AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / Mitä Puksipuulle talveksi?

Mitä Puksipuulle talveksi?

12 Vastausta 29 224 Lukukertaa
Ostin keväällä puksipuun, joka on ollut pihallamme ruukussa. Nyt mietityttää sen talvehtiminen: Pitäisikö se siirtää suojaan pakkasilta?

Jos vien sen kellariin tai autotalliin talveksi, miten sen hoito? Kastellaanko sitä?

Antakaapa viisaammat ohjeita talven varalle.

Kiitos!

viileään

Ostin kesällä saman puun puutarhalta, ohje oli että ilmanmuuta sisälle talveksi. Viileä paikka ja kevyt kastelu. Ei pärjää ainakaan pirkanmaan korkeudella talvea ulkona.

talliin

Jos autotalli on viileä, niin vie sinne ja kastele niukasti, keväällä kun palautat ulos niin ole varovainen auringon kanssa. Puksipuu pitää "herättää" varjoisassa paikassa ulkona, muuten aurinko polttaa lehdet.

Viileä kellarikin käy säilytyspaikaksi, mutta voi tulla hajuongelmia.

Mikä hajuongelma?

Siis mitä hajuongelmia? Sielläkö se sitten pimeässä tallissa/ kellarissa pärjää? Kuinka usein pitää muistaa kastella? kerran kuussa?

Voiko sen siis ottaa sisälle, niin kuin eka vastaaja sanoi?

Vai...

Tarkoititko sittenkin "sisälle" eli siis esim. kellariin...

hajuhaitta

Puksipuu haisee kissanpissalle.

Avoimessa tilassa hajua ei ehkä huomaa, mutta esim. kellarikomerossa se saattaa olla voimakaskin hajuhaitta.

Parhaiten puksipuu talvehtii viileässä ja valoisassa paikassa (ei aurinkoa), vaikkapa lasitetulla parvekkeella, mutta sekin kun on suljettu tila niin saattaa haista.

Lämmittämätön autotalli on siksi hyvä, joskaan ei paras vaihtoehto.

Puksipuu pärjää kyllä Etelä-Suomessa ulkonakin, kunhan juuristoa ei päästä jäätymään. Ruukussa ei varmaankaan pärjää, mutta maahan istutettuna ja havutettuna pitäisi pärjätä. Havutus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen pakkaskautta, näin maaperä pääsee hieman kuivumaan eikä ole enää niin jäätymisherkkää.

Monet ovat valittaneet että Puksi kuolee keväällä.

Syy tähän kevätkuolemaan on usein kevätaurinko. Kun Puksipuun juuristo on vielä lepotilassa ja maa kohmeinen, ei juuristo ole valmis nostamaan nestettä lehdille. Tällöin kevätaurinko pääsee polttamaan lehdet ja puu kuolee. Tähän auttaa lehdistön suojaaminen auringolta niin pitkään kevääseen ettei maa roudi ja sen lämpö ja kosteus on herättänyt puksipuun juuriston talvilevosta. Esim. säkkikangas toimii.

Jos Puksipuu pärjää kohmeisessa maassa talven yli, niin siitä voi päätellä varastoidun kasvin vedentarpeen, mahdollisimman niukasi vettä ja kylmää sellaista, ettei juuristo herää ennen aikojaan. Tarkoitus on pitää pieni kosteus yllä, ettei juuristo kuivu rutikuivaksi ja kuole siihen.

Kun varastoitu Puksi siirretään ulos, niin sen
juuristo herätellään ensin kastelua lisäämällä. Ilmojen lämmittyä se siirretään ulos joko varjoon tai lehdistö peitettynä. Kun lehdistössä alkaa ilmetä heräämisen merkkejä, niin sen voi siirtää aurinkoisempaan paikkaan.

Yksi juttu vielä...

Kiitos perusteellisesta vastauksesta.

Meillä ei ole oikein sellaista valoisaa paikkaa, jonne puksin voisi talveksi laittaa. Kuoleeko se nyt sitten kun nostin sen viikonloppuna kellariin, pimeään?

Autotalli ja kellari molemmat lämpötilansa puolesta hyviä talvehtimispaikkoja (pysyy plussalla) mutta kumpikin on ikkunattomia.

Ja sisälle ei sitten niitten hajuhaittojen vuoksi viitsi tuoda.

Entäs pihatalli, lautarakenteinen, jossa on ikkuna? Tosin eiköhän se ole melkein yhtä kylmä kuin ulkonakin kun on lämmittämätön...

Voi, kun tarvii ihan rautalangasta vääntää. Ollaan just muutettu ok-taloon ja olen puutarha-asioissa ihan tumpelo;)

vielä...

Anna olla pimeässä vaan.

Itse olen kasvattanut Puksejani "kantapään kautta".

Kasvi tarvitsee valoa yhteyttämiseen. Jos kasvi on lepotilassa, niin tuskin se tarvitsee silloin valoakaan. Hengittämään kasvit pystyvät kyllä pimeässäkin.

kyllä pärjää

Kyllä puksipuu näköjään pärjää ikkunattomassa kellarissakin,kunhan et tuo sitä liian aikaisin lämpöiseen.

sama puksipuu

Puksipuuni on näköjään talvehtinut kellarissa loistavasti +6 astetta.Lehdet on ihan vihreät ja terveen näköiset.Nyt kun malttaisin odottaa toukokuuta, niin sitä vois jo herätellä.noin kerran kuukaudessa olen kastellut varovasti,ei lorottamalla.Parvekkeella ei edellinen puksipuu pärjännyt,kun otin suojapeitteen liian aikaisin pois.

terassilla pärjää kyllä myös

Mulla on ollut puksipuu terassilla koko talven ja voi edelleen hyvin. Muoviruukussa toisen isomman muoviruukun sisällä ja suojassa voi erittäin hyvin, vaikka talvella oli jopa -20 asteen pakkanen.Toki paikkakunta sidonnainen juttu kai, täällä rannikolla ainakin hyvin voi. Myös äidilläni terassilla talvella.

lisäyksenä vielä

istutin puun syyskuussa uuteen multaan(hyvillä salaojituksilla) ja laitoin syyslannoitetta. Kastelin niin kauan kuin uskalsin ennen pakkasten tuloa. Nyt olen aloittanut varovaisen kastelun ja siirtänyt varjon puolelle, ettei kärsi liiasta paahteesta.

talven kokemuksia 2008-2009

Kevätkesällä 2008 P-genin alesta ostettu sinne tänne harottava puksipuu selvisi terhakkaan vihreänä isossa ruukussa terassilla (1b-alue) puolivarjoisassa paikassa räystään alla. En kastellut enkä peittänyt - en tehnyt mitään, talvella oli useita yli -20 pakkaskausia ja hienosti voi. Istutaessa laitoin kanankakkaa mullan sekaan ja leikkasin muotoon keskikesällä, kesällä normaali kastelu. Leikkauksen jälkeen oli halkaisijaltaan n. 25 cm pallo - nyt halkaisija on n. 50 cm + harottavia kesäleikkausta odottavia versoja.

Samoin selvisivät lukuisat muratit, joita aiemmin olen yrittänyt talvehdittaa sisällä huonolla menestyksellä (kuivuivat aina). Osa talvehti omillaan kylmällä kuistilla ja osa ruukuissa terassilla eri kokoisissa ruukuissa - aivan ok kaikki.

Nyt ostin lisää 4,95-muotopuoli-puksipuita samaisesta P-genistä. Keväällä kunnon multiin, kesällä leikkaus ja talvehtiminen isoissa ruukuissa puolivarjossa ulkona. Suosittelen!
 /   /  /  / Mitä Puksipuulle talveksi?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta