Hirttomäki

Köysitehtailija

Eilisessä Femman dokkarissa Skattalta kerrottiin myös vankilan historiaa ja siinä yhteydessä mainittiin, että ne rikolliset, jotka Venäjän vallan aikana tuomittiin hirttämällä kuolemaan hirtettiin jossain muualla Hirttomäellä. ”Nokka” toimi tutkintavankilana, jossa odotettiin tuomiota, joka sitten kärsittiin jossain muualla tai Nokalla, jos tuomio oli hyvin lyhyt. Hirttomäen paikkaa ei kerrottu, mutta annettiin kuitenkin ymmärtää, että se oli Helsingissä.
Etsiskelin tuota paikkaa, mutta huonoin tuloksin.

Arto Paasilinna rankkojen asioiden toimittajana on rikastuttanut unkarilaisia Helsingin historiasta mainiten Hirttomäen Helsinkiin ja sen olleen poliittisten vastustajien hirttopaikka, mutta ei kerro tarkemmin sijaintia.
http://www.c3.hu/scripta/lettre/lettre57/paasilinna.htm
( Joku varmaan toivoo luokkaretkeläisille samanlaista tuomiota, mutta ei se käy tänäpäivänä, ja olot vankiloissakin on paremmat kuin monilla vangeilla koskaan kotonaan ).

Turussa on kuuluisa Hirttomäki, mutta tämä ei tunnu liittyvän Turkuun.
Tapulikaupunki/Siltamäessä on paikka, jota on nimitetty Hirttomäeksi, mutta tämä oli yksittäistapaus oman käden kautta.

Yleensähän hirttämiset maailmalla tehtiin keskustoissa toreilla ja aukioilla, jotta kansalla oli tilaa päästä hurraamaan tai pelkäämään esivallan miekkaa, mutta meillä ei ole ollut tapana mellastaa asioilla suurieleisesti, joten on voinut hyvinkin olla hiljaisesti piilossa vaikka Suomenlinnan muurien sisällä.
Olisko jollakulla jäänyt jostain hihaan tietoja tästä Hirttomäestä?

25

2095

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kurvin kundi

      Jospa Hirttomäki on myöhemmin vääntynyt Herttoniemi. ;0)

    • historiasta poimittu

      Herttoniemessä on aikoinaan viikingit teilanneet väestöä, tai ainakin ne varoitusroihun polttajat. Niitä varoitusroihuja oli isojen mäkien päällä laivojen kulkureittien varrella. Siitä sai Roihuvuori nimensä, sinne ne viikingit ryöstöretkillään kuulemma mielellään rantautuivat. Seuraava kokko olikin Herttoniemessä ja sieltä viikingit saivat ne vartiomiehet kiinni ja teilasivat erittäin julmalla tavalla.

      • Viikinki ei pärjänny

        Vähän matkaa kun menivät sisämaahan päin, niin jo tuli noutaja. Jättivät sitten Itämaan rauhaan ja keskittyivät helpompiin paikkoihin.


    • siellähän niitä

      Senaatintorin laitamilla, siitä hieman "mäkeä" ylöspäin, mistä ilmeisesti nimi Hirttomäki.

      • Kruunuhaassa

        Kruunuhaassa on ollut hirttomäki. Vuonna 1920 syntynyt isäni kertoi, että hän oli pikkupoikana veljiensä kanssa käynyt 1920-luvulla katsomassa kyseistä kallionyppylää, joka oli jäänyt kivitalon tontille/sisäpihan puolelle jossain Kirstinkadun lähettyvillä. Sen ajan helsinkiläiset tunsivat ko. paikan nimellä "hirttomäki". Siitä oli ollut ilmeisesti artikkeleita lehdissäkin. Vielä me sodan jälkeen syntyneet tiesimme paikan ja tontin yleissijainnin.

        Silloin 1920-luvulla siinä olisi ollut maassa tai kallionkolossa jopa joitakin täysin lahonneiden puurakennelmien jäänteitä tai lankkuja, joita viereisessä talossa asuneet kruunuhakalaiset pojat olivat mahdollisina hirsipuurakennelmien pohjina ja jäänteinä esitelleet.


      • Kruunuhaassa
        Kruunuhaassa kirjoitti:

        Kruunuhaassa on ollut hirttomäki. Vuonna 1920 syntynyt isäni kertoi, että hän oli pikkupoikana veljiensä kanssa käynyt 1920-luvulla katsomassa kyseistä kallionyppylää, joka oli jäänyt kivitalon tontille/sisäpihan puolelle jossain Kirstinkadun lähettyvillä. Sen ajan helsinkiläiset tunsivat ko. paikan nimellä "hirttomäki". Siitä oli ollut ilmeisesti artikkeleita lehdissäkin. Vielä me sodan jälkeen syntyneet tiesimme paikan ja tontin yleissijainnin.

        Silloin 1920-luvulla siinä olisi ollut maassa tai kallionkolossa jopa joitakin täysin lahonneiden puurakennelmien jäänteitä tai lankkuja, joita viereisessä talossa asuneet kruunuhakalaiset pojat olivat mahdollisina hirsipuurakennelmien pohjina ja jäänteinä esitelleet.

        Oikaisu edelliseen viestiini:

        Muistinvaraisesti kirjoitin kadunnimen väärin. "Kirstinkadun" sijasta piti olla:
        jossain KRISTIANINKADUN lähettyvillä.


    • Köysitehtailija

      Vanhan Helsingin hirttopaikka oli Arabiassa tehtaiden koillispäässä nimeltään Hirsipuunkallio ja nykyiseltä nimeltään Bokvillaninpuisto.

      1640 Hki siirtyi Vironniemen alustalle eli nykyiseen kantakaupunkiin.
      Ja, niinkuin kutina oli, että Hirttomäki olisi tuossa Kruunuhaan Siltavuorenrannassa/Siltavuorenpenkereellä Sotamuseon ja Leijonalinnan vieressä.
      Todennäköisesti tämä rakennus Maurinkadun päässä on rakennettu hirttolavan paikalle 1950-luvulla
      http://goo.gl/maps/Do2no
      Toisesta suunnasta eli Pohjoisrannasta nähtynä. Paikalla on pudotusta about 10-15 m alas Pohjoisrantaan.
      http://goo.gl/maps/yzs1Q
      1800-luvulla Kampissa oli kaupungin virallinen teloituspaikka suunnilleen nykyisen Fredrikinkatu 54:n kohdalla.
      http://goo.gl/maps/NpHXY
      Paikassa ei tietääkseni ole ollut mäkeä, joten Hirttomäen arvonimen vie tuo Siltavuoren mäki.

      Vuonna 1825 muuttui niin, kuolemantuomiot oli pantava täytäntöön ainoastaan, jos tuomittu oli syyllistynyt valtiorikokseen taikka keisarin tai keisariperheen jäsenen murhaan.
      Muut vakavat rikokset johtivat karkotukseen Siperiaan enkä muista tavanneeni kirjallisuudessa tai elokuvissa ketään esittelemässä itseään Siperiasta palanneena.

    • kiinnostaisi tietää

      Aika jännää tässä keskustelussa oleva sivujuonne, kuinka esim. Roihuvuori on saanut nimensä varoituskokoista.
      Onko siellä siihen aikaan ollut jatkuva vartio, muutenhan tuollaisilla varoituskokilla ei olisi ollut juurikaan merkitystä. Kuinka usein niitä viikinkejä sitten hyökkäili asutuksiin, jos tuollaista varoitusjärjestelmää on ylläpidetty ?

    • Köysitehtailija

      Viikinkiaika oli käsittämättömän raakaa rannikolla ja Roihuvuoren viikinkiajan vartiopaikka ja varoitustulet on varsin looginen selitys paikan nimelle jo pelkästään korkean maaston ja laajan merinäköyhteyden vuoksi.
      Roihuvuoren historiasta kirjoittanut Kaarina Hulkkonen:
      ”Vanhoista kartoista löytyy rannikkoalueita useita Kasaberget-nimisiä vuoria. Ikivanhan kielen sana kasar- tai kasa- tarkoittavat mm. vartiopaikkaa, josta tarkkailtiin vieraitten liikkumista ja ilmoitettiin tunkeutujien lähestymisestä merkinantotulilla. Yksi Kasaberget oli vuorella, missä nyt on Roihuvuoren kirkko.”
      http://roihuvuori.com/tietoa-roihuvuoresta/roihuvuoren-historia-mainmenu-193

      Wikipedian kirjoittajalla on eri näkemys:
      ”Yleisesti luullaan Roihuvuoren nimen tulevan siitä, että mäellä olisi poltettu vartiotulia viikinkiaikana. Mitään historiallista todistetta ei kuitenkaan ole, että näin olisi viikinkiaikana tai sen jälkeen tapahtunut, vaan päätelmät perustuvat enemmänkin Roihuvuori-nimeen. Roihuvuori-nimi esiintyykin (ruotsinkielisessä muodossaan Kasberget) ensimmäisen kerran vasta jatkosodan aikana Kasa-ilmatorjuntapatterin yhteydessä, joka oli saanut koodinimensä viereisestä, Vartiokylän kaupunginosaan kuuluvasta Roihupellosta (Kasåker).
      Jatkosodan loppupuolella nykyisen Roihuvuoren kirkon paikalla toimi koodinimellä "Kasa" nimetty 107. raskas ilmatorjuntapatteri.

      Ps. Hertsikaan ja Roihikseen liittyen: Herttoniemen öljysatamaan liikennöitiin tavarajunilla vielä kait 1980-luvulla, mutta koska on ajettu Valtionrautateiden henkilöjunilla matkustajia Herttoniemestä Helsingin keskustaan?

    • mistä tiedetään ?

      No mistä se tieto on peräisin, että viikingit mestanneet ihmisiä Herttoniemessä ?

    • historiasta poimittu

      Ormgårdin viikinki kuningas Ottar, Ruotsista llöydetyn riimukirjoituksen mukaan "itätiellä katkoi päitä ja poltti elävänä Herttoniemen vartijat.
      Paikka on saatu, tai arveltu siitä riimukirjoituksesta.

      • Ruotsin kronikoista

        Ormgårdin viikingit saivat kyllä sittemmin maistaa omaa myrkkyään, kun viikinkikuningas Sigvardin aikaan, suomalaiset tekivät kostomatkan ja polttivat Ormgårdin yhteisön, teilaten väestön, paitse orjaksi otetut.


    • Köysitehtailija

      Valtionrautateiden henkilöjunilla Herttoniemestä Helsingin keskustaan?
      1962 HKL:n koko henkilökunta irtisanoutui palkkakiistan takia ja sen piti toteutua 19.12.62, mutta se siirtyi tammikuulle. VR aloitti henkilöjunat siten, että 10 junaa ajoi joka arkipäivä 21.12.62 – 5.1.63 eli 11 arkipäivää ja matkustajia oli kaikkiaan 26.
      Reitti kulki pohjoisesta Oulunkylän aseman kautta.

      Samantapainen irtisanoutuminen tapahtui raitioliikenteessä joskus 1900-luvun alkupuolella ja HKL palkkasi Sipoosta joukoittain ( halpoja? ) ruotsinkielisiä koulutettavaksi kuljettajiksi ja rahastajiksi, josta alkoikin ruotsinkielisten valta raitioliikenteessä. Muistan vielä 60-luvulla tavanneeni rahastajia, jotka eivät hienouttaan suostuneet puhumaan suomea tai ymmärsivät hyvin huonosti.
      Ruotsalaisten valloituksen takia tätä Töölön vaunuvarikon rakennusta Manskun ja Humalistonkadun kulmassa sanottiinkin Sipoon kirkoksi
      http://www.raitiovaunu.fi/kuvat/slides/sipoon.html

      Ps. Tänään tulee Femmalta dokkari Kruunuhaasta klo 20. Mainitaankohan mestausmestasta mitään...

      • kielipuolikielipuoli

        "Muistan vielä 60-luvulla tavanneeni rahastajia, jotka eivät hienouttaan suostuneet puhumaan suomea tai ymmärsivät hyvin huonosti."

        Tarkemmin henkilöitä tuntematta voisi kuitenkin päätellä etteivät he pelkkää "hienouttaan suostuneet puhumaan suomea". Mistähän tuon "hienouden" keksitkään?
        Perustelen tämän sillä ettei ns paremmista (=hienomista) piireistä kukaan olisi rahastajan työhön edes lähtenyt.
        Ja: kun on ikänsä elänyt ruotsinkielisessä ympäristössä kuulen ainoastaan ruotsia myös koulussa on aika vaikea alkaa aikuisiällä ykskaks puhumaan suomea.
        Kyse siis lienee kielitaidon puutteesta, jota vieläkin esiintyy sekä suomen- että ruotsinkielisessä suomalaisessa väestössä. Kannatankin siksi kielikylpypaiväkoteja ja -kouluja molempikielisille.


      • Köysitehtailija
        kielipuolikielipuoli kirjoitti:

        "Muistan vielä 60-luvulla tavanneeni rahastajia, jotka eivät hienouttaan suostuneet puhumaan suomea tai ymmärsivät hyvin huonosti."

        Tarkemmin henkilöitä tuntematta voisi kuitenkin päätellä etteivät he pelkkää "hienouttaan suostuneet puhumaan suomea". Mistähän tuon "hienouden" keksitkään?
        Perustelen tämän sillä ettei ns paremmista (=hienomista) piireistä kukaan olisi rahastajan työhön edes lähtenyt.
        Ja: kun on ikänsä elänyt ruotsinkielisessä ympäristössä kuulen ainoastaan ruotsia myös koulussa on aika vaikea alkaa aikuisiällä ykskaks puhumaan suomea.
        Kyse siis lienee kielitaidon puutteesta, jota vieläkin esiintyy sekä suomen- että ruotsinkielisessä suomalaisessa väestössä. Kannatankin siksi kielikylpypaiväkoteja ja -kouluja molempikielisille.

        Hetki sitten oli dokkari raitiovaunuista ( kas kummaa sekin Femmalla ) ja siinä tuli ilmi ettei spora ollut mikään joukkoliikenneväline vielä 40-luvulla matkalipun kalleuden takia. Sitä käytti vain varakkaammat, jotka lähes kaikki puhuivat siihen aikaan vain ruotsia. Työväestö liikkui sotakorvaustyömaille pääosin polkupyörällä, kun autoja oli todella vähän.
        Vasta 50-luvulla vaurastumisen seurauksena tapahtui aavistuksen verran työväestön siirtymistä sporaan, mutta 60-luvulla tuontirajoitusten höllentymisen seurauksena työväestö hankki mieluummin oman auton tai moottoripyörän.
        Vielä 60-luvun alussa tapasin joitakin rahastajia, jotka katsoivat piiiiiitkällä viiveellä nenänvartta pitkin, jos jotain asiaa puhui suomeksi. Eivät tietenkään kaikki.
        Muistaakseni 60-luvun alun sporissa oli vielä pelkästään kyltit Spåtta ej på golvet, jotka oli tietenkin tarkoitettu rahvaalle, mutta ei voitu edes kuvitella, että rahvaastakin tuo osa, joka ymmärtäisi vain suomea, kehtaisi käyttää sporaa.
        Dokkarissa kertoi aikalainen 60-luvulta, että HKL:n vaatima suomenkielen osaaminen käsitettiin varsin liukuvasti: Nimi? Osoite? Näihin piti vastata suomeksi ja, jos näistä selvisi, niin seuraavana päivänä alkoi rahastajan työ.
        ”Ja: kun on ikänsä elänyt ruotsinkielisessä ympäristössä kuulen ainoastaan ruotsia myös koulussa on aika vaikea alkaa aikuisiällä ykskaks puhumaan suomea.”
        Olet toki oikeassa. Rahastajat vaan katsoivat olevansa osa eliittiä oltuaan iät ja ajat vain heidän kanssaan tekemisissä ja siitä ajatuksesta heidän oli vaikea päästä eroon.
        Ps. Siihen aikaan sporan kuljettajalta ei vaadittu minkäänlaista ajokorttia ja siitä lienee karmea jäänne tieliikennelakiin, että jalankulkijan risteävän kadun suojatiellä ja pyöräilijän jatkeelle pitää väistää sporaa, kun se kääntyy risteyksessä.


    • Spåralla ajellut

      Helsingissä 1910-luvulta asti asuneet isovanhempani kertoivat, että raitiovaunujen rahastajien nimenomaan piti osata ruotsia, koska suuri osa kantakaupungin asukkaista (Kruunuhaka, Kaivopuisto, Ullanlinna, Kasarmikaupunki, Etu-Töölö, Katajanokka), ja siten myös matkustajista oli ruotsinkielisiä. Se oli virkamiesammatti ja haluttiin palvella asiakkaita. Ruotsia osaavia, hyvät käytöstavat osaavia ja pieneen mutta varmaan palkkaan tyytyviä rahastajia saatiin Sipoosta, läheltä Helsinkiä.

      Mummoni, joka osasi suomea ja ruotsia kertoi harkinneensa rahastajaksi hakemista, mutta luopui ajatuksesta kun kuuli palkan pienuudesta. Hän ansaitsi paremmin 30-luvulla rakennustyömailla siivojana ja tiilenkantajana.

      Itse muistan ajaneeni raitiovaunulla, jossa oli "sipoolainen" rahastamassa, viimeksi 1950-luvun lopulla kun kuljin päivittäin spåralla kansakouluun. Heitä sanottiin "tantoiksi" ilman pilkkatarkoitusta. Tomera täti piti hyvällä suomenkielellä takasillan hampuusit kurissa ja huolehti ettei kukaan matkustanut ilman lippua. Ruuhka-aikaan tädeillä oli tapana nousta rahastajan karsinassa seisomaan paremmin nähdäkseen, katsella haukansilmin ympäri takasiltaa ja tivata kuuluvasti: "onko vielä joku, joka ei
      ole maksanut?!"

      1960-luvulla saattoi nähdä, että rahastajien entinen arvovalta oli murenemassa. Miesporukat huutelivat takasillalla rivouksia päin näköä, eivätkä humalaiset uskoneet poistumiskehoituksia entiseen tapaan. Kuljettajien piti tulla takasillalle avuksi ja matka katkesi. Muistan useamman kerran, että ratikassa matkustaneet solmiokaulaiset herrat tulivat naisrahastajan avuksi ja heittivät porukalla humalikkoja ulos ns. niska-pers-otteella (tämä sivistynyt tapa on valitettavasti jäänyt pois käytöstä. Nykyiset "pullamössöt" katselevat vain vienosti ikkunasta ulos tai
      rämpläävät puhelimiaan, eivätkä ole huomaavinaan...). ;)

    • maaltapakolainen
    • ent.roihislainen

      Asuin Roihuvuoressa 1960-luvun alussa sen ollessa aivan uusi lähiö. Muistan tuon VR:n junakuljetuksen. Sitä ei juuri tarvittu, koska oli monia joulunpyhiä peräkkäin ja koululaiset joululomalla. Isäni kulki töihin Vallilaan firman järjestämällä pakettiautokuljetuksella ja me muut tarvoimme mutaisia polkuja Roihupellon yli Itäväylän varteen, josta maaseutuliikenteen bussit kulkivat Helsinkiin.

      Roihuvuoren nimestä uusilla asukkailla oli silloin 1960 se käsitys, että vanhempi ruotsinkielinen nimi "Kasberget" liittyi kaskeamiseen mäen metsäisillä rinteillä silloin, kun alue oli Herttoniemen kartanon takamaata. Kun uudelle asuinalueelle piti keksiä nimi 1950-luvulla, otettiin IT-tykkipatterin nimi suomennettuna.

      Paikalliset herraklubit toki toivat julki käsitystä, että Roihuvuori olisi saanut nimensä vartiotulista, joita oli poltettu Isovihan aikana ja joilla varoitettiin sisämaan asukkaita vainolaisista (eli ryssistä). Moni roihuvuorelaisista oli enemmän sillä kannalla, että teoria vartiotulista oli lanseerattu 30-luvulla kotiseutuhengen nostattamiseksi ja että Roihuvuoren uuden asuinalueen nimen koplaaminen vanhoihin vainokauden vartiotuliin oli romanttisen keinotekoista.



      Toki korkean mäen laki oli hyvä tähystyspaikka ja varmaan myös sellaisena käytetty. Jos männyn latvaan kiipesi, näki kauas merelle. Ylimmän kerroksen asuntomme ikkunasta näki selkeällä säällä Suomenlinnaan, kunnes vesitorni katkaisi näkymän.

      Alavampi alue "Roihupelto" oli ollut Herttoniemen kartanon suota, niittyä ja peltoa
      tuuheiden metsien keskellä. Vielä 1960-luvulla siellä oli lampi, jonka ruohikoissa ja rannoilla parveili harvinaisempiakin vesilintuja, joita poikaviikareina kävimme kiikaroimassa. Lammen rannalta tuotiin maljakkoon kaisloja ja kevään ensimmäiset
      pajunkissat. Lammikon paikalle rakennettiin autohallit, jotka ovat Abraham Wetterin tien pohjoispuolella.

      Peltoaukean reunassa, Roihuvuoren vanhan kansakoulun pohjoispuolella, tiedettiin olleen torpan paikka. Tämä pieni metsäsaareke jäi puistikoksi kerrostalojen väliin. Vielä 1960-luvulla siinä oli merkkejä kivijalasta ja torpan vanha yli satavuotias pihakoivu. Torpan tilustie kierteli pohjoiseen mäen reunaa nykyisen kirsikkapuiston läheltä. Siinä se yhtyi venäläisten vanhaan tykkitiehen, joka oli huolellisesti päällystetty pyöreillä mukulakivillä aurinkoiseen mäenrinteeseen ennen ensimmäistä maailmansotaa.

    • Wii kingi

      Aikaisemmin sanottu:

      #Ormgårdin viikinki kuningas Ottar, Ruotsista llöydetyn riimukirjoituksen mukaan "itätiellä katkoi päitä ja poltti elävänä Herttoniemen vartijat.

      Vaikutti suoralta sitaatilta riimukirjoituksesta, mutta Herttoniemen suomenkielistä nimeä lienee käytetty vasta 1800- tai 1900-luvulla suomalaistamisen aikaan. Vanhemmissa säilyneissä kartoissa se on ollut Hertonäs ja tämäkin vasta 1400-luvulla.
      Viikinkiajaksi lasketaan käsittääkseni n. 700-luvulta 1100-luvulle.

    • Köysitehtailija

      Hesarissa tänään telkkarista tuttu Suomen traagisiin ja hämäräperäisiin tapahtumiin perehtynyt historioitsija Teemu Keskisarja http://www.hs.fi/kaupunki/a1458800899996 kertoo tuosta Kristianinkadun/Maurinkadun päässä nykyisen Sotamuseon pihapiirissä olleesta hirttopaikasta, mutta sitten mainitaan epämääräisesti, että paikka siirrettiin torille. Mille torille? Mikä raatihuone?

      ”Kun Helsinki vuonna 1640 siirrettiin Pietari Brahen käskystä Vironniemelle, vakiintui kaupungin hirttopaikaksi todennäköisesti nykyisen Kruununhaan kalliot. 1700-luvun alussa hirttotuomiot siirrettiin torille, minne rakennettiin hirttolava tarpeen vaatiessa. Myös mestauslava rakennettiin aina uudelleen kutakin mestausta varten, sillä se poltettiin samalla roviolla mestatun ruumiin kanssa.”

      ”Tuomittu kuljetettiin ensin raatihuoneelle kuulemaan tuomionsa, minkä jälkeen siirryttiin teloituspaikalle. Yleensä paikalla oli suuri yleisö, joka rukoili tuomitun uskon ja autuaan sielun puolesta.”

      Helsingin vanhana raatihuoneena pidetään Senaatintorin laidassa olevaa keltaista Bockin taloa https://goo.gl/maps/oEvgB236Zhm , joka sijaintinsa puolesta viittaisi aikaisemmin ketjussa mainitun Senaatintorin mäen olleen hirttopaikka ja samoin viittaa Hesarin artikkeli kuvatekstissä, mutta Bockin talo tuli kaupungin omistukseen vasta 1837, jolloin siitä tuli raatihuone ja julkiset teloitukset lopetettiin 1825, jonka jälkeen pääsi avartamaan maailmankatsomusta matkailemalla Siperiaan, joten yhdistelmä raatihuoneena Bockintalo ja hirttopaikkana Senaatintori eivät täsmää. Sensijaan Arabian historiasta löytyy hirttopaikka, raatihuone ja tori edeltävälle ajalle aivan Vanhankaupunginkosken vierestä http://arabianranta.fi/vanhakaupunki/index.php?option=com_content&view=article&id=63:kaupunkiaikaiset-kohteet&catid=37:historia&showall=1
      Ja tarkemmin kartta hirttopaikka 10 ja raatihuone tori 8 http://arabianranta.fi/vanhakaupunki/images/stories/asemakaava/ase04.jpg

      Senaikuisilla kulkuvälineillä, tiestöllä ja silloilla luulisin tuon Kruunuhaan Kristianinkadun viihdemestan olevan vasta aivan loppupuolella ennen 1825, kun julkisen teloituksen tärkein tarkoitus on herättää pelkoa esivaltaa kohtaan, niin sen vieminen täysin sivuun kaikesta ihmisten liikkumisesta ei palvele silloin tätä tarkoitusta. Nykyaikanakin paikaksi valittaisiin S-Marketin, bingon, kirkon, Kelan toimiston, pubin ja Esson välittömästä läheisyydestä.

      Uutta rangaistuspaikkana oli tuo Linnankoskenkadun ja Töölönkadun risteyksen kohta https://goo.gl/maps/fwW9wTfXUhC2 . Töölössä tuolla paikkeilla on ollut jo jonnin verran asutusta 1700-luvulla. Mietin näiden monien eri paikkojen tarkoitusta ( Arabia 2 paikkaa, Krunika, Autotalo, Taka-Töölö ). Mistään ei ole ilmennyt, että eri paikoissa olisi mestaaminen ja toisessa hirttäminen vaan kaikki olivat aikansa monitoimikeskuksia - hybridejä, molemmat palvelut samasta paikasta. Hesarin artikkeli oli sekava, tosin on historiakin.

    • samihiltunenfra

      Kruununhaassa oli1800-luvun alkupuolella teloitus- ja rankaisupaikka nykyisen Maurinkadun tietämillä. Asiasta on oivallisesti kuvailtu Helsingin kortteleita esittelevässä kirjassaan "Puhvelista punatilkkuun. Kirjan ovat toimittaneet Kaija Ollila ja Kirsti Toppari v.1984. Yst.ter Seppo Hiltunen

    • vartio.tuli

      Ryöstöretkiä Uudenmaan rannikolle oli varmaan eniten silloin, kun tanskalaiset (ja saksalaiset ritarit) yrittivät laajentua Eestin puolelta pohjoiseen ja Ruotsi puolusti täällä rantojaan (vrt Taanin [Tanskan] linna -> Tallinna). Uusimaa oli juuri saamassa / saanut pysyvän asutuksen Pohjanlahden länsirannalta (vrt Hälsinglanti -> Helsinki). Silloin niitä vartiotulia tarvittiin. Tanska ja Ruotsi taistelivat jatkuvasti eniten Skoonen ja Smoolannin seuduilla, kunnes Ruotsi 1600-luvulla sai yliotteen.

    • Malmilla

      Vietin lapsuuteni 1940- ja 1950-luvulla Kampissa, jolloin siellä asui vielä useita vanhoja venäläisiä, juutalaisia ja tataariperheitä, joiden poikia oli luokkatovereinani. Pääsin joskus kylään ja kuulemaan mielenkiintoisia tarinoita vanhuksilta. Myös Malminkadun ”Imatran” saunan lauteilla puhuttiin paljon historiasta.

      Kerrottiin, että ”Kampin malmilla” olisi ollut vanha hirtto- tai teloituspaikka suunnilleen sillä paikalla laakean mäen päällä, mihin myöhemmin rakennettiin Kampin paloasema. Alue tunnetaan nykyisin nimellä Kampintori.

      Tämän perimätiedon mukaan teloituspaikka olisi siis 1-2 korttelin verran etelään Autotalosta. Nykyinen osoite voisi olla yhtä hyvin Malminkatu kuin Fredrikinkatu.

      • Köysitehtailija

        Tarkoitat tätä toria Fredrikinkadun varrella https://goo.gl/maps/sHkVMaV837z

        Jotenkin tuo hirttopaikkana vaikuttaisi aika loogiselta.
        Keskisarja mainitsee, että mestauslava poltettiin tuomitun kanssa täytäntöönpanon jälkeen. Siis kulutushysteriaa jo sillä ajalla.
        Polttaminen on ollut isokin riski lähialueen maastolle ja puutaloille, joten siihen on kerätty jonkinlaista sammutuskalustoa viereen so. saavi, pari ämpäriä ja puunoksia tamppaamiseen.

        Hirttämiset ja mestaamiset lopetettiin 1825, mutta saavit ja ämpärit ovat jääneet tuohon muuhun sammutusvalmiuteen ja johtaen sitten paloasemaksi 1893.
        Siis paloasema vahvistaa perimätiedon hirttopaikasta.

        Nykyisin tuo keskellä toria oleva mötikkä on paloaseman muistomerkki.
        Kampin paloasema oli tyylikäs rakennus. Purettiin 60-luvulla ja torista tuli parkkipaikka
        Olin 20 v töissä torin laidalla parkkipaikan aikaan.
        https://hkm.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km002vsb

        Kampin toria kutsutaan Kohtauspaikaksi, mutta mielestäni tuolla torilla pitäisi sitä varten olla paljon penkkejä. Niitä puisia tyylikkäitä 50-luvun viher-valkoisia, jotka muistuttivat koivuja.

        @Malmilla, oletko tuo tapaus, joka kävi pelaamassa futista Väiskin kentällä?
        Puhuttiin joskus 50-luvusta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      48
      4944
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3237
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      1385
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      180
      1216
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      66
      912
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      878
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      847
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      731
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      718
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      697
    Aihe