Testamentin moittiminen, miten?

Epätietoinenlänsisuo

Miten tehdään ja onko 6kk tiedoksiannosta aika? Jos haluan moittia riittääkö se että olen käräjäoikeudelle tehnyt ilmoituksen päivälleen 6 kk tiedoksiannon jälkeen vai pitääkö se tieto olla muilla max 6 kk. Käräjäoikeudeltahan menee kuitenkin oma aikansa ennenkuin on tavoittanut kaksi muuta osakasta.

13

1771

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Haastehakemuksen tulee olla käräjäoikeuden kansliassa 6 kk:n kuluessa tiedoksiannosta. Jos tiedoksianto on tehty 1.1.2015, määräaika päättyy 1.7.2015 klo 16:15. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tahi arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

      Kun et tuotakaan tiennyt, mitä luultavimmin et ilman lainopillista avustajaa testamentin moittimisesta selviä.

      • Juristi1

        Jep, asiantuntija-apu on selvästikin tarpeen. Sillä minkään "ilmoituksen" tekeminen todellakaan riitä, vaan käräjäoikeudelle pitää esittää perustelut sille, mikä siinä tetamentissa on vikana. Eikä siihen todellakaan riitä se, että perillinen ei tykkää testamentista.

        Epätietoinenlänsisuo vuosikin kertoa, mikä moiteperuste on kyseessä.


      • Länsisuomi

        Luettuani internetistä luulen että ei minulla ole mahdollisuutta tuohon moittimiseen. Mikä/ mitä tuo muoto pitää sisällään? Testamentti on tehty eläkkeellä olevan varatuomarin toimesta, sitä onko hän enää elossa en tiedä. Tämä varatuomari oli testamentintekijän läheinen ystävätär. Tämä ei kuitenkaan taida olla merkityksellinen asia.


    • Tiinuliinuli

      Miehelläni tulee 21.2 lauantai kuusi kuukautta tiedoksiannista ja hön haluaa jättää moittimisensa aivan viime minuutille. 21.2 on lauantai eli onko se kirjattava käräoikeudessa 20 perjantai vai 23 maanantai? Kauanko siitä menee että tieto on mieheni veljellä? Molemmilla miehillä on omat lakimiehensä niin riittääkö ilmoitus lakimiehelle ainoastaan? Vai pitääkö tuo olla käräjäoikeudella niin ajoissa että mieheni veli kun saa tiedon päivälleen puolen vuoden päästä?

    • Tiinuliinuli

      Täällä tuli hyviä vastauksia. Mies kun ei puhu missä mennään tämän testamentin kanssa sanoo vain ettei hyväksy ja aikoo moittia, mutta tämä on kyllä ymmärtääkseni sellainen ettei tykkää testamentista syy. Voitteko vielä kertoa tuosta tarkemmin miten se menee käytännössä.

      • näin menee

        Käytännössä menee niin, että miehesi lyö päätään seinään ja joutuu maksamaan turhasta prosessista paitsi omansa myös vastapuoltensa oikeudenkäyntikulut.


      • Eipä taida kannattaa

    • Tiinuliinuli

      Olisi kiva tietää kuinka se oikein tehdään. Pitääkö se kuinka ajoissa ilmoittaa tuonne käräjäoikeuteen ja kauanko niiltä kestää että tieto menee sille toiselle?

      • Juristi1

        Käräjäoikeudessa pannaan vireille testamentin moitekanne, jossa kerrotaan esim., että testamentintekijä oli testamentin allekirjoituspäivänä koomassa tai pitkälle edenneen Alzheimerin taudin kourissa eikä ole voinut testamenttia allekirjoittaa. Tai että toinen testamentin todistajista on esteellinen. Tai että testamentintekijä allekirjoitti testamentin siksi, että joku piti asetta hänen ohimollaan. Todisteet näistä seikoista tulee myös esittää.


      • 9+6

        Ongelmia lukutaidossa?

        Nix_nax kertoi jo milloin moitteen on oltava perillä käräjäoikeudessa. Riippuu sitten oikeuden kiireistä milloin lähettävät tiedoksi toiselle.

        Moittimisen perusteista löytyy "Eipä taida kannattaa"-nimimerkin linkistä.


      • Tiinuliinuli
        Juristi1 kirjoitti:

        Käräjäoikeudessa pannaan vireille testamentin moitekanne, jossa kerrotaan esim., että testamentintekijä oli testamentin allekirjoituspäivänä koomassa tai pitkälle edenneen Alzheimerin taudin kourissa eikä ole voinut testamenttia allekirjoittaa. Tai että toinen testamentin todistajista on esteellinen. Tai että testamentintekijä allekirjoitti testamentin siksi, että joku piti asetta hänen ohimollaan. Todisteet näistä seikoista tulee myös esittää.

        Tuo siis tehdään 6 kk tiedoksisaannin jälkeen. Kauanko tuolla menee käsittelyssä eli milloin se tieto moittimisesta on toisella osakkaalla? Tuossahan voi kulua vaikka kuinka kauan ennen kun toinen osakas saa tiedon moittimisesta? Pitääkö tälle toiselle osakkaalle ilmoittaa myös 6kk tiedoksisaannin jälkeen että on ilmoittanut käräjäoikeudelle moittivansa testamenttia? Vai ilmoittaako käräjäoikeus sen?


    • Tiinuliinuli

      Se on selkeä milloin sen käräjäoikeudessa tulee olla,meneekö tässä kohtaa samaan aikaan jo toiselle perijälle tieto meidän lakimiehen kautta? ovatko tuollaiset siellä päivän juttuja, viikon vai jopa kuukausien niinku yleensä ja ilmoittaako käräjäoikeus siitä tälle toiselle osapuolelle vasta asian valmistuttua vai silloin kun he saavat asian käsiteltäväksi eli tämä toinenhan voi luulla kun kuusi kuukautta on ummessa että ei ole moitittu ? Koskaan ei olla tälläisten asioiden kanssa oltu tekemisissä niin varmaan ymmärätte jos tyhmiä kysellään?

      • näin menee

        Riita-asian käsittely käräjäoikeudessa on aika monivaiheinen prosessi eikä tässä ole järkevää - eikä tilaakaan - ryhtyä sitä yksityiskohtaisemmin selostamaan. Mutta kun sinulla ei todellakaan tunnu olevan mitään tietoa asiasta niin tässä vähän perusasiaa.

        Ihan ensiksi haastehakemuksen saapumisen jälkeen KäO huolehtii haasteen tiedoksiannosta vastaajalle. Siihen ei yleensä tolkuttomasti aikaa kulu, mutta ei sekään päivässä eikä ehkä viikossakaan hoidu. Samalla vastaajalle annetaa tietty aika, jonka kuluessa hän voi laatia kanteeseen oman vastauksensa. Ajan pituus riippuu asian laadusta ja laajuudesta. Kun osapuolten näkemykset on tämän vaiheen jälkeen KäO:n tiedossa, asian valmistelu jatkuu yleensä ns. valmistelevassa istunnossa, sitten voi seurata ns. pääkäsittely ja sitten yleensä kohtalaisen miettimistauon jälkeen saadaan KäO:n tuomio.

        Koko rumbaan kuluu helposti useita kuukausia ja kulujakin kertyy aika tavalla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      138
      1955
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1650
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1158
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe