Murteiden ihailijat ovat Suomen separatisteja

Auta yhtenäistymistä

Onneksi presidenttimme tuntuu tajuavan, että maamme on taas uhan alla. Kansamme hyväksikäyttö vallattuna kangastelee joidenkin valtiaiden mielissä.

Siksi olisi tärkeätä kansan yhtenäisyys, keskinäinen luottamus ja toistensa ymmärtäminen. Suomen yleiskieli, sen pitäisi olla kaikille neutraali kieli. Se vaan, että erittäin harva sitä osaa puhua ja puhuu.

" Kielet pirstaloituvat. Ei ole tavallaan olemassa mitään yhtä kieltä, jokin peruskieli, josta valtava määrä muunnelmia. Kai kaikki hokanneet, millaista jenkkienglanti on. Se maa kun täynnä eri kieliä puhuvia ihmisiä, pitänyt kehittää just yleiskieli, että heikomminkin kieltä osaava edes jotakuinkin tahjuaisi, mistä kyse. Alkuperäiskielet hävitetty. Jenkkienglanti aivan eri asia, kuin britienglanti. Kaksi samaa kieltä, joila nyt ei paljoakaan ole tekemistä keskenään.

suomi on mun mielestä erittäin monipuolinen kieli, jos sen ajattelee laajana kokonaisuutena. Mulla kuitenkin aina tunne, erittäin harvoin pystyy suomessa kommunikoimaan omalla kielellään toisten kanssa. Aina pitää osata paikallinen murre, pitää osata keskustella lekureitten, viranomaisten, raksaduunareitten, ties minkä ihme jengien kanssa ymmärretysti. Lisälksi tietenkin kulttuuri erot jne.

Eipä olekkaan niin yksinkertaista, väärinkäsitysten välttelemin käytännössä mahdotonta..

Kaikki puhuvat periaatteessa samaa kieltä, mutta kuinka paljon ihmiset loppujen lopuksi ymmärtävät toistensa puhumaa kieltä keskenään ? "

60

140

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Muistettava

      Tärkeä on kieli

      • jolla pärjää EU-kokouksissa, ymmärtää, mistä on kyse

      • joka on kansainvälisessä kaupankäynnissä ja tutkimuksessa välttämätön, oikeastaan aivan ehdoton,

      on englanti,

      ja se niin, että pystyy sitä myös puhumaan ymmärtämisen lisäksi.

    • Paljon puppua tyhjästä!

      On täysin turhaa puhua toinen toistensa ymmärtämättömyydestä kun puhutaan suomea.

      Puhuttua kirjakieltä ei ole olemassakaan, on vain yleislieli, puhuttu kieli. joka lähes aina on jonkin murteen sävyttämä ja rikastama.

      Hyvin marginaalinen on se ryhmä, joka ei ymmärrä savon tai turun murretta ja kohtalaisen hyvin vaikka "rauman giält".

      Jokaisen tulee myös osata ja käyttää n.s:a yleiskieltä, jota kaikki varmaan ymmärtävät.

    • Ramoona*

      Pitäisi olla pikemminkin murteiden sammumisesta huolissaan , ei niiden käytöstä. Koko kansan kattava 9-vuotinen peruskoulu ja jokaiseen Suomen kolkkaan ulottuva monipuolinen media takaavat, että yleiskielen mallit ovat kaikkien saavutettavissa, ja nämä myös köyhdyttävät murteita. Lisäksi muuttoliike häivyttää murteita, mikäli kotioloisskaan niitä on käytetty.

      Suomen kirjakieleen perustuvan puhutun yleiskielen rapautuminen on valitettava tosiasia. Syitä on löydetty lukuharrastuksen vähenemisestä, keskustelukulttuurin köyhtymisestä , median antamasta huonosta mallista, kouluihinkin syyttävä sormi tietysti osoitetaan. Toimittajien käyttämä kieli on television kultakaudella suuri vaikuttaja, samoin muidenkin ammattipuhujien, kuten poliitikkojen, siksi heille pitäisi asettaa suuremmat vaatimukset kielen suhteen. Sättäily , facebook , twiittailu ja muutkin somen kirjoitustavat perustuvat lyhyeen, kuittailevaan tyyliin, tekstarit esimerkki siitä myös. Keskustelupalstoillakaan eivät pitkät "sepustukset" ole suosittuja, halutaan rentoa helppoa luettavaa.

      Suomessa eivät sosiaalierot ole kielen käytössä olleet kovin paljastavia, kiitos koulu- ja kirjastolaitoksen. Kielemme ääntämys ja kirjoitus vastaavat toisiaan, sekin helpottaa. Monipuoliseen kielenkäyttöön kuuluu kirjakieli, puhuttu yleiskieli, alueelliset murteet ja sosiaaliset kielimuodot, slangit. Slangi yhdistetään useimmiten stadin vanhoihin kundeihin, mutta muillakin sosiaalisilla yhteisöillä on slangeja, kuten koululaisilla, ameijassa ja vankiloissa. Erityiskieliksi voi lukea ammattien ja harrastusten erityissanastoon perustuvat kielimuodot, kukapa ulkopuolinen saisi tolkkua lääkärien , lakimiesten tai purjehtijoiden keskinäisestä puheesta.

      Jos emme Suomessa toistemme puhetta enää ymmärrä, on syitä myös eri sukupolvien ja sosiaaliryhmien erkaantumisessa sekä kuuntelun puutteessa . Tämä on todella vakava ilmiö.

      • Keijo Liimatainen

        Onneksi et lyönyt sitä leimaa eli klisettä pöytään, että "murteet on rikkaus" ----> sillä se ei pidä paikkaansa, totuus on, että

        murteet köyhdyttävät meidät!

        Maan sisäiset väärinymmärrykset ovat vielä pahempia kuin ulkomaiset, kun kieltä ei ymmärretä.

        Savoa pidetään rumimpana murteena, ivan kohteena, Turun murretta samoin, puhukaa yleiskieltä edes kohteliaisuudesta muita kohtaan!


      • ei köyhdytä
        Keijo Liimatainen kirjoitti:

        Onneksi et lyönyt sitä leimaa eli klisettä pöytään, että "murteet on rikkaus" ----> sillä se ei pidä paikkaansa, totuus on, että

        murteet köyhdyttävät meidät!

        Maan sisäiset väärinymmärrykset ovat vielä pahempia kuin ulkomaiset, kun kieltä ei ymmärretä.

        Savoa pidetään rumimpana murteena, ivan kohteena, Turun murretta samoin, puhukaa yleiskieltä edes kohteliaisuudesta muita kohtaan!

        Ne väärinkäsitykset johtuu kyllä ihan muista syistä kuin murteista. Virastokieli on niin kankeaa ja monimutkaista ettei siitä ota selvää Erkkikään.
        Ei minulle kukaan tullut Savon tai Rauman murretta puhumaan, vaikka ehkä osaisivat. Yleisöä olen palvellut 40 v ja kaikkien puhetapaa ymmärtänyt. Ne murteet elää siellä kotiseuduillaan ja miten ne muka maata köyhdyttää, osaahan maaseudullakin kaikki kirjakieltä ja yleiskieltä tarvittaessa. Eipäole murteen takia tulkkia tarvittu tässä maassa. Mamujen takia kyllä.


      • hyvin perusteltu

        Juuri noin , Ramoona. Monta puhutun kielen muotoa mahtuu rinnakkain ja ne rikastavat toisiaan. Mutta tosiaan tarvitaan myös kaikille ymmärrettävä yhteinen puhekieli. Jos koulunsa käy kunnolla ja jotain viitsii lukea, se kyllä tarttuu. Enemmänkin kuuntelisi murteita, taitaa vaan olla katoavaa kansanperinnettä sekin, valitettavasti.


    • kuha kysyn

      EUssa tulkataan.

      Koska olette kuulleet Saksan Liittokanslerin puhuvan englantia?

      Kaikkea emme tiedä joka asiasta, olemme vain tietävinämme.

      • Englanti, saksa ja ranska, ovat EU-kieliä, muut tulkataan.

        Suomenkin mepit taitavat puhua ainoastaan suomea. Kätevintä tuo tietysti onkin, vaikka jotkut osaavat useitakin kieliä hyvin.

        Kun päästään sitten korkeammalle tasolle, vaikkapa puheenjohtajaksi kuten Jyrki Katainen, on jo osattava ainakin englantia ja hyvin se tuntuu Jyrkiltäkin sujuvan, vaikka kyse ei ole ihan perusasioista.


    • Saksan kieli onkin

      niin suuri kieli, että sen oikein tulkkaamiseenkin voi luottaa.

      Tosin, on suomen kieli kyllä myöskin suuri kieli, mutta sen kääntämisessä simultaanitulkkauksessa on usein toivomisen varaa.

      Ehkäpä tuloksemmekin EU-eduista puhuvat siitä.

      !" Suomi on yksi maapallon suurista kielistä lähes millä vain mittarilla laskettuna. Puhujia on miljoonia, kielellä julkaistaan kaikenlaisia tekstejä niin perinteisesti painettuna kuin sähköisessäkin muodossa, kielemme elää maailman muutosten mukana ja koko yhteiskuntamme toimii suomeksi. Me voimme toteuttaa itseämme omalla kielellämme omassa maassamme rauhassa ja vapaasti.

      Maailmassa on kuudesta kahdeksaan tuhatta kieltä.
      Suurin osa niistä on huomattavasti suomea pienempiä.

      Neljällä viidesosalla kielistä on alle satatuhatta puhujaa. Niitä puhuu noin prosentti maailman väestöstä. Kieltä puhuvan ihmisen kannalta kyse ei edes ole absoluuttisesta koosta, vaan siitä, puhutaanko ympärillä omaa kieltä. Useimmat vähemmistökieletkin ovat tässä mielessä pieniä kieliä.

    • perversio pois

      Jos Putini valtaisi suomen homokoirat joutuisi takaisin kaappiin häpeämään .

    • Mutrteet hyvä!

      Murteet ovat puhutun kielen rikkautta.

      FB;ssä on saanut sijaa eri maakuntien ja murteiden vaalimiseksi ja mieliin palauttamiseksi todella innokkaiden ihmisten ylläpitämiä ja mnien osallistujien jakamia päivityksiä ryhmille jotka vaalivat murteita.

      Kannatettavaa, sillä juuret löytyvät myös murrealueiden kautta.

      Miksi kantaa huolta kielestä kun muut asiat ovat enemmän kansalaisten kannalta kallellaan.

      • EI ole TOTTA !

        Taas tuo ikivanha ennakkoluulo viestisi ensimmäisenä ajatuksena, joke ei todellakaan ole omasi, vaan toistat sitä kuten papukaija.

        Se EI ole TOTTA !

        Ulkomaiset suomea opiskelevat kokevat murteiden murentavan kaikki heidän ponnistelunsa ymmärtää ja osata kaunista suomen kieltä.


      • kuka se taas luulee
        EI ole TOTTA ! kirjoitti:

        Taas tuo ikivanha ennakkoluulo viestisi ensimmäisenä ajatuksena, joke ei todellakaan ole omasi, vaan toistat sitä kuten papukaija.

        Se EI ole TOTTA !

        Ulkomaiset suomea opiskelevat kokevat murteiden murentavan kaikki heidän ponnistelunsa ymmärtää ja osata kaunista suomen kieltä.

        Hei haloo!!!!

        Ihan ensimmäisen kerran lauseen kirjoitin ja se on ihan oma ajatukseni, olet Sinä siitä mitä mieltä tahansa.

        Murteet ovat puhutun kielen rikkaus ja niitä pitää vaalia!

        Minkä Sinä muuten sille voit, että murteilla puhutaan?
        Voitko kieltää?
        Kovin suuria luulet itsestäsi ja kun vielä luulet minutkin tuntevasi!

        Toistin sen nyt tässä toisen kerran, enenmpää en vaivaudu, koska ei minun tarvitse ajatuksiani Sinulle enempää korostaa, olen vain murteiden kannattaja henkeen ja vereen ja sillä siisti.

        Voit jatkaa sisäsyntyisen vihasi purkamista ihan nyt tähän murre asiaan, kun ei taida muuta olla meneillään.

        Opiskelijoidenkin asiaa he ajavat itse, ei siihen eläkeläisten palstan keskustelut auta, ei veikkonen!


      • >:DD
        kuka se taas luulee kirjoitti:

        Hei haloo!!!!

        Ihan ensimmäisen kerran lauseen kirjoitin ja se on ihan oma ajatukseni, olet Sinä siitä mitä mieltä tahansa.

        Murteet ovat puhutun kielen rikkaus ja niitä pitää vaalia!

        Minkä Sinä muuten sille voit, että murteilla puhutaan?
        Voitko kieltää?
        Kovin suuria luulet itsestäsi ja kun vielä luulet minutkin tuntevasi!

        Toistin sen nyt tässä toisen kerran, enenmpää en vaivaudu, koska ei minun tarvitse ajatuksiani Sinulle enempää korostaa, olen vain murteiden kannattaja henkeen ja vereen ja sillä siisti.

        Voit jatkaa sisäsyntyisen vihasi purkamista ihan nyt tähän murre asiaan, kun ei taida muuta olla meneillään.

        Opiskelijoidenkin asiaa he ajavat itse, ei siihen eläkeläisten palstan keskustelut auta, ei veikkonen!

        Hih, sinähän olet kiukkuinen! Kyllä tuo hoku on vanha jo,
        usko tai älä, ei sinun sitä vanhuutta uskoa tarvitsekaan.


      • ....................
        >:DD kirjoitti:

        Hih, sinähän olet kiukkuinen! Kyllä tuo hoku on vanha jo,
        usko tai älä, ei sinun sitä vanhuutta uskoa tarvitsekaan.

        Vanhahan hokemahan se on jokatapauksessa, ei se siihen kato.


      • hihiii vain
        >:DD kirjoitti:

        Hih, sinähän olet kiukkuinen! Kyllä tuo hoku on vanha jo,
        usko tai älä, ei sinun sitä vanhuutta uskoa tarvitsekaan.

        DD.
        Tuskin kukaan kirjoittaa mitään mitä ei jo ennenkin ole sanottu, mutta jos sanotaan kirjoittajan toistavan sitä kuin papukaija, se on pikkuisen ohi asiasta.
        Kyse ei olekaan kiukusta, vaan siitä, että joku on kirjoittajan tuntevinaan ja ajaa päälle kuin hyökkäysvaunu.

        Mikään sana ei ole uusi, uusisanoja synty, mutta tuskin niitä tälle palstalle ensiksi kirjoitetaan.

        Ajatukseni on ihan sama.


    • Aivan oikein, miksi ja varsinkaan harhaanjohtavasti kutsua "separatisteiksi"?

      Kun sana separatisti juontuu latinasta "separate", joka tarkoittaa erkaantumista. eihän siitä murteissamme ole kysymys!

      Yhtä hauskasti sointuvaa suomenkielen helkähtelyä ne kaikki on. Ei hesalaisena koskaan ole jäänyt ymmärtämättä murteellakaan puhujat, hauskana vivahteina niitä pidän, mutta en separatisteinä ole kokenut ketään.

      Kysymään olen joutunut joskus, mutta sekös nyt haittaisi!

      Iloista hyväksyntää molemmin puolin on ollut, vaikka en murteita hallitsekaan.

      • Samaan kiinnittyi minunkin huomioni kuin s-s kirjoitti.
        Ajattelin että antaa olla, kun aloitus on noinkin paljon "ulalla."
        Separatisteiksi olen käsittänyt itsenäiseksi haluavaa joukkoa, tai siihen suuntaan olevia pyrkimyksiä, irti valtiovallasta.
        USA:n esimerkkiin vetoaminen on mielestäni myös pielessä. USA: ssa ei tietääkseni ole edes mitään virallista kieltä. Englannista on kyllä valloittajien kielenä tullut yleisesti virastoissa käytetty kieli ja myös melko yleinenkin kieli. Espanjaa puhuu n. 30 miljoonaa ja kaikkiaan lähes 200 erilaista kieltä. Kaipa siellä monenlaista pulinaa ja murrettakin on kotikäytössä.

        Omasta mielestäni puhun tarvittaessa kohtalaisen hyvää suomalaista suurempaa, virallista yleiskieltä - siitä huolimatta, vaikka kuulun taustaltani perusduunareihin ja korpielämästä lähtöinen, eikä ainakaan ylenmääräinen koulutukseni ole voinut suuria muutoksia tehdä.

        Työelämässäni olen ollut tekemisissä kaikkien suomalaisia murteita puhuvien kanssa. Totta on, että muutamat sanonnat ovat erilaisia tai eri asioita tarkoittavia. Ongelmaa niistä ei ole tullut. Tosin porilainen vaati kyllä jonkun aikaa kuulostelua, ennen kuin rytmiin kiinni pääsin.

        Murteita pidän säilyttämisen arvoisena rikkautena. Vaikka vahinko kyllä, lähes 60 vuotta täällä erilaisessa murteiden ja yleiskielen melskassa on aiheuttanut sen, että aitoa "äidinkieltäni" hallitsen puutteellisesti. Kun käyn siellä vanhan paikkakunnan liepeillä, yritän parhaani, että käytän paikkakunnan murretta. Eihän se aivan nappiin mene.


      • :D Mutta entäs
        ynnämuu kirjoitti:

        Samaan kiinnittyi minunkin huomioni kuin s-s kirjoitti.
        Ajattelin että antaa olla, kun aloitus on noinkin paljon "ulalla."
        Separatisteiksi olen käsittänyt itsenäiseksi haluavaa joukkoa, tai siihen suuntaan olevia pyrkimyksiä, irti valtiovallasta.
        USA:n esimerkkiin vetoaminen on mielestäni myös pielessä. USA: ssa ei tietääkseni ole edes mitään virallista kieltä. Englannista on kyllä valloittajien kielenä tullut yleisesti virastoissa käytetty kieli ja myös melko yleinenkin kieli. Espanjaa puhuu n. 30 miljoonaa ja kaikkiaan lähes 200 erilaista kieltä. Kaipa siellä monenlaista pulinaa ja murrettakin on kotikäytössä.

        Omasta mielestäni puhun tarvittaessa kohtalaisen hyvää suomalaista suurempaa, virallista yleiskieltä - siitä huolimatta, vaikka kuulun taustaltani perusduunareihin ja korpielämästä lähtöinen, eikä ainakaan ylenmääräinen koulutukseni ole voinut suuria muutoksia tehdä.

        Työelämässäni olen ollut tekemisissä kaikkien suomalaisia murteita puhuvien kanssa. Totta on, että muutamat sanonnat ovat erilaisia tai eri asioita tarkoittavia. Ongelmaa niistä ei ole tullut. Tosin porilainen vaati kyllä jonkun aikaa kuulostelua, ennen kuin rytmiin kiinni pääsin.

        Murteita pidän säilyttämisen arvoisena rikkautena. Vaikka vahinko kyllä, lähes 60 vuotta täällä erilaisessa murteiden ja yleiskielen melskassa on aiheuttanut sen, että aitoa "äidinkieltäni" hallitsen puutteellisesti. Kun käyn siellä vanhan paikkakunnan liepeillä, yritän parhaani, että käytän paikkakunnan murretta. Eihän se aivan nappiin mene.

        jos putin tulee ja opettaa sinulle oman murteensa?

        Sekä sen, mitä se tarkoittaa?

        Separatismi tarkoittaa eroittautumista tai erottamista, minun murteeni on kerma ja muiden murre on huikuli. Kuultuhan on usein: "Minä olen ylpeä omasta murteestani."

        Ei tarvitsekaan täydellistä yleiskieltä puhua, mutta hyvä olla vähän siihen suuntaan edes. Olla ymmärrettävä.


    • Näin on.

      "Suomen kirjakieleen perustuvan puhutun yleiskielen rapautuminen on valitettava tosiasia."

      Murteet rapauttavat yhteisyyden.

      Ikivanha klisee, että "murteet olisivat rikkaus" muka, on täyttä puppua. Murteet aiheuttaessaan väärinkäsityksiä köyhdyttävät Suomea entisestäänkin.

    • katleija.

      Onko suomenkieli ainoa kieli jossa on murteita, jotka ovat syntyneet ajalla jolloin ihmiset elivät samoilla alueilla eivätkä kulkeneet paikasta toiseen.
      Kai niitä murteita on muissakin kielissä, eikös skoonelaisillakin ole ihan oma murre ja Englannissa walesilaisten murre. Saksankielessäkin löytyy murrealueita.

      • hyvä katleija

        Ketjun aloittajalla on oma ideologiansa, ei kai ainoa asia mistä hänellä on ihan ikioma periaatteelinen oikeuassa olemisen tunne.

        Meitä on moneksi.
        Yksi huutaa samalla nuotilla ihan kuin muiden olis opittava hänen opetuksiensa mukaan asiassa kuin asiassa.
        Lapsellinen esiintyminen antaa ihmisestä kuvan itserakkaana ihmisenä joka haluaa päteä nyt tällä aiheella, mutta jää yksin mielipiteensä taakse.

        Kaikissa kielissä on murteita, alkuperäiskansoilla jopa oma kieli, meillä saame, samoin Ruotsissa ja Norjassa. Kuinkahan siellä pärjäävät opiskelijat, kun aloittajan mielestä meillä opiskelijat menevät ulalle murteiden kanssa.

        Anna mun nauraa, sanois savolainen ja pohalainen jo hohottais.


      • jjoutava

        Murre on oikein käytännöllinen monessa tilanteessa. Olin juna-asemalla, odotin vuoroani ja siihen tuli ison repun ja viinapullon kanssa nuorimies ja kyseli mistä olet kotosin? vastasin 'ookkonä pölijä' mies tolijotti hetken ja vastasi, p'ehana oot Oulusta.


      • Hih..
        hyvä katleija kirjoitti:

        Ketjun aloittajalla on oma ideologiansa, ei kai ainoa asia mistä hänellä on ihan ikioma periaatteelinen oikeuassa olemisen tunne.

        Meitä on moneksi.
        Yksi huutaa samalla nuotilla ihan kuin muiden olis opittava hänen opetuksiensa mukaan asiassa kuin asiassa.
        Lapsellinen esiintyminen antaa ihmisestä kuvan itserakkaana ihmisenä joka haluaa päteä nyt tällä aiheella, mutta jää yksin mielipiteensä taakse.

        Kaikissa kielissä on murteita, alkuperäiskansoilla jopa oma kieli, meillä saame, samoin Ruotsissa ja Norjassa. Kuinkahan siellä pärjäävät opiskelijat, kun aloittajan mielestä meillä opiskelijat menevät ulalle murteiden kanssa.

        Anna mun nauraa, sanois savolainen ja pohalainen jo hohottais.

        Kylläpä sinä olet kiukkuinen, asioista voidaan puhua nätistikin, vaikka ollaan eri mieltä. Ota oppia aloittajan viestistä siinä suhteessa. Ei hän kiukuttele.


    • Määki joskus kahreksan-yhreksänluvun vaihteessa lomalla Teneriffalla olin hotellin katol aurinkoo ottamas. Mää ain vaihran puhetta sen mukka kenen kans mää juttelen. Se on automaattista, ei sitä enempää harkitte.
      Siel vieraitte ihmisten joukos juttelin simmost tavallis puhekielt.
      Mut kyl vaa muut huamas et turkulaine toi flikka on, kas se nuatti puhees paljastaa vaikk' ei yhtään murresanaa sanosis.

      Voi kuink mont kertta täälläki joitaki on ottanu pattiin kun tämmöttös kirjottaa. Eikä tair kukkan huomat etten mää iha oikkianlaist turumurret ossa.

    • Ei viitsitä kiukutel

      la! Asioista voidaan puhua ystävällisestikin, vaikka ollaan eri mieltä. Keskusteluahan erilaisten mielipiteiden esiin tuominen.

      • Ei viitsitä kiukuta!

        Minusta on kamalaa että joku sanoo jotain murretta rumaksi, kuten Turun tai Savon murretta tuolla ylempänä.

        Itse en sanoisi niin ikinä.

        Mutta tapoja on täällä kaikenlaisia.


    • Tauno R.

      Se on hianua notta puhutahan erillaasilla murtehilla. Tuntuu notta kun mennähän pari sukupolovia eteheppäin niin murteet on vaihtunu jonkunlaasehen muuhun kiälehen. Sellaasehen mitä nyt jo käytetähän nykyyses viästinnäs. Se on kaukana kiriootetusta kiriakiälestä taikka puhutusta yleeskiälestä.

      • Miten teet?

        "Noin muutenkin, tullut siihen tulokseen, suomalaiset ju puhuvat samaa kieltä periaatteessa. mutta hyvin kehnosti ymmärtävät toisiaan. Ja siihen vielä murteet, erilaiset kulttuurit, erilaiset kielet jne. Ihan solkkuahan tämä enimmäkseen on. Myös ja etenkin internetin myötä keskustelupalstoilla jne."

        Kun Putin tulee puhumaan sinulle, puhutko suomen yleiskieltä vai jotain ''omaa'' murrettasi?
        Eroittaudutko muista suomalaisista?

        Hänellä lienee aina tulkki mukanaan.


      • <o>
        Miten teet? kirjoitti:

        "Noin muutenkin, tullut siihen tulokseen, suomalaiset ju puhuvat samaa kieltä periaatteessa. mutta hyvin kehnosti ymmärtävät toisiaan. Ja siihen vielä murteet, erilaiset kulttuurit, erilaiset kielet jne. Ihan solkkuahan tämä enimmäkseen on. Myös ja etenkin internetin myötä keskustelupalstoilla jne."

        Kun Putin tulee puhumaan sinulle, puhutko suomen yleiskieltä vai jotain ''omaa'' murrettasi?
        Eroittaudutko muista suomalaisista?

        Hänellä lienee aina tulkki mukanaan.

        "En lainkaan ihmettele sitä et muuttaja ei tajunnut kun käsiä ei heilutella täällä pohjolassa kuin grillijonossa,silloin kun sanat ei riitä kertomaan kuinka tykkää kannoille astujan naamasta..Kummakos tuo kun ei ymmärrä kun toisessa päässä Suomea on vaikeuksia saada toinen ymmärtämään mitä tarkoittaa.Mää ny tietty puhelen aikas paljolti kirjakieltä tai yritän ainakin,johtuen varmaan siitä että joudun pakosta tekemisiin kaikkien kanssa.Jopa savolaistenkin..Vieraasta murteesta, kun kuuntelee niintulen lähinnä hyvälle tuulelle.Suomessa,suomenruotsi..Vaikka ko.henkilö voisi puhua pääkielellä,antaa sellaisen singnaalin että mm.kaupassa ostos kärry jää taatusti hämäys,tönkkö-ruottalaisen haitoksi,kun poistun niska punoittaen vaasalaisesta kaupasta."


      • jakolasku

        Soot maharottoman palion oikias. Mä puhun nykyysin sekakiältä mutta sitten kun rupiaa hiilestyttämähän alootan mahtavalla pohojalaasmurtehella. Siitä on silloon palat larvoostakin katkeemas.


      • jakolasku
        jakolasku kirjoitti:

        Soot maharottoman palion oikias. Mä puhun nykyysin sekakiältä mutta sitten kun rupiaa hiilestyttämähän alootan mahtavalla pohojalaasmurtehella. Siitä on silloon palat larvoostakin katkeemas.

        Tämä Taunolle.....


      • Larvoolta !
        jakolasku kirjoitti:

        Soot maharottoman palion oikias. Mä puhun nykyysin sekakiältä mutta sitten kun rupiaa hiilestyttämähän alootan mahtavalla pohojalaasmurtehella. Siitä on silloon palat larvoostakin katkeemas.

        "Tuuli se ta-i-vut-ti koivu-un larvan.
        . tuuli se taivutti koivun larvan,
        ja meri oli lainehissa ...

        https://www.youtube.com/watch?v=fSPydqSaOF4


      • ja sanoja ei ole

      • Tuo Perä seinäjoki
        ja sanoja ei ole kirjoitti:

        Säveltänyt Sulho Ranta, Peräseinäjoen kanttori

        https://www.youtube.com/watch?v=_UBc5r3JclU

        kuuluu nykyisin Seinäjokeen, on sen osa.

        Eteläseinäjoki olisikin parempi, koska on etelämpänä,
        tai kun on Seinäjoen yläjuoksulla, niin Yläseinäjoki.

        Mutta kyllä pitävät siellä omasta nimestään.


      • jakolasku
        Tuo Perä seinäjoki kirjoitti:

        kuuluu nykyisin Seinäjokeen, on sen osa.

        Eteläseinäjoki olisikin parempi, koska on etelämpänä,
        tai kun on Seinäjoen yläjuoksulla, niin Yläseinäjoki.

        Mutta kyllä pitävät siellä omasta nimestään.

        Meidän naapuris asui kauan aikaa sitten Peräseinäjoen seriffi, karjalaismies.


      • Tai ...
        jakolasku kirjoitti:

        Meidän naapuris asui kauan aikaa sitten Peräseinäjoen seriffi, karjalaismies.

        Larva seinäjoki, sehän on joen latvassa.


      • 00.,.00
        Tai ... kirjoitti:

        Larva seinäjoki, sehän on joen latvassa.

        peräseinänjoki virtaa kahen kallion välistä


    • jakolasku

      Ei olleet tuntemattomia pohojalaaset sävelmät, kiitos kiva kuunnella.

      • »∫∫∫«

      • Hei!
        »∫∫∫« kirjoitti:

        Minusta myös, samoinkuin tuo

        https://www.youtube.com/watch?v=n9SpkFE-fkc

        joka on kans niin upeasti laulettu!

        Hyvää iltaa ja yötä teille jokahittelle!

        Hauska nikki sinulla. kekseliäs.


      • jakolasku

      • jakolasku
        jakolasku kirjoitti:

        miksei jokahiselle?

        niin se tällä koneella p'rä heittää kun...ei tavoittanut.


    • jos ja kun

      Kum Putin tulee omaa "murrettaan opettamaan" meille nii sillon ainakin taas yhtenäisyys olisi hyvä jos sitä sitten äkkiä mistää löytyy enää.

      • säälittävä pelkosi

        Millä ja kuka sinusta voisi parantaa tuon Putinin pelon?
        Oletko hakenut apua?


      • jakolasku

        Putinin "murre" kiusasi Saksan liittokansleritar Angela Merkeliä eräällä vierailulla. Merkel pelkää koiria.


      • Kaksi pelottavaa!
        jakolasku kirjoitti:

        Putinin "murre" kiusasi Saksan liittokansleritar Angela Merkeliä eräällä vierailulla. Merkel pelkää koiria.

        Vai oliko siinä jotain koiran ja Putinin rinnastamista? :D


    • DD..

      Sinä taas muutut pakolaiseks Putiinin nähtyäs. Tuut meille turvaan.

    • Venäjällä taas uusi

      skandaali Suomen lastensuojelusta. IL kertoo:
      " Venäjällä on noussut jälleen uusi skandaali venäläislapsen kohtelusta Suomessa. Lapsiasiamies Pavel Astahov levittää tietoa, jonka mukaan Suomen viranomaiset olivat pumpanneet 14-vuotiaan pojan täyteen psyykelääkkeitä, jotta tämä unohtaisi oikean perheensä."

      Tuleeko Putin kohta armeijan kanssa suojelemaan oman maansa kansalaisia Suomessa? Niinhän hän teki Ukrainassa.

      Keksivätkö siellä näitä lastensuojelujuttuja?

    • Yhteäisyyden
    • Yhtenäisyyttä / yh-

      teisyyttä toivotaan. On tosiaan pitänyt kehittää just yleiskieli, että heikomminkin kieltä osaava vanhempikin ihminen edes jotakuinkin tajuaisi, mistä on kyse.

      • yhteisyyttä toivotan

        Niin tuo on se ydin, murteen lukeminen voi olla täyttä tuskaa.
        Ei ainakaan vanhempi ihminen monta sanaa
        puolessa tunnissa saa selville jos murretta koettaa lukea
        tuntuu raskaalta ja jää kesken

        ja sanoma jäi sieltä löytymättä.


    • Alkaa sataa

      Mikä siinä on, että murteille siten kuitenkin annetaan periksi?
      Kuten nyt tämä 2alkaa satamaan". Se oli kielioppivirhe vielä jokin aika sitten, mutta koska tätä muotoa käytetään monissa murteissa, niin nyt se on hyväksytty puhekieleenkin 'Siis alkaa SATAMAAN, raapii korvaa!

      • jjoutava

        Entä, katotkonää uruheiluruutua.


      • Eri juttu

        Tuo on taas eri asia. Yleiskielikin kehittyy ja muuttuu.


    • alexandrowitsch

      Meillä kielenkäytön osalta yksinkertaisempaa, jos maan pääkieleksi olisi tullut ruotsi.

      Näinhän olikin vähällä käydä. Väliin tulivat eräät ruotsinkieliset suomalaisuusmiehet, jotka rupesivat 1800-luvun puolivälissä korostamaan suomen kielen merkitystä.

      Aleksis Kivikin kirjoitteli ensimmäisiä runojaan ruotsiksi.

      Jos ruotsi olisi omaksuttu pääkieleksi ja sitä tietä koulutuksen kieleksi, suomi olisi pian hävinnyt ja sitä olisivat puhuneet 1900-luvun puolivälissä vain eräät vanhukset.

      Näin omaksuttua ruotsia puhuisivat kaikki suunnilleen samalla tavalla ja murre-eroja ei olisi.

      Toisin kuitenkin kävi.

    • Merilii

      'alkaa satamaan' ei oikeastaan ole mitään murretta, vaan aivan tavallisen puhekielen muuttumista, kehittymistä.
      Tuo 'alkaa satamaan' on muuttunut niin tavalliseksi puhekielessä, ettei sitä enää voi virheeksi merkitä, muuten olisi paljon punaista jo kaikkien kirjoituksissa.
      Ei ole syytä joukkovoiman edessä tapella kielen kehittymistä vastaan.

      http://kielikampus.jyu.fi/mitenmurteistapuhutaan/

      - Jäikö huomaamatta kielilautakuntien tekemät muut muutokset ja päätökset?

      http://www.hs.fi/tiede/a1409577966592?jako=91296f6081e903e5a6dd7ac13ffb9e5c&ref=fb-share

    • Suomen kansan yhtenä

      -isyys on tärkein puolustautumiskeinomme
      niin itää, lännttä kuin etelääkin kohtaan silloin,
      kun alistajat ja riistäjät ovat tulossa hyväksikäyttämään taas suomalaisia / viemään itsenäisyytemme.

      olen evakko ja kunnioitan niitä, jotka antoivat meille turvan.

      Tommy Taberman

      Joka rakentaa aidan ihmisten väliin
      jää aidan sisälle, aidan vangiksi,
      ei laukkaa harja hulmuten ketään kohti
      Matka toiseen ihmiseen
      on viisasta aloittaa
      siitä missä aita on matalin
      tai portti auki

    • kaapo h

      Emmehän me ole historiallisesti katsoen yhtenäinen kansa.

      Vuosisatoja osa suomalaiset muodostavista heimoista on kuulunut Ruotsiin, osa taas Venäjään. On se jälkensä jättänyt.

    • 3 21

      3 21 olen nyt kaapo h

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      298
      3325
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1629
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1480
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      49
      1349
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1250
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1230
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      45
      1151
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1127
    10. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      157
      1044
    Aihe