UPM myy metsiään, veropelkoko?

mökkiläinen

UPM on myynyt metsäomaisuuttaan aktviisesti joitakin vuosia. Samaan aikaan vasemmistolaiset mukaanlukien SDP lobbaavat metsämaan kiinteistöveroa. Siitä on puhunut myös UPM hallituksen puheenjohtaja Wahlroos.
Pienien metsätilojen omistajien kannattaakin olla viisaita äänestyskäyttäytymisessään eduskuntavaaleissa, etteivät joutuisi veron takia ahdinkoon.
Esimerkiksi 20 ha:n tila joutuisi maksamaan ehdotuksen mukaisesti kiinteistöveroa 5000 euroa kymmenessä vuodessa, joka pistää varmasti monen maaseudulla vaatimattomasti vaatimattomilla tuloilla elävän ahdinkoon. Tuollaisesta metsästä ei riitä tarpeeksi myytävää puuta edes verojen maksuun etenkin jos se on huonosti hoidettua.

10

82

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • UPM:n pienomistaja

      Metsä ei tuota riittävästi eikä riittävän nopeasti. Hyvästä teollisuusinvestoinnista saa rahaa paljon enemmän, joten UPM tietysti siirtää metsissä makaavat rahansa vaikkapa biodieseltehtaisiin.

    • Metsänomistaja

      Kiinteistöveron asettaminen metsätiloille ei ole ongelmatonta. Jos sellainen tulee, niin sittenhän metsätkin muuttuvat vastaaviksi kuin tontit muiltakin osin.
      Eli siis jokamiehenoikeudet luonnollisestikin poistuvat, eihän niitä ole tonteilla eikä millään mistä kiinteistöveroa maksetaan nykyisinkään.

      Kiinteistövero tietysti tuo paineita nostaa puuraaka-aineen hintoja, kun kustannukset nousevat. Toisaalta kiinteistöveron ehkä saisi vähentää pääomatulojen veroista.

      Melkoista ees-taas -sekoilua kuitenkin olisi.
      Aiemminhan metsää verotettiin pinta-alapohjaisesti huomioiden metsän tuotto riippumatta siitä myikö puita vai ei. Verot maksettiin lisäämällä tämä laskennallinen 'kiinteistövero' muiden tulojen päälle ja sen jälkeen kokonaistuloista maksettiin vero. Puunmyyntitulot oli vuorostaan verovapaata tuloa ( tai oikeammin vero oli jo maksettu etukäteen).
      Tästä haluttiin 90-luvulla eroon ja siirtyä puun myynnin verottamiseen, jossa nyt siis ollaan.

      Nyt sitten ehdotetaan paluuta takaisinpäin. Ja tuskin niin, että puunmyynti tulisi verovapaaksi.
      Ehei, vaan niin, että metsää verotettaisiin SEKÄ pinta-alan ETTÄ puunmyyntitulojen perusteella.

      Että tämmöistä....

      • mökkiläinen

        Juuri noin tulee käymään jos äänestäjät eivät ole hereillä. SDP:n varapuheenjohtajakin ehdotti, että kiinteistövero olisi vain osittain vähennettävissä metsänmyyntitulosta. Eikä varmasti luovuta pääomatulosta, joka sekin on kohtuuton pienten tilojen saamista metsänmyyntituloista.
        Kaikki verotus mikä perustuu ehkäpä jopa epämääräisiin laskelmiin eikä todelliseen tuloon on epäoikeudenmukaista.
        Kenenkään resurssit eivät riittä erottelemaan jokaisen tilan erilaisia metsänkasvualustoja ja arvioimaan niiden tuottoa.


    • sellupuu-300%

      Upm ja muut sellufirmat saa puunsa halvemmalla ostamalla yksityisiltä. Suomesta, ei ulkomailta, joista hinta tehtaalla on kotimaankauppaa korkeampi.

      Pyöreänpuun hinta on sama kuin 30 vuotta sitten (ei reaalihinta) , joten verojen
      nosto uhkaa lopettaa kokonaan nykyisen pienmetsänomistuksen.
      Myyntivoittovero on noussut jatkuvasti ; 25 --> 30 %: n, (lisäksi progressiivisesti
      tänä vuonna yli 40 k€ myynneistä 32 %, ensi vuonna yli 30 k€ 33%)

      Lisäverona jokin kiinteistövero tähän on aivan hölmöläisten hommaa.

      Yksinkertaisempi keino verotuksen tuoton kohdistamiseen metsän sijainti-kuntaan olisi korvamerkitä nykyiset myyntiverot kuntakohtaiseksi.

      • sellukattila

        Kirjoitit asiaa. Upm:n tilamyynnissä on huomionarvoista myös se, että myyntiin on laitettu kaukana tehtaista sijaitsevat tilat ts. vältytään turhalta rekkarallilta. Upm:la on tapana myös tarjota(/pakottaa) kaupan kylkiäisenä nk. torpparisopimuksia.

        Tämän hetkisessä tilanteessa olisi paremminkin hölmöä olla kauppaamatta ylihintaan vielä jäljellä olevia metsäpalstoja kuin pitää niitä riippakivenä.

        AP:n esilleottama metsämaanverotus on erityisesti sdp:n Rinteen hellimä ajatus. On mökeltänyt asiasta sen verran monta kertaa, että en äänestä tulevissa enkä missäkään vaaleissa enää demareita.


    • Kontiosaapastelija

      Julkisuudessa näkyi vähän aikaa sitten uutinen, jonka mukaan pienmetsänomistajille voitaisiin määrätä puun myyntipakko. Semmoisesta pakkopolitiikasta varmaan tykkäisivät sekä metsäteollisuus että verottaja, joka saman tien voisi taas kiristää verotusta yhä entisestään. Kannattaisi UPM:n pitää metsät itsellään firman omistuksessa ja hillitä pienmetsänomistajien ahdistelemista.

      Metsäteollisuudella on mahtia vaikuttaa politiikkaankin ja "järjestellä" lobbauksen avulla verosäädöksiä semmoiseen asentoon, että metsän omistaminenkin kannattaisi. Sama laki pitää tietysti olla sekä isoille että pienille metsänomistajille.

      Metsäteollisuuden harjoittama nykyinen ja sinänsä jo melkoiset ajat jatkunut ruikutus puupulasta alkoi paniikkireaktiona silloin, kun puuntuonti Venäjältä hankaloitui. Jeltsinin aikakaudellahan meidän metsäteollisuutemme erehtyi kuvittelemaan, että itärajan takana kyllä puuta riittää Suomeen kyörättäväksi. Pasmat menivät sekaisin, kun se usko osoittautui harhakuvitelmaksi.

      • hiphei huurraa

        Metsäteollisuuden puupulahokema on saanut ajoittain vastenmielisiä piirteitä; jo parikymmentä vuotta on ollut tilanne, jossa puuvaranto on jatkuvasti kasvanut. Taitaa tällä hetkellä mennä niin, että vain 50-60 % vuotuisesta metsätalousmaalla tapahtuvasta kasvusta hakataan. Selluttava suurmetsäteollisuus ei ole asiaa kuitenkaan propagandassaan huomioinut vaan vollottaa esim. puun energiankäytön lisäämisestä.


    • Fantastikooo

      Suomen toimet eivät ole uskottavia pitkäjänteisyyteen , milloin Niinistö Ville tai Arhimmäen Puavo päsevät näpelöimään yhteiskuntaa niin alamäki alkaa jollain perussektorilla . Kun valtiojohtoon nousee kouluavustaja tai muu yhtä laajalla asiantajulla rikastettu tyyppi ei ole ihme vaikka jälkeen jää tsunamin kaltainen tuho yritysrakenteissa .

    • Kontiosaapastelija

      Wanhoina hyvinä aikoina työnantajapuolen pomoksi nousi Matti Pekkanen. Ensitöikseen hän kehoitti metsäteollisuuden patruunoita lopettamaan alituisen ja hyvinä aikoinakin jatkuneen ruikutuksen ja keskittymään firmojen johtamiseen. Kun hän, Pekkanen, oli keskeisesti mukana työmarkkinaneuvotteluissa, niin silloin palkankorotusten sijaan sovittiin pekkaspäivistä eli rahan vaihtoehtona iso osa työntekijäpuolen palkanansaitsijoista valitsi vapaa-ajan, pekkaspäivät. Nyt sitten kuullaan usein vaatimuksia, että pekkaspäivät pitää poistaa, mutta siihen samaan yhteyteen pitää sitten keskusteluun ottaa mukaan raha korvauksena, mikä seikka näkyy tykkänään "unohtuvan" pekkasten lopettamisen hinkuajilta.

    • talousihminen

      Eikös tässä ole menossa aivan tavallinen sosialisointi. Tuloa otetaan toisten omistamasta ikäänkuin omistus olisi itsellä eli valtiolla. Riski vain on jätetty omistajalle.

      Milloin muuten valtion metsäomaisuutta aletaan dumpata kiinalaisille aivan kuin mineraalivarantoja? Niiltä voisi saada jopa sata euroa hehtaarilta. Se olisi pitkä penni. Seuraavaksi voisi myydä pohjavesioikeudet. Kyllä kiinalainen siitäkin jotain maksaa. Voitaisiin ottaa vaikka laivalastillinen ruohonleikkureita vastineeksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2891
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2051
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2024
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1835
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1323
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe