Mökin ilmalämpöpumppu

mietityttää

Olisko omakohtaisia kokemuksia ilmalämpöpumpun tuomista muutoksista mökkikäytössä? Oman mökin vuosikulutus n.4000 kwh, josta n. 3000 talviaikaista peruslämmön ylläpitoa suorasähköpattereilla. Talviasumista pohjoisen mökissä ei nykyisin ole.

Onko mökin sisäilman laatu parantunut? Miten ilma ohjautuu perimmäiseen makuuhuoneeseen? Onko sähkön kokonaiskulutus lisääntynyt? Häiritseekö koneen kohinat pirtissä?

7

6768

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tylsä 2.95% 5v

      Moi,

      ILP:ssa on karkeasuodatin sisäyksikön yhteydessä, se siis karkeasuodattaa lämmitettävän/kierrätettävän sisäilman, eli lähinnä estää sisäilmapölyn kertymisen sisäyksikön kennostoon, ei muuta.

      Ilman "ohjautuminen" riippuu sisäyksikön sijoituspaikasta, mökin pohjapiirustuksesta/rakenteista eli huonejärjestelyistä ja sisäyksikön asetuksista(puhallinvoimakkuus, lämpötila, ilmaohjainten asennot tms.).

      Oikein säädettynä ILP säästää sähköä, ei lisää kulutusta, väärissä säädöissä se voi lisätä kulutusta. Itselläni säästää useita tuhansia kilowattitunteja vuodessa(mökki kokoajan läpivuoden lämmin).

      Meitä ei käyttöäänet häiritse, sisäyksikkö on tuvassa, kun syödään/oleskellaan tuvassa niin puhallinvoimakkuus pienemmälle, ulkona ollessa isommalle, ja nukkuessa keskiasentoon.

      Hanki ihmeessä laadukas laite, se kannattaa.

      t: tylsä mökkiläinen, huomenna taas mökille polttopuusavottaan

    • mahtava keksintö

      Näyttää olevan sinulle huono tieto miten ilmalämpöpumppu toimii ja kesämökki on todella hyvä kohde ja varsinkin kun on sähkölämmitys. Minulla on gps ohjattu pumppu eli voin mistä vaan säätää mökin lämmön. Mökki on talvikäytössä eli olemme myös monet viikonlopput talvella. Sähkön kulutus on n. 100m2 mökissä n. 3500 kwh. Joku viikko ei sähköä mene juuri lainkaan kun on jäänyt mökki lämpimäksi eli myös takassa poltettu puuta kun sunnuntaina olemme kotiin lähteneet. Tuo ilmanpuhdistus ei ole minulle tärkeää sillä mökillä kasvaa puissa naavaa jne. Itse kone on lähes äänetön eli n. 20 db. Älä edes mieti vaan tilaa pumppu heti ja ota ammattiasennus.

    • Talveksi päälle?

      Meinasitko käyttää ilmalämpöpumppua myös talvella peruslämmön ylläpitoon?

      Minulla oli myös harkinnassa tuo ilmalämpöpumppu mökillemme, sillä meillä on entuudestaan hyviä kokemuksia omakotitalomme lämmittämisestä ilmalämpöpumpulla. Meillä ei kuitenkaan ollut tarkoituksena käyttää mökkiä talvikaudella, joten päädyin Leveltecin kuivanapitolämmitykseen, sillä en uskaltaisi pitää imalämpöpumppua viikkoja tai jopa kuukausia yhtäsoittoon päällä talvikaudella!

      Toki mökkimme on sellainen, että siellä ei ole jäätyviä vesiputkia yms. jolloin kuivanapitojärjestelmää on mahdollista käyttää. Mielestäni mökin sisäilmanlaatu on muuttunut tuollakin systeemillä, sillä kosteusprosenttihan pysyy tällöin myös tutkimusten mukaan "turvallisella" tasolla.

      Jos ilmalämpöpumppua on tarkoitus käyttää silloin kun mökillä oleillaan, niin siinä käytössä se on ihan loistava peli! Nyt on tullut kuitenkin mökkeiltyä niin paljon myös kylmillä keleillä, että ostan varmaankin gsm-ohjauksella olevan ilmalämpöpumpun, jotta pääsen tulevaisuudessa aina suoraan lämpimään mökkiin. (Toki tähänkin on myös muita mahdollisuuksia....)

    • mökkiläinen

      Ilmalämpöpumppu tarvinnee vähintään 10 asteen sisälämmön toimiakseen. Ts.mökin peruslämpö koko talven on tuo astemäärä. Jo olevilla suorasähköpattereilla voi pitää alempaa peruslämpöä.
      Kumpi tulee halvemmaksi sitä lienee vaikea laskea ainakaan tarkasti.
      Kesällä viilennyskäyttöä harvoin pohjoisessa tarvitsee, mutta joinakin päivinä varmaan joka vuosi.
      ts. sähkön kokonaiskulutus voi muuttua ylös tai alaspäin. Koneen hinta, hurinat ja huolto antavat lisää pohdittavaa.

    • Jänkis

      Lasketaan optimistisesti, että ilp tiputtaa talvikulutuksesi puoleen, säästyy 1500kwh mikä rahassa on n. 170€. Hyvälaatuinen (halpispaskoihin älä sorru) ilp asennettuna 2000€. Vie siis n. 12 vuotta ennen kuin pumppu on maksanut itsensä takaisin. Lisäksi huoli ja murhe, että pelittääkö pumppu kovilla pakkasilla.

      Eri asia jos tarvit kesällä jäähdytystä.

      Hanki tai rakenna mieluummin ilmaa auringon valolla lämmittävä lämmitin (ns. Kaljatölkki lämmitin), siihen pieni flekti puhaltamaan lämmintä sisälle. Aina kun aurinko paistaa saat lämmintä ja patterit huilii.

      Itsellä sama peruslämpökulutus. Ei kannata laittaa ilmalämpöpumppua. Ei edes mukavuuden vuoksi. Jos peruslämpöön menisi yli 6000kwh/talvi niin sitten ehkä.

      • Komppaan

        Olen samaa mieltä. 3000kWh:n kulutuksesta ei kannata lähteä hakemaan säästöä ilmalämpöpumpulla.
        Mukavuustekijät, kuten jäähdytys tai lämpötilan nosto etukäteen (mikä on toteutettavissa myös pattereilla) ovat toinen juttu.
        Haittana ilpeissä on pieni melutason nousu niin sisällä kuin ulkona. Näin käy parhaillakin pumpuilla ja kaikki niistä ei tykkää mökillä. Myös esteettisten seikkojen vuoksi joku on jättänyt pumpun hankkimatta.

        Tässä yksi linkki aiheesta löytyviin tutkimuksiin:
        http://www.motiva.fi/files/5427/Tutkittua_energiansaastoa_ilmalampopumpulla.pdf

        Optimioloissa ja -talvena hyvällä ilpillä Etelä- ja Kesi-Suomessa lämmityskuluista nipistää jopa 70%. Lapissa, jossa on kovempia pakkasia, vähemmän. Tavallisempi toteutuma lienee 50% tai alle.
        Laitemyyjän markkinalupauksista pitää aina vähentää neljäsosa, niin ollaan lähempänä käytäntöä eikä tule huijattu olo.

        Ap sanoi, että mökillä ei ole talvikäyttöä. Silloin on syytä järjestää jonkinlainen seuranta pumpun toiminnasta, joko etänäsysteemeillä tai jonkun (naapuri, mökkitalkkari) tarkastuskäynneillä.
        Useampi tuttavani ja sukulaiseni Lapissa ovat laittaneet mökeilleen ja asuntoihinsa pumppuja, jotka ovat olleet markkinoiden parhaiksi väitettyjä. Silti niissä on ollut kovilla pakkasilla paikalla käyntiä vaatineita häiriöitä ja jäätymisiä (asennusvirheitä vaiko nykylaatua?). Siksi en jättäytyisi pelkän pumpun varaan talveksi, mikäli mökillä on jotain mikä ei saa jäätyä. Vähintäinkin patterivarmistus on oltava.

        Jänkis mainitsi kaljatölkkilämmittimet. Työkaverit ovat niitä askarrelleet ja kokemukset ovat hyviä.
        Idea on seuraava: Rakennetaan noin 1*2m * 15cm (tai isompi laatikko). Värkätään ohuesta putkesta, mieluiten alumiinista (siksi oluttölkit ovat helposti saatavilla oleva materiaali, pohja ja kannet pois ja liimataan yhteen) alapäistään avoin pystyputkipatteri (muutkin putkiston muodot mahdollisia) jonka yläpäät ovat yhdistetty kerääjäputkeen, joka johdetaan sisälle. Kun systeemiin lisää pienen puhaltimen tai flektin (sähkö pienestä aurinkokennosta), niin sisääntuloputken pään voi laittaa lattianrajaan. Ilman puhallusta siääntulo on syytä jättää ylemmäksi, että kierto toimii hyvin. Laatikon pintaan lasi tai pleksi. Putken ulkopinta ja laatikon sisäpinta maalataan mattamustaksi. Sisällä postoilmareiät auki. Yksi työkavereista rakeni laatikon sellaiseksi, että se kääntyy aina auringon suuntaan.

        Aina kun aurinko vilahtaa, putkisto lämpenee hetkessä ja lämmintä ilmaa virtaa sisään. Kovalla paisteella laatikon sisälämpötila voi kuulemma olla yli 60 Celsius astetta. Varsinkin kevääällä toimii hyvin, mutta myös pitkälle syksyyn. Saa niitä tietääkseni kaupallisinakin versioina. Googlella löytyy niin ti ohjeet kuin mainokset.

        Ap kyseli ilp:n vaikutuksesta sisäilman laatuun. Ilpit (ainakaan perusveriot) eivät ole ilmanvaihtokoneita, vatkaavat vain sisällä olevaa ilmaa liikkeeseen ja lämmittävät sistä. Mutta kun sisäilma kiertää ja sitä suodatetaan, niin kaipa sillä pieni vaikutus sisäilman laatuun on. Ja voi se myös kuivataa jonkun kylmän sisänurkan kosteutta tehokkaammin kuin pelkkä patterilämmitys.
        Tärkeintä on kuitenkin huolehtia talvellakin siitä, että ilma vaihtuu mökissä. Korvausilmaräppänät tai -venttiilit auki ja poisto vähintäinkin auki olevien piipunpeltien ja tulisijan ilma-aukkojen kautta, isossa mökissä mieluiten muualtakin.

        Pumput kestävät nykyään keskimäärin alle 10v. Lisäksi on syytä varata joitakin satasia käyttöajan huoltokuluihin. Tästä voi jokainen laskeskella, millä kulutuksella ilp omalla mökillä kuolettaa itsensä olettevan käyttöikänsä puitteissa ja senkin, onko joskus odotettavissa säästöä.
        Laskelmissa on syytä huomioida se, että mökin sähkölaskussa on yleensä kaupunkia suuremmat kiinteät osuudet. Ne ovat vakioita, kului sähköä tai ei. Ottakaa laskelmaan sähkön hintaan mukaan vain muuttuvat osat (sähkön hinta, siirtomaksu ja kulutuksesta riippuvat verot, yms). Minulla sekä kaupungissa että mökillä (eri sähkönjakelija ja toimittaja) on molemmissa tuo muuttuva osa 12 – 13 (snt/kWh).

        Ap:n lämpökulutuksella sijoittaisin ilp rahat johonkin riskirahastoon tai osakkeisiin. 10 v tuotto-odotus sieltä on huomattavasti realistisempi oletus kuin ilpin tuottama säästö ko. ajalla.

        Mutta jos ap:n peruste onkin hiilijalankälki, niin laskelmat ovat täysin toiset. Siinäkään laskelmassa ilp ei olisi todennäköinen voittaja.


      • Komppaan jatkaa
        Komppaan kirjoitti:

        Olen samaa mieltä. 3000kWh:n kulutuksesta ei kannata lähteä hakemaan säästöä ilmalämpöpumpulla.
        Mukavuustekijät, kuten jäähdytys tai lämpötilan nosto etukäteen (mikä on toteutettavissa myös pattereilla) ovat toinen juttu.
        Haittana ilpeissä on pieni melutason nousu niin sisällä kuin ulkona. Näin käy parhaillakin pumpuilla ja kaikki niistä ei tykkää mökillä. Myös esteettisten seikkojen vuoksi joku on jättänyt pumpun hankkimatta.

        Tässä yksi linkki aiheesta löytyviin tutkimuksiin:
        http://www.motiva.fi/files/5427/Tutkittua_energiansaastoa_ilmalampopumpulla.pdf

        Optimioloissa ja -talvena hyvällä ilpillä Etelä- ja Kesi-Suomessa lämmityskuluista nipistää jopa 70%. Lapissa, jossa on kovempia pakkasia, vähemmän. Tavallisempi toteutuma lienee 50% tai alle.
        Laitemyyjän markkinalupauksista pitää aina vähentää neljäsosa, niin ollaan lähempänä käytäntöä eikä tule huijattu olo.

        Ap sanoi, että mökillä ei ole talvikäyttöä. Silloin on syytä järjestää jonkinlainen seuranta pumpun toiminnasta, joko etänäsysteemeillä tai jonkun (naapuri, mökkitalkkari) tarkastuskäynneillä.
        Useampi tuttavani ja sukulaiseni Lapissa ovat laittaneet mökeilleen ja asuntoihinsa pumppuja, jotka ovat olleet markkinoiden parhaiksi väitettyjä. Silti niissä on ollut kovilla pakkasilla paikalla käyntiä vaatineita häiriöitä ja jäätymisiä (asennusvirheitä vaiko nykylaatua?). Siksi en jättäytyisi pelkän pumpun varaan talveksi, mikäli mökillä on jotain mikä ei saa jäätyä. Vähintäinkin patterivarmistus on oltava.

        Jänkis mainitsi kaljatölkkilämmittimet. Työkaverit ovat niitä askarrelleet ja kokemukset ovat hyviä.
        Idea on seuraava: Rakennetaan noin 1*2m * 15cm (tai isompi laatikko). Värkätään ohuesta putkesta, mieluiten alumiinista (siksi oluttölkit ovat helposti saatavilla oleva materiaali, pohja ja kannet pois ja liimataan yhteen) alapäistään avoin pystyputkipatteri (muutkin putkiston muodot mahdollisia) jonka yläpäät ovat yhdistetty kerääjäputkeen, joka johdetaan sisälle. Kun systeemiin lisää pienen puhaltimen tai flektin (sähkö pienestä aurinkokennosta), niin sisääntuloputken pään voi laittaa lattianrajaan. Ilman puhallusta siääntulo on syytä jättää ylemmäksi, että kierto toimii hyvin. Laatikon pintaan lasi tai pleksi. Putken ulkopinta ja laatikon sisäpinta maalataan mattamustaksi. Sisällä postoilmareiät auki. Yksi työkavereista rakeni laatikon sellaiseksi, että se kääntyy aina auringon suuntaan.

        Aina kun aurinko vilahtaa, putkisto lämpenee hetkessä ja lämmintä ilmaa virtaa sisään. Kovalla paisteella laatikon sisälämpötila voi kuulemma olla yli 60 Celsius astetta. Varsinkin kevääällä toimii hyvin, mutta myös pitkälle syksyyn. Saa niitä tietääkseni kaupallisinakin versioina. Googlella löytyy niin ti ohjeet kuin mainokset.

        Ap kyseli ilp:n vaikutuksesta sisäilman laatuun. Ilpit (ainakaan perusveriot) eivät ole ilmanvaihtokoneita, vatkaavat vain sisällä olevaa ilmaa liikkeeseen ja lämmittävät sistä. Mutta kun sisäilma kiertää ja sitä suodatetaan, niin kaipa sillä pieni vaikutus sisäilman laatuun on. Ja voi se myös kuivataa jonkun kylmän sisänurkan kosteutta tehokkaammin kuin pelkkä patterilämmitys.
        Tärkeintä on kuitenkin huolehtia talvellakin siitä, että ilma vaihtuu mökissä. Korvausilmaräppänät tai -venttiilit auki ja poisto vähintäinkin auki olevien piipunpeltien ja tulisijan ilma-aukkojen kautta, isossa mökissä mieluiten muualtakin.

        Pumput kestävät nykyään keskimäärin alle 10v. Lisäksi on syytä varata joitakin satasia käyttöajan huoltokuluihin. Tästä voi jokainen laskeskella, millä kulutuksella ilp omalla mökillä kuolettaa itsensä olettevan käyttöikänsä puitteissa ja senkin, onko joskus odotettavissa säästöä.
        Laskelmissa on syytä huomioida se, että mökin sähkölaskussa on yleensä kaupunkia suuremmat kiinteät osuudet. Ne ovat vakioita, kului sähköä tai ei. Ottakaa laskelmaan sähkön hintaan mukaan vain muuttuvat osat (sähkön hinta, siirtomaksu ja kulutuksesta riippuvat verot, yms). Minulla sekä kaupungissa että mökillä (eri sähkönjakelija ja toimittaja) on molemmissa tuo muuttuva osa 12 – 13 (snt/kWh).

        Ap:n lämpökulutuksella sijoittaisin ilp rahat johonkin riskirahastoon tai osakkeisiin. 10 v tuotto-odotus sieltä on huomattavasti realistisempi oletus kuin ilpin tuottama säästö ko. ajalla.

        Mutta jos ap:n peruste onkin hiilijalankälki, niin laskelmat ovat täysin toiset. Siinäkään laskelmassa ilp ei olisi todennäköinen voittaja.

        Aurinkoilmalämmitin ei tietenkään sovellu yksinomaiseksi peruslämmön lähteeksi. Mutta sähkölämmityksen rinnalla se pienistä hankintakuluista ja käyttökuluttomana voi tuoda ihan hyvät säästöt.

        Työkavereiden vaimojen esteettistä silmää heidän protoviritykset eivä ole kyllä miellyttäneet. Pientä ja isompaa hellasäröä on ollut kuulemma aistittavissa. Mutta kaipa niistä ihan kelvollisen näköisiä saa pienellä tuotekehityksellä, muotoilulla ja seinän (tai katon) väritykseen istuvilla maaleilla.

        Myös tölkintyhjennystalkoista on tullut sanomista.

        Kaupalliset systeemit lienevät siistimpiä. Suosittelen ap:lle niihin tutustumista. Mutta muista, että niidenkin myyjät liioittelevat, puolita lupaukset ja päätä sillä perusteella.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      105
      1746
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1367
    3. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      5
      1272
    4. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1240
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      144
      1233
    6. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      22
      1136
    7. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      11
      1127
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      590
      1094
    9. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      6
      1014
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      11
      934
    Aihe