Miksi maahanmuuttajat pääsevät helpommalla opinnoista.

hdo

Aloitin diakoniaopiston aikuisten lähihoitajaopinnot tänä syksynä. Meidän kantasuomalaisten joukossa on aika monta (positiivisessa maahanmuuttajakiintiössä otettua) suomea tosi huonosti osaavaa. Opiskelimme ensiksi teoriaa ja siitä tuli koe, me suomalaiset kirjoitimme vastaukset, joista saimme arvosanan. Mutta takapulpetin oppilailla ei ollut koetta, opettajat vain kysyivät jonkun kysymyksen aihepiiristä ja jos joku suunnilleen vastasi, niin kaikki saivat hyväksytyt. Ensimmäinen työharjoittelujakso on kaikille jännittävä,koska siinä voi ensimmäistä kertaa kehittää itse taitojaan työpaikkaohjaajan kanssa. Yllättäen sain kuulla että opettajat ja tulkit käyvät jokapäivä näiden harjoittelupaikoilla. Kun käsittääkseni opiskelusuunnitelmassa edelleenkin sanotaan että harjoittelun tarkoituksena on osoittaa "omatoiminen" kyky työpaikalla pärjäämiseen. Minä kirjoitan harjoittelusta 40-sivuisen raportin/opintotyön ja saan siitä arvosanan. Nää somali -ja kongolaismammat: niiden ei tarvitse kirjoittaa mitään, koska kulttuuritulkit kertoo työpaikkaosaamisesta ja opettajatkin jotka kävivät usein.
Ihan vaan käsittämätöntä että koulun puolesta ne saa saman tutkinnon kun me ,jotka sentään ihan oikeasti opiskellaan ja harjoitellaan.

4

94

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tasa-arvoa kaikille

      Jos tuo mistä kerrot on totta, asiasta pitää valittaa jonnekin! Itse en ainakaan suostuisi kirjoittamaan 40-sivuista raporttia, jos kaikki eivät sitä tee. Vaadi perustelut opettajaltasi, miksi sinun pitäisi kirjoittaa raportti ja kurssikaverisi ei. Kieltäydy kirjoittamasta sellaisia raportteja, joita muutkaan eivät kirjoita. Työelämässä tulet muuten pian huomaamaan sellaisen asian, että kun muut ovat lähteneet töistä kotiin, istut huoneessasi kirjoittamassa "raportteja". Johonkin kohtaan pitää osata vetää rajat.

      Itselleni jäi sairaanhoito-oppilaitoksesta mielikuva, että opettajat kirjoituttavat oppilailla kaiken maailman raportteja, jotta heidän itse ei tarvitsisi tehdä mitään. Muistan kun kerran säästösyistä peruttiin 2 hoitotieteen tuntia. Opettaja antoi oppilaille 10-sivuinen englanninkielinen teksti referoitavaksi. Tekstiä ei olisi varmaan ikinä käsitelty luennoilla. Opettaja vain purki pettymystään oppilaisiin!

      Nyt alatte vaatia tasa-arvoa kokeisiin! Jos oppilaat eivät osaa vastata suomeksi, he voivat vastata englanniksi (tai ruotsiksi). Näin ainakin yliopistoissa tehdään. Kokeiden arvosteluperusteet tulee olla selkeästi nähtävillä. Jopa sairaanhoitajaopiskelijalla on oltava oikeusturvaa ei vain lääkärin pojalla!

      • ...

        Meillä ei ollut kyllä tollasta. Ulkomaalainen sai hylätyn terkkarinäytöstä, koska ei pystynyt kirjaamaan. Oli minusta vielä aika hyvä kielitaito. Tämä ei kyllä palvele näitä opiskelijoita yhtään, koska työelämässä tulkit tilataan vaan potilaille, eikä muutenkaan mitään armoa tunneta. Kuulostaa kammottavalta. Onko näyttötutkinto?


    • kyllästynyt

      Juu eipä niiden tarvi tehtäviä tehä niin kuin muiden oppilaiden. Tunnille voi tulla millon haluaa ja tauot venyvät ja kukaan ei sano mitään mutta heti kun suomalainen on myöhässä nii kyllä kysellään ja valitetaan

    • öldfjk

      Suomenkieltä taitamattomia hoitajia, niin sairaan- kuin lähihoitajiakin on pelottavan paljon ainakin pääkaupunkiseudulla. Kun ei ole ymmärretty asioita koulutuksessa, tulee hoitovirheitä yksinkertaisissakin asioissa. Englanninkielellä opiskelleiden kirjaamisessa on virheitä, sisältö ei useinkaan ole ymmärrettävää, tai pahimmassa tapauksessa kirjattavan asian merkitys muuttuu. Nyt, kun kirjaamiset tallentuvat Kanta-arkistoon, ne myös siellä säilyvät, ja ovat potilaan itsensä tai potilasta myöhemmin hoitavan henkilökunnan luettavisa.
      Omalla työpaikallani maahanmuuttaja sairaanhoitajilla on ollut suuria vaikeuksia selvitä iv-tentistä. Tavallisesti tenttiä saa yrittää kolmesti, mutta maahanmuuttajat ovat saaneet yrittää lukemattomia kertoja, eikä kaikilla silloinkaan mene läpi. Joskus on jopa herännyt epäily, että tentin valvoja on saattanut auttaa kielitaidotonta löytämään oikeat vastaukset.
      Usein suomalaiset joutuvat tekemään huonosti kieltä osaavien puolesta lähetteet ym kirjalliset työt, vaikka muuten onkin käytössä omahoitaja järjestelmä, jolloin jokaisen pitäisi hoitaa omien potilaidensa asiat.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2466
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      38
      1399
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      60
      1368
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1156
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1144
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1136
    7. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1123
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1101
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1073
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1032
    Aihe