Tangoparodiat

Karrelle palanut enk

Martti Innasen poismenon siivittämänä, etsin tietäjää joka osaisi selittää "Elsa, kohtalon lapsi" kappaleen taustaa, mikä tekee siitä parodian?
Näin untuvikkona se kuulostaa täysin samalta, kuin kaikki muutkin tangot Eikan tai vaikka Katri-Helenan laulamana.

Itse Innanen on aikoinaan sanonut näin:
"»Ne (parodiakappaleet) olivat huuhaata, mutta rikokseni ovat vanhentuneet. Sen kuitenkin opin, että tämän umpitollon kansan musiikillista sivistystä ja huumorintajua ei voi aliarvioida koskaan liikaa.»
(Innanen Helsingin Sanomissa maaliskuussa 2011."
http://fi.wikipedia.org/wiki/Elsa,_kohtalon_lapsi

Mukaan vielä vähän uudempaa parodiaa piirrettyjen muodossa, vääräleuat väittävät Ilen ja Vexin olevan taustapiruina ko. kappaleessa.
https://www.youtube.com/watch?v=T5BT0h3uUXs

6

188

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aikansa musiikkia

      Joo, myönnetään, että vähän vaikeata on ymmärtää tuon Elsa kohtalonlapsen parodiaa, jos ei ole elänyt vielä silloin. Itse nauroin kippurassa, kun ensi kerran sen kuulin. Samoin varmaan puolet koko kansasta.
      Mietin vähän aikaa, mihin nykyajan muusikkoon tai yksittäiseen esitykseen tuota vertaisi, mutta eipä tule mieleen juuri ketään vastaavaa. Huumori tai parodia eivät ylipäänsä oikein istu nykyaikaan ainakaan musiikissa.

    • tangoparodiaa

      Tuo aikakausi oli tangon kulta-aikaa. Tango soi joka puolella ja koko illan tansseissa saattoi joka toinen tanssi olla tangoa. Tangolla myytiin kaikenlaisia asioita.

      Tähän huutoon Innanen vastasi tekemällä tangon, joka kaikessa komeudessaan ampuu ylitse kaikkine kliseineen. Innanen raahasi myös keikoilleen oikean pässin, jota ihmiset tulivat hämmästelemään.

      muistaskseni Innasen levyn nimikin oli yliampuva "rakkauden ja ilon täysivaltainen suurlähettiläs" tai jotain sinne päin.

      Kappaleessa lauletaan kohtalosta, joka on monen tangon juttu. Maalaismaisema menee överiksi, kun "Liina-Polle niityllä heiniä söi". Samoin kappaleen puheosuus ylitulkitaan kokonaan.

      Esteri, tyttö sadepisarain on myös parodiaa samoin kuin Tango Pelargonia. Kumpikin upposi tässä tangohuumassa kansaan kuin veitsi voihin.

      M. A. Numminen taisi tehdä myös discoparodian kappaleesta, Yes sir I can boogie. Hän myönsi silloin, että halusi testata meneekö ysäribuumissamikä tahansa läpi. Ja menihän se.

      • Vanhoja muistellen

        "... samoin kuin Tango Pelargonia. "


        Tästä "Tango pelargonia"- kappaleestahan on hupaisa tarina, sillä sehän nosti sen esittäjän, Kari Kuuvan 1960-luvun puolivälissä valtakunnantasoiseksi julkkikseksi ja tanssilavojen suosituimmaksi esiintyjäksi.

        Hupaisaa tarinassa on se, että nämä kappaleen tehneet nuoret rautalankamusiikkiin omistautuneet juipit halusivat pilailla maakuntien tangoyleisön kustannuksella. Mutta Suomen kansa osoittautui niin suureksi tangomusiikin ystäväksi, että tämä sanoitukseltaan naiivi kappale nousi tekijöiden ällistykseksi suureen suosioon; yleisö ei siis ymmärtänyt sen pilailumerkitystä. No, sitten nämä kappaleen tekijät taas eivät suosioon kohottuaan uskaltaneet paljastaa tekeleensä alkuperäistä vaikutinta...


    • Sano, Kutvonen

      Parodia on vaikea laji, Taitaja Innanen sen oivalsi. Andy Suonsilämä ei ole parodiaa vaan pyrkimystä tekemään hilloa parodialla vuonna 2014-15.

      Jos tässä alan ammattilaiset asialla, niin sääliksi käy.

      • Lapikasta lattiaan:)

        Innasen saunajenkka on mun mielestä paras.


    • pirrepirpana

      Innanen teki myös parodiajenkan Urjalan taikayö. Koska jenkalle sallitaan humoristiset tai muuten reippaat sanoitukset, sen vitsikkyys kyllä ymmärrettiin heti.

      Elsa, kohtalon lapsi -tango oli tosiaan niin ylitunteellinen ja kaikilla kliseillä varustettu, että senkin Suomen kansa osasi ottaa huumorilla.

      Mutta Tango pelargonia tosiaan otettiin ihan vakavasti vastaan ja suurella suosiolla. Kyllä senkin sanat tajuttiin hiukan naurettaviksi, mutta ehkä se, että Kari Kuuva lauloi sen asiaankuuluvan hyvin ilman tahallisia liioiteltuja nyansseja ja muutenkin esityksessä oli kaikki ns. kohdallaan, teki siitä täysin salonkikelpoisen suomalaisen tangon. Ja siinähän on oikeasti kaunis melodia ja säestys ihan komea, niin kuin kuuluikin olla.

      Kari Kuuva on kertonut myöhemmin, että oli ihan ihme, että esim. sellainen käsite kuin "tuonen käki" meni läpi. Vasta paljon myöhemin hän sattumalta oli törmännyt johonkin mytologiaan, missä todella kerrottiin tuonelan käestä. Joten eipä voi kuin todeta, että oikeaan osui siinäkin, minkäs sille mahtoi. Itse olin melkein vielä lapsi, kun tuo pelargonia tuli julkisuuteen, eikä minusta siinä ollut mitään ihmeellistä, päinvastoin siinähän oli kauniit herkät sanat ja tuonen käkikin tuntui ihan normaalilta. Sittemmin tanssilavoilla Tango pelargoniaa oli mahdottoman hyvä tanssia, siinä oli täydellinen suomalaisen tangon poljento ja vauhdikas, kohottava melodia.

      Elsa -tangoa en muista paljon tansseissa soitetun, mutta sen muistan, ettei se tuntunut oikein miltään tanssia, kun ei siinä ollut yhtään romantiikkaa eikä se oikein tuntunut kunnon tangolta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      413
      4435
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      242
      2196
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      68
      1620
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      158
      1423
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      277
      1256
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1117
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      137
      1074
    8. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1065
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      54
      969
    10. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      953
    Aihe