Nyt todella huolissaan Heinolan tulevaisuudesta

Ei hyvältä näytä

Tuleeko Heinolaan vuosittainen 5 miljoonan euron lasku sote-uudistuksesta ja peruspalvelujen valtionosuusleikkausten vaikutuksena? Sote-uudistuksen ja valtionosuusuudistuksen vaikutuksia tasataan 4-5 vuoden siirtymäkaudelle. Toteutuessaan ehdotetussa muodossa uudistus tulisi kalliiksi heinolalaisille veronmaksajille, kun muutos veroprosenttiin olisi arviolta 4-6 prosenttia eli veroja maksettaisiin suurimmillaan 20,5 6 %.

Suomen 303 kunnasta 44:ssä veroprosentti laskisi, kahdessa kunnassa säilyisi samana ja lopuissa veroprosentti nousisi. Kuntaliiton johtajan mukaan Sote-uudistuksen häviäjiä olisivat 10.000 - 20.000 asukkaan ja 20.000 - 40.000 asukkaan kunnat. Olisikohan tarkoituksena tulevaisuudessa yhdistää myös keskisuuret kaupungit suuriin sote-keskuksiin?

Heinolan viime vuoden toimintakertomuksen mukaan verotulot olivat yht. 70,9 miljoonaa, valtionosuudet 37,4 miljoonaa ja tärkeimmät toimintatuotot 19,6 miljoonaa, yhteensä 127,9 miljoonaa.
Toimintakulut olivat 122,1 miljoonaa.

Hankkeet ovat jääneet suunnitteluvaiheeseen, joten työttömyys on noussut 16,7 %:iin ja passiivinen työmarkkinatuki, eli sakko Kelalle arviolta kaksinkertaistuu ensi vuonna ollen 1,5 miljoonaa.

Investoinnit ovat olleet "jäissä" lukuunottamatta pelastusasemaa. Niinpä investointisuma odottaa toteuttamista. Uimahalli on suljettuna, kun se jätettiin korjaamatta. Homekoulujen oppilaat ovat Seminaarin koulusta väistötiloissa ja Myllyojan koulusta parakeissa. Huono ja kallis ratkaisu, kun valtion tukea homekoulujen korjauksiin ei saatu ja kun emme tiedä milloin koulut korjataan ja minne ja milloin uusi koulu rakennetaan. Kaupungin omistamien rantapalstojen vuokrasopimukset päättyvät noin kuukauden kuluttua ja jatkosta ei tiedetä, että vuokrataanko edelleen 65 vuokralaiselle vai ryhdytäänkö keskeisiä ranta-alueita kaavoittamaan kaupungin väestönkasvu, elinkeinoelämä ja työllisyysnäkökohdat huomioiden.

Henkilöstömenot kasvoivat viime vuonna yli 400.000 euroa. Heinolan väkiluvun vähetessä kaupungin henkilöstömäärä ei vähentynyt ollen 1357. Vuoden 2013 toimintakertomuksessa todettiin, että edellytykset henkilöstömenojen kasvun hillitsemiseksi ovat kohtuulliset. Mitähän nuo kohtuulliset edellytykset Heinolassa olisivat?

Jotta veroprosenttia ei tarvitse korottaa uudistusten jälkeen 4-6 %, niin mitä mieltä olet, kannatatko
- energiarahaston käyttämistä velanmaksuun, peruspalveluihin (valtionosuusleikkaukset 5 miljoonaa Heinolalle) ja investointeihin
- otetaan uutta velkaa (viimeksi otettiin uutta velkaa 9,2 miljoonaa, josta puolet vanhan velan maksuun)
- investointien siirtäminen hamaan tulevaisuuteen
- hankkeiden suunnittelun lopettaminen ja suunniteltujen hankkeiden toteuttamatta jättämistä
- henkilöstömenojen hillitsemistä: palkkakattoa, lomautuksia ja eläkkeelle lähtevien virkoja ei täytetä
- Lahteen liittämistä

Pitäisikö nyt investointien kiireellisyysjärjestys miettiä tarkemmin, jos valtionosuus vähenee 5 miljoonaa peruspalveluista?
Ehkäpä heinolalaisten mielipiteitä ei kysyä ja kuntaliitos tehdään, ellei kuntaliitosta tehdä niin Heinolassa on varauduttava tiukkaan talouteen mahdollisen 5 miljoonan vähennyksen vuoksi ja mietittävä miten budjetti tasapainotetaan. Ehkä tarvitaan uusi Tallinnan matka?

16

218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pitkät listat

      Narisija on taas näkemässä mustaa, oikein pitkä lista taas kopsattu pohjaksi. Kuka lukee? Ei kukaan.
      Lahteen liittyminen ei mikään pelastus eikä ratkaisu. Silloin ne palvelut romuttuvat, jotka nyt ihan laadukkaasti reilassa Heinolassa.
      Ja ellen väärin muista edellisen hallituksen/valtuuston aikana vaikuttaja julisti ja keräsi julkisuutta, "että Heinolaa ei yhdistetä".
      Mistä nyt kumpuavat nämä jatkuvat yhdistämishihkumiset? Heinolassa kunnon johto, kaikki toimii. Mitään ei puutu - muuta kuin narisijoilta hyvää tahtoa. Mutta tämä kuoro ei kauaa kuku.

      • hyvät listat

        Kannattaisi ehkä sinunkin lukea :) On nimittäin ihan asiaa tuo kirjoitus.
        Tosin asioihin perehtyminen ei ole koskaan ollut vahvinta aluettasi ja
        valitettavasti se näkyy päätöksenteossa ja sen seurauksena myös kaupungin
        tilassa.


    • "kaupunkilainen"

      Heinolalla menee tosi hyvin, kaikki ovat tyytyväisiä johtamistapaan ja työpaikat on annettu niille, jotka ne parhaiten osaavat hoitaa. Koulutuksesta ei ole tingitty. Kaikki toimii kuten pitääkin eli laadukkaasti ja kansantalouden kärjessä olevana huippukuntana meitä ihaillaan ulkomaita myöten. Rantakaavat tehdään asianmukaisesti ja sen jälkeen tarjotaan myytäviksi eniten tarjoaville. Näin tekee osuuskauppaväki. Rantojen myynnistä saaduilla rahoilla korjataan koulut ja tasapainotetaan budjetti. Uutta Tallinnan matkaa ei kukaan uskalla hurjimmissa kuvitelmissaankaan lähteä toteuttamaan, ei ainakaan, jos oma terveys on vaakalaudalla..

      • Ei hyvältä näytä

        "kaupunkilainen"
        Mihin perustuu mielipiteesi ...kansantalouden kärjessä olevana huippukuntana meitä ihaillaan ulkomaita myöten? Eiköhän se ihailu ole surkeaa "itseihailua" kun faktat osoittavat toisenlaista imagoa Heinolalle.

        Kansantalouden huippukunnassa ei työttömyysaste ole 16,7 % eikä Kämmenen hoitamia leipäjonoja paikkaamassa riittämätöntä toimeentuloturvaa. Pari vuotta sitten Heinolassa oli neljänneksi eniten lasten huostaanottoja verrattuna muuhun Suomeen. Nuorisotyöttömyys on pysyvä ilmiö ja lähes joka neljäs nuori on työtön ja syrjäytymisvaarassa. Kaupungin henkilöstömenot kasvavat ja jos kasvu jatkuu nykyisellään, niin tuloverokertymä ei kohta riitä henkilöstömenoihin...
        Valtion avut vähenevät ja passiivinen työmarkkinatuki kasvaa...

        Viime vuonna Heinolassa erotettiin epäluottamuksesta vasta valittu kaupunginjohtaja noin puolen vuoden työrupeaman jälkeen ja pian sen jälkeen myös kaupunginhallitus. Heinolasta muutti tänä vuonna yli 250 muualle. Kansantalouden kärkikunnissa muuttovirta on positiivinen ei negatiivinen kuten Heinolassa.

        Valtakunnallisessa mediassa Heinolasta on kirjoitettu kahtiajaettuna kaupunkina, joka tunnetaan muun muassa kaupunginjohtajiensa huonosta kohtelusta.
        Eipä Heinola vaikuta nykyisellään "kansantalouden kärkikunnalta, jota ihaillaan ulkomailla".

        Kaupungin rantapalstojen vuokraustoiminta on ollut "heinolalaista farssia", ei kärkikunnan toimintaa. Kaupunki on vuokrannut keskeisiä rantapalstoja nimellisiä vuokria varten sekä yksityisille että yhdistyksille. Itä-Hämeessä julkaistiin eräiden yhdistysten nykyisiä vuokria per vuosi (27.11.)

        Palomiehet, vuokra 16,82 e/vuosi, JHL 6,82 e/vuosi JYTY 16,82 e/vuosi, Heinolan pursiseura 50,46 e/vuosi, Eläkeläiset 132,65 e/vuosi, Kevytvenepurjehtijat 440,96 e/vuosi, Tekniset Pro 1.47,70 e/vuosi, Metsäalan tekniset 1.069,00 e/vuosi, Heinolan sähkömiehet 1.200,- e/vuosi, Rakennusmiehet 1.183,- e/ vuosi.

        Toisin sanoen suurin osa yhdistyksistä, samoin kuin myös yksityisistä vuokralaisista, on saanut kaupungilta rantapalstan nimellisvuokrasta. Onko lahjavero vuokratontista maksettu, jos 142.500 euron arvoisesta rantapalstasta on maksettu vuokraa 16 euroa vuodessa?
        Nyt sitten pitäisi vuokria korottaa jopa 339-kertaiseksi (Palomiehet), jotta vuokra olisi tätä päivää. Kaupunginhallitus teki oman esityksensä valtuustolle ohi asiantuntijoiden ja kaupunginjohtajan esitysten. Valtuuston tekemistä päätöksistä on valitettu ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan mukaan (IH 27.11.) kaupunki tarvitsee nyt asiantuntija-apua tilanteen laukaisemiseksi. "Minulla ei suoralta kädeltä ole viisautta, kuinka tulisi edetä. Asian valmisteluun tulee ainakin mutka", totesi Raili Hilden Itä-Hämeessä.

        Kansantalouden kärkikunnalla ei ole Heinolan kaltaisia kaavoitus- ja vuokrapalstaongemia eivätkä kärkikunnat tee rantojensa vuokrasopimuksia 30 vuodeksi nimellisvuokraa vastaan muutamille kaupunkilaisille tai muutamille yhdistyksille.

        Kun Heinolan lakipalvelut on ulkoistettu ja asiantuntija-apua tarvitaan useissa käynnissä olevissa valituksissa sekä tulevissa sote-sotkuissa ja kuntaliitoksissa, niin eikö kannattaisi palkata kaupungille oma lakimies, jolta viranhaltijat ja luottamusmiehet saavat asiantuntija-apua jo valmisteluvaiheessa eikä vasta sitten kun "kakat on jo housussa".


    • varma heinolalainen

      Hyvä "kaupunkilainen"
      Kylläpä sinä utopistisen tilanteen esitit Heinolasta. Panemalla lainausmerkit kaupunkilaissanan ympärille viittaa, ettet ole todellisuudessa heinolalainen.
      Jos palautamme mieliimme Hildenin kaksivuotista valtakautta. Ensinnäkin hän sai aikaan yli 200000 euron ylimääräiset menot Heinolalle ja toiseksi sai perustettua palkkiovirat kaikille kuuluisassa manööverissä mukana olleille. Kaikki virat olivat julkisessa haussa, joten varmasti pätevämpiäkin oli tarjolla. Tulee mieleen, että käyttääkö hän valintakokouksen neuvottelutauolla hypnoosia hyväkseen, kun kaikki on sitten samaa mieltä hänen kanssaan. Kaupungin talon kolmas kerros on täysin Hildenin vallassa, koska siellä työskentelevät ovat kiitollisuuden velassa Railille. Muuten eikö Putin Venäjällä käytä samaa tapaa?
      Minua hirvittää ajatus, jos Hilden on vielä kaksi vuotta vallassa, mitä lisämenoja hän ehtiikään saada aikaan sinä aikana. Toivottavasti hän ei äkkää, että naapurissa oleva valtion virastotalo on tyhjänä ja ala täyttämään sitä turhilla verukeviroilla. Sitten me tavalliset veronmaksajat olemme todella kusessa.
      Kyllä me olisimme tarvinneet Rinnevaaraa avuksi, johon Railin hypnoottiset keinot eivät pystyneet. Sen varmaan Raili huomasi, siksi Rinnevaara sai lähteä.

      • Kiitos valtuustolle

        Heinolassa kaikki hyvin, kun saatiin Rinnevaara pihalle ja vielä laillisesti. Uusi valtuusto korjasi edellisen valtuuston
        laittomat päätökset, kuten KHO:n totesi. Kalliiksi tuli H Rämön taitamaton toiminta valtuuston puheenjohtajana.
        Hyvää joulua, Heinolassa kaikki hyvin.


    • Harmi, olet oikeassa

      Kiitos, nimimerkki ”Ei hyvältä näytä”.
      Ennustat täysin oikein, ja olet täysin oikeassa. Harmi.

      Mietin, että politiikassa on mukana ihmisiä, joiden toimeentulo ei vaadi pitkiä työpäiviä. Heinolan äänestäjistä suurin osa on sosiaalitoimiston asiakkaita, joiden tulo lasketaan nettona ja siihen päälle annetaan toimeentuloavustuksia. ”Heinolan mies” Kaakinen on sen porukan keulakuva. Palvelujen kalleus tälle ”aktiiviselle äänestäjäporukalle” (on aikaa oleskella torin laidalla tai istuskella Iloisen kulkurin terassilla) on yhdentekevää, koska kaikki palvelut tippuvat sosiaaliavustusten ilmaisena kylkiäisenä. Tälle aktiiviselle porukalle avauskirjoituksen skenaario on yhdentekevää, kun kulut maksaa yhteiskunta. Ja sen porukan ääniä on helppo saada talteen, niin osa aktiivista demarihengestä valtuustoa on sen ilmiön esimerkki (60 – 70 ääniä).

    • Lisää jakovaraa

      Nousu on alkanut! Loistava tulevaisuus odottaa Heinolan kaupunkia! Nyt kannattaa perustaa uusia virkoja kaupungintalolle ja nostaa entistenkin palkkoja, sillä näillä keinoin saamme lisää verokertymää kunnalle eli lisää jakovaraa. Mainio kaupunkimme näyttää esimerkkiä muillekin suomalaisille kunnille. Tästä kuuluu suurkiitos valtuutetuille ja muille asianosaisille. Tästä on hyvä jatkaa!

    • Koneiston rasvaus

      Miten loistava se Heinolan tulevaisuus onkaan, jos "pöydän putsauksen" ja "koneiston rasvauksen" tekee seuraavan kerran LAHDEN KUNTAYHTYMÄ? Eikös niitä kuntien hallintoja yhdistetä suurten julkisen menojen vuoksi, kun Suomi putosi luokkaan AA suuren ulkomaan velan vuoksi?

      • olsa1

        lahteenhan ei sitten kannata littyä. Oltaisiin enemmän velkaantuneita ja työttömyys kasvaisi ja palvelut vähenisi vielä paljon lisää. mm. Lukiot olisi lahdessa, päivystys lahteen, sivukoulut loppuis, kunnanvirastot olisi lahdessa. Eli EIEIEIEIEIEIIIIIIII..


      • olsa1
        olsa1 kirjoitti:

        lahteenhan ei sitten kannata littyä. Oltaisiin enemmän velkaantuneita ja työttömyys kasvaisi ja palvelut vähenisi vielä paljon lisää. mm. Lukiot olisi lahdessa, päivystys lahteen, sivukoulut loppuis, kunnanvirastot olisi lahdessa. Eli EIEIEIEIEIEIIIIIIII..

        Ja vielä Sotesta. Lahden takia mentiin Helsinkiin. Tampereen suuntaan olisi päästy paljon halvemmalla. Täältähän mennään aina lahteen päijät-hämeen keskussairaalaan kun tarvii. vain erikoistilanteissa sitten helsinkiin tai tampereelle, ei siinä etäisyydessä silloi ole enää väliä. Hesalaiset vaan rahastaa meitä.


      • PHKS on syvältä
        olsa1 kirjoitti:

        Ja vielä Sotesta. Lahden takia mentiin Helsinkiin. Tampereen suuntaan olisi päästy paljon halvemmalla. Täältähän mennään aina lahteen päijät-hämeen keskussairaalaan kun tarvii. vain erikoistilanteissa sitten helsinkiin tai tampereelle, ei siinä etäisyydessä silloi ole enää väliä. Hesalaiset vaan rahastaa meitä.

        Päijät-hämeen keskussairaala on huono huolimatta, mihin hoitopiiriin se kuuluu. PHKS:n (Tampereen suunta) valtataistelun prioriteetit ohittavat potilastä. Lääkärit ovat huolimattomia, häipyvät yksityiselle vastaanotolle ohjamalla potilasta opiskelijoille, virheistä ei oteta vastuutta, kun ei ole vastaavaa lääkäriä, ja potilasasiamies on ylikuormitettu.
        Ja en usko, että hoitopiirin vaihto auttaa asiaa.
        Millä tavalla Hesalaiset vaan rahastaa meitä, jos hoito tapahtuu PHKS:ssa?


      • pulu illalla
        olsa1 kirjoitti:

        lahteenhan ei sitten kannata littyä. Oltaisiin enemmän velkaantuneita ja työttömyys kasvaisi ja palvelut vähenisi vielä paljon lisää. mm. Lukiot olisi lahdessa, päivystys lahteen, sivukoulut loppuis, kunnanvirastot olisi lahdessa. Eli EIEIEIEIEIEIIIIIIII..

        ...näin Keravalla päivystys tulee toimimaan ensi vuonna näin, päivystys kaupungissa päättyy huom! klo 16.00 iltapäivällä. Päivystys jatkuu sen jälkeen Peijaksessa.
        Tätähän me halutaan vissiin, maitopurkkikin pitää hakea Lahdesta.


      • Julkinen sektori
        olsa1 kirjoitti:

        lahteenhan ei sitten kannata littyä. Oltaisiin enemmän velkaantuneita ja työttömyys kasvaisi ja palvelut vähenisi vielä paljon lisää. mm. Lukiot olisi lahdessa, päivystys lahteen, sivukoulut loppuis, kunnanvirastot olisi lahdessa. Eli EIEIEIEIEIEIIIIIIII..

        Suunnittelut ja julkisesti esitetyt sote-suunnitelmat merkitsisivät toteutettuina heinolalaisille 4-6 % verojen korotusta eli uusi vero-% olisi 24,5 - 26,5 %. Jos palkka olisi esim. 3000 e/kk veron korotus olisi 150-200 e/kk. Noilla veronkorotuksilla muuttoliike varmasti kiihtyy ja yhä useampi muuttaa muualle.

        Heinola joutuu maksamaan passiivista työmarkkinatukea ensi vuonna arviolta 1,5 miljoonaa Kelalle kun pitkäaikaistyöttömyys lisääntyy ja "sakkomaksuja" maksetaan entistä lyhyemmn ajan jälkeen. Miten Heinola pystyy hoitamaan tarvittavat peruspalvelut, investoinnit (homekoulut ym.) ja työllisyyden, kun väki vähenee ja eläköityy. Verotulot vähenevät ja valtiontuet vähenevät sitäkin nopeammin.

        Vaalien jälkeen nähdään miten kuntien yhdistäminen tehdään, kun ensin tehdän sote-uudistus, että onko yhdistyminen vapaaehtoista vai tehdäänkö pakolla, esimerkiksi valtiontukia vähentämällä.

        Täältä mennään sote-uudistuksenkin jälkeen Lahteen. Palveluiden hallinto siirtyy Helsinkiin mutta palveluiden järjestämisvastuu sote-keskukselle. Sote-uudistus ei koske yksityistä terveydenhoitoa eikä työterveyshuoltoa.


    • Kyllä, pystyy

      "Miten Heinola pystyy hoitamaan tarvittavat peruspalvelut, investoinnit (homekoulut ym.) ja työllisyyden, kun väki vähenee ja eläköityy. "

      Kyllä, Heinola pystyy, kun meillä on Hilden (= johtaa), Teittinen (= hyväksyy kaikki), Lepinsalo (= maksaa kaikki kaupungin luottokortilla), Mäkelä (= konsultoi oman yrityksen kautta) ja Malin (= ?).
      Kun väki vähenee, niin palveluja ei tarvitse.

      • näin se vaan on

        Päinvastoin kun ihmiset pääsevät eläkkeelle kotikunnassaan ja Heinola saa lisää pääkaupunkiseudulta eläkeläisiä heille on palveluja lisättävä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      138
      1945
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe