Neulaniemeä ulkoilualueena. Viittailet nimittäin hehtaareinesi toistuvasti siihen, että ns. Vuorilammen alueelle jäisi paljon ulkoilumaastoa, mutta et tiedä, että VT5:n melu kaikaa useinkin Vuorikalliolle ja Vuorilammen pohjoispäähän asti. Vasta Tervaruukin tienoilla alkaa yleensä luonnonrauhainen alue. Sen tietää jokainen, joka aktiivisesti niemessä ulkoilee. Jos hiljaisen pohjoisalueen selänteille rakennettaisiin lähiö, luonnonrauha olisi muisto vain.

        8. Tyhjän arvoisia ovat mielipiteet muotoa "haluavat lisää kaupunkimaista ympäristöä". Voisinhan minäkin haluta vaikkapa satumaista ympäristöä, mutta paljonko mielipiteeni painaisi? Pitää esittää perusteluja, joiden taas tulee katsoa yhteiskunnan kokonaisetua. Neulaniemessä lukumääräisesti suurin ja terveystaloudellisesti tärkein osallisryhmä ovat ulkoilukäyttäjät. Heidän etunsa nostettakoon tarkastelussa ylimmäksi.

        Täydennysrakentamiseen on olettamaasi paljon enemmän mahdollisuuksia. Kuopiostakin löytyy hyviä esimerkkejä lähiön täydentämisestä ilman soraäänen soraääntä. Virkamiehet, joita ehkä sinäkin edustat, voisivat kammeta ahterinsa toimistotuoleistaan ja lähteä kävelykartoitukselle lähiöihin. Monista lähiöistä löytyy hukkakäytössä olevia resuisia joutometsälaikkuja, joissa ei kukaan oikeasti ulkoile. Niistä saisi hyviä rakennuspaikkoja, kunhan naapureita oikeasti kuullaan.


      • 19plus16
        Vääntömomentti kirjoitti:

        1. Kuinka usein olet nähnyt jonkun menevän bussilla ulkoilemaan?

        2. Kartat hillittyjä mökkirantoja, mutta olet sitä mieltä, että kerrostalojen kera Neulaniemen rantamaisemat olisivat paremmat?

        3. Olisihan se toki hienoa, jos ne rannat olisivat kaikkialta yleisessä käytössä, mutta yhtäkaikki erämaatunnelmaa löytyy laajoista osista niemen sisäosia. Vapaata rantaa etsivä löytää sitä pitkälti Tervaruukin-Pilpan suunnalta, samoin itärannalta.

        4. Nimby, nimby, nimby. Sinulla on järkeviäkin ajatuksia, joten miksi ryvetät uskottavuutesi sortumalla nimittelyyn? Lapsikin osaa solvata, ovathan hätäpiikkipuolustukset tunnusmerkki asia-argumenttien loppumisesta.

        Leimaaminen ja niputtaminen on helppoa, mutta mitä se rakentaa? Rakentaako, jos joku esim. vastavuoroisesti leimaisi otsaasi ryhmänimikkeen "Actively Sabotaging Society's Hobby Or Leisure Environments"?

        Mainittu käsite rimmaa muuten notkeammin kirjainlyhenteenä (vrt. NIMBY).

        Kivaa? Rakentavaa? Ei, eikä onneksi sellaisiin lapsellisuuksiin tarvitse mennä, jos asia-argumentteja riittää.

        Mitä kuitenkin tulee NIMBY-leimaan, sen leiman lätkijät ensinnäkin kyhäävät kestämätöntä ajatusta, että oman elinympäristön vaalimisessa olisi jotakin paheksuttavaa. Ei ole. Vain tomppeli tai palkka- tms. rahalla hiljaiseksi ostettu suostuu siihen, että omaa elinympäristöä pilataan. Toiseksi, NIMBY-leimasimen heiluttelijat tarjoilevat itsestään ylevää valhemielikuvaa, että he itse toimisivat vastaavassa tilanteessa toisin. Tutkipa itseäsi. Jos naapurustoosi olisi suunnitteilla vaikkapa kivenmurskaamo, saattaisit reagoida. Ainakin jos kuulosi on suht normaali.

        Palatakseni varsinaiseen melukysymykseen: Neulaniemessäkään luonnonrauhan pilaamiseen ei tarvita 8-kaistaista motaria: riittää lähteeksi muutama ok-katu, joilla asustelee muutama moottoriurheilun harrastaja tai vastaava. Myöskään ruohonleikkurien sekakuoro, bussit, roska- ja jakeluautot, lumitraktorit ja lehtipuhaltimet eivät varsinaisesti sulostuta lähimetsien äänimaisemaa. Nämä ovat tuikitavallisia melulähteitä pien- ja kerrostaloalueilla.

        5. "Positiiviset imagolliset, taloudelliset ja terveydelliset vaikutukset."
        Kuopion nykyimago = ihaile kaunista luontoa, sillä pian on myöhäistä.
        Taloudelliset vaikutukset = lihotetaan gryndereitä ja puhalletaan asuntohintakuplaa.
        Terveydelliset vaikutukset = uhrataan enemmistön ilmainen terveys(metsä)hyöty hyväveli-gryndereille.

        6. Ehkei tavanomaisen tiemelun ääni kantautuisikaan joka kolkkaan, muiden melulähteiden kyllä (ks. kohta 4).

        7. Mikä laskutapa se on, että kaava-alueeseen ynnätään viereisten alueiden pinta-aloja? Kaava-alueen maa-ala on 540 ha. Jos siitä osoitetaan asuinalueiksi nimellisesti 120 ha (alkuvaiheessa), jäljelle jää näennäisesti 400 ha, josta kuitenkin rakennettujen alueiden liepeet olisivat virkistysmetsiksi sekundaa, ts. liian meluisia, pölyisiä tai näköyhteyden päässä rakennuksista. Kelvolliseksi virkistysmetsäksi jäisi siten vain murto-osa tuosta 400 ha:sta. Ei puhettakaan, että voisi enää vaeltaa niemen poikki rannalta rannalle. Yhtenäinen metsäalue on virkistysedellytys, jonka merkitystä joidenkin on vaikea ymmärtää – tai myöntää.

        Muuten, jatkokeskustelu on melko turha, koska kommenttisi paljastavat, ettet juurikaan tunne Neulaniemeä ulkoilualueena. Viittailet nimittäin hehtaareinesi toistuvasti siihen, että ns. Vuorilammen alueelle jäisi paljon ulkoilumaastoa, mutta et tiedä, että VT5:n melu kaikaa useinkin Vuorikalliolle ja Vuorilammen pohjoispäähän asti. Vasta Tervaruukin tienoilla alkaa yleensä luonnonrauhainen alue. Sen tietää jokainen, joka aktiivisesti niemessä ulkoilee. Jos hiljaisen pohjoisalueen selänteille rakennettaisiin lähiö, luonnonrauha olisi muisto vain.

        8. Tyhjän arvoisia ovat mielipiteet muotoa "haluavat lisää kaupunkimaista ympäristöä". Voisinhan minäkin haluta vaikkapa satumaista ympäristöä, mutta paljonko mielipiteeni painaisi? Pitää esittää perusteluja, joiden taas tulee katsoa yhteiskunnan kokonaisetua. Neulaniemessä lukumääräisesti suurin ja terveystaloudellisesti tärkein osallisryhmä ovat ulkoilukäyttäjät. Heidän etunsa nostettakoon tarkastelussa ylimmäksi.

        Täydennysrakentamiseen on olettamaasi paljon enemmän mahdollisuuksia. Kuopiostakin löytyy hyviä esimerkkejä lähiön täydentämisestä ilman soraäänen soraääntä. Virkamiehet, joita ehkä sinäkin edustat, voisivat kammeta ahterinsa toimistotuoleistaan ja lähteä kävelykartoitukselle lähiöihin. Monista lähiöistä löytyy hukkakäytössä olevia resuisia joutometsälaikkuja, joissa ei kukaan oikeasti ulkoile. Niistä saisi hyviä rakennuspaikkoja, kunhan naapureita oikeasti kuullaan.

        Älähän kuumu :) Neulaniemi rakennetaan tulevaisuudessa vihreäksi ja tiiviiksi asuinalueeksi ja sille te ette voi mitää. Kaava joudutaan melko varmasti hakemaan KHO:sta, mutta tämän jälkeen se on lainvoimainen ja valmis toteutettavaksi.


      • a.s.s.h.o.l.e
        Vääntömomentti kirjoitti:

        1. Kuinka usein olet nähnyt jonkun menevän bussilla ulkoilemaan?

        2. Kartat hillittyjä mökkirantoja, mutta olet sitä mieltä, että kerrostalojen kera Neulaniemen rantamaisemat olisivat paremmat?

        3. Olisihan se toki hienoa, jos ne rannat olisivat kaikkialta yleisessä käytössä, mutta yhtäkaikki erämaatunnelmaa löytyy laajoista osista niemen sisäosia. Vapaata rantaa etsivä löytää sitä pitkälti Tervaruukin-Pilpan suunnalta, samoin itärannalta.

        4. Nimby, nimby, nimby. Sinulla on järkeviäkin ajatuksia, joten miksi ryvetät uskottavuutesi sortumalla nimittelyyn? Lapsikin osaa solvata, ovathan hätäpiikkipuolustukset tunnusmerkki asia-argumenttien loppumisesta.

        Leimaaminen ja niputtaminen on helppoa, mutta mitä se rakentaa? Rakentaako, jos joku esim. vastavuoroisesti leimaisi otsaasi ryhmänimikkeen "Actively Sabotaging Society's Hobby Or Leisure Environments"?

        Mainittu käsite rimmaa muuten notkeammin kirjainlyhenteenä (vrt. NIMBY).

        Kivaa? Rakentavaa? Ei, eikä onneksi sellaisiin lapsellisuuksiin tarvitse mennä, jos asia-argumentteja riittää.

        Mitä kuitenkin tulee NIMBY-leimaan, sen leiman lätkijät ensinnäkin kyhäävät kestämätöntä ajatusta, että oman elinympäristön vaalimisessa olisi jotakin paheksuttavaa. Ei ole. Vain tomppeli tai palkka- tms. rahalla hiljaiseksi ostettu suostuu siihen, että omaa elinympäristöä pilataan. Toiseksi, NIMBY-leimasimen heiluttelijat tarjoilevat itsestään ylevää valhemielikuvaa, että he itse toimisivat vastaavassa tilanteessa toisin. Tutkipa itseäsi. Jos naapurustoosi olisi suunnitteilla vaikkapa kivenmurskaamo, saattaisit reagoida. Ainakin jos kuulosi on suht normaali.

        Palatakseni varsinaiseen melukysymykseen: Neulaniemessäkään luonnonrauhan pilaamiseen ei tarvita 8-kaistaista motaria: riittää lähteeksi muutama ok-katu, joilla asustelee muutama moottoriurheilun harrastaja tai vastaava. Myöskään ruohonleikkurien sekakuoro, bussit, roska- ja jakeluautot, lumitraktorit ja lehtipuhaltimet eivät varsinaisesti sulostuta lähimetsien äänimaisemaa. Nämä ovat tuikitavallisia melulähteitä pien- ja kerrostaloalueilla.

        5. "Positiiviset imagolliset, taloudelliset ja terveydelliset vaikutukset."
        Kuopion nykyimago = ihaile kaunista luontoa, sillä pian on myöhäistä.
        Taloudelliset vaikutukset = lihotetaan gryndereitä ja puhalletaan asuntohintakuplaa.
        Terveydelliset vaikutukset = uhrataan enemmistön ilmainen terveys(metsä)hyöty hyväveli-gryndereille.

        6. Ehkei tavanomaisen tiemelun ääni kantautuisikaan joka kolkkaan, muiden melulähteiden kyllä (ks. kohta 4).

        7. Mikä laskutapa se on, että kaava-alueeseen ynnätään viereisten alueiden pinta-aloja? Kaava-alueen maa-ala on 540 ha. Jos siitä osoitetaan asuinalueiksi nimellisesti 120 ha (alkuvaiheessa), jäljelle jää näennäisesti 400 ha, josta kuitenkin rakennettujen alueiden liepeet olisivat virkistysmetsiksi sekundaa, ts. liian meluisia, pölyisiä tai näköyhteyden päässä rakennuksista. Kelvolliseksi virkistysmetsäksi jäisi siten vain murto-osa tuosta 400 ha:sta. Ei puhettakaan, että voisi enää vaeltaa niemen poikki rannalta rannalle. Yhtenäinen metsäalue on virkistysedellytys, jonka merkitystä joidenkin on vaikea ymmärtää – tai myöntää.

        Muuten, jatkokeskustelu on melko turha, koska kommenttisi paljastavat, ettet juurikaan tunne Neulaniemeä ulkoilualueena. Viittailet nimittäin hehtaareinesi toistuvasti siihen, että ns. Vuorilammen alueelle jäisi paljon ulkoilumaastoa, mutta et tiedä, että VT5:n melu kaikaa useinkin Vuorikalliolle ja Vuorilammen pohjoispäähän asti. Vasta Tervaruukin tienoilla alkaa yleensä luonnonrauhainen alue. Sen tietää jokainen, joka aktiivisesti niemessä ulkoilee. Jos hiljaisen pohjoisalueen selänteille rakennettaisiin lähiö, luonnonrauha olisi muisto vain.

        8. Tyhjän arvoisia ovat mielipiteet muotoa "haluavat lisää kaupunkimaista ympäristöä". Voisinhan minäkin haluta vaikkapa satumaista ympäristöä, mutta paljonko mielipiteeni painaisi? Pitää esittää perusteluja, joiden taas tulee katsoa yhteiskunnan kokonaisetua. Neulaniemessä lukumääräisesti suurin ja terveystaloudellisesti tärkein osallisryhmä ovat ulkoilukäyttäjät. Heidän etunsa nostettakoon tarkastelussa ylimmäksi.

        Täydennysrakentamiseen on olettamaasi paljon enemmän mahdollisuuksia. Kuopiostakin löytyy hyviä esimerkkejä lähiön täydentämisestä ilman soraäänen soraääntä. Virkamiehet, joita ehkä sinäkin edustat, voisivat kammeta ahterinsa toimistotuoleistaan ja lähteä kävelykartoitukselle lähiöihin. Monista lähiöistä löytyy hukkakäytössä olevia resuisia joutometsälaikkuja, joissa ei kukaan oikeasti ulkoile. Niistä saisi hyviä rakennuspaikkoja, kunhan naapureita oikeasti kuullaan.

        Jatkokeskustelu todellakin on turhaa, koska näkökulmaerojen vuoksi keskustelu menee saivarteluksi ja samojen asioiden toistamiseksi. Sinä haluat koko metsän, minulle riittää osa siitä. Selvennykseksi kuitenkin pari juttua:

        1. Oletko tosissasi? Bussilla kulkeminen on luonnollinen osa kaupunkilaista elämäntapaa. Esimerkiksi minä ja ystäväni olemme autottomia, mutta harrastamme ulkoilua luonnossa, joten hyvät bussiyhteydet ovat todellinen siunaus. Kahvit termariin, reppu selkään ja bussilla luontoon. Helppoa, mukavaa ja kestävää.

        4-99. Isis-terroristikin voi identifioida itsensä vapaustaistelijaksi, mutta länsimaisen demokraattisen yhteiskunnan tukijana määrittelen hänet terroristiksi, ihmiseksi, joka toimillaan pyrkii nakertamaan yhteisömme toimintaedellytyksiä. Nimby voi nimityksenä tuntua loukkaavalta, mutta tätä vääryyttä vastaan ei taistella kukkasin, tätä verta ei pysäytä pehmeä myötätunto - nimbyismiä vastaan pitää käydä taistoon, koska sangen usein tämä "elinympäristön vaaliminen" tarkoittaa ehdottomuutta, kompromissittomuutta ja täydellistä haluttomuutta mukautua ympäröivän yhteiskunnan muutospaineeseen.

        Terveessä tilanteessa tätä keskustelua ei toki tarvitsisi käydä. Menneiden vuosikymmenten howardilaiset ja wrightilaiset puutarhakaupunkiutopiat ovat hajauttaneet kaupunkiemme yhdyskuntarakenteen niin pahoin, että tervehdyttäminen - taloudenkin sanelema - merkitsee ikäviä uuden ja vanhan, luonnonympäristön ja rakennetun ympäristön välisiä kohtaamisia.

        Neulaniemen kaavaehdotus yhdistää tehokkaan rakentamisen ja säilyvän virkistyskäytön, mielestäni varsin onnistunut kompromissi, mutta minähän en olekaan Vuorilammella, Jynkässä, Haminalahdessa tai Puijon nollakäyttömetsissä ulkoillessani häiriintynyt liikenteestä. Tiedä sitten monenko kymmenen miljoonan euron hintalappu pitäisi pistää täy-del-li-sen äänettömyyden kaltaiselle attribuutille?


    • Loharteemi

      Kaupungin tulisi aktiivisemmin kertoa suunnitelmistaan Neulaniemessä. Mökkiläisten propagandakoneisto on niin voimakkaasti jauhanut tuota agendaansa, että ilma on sakeana valheista ja populismista. Kaupungin tulee kertoa kaavoituksen tarjoamista mahdollisuuksista; että luonto tulee lähemmäksi ja palvelut ja virkistysmahdollisuudet paranevat. Ja erityisesti painottaa sitä, että suurin osa luonnosta säilyy.

      • Vääntömomentti

        Koska mielestäsi "ilma on sakeana valheista ja populismista", osaat varmaan vaivatta täsmentää väitteesi eli kertoa meille muillekin, kuka on valehdellut ja mitä?


    • Koo-antanen

      Höpö höpö, infraa ja asfalttia vaan lähelle toria eikä v**** saarien taakse siltoja pitkin kalliilla niiku saaristokaupunki tehtiin. Kuntalaisten verorahat tullee tehokkaampaan käyttöön ilman siltoja ja kiven on heiton päähän keskustasta, rahamiehille betonineliöitä kommeine järvinäköaloineen :) Onhan kuopiossa vielä suunnnistus, marjastus ja sienimaita, veronmaksaja lähtee vaan nöyrästi semmosseen kaupunginosaan mistä muut palvelut on jo karsittu, nilsiään, vehmeriin tai karttulaan. Ja kohta piäsöö lenkille raitista ilimaa haukkaamaan vaikka maaningan korpeen. Kuntaliitokset kunniaan ja veroeurot vaikka neulaniemen louhintatöihin! torimonttuunhan ei ennää taida sopia ja kulttuurin mekka eli teatterikin alakaa olla aika räyhäkässä kunnossa...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      133
      1888
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe