Osa-aikatyö ja karenssi

ummikko

Teen osa-aikatyötä 5 tuntia/vko. Matkaa työpaikalle ja takaisin tulee 110 kilometirä viikossa, kuljen matkat omalla autolla. Kysyin TE-toimistosta, saanko karenssin, jos irtisanoudun työstä itse.

Vastaus oli, että 90 päivän karenssi tulee.

Voisiko joku ystävällisesti kertoa lain kohdan, josta voisin asian itsekin todeta. Tuntuu kohtuuttomalta, sillä otin työn vastaan ainoastaan siksi, että minulle luvattiin lisätunteja. Näitä ei ole näkynyt ja työssä olen ollut kohta vuoden.

23

9361

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dsdetrg6r6

      Ei kannata ottaa mitään pilipalityötä vastaan. nykyään on sanktiot niin kovia että pittä olla 100 varma siitä mitä alkaa tekemään!

      Lupauksia ei kannata kuunnella. Kaikki mikä ei ole paperilla on vain turhaa hölinää...

      • Anonyymi

        Jos puhelinmyyjän asiakkaat saa sut raivonvaltaan ja melkein itkuunpurskahtaan. Et jaksa tehhä mitään työpäivän jälkeen, koti on kuin pommin jäljiltä , pomo vittuilee et ppuhelut pitää olla pitempiä vaikket voi siihen ite vaikuttaa. Kalliimmaksi sen työuupumukseen väsyneen potilaan hoitaminen yhteiskunnalle tulee kuin jos ei puututtaisi asiaan jos loparit ottaa.


    • kuse silmään

      Pyydä työnantajaasi sanomaan sinut irti niin karenssi on sit se viikko tms. mikä se nykyään on. Näin kusetetaan suomen lakia, vai sanoisinko kierretään.

      • loppu

        Ei mene läpi, sain lopputilin keksittyjen syiden takia, olin itse aihettanut irtisanomisen karenssia 90pv


    • ap. ummikko

      Selvittelin asiaa lisää; toiseen osa-aikatyöhön (edes suuremmilla tunneilla) hyppääminen ei poista karenssia. Ainoastaan, jos en pystyisi sovittelemaan kummankin paikan tunteja yhteen eli menisivät päällekkäin, välttäisin karenssin. Tämä ei nykyisen paikan tunneilla ole todennäköistä. Karenssilta minut pelastaisi ainoastaan kokoaikainen, vaikka määräaikainenkin työsuhde.

      Tiedoksi ja varoitukseksi siis muillekin.

      Olen nalkissa… =(

    • Kuse omaan silmään

      Kuset itseäsi silmään se että työnantaja irtisanoo sinut ei välttämättä tarkoita sitä että vältyt karenssilta!
      Työkkäri voi pyytää asiaan lisäselvitystä niin työntekijältä kun työnantajalta ja lätkäistä sinulle karenssin!

    • pertti77

      "Ei kannata ottaa mitään pilipalityötä vastaan. nykyään on sanktiot niin kovia että pittä olla 100 varma siitä mitä alkaa tekemään!"

      No aina ei voi valita. Jos työtä tarjotaan niin vaikea siitä kieltäytyä. Sopimus saattaa olla 0-tuntisopimus jne. jossa helposti käy niin että työtunteja ei sitten olekaan. Useimmat haluaa tehdä töitä, saada työkokemusta jne. Työnantaja saattaa luvata sitä sun tätä ja että töitä olisi rutkasti tarjolla. Nimet työsopimukseen ja sitten se ihana arki koittaa. Sitten se karenssi peikko istuu olkapäällä. Te-toimisto ajattelee asiaa kylmästi - jos aiheutat työttömyyden irtisanoutumalla niin karenssia pukkaa.

      Vaihtoehto? Istut kotona etkä edes yritä tehdä mitään.

    • aktivoitunut olet!

      Minäkin haluaisin nähdä sen pykälän, jonka perusteella 5 tuntia viikossa (siis viikossa 5 tuntia, eihän se kartuta työssäoloehtoakaan, vai kartuttaako, ja viisi tuntia viikossa, mitäs tienaat siitä, tosin eihän se alenna työttömyysetuutta millään tavalla, kun tokko sun palkka tosta 300 e ylittää), on pakko pitää työsuhde... Ei saa jättää ilman karenssia. Tuohan on suhteeton karenssi!

      Tosin jos karenssimääräyksissä sanotaan, että jos työstä saatava palkka kuluineen jää pienemmäksi kuin sun päivärahas niin silloin saa erota. Mutta tuossahan on juuri se, että sun työttömyysetuus on pienempi, kun tuo alta 300 euroa on vain lisää siihen työttömyysetuuteen.

      Muuten hei, eihän tuo te-toimisto voi ottaa kantaa saako karenssin vai ei, kun sen karenssin määrää se erityinen toimikunta vai mikä lautakunta se onkaan, jossa on erilaisten instanssien edustajia paikalla....

      Taitaa olla valetta koko stoori...

      Mutta hei, jos näin on, että olis totta, niin tollahan sinä et ainakaan joudu sinne mopaan joka on tulossa....

      Mikä sun tuntipalkkas on tosta... tienaat alta satasen varmaan... viikossa.

    • ap.

      Kyllä tarinani on ihan tosi. Virkailija ei tietenkään voinut antaa varsinaista "varmaa" lausuntoa asiasta, vaan asian päättää lautakunta. Tietoihini oli kuitenkin kirjattu, että karenssin mahdollisuudesta oli varoitettu asiakasta. Tästä vedin sen johtopäätöksen, että karenssi on aika lailla varma asia.

      Edes sekään ei auttaisi asiaa, että vaihtaisin tämän nykyisen pienituntisen työn toiseen, osa-aikaiseen, paremmin palkattuun työhön. Jos tässä tapauksessa irtisanoutuisin ensimmäisestä, saisin karenssin. Aika hullua, vai mitä?

      Käteen kuussa noilla tunneilla jää alle 200,-, joten tienaamaan en todellakaan pääse.

      Olin kyllä aika yllättynyt viranomaisen tiukkuudesta asiassa. Vaihtoehtoja ei tunnu paljon olevan. Vahingosta viisastuneena en enää koskaan tule ottamaan vastaan toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta, ellei kyse ole kokoaikaisesta työstä.

      Kaikesta näköjään oppii, harmi vaan, että kantapään kautta.

      • no on systeemi.

        Jos sinä saisit toisen työn, osa-aikaisen, vaikka vain muutamana päivänä viikossa, niin pitääkö siitä josta eroat ilmoittaa työkkäriin lainkaan.

        Minä en kyllä nyt ymmärrä tätä kuviota. Tuollaisessa ei ole mitään mieltä, mutta toisaalta, jos olet itse paikan hankkinut, niin tässä tapauksessa tosiaan voi sanoa, että et voi kuin itseäsi syyttää...

        Eikö ennen ollut, että sai jopa kieltäytyä osa-aikaisesta joka ei täyttänyt tiettyä tuntimäärää. Nyt ei siis saa, jos tarjottaisiin ja tulisi valituksi.

        Onpa omituista.

        Miten se taas menikään se ansiot pienemmät kuin työttömyyskorvaus. "Kun osa-aikatyön palkka ja mahdollinen soviteltu työttömyysetuus lasketaan yhteen ja summasta vähennetään työsuhteesta aiheutuvat kustannukset." No, siinähän se tulee, eli sinä et edes joudu sille sovitellulle vai...

        Hienoa.. kerta kaikkiaan. Mutta nyt sun kannattaa sitten hankkia lisää osa-aikatöitä...


      • tuo ei ole totta

        No ei kyllä karenssia pitäisi tulla jos vaihdat suurempituntiseen työhön. Itse työkkärissä töissä olleena tiedän tämän. Tarkoitushan on työllistää työttömät kokoaikaiseen työhön jos työllistyy työhön jossa muutamia tunteja enemmän kuin edellisessä ei voi tulla karenssia. Työttömyysturva pienenee ja sehän on tarkoitus että työtön työllistyy niin että yhteiskunnalle tulee vähemmän kuluja. Yrität nyt vaan saada työn jossa enemmän tunteja ja sitten irtisanoudut. Jos karenssi tulisi niin valitusta vaan menemään karenssipäätöksestä. Tuosta karenssin mahdollisuusmerkinnästä ei sinänsä kannata huolestua. Kaikki virkailijoiden kanssa olevat yhteydenotot kirjataan ylös joten se siitä.

        Eli nyt vaan etsimään työtä jossa enemmän tunteja mutta muista että et irtisanoudu ennen kuin sinulla on työsoppari uudesta työstä.


    • ap.

      Kyllä tuntuu hankalalta yhtälöltä. Tuntuu, että teki niin tai näin, aina on huono. Enpä taida uskaltaa tehdä niin, etten irtisanoutumisesta kerro. Väitän, että perisivät työmarkkinatuen takautuvasti tai jotain muuta ikävää. Saan siis työmarkkinatuen sekä päälle sen alta 200,- käteen/kk tuosta yhdestä osa-aikatyöstä.

      Mietin sitäkin, jos pyytäisi pomoa muuttamaan sopparin määräaikaiseksi. Sitä sitten voisi jatkaa niin kaunan, kuin hyvältä tuntuu. Ei kai määräaikaisen loppumisesta sentään vielä rangaista? Vai tulisiko karenssi kuitenkin, kun selviäisi, että olen itse pyytänyt sopparin muuttamista määräaikaiseksi?

      Kyllä, itse hankin paikan. Ajattelin olevani ahkera ja reipas, mutta ei nähtävästi kannata. Nurinkurista, että aktiivisuudestakin rangaistaan...

      • ei tule määräaikaise

        Ei tule karenssia jos työtodistuksessa lukee määräaikanen työsuhde työsuhteen loppumisen syynä.
        Eikä se työnantaja lähde kertoilemaan työkkäriin että pyysit muuttamaan... Eikä työkkäri kysele.

        Se on uskottava mitä työtodistuksessa lukee. Mutta se on eri asia, mitä olet nyt kertoillut sinne työkkäriin, mutta edelleen kuitenkin vain KIRJALLISELLA paperilla on merkitystä.


      • hgdfhghsth

        "...aktiivisuudestakin rangaistaan..."

        Työkkäri rankaisee nimenomaan aktiivisuudesta. Kokeilepa rekisteröidä toiminimi! Uskaltaudupa opiskelemaan vaikka jotain harrastuskurssia. Teepä vapaaehtoistyötä. Kaikista noista saatat menettää tukesi. Silti he kutsuvat sitä 'aktivoimiseksi', kun kahden vuoden työttömyyden jälkeen määräävät sinut kuulemaan, miten aikovat 'kuntouttaa' sinua.


      • virkailija

        Tulee karenssi jos työnantaja ilmoittaa työkkäriin, että määräaikaistettiin hakijan aloitteesta.


      • tulee karenssia
        ei tule määräaikaise kirjoitti:

        Ei tule karenssia jos työtodistuksessa lukee määräaikanen työsuhde työsuhteen loppumisen syynä.
        Eikä se työnantaja lähde kertoilemaan työkkäriin että pyysit muuttamaan... Eikä työkkäri kysele.

        Se on uskottava mitä työtodistuksessa lukee. Mutta se on eri asia, mitä olet nyt kertoillut sinne työkkäriin, mutta edelleen kuitenkin vain KIRJALLISELLA paperilla on merkitystä.

        No jos se alun perin on ollut jatkuva työsuhde josta on annettu siis työkkärin kautta tarjous työnhakijalle ja yhtäkkiä se muuttuu määräaikaiseksi ja sitä ennen työnhakija on kysellyt että voiko työstä irtisanoutua kun ei tunteja riittävästi. Niin mitä luulet tuleeko karenssia kun käy näyttämässä sitä työtodistusta määräaikaisen työn päättymisestä. Varmana tulee.


      • Anonyymi

        Jos sinulla on nollatuntisopimus, niin sinun ei tarvitse mennä sinne työhön jos et halua. Ilmoita työnantajalle haluavasi lisätunteja tai vähennät työntekoa.


    • ap.
    • todisteita olisko

      Pätevät syyt irtisanoutua ovat tuossa alla. Onko siitä isommasta tuntimäärästä mitään kirjallista todistetta. Sen perusteella voisit erota koska sinulle ei nyt jää käteen mitään. Tuo on ihan naurettavaa tuollainen. Teetkö tuon 5 h yhden päivän aikana ja siitä kertareissusta tulee tuo 110km. Onko työ kuitenkin työssäkäyntialueen sisällä?

      Mikä on pätevä syy karenssin välttämiseksi?

      Pätevällä syyllä ja pätevällä syyllä on eroa. Se mikä mielestäsi on pätevä ja perusteltu syy, ei välttämättä ole tarpeeksi pätevä. Syyn täytyy vakuuttaa työvoimalautakunta.

      Käydään läpi oikeasti päteviä syitä karessin välttämiseksi:
      •Jos sinulla on niin pätevä syy jättää työsuhteen päättämisilmoitus, että työsopimus voidaan katsoa puretuksi, voit välttää karenssin. Lue työsopimuksen purkamisesta täältä.
      •Työkykysi on sellainen, että sinulta ei voida olettaa suoriutumista työsopimuksesi mukaisista toimista.
      •Työnantajasi rikkoo tai laiminlyö työsopimusta tai lakia. Silloin voidaan palata useimmiten ensimmäiseen kohtaan ja purkaa työsopimus päättyväksi välittömästi.
      •Muutat aviopuolisosi ja perheesi kanssa toiselle paikkakunnalle, mikä on selkeästi työssäkäyntialueen ulkopuolella (yli 80km etäisyys).
      •Jos työnantajasi vaarantaa työturvallisuuden merkittävällä tavalla niin olet oikeutettu irtisanoutumaan ja välttämään karenssin.
      •Jos työnantajasi laiminlyö palkanmaksua niin voit myös irtisanoutua ja välttää karenssin.
      •Mikäli työpaikalla ilmenee häirintää tai joudut liiallisen rasituksen kohteeksi liian suuren työkuorman takia, voit irtisanoutua pätevällä syyllä.

      Noista voisi olla apua. Muutoin voisi todeta että jos eroat ja saat karenssin niin valitat. Joku tolkku tuossakin täytyy olla mitä tuntimääriä tarjotaan. Tuo on tärkeä jos jostain saisit todistettua että sinulle luvattiin etukäteen suurempaa tuntimäärää ja se oli syy että otit työn vastaan.

      Yritä löytää toinen työpaikka se olisi nyt parasta. Voisit erota samantien.

    • 3+3+

      http://www.kela.fi/kenelle_tyossaoloehto

      " Täytät palkansaajan työssäoloehdon, jos

      olet ollut palkkatyössä vähintään 26 viikkoa (noin 6 kk) työttömyyttä edeltäneiden 28 kuukauden aikana (= tarkastelujakso) ja
      työaikasi on ollut vähintään 18 tuntia viikossa ja
      kokoaikatyön palkkasi on ollut alan työehtosopimuksen mukainen, tai jos työehtosopimusta ei ole, vähintään 1154 e/kk.

      Palkka suhteutetaan työaikaan, kun työssäoloehtoa lasketaan. Tämä tarkoittaa sitä, että päivän minimipalkka on 53,67 euroa (1 154 : 21,5) ja tuntiminimi 6,71 euroa (53,67 : 8)."

      Vaikka työaikasi ei kartuta työssäolehtoa, näyttäis kuitenkin olevan niin, että karenssiin se on riittävän hyvä syy.

    • solikka ja tunkka

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20021290#L2aP3


      3 § (8.6.2012/288)
      Työstä eroaminen työpaikan sijainnin ja työmatkan perusteella

      Henkilöllä on pätevä syy erota työstä:

      1) kolmen kuukauden kuluessa työsuhteen alkamisesta edellyttäen, että työpaikka sijaitsee työssäkäyntialueen ulkopuolella tai henkilön päivittäisen työmatkan kesto ylittää kokoaikatyössä keskimäärin kolme tuntia ja osa-aikatyössä keskimäärin kaksi tuntia;

      2) muuttaakseen viikon kuluessa eroamisesta lukien toiselle paikkakunnalle, jossa hänen puolisollaan on toimeentulon turvaava pysyväisluontoinen työ tai yritystoimintaa, edellyttäen, että työpaikka sijaitsee uuden asuinpaikan mukaan määräytyvän työssäkäyntialueen ulkopuolella tai henkilön päivittäisen työmatkan kesto ylittää muuton jälkeen kokoaikatyössä keskimäärin kolme tuntia ja osa-aikatyössä keskimäärin kaksi tuntia;

      3) työn suorittamispaikan muuttuessa työsuhteen aikana edellyttäen, että uusi työn suorittamispaikka sijaitsee työssäkäyntialueen ulkopuolella tai henkilön päivittäisen työmatkan kesto uuteen työn suorittamispaikkaan ylittää kokoaikatyössä keskimäärin kolme tuntia ja osa-aikatyössä keskimäärin kaksi tuntia.

      ///

      Mopon sallittu nopeus on 40km/h jotenka 110 km matka osa-aikatyössä mopolla kuljettuna tyuöpaikalle edestakaisin kestää yli 2 tuntia.

    • Mitä tehdä?

      Kerronpa varoittavan esimerkin. Eräs mainosalan yritys (joka härskisti käyttää jatkuvasti työkokeilijoita ilmaistyöntekijöinä) teki ns. 0-tuntisopimuksen juuri valmistuneen nuoren kanssa. Nuori oli tietysti niin innoissaan työsopimuksesta ettei ymmärtänyt mitä meni allekirjoittamaan.

      Yritys nimittäin vaati kilpailukieltosopimuksen, jossa sanktiona oli useiden tuhansien eurojen korvaukset sopimusrikkomuksena. Yrittäjät selittivät nuorelle että tälläinen sopimus on ihan tavallinen alalla.

      Ongelmaksi muodostui se että yrityksen ei tarvinnut tarjota yhtään palkallista työtuntia nuorelle.

      Kun tälläistä oli jatkunut yli 3 kuukautta, työkkäri teki työmääräyksen jossa nuoren käskettiin hakemaan toiseen mainosalan firmaan.

      Nuori joutui pahaan välikäteen, jos hän hakisi ja pääsisi sinne toiseen mainosfirmaan, hän rikkoisi 0-tuntisopimusyrityksensä kanssa tehtyä kilpailukieltoa ja joutuis maksamaan näille useita tuhansia korvauksena.

      Mutta jollei hän hakisi ja menisi töihin toiseen mainosfirmaan, nuori saisi karenssia työkkäristä.

      Mitä tälläisessä tilanteessa pitäisi tehdä? Nuori onpuun ja kuoren välissä.

      • Hyvä vai ei?

        "lähtökohtaisesti töiden vähyys tai olemattomuus entisessä sopimuksessa ei kelpaa syyksi välttää karenssi"

        Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi raportin, jossa nollasopimusten käytännöt ja suhde työoikeuteen perattiin perusteellisesti läpi. Raportista nousee esiin epävarmuuden, työsuhdeturvan puutteen ja kilpailutulkintojen lisäksi liuta muitakin nollasopimusten ongelmia.

        Lain määräykset koeajasta eivät käytännössä toimi. Jotkin palkanlisät voivat jäädä saamatta. Vuosilomaa ei voi tai kannata pitää. Perhevapaita käyttäneet ovat menettäneet työtuntejaan. Palkallinen äitiys- tai isyysvapaa ei toteudu. Sairausajan palkka maksetaan, jos työnantaja on ehtinyt merkitä sairastuneen henkilön vuoron työvuorolistaan – mutta miksipä työnantaja niin tekisi.

        Listaa lukiessa alkaa tuntua mahdottomalta, että nollasopimukset ylipäätään ovat laillisia. Mutta ovat ne.

        Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus nollasopimuksia tarvitaan joustokeinoksi silloin, kun työn määrää ei ennalta tiedetä. Myös työntekijä itse voi toivoa joustavaa viikkotuntimäärää. Siksi Järventaus uskoo, että jos nollasopimukset kiellettäisiin, tarvetta alettaisiin täyttää jollakin muulla samankaltaisella keinolla – esimerkiksi vuokratyöllä, joka puolestaan aiheuttaisi lisäkustannuksia.

        Suo siellä vetelä täällä?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      359
      4121
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1769
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1536
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      62
      1515
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1350
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1321
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      52
      1319
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      201
      1296
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1200
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1194
    Aihe