Miksi päivänvalolamput...

Mikä maksaa?

...ovat niin kalliitta? 95% LED- ja esl-lampuista tavallisissa kaupoissa ovat 2700-3000K keltaisia lamppuja. Muutamia kirkkaanvalkoisia 4000K. Näitä saa muutamalla eurolla kappale. Hyvin varustetussa kaupassa voi olla yhden valmistajan yksi päivänvalolamppu 5500K, joka maksaa 15-20€. Toki valaistusliikkeessä valikoimaa on enemmän, mutta hinnat voi olla vielä sitäkin korkeampia. Mikä korkeammassa värilämpötilassa siis maksaa?

28

998

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • se mättää

      Eiköhän se pääasiassa johdu suurista volyymeista.
      Kun ihmiset oppivat vaatimaan päivänvalolamppuja ja volyymit vaihtuu päinvastoin, ovatkin nämä 'nuotiopiirilamput' niitä kalliimpia.

      • loisteaine

        Kyllä loisteaineen hinnallakin voi olla jotain tekemistä.


      • lamppukauppias
        loisteaine kirjoitti:

        Kyllä loisteaineen hinnallakin voi olla jotain tekemistä.

        Loisteainetta on yhdessä valonlähteessä niin vähän, että hintavaikutus eri värilämpötiloilla on sentin osia. Myyntivolyymit ovat ylivoimaisesti suurin hintaan vaikuttava tekijä. Aivan eri juttu myydä 10 000 kpl kuin 1 kpl. se on kysynnän suhde tällä hetkellä.


    • Nipsa

      Ledeillä itseasiassa valkoisemman valon (=>4000K) tekeminen on helpompaa (=edullisempaa). Mutta, kun ne eivät mene kaupaksi kansan ostaessa "pärevaloa" niin valmistussarjat jäävät pienemmiksi = kalliimpia.

      Laadukkaissa päivänvalolampuissa hintaa taas nostaa se, että valon tulisi olla jatkuvaspektristä eli niissä täytyy käyttää useampia erilaisia ledejä ja loisteaineita.

      • markkinatalous

        Muualla maailmassa normi on nimenomaan päivänvalolamput (6500 K), joten ei ole valmistussarjoista kiinni! Veikkaan, että noita tehdään paljon enemmän kuin päretuikkusimulaattoreita...

        Mutta markkinataloudessa ei hinta riipu valmistuskustannuksista, vaan siitä, mitä ollaan valmiita maksamaan. Biomassa haluaa roikkua edelleen 50-luvun valaistusratkaisuissa, joiden huipentuma on 5-kynttilälampulla varustettu kristallikruunu olohuoneessa ja 60 W hehkulampulla varustettu valaisin keittiössä.

        Tälle hintatietoiselle porukalle sitten dumpataan halvalla näitä päretuikkusimulaattoreita ja tulos tehdään myyntimäärillä. Kaikki muu on speciaalikamaa, mistä voidaan raapia ekstrahinta.


    • Muutosvastarinta

      Eiköhän kyseessä ole ns. muna vs. kana -ilmiö. Miksi "lämpimän valkoiset" ovat niin suosittuja? Koska ostetaan sitä mitä saa. Koska myytävänä on (melkein pelkästään) vain lämpimän valkoisia, niin niitä ostetaan, koska muuta ei saa. Ja muuta ei myydä, koska sitä ostetaan mitä eniten saadaan myytyä, eli luonnollisesti sitä mitä eniten on tarjolla. Eli pärevaloja.

      Jos koskaan ei olisi muuta ollut myynnissäkään, kuin kirkkaan valkoisia tai päivänvalolamppuja, ihmiset ostaisivat tyytyväisenä niitä, mutta hehkulamppuorientoituneet valmistajat eivät halunneet suututtaa hehkulamppukansaa, joten tarjosivat tilalle mahdollisimman samanlaista pärevaloa, joka on uponnut kansaan kuin kuuma veitsi voihin.

      Jos olisi hehkulamppu-ajan jälkeen siirrytty suoraan tarjoamaan kunnon väristä valoa, ja perusteltu että "tekniikkan vain kehittyy ja ajat muuttuun, nykytekniikalla ei keltaista valoa saa aikaan", odotettavissa olisi ollut digi-tv:n kaltainen muutosvastarinta. Joten sillä mennään, mihin kansa on tottunut ja mitä kansa ostaa.

      Se joka haluaa kunnon tavaraa, turvautuu spesiaalitarjontaan ja kalliimpiin hintoihin. Kuten analogi-tv:n aikana "perkele 4 kanavaa riittää ja kuva on aivan hyvä". Ne jotka halusi parempaa, turvautuivat kalliimpiin kaapeli- ja satelliittiratkaisuihin. Kumma kyllä, kukaan ei ole vuosiin narissut digi-tv -pakosta.

      Milloin päästään lamppujen värilämpötilojen ja värintoistoindeksien kanssa samaan tilanteeseen? Tarvitaan siis EU:n tai vähintään hallituksen päätös, jossa alle 4000K:n lamput kielletään, harmi vaan siinä ei voida turvautua energiansäästöperusteisiin, joten pitää keksiä jotain muuta millä saadaan ne kiellettyä. Kansa narisee vähän aikaa, kunnes tottuu, eikä enää edes muista vanhaa huonompaa aikaa, kuten digi-tv:n tapauksessakin lopulta kävi. Aina vastustetaan parempaa, ja vasta pakon edessä nöyrrytään, jonka jälkeen todetaan, että "tämähän on helvetin jees, miksei tätä aiemmin ole tarjottu".

    • hau mats

      Mua kanssa ärsyttää alitehoset valot. Keittiön tasovaloina etenkin.

      • 0% ymmärrys

        Eli et ymmärtänyt koko aiheesta yhtään mitään.


    • hyi senthän

      En huoli tontilleni niitä kalmistovaloja joita juurikin kauhistelin kylää kiertäessäni.

      siis ihan järkyttävän luonnottomia

      piste

      • 9+6

        Varmaan et sitten päivällä uskaltaudu ulos luolastasi ollenkaan. Mielenkiintoista että valonkin kokemiseen tarvitaan tietty aivotoiminnan taso.


      • savupirtin kasvatit
        9+6 kirjoitti:

        Varmaan et sitten päivällä uskaltaudu ulos luolastasi ollenkaan. Mielenkiintoista että valonkin kokemiseen tarvitaan tietty aivotoiminnan taso.

        Jos valaistusvoimakkuus on mallia "savupirtti", niin silloin lämmin sävy on paikallaan.

        Mutta 2700 K rupeaa näyttämään aika oudolta/tunkkaiselta, kun valaistus lähestyy voimakkuudeltaanpäivänvaloa.

        Tosin meilläpäin voi tavoitteena pitää ennemminkin 4000 K, mikä vastaa talvipäivän auringonvaloa, kuin sitä 6500 K "standardia", mitä eteläisemmissä maissa suositaan. Kas kun nuo >6000 K lukemat toteutuvat auringon paistaessa korkealta taivalla - mikä meillä toteutuu ainoastaan kesällä. Mutku keskikesällä vähempi tarvitaan keinovaloa.


    • 452352
    • Värintoisto

      Korkeammassa värilämpötilassa ei maksa mikään ylimääräistä. Korkeammassa värintoistossa taas pitää käyttää kuutta fosforia kolmen fosforin sijaan, ja osa näistä fosforeista on peräisin harvinaisista maametalleista joiden kilohinta on kullan kanssa samaa luokkaa.

      Lisäksi joku näistä fosforeista vaatii kvartsilasia tavallisen sijaan, joten valmistuskustannukset nousevat. Esimerkiksi Viva-Lite sanoi tehtaan maksavan yli 1 dollarin/lasi perus ESL-lampusta (normaali lasi maksaa varmasti alle sentin...), joten hintaa kertyy. Sitten vielä Suomen tuonnit ja maailman ahnein verokarhu siihen päälle niin hinta hipoo jo kolmekymppiä...

      LED-lampuissa ja lisätyissä fosforeissa on toki omat ongelmansa, sillä niissä fosfori viritetään sinisellä valolla UV-valon sijaan, joten kaikki loistelamppuihin kelpaavat fosforit eivät toimi ledeillä.

      • Aloittaja.

        Juuri jotain tällaista ajoin takaa. Sitten tulee näitä "tietäjiä" jotka "tietää", että "ei niissä mikään muu maksa sen enempää kuin se, että niitä ostetaan vähemmän". Eli olihan hintaerolle jokin valmistustekninen syy sittenkin.


      • ???
        Aloittaja. kirjoitti:

        Juuri jotain tällaista ajoin takaa. Sitten tulee näitä "tietäjiä" jotka "tietää", että "ei niissä mikään muu maksa sen enempää kuin se, että niitä ostetaan vähemmän". Eli olihan hintaerolle jokin valmistustekninen syy sittenkin.

        Mikähän se oli?


      • selvinnee...
        ??? kirjoitti:

        Mikähän se oli?

        Selviää heti kun käyt ala-asteen ykkösluokan uudelleen.


    • sitä s eon

      Päivänvalolla ja noilla kalmovaloilla ei liene kovin paljoa yhteistä perhe-elämää.

      en ole kuullut että kukaan vielä moittisi normivaloa päivänaikaan pihalla mutta iskeppä sellainen 4000 k seinällä tuleen, niin pahaa tekee saman tien.

      • valoa vampyyreille

        2700 K on tosiaan hyvä, kun sisävalaistus on samaa luokkaa kuin kaupunkialueiden katuvalaistus. Siis parikymmentä luksia.

        PS. mulla olisi myytävänä pari kpl 15 W hehkulamppuja. Ettet vallan häikäisty.


      • hiihihhi iii
        valoa vampyyreille kirjoitti:

        2700 K on tosiaan hyvä, kun sisävalaistus on samaa luokkaa kuin kaupunkialueiden katuvalaistus. Siis parikymmentä luksia.

        PS. mulla olisi myytävänä pari kpl 15 W hehkulamppuja. Ettet vallan häikäisty.

        voi kauheeta kun oletkin vitsikäs !


    • Etsivä löytää

      Keskustelussa sotkeentuu nyt useampi asia keskenään. Pahimmin värilämpötila ja valon spektrijakauma (värintoistokyky).

      5000-6500 K loisteputkien ja LEDien valmistaminen ei ole pätkääkään kalliimpaa, luin 2700 K lamppujen. Usein niitä myydään jopa halvemmalla. Tämä ei liene ongelma kenellekään. Jos on, niin katsokoon vaikka Bilteman katalogista, missä on tarjolla kolmea eri värilämpötilaa, kaikissa sama hinta.

      Ongelman muodostaa värintoistokyky (Ra-arvo). Kun menet kirkkaalla päivällä ulos, niin valon Ra-arvo on about 100. Kaikki mahdolliset värit toistuvat oikeassa suhteessa ja siten "oikein". Halvoissa loisteputkissa Ra-arvo saattaa olla 40. Värien toisto on aivan kelvotonta, kaikki saattaa näyttää sairaan vihreältä tai siniseltä. Käytännössä Ra-arvoa 80-89 pidetään hyvänä ja yli 90 arvoa sanotaan "täyspektriseksi", siis täysin luonnolliseksi. Tämä Ra-arvon hallinta nostaa putkien hintoja. Halvalla saa niitä "kalmistovaloja", kunnon valot ovat vähän kalliimpia. Siis vähän, eivät paljon.

      No mikä tässä mättää? Se, että sen enempää asiakkaat kuin kauppiaatkaan eivät ymmärrä näistä hevon kukkua. Jos menee jonnekin rautakauppaan tai vaikka Kodin Ykköseen, niin kyllä sieltä löytää etsimällä hyviä putkia. Mutta silloin pitää osata itse lukea etikettejä. Kun värilämpötila on 5000-6500 k ja Ra-arvo on yli 80, niin tuloksena on hyvin miellyttävää ja aitoa valoa - jonka rinnalla kaikki kodin muut huoneet alkavat näyttää likaisilta ja tunkkaisilta, ennen kuin niihinkin tulevat kunnon valot.

      Päreen värinen hyvälaatuinen loisteputki on eurooppalaiselta koodaukseltaan 827 (2700K ja Ra yli 80), 840 ja 865 ovat saman hintaisia, jos vain jostain sellaisia löytää. Osaava kauppias osaa etsiä jopa 965 lamppuja (6500K ja Ra yli 90). Niiden hinta taisi olla 1,50 euroa enemmän, kuin noilla pärelampuilla. Mutta kukaan urpo ei osaa näitä vaatia, siispä useimmiten myydään ei-oota, tai kama pitää erikseen tilata, mikä tuo kustannuksia.

      Ei se valmistuskustannus tässä ratkaisevaa ole. Kyse on puhtaasti volyymeistä sekä sitten markkinoinnin segmentoinnista. Erikoisliikkeet myyvät laatua vaativille asiakkaille uudelleen brändättyjä Narvan valmistamia täyspektrisiä putkia ties millä fiinillä tuotemerkillä ja 5-10-kertaiseen hintaan. Ei se ole hullu joka pyytää, se on hullu joka maksaa. Saa noita halvemmallakin, jos osaa etsiä.

      Myös hyvälaatuisia pienoisloistelamppuja ("energiansäästölamppu") saa netistä tilattuna murto-osalla täkäläisistä hinnoista. Tälläkin hetkellä katossa on täyspektriset 6000K ja Ra 95 kierukat, taisivat maksaa 6 euroa postikuluineen.

      • linkkiä...

        Voitko laittaa linkin Bilteman päivänvalolamppuihin tai 4000K ledeihin kun siellä on niitä ja vielä samaan hintaan. Itse en ole löytänyt liikkeestä enkä luettelosta mutta hyvä tietää että sieltä saa ja vielä samaan hintaan! Vielä kun sen linkin saisi.


    • lamppukauppias

      Sitähän yritin jo alkupäässä ketjua kertoa...

    • Etsivä löytää

      >> Voitko laittaa linkin Bilteman päivänvalolamppuihin tai 4000K ... >>

      Ketjun aloittaja kyseli LED- ja ESL-lampuista. Näistä tämä ESL on monitahoinen ilmaisu, joka voi tarkoittaa lähes mitä tahansa:

      1. ESL-lamppu on spesifiä tekniikkaa käyttämä, USAlaisen VU1-yhtiön patentoima lamppu, joka yhtiön mielestä (tietenkin) on parempi, kuin loisteputki- tai LED-lamput. Näitä ESL-lamppuja harva on edes nähnyt.

      2. ESL-lampuiksi sanotaan myös pienoisloistelamppuja. Lyhenne lienee alunperin levinnyt saksan kielestä (Energiesparlampe) ja se rimmaa myös tämän pöhkön kotimaisen ilmaisun "energiansäästölamppu" kanssa. Osram tarkoittaa ESL-ilmaisulla nimenomaan E27 kierrekantaisia lamppuja, joku toinen firma taasen muitakin loistelamppuja. Sekavaa terminologiaa.

      3. Kotitarvekasvattajat (chilin ja marijuanan viljelijät...) hankkivat kasveilleen ESL-valaisimia. Tällöin termi tarkoittaa lähes mitä tahansa valaisinta, joka käyttää valkoista valoa antavia loisteputkia tai pienoisloisteputkia.

      Täten "ESL" voi olla joko ESL-lamppu, pienoisloisteputki (kierrekannalla tai pistokannalla) tai loisteputki (T5/T8).

      Nyt sitten niitä pyydettyjä Bilteman linkkejä:

      E27-kantainen loistelamppu, 4000K, 7 euroa:
      http://www.biltema.fi/fi/Rakentaminen/Valaisimet-ja-lamput/Matalaenergia/Energiasaastolamppu-46326/

      Pistokantaisia loistelamppuja, 4000K, alkaen 2,50 euroa:
      http://www.biltema.fi/fi/Rakentaminen/Valaisimet-ja-lamput/Loisteputket/Pienloistelamppu-35539/

      Loisteputkia T8 kannalla 4000K (kylmä valkoinen) ja 6500K (päivänvalo), 2,70 euroa:
      http://www.biltema.fi/fi/Rakentaminen/Valaisimet-ja-lamput/Loisteputket/T8-35501/

      Ulkomailta tilaamalla saa sitten mitä haluaa.

      Mutta kuten yritin aikaisemmin sanoa, tuo 6500K ei aina tarkoita hyvää "päivänvaloa". Tärkeää on myös Ra-arvo. Noissa halvoissa putkissa se on usein huono. Vaikka värilämpötila (6500K) onkin ns. päivänvaloa, niin ne vääristävät värejä, saavat ihon "sairaan" väriseksi, jne. Olisi reilumpaa, että "päivänvalolamppu" -termiä käytettäisiin ainoastaan sellaisista 5500-6500K lampuista, joiden Ra-arvo on yli 80, mieluiten yli 90 (täysspektrinen).

      • Nipsa

        Tuo pelkkä CRI/Ra on vähän niin ja näin. Nykyinen määrittely ei oikein sovellu hyvin kaikille valonlähteille, esim. ledeille. Ja vaikka hehkulampun CRI/Ra = 100 ja valo täysspektristä, niin se silti todella vääristää värit keltaisella valollaan - onko sen "värintoisto" siis parasta mahdollista?


      • Valovirta

        Värintoistoindeksiltään alle 80 olevien loistelamppujen markkinoille saattaminen EU:ssa on ollut kiellettyä jo yli viiden vuoden ajan. Hyvä niin. Vanhoja värintoistolataan huonoja lamppuja on toki käytössä vielä monen kotona.


      • ei löytynyt...

        Laitatko vielä linkin Bilteman 5000-6500K ledeihin? En löytänyt. Loisteputkia on tosiaan Biltemassa tiettyjä kokoja 6500K:na (olikohan 18W ja 36W) ja ESL:iä 4000K:na pilvin pimein. 15W loisteputki taisi olla 4200K. Yhtään yli 3000K lediä en Biltemasta löytänyt, enkä mistään muustakaan ns. tavallisesta kaupasta.


    • kalmo valon vastusta

      No joo nyt tuli jotain asiaakin noiden ...mulla olis pari 15 w lamppua jne....!

      kun kylää kiersin ja kauhistelin ihmistenuusin taloijen ulkoseiniin laittamia ..kalmistovaloja... niin ne ovat todella niitä ja niillä ei varmana ole mitäntelmeistä päivänvalon knassa !

      mutta juuri tuo värintoisto on sitten kaiketi se avainsana ja asia noissa valoissa.

      ostin biltemasta sellaisen pienoisloisteen taannoin oli sellainen kierrejuttu 20 w ja ihmettelin sen hyvää valoa silmälleni, ainut sellainen tontillani ja olen ostanut kaiketi kymmeniä jo aioja sitten vastaavia pienoiloistevaloja...säästölamppuja siis.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      50
      5025
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3297
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1442
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1285
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      980
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      888
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      238
      775
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe