AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / Milloin valetun betonilattian voi päällystää?

Milloin valetun betonilattian voi päällystää?

11 Vastausta 12 662 Lukukertaa
Esim. laminaatilla? Onko tarpeen käyttää jotain kosteusmittaria vai miten kuivuus varmistetaan? Valu (10 cm) on tehty heinäkuun lopulla, eli kohta 4 kuukautta sitten. Onko jotain ohjeellisia kosteusarvoja vai?

nyrkkisääntö

Nyrkkisääntö taitaa olla milli ja viikko normaalissa huonelämpötilassa. Kyllä neljä kuukautta riittää ilman mittareitakin.

Siis SENTTI

per viikko ja viimeinen sentti kaksi viikkoa.

pilkkuvirhe

Kiitos oikaisusta. Ei tosiaan varmaan tarvii kahta vuotta odotella laatan kuivumista.

Betoni laatan kuivuminen

Nyrkkisääntö on 10mm eli 1 sentti per/viikko
+20 asteen lämpötilassa ja sisäilman kosteus n.50%,mutta varmuuden vuoksi kannatta mitata vielä laatan kosteusprosentti tässä tapauksessa vaikka pintakosteusmittarilla vaikka, pintakosteusmittarin käyttöä ei suositella ammattirakentamisessa. Pinnoitteen valmistaja on varmasti kertonut kosteusprosentti suosituksen laatalle ennen päällystämistä joka on noin 80-90%.

Kosteus on n.3.5 %

niin saat tehdä.

Mittaa ihan oikeasti

Viime kesä ja syksy oli poikkeuksellisen kostea. Ennen päällystämisen aloittamista betonista pitää haihtua n 60 l/m3 vettä. 10 cm paksusta 100m2 laatasta se tarkoittaa, että siitä on pitänyt haihtua ilmaan vähintäänkin 500 litraa vettä. Betonin kuivumiseen vaikuttavat myös, onko tilassa esim muutattu takka/leivinuuni, onko paljon lateksimaalauksia, onko muita muurauksia, tuuletus, lämpötila jne. Koska merkittäviä tekijöitä ja muuttujia on näinkin paljon, on erittäin riskialtista arvioida betonin kuivuminen ainoastaan kuluneen ajan perusteella.
Betonin kosteus saa olla enintään 80%. Todennäköisesti nyt ollaan lähellä ja asennuksen voi tehdä. Betonin päälle on ehdottomasti asennettava 0,2mm polyeteenikalvo, liepeet n 20-30cm limityksellä ja huolellisesti PE-teipillä teipaten. Kalvo tulee nostaa "kaukaloksi" vähintään laminaatin yläpinnan tasalle.

nyrkkisäännöistä

Kuulkaas kaikki.

Piisisen Jorma Sanoi melkein kiroillen viime sunnuntaina että kaikki nyrkkisäännön ammattilaiset esim. sentti /viikko voi tunkea nyrkkinsä hanuriin.
Poraa reikä ja mittaa kosteus.

vanha

Pingota muovi ilmatiiviisti lattian päälle, esim. 2 neliömetriä. Mikäli alle muodostuu höyryä niin on varmasti liian kostea. Kosteus ei tahdo lähteä pois ilman sisäilman nostamista 25-30 asteeseen. Tällöinkin on muistettava hyvä tuuletus. Ajalla ei niinkään ole merkitystä.

Jusa

reiska

Piisisellä on luontaista pätemisen tarvetta, se tulee esiin silloin tällöin.

Se viikko/sentti hyvissä olosuhteissa on sopiva minimiaika, josta amatöörikin voi hahmotella millaisista ajoista kuivumisessa on kysymys.

Reiska on toisinaan spede

Reiska on ite hanurista mistä hän muuten ammentaa tietonsa muuta kuin kyselemällä insinööreiltä, valmistajilta sekä arkkitehdeiltä vaikkakin hänellä on varmasti vankka kokemus takanaan ja kuten ed.mainitsin niin se 1cm/viikko ensinnäkin vaatii oikeat OLOSUHTEET ja se on suuntaa antava eikä suinkaan kirkossakuulutettu.

Helposti menee jopa 4 kk

ennen kuin on kuiva.
 /   /  /  / Milloin valetun betonilattian voi päällystää?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta