E-P:n ilmapiiri

henzqh

Moi kaikille! :)

Kysyn ihan mielenkiinnosta...olen ollut kovin pitkään kiinnostunut pohjalaisuudesta, sen kulttuurista, ilmentymistä ja myyteistä sekä Pohjanmaasta paikkana asua :) Millaista on elää ns. vähemmistöön kuuluvana ihmisenä Etelä-Pohjanmaalla? Onko paikallinen väestö niin konservatiivista kuin väitetään? Kuvitellaan tilanne: Olen siis ihan aikuisten oikeasti homo ja haluaisin muuttaa vaikkapa Kauhajoelle tai Alavudelle opiskelemaan. Miten mut otettaisiin vastaan? Olen poliittinen ihminen, auttaako se yhtään vai pahentaako tilannetta? Miten pohjalaiset ottaa erilaisuuden ja persoonallisuuden vastaan? Toinen pohjalaiseen väestöön liitettävä piirre on tempperamentti ja äkkiväärä luonne (voi sitä kyllä olen!), mites sen laita on? Mutta sellainen käsitys mulla kuitenkin on, että väestö E-P:ssä on hyvin yhteisöllistä ja mukavaa kun pääsee niin sanotusti piireihin...

Sanokaa onko tuntumani aivan vääriä ja antakaa tietoa. Kiitos, terveisin utelias Hämeestä ^_^

30

362

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tässä vähä vinkkiä a

      no ilmapiiri on avoin ja kaikki hyväksyvä. sateenkaariparaateja on joka kunnassa, etenki alavuksessa, kerran kuussa. pesäpallua pelataan kaikki, kuten myäs painitaan hyvässä kaverihengessä, siitte on myäs keihäänheiton karnevaaleja.
      Taide /etenki maalaustaide on kovassa arvossa, esim . muotokuvat (kavereista) ostamme hyvään hintaan.
      muutoinkin ollahan liikenteeessä hyvin huomaavaasia, etenkin seinäjoella, maakunna elinvoimaisessa metropolissa. Piireihin pääsöö,ku muistaa olla, kuten demokratiassa, samaa mieltä mahtipuoleueen kanssa joka on tietenkin mierän kaikkien rakastama keskusta-puolue. jos erehrytään tekkee väärä päätös, se voiraa oikaasta paikallispiirin, keskustan, saunaillassa. kaikenlaanen mairen ja mehtien myllääminen on arvossa.

      • lisäys

        unohdit, että taulut toki ostetaan veronmaksajien rahoiila . ja Ylihintaan!

        ja liikenteessä pärjää kun muistaa lyhyen säännön: "Minä ensin!" tai "Vielä kerköö!"


      • BUAAHHH

      • Liikennesäännöt:.
        lisäys kirjoitti:

        unohdit, että taulut toki ostetaan veronmaksajien rahoiila . ja Ylihintaan!

        ja liikenteessä pärjää kun muistaa lyhyen säännön: "Minä ensin!" tai "Vielä kerköö!"

        "Mä meen ny tästä moon kauppaneuvos"


    • hae apua

      Totuus on että pohjalaiset ei homoja kaipaa eikä kukaan muukaan normaali heteromies voi hinttejä hyväksyä, parempi että pysyt siellä omassa piirissäsi pukamia nuoleskelemassa, mutta älä koskaan samalla puolen katua kävele heteromiehen kans..

    • kostaja 13

      Eilen sain kokea pohjalaista luonnetta pohjanvaltatiellä. Ajelin vasenta kaistaa ohitse kun eräs auto ajeli alinopeutta. Ohitettava otti ilmeisesti tämän henkilökohtaisena haastona, ja räpsytteli valojaan mahdottoman pitkän ajan takana. Enkä edes kiilannut heti tämän eteen, vaan vaihdoin kaistaa takaisin oikeanpuoleiseen vasta kun olin riittävän etäällä. Taisi olla kansalaispoliisi, mutta kyllä tässä pohjalaisella luonteellakin oli osuutensa.

      Pohjalainen luonne on juuri tällainen. Eli suututaan helposti, ja halutaan päästä AINA sanomaan viimeinen sana, ja kostaa loppuun asti kunnolla. Pohjalainen on kova kostamaan.

      • Haha! Nuo viimeiset merkit kyllä kuvaa meikäläsitä jonkin verran. Se on se jonkunlainen tempperamentti...Ja näyttämisen halu, voi notta sitä mulla kyllä on vereessä!


      • summiensuuma

        " halutaan päästä AINA sanomaan viimeinen sana, ja kostaa loppuun asti kunnolla." vallanhimo = keskustalainen miespoliitikko


      • kostaja 13
        henzqh kirjoitti:

        Haha! Nuo viimeiset merkit kyllä kuvaa meikäläsitä jonkin verran. Se on se jonkunlainen tempperamentti...Ja näyttämisen halu, voi notta sitä mulla kyllä on vereessä!

        Kyllä muuallakin Suomessa suututaan, mutta yleensä jätetään kosto kostamatta, tai korkeintaan räpsäytetään kerran valoja, ja se siitä. Lepytään siis nopeasti...

        Pohjalaisella keittää pannu helposti kunnolla, pienestäkin asiasta, ja kosto on aina 2-kertaa kovempi. Pitkävihainen luonne laittaa kostamaan pitkäksi aikaa, jopa seuraamaan kotipihaan saakka, ja uhkailemaan vielä seuraavanakin päivänä puhelinsoitolla.

        Kärjistettynä siis näin. Jos lyöt eteläsuomalaista silkkihansikkaalla, niin hän lyö sinua silkkihansikkaalla takaisin. Mutta jos lyöt pohjalaista silkkihansikkaalla, niin hän hakee hirvikiväärin ja ampuu sinut reikiä täyteen ja potkii vielä maahan päin varmuuden vuoksi.

        Sama juttu esim pikkukolareissa. Jos esim kaupan parkkiksella auto ajaa vahingossa mopon kanssa pikkukolarin, ja mopoilija kaatuu maahan satuttaen itsensä, niin autoilijan ensireaktio on todennäköisesti mennä kysymään mopoilijalta kävikö pahasti. Pohjalainen autoilija menisi taas huutamaan ensireaktiona vertavuotavalle mopoilijalle että "taatanan taatana" ja "petkeleen petkele" ja "haluakko urpahan taatana".

        Että tällainen pikku ero on luonteessa.


      • täh mä ?

        alinopeus ,,mikäs w-ittu se on ? siellä tiellä saa ajella niin hiljaa kun haluaa ,,,ne nopeusrajoitukset tarkoittaa ylintä sallittua nopeutta !!!


    • Hehe! Kiitos palautteista :D

      Kai siellä Pohjanmaalla nyt muutakin kirjavaa väestöä olisi kuin minä :O Ja emmä nyt sitä sentään ala huuteleen ihan joka paikassa, suvaitsemattomia ihmisiä kun on ympäri Suomen...Ja moon sen verran häjy notta minä kyllä pohojalaaset opetan!

      Ai niin pesäpallo! En ole kovin hyvä siinä, jalkapallo kiinnostaa enemmän koska olen futiskaupungista kotoisin ;)

      Ja joo...ennemmin menen Kokoomukseen, joka on kuitenkin suurehko puolue Pohjanmaalla, ainakin Lapualla? Vaikka olen liberaali, perinteiset Koti, kirkko, isänmaa-arvot kyllä vetoaa meikäläiseen...

      • 1+11+0

        Kiinnostaa ookko saanu vastapualen kantavaksi, vai loppuuko toi tasavertaisuus geeniperintö suhun?

        Moon hetero ja seuraan painia, pesäpalloa ja kylätappeluja tiiviisti.

        Naapurin Joonas on miähestä leikattu ja soppeli nainen mutta en mä sitä tos kylillä moriesta. (en sano sen oikiaa nimiä, muuten tunnetaaan)

        ter. anselmi


      • 1+11+0
        1+11+0 kirjoitti:

        Kiinnostaa ookko saanu vastapualen kantavaksi, vai loppuuko toi tasavertaisuus geeniperintö suhun?

        Moon hetero ja seuraan painia, pesäpalloa ja kylätappeluja tiiviisti.

        Naapurin Joonas on miähestä leikattu ja soppeli nainen mutta en mä sitä tos kylillä moriesta. (en sano sen oikiaa nimiä, muuten tunnetaaan)

        ter. anselmi

        Kiriootin tos kiriakiältä jotta muukalaasetkin ymmärtäis.


        sama


      • kibghiljuo52oj
        1+11+0 kirjoitti:

        Kiriootin tos kiriakiältä jotta muukalaasetkin ymmärtäis.


        sama

        Oikian pualueen sä kyllä oot valinnu! Varmahan oot pannu merkille, notta pohojammaanki kokoomukselaaset on alaannu kaikki homooksi! Jopa Lapuallaki! Sevverta sulle valistaasin, notta koti,uskonto ja isänmaa on kokenu kovemmanluakan inflaation kokoomuksen porukoos!


      • jalka vai rantapallo

        No menisit nyt nopiaa harratamaan vaikka lenkkeilyä ennen kuin silmät muurautuu ihan piiloon...


    • Kulkukoira

      Käyn varsinkin Seinäjoella aina kun tilaisuus tulee, muuallakin silloin tällöin, politiikka tulee harvemmin puheeksi. Mitenkäs te täällä persujenne kanssa tulette toimeen, ovatko ne samanlaisia puupäitä ja riidankylväjiä kuin muuallakin? Entäs kunnanvaltuustoissa, tehtailevatko ne siellä valituksia?

      • vastaus:

        ovat puupäitä.


    • Täällä hakataan viattomia ihmisiä ja vietetään sairaita kulttimenoja. Olen kuullut useista tapauksista kun lahkon vastustajia on selittämättömästi kadonnut. Viinakauppoja on liian vähän, ja huumeiden saaminen on vieläkin hankalampaa. Tänne ei missään nimessä kannata muuttaa.

      • e.kiviharju-ketoIa

        Onko Seppo päässy lomalle laitoksesta?Lopeta jo,ei tämä enää kehenkään pure,lapsellista 100%!


    • sateen kaari

      Jos homobaareja kaipaat, niitä täällä ei ole paitsi se yksi, Härmän Häjy.

    • valistusta

      Kiitos kysyjälle. Etelä-Pohjanmaa on varmaan suomen taantuneimpia paikkoja
      vähemmistöjen suhteen. Asenteet ovat Keski-ajalta. Uskonto näyttelee monesti
      suurta osaa ja vanhat perinteet.

      Ankea paikka jossa inhimillisyys on kaukana. Maajussipaikka taantumuksellinen

      KAIPAA VALTAVASTI VALISTUSTA TASA-ARVO ASIOISSA.

    • Aikuinen opiskelija

      Kannattaa pysyä kaukana eteläpohjanmaasta jos voi. Lisää tekstiä omista kokemuksista valikon otsikon, Te pohjalaiset.. otsikon alla.

    • yön lyhty

      But.. Etelä-Pohjanmaalla asuu tutkimusten mukaan Suomen onnellisimmat ihmiset
      sekin kertoo suvaitsevaisuudesta.

      • tjaah1

        Ovatko eteläpohjalaiset vastanneet rehellisesti?

        Mun mielestä on kummallista, että Seinäjokea lukuun ottamatta kuntien väkiluvut kutistuvat ja silti ollaan onnellisia.

        Ja paha on valittaa, jos ei esim. tiedä paremmasta terveydenhoidosta.


      • tjaaa2
        tjaah1 kirjoitti:

        Ovatko eteläpohjalaiset vastanneet rehellisesti?

        Mun mielestä on kummallista, että Seinäjokea lukuun ottamatta kuntien väkiluvut kutistuvat ja silti ollaan onnellisia.

        Ja paha on valittaa, jos ei esim. tiedä paremmasta terveydenhoidosta.

        Onnellinen voi olla, jos pitäjästä lähtee epäsopua aiheuttava aines.


    • heippa.

      Yhden lesbon tiedän yhdessä kunnassa. Pohjalaiset ovat helposti suuttuvia. Naiset ovat pahempia kuin miehet ja moni mies on alkoholisoitunut johtuen siitä, että ovat jääneet äidinrakkautta vaille.

      Kateus on huippuluokkaa. Keskustelu on tuntematon käsite. Jos pohjanmaalla käy, niin siellä vain kysytään, että millon sää tulit, millon sää lähet ja missä sää oot töissä. Sitten autosta kysytään, että onko bensa vai diesel, minkä vuotinen jne. Halutaan tietää auton arvo siis.

      Sitten pohjalaiset nuuskivat toisen omaisuutta kuin omaansa. Käyvät kesäasunnolla ja penkovat kaikki paikat läpi kun omistaja ei ole paikalla. Ei siis mitään käytöstapoja.
      Toisen pellolla ajellaan ja toisen teitä pidetään omina. Mihinkään ei kysytä lupaa eikä edes ymmärretä sellaista käsitettä.

      Eräs omituisuus lisää on se, että halutaan väkisin ostaa tai saada ilmaiseksi toisen omaisuutta.

      • ei tuhlari

        Jaa, pääsit Törnävältä kotiin pyhien ajaksi, sun pitää muistaa ottaa kaikki lääkkeet vaikka ei sulle kukaan sanokkaa.

        Naapurin Jaska kans nosti kaikki arvokkaan katon rajaan pirtissä ja keräs omaisuutta ruhtinaallisesti. Se hoidettiin kans siellä vuoden verran ja mun mielestä Jassu meni pilalle.

        Tuhlas niin pirusti sen jälkeen teki hykieenistä hyssytystä viron tytöillekkin, käsin koskematta.


      • heippa.
        ei tuhlari kirjoitti:

        Jaa, pääsit Törnävältä kotiin pyhien ajaksi, sun pitää muistaa ottaa kaikki lääkkeet vaikka ei sulle kukaan sanokkaa.

        Naapurin Jaska kans nosti kaikki arvokkaan katon rajaan pirtissä ja keräs omaisuutta ruhtinaallisesti. Se hoidettiin kans siellä vuoden verran ja mun mielestä Jassu meni pilalle.

        Tuhlas niin pirusti sen jälkeen teki hykieenistä hyssytystä viron tytöillekkin, käsin koskematta.

        Näinhän se on pohjanmaalla, että jos kritisoi jotain niin on mielisairas.


      • ei tuhlari
        heippa. kirjoitti:

        Näinhän se on pohjanmaalla, että jos kritisoi jotain niin on mielisairas.

        Pyydän anteeksi, jos sait mielipiteestä moisen käsityksen. Ei Törnävällä hoito edellytä hulluutta.

        Sinä yleistit pohjalaisuuden ja minä yleistin Törnävällä hoidon.

        Olen asunut monessa paikassa vuosia ja en ole huomannut paikallisissa asukkaissa mitään erovuuksia luonteenpiirteissä.

        Me suomalaiset olemme melko homogeeninen kansakunta. Kunhan tulee uuteen paikkaan niin ensin ihmiset utelevat ja sitten seuraa se epämiellyttävä vaihe. Ystäviä saa kuitenkin lopulta joka paikasta, niitä on kuitenkin vain pieni määrä lopulta.

        Asuin Ruotsissa jokusen vuoden ja siellä tapahtui sama.


      • heippa.
        ei tuhlari kirjoitti:

        Pyydän anteeksi, jos sait mielipiteestä moisen käsityksen. Ei Törnävällä hoito edellytä hulluutta.

        Sinä yleistit pohjalaisuuden ja minä yleistin Törnävällä hoidon.

        Olen asunut monessa paikassa vuosia ja en ole huomannut paikallisissa asukkaissa mitään erovuuksia luonteenpiirteissä.

        Me suomalaiset olemme melko homogeeninen kansakunta. Kunhan tulee uuteen paikkaan niin ensin ihmiset utelevat ja sitten seuraa se epämiellyttävä vaihe. Ystäviä saa kuitenkin lopulta joka paikasta, niitä on kuitenkin vain pieni määrä lopulta.

        Asuin Ruotsissa jokusen vuoden ja siellä tapahtui sama.

        Niin se edellytti sitä kritiikkiä. Jos on eri mieltä kuin muut niin joutuu Törnävälle hoitoon. Oman mielipiteen ilmaisu on 'tappelua'.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1926
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe