Helsingin valintakokeen uudistus?

Oikkkkkari

Huomasin tänään, että Helsingin yliopiston sivuille ja opintopolkuun oli laitettu uutta tietoa vuoden 2015 pääsykokeista. Huomasin ainakin seuraavat eroavaisuudet viime vuoteen nähden:

-Koe kestää vain 4 tuntia (12-16) ja se on paljon aikasemmin kuin edellisinä vuosina (25.5.2015) ja näin ollen lukuaikakin on paljon lyhyempi.

-Koe sisältää vain 5 tehtävää.

Nämä pistivät eniten silmään. Mitä mieltä olette näistä uudituksista? (vähemmän lukuaikaa ja vähemmän tehtäviä)
Pistäkää tänne, jos huomaatte muita uudistuksia.

44

991

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • wnboikkari

      Tiedothan näkyvät vain sitten tuolta opintopolusta tällä hetkellä, että ette luule tämän olevan vain trolli. Mutta luulisin itse ainakin tämän suosivan niitä ketkä ovat jo aiemmin pääsykokeisiin lukeneet kun vähemmän aikaa omaksua kirjat? Ja eipähän tarvitse vielä kesäkuun puolella stressata pääsykokeesta, joten ihan positiivinen uudistus.

    • oikiksessa

      Sinänsä kokeen suhteellinen vaikeus pysyy varmaan ennallaan, vaikka tehtäviä vähennetään kahdella ja pääsykokeen pituutta lyhennetään tunnilla. Edelleen otetaan sama määrä ihmisiä sisään ja hakijoita lienee yhtä paljon kuin aikaisempina vuosina.

      Lukuajan vähennys on kyllä aika karu juttu. Melkein kolme viikkoa vähemmän aikaa lukea pakottaa kyllä vielä orjallisempaan pääsykoekevät rutiiniin. Tämä tulee kyllä suosimaan niitä, jotka ovat jo oikeustieteelliseen terminologiaan ja kieleen tottuneita. Heillä on enneestään juridista ajattelukykyä, joten heille lukuajan lyhennys ei ehkä ole niin dramaattinen juttu. Ei se tietenkään helppoa ole kokeneemmillekkaan, mutta niiden kohdalla, jotka lähtevät ihan nollasta, tämä tulee olemaan todella haasteellista. Ei juridista ajattelutapaa voi omaksua oikein noin nopeasti.

      Tämä merkitsee käytännössä myös sitä, että töissä olijat ja perheelliset joutuvat entisestään huonompaan asemaan, koska lukuaikaa siunaantuu heille entistä vähemmän! Nyt lienee pakollista viedä lapset mummolaan ja ottaa lomaa tai virkavapautta, jos haluaa pyrkiä tosissaan.

      Kenties jokaisen kannattaa nyt miettiä vakavasti, että kannattaisiko sittenkin hieman lukea oikeustieteellistä kirjallisuutta "turhaan" etukäteen ettei joudu lähtemään huonommasta asemasta, kun todellinen kisa alkaa.

      Mitä taas tulee itsepääsykoetilanteeseen, niin...

      Jokainen voi nopeasti laskea, että per tehtävä vastausaikaa olisi sitten tasan 48 minuuttia, kun aikaisempina vuosina vastausaikaa per tehtävä on ollut noin 42 minuuttia. Tämä voi merkitä sitä, että halutaan nähdä laadukkaampaa oikeustapaus- a esseevastaamista.

      Kyllä se tietenkin on vaikeuttavaa siinä mielessä, että nyt ajatteluaikaa todella on tunti vähemmän. Itse muistan omassa valintakokeessa keksineeni vastauksen muutamaan kinkkiseen monivalinnan kohtaan vasta viidennen tunnin viimeisillä minuuteilla. Toisaalta koska tehtäviä on vähemän, jää siinä kyllä aikaa miettiä jopa ennemän yhtä tehtävää kohden.

      Ehkäpä soveltamista myös lisätään. Silti edelleen varmaan käytetään oikeustapauksia ja esseitä ja monivalintoja. Aineiston käyttöönkin on syytä varautua.

      • pääsinturkuun2014

        "Melkein kolme viikkoa vähemmän aikaa lukea pakottaa kyllä vielä orjallisempaan pääsykoekevät rutiiniin. Tämä tulee kyllä suosimaan niitä, jotka ovat jo oikeustieteelliseen terminologiaan ja kieleen tottuneita"

        Näin varmaan on, itse omalla kohdallani tuota termien- ja ajattelun opettelua auttoi aika reilusti tämä Haluatko Juristiksi kirja: http://www.kauppakamarikauppa.fi/Kaikki-tuotteet/Haluatko-juristiksi


    • I love it

      nooniiiin, ei ollu trolli. tää varmisti tän, haen oikikseen. kokeen aikaistaminen on loistava muutos

    • gagas

      valintakoe vaatimukset julkaistaan 25.2. tarkoittaako tää nyt sitä että kirjat tulee tolloin?

      • rafsafas

        Näin lukee eximian sivuilla Tiedot valintakoekirjallisuudesta julkaistaan 25.2.2015
        eli ilmeisesti lukuaika ei vähene vaan se siirrettään vaan taakseppäin. eli ylppäriporukka kärsii


      • 2015 oikis
        rafsafas kirjoitti:

        Näin lukee eximian sivuilla Tiedot valintakoekirjallisuudesta julkaistaan 25.2.2015
        eli ilmeisesti lukuaika ei vähene vaan se siirrettään vaan taakseppäin. eli ylppäriporukka kärsii

        toi on kyl aika kova jos ne kirjat todella maaliskuun alkuun julkastas, ihmisten pitäis valita ylppäreiden ja pääsykokeen välil.


      • eivoiollaniikurollos

        Vai tarkoittaisiko tuo sitä, että kirjojen julkaisupäivä julkaistaan 25.2? Eihän tuossa olisi mitään järkeä siirtää aloittamisaikaa taaksepäin ja lukuaika oli n. 14 viikkoa?


    • opintopolku
    • Karkeasti

      pitkä valmistautumisaika. Sisään ahkeria, määrätietoisia ulkoaopettelevia "urheilijatyyppejä". Lyhyt valmistautuminen (ja soveltavampi aineistokoe). Sisään nokkelia, viisaita "älykkötyyppejä".

    • juupatin

      Ihan samantekevää se on, millainen on koe ja millainen on lukuaika, kun se on kaikille sama ja koe myös on kaikille sama. Pyrkijöitä on moninverroin enemmän kuin opiskelupaikkoja. Silloin vain se ratkaisee, että olet parempi kuin useimmat muut. Ei tarvitse olla paraskaan. Jokainen opiskelemaan valittu saa samanlaisen opiskelupaikan eli kaikki paikat ovat ensimmäisiä palkintoja.

    • Eiköhän

      Veikkaanpa kuitenkin, että kirjojen ulostulo ajoittuu siten, että myös kirjoituksiin osallistuvilla on tasavertaiset lähtökohdat. Lukuajan lyheneminen ja muutokset kokeessa aiheuttavat haasteita kokeeseen valmistautumiselle, mutta lähtökohdat ovat kaikille samat. Jos joku viitsii asiaa tarkemmin selvittää ja kysellä vaikka tiedon alkulähteiltä niin hienoa.

    • juristexamen

      Hakijoiden kannalta loistava uutinen, joka vaikuttaa myös kansantalouteen positiivisesti. Pitkä luku-urakka on aina rajoittanut mahdollisuuksia käydä töissä sekä vaikeuttanut sosiaalista elämää. Pänttäämiseen "sijoitettu" aika on monelle raskaasti tappiollinen, sillä 75% hakijoista ei tästä ajasta juurikaan hyödy. Jos esimerkiksi on päässyt vasta kolmannella yrittämällä sisään, pelkästään pääsykokeisiin on hukattu 1,5 vuotta arvokasta elinaikaa. Oikea suunta siis.

    • oikikseen!

      Mun mielestä positiivinen asia. Tosin toivon, että kirjoja on edelleen se 3kpl, eikä sitä nosteta 4 kirjaan niinkun esim. Turussa toissa- ja viime vuonna. Ja mä veikkaan, että ne pääsykoekirjojen aiheet julkaistaan silloin 25.2, mutta ne kirjat saa hommattua vasta tyyliin kuukautta myöhemmin. Kyllä mun mielestä vime vuonnakin kirjojen aiheet tuli ajoissa näkyviin.

      • rollosucks

        Mun mielestä tänä vuonna kirjojen aiheet / nimet julkaistiin 19.3 ja sitten ostettavaksi ne tuli 1.4


    • oikkari(ko)15

      Mahdollistaako uudistus sen, että samalla kokeella voi hakea Helsinkiin ja Vaasaan? Aiemmin on täytynyt valita kumpaan haluaa heti hakuvaiheessa.

    • ??????

      Mistä repäisit tuon kokeen päivämäärän 25.5?

      • kyllämätiedän

        https://opintopolku.fi/app/#!/korkeakoulu/1.2.246.562.17.56415020488

        --> Valintaperusteet ja pääsykokeet
        --> Pääsy- ja soveltuvuuskoe

        AIKA PAIKKA KUVAUS
        25.5.2015 klo 12:00 - 16:00 Helsinki, Vaasa, Tampere, Kuopio ja Oulu
        00000 Ei tiedossa


      • ??????
        kyllämätiedän kirjoitti:

        https://opintopolku.fi/app/#!/korkeakoulu/1.2.246.562.17.56415020488

        --> Valintaperusteet ja pääsykokeet
        --> Pääsy- ja soveltuvuuskoe

        AIKA PAIKKA KUVAUS
        25.5.2015 klo 12:00 - 16:00 Helsinki, Vaasa, Tampere, Kuopio ja Oulu
        00000 Ei tiedossa

        Cool, thanks!


    • Ikkk

      Kirjojen aikaisempi julkaisu viittaisi siihen, että ne tulevat myyntiin aiemmin. Ja vaikkei tulisikaan, niin oikeudenalat ainakin selviää, jolloin aihealueisiin pääsee tutustumaan jo hyvissä ajoin. Kevään uusilla ylioppilailla on siis ns. kusiset paikat, koska lukuaika menee päällekäin kirjoitusten kanssa. Tiedekunnalta melkoinen armonpala vanhemmille hakijoille ja useampaa kertaa yrittäneille. Samalla myös vastaisku ensikertalaiskiintiölle, joka ei tosin ole onneksi vielä tänä vuonna käytössä.

      • fsafa

        joo toi on aika omituinen juttu, ei oikee käy järkee. Hyvä muutos että aikaistivat pois kesäkuulta tuon kokeen kyllä


      • oikis2016

        Osaako kukaan sanoa koska tuollainen ensikertalaiskiintiö olisi tulossa?


    • juujuujuujuu

      Nyt olisi kyllä kiva tietää, että milloin kirjat julkaistaan ja ne voi ostaa, että tietäis tehdä aikatuluja töiden yms suhteen :D

      • adaaaga

        laita viestiä tiedekuntaan ja kysy. luulis että voisivat suunnilleen ilmottaa millo kirjat julkaistaan


      • kohtmennää

        25.2 julkaisevat infon ja kuulemma maaliskuun alussa tulevat ostettavaksi. Tämä varmistettu siis oikiksesta.


      • Voivoivoi
        kohtmennää kirjoitti:

        25.2 julkaisevat infon ja kuulemma maaliskuun alussa tulevat ostettavaksi. Tämä varmistettu siis oikiksesta.

        Sääliksi käy kevään ylioppilaita. Aika heikot mahdollisuudet päästä sisään.


      • juujuujuujuu
        kohtmennää kirjoitti:

        25.2 julkaisevat infon ja kuulemma maaliskuun alussa tulevat ostettavaksi. Tämä varmistettu siis oikiksesta.

        Kiitos vastauksesta!

        Kiva, että kerkesin tehä työsopparin maaliskuun loppuun kun luulin että samanlailla tulee kirjat kuin viimeksikin.... :D Nooh ei se auta!


    • Jdldö

      Ai kolmen kk:den lukuaika? Aika outoo

    • Lässynlässyn

      En usko täällä väitettyyn maaliskuun alun ajankohtaan kirjojen julkaisemisen suhteen. Tiedekunta on jo toistakymmentä vuotta asettanut kaikki pyrkijät samalle viivalle ja edellä väitetty ei noudattaisi aikaisemmin hyväksi koettua. Ihmettelen, että miksi kirjojen julkaisuajankohtaa pidetään salassa, tässähän leikitään monien suunnitelmilla. Mutta pidän erittäin erikoisena, jos kirjat tulee myyntiin ennen kirjoitusten loppua. Se kun ei vastaa alkuunkaan tasa-arvoista kohtelua.

      Toivottavasti asia selviää pian. Näille aikaisemmille "varmistettu oikiksesta" -viesteille en antaisi mitään arvoa, ovat paskapuhetta.

      • kukaluuletolevas

        Usko mitä hyvänsä, mutta myös minä laitoin viestiä asiasta Helsingin oikeustieteellisen valintaan koskevaan sähköpostiin ja vastauksena sain myös samantyyppisen viestin kuin aiemmalle kirjoittajalle oli tullut.

        Eli 25.2 julkaistaan kirjojen nimet ja kirjoittajat, samoin tavoin kuin tänäkin vuonna n. 10pv aikasemmin saatiin nuo tietää. Ja maaliskuun ensimmäisellä viikolla kuulemma tulevat ostettavaksi ja lukeminen konkreettisesti alkaa. Toki asiaa voi itsekin tiedustella oikiksesta mikäli ei täällä muita usko.


    • ffasfa

      Kysyin, ja 25.2. kuulemma julkaistaan julkaisupäivä ja kirjojen aiheet, ei ole tarkempaa tietoa vielä tuleeko kirjat sitten saatavaksi maaliskuun alussa vai lopulla, yleensä julkaistu kirjoitusten jälkeen.

      En tiedä ovatko yllä olevat oikeasti saaneet vastaukseksi että tulevat jo maaliskuun alussa vai ovatko vain trolleja.

      • Sieltäkuulin

        Maaliskuun ihan alussa tullee


      • todellako?
        Sieltäkuulin kirjoitti:

        Maaliskuun ihan alussa tullee

        Apua, onko tähän nyt olemassa uutta tietoa? Epäilen ettei kirjat ilmestyisi maaliskuun alussa, sillä mm. valmennuskurssit eri järjestäjilläkin alkaa vasta maaliskuun lopussa/huhtikuun alussa.


      • asfgagaga
        todellako? kirjoitti:

        Apua, onko tähän nyt olemassa uutta tietoa? Epäilen ettei kirjat ilmestyisi maaliskuun alussa, sillä mm. valmennuskurssit eri järjestäjilläkin alkaa vasta maaliskuun lopussa/huhtikuun alussa.

        itse todella kysyin ja vastaus oli että kirjat ovat yleensä tulleet ylppäreiden jälkeen eli maaliskuun lopussa/huhtikuun alussa. Mitään tarkempaa tietoa ei vielä ole julkaisupäivästä.

        25.2. julkaistaan kuulemma AIHEET ja julkaisupäivä.

        En tiedä mitä kautta nuo aiemmat "maaliskuun alussa myytäväksi" väittäjät ovat kysyneet, mutta epäilen että siellä useat ihmiset jakavat eri vastauksia.


      • tmstevens
        asfgagaga kirjoitti:

        itse todella kysyin ja vastaus oli että kirjat ovat yleensä tulleet ylppäreiden jälkeen eli maaliskuun lopussa/huhtikuun alussa. Mitään tarkempaa tietoa ei vielä ole julkaisupäivästä.

        25.2. julkaistaan kuulemma AIHEET ja julkaisupäivä.

        En tiedä mitä kautta nuo aiemmat "maaliskuun alussa myytäväksi" väittäjät ovat kysyneet, mutta epäilen että siellä useat ihmiset jakavat eri vastauksia.

        Jo pelkkien aiheiden julkaiseminen useita viikkoja aikaisemmin antaa selvää etumatkaa niille, jotka eivät joudu samaan aikaan lukea kirjoituksiin.


    • Oikikseen2015
    • pettynyt.

      No mitä vit-

      ''Tiedekunnan valintakokeella on aiemmin voinut hakea vain yhteen tiedekunnan hakukohteeseen kerrallaan. Tiedekunta on korjaamassa syksyllä 2014 tekemäänsä päätöstä päävalinnan valintaperusteista siten, että rajoitusta noudatettaisiin edelleen uuden hakujärjestelmän yhteisvalinnassa keväällä 2015. Tiedekunta päättää korjaavasta päätöksestä ti 27.1.2015. Vahvistettu tieto on luettavissa Opintopolku.fi-sivustolla sekä tiedekunnan verkkosivuilla viimeistään to 28.1.2015.''

      Tarkottaako tää nyt sitä, ettei Vaasaan ja Helsinkiin välttämättä voikaan hakea samalla kokeella? Pliis sanokaa, että ymmärrän ton ihan väärin :(

      • kyllävain

        jep


      • fail
        kyllävain kirjoitti:

        jep

        No mitä helvettiä? Miks ihmeessä tiedekunta väitti muuttavansa käytäntöä, jos tarkotus on kuitenkin pitää systeemi samana kun ennen? Kyllä ärsyttää tällanen sähläys. Lähetin itse n. kuukausi sitten tiedekuntaan spostia, ja sieltä tuli vastaus, että joo joo voi hakea samalla kokeella Vaasaan ja Helsinkiin.

        Arvostan, ettei Helsingin yliopiston kaltainen laitos osaa hoitaa hommiaan edes tyydyttävästi. Haen samaa aikaa myös Iso-Britanniaan - ehkä pitäis vaan lähteä sinne.......


    • lisääinfoa

      Tiedot valintakoekirjoista julkaistaan tällä verkkosivuilla ti 24.3.2015 klo 15 (huom! muutos aiemmin ilmoitettuun). Valintakoekirjapaketeista (suomenkielinen ja ruotsinkielinen) voi tehdä ennakkotilauksen Unigrafian verkkokirjakaupassa maanantaista 2.3.2015 lähtien. Kirjat postitetaan kuitenkin vasta kun kirjatiedot on julkaistu. 24.3.2015 klo 15 jälkeen tilauksen voi tehdä valintakoekirjakohtaisesti. Ks. tarkemmin Unigrafian verkkokirjakaupasta.

      Valintakoekirjat ovat myynnissä Unigrafian kirjakaupassa ke 25.3.2015 alkaen. Osoite Vuorikatu 3, käynti sisäpihan puolelta.

      Tää on suora lainaus Helsingin oikeustieteellisen nettisivuilta..

    • oikis15

      Ny on kyllä sellaista sähläystä että huh huh! Koepäivää eivät ole sentään muuttaneet.. Lukuaikaa on siis hieman vähemmän. Tarkoittaisiko tämä lyhyempää koealuetta, kenties jopa vain kaksi kirjaa?

    • päättäkää jo

      Mitähän sähläystä tää on :D tää vaikeuttaa huomattavasti kaikkea, kuten esim lukuajan rahoittamista.

    • jeeepss

      Tuskin tulee vähemmän kirjoja luettavaksi. Voi tulla jopa enemmän. Onhan toi aika merkittävä ero edellisvuosiin kun lukuaikaa on vaan 8.5 viikkoa 10 viikon sijaan.

    • trolololllooo

      eiköhän tää kaikki johdu siitä, kun jonku tulevan kevään ylioppilaan juristivanhemmat on uhannu haastaa tiedekunnan oikeuteen jos ei niitten lapsi saa samaa määrää kirjojen parissa, kuin muutkin hakijat :D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      391
      3981
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      217
      1972
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      68
      1480
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      154
      1330
    5. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      991
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      60
      970
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      122
      920
    8. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      913
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      51
      878
    10. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      869
    Aihe